• Azi sunt 88 de zile de când Ucraina luptă. Rusia are acum o nouă țintă- Sud-estul Ucrainei și se pregătește pentru o ofensivă în Severodonetsk.
  • Zeci de mii de familii din Ucraina trăiesc, drama războiului și a despărțirii. Unii au fugit, alții au decis să rămână.
  • În timp ce războiul continuă, ucraineii rămași în Herson îi îndeamnă pe ceilalți să fugă și să lase totul în urmă pentru acolo nu mai au nici un viitor.

UPDATE ORA 23:00

Rușii au bombardat 3 așezări din Krîvîi Rih, afirmă un oficial regional

Forțele ruse au bombardat trei așezări din districtul Krîvîi Rih, a declarat duminică șeful consiliului regional din Dnipropetrovsk, Mykola Lukașuk.

Lukașuk a declarat într-o postare pe pagina sa de Telegram că „zece obuze au zburat în satul Maryanske, iar alte două lovituri au lovit comunitatea Apostolove”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Facilitățile de infrastructură nu au fost afectate, a adăugat el.

De asemenea, el a relatat că o rachetă rusească a căzut în râul Samara, în districtul Pavlograd. Potrivit lui Lukașuk, nu au existat victime.

„Alte districte din regiunea Dnipropetrovsk nu au fost atacate astăzi. Nu există trupe de ocupație rusești în regiune”, a declarat el.

Cel puțin o persoană a fost ucisă în atacul cu rachete rusești asupra Zhytomyr, potrivit unui oficial regional

Guvernatorul regiunii Zhytomyr, Vitaliy Bunechko, a declarat duminică că cel puțin o persoană a fost ucisă într-un atac cu rachete rusești asupra Malyn, în regiunea Zhytomyr, potrivit unui mesaj postat pe Telegram de Centrul ucrainean pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională.

„Deocamdată nu pot spune nimic mai specific, cu excepția faptului că informația despre o victimă a fost deja confirmată. Lovitura de la Malyn este foarte asemănătoare cu cea din 20 mai. A existat un incendiu la fața locului, acesta a fost stins literalmente abia acum, mai aproape de ora șapte seara”, a declarat Bunechko.

UPDATE ORA 22:00

„Cumpărarea de gaz rusesc finanțează violuri și crime”

„Dependența Europei de petrolul și gazele rusești finanțează violul și uciderea copiilor ucraineni”, a declarat pentru Sky News un parlamentar și membru al delegației țării la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Ivana Kylmpush-Tsintsadze a declarat că statele și companiile occidentale trebuie să pună capăt „afacerilor obișnuite” cu Moscova și a cerut creșterea livrărilor de arme grele, precum și un embargo total asupra gazului și petrolului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa luni conferinței prin legătură video.

Este pentru prima dată când adunarea anuală a liderilor din mediul de afaceri, din politică și din societatea civilă se reunește în persoană de la pandemia de coronavirus din 2020.

UPDATE ORA 21:00

La Praga a avut loc un miting în sprijinul Ucrainei

Printre sloganuri s-au numărat: „Glorie Forțelor Armate!” și „Mulțumesc, Cehia!”

Peste 300.000 de ucraineni și-au găsit refugiu temporar în țară, potrivit ambasadei Ucrainei.

UPDATE ORA 20:00

Președintele senegalez va vizita în curând Moscova și Kievul

Președintele senegalez, Macky Sall, va vizita Moscova și Kiev în următoarele săptămâni, în calitate de președinte al Uniunii Africane.

Dl Sall a declarat că Uniunea dorește să vadă o detensionare a conflictului și pace prin dialog între cele două părți.

Vorbind la o conferință de presă comună cu cancelarul german, Sall a declarat: „Nu dorim să fim aliniați în acest conflict, foarte clar, dorim pacea. Chiar dacă condamnăm invazia, lucrăm pentru o de-escaladare, lucrăm pentru o încetare a focului, pentru dialog… aceasta este poziția africană.”

UPDATE ORA 19:00

Maksym Marchenko, Administrația Regională de Stat Odesa.

„Rusia își ruinează propria armată.

În Transnistria, rușilor li s-a dat sarcina de a reface aerodromul și echipamentul militar de la Tiraspol. S-a dovedit că nu era nimic de restaurat acolo”.

Marchenko a mai spus că situația din regiune este sub control. Nu a fost niciun bombardament.

UPDATE ORA 18:00

Ce a spus președintele polonez Andrzej Duda Radei Supreme:

  • Poporul polonez vă mulțumește pentru rezistența, curajul și apărarea Patriei.
  • După Bucha, Borodyany și Mariupol, Federația Rusă nu mai poate avea nicio relație cu voi.
  • Sunteți ucraineni. Voi nu sunteți refugiați. Sunteți oaspeții noștri. Vom face totul pentru ca Ucraina să devină membră a Uniunii Europene.
  • Nimeni nu va putea să ne distrugă solidaritatea. Nici politicienii inamici, agenții străini sau jurnaliștii din Europa.

UPDATE ORA 17:00

Rușii rămân fără rachete de înaltă precizie, potrivit expertului militar Vladislav Seleznev.

Ocupanții ruși și-au intensificat loviturile cu rachete, dar au început să folosească modele de rachete învechite. Acest lucru indică faptul că invadatorii rămân fără rachete de înaltă precizie.

„Rușii rămân fără rachete de înaltă precizie sau nu sunt suficiente pentru a le folosi complet liber”, a spus el.

În plus, expertul este convins că Kremlinul înțelege clar eșecul invaziei asupra Ucrainei.

UPDATE ORA 15:00

Departamentul american al Apărării a publicat o fotografie cu pușcașii marini ai Corpului de pușcași marini al SUA care încarcă un alt lot de obuziere M777 de 155 mm.

Obuziere, împreună cu alte echipamente și muniții, sunt încărcate într-un C-17 Globemaster III pentru a fi trimise în Ucraina.


Polonia a dat Ucrainei aproape toate piesele de schimb și muniția pentru MiG-29.

În prezent, țările europene sprijină Ucraina cu piese de schimb și muniție pentru vehiculele rusești.

UPDATE ORA 13:00

Dați-ne arme și ne vom descurca singuri – Podolyak despre o rețetă pentru depășirea crizei alimentare globale

După cum a precizat consilierul șefului PO, 1,6 miliarde de oameni ar putea deveni subnutriți din cauza penuriei de alimente. Sute de milioane de oameni vor cădea sub pragul sărăciei din cauza creșterii prețurilor.

The Economist prezice consecințele agresiunii rusești și sugerează ca lumea să se pună de acord cu Rusia și Ucraina în privința convoaielor internaționale de alimente în Marea Neagră.

Să negociezi cu o țară care a luat ostatici sute de milioane de oameni? Avem o idee mai bună: lumea ar trebui să fie de acord să predea Ucrainei sisteme MLRS și alte arme necesare pentru a debloca Marea Neagră. De aici înainte, vom face totul noi înșine”, a subliniat Podolyak.

UPDATE ORA 12:00

Soldații ruși se mândresc cu moștenirea lăsată de URSS și, aparent, și cu tovarășul Iosif Stalin. Dovada, un steag cu chipul lui Stalin arborat pe un tanc în Ucraina.

UPDATE ORA 11:00

Situația din regiunea Harkov la 22 mai de la Oleg Siniegubov:

La sfârșitul săptămânii trecute, gherilele rusești au continuat să bombardeze orașul Harkov și localitățile din regiune.

Cinci civili au fost răniți în urma bombardamentului de la Saltivka. Ocupanții au bombardat, de asemenea, districtul Lozivskiy, satele Shevchenko și Chuhuva. Raioanele Șevcenko și Chuguivskiy – 3 răniți. Alți 3 răniți în orașul Dergachy.

Luptele sunt în desfășurare în regiune. În sectorul Kharkiv, inamicul, ca și în zilele precedente, se concentrează pe menținerea liniilor ocupate și pe împiedicarea infiltrării în continuare a AFU.

În Izyumshchyna, ocupanții ruși se pregătesc pentru o nouă ofensivă și bombardează așezările Vyrnopillia, Dibranivne și Dovgenke. Dar forțele noastre de apărare își mențin pozițiile și nu permit infiltrarea inamicului.

Îi îndemn pe toți să fie cât mai atenți posibil și să răspundă la alarme.

Credem în forțele noastre armate ale Ucrainei, victoria este a noastră!

UPDATE ORA 10:00

Forțele rusești din sud s-ar putea pregăti pentru o ofensivă pentru a cuceri restul nordului regiunii Kherson și a avansa spre orașul Zaporizhzhia, potrivit unui raport din 21 mai al Institutului american pentru studii de război.

Nu au avut loc ieri ofensive în direcția sud, dar forțele rusești se adaugă la gruparea lor de la Vysokopolye și Arkhangelskoye, în nordul regiunii Kherson, în anticiparea creșterii activității de luptă în apropierea graniței administrative a regiunilor Kherson și Mykolaiv.

OVA Zaporizhzhya, la rândul său, a remarcat o concentrare mare de trupe rusești în Inzhenernoye, la sud de Gulyaypol, ceea ce indică posibile pregătiri ale Forțelor Armate ruse pentru o nouă ofensivă.

În același timp, ocupanții din Melitopol au afișat bannere care sărbătoresc cea de-a 220-a aniversare a provinciei Tavrian, ceea ce ar putea indica intenția trupelor rusești de a transforma teritoriile ocupate din sudul țării într-o cvasi-republică similară cu „LDNR”.


„Terminatorii” ruși vin să atace Severodonetsk

Serviciile britanice de informații raportează în raportul său zilnic că singura companie rusă activă de vehicule de luptă de sprijin pentru tancuri Terminator a fost probabil mutată la ofensiva de la Severodonetsk.

Prezența lor indică faptul că Grupul Central de Forțe, care este singura formațiune care dispune de aceste vehicule, a fost implicat în acest atac.

Această grupare suferise anterior pierderi grele după ce nu a reușit să pătrundă la est de Kiev în prima fază a invaziei.

Rusia a dezvoltat Terminator după ce și-a dat seama de necesitatea de a asigura o protecție specială pentru tancurile de luptă principale utilizate în timpul războaielor din Afganistan și Cecenia.

Zona Severodonetsk rămâne una dintre prioritățile tactice imediate ale Rusiei.

Cu toate acestea, cu un maxim de zece „terminatori”, este puțin probabil ca aceștia să aibă un impact semnificativ asupra campaniei.

UPDATE ORA 09:00

Până în dimineața zilei de 22 mai, cel puțin 662 de copii au fost afectați de agresiunea rusă.

232 de copii au fost uciși și peste 430 au fost răniți, potrivit Parchetului General.

Cifrele nu sunt definitive. Se stabilește numărul de victime în locurile de operațiuni de luptă active, în teritoriile ocupate și eliberate.

UPDATE ORA 08:00

Rusia recunoaște că are probleme logistice din cauza sancțiunilor

Sancțiunile impuse astăzi Rusiei au ruinat practic toată logistica din țara noastră. Și suntem nevoiți să căutăm noi coridoare logistice”, a declarat ministrul rus al transporturilor, Vitaly Savelyev.

Prin urmare, autoritățile rusești vor să rezolve problemele cu ajutorul coridorului de transport Nord-Sud, care trece prin porturile caspice Astrahan pe Volga, Olya pe canalul Volga-Caspică și Makhachkala pe Marea Caspică.

UPDATE ORA 7:00

A început al optsprezecelea supliment al rezistenței eroice a poporului ucrainean la invazia rusă.

Inamicul nu a încetat operațiunile ofensive în zona de operații din vest.

Inamicul continuă să lanseze rachete și atacuri aeriene asupra teritoriului nostru. Aceasta a intensificat utilizarea loviturilor aeriene pentru a distruge infrastructura critică din zonele populate din zona operațiunilor de luptă active.

Numărul victimelor rasiste identificate în regiunea Kievului se apropie de 1.300 – poliția

Alți doi civili uciși de ocupanți au fost găsiți în satul Buzova (raionul Buchany).

Este vorba de o femeie în vârstă care a fost ucisă în propria curte la sfârșitul lunii februarie și de nepotul ei în vârstă de 27 de ani care a fost ucis de ocupanți în martie.

Până astăzi, poliția din Kiev a descoperit și examinat deja 1.290 de cadavre ale cetățenilor uciși de orci.

UPDATE ORA 06:00

Federația Rusă se pregătește să cucerească partea rămasă din regiunea Kherson și să se îndrepte spre regiunea Zaporizhzhya, a declarat Institutul american pentru studierea războiului.

Ocupanții își refac gruparea din Vysokopolye din Arkhangelsk în anticiparea creșterii activității de luptă în apropierea graniței dintre Kherson și regiunea Mikolaiv.

A fost observată o concentrație mare de trupe rusești în Inzhenernoye, la sud de Gulyaypol, ceea ce indică faptul că rasiștii se pregătesc potențial să continue ofensiva asupra Gulyaypolului.

UPDATE ORA 05:00

Zelenski: ,,Am avut o conversație telefonică cu Mario Draghi la inițiativa lui. S-a vorbit despre cooperarea defensivă, necesitatea accelerării celui de-al 6-lea pachet de sancțiuni și deblocarea porturilor ucrainene. Mulțumim pentru sprijinul necondiționat acordat Ucrainei pe drumul către UE” .


Președintele polonez Duda e în Ucraina pentru a se adresa parlamentului ucrainean.

Președintele Andrzej Duda a sosit în Ucraina pe 21 mai și va deveni primul șef al unui stat străin care va ține un discurs în fața Radei Supreme a Ucrainei de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei.


Ministrul rus al transporturilor: Sancțiunile occidentale au dus la probleme serioase cu logistica în Rusia.

Ministrul Transporturilor, Vitali Savelyev, a declarat jurnaliştilor pe 21 mai că sancţiunile occidentale au forţat Rusia „să caute noi coridoare logistice”, a informat presa rusă Meduza.
Rusia se va baza acum mai mult pe coridorul de transport nord-sud pentru a transporta marfa, a spus Saveliev.

UPDATE ORA 04:00

Un embargo petrolier împotriva Rusiei fără Ungaria vrea să fie introdus în Parlamentul European

Vicepreședintele Parlamentului European, Katharina Barley, a cerut o astfel de decizie, relatează Deutsche Welle.

De asemenea, ea a remarcat că Budapesta ,,duce UE de nas„.

Reamintim că adoptarea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei a fost ,,înghețat” din cauza țărilor care depind de aprovizionarea cu petrol a Rusiei.

UE le-a oferit o amânare pentru a găsi noi furnizori, dar pentru Ungaria această ofertă s-a dovedit a fi dezavantajoasă și în schimb cere 15-18 miliarde de euro de la UE.


Ucraina va fi subiect de discutie la Forumul Economic Mondial de la Davos

Aproximativ 50 de lideri mondiali vor participa la eveniment, potrivit presei elvețiene. Forumul va avea loc în perioada 22-26 mai.

UPDATE ORA 03:00

Primele ore ale dimineții de duminică, în Ucraina:

Rusia interzice intrarea în țară a peste 900 de americani, inclusiv președintele Biden și secretarul Blinken. Pe listă au fost incluși senatorul John McCain și directorul adjunct al Agenției de Informații pentru Apărare, Melissa Drisko, ambii decedați în 2018, precum și Mike Pompeo, fost secretar de stat sub președintele Donald Trump.

Rușii au distrus podul Pavlograd dintre Severodonetsk și Lysychansk, potrivit Serhiy Hayday, șeful administrației militare regionale, într-o postare pe pagina sa Telegram sâmbătă.

UPDATE ORA 02:00

Zelenski a spus în discursul său de noapte de sâmbătă că „situația din Donbas este extrem de dificilă”, deoarece armata rusă a escaladat atacurile asupra Sloviansk și Severodonețk în ultimele zile.

,,Forțele armate ale Ucrainei descurajează această ofensivă. Fiecare zi în care apărătorii noștri o iau din aceste planuri ofensive ale Rusiei, perturbându-le, este o contribuție concretă la apropierea zilei principale. Ziua dorită pe care o așteptăm cu toții cu nerăbdare: Ziua Victoriei”, a spus Zelenski.

„Nici o lovitură rusească; nici cu rachete în regiunea Rivne, nici cu artilerie în regiunea Harkov sau Sumy, nici cu toate armele posibile din Donbas, nu vor da Rusiei vreun rezultat”, a adăugat Zelenski.

UPDATE ORA 01:00

Zelenski a declarat că peste 1.000 de instituții de învățământ au fost distruse de armata rusă de la începutul războiului.

Armata Rusă a distrus 1.873 de instituții de învățământ. Aceasta este o scară colosală de pierderi”, a spus Zelensky în discursul său de noapte de sâmbătă.

Cifra include școli primare, universități, grădinițe și alte institute afectate de bombardamentele rusești de la începutul războiului în februarie anul trecut.


O lovitură cu rachete rusești asupra Lozova, Harkov, vineri, a afectat peste o mie de apartamente și unsprezece instituții de învățământ, potrivit primarului Serhiy Zelensky într-o declarație video postată sâmbătă pe Telegram.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Soldații ucraineni încearcă să-i evacueze pe civilii din Cernobaivka. În Lozova, cel puţin opt persoane, printre care un copil, au fost rănite.

Azi sunt 88 de zile de când Ucraina luptă. Rusia are acum o nouă țintă- Sud-estul Ucrainei și se pregătește pentru o ofensivă în Severodonetsk. O spune Institutului American pentru Cercetări de Război, care subliniază că soldații ruși sunt trimiși la moarte sigură.

,,Se pare că acești tineri erau un fel de club de sinucideri. Sau comandanților lor nu le păsa de ei. Este ciudat. Pur și simplu i-au trimis să moară. Și au urmat ordinele stupide de la comandanții lor” spune Yuri Lelvyavskii, soldat ucrainean.

Zeci de mii de familii din Ucraina trăiesc, drama războiului și a despărțirii. Unii au fugit, alții au decis să rămână. Acesta e și exemplu unui bătrân din Cerno-baivka, care nu vrea să-și părăsească casa.

În aceeași zi, cel puţin opt persoane, printre care un copil, au fost rănite într-un atac cu rachete asupra unui centru cultural din Lozova, în estul Ucrainei.

Trupele rusești au recâștigat o parte din pozițiile ocupate de contra-atacul ucrainean la nord de Harkov.
Cu toate că au câștigat teren, ei nu se opresc.

,,Acum toată lumea știe de unde vin ei și cine sunt. Ei sunt barbari și toată lumea știe pe cine trebuie să distrugem„, spune un soldat ucrainean.

Propaganda rusă pare de neoprit. Unii rezidenți cred că Ucraina își sabotează țara, iar Putin este adevăratul erou. Oleski Kovalyoveste rezident ,,Aici sunt bombe ucrainene, nu rusești. Crezi că ucrainenii au bombardat asta? ” Da.

În timp ce războiul continuă, ucraineii rămași în Herson îi îndeamnă pe ceilalți să fugă și să lase totul în urmă pentru acolo nu mai au nici un viitor. Aproximativ jumătate din populație a părăsit deja regiunea.

Unii au fost motivați de sărăcie sau lipsa locurilor de muncă, alții de ceea ce văd că fac rușii în regiune.

,,Plecați dacă puteti, nu asteptați să se întâmple ceva familiei voastre, nu aveți nevoie de așa ceva, căutați o viață mai bună, nu așteptați, strângeți-vă hainele și plecați cu familia, aveți grijă de copii, importantă este viața, nu vă legați de obiecte prețioase, mașini și apartamente, luați și plecați acolo unde e liniște și pace. „