- Premierul britanic Boris Johnson va „dubla eforturile pentru a furniza ajutoare alimentare și umanitare vitale” Ucrainei, a declarat duminică biroul său, în urma unei convorbiri dintre acesta și Zelenski.
- Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut duminică noaptea un anunț istoric: un control vamal comun cu Polonia.
- Peste 100 de milioane de persoane au fost forțate să fugă de conflicte, un record propulsat de războiul din Ucraina.
UPDATE 24:00
Pe scurt, ce s-a întâmplat astăzi:
Consilierul ONU al Moscovei la Geneva, Boris Bondarev, a demisionat din cauza a ceea ce el a numit conflictul „absolut inutil” și „criminal” din Ucraina.
Un tribunal ucrainean l-a condamnat pe comandantul de tancuri rus, Sgt Vadim Shishimarin, 21 de ani, la închisoare pe viață pentru că l-a împușcat pe Oleksandr Shelipov, un civil în vârstă de 62 de ani. Este prima urmărire penală pentru crime de război a invaziei.
În această dimineață, președintele ucrainean Volodimir Zelenksi le-a spus liderilor politici și de afaceri mondiali reuniți la Davos, Elveția, că trebuie folosite sancțiuni „maxime” împotriva Rusiei – un embargo petrolier complet, băncile interzise de la sistemele globale și comerțul abandonat.
Având în vedere că o mare parte din aprovizionarea mondială cu cereale se adună în spatele rutelor portuare blocate, vicepremierul Ucrainei, Iulia Svyrydenko, le-a cerut liderilor mondiali să ajute la ridicarea actualei blocade în porturile Ucrainei de la Marea Neagră.
UPDATE 23:00
În discursul său de seară, Zelenski le-a cerut ucrainenilor să ajute Forțele Armate și să apere poziția Ucrainei pe arena internațională.
„Pentru a câștiga, trebuie – fiecare și fiecare – să lucrăm pentru asta. În special, cei din spate. Ajutați armata. Protejați nevoile statului nostru în toate platformele internaționale la care aveți acces, în comunicarea cu jurnaliştii străini, chiar și doar cu prietenii și cunoscuții tăi din străinătate”, a spus el.
El a menționat că Ucraina se confruntă cu săptămâni dificile.
Potrivit acestuia, cea mai gravă situație de luptă de astăzi se află în zona Donbasului.
Este posibil ca Uniunea Europeană să cadă de acord cu un embargo asupra importurilor de petrol rusești „în câteva zile”, a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck, pentru postul german ZDF.
Habeck a avertizat că un embargo nu va slăbi automat Kremlinul, deoarece prețurile în creștere îi permit să obțină mai multe venituri în timp ce vinde volume mai mici de petrol.
Prin urmare, o considerație a fost să nu se mai plătească „orice preț” pentru petrol, ci să se convină asupra limitelor superioare, a spus el.
,,Nu avem altă alternativă decât să luptăm. Să luptăm și să câștigăm. Să ne eliberăm pământul și poporul nostru. Pentru că ocupanții vor să ne ia nu doar ceva, ci tot ce avem. Inclusiv dreptul la viață al ucrainenilor„. spuse Zelenski.
UPDATE 22:00
Rusia a dus cu forța 1,4 milioane de ucraineni pe teritoriul său, a declarat avocatul pentru drepturile omului de la Kiev, Lyudmyla Denisova, potrivit agenției de presă Interfax.
Există „dovezi convingătoare” că Rusia a pregătit aceste deportări în avans și că se aștepta să elimine peste două milioane de ucraineni, a adăugat ea.
La sfârșitul lunii trecute, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că peste un milion de persoane au fost „evacuate” din Ucraina în Rusia.
UPDATE 21:00
Ucraina va trebui să importe mai multă sare din străinătate. Cea mai mare companie de transport maritim de sare din Europa, Artemsil, și-a suspendat operațiunile din cauza luptelor.
Potrivit managerului său, Viktor Yurin, stocurile de produse finite au fost eliminate în martie.
,,Compania nu lucrează, este inactivă, conform ordinului, până la o dată nespecificată„, a spus Iurin.
O rachetă inamică a lovit Pavlograd, iar alte trei atacuri au fost lansate astăzi împotriva districtului Sinelnikiivskyi din regiunea Dnipropetrovsk.
Tot în această zi, a fost lovit și districtul Kryvorizkyi: satele Gannivka și Mala Kostromka. Nu există victime acolo, a declarat Mykola Lukașuk.
UPDATE 20:00
Inamicul desfășoară încă două divizii de rachete antiaeriene S-400 în partea de nord-vest a Crimeei ocupate, afirmă Statul Major al Forțelor Armate ucrainene.
Astfel, ocupanții își construiesc sisteme de apărare aeriană.
De la conceptul de a fi la Kiev în două zile, până la încercarea de a salva Crimeea.
Alte 30 de tunuri antiaeriene germane Gepard vor fi livrate Ucrainei până la sfârșitul verii anului 2022
În urma deciziei anunțate anterior de a preda 15 unități Gepard până la jumătatea lunii iulie, restul ar trebui să fie livrate de industrie până la sfârșitul lunii august, a declarat luni la Berlin un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării.
În scurt timp va fi semnat un acord între Ucraina și industria militară germană. Bundeswehr a precizat că militarii ucraineni vor fi luați pentru instruire și vor fi puse la dispoziție poligoane de antrenament.
UPDATE 19:00
Starbucks va ieși de pe piața rusă după aproape 15 ani, a anunțat astăzi corporația. Lanțul de cafenele are 130 de magazine în Rusia și aproape 2.000 de angajați – care vor continua să fie plătiți în următoarele șase luni, deoarece corporația a declarat că va continua să își susțină personalul rus. Toate magazinele Starbucks din Rusia au fost închise temporar în luna martie deoarece toate activitățile sale comerciale au fost suspendate din cauza invaziei din Ucraina.
Săptămâna trecută, ONU a cerut Rusiei să deschidă accesul la porturile ucrainene din Marea Neagră – pentru a permite reluarea exporturilor de cereale. Șeful Programului Alimentar Mondial al ONU, David Beasley, a sugerat că menținerea lor închisă agravează criza alimentară globală.
UPDATE 18:00
În Bukovyna a fost oprit un canal de transport ilegal de bărbați ucrainieni, cu vârstă de recrutare, în străinătate. Costul acestui serviciu a fost de 10 mii de euro. Pentru acești bani, suspecții au aranjat ca trei militari să treacă granița în România prin spatele punctelor de control. Participanții la schemă au fost prinși și reținuți pe teritoriul regiunii Cernăuți, în apropierea frontierei de stat.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenksi, a declarat în cadrul unui summit de la Davos, în fața liderilor politici și de afaceri din întreaga lume, că trebuie folosite sancțiuni maxime împotriva Rusiei. Măsurile pe care dorește să le pună în aplicare, a spus el, sunt: un embargo total asupra petrolului rusesc, interzicerea accesului tuturor băncilor rusești la sistemele globale și abandonarea tuturor schimburilor comerciale cu Rusia.
UPDATE 17:00
Refugiații ucraineni din Germania vor putea, începând de marți, să schimbe bancnotele din moneda lor – hrivna ucraineană – în euro fără cursuri de schimb, după cum au convenit Ministerul german de Finanțe, Banca Federală Germană, industria bancară germană și Banca Națională a Ucrainei.
Cel puțin o persoană a fost ucisă într-un atac cu rachete rusești asupra orașului Malyn, în regiunea Jitomir, la vest de Kiev, potrivit armatei ucrainene. Centrul de comandă aeriană al Ucrainei a declarat că forțele ruse au tras duminică rachete de croazieră cu baza navală din direcția sud-est asupra unor instalații de infrastructură din Jitomir.
UPDATE 16:00
Într-un conflict în care țintirea deliberată a civililor a devenit una dintre trăsăturile definitorii, rezultatul de astăzi stabilește un precedent juridic semnificativ. Rusia a insistat întotdeauna că nu a comis crime de război, dar Ucraina va aduce mai multe cazuri ca acesta pentru a demonta negațiile generale ale Moscovei. Nu este probabil ca acest rezultat să ducă imediat la o schimbare de tactică din partea forțelor invadatoare, dar îi face dreptate văduvei lui Oleksandr Șelipov, Kateryna Șelipova.
Noua Zeelandă va trimite un număr mic de soldați din forțele sale de apărare în Marea Britanie pentru a instrui soldații ucraineni în utilizarea tunurilor de artilerie de câmp, a anunțat luni guvernul. Premierul Jacinda Ardern a declarat că 30 de persoane vor fi trimise în Marea Britanie până la sfârșitul lunii iulie pentru a instrui forțele ucrainene în utilizarea tunurilor obuzier L119 de 105 mm.
UPDATE 15:00
Moscova: Occidentul a declanșat criza alimentară mondială
Kremlinul susține că țările occidentale au declanșat o criză alimentară globală prin impunerea celor mai severe sancțiuni din istoria modernă împotriva Rusiei.
„Rusia a fost întotdeauna un exportator de cereale destul de fiabil. Nu noi suntem sursa problemei. Sursa problemei care duce la foamete în lume sunt cei care au impus sancțiuni împotriva noastră și sancțiunile în sine”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Sky News.
Rusia și Ucraina reprezintă împreună aproape o treime din livrările globale de grâu.
Ucraina este, de asemenea, un exportator major de porumb, orz, ulei de floarea-soarelui și ulei de rapiță, în timp ce Rusia și Belarus – care a susținut Moscova în război și care se află, de asemenea, sub sancțiuni – reprezintă peste 40% din exporturile globale de potasă, un nutrient vegetal.
Kremlinul, îngrijorat de soarta soldatului rus condamnat pe viață în Ucraina
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia este îngrijorată de soarta soldatului rus Vadim Shishimarin, condamnat la închisoare pe viață la Kiev pentru crime de război comise în timpul invaziei Ucrainei.
„Fără îndoială, suntem îngrijorați de soarta cetățeanului nostru. Din păcate, nu avem posibilitatea de a-i apăra interesele acolo, deoarece funcționarea instituțiilor noastre din Ucraina s-a oprit practic pur și simplu”, a declarat Peskov, citat de agenția de presă Interfax, relatează BBC.
„Dar asta nu înseamnă că nu vom lua în considerare continuarea încercărilor folosind alte canale. Soarta fiecărui cetățean rus este de cea mai mare importanță pentru noi”, a adăugat Peskov.
În momentul în care Peskov a comentat procesul lui Vadim Shishimarin, soldatul încă aștepta verdictul.
UPDATE 14:00
Soldatul rus judecat la Kiev, condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea unui civil
Un soldat rus în vârstă de 21 de ani a fost condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea unui civil neînarmat, în primul proces pentru crime de război care decurge din invazia Rusiei în Ucraina.
Sergentul rus Vadim Shishimarin a recunoscut că l-a împușcat pe Oleksandr Shelipov, în vârstă de 62 de ani, dintr-o mașină, în timp ce soldații ruși intrau în satul Chupakhivka, la patru zile după invazie.
El a pledat vinovat pentru crima din 28 februarie, atunci când a început procesul la un tribunal districtual din Kiev, luna aceasta.
Procurorii statului ucrainean au declarat că soldatul se afla printre alți patru militari ruși care au tras și au furat o mașină privată pentru a scăpa după ce coloana lor a fost vizată de forțele ucrainene.
Când au ajuns în Chupakhivka, care se află la aproximativ 320 de kilometri est de Kiev, au văzut un bărbat care mergea cu bicicleta și vorbea la telefon.
Ei au spus că Shishimarin a primit ordin de la un alt militar să îl ucidă pe civil pentru a-l împiedica să dea alarma cu privire la prezența rușilor în sat.
Shishimarin l-a ucis apoi pe civil la doar câțiva metri de casa sa, după ce a tras mai multe focuri de armă prin fereastra deschisă a mașinii cu o pușcă de asalt în capul bărbatului.
Soldatul rus, care purta un hanorac cu glugă albastră și gri, a urmărit în tăcere procedurile dintr-o cutie de sticlă armată din sala de judecată și nu a arătat nicio emoție în momentul în care a fost citit verdictul, notează Sky News.
ORA 13:00
Ucraina a declarat că nu va fi de acord cu niciun acord de încetare a focului care implică cedarea de teritorii Rusiei, într-o aparentă înăsprire a poziției sale. Un consilier prezidențial a declarat că Kievul nu va fi de acord cu niciun acord care să cedeze teren Rusiei deoarece aceasta ar putea reveni pentru mai mult.
Președintele Zelenski și-a încheiat discursul citându-l pe fostul secretar de stat american George Marshall, al cărui program de redresare europeană a contribuit la reconstrucția Europei de Vest după devastarea celui de-al doilea război mondial. El a spus că faimoasele cuvinte ale lui Marshall – care a afirmat că planul său de redresare nu s-a opus niciunei țări sau ideologii, ci s-a opus foametei, sărăciei, disperării și haosului – sunt încă relevante astăzi.
ORA 12:00
În trei luni de invazie, Rusia a înregistrat un număr de morți similar cu pierderea URSS-ului în cei nouă ani de război în Afganistan. Ministerul britanic de Externe, despre armata lui Putin: „un amestec de tactici slabe, zero flexibilitate, comandament gata să eșueze”.
În primele trei luni ale „operaţiunii militare speciale” în Ucraina, Rusia a pierdut aproximativ acelaşi număr de soldaţi ca URSS-ul în timpul celor nouă ani de război în Afganistan, transmite Ministerul britanic al Apărării, luni, pe Twitter.
ORA 11:00
Guvernul Poloniei a reziliat un acord vechi de 30 de ani cu Rusia privind livrările de gaze și infrastructura, a anunțat luni ministrul polonez al climei, Anna Moskwa. Acordul includea furnizarea de gaz prin intermediul gazoductului Yamal și construirea și întreținerea infrastructurii legate de tranzitul de gaz prin Polonia.
ORA 10:00
Podolyak a declarat că facerea de concesii s-ar întoarce împotriva Ucrainei deoarece Rusia ar riposta mai dur după orice întrerupere a luptelor. Podolyak a respins, de asemenea, apelurile pentru o încetare urgentă a focului care ar implica ca forțele rusești să rămână în teritoriile pe care le-au ocupat în sudul și estul Ucrainei, spunând că forțele (rusești) trebuie să părăsească țara și după aceea va fi posibilă reluarea procesului de pace.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că până la 100 de persoane sunt ucise în fiecare zi în luptele din estul Ucrainei, unde Rusia și-a concentrat eforturile militare în ultimele săptămâni.
Zelenski a făcut acest comentariu duminică, în timp ce vorbea cu presa alături de președintele polonez Andrzej Duda. El răspundea la o întrebare referitoare la o petiție online pentru a permite bărbaților de vârstă de recrutare – între 18 și 60 de ani – să părăsească Ucraina. Petiția, postată pe site-ul oficial al președintelui ucrainean, a strâns peste 26.000 de semnături până luni dimineață.
ORA 09:00
Inamicul a recucerit de la forțele armate ucrainene unele poziții la nord de Harkov, inclusiv satul Rubizhne, a anunțat Institutul american pentru studii de război. Potrivit institutului, ocupanții consolidează, de asemenea, malul vestic al Severski Donets pentru a împiedica înaintarea forțelor armate ucrainene.
Salvatorii din Harkov au declarat că au scos de sub dărâmături peste 150 de cadavre ale unor persoane decedate în oraș de la începutul războiului. În total, 98 de obiecte distruse au fost demontate. Mai mult de 250 de persoane au fost salvate.
ORA 08:00
Cel puțin o persoană a fost ucisă duminică după ce Rusia a tras rachete de croazieră cu baza navală asupra regiunii Jitomir, la vest de Kiev, potrivit armatei ucrainene.
Peste 100 de milioane de persoane au fost nevoite să fugă din calea conflictelor, violențelor și persecuțiilor în întreaga lume – o cifră record alimentată de situația din Ucraina, a anunțat luni agenția ONU pentru refugiați. UNHCR a descris cifra crudă ca fiind sobră și alarmantă în egală măsură și a spus că ar trebui să servească drept semnal de alarmă. Războiul din Ucraina a provocat strămutarea a 8 milioane de persoane în interiorul țării, iar peste 6 milioane de mișcări de refugiați din Ucraina au fost înregistrate, a precizat agenția.
ORA 07:00
Noua Zeelandă va oferi mai mult sprijin în instruirea forțelor ucrainene, afirmă premierul țării
Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a declarat luni că țara sa va trimite în Regatul Unit 30 de membri suplimentari ai forțelor de apărare pentru a sprijini pregătirea forțelor armate ucrainene.
„Soldații vor fi staționați în Marea Britanie până la sfârșitul lunii iulie”, a declarat Ardern. „Aceștia îi vor instrui pe soldații ucraineni cu privire la modul de utilizare a tunului L-119”, a adăugat ea.
Trupele, muniția de antrenament și surplusul de echipamente, inclusiv sistemele de ochire, vor fi transportate în cadrul unui transport aerian coordonat de Marea Britanie.
Aceasta urmează unei desfășurări anterioare de 66 de membri ai forțelor de apărare neozeelandeze în aprilie, împreună cu un C-130 Hercules al Forțelor Aeriene Regale Neozeelandeze.
ORA 06:00
O delegație americană urmează să poarte discuții la Haga, în această săptămână, cu privire la atrocitățile comise în Ucraina
O delegație americană urmează să poarte discuții la Haga în această săptămână cu privire la „răspunsurile la atrocitățile comise în Ucraina”, a precizat Departamentul de Stat.
Deși administrația Biden dorește ca Rusia să fie trasă la răspundere, legile americane limitează asistența pe care guvernul o poate oferi Curții Penale Internaționale.
ORA 05:00
Ministrul ucrainean al culturii spune că războiul a afectat sute de situri culturale
Ministrul ucrainean al culturii a declarat duminică că forțele ruse au distrus sau deteriorat peste 350 de situri culturale și istorice de la invadarea țării la sfârșitul lunii februarie.
Trei luni de lupte au ucis mii de civili în Ucraina și au ras de pe fața pământului nenumărate clădiri.
Oleksandr Tkașenko, Ministrul Culturii, a declarat că bilanțul siturilor istorice ucrainene a fost, de asemenea, grav, înregistrându-se tot mai multe daune în fiecare zi.
ORA 04:00
Un ofițer rus a riscat totul pentru a renunța la războiul lui Putin
A fost nevoie de câteva săptămâni în care a dormit pe cutii de grenade drept pat și și-a ascuns fața de ucraineni, pe fondul unui sentiment de vinovăție tot mai mare, pentru ca ofițerul rus să ajungă la concluzia: Aceasta nu era bătălia pe care trebuia să o ducă el.
„Eram murdari și obosiți. Oamenii din jurul nostru mureau. Nu am vrut să mă simt ca și cum aș fi făcut parte din asta, dar am făcut parte din ea”, a declarat ofițerul pentru CNN.
El a spus că s-a dus să își caute comandantul și și-a dat demisia pe loc.
Povestea sa este remarcabilă, dar ar putea fi și una dintre multele, potrivit opozanților războiului din Rusia, dar și din Ucraina, care spun că au auzit de o mulțime de cazuri de soldați – atât profesioniști, cât și recruți – care au refuzat să lupte.
Trupele rusești s-au confruntat cu un moral scăzut și pierderi grele în Ucraina, potrivit evaluărilor oficialilor occidentali, inclusiv ale Pentagonului.
ORA 03:00
Peste 100 de milioane de persoane forțate să fugă de conflicte, un record propulsat de războiul din Ucraina
Peste 100 de milioane de persoane au fost nevoite să fugă din calea conflictelor, a violențelor și a persecuțiilor, o cifră record care stabilește o „bornă uluitoare”, a declarat luni Agenția ONU pentru refugiați.
„Numărul persoanelor forțate să fugă de conflicte, violențe, încălcări ale drepturilor omului și persecuții a depășit acum, pentru prima dată în istorie, pragul uluitor de 100 de milioane, propulsat de războiul din Ucraina și de alte conflicte mortale”, a precizat UNHCR într-un comunicat.
„O sută de milioane este o cifră crudă – care dă de gândit și alarmează în egală măsură. Este un record care nu ar fi trebuit să fie stabilit niciodată”, a declarat Înaltul Comisar ONU pentru refugiați, Filippo Grandi.
„Acest lucru trebuie să servească drept un semnal de alarmă pentru a rezolva și preveni conflictele distructive, a pune capăt persecuțiilor și a aborda cauzele care stau la bază și care forțează oameni nevinovați să își părăsească casele.”
Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați a declarat că războiul din Ucraina a provocat, în acest an, opt milioane de strămutați în interiorul țării, iar peste șase milioane de mișcări de refugiați din Ucraina au fost înregistrate. Numărul a fost propulsat și de „noi valuri de violență” sau conflicte în Etiopia, Burkina Faso, Myanmar, Nigeria, Afganistan și Republica Democrată Congo.
ORA 02:00
Președintele ucrainean Zelenski face un anunț istoric: un control vamal comun cu Polonia
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut duminică un anunț istoric: un control vamal comun cu Polonia, subliniind că „unitatea ucrainenilor și polonezilor este o constantă pe care nimeni nu o va rupe”.
„S-a ajuns la o soluție care revoluționează ordinea la frontiera noastră”, a declarat Zelenski în timpul discursului său video nocturn.
„Introducem un control vamal comun cu Polonia. Acest lucru va accelera în mod semnificativ procedurile de frontieră. Va elimina cea mai mare parte a riscurilor de corupție. Dar este, de asemenea, începutul integrării noastre în spațiul vamal comun al Uniunii Europene. Acesta este un proces cu adevărat istoric.”
ORA 01:00
Premierul britanic redactează o scrisoare deschisă către copiii din Ucraina
Boris Johnson a redactat o scrisoare deschisă către copiii din Ucraina, lăudându-i ca fiind modele de urmat pentru copiii și adulții de pretutindeni și spunându-le că „noi, cei din Marea Britanie, nu vă vom uita niciodată”.
„În orice alt an, copii ca voi ar fi ieșit din casele și școlile voastre pentru a se juca cu prietenii, pentru a alerga după o minge de fotbal… pentru a se bucura pur și simplu de ceea ce ar trebui să fie o perioadă fără griji în viața voastră. Acesta nu este un alt an.”, a spus acesta.
ORA 00:00
10 Downing Street a oferit o sinteză a convorbirii din această seară a premierului Marii Britanii Boris Johnson cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski
Reședința oficială a prim-ministrului britanic a oferit o sinteză a convorbirii din această seară a premierului cu Zelenski.
„Liderii au discutat despre blocada lui Putin la Odesa, cel mai mare port maritim al Ucrainei.”
„Primul ministru a decis să dubleze eforturile pentru a furniza alimente vitale și ajutor umanitar poporului ucrainean și pentru a se asigura că țara este capabilă să exporte în restul lumii.”
„Liderii au căzut de acord asupra necesității ca mediul internațional să rămână unit în condamnarea barbariei lui Putin.”
„Premierul a declarat că fiecare țară are datoria de a ajuta Ucraina în lupta sa pentru libertate, atât acum, cât și pe termen lung.