UPDATE 23:00

Ucraina a declarat Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) că a pierdut orice contact cu Cernobîl, în urma unei întreruperi de curent la instalație, a raportat Reuters.

Au devenit cunoscute 6 condiții pentru încheierea războiului pe care Rusia le-a înaintat Ucrainei, publicate de Zerkalo Nedeli:

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
  • Refuzul de a trece la NATO. Statutul neutru al Ucrainei.
  • Rusa este a doua limbă de stat. Abrogarea tuturor legilor care o restricționează.
  • Recunoașterea Crimeei de către Ucraina ca rusă.
  • Recunoașterea de către Ucraina a independenței RPD și LPR în limitele administrative ale regiunilor.
  • Denazificarea. Interzicerea activităților partidelor ultranaționaliste, naziste și neonaziste și a organizațiilor publice, abolirea legilor existente privind glorificarea naziștilor și neonaziştilor.
  • Demilitarizarea Ucrainei”. O respingere completă a armelor ofensive, sub care, dacă se dorește, orice tip de armă poate fi ridicat.

Portrete ale prizonierilor politici din Belarus, Ucraina și Rusia au fost așezate pe fiecare scaun al Teatrului Barbican din Londra. Astăzi a avut loc premiera mondială a piesei Belarus Free Theatre bazată pe romanul scriitorului belarus Algerd Bakharevich „Câinii Europei”.

În seara aceasta, invadatorii au atacat Institutul de Fizică și Tehnologie din Harkov.

Războiul este mai rău decât COVID, iar Rusia ar trebui să se pregătească pentru o criză profundă. Atacul lui Putin asupra Ucrainei va fi o lovitură pentru bunăstarea populației lumii mai puternică decât pandemia de covid, a spus șeful FMI și a avertizat Rusia că ar trebui să fie prima care se pregătește pentru o scădere profundă a economiei și a nivelului de trai al populației”, a apus șeful FMI.

Armata rusă i-a înaintat un ultimatum primarului din Izium, cerând ca echipamentul lor să fie lăsat să treacă liber în direcția Harkov, la care acesta a răspuns cu un refuz delicat.

Interdependența economiei ruse cu alte țări ajunge, în unele cazuri, la 50%. Sancțiunile nu vor trece neobservate de inițiatori, a precizat Ministerul rus de Externe.

Șefa FMI, Kristalina Georgieva, spune că războiul Ucrainei va reduce prognoza de creștere globală.

UPDATE 22:00

Președintele Ucrainei, într-o conversație cu un jurnalist de la un influent ziar german, a spus că este puțin probabil ca Putin să recurgă la arme nucleare: „Un lucru este să fii criminal. Alt lucru este să te sinucizi. Cred că este o cacealma. Una este să fii ucigaș. Este altceva să fii sinucigaș. Orice utilizare a armelor nucleare va însemna sfârșitul nu numai pentru persoana care le folosește, ci pentru tot ceea ce, în principiu, poate fi. scump în viața acelei persoane”.

Nu se discută despre desfășurarea sistemelor de apărare aeriană Patriot în Ucraina, a dat asigurări Pentagonul.

UPDATE 21:00

În Brovarî, trupele ucrainene s-au oprit și au distrus parțial o coloană de tancuri rusești. Brovarî este oraș regional în regiunea Kiev.

Nimeni în lume nu a crezut că vom rezista atât de mult. Invadatorii au ucis mai mulți civili decât reprezentanții tuturor structurilor de putere ale Ucrainei”, a spus Ministrul Apărării, Reznikov.

Zelensky a instruit Cabinetul de Miniștri să elaboreze un program de recuperare pentru fiecare oraș afectat de război. „După implementarea sa, Cernihiv, Sumy, Akhtyrka, Jytomyr, Izyum, Mariupol și alte orașe ucrainene nu vor vedea nici măcar o urmă a invaziei ruse”.

În cele 2 săptămâni de război din Ucraina, 549 de civili au fost uciși, arată ONU și alte 957 de persoane au fost rănite.

Străzile unde se află ambasadele Rusiei din Riga și Vilnius au fost redenumite. La Riga, strada pe care se află ambasada Rusiei a fost redenumită Strada Independenței Ucrainei.

Un hostel este în flăcări în Pyatikhatki. Din cauza bombardamentelor, salvatorilor le este greu să ajungă la incendiu.

Autoritățile ucrainene știau că Rusia va ataca și au început să se pregătească în noiembrie 2021. Cu toate acestea, Ucraina nu se aștepta ca regimul Lukașenko să fie implicat în agresiune, a spus secretarul NSDC Danilov. „Nu ne așteptam la o asemenea lovitură în spate. Nu ne așteptam să meargă pe toate fronturile. A fost o surpriză.” Potrivit acestuia, autoritățile au înțeles că invazia va avea loc, dar nu au anunțat: „Pentru că a fost una dintre tacticile Federației Ruse să declanșeze haosul aici”.

UPDATE 20:00

Directorul general al AIEA a spus că Moscova și Kiev au convenit și sunt gata să colaboreze cu agenția de securitate nucleară din Ucraina.

Coridoarele umanitare din Ucraina către teritoriul Rusiei vor fi deschise zilnic de la ora 10.00 în mod unilateral, a anunțat Ministerul Rus al Apărării, a spus Ministerul Apărării Naționale din Rusia.

Fostul vicepreședinte Mike Pence a vizitat joi granița cu Ucraina și s-a întâlnit cu refugiații din Polonia pe fondul invaziei ruse în curs de desfășurare a Ucrainei. Vicepreședintele Harris se află, de asemenea, în Polonia, acordând sprijinul SUA pentru aliații săi NATO.

Luptele de la periferia Kievului continuă, în timp ce casele din oraș sunt în flăcări.

Mass-media ucraineană a difuzat un videoclip care arată militari ruși jefuind un magazin din satul din regiunea Nikolev.

„Am vorbit azi cu @RTErdogan pentru a coordona răspunsurile noastre la atacul neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei. Am discutat despre importanța eforturilor internaționale continue de a trage Moscova responsabilă pentru agresiunea sa și de a sprijini poporul ucrainean în momentul în care se confruntă cu această criză”, a scris Joe Biden pe Twitter.

„Acesta este ceva, după cum toți știți foarte bine, face parte din rețeta a Rusiei. Au folosit acele arme împotriva propriilor cetățeni. Au încurajat cel puțin utilizarea în Siria și în alte părți”, a spus CIA Directorul CIA, William Burns, despre posibilitatea Rusiei de a folosi arme chimice.

Macron a spus că intenţionează să poarte noi discuţii cu Putin în următoarele 48 de ore.

Trezoreria SUA spune că sancțiunile impuse limitează capacitatea Chinei de a cumpăra petrol din Rusia.

Maternitatea Mariupol este a 3-a distrusă în Ucraina, a declarat oficialul ONU.

Șeful Agenției Naționale Ucrainene pentru Prevenirea Corupției (NAPC), Alexander Novikov, a scris o scrisoare de mulțumire șefului Ministerului Apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu, în care i-a exprimat sinceră recunoștință pentru contribuție neprețuită la faptul că fondurile și resursele rusești de sprijin pentru atacul asupra Ucrainei au fost jefuite în stadiul acumulării lor la granița celor două state.

Rusia va suspenda exportul de grâu, secară, orz și porumb către Uniunea Economică Eurasiatică, până pe data de 31 august. Rusia va interzice și exporturile de zahăr către țările terțe până la sfârșitul verii 2022, dar este gata să facă unele excepții pentru țările UEE.

UPDATE ORA 19:00

Biden numește Columbia următorul aliat important al SUA în afara NATO.

„ONU nu are date despre posibilitatea utilizării armelor chimice în Ucraina”, a declarat biroul Secretarului General.

Premierul canadian, Justin Trudeau, a declarat că discută constant cu liderii occidentali despre impunerea de noi sancțiuni economice împotriva susținătorilor președintelui rus, Vladimir Putin, din cauza situației generate în Ucraina.

Potrivit ONU, numărul persoanelor care au părăsit Ucraina a depășit 2,3 milioane, fiind vorba de, inclusiv, peste un milion de copii.

Rusia va suspenda exportul de grâu, secară, orz și porumb către Uniunea Economică Eurasiatică. Rusia va suspenda până pe 31 august exporturile de grâu, secară, orz și porumb către Uniunea Economică Eurasiatică (UEEA), pentru a proteja piața internă de penuria de alimente.

EAEU include Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Rusia însăși.

Rusia va interzice și exporturile de zahăr către țările terțe până la sfârșitul verii 2022, dar este gata să facă unele excepții pentru țările UEE.

Macron a spus că nu consideră posibilă luarea în considerare a procedurii de examinare a cererii Ucrainei de aderare la UE în contextul războiului cu Rusia.

„În primul rând, trebuie să discutăm. Știți, mai întâi, trebuie să vă pregătiți, să asigurați o încetare a focului, încheierea războiului, să protejați ucrainenii, să protejați Europa.”, a spus Macron.

Guvernul Rusiei a impus o interdicție privind furnizarea de avioane și drone, în străinătate, până la sfârșitul anului 2022.

„Zelensky este gata să vorbească cu Putin direct prin mediatori internaționali, dar Kievul nu intenționează să facă compromisuri”, a spus șeful adjunct al biroului lui Zelensky.

Președintele Recep Tayyip Erdogan a purtat o conversație telefonică cu președintele american, Joe Biden. Potrivit declarației făcute de Direcția de Comunicații a Președinției, în cadrul întâlnirii, au fost discutate evoluțiile regionale, inclusiv atacul Rusiei asupra Ucrainei și relațiile Turcia-SUA.

Președintele Erdogan a declarat că este important ca Turcia să poată discuta cu ambele părți și să fie un facilitator în căutarea unei soluții, în cazul în care criza se adâncește. Președintele Erdogan a subliniat că organizarea întâlnirii este o victorie a diplomatiei în sine, datorită discuției purtate între miniștrii de externe ai Rusiei și Ucrainei.

Președintele Erdogan a mai declarat că se așteaptă ca cererea Turciei, care include achiziționarea a patruzeci de aeronave noi din SUA și modernizarea aeronavelor F-16 existente, să fie finalizată cât mai curând posibil.

UPDATE ORA 18.00

Volodimir Zelenski a semnat o lege privind confiscarea forțată a bunurilor deținute de ruși.

„Vorbim despre orice entități imobiliare care aparțin unor persoane juridice ale Federației Ruse. Legea prevede că sechestrarea forțată, în Ucraina, a obiectelor cu drepturi de proprietate ale Federației Ruse și ale rezidenților săi se efectuează fără nicio compensație pentru valoarea acestora, având în vedere războiul agresiv de amploare pe care Federația Rusă l-a declanșat și îl poartă împotriva Ucrainei. și poporul ucrainean”.

Guvernul Ucrainei a propus Consiliului Național de Securitate și Apărare să impună sancțiuni împotriva mai multor mass-media ruse de top, canale de televiziune federale, jurnaliști cunoscuți și manageri de media.

Banca Rusiei a introdus noi restricții privind retragerile de valută.

„Avioanele rusești nu au atacat ținte terestre în zona Mariupol, declarațiile despre un atac aerian asupra unui spital sunt o provocare”, a spus Ministerul rus al Apărării.

UPDATE ORA 17.00

Protestele împotriva invadatorilor ruși continuă la Herson. Oamenii s-au adunat, din nou, în Piața Libertății în fața armatei ruse înarmate. Protestatarii au utilizat sloganuri patriotice, discursuri anti-Putin și anti-ruse, strigând: „Crimeea este Ucraina!”, „Kherson este Ucraina!”, „Donețk este Ucraina!”, „Slavă APU!”.

„Războiul nuclear este imposibil”, a spus Ministerul rus de externe. Acesta speră ca eventuala conferință de revizuire a Tratatului de neproliferare a armelor nucleare să se desfășoare într-o atmosferă constructivă, astfel încât documentul să poată fi adoptat ca rezultat.

Curtea Penală Internațională a delegat procurorii în Polonia pentru a colecta informații despre Ucraina, a declarat președintele polonez.

„Statele Unite nu văd o eficacitate semnificativă în încercările Poloniei de a transfera luptători sovietici la Kiev, ele se concentrează pe provizii de apărare aeriană”, a spus Pentagonul/

În Mariupol, oamenii „au început să se atace unii pe alții pentru mâncare”. Orașul asediat a rămas fără apă, electricitate și servicii de internet de zile întregi, deoarece se confruntă cu un bombardament aproape constant de către trupele ruse care l-au înconjurat.

„Uniunea Europeană ar trebui să acorde acum aderarea Ucrainei”, a declarat Kuleba pentru Financial Times. „Aderarea noastră ar întări semnificativ UE. Astăzi, Ucraina este o forță puternică, o națiune curajoasă și inteligentă care va aduce o contribuție majoră la forța politică, economică, culturală și socială a UE după acest război. Va fi o chestiune de prestigiu și forță pentru UE să aibă în componența sa o țară precum Ucraina.”

UPDATE ORA 16.00

Fost cancelar al Germaniei, Gerhard Schroeder, se află, astăzi, la Moscova pentru a se întâlni cu Putin, ca parte a eforturilor de rezolvare a Ucrainei, scrie Politico.

Două mii de persoane au fost evacuate din orașul Irpin. Două sute dintre ei sunt copii, potrivit datelor transmise de către Ministerul Afacerilor Interne.

Au fost lansate cinci rachete de pe o navă rusească de lângă Odesa, potrivit Administrației Regionale de Stat. Două rachete au lovit aeroportul din Lozovatka, raionul Krivoy Rog, regiunea Dnepropetrovsk, conform șefului Administrației militare. Oleksandr Vilkul.

În Harkov, Cernigău și regiunile Poltava, Zolotonosha și Cherkasy, a sunat alarma aeriană.

Putin a spus că discută cu guvernul măsurile pentru a minimiza impactul sancțiunilor asupra economiei ruse aproape zilnic. Astăzi, înainte de a convoca Cabinetul, Putin a vorbit cu prim-ministrul Rusiei, Mikhail Mishustin.

„În ce privește țările care adoptă măsuri neprietenești la adresa țării și economiei noastre, noi știm bine că-și îndeamnă cetățenii să-și strângă cureaua, să se îmbrace mai gros și în general, arată cu degetul spre sancțiunile pe care le introduc la adresa noastră ca fiind cauza înrăutățirii situației de la ei. Arată destul de ciudat această abordare, cu atât mai mult cu cât noi ne îndeplinim toate obligațiile. Vreau să subliniez, încă o dată, ne îndeplinim toate obligațiile referitoare la furnizarea resurselor energetice.”, a spus Putin.

Western Union încetează activitatea în Rusia și Belarus.

UPDATE ORA 15.00

Trei persoane, inclusiv un copil, au fost ucise în atacul aerian, de ieri, asupra unui spital de maternitate și de copii, din orașul ucrainean Mariupol, a declarat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Într-o adresă televizată, Zelenski a spus că „afirmația Rusiei potrivit căreia spitalul nu are pacienți nu este adevărată”.

Polonia a descris atacul asupra spitalului de maternitate, din orașul-port ucrainean Mariupol, drept un „act de barbarie”, care seamănă cu un genocid. Vorbind la Varșovia, după o întâlnire bilaterală cu vicepreședintele SUA, Kamala Harris, președintele polonez, Andrzej Duda, a cerut noi sancțiuni împotriva Moscovei.

„Sunt femei însărcinate, sunt copii, dacă ucizi oameni obișnuiți, arunci cu bombe, rachete, în blocuri, acesta este un act de barbarie care poartă trăsăturile genocidului”, a declarat acesta.

Regatul Unit este „foarte îngrijorat” de potențiala utilizare a armelor chimice, de către Rusia, în Ucraina, a declarat Ministrul britanic de externe, Liz Truss.

La rândul său, Vaticanul afirmă că bombardarea spitalului de copii din Mariupol este „inacceptabilă”.

UPDATE ORA 14.00

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov se întâlnește cu vicepreședintele Venezuelei, Delcy Rodriguez.

Serviciul de Frontieră ucrainean a anunțat că 768 de studenți străini, din douăzeci și șase de țări, au fost evacuați cu trenul în Polonia.

Ucraina investighează treizeci și opt de cazuri de presupusă trădare împotriva oficialilor locali și a forțelor de ordine, acuzați că au ajutat Rusia, a anunțat Biroul de Investigații al Ucrainei. În orașele ucrainene, Mariupol și Herson, au fost deschise proceduri penale împotriva mai multor polițiști.

Ministrul de externe, Dmytro Kuleba, s-a întâlnit, la Antalya, cu directorul general al AIEA, Rafael Grossi.

„Insist ca Rusia să-și retragă forțele de la centralele nucleare de la Cernobîl și Zaporizhzhya, imediat, pentru a preveni o catastrofă în Europa”, a spus Kuleba.

Între timp, și Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, poartă discuții cu directorul general al AIEA „pe fundalul situației centralelor nucleare ucrainene”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a însărcinat guvernul să dezvolte un program special de stat pentru a reconstrui fiecare oraș ucrainean afectat de invazia rusă.

UPDATE ORA 13.00

S-a încheiat a patra rundă de negocieri dintre miniștrii de externe ucrainean și rus, Kuleba și Lavrov. Kuleba: „Nu sunt progrese spre un armistiţiu în Ucraina, dar negocierile vor continua”. Acesta a mai adăugat că „Rusia nu este dispusă, în acest moment, să stabilească o încetare a focului. Rușii caută o predare din partea Ucrainei. Acest lucru nu este ceea ce vor primi. Ucraina este puternică, Ucraina luptă.”

Kuleba a spus că a venit, în Antalya, cu două obiective: organizarea unui coridor umanitar de la Mariupol și un armistițiu de 24 de ore. Ministrul ucrainean de externe a mai adăugat că „că Kievul nu intenționează să respecte cerințele propuse de Rusia.”

Lavrov a spus că „maternitatea din Mariupol a devenit un bastion al batalionului Azov”. Ministrul rus de externe a declarat că baza batalionului naționalist „Azov” se află în maternitatea din Mariupol, care a fost bombardată cu o zi înainte de trupele ruse. Lavrov a acuzat, de asemenea, mass-media occidentală de acoperire părtinitoare a situației.

„Din păcate, a doua latură a oricărei situații, latura care permite, în general, să se formeze o viziune obiectivă, nu se bucură de o atenție deosebită”, a subliniat Ministrul rus de externe.

Pe nouă martie, autoritățile ucrainene și presa occidentală au raportat că maternitatea a fost bombardată, după care trei civili, inclusiv un copil, au fost uciși, iar alte 17 persoane au fost rănite.

Vitali Klitschko, pe postul Rada, a spus că fiecare al doilea locuitor al Kievului a plecat. Acum sunt puțin mai puțin de două milioane de oameni în capitală. În același timp, el a vorbit despre măsurile de întărire a apărării Kievului.

„Fiecare stradă, fiecare clădire. Văd cum blocajele devin din ce în ce mai puternice. Oamenii care nu s-au gândit niciodată să-și schimbe hainele, se alătură apărării teritoriale. Acum sunt în uniformă cu mitraliere în mână. Aceștia sunt muzicieni, actori și reprezentanți ai diferitelor profesii.”

Putin, Macron și Scholz au avut o conversație telefonică. S-a discutat despre situația din Ucraina.

Navele Flotei Mării Negre a Federației Ruse au amânat debarcarea pe coasta Odessei.

„Escadrilele Mării Negre ale Federației Ruse s-au mutat, acum, în Capul Tarkhankut și Lacul Donuzlav și nu intenționează să debarce navala pe coasta noastră, pentru că știu cum se va termina pentru ele”, a declarat Serghei Brachuk, purtătorul de cuvânt al Administrației militare regionale Odesa.

China solicită o încetare timpurie a focului în Ucraina, potrivit ministrului chinez de externe.

UPDATE ORA 11.00

Rusia distruge peste 2.900 obiective de infrastructură militară în Ucraina, relatează agențiile de presă ruse. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a afirmat că armata rusă a preluat controlul asupra mai multor cartiere din orașul asediat, Mariupol, din sudul Ucrainei. Între timp, Serghei Chemezov, un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin, a declarat că operațiunea militară din Ucraina a împiedicat un atac asupra Rusiei, despre care a spus că va ieși învingătoare din sancțiunile impuse de Occident. Putin a spus că „operațiune militară specială” este esențială pentru a asigura securitatea Rusiei, după ce SUA au extins alianța militară NATO la granițele Rusiei și au sprijinit liderii pro-occidentali de la Kiev.

Putin va discuta, din nou, cu guvernul măsurile de minimizare a impactului sancțiunilor asupra economiei ruse.

Kremlinul a reacționat la decizia lui Zelensky de a permite civililor să ucidă soldați ruși.

Roman Abramovici a intrat pe lista sanctionatilor Marii Britanii.

Kremlinul a spus că șefii diplomațiilor ucraineană și rusă, Kuleba și Lavrov, discută, acum, o posibilă întâlnire viitoare între președintele Zelensky și Putin.

UPDATE ORA 07.00

Camera Reprezentanților din SUA a votat miercuri, cu o largă majoritate bipartizană, o interdicție privind importul de petrol, gaze naturale și cărbune rusesc în Statele Unite. De asemenea, proiectul de lege va lua măsuri pentru a revizui rolul Rusiei în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului și va reautoriza Legea Magnitsky pentru a consolida sancțiunile impuse Rusiei pentru încălcarea drepturilor omului.

Votul final a fost de 414-17, cu doi democrați – reprezentantele Cori Bush din Missouri și Ilhan Omar din Minnesota – și 15 membri republicani care au votat împotriva proiectului de lege.

UPDATE ORA 06.00

  • Consiliul orașului Mariupol a acuzat Rusia că a aruncat din aer mai multe bombe asupra spitalului, distrugând clădirea unității medicale în care erau tratați recent copii.
  • Atacul a avut loc în ciuda faptului că Rusia a fost de acord cu o pauză de 12 ore în ostilități pentru a permite refugiaților să evacueze o serie de orașe și localități.
  • Poliția din regiunea Donețk a declarat că, potrivit informațiilor preliminare, cel puțin 17 persoane au fost rănite, inclusiv mame și personal. Președintele Ucrainei a declarat că autoritățile cercetează printre dărâmături în căutarea victimelor.
  • O purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe a afirmat – fără a furniza dovezi – că forțele ucrainene au echipat poziții de luptă în interiorul spitalului. O înregistrare video de la spital după bombardament a arătat clar că acolo se aflau atât pacienți, cât și personal, inclusiv femei însărcinate.
  • Atacul a fost condamnat la nivel internațional, ONU afirmând că va urmări urgent rapoartele șocante și că unitățile sanitare, spitalele și lucrătorii din domeniul sănătății nu ar trebui să fie niciodată, niciodată, o țintă.

Camera Reprezentanților din SUA a votat pentru a aproba un proiect de lege masiv de finanțare guvernamentală care include 13,6 miliarde de dolari în ajutor extrem de necesar pentru Ucraina, în timp ce țara luptă împotriva invaziei mortale a Rusiei. Ca parte a efortului de a preveni o închidere, Camera a adoptat, de asemenea, o lege provizorie pentru a prelungi finanțarea guvernului până marți.

UPDATE ORA 05.00

Vorbind miercuri în fața familiilor militarilor americani de la Fort Campbell din Kentucky, prima doamnă Jill Biden a abordat invazia rusă în Ucraina, afirmând că administrația americană îl va trage la răspundere pe președintele rus Vladimir Putin pentru acțiunile sale în această țară.

„Există momente în care ne dăm seama brusc că istoria se scrie în fața noastră – când aproape că putem simți că trecem linia care va împărți lumea noastră în înainte și după„, a spus Biden. „Acesta este unul dintre acele momente. Este greu să te uiți la știri, nu-i așa?„. Multe dintre rudele prezente au avut un membru al familiei care a fost detașat în cadrul 101th Airborne, alias Screaming Eagles, pentru a ajuta aliații americani din Europa.

UPDATE ORA 04.00

Cel mai eficient mod de a sprijini armata ucraineană este cu arme suplimentare antitanc și antiaeriene – nu cu avioane de luptă MiG-29, potrivit generalului american de top din Europa. Făcând ecoul unei declarații anterioare a secretarului de presă al Pentagonului, John Kirby, comandantul Comandamentului European al SUA, generalul Tod Wolters, a declarat că ucrainenii folosesc excelent aceste arme acum, limitând capacitatea avioanelor militare rusești de a opera liber. Wolters a adăugat că Ucraina are deja numeroase avioane care zboară zilnic și că adăugarea altora nu ar da un avantaj relativ Forțelor Aeriene ucrainene.

UPDATE ORA 03.00

Gigantul minier Rio Tinto a devenit cea mai recentă corporație care a tăiat legăturile cu Moscova, spunând că pune capăt tuturor relațiilor comerciale cu afacerile rusești. „Rio Tinto este în proces de încetare a tuturor relațiilor comerciale pe care le are cu orice afacere rusă”, a declarat un purtător de cuvânt într-un mesaj trimis Reuters.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că în total, aproape 35.000 de persoane au fost salvate prin coridoarele umanitare stabilite miercuri. „Am reușit să organizăm trei coridoare umanitare: din orașul Sumî, din orașul Kiev și regiunea Kiev și din Enerhodar„, a declarat el, adăugând că eforturile vor continua joi.

UPDATE ORA 02.00

Israelul, sub pretextul reparațiilor, i-a refuzat lui Zelenski un discurs în Knesset. Diplomații ucraineni au făcut apel la Israel cu o propunere ca Vladimir Zelensky să vorbească în Knesset cu un apel despre agresiunea militară a Moscovei. Președintele Knesset-ului nu și-a dat acordul în acest sens, dar a sugerat comunicarea în formatul unui apel video, deoarece parlamentul este în program pentru „vacanțe și reparații”.

Polonia a aprobat legea privind asistența refugiaților ucraineni. Refugiații vor avea dreptul de a utiliza serviciile publice, asistența medicală și își vor putea trimite copiii la școlile poloneze. Refugiații vor primi, de asemenea, un număr fiscal, iar șederea lor în Polonia poate dura 18 luni, cu posibilitatea de prelungire.

Republica Cehă nu exclude ca expunerea în public a simbolului „Z”, care înseamnă sprijin pentru agresiunea rusă, să fie echivalată în curând cu demonstrarea unei svastici cu toate consecințele juridice care decurg din asta

UPDATE ORA 01.00

Respingerea rapidă de către SUA a unui plan polonez de a trimite avioane de luptă MiG-29 în Ucraina este cel mai clar exemplu de până acum al complicațiilor cu care se confruntă SUA și aliații săi din NATO în încercarea de a ajuta Ucraina să se apere împotriva asaltului brutal al Rusiei, asigurându-se în același timp că nu vor fi târâte într-un război mai amplu. Negocierile s-au destrămat aproape la fel de repede pe cât de repede s-au închegat.

Anunțul făcut marți de Polonia că este pregătită să furnizeze avioane de luptă MiG Ucrainei prin intermediul unei baze a Forțelor Aeriene americane din Germania a luat SUA prin surprindere. Până miercuri dimineață, oficialii americani și polonezi încă discutau despre perspectiva de a furniza avioane de luptă Ucrainei, a declarat un oficial al administrației pentru CNN.

UPDATE 00.33

FMI a aprobat asistență de urgență pentru Ucraina în valoare de 1,4 miliarde de dolari.

Premierul britanic Boris Johnson a promis să înăsprească sancțiunile și să impună Rusiei costul economic maxim în timpul unei convorbiri telefonice cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Potrivit unui purtător de cuvânt al Downing Street, Johnson i-a vorbit lui Zelensky despre activitatea pe care Marea Britanie o desfășoară pentru a furniza echipamentul militar de care Ucraina avea nevoie pentru a se apăra.

Zelensky și Johnson au discutat, de asemenea, despre bombardarea miercuri a unei maternități din orașul Mariupol:

Pe data de 10 martie, este planificată organizarea a încă șase „coridoare verzi” în Ucraina, în următoarele localități:

  • Sumî
  • Regiunea Kiev
  • Energodar
  • Mariupol
  • Izium
  • Volnovakha

ȘTIRE INIȚIALĂ

Cea de-a cincisprezecea zi a invaziei a început. Marți, rușii au atacat maternitatea din Mariupol, ducând la rănirea a 17 persoane, printre care și personal medical, dar și femei însărcinate. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a întrebat de ce o maternitate reprezintă o amenințare pentru Rusia, într-un mesaj video postat pe Telegram miercuri seara târziu. Videoclipul vine după ce o maternitate din Mariupol a fost bombardată mai devreme în cursul zilei.

„Bombe rusești au căzut asupra unui spital și a unei maternități din Mariupol. Un spital pentru copii, o maternitate care funcționa, aceste clădiri sunt ruinate!„, a spus președintele.

Zelenski a precizat că cel puțin 17 persoane au fost rănite în urma atacului, iar autoritățile continuă să scotocească printre dărâmături în căutarea altor victime. Rusia susține că Ucraina stabilea poziții de luptă la spital, lucru care nu a putut fi verificat.

Într-un mesaj video postat miercuri pe Telegram, primarul din Mariupol, Vadim Boichenko, a cerut ajutorul comunității mondiale și a cerut să închidă cerul deasupra Ucrainei în urma bombardării unei maternități din oraș. Civilii au părăsit orașele Sumi și Enerhodar din nord-estul țării, spun primarii orașelor.

SUMAR ZIUA 14

Rezumat:

  • Un spital pentru copii și o maternitate din orașul portuar Mariupol, din sud-est în Ucraina, ar fi fost lovit de un atac aerian rusesc; cel puțin 17 persoane au fost rănite.
  • Se spune că locuitorii orașului nu ar avea acces la alimente, apă, electricitate sau gaz. Au fost săpate gropi comune pentru cei morți.
  • Bombardamentul asupra spitalului a atras condamnări ferme din mai multe părți, inclusiv de la Organizația Națiunilor Unite, Organizația Mondială a Sănătății și Vatican.
  • În cadrul unei conferințe de presă comune, miniștrii de externe din SUA și Marea Britanie au rezistat din nou solicitărilor ucrainene pentru o zonă de interdicție aeriană, afirmând că „obiectivul lor este de a pune capăt războiului, nu de a-l extinde”.
  • Mai mult de 500 de ucraineni au murit și peste 900 sunt răniți, potrivit ultimelor estimări ale biroului ONU pentru drepturile omului.
  • Statele Unite au respins propunerea Poloniei de a-și transfera avioanele de luptă în Ucraina prin intermediul unei baze aeriene americane din Europa, considerând-o ca fiind „de mare risc”.
  • Armata britanică spune că un număr mic de soldați ai săi au nesocotit ordinele și au plecat să lupte în Ucraina.