• Locuitorii din Mariupol sunt mutați cu forța în Rusia, de către forțele de ocupație rusești.
  • Roma respinge ameninţările Moscovei din cauza aplicării de sancţiuni.
  • Volodimir Zelenski a suspendat activitatea partidelor politice de opoziție în Ucraina, pe perioada legii marțiale.
  • Rusia va continua folosirea armamentului greu cu foc în atacurile sale asupra zonelor urbane.

UPDATE 23.00

Poliția din Kiev a transmis duminică seară că în Kiev au avut loc mai multe explozii. Potrivit acesteia, la fața locului lucrează medici, salvatori și polițiști.

Informațiile despre cetățenii afectați și locuințele avariate sunt în curs de clarificare.

UPDATE 22.00


Ministerul rus al Apărării cere ucrainenilor să predea orașul Mariupol până la primele ore ale zilei de 21 martie.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Ministerul rus al Apărării afirmă că Ucraina are termen până la primele ore ale zilei de 21 martie pentru a da un răspuns privind predarea Mariupol, potrivit agenției ruse de presă RIA.

Depuneți armele”, a spus liderul militar rus Mihail Mizintsev rezistenței din Mariupol. El este directorul Centrului național rus pentru managementul apărării.

Tuturor celor care depun armele le este garantată ieșirea în siguranță din Mariupol”, a adăugat liderul militar, precizând că luni, la ora 10.00, ora Moscovei, vor fi deschise coridoarele umanitare pentru ieșirea din Mariupol.

Reprezentanții ONU, OSCE, Crucea Roșie sunt invitați să însoțească această operațiune umanitară „pe teren”.

Ministerul Apărării face apel la prudență din partea Kievului și cere desființarea instrucțiunilor emise anterior care obligau militanții din Mariupol să se sacrifice.


Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că nu există „niciun plan” ca președintele american Joe Biden să călătorească în Ucraina în această săptămână, în timp ce se îndreaptă spre Europa pentru summituri de urgență.


Turcia dorește ca independența Ucrainei să fie recunoscută și lucrează din greu pentru a obține pacea”, a declarat duminică ministrul turc de externe, Mevlüt Çavușoğlu, în timpul unei adunări de partid în Antalya.

Deși Turcia are legături puternice atât cu Ucraina, cât și cu Rusia, războiul dintre doi mari vecini ai Turciei afectează atât țara, cât și restul lumii, a spus el.

Ne-am opus cu fermitate anexării Crimeei în 2014. Dacă lumea ar fi dat un răspuns adecvat la anexarea Crimeei, atunci, nu ne-am fi aflat în această situație astăzi”, a adăugat Çavușoğlu.

El consideră că ambele părți sunt aproape de un acord în domenii fundamentale. Independența Ucrainei se numără printre condițiile discutate, pe care Turcia dorește să le garanteze. Împreună cu Consiliul de Securitate al ONU și Germania, Turcia vrea să fie garantul independenței Ucrainei.

UPDATE 21.00

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a vorbit duminică după-amiază cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Am vorbit cu președintele Zelenski în această după-amiază pentru a prezenta modul în care voi lucra pentru a promova interesele Ucrainei la reuniunile NATO și G7 din această săptămână”, a scris prim-ministrul britanic, duminică, pe Twitter.

Acesta a adăugat că Regatul Unit va continua să intensifice sprijinul militar, economic și diplomatic pentru a contribui la încheierea „acestui conflict teribil.”

UPDATE 20.00

Pentagonul a transmis că ajutorul militar al SUA pentru Ucraina depășește două miliarde de dolari.


Ministrul de externe al Marii Britanii Liz Truss: „Putin recurge la măsuri disperate…”

Sunt îngrozită de atrocitățile ruse de la Mariupol, inclusiv de atacurile asupra școlilor care adăpostesc civili. Putin recurge la măsuri disperate, deoarece nu își atinge obiectivele”, a scris Liz Truss pe Twitter.


Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a anunțat duminică, că șase țări au deschis dosare penale împotriva crimelor de război ale Rusiei. Acestea sunt Estonia, Lituania, Germania, Polonia, Slovacia și Suedia.


Rusia a amânat cu cinci-șase ani rambursarea obligațiilor privind împrumuturile de stat către Belarus, a declarat șeful Ministerului Finanțelor din Belarus.


Rusia spune că a lansat o altă „rachetă hipersonică”, potrivit raportului de duminică seară

Autoritățile ruse au susținut că au lansat un alt atac cu rachete hipersonice asupra Ucrainei pentru a doua zi consecutiv.

Arma – cunoscută sub numele de Kinzhal, adică pumnal – a lovit un depozit de combustibil ucrainean în apropiere de portul Mykolaiv la Marea Neagră, conform unui oficial rus al Ministerului Apărării.

Este a doua zi consecutiv în care Rusia spune că a folosit racheta, care este capabilă să lovească ținte aflate la 1.250 de mile distanță cu o viteză de zece ori mai mare decât viteza sunetului.

Armata rusă a declarat că ultima sa rachetă hipersonică a lovit un depozit de combustibil ucrainean din Kostiantynivka.

În ziua precedentă, armata rusă a declarat că o rachetă hipersonică a fost folosită pentru prima dată în luptă pentru a distruge un depozit de muniții din Munții Carpați din vestul Ucrainei.

Greva depozitului de combustibil a implicat și rachete de croazieră Kalibr, care ar fi fost lansate de nave de război rusești din Marea Caspică, potrivit Ministerului rus al Apărării.


Prim-ministrul Estoniei a declarat, duminică, că președintele rus Vladimir Putin „nu trebuie să câștige acest război”.

Putin nu trebuie să câștige acest război„, a declarat duminică premierul Estoniei, Kaja Kallas, pentru Jake Tapper de la CNN, adăugând că este „sfâșietor” să vezi ce face Rusia în Ucraina.

Încercăm să facem tot ceea ce putem pentru a sprijini și ajuta Ucraina să lupte în acest război. Putin nu trebuie să câștige acest război”, a declarat Kallas la emisiunea „State of the Union”.

UPDATE 19.00

Oficialii SUA și NATO consideră că președintele rus Vladimir Putin nu a renunțat la cererile sale inițiale în negocierile de pace cu Ucraina și există o doză mare de scepticism în capitalele occidentale cu privire la cât de credibil este cu adevărat angajamentul Moscovei – chiar dacă statutul acestor negocieri rămâne dificil de descifrat, potrivit mai multor surse informate despre situație.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a indicat recent că este dispus să ia în considerare unele concesii față de Rusia pentru a contribui la încetarea violențelor, inclusiv o politică de neutralitate, deși susținută de garanții de securitate solide, ceea ce ridică mai multe întrebări cu privire la stadiul actual al negocierilor și la elementele specifice ale oricărui acord de pace care ar putea fi luat în considerare.

UPDATE 18.00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că este pregătit să negocieze cu președintele rus Vladimir Putin, dar a avertizat că, dacă orice încercare de negociere va eșua, ar putea însemna că lupta dintre cele două țări va duce la „un al treilea război mondial”.

Actorul spaniol Javier Actorul spaniol Javier Bardem, câștigător al Oscarului și al altor zeci de premii, protestează față de acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina.

UPDATE 17.00

Cincizeci și șase de rezidenți în vârstă ai unui azil din orașul Kreminna, în estul Ucrainei, au fost uciși când un tanc rusesc a deschis focul asupra azilului, potrivit șefului regiunii Lugansk. Serhii Haidai a declarat că atacul a avut loc în urmă cu nouă zile, pe 11 martie, și că alți cincisprezece rezidenți ai căminului de îngrijire au fost răpiți și duși în orașul Svatove, în ceea ce este acum teritoriul ocupat de Rusia.

Zelenski a semnat un decret care a unit canalele TV de la nivel național într-o singură platformă. „Este important ca țara să aibă o politică informațională unificată”, a spus biroul președintelui, adăugând că niciun canal nu va fi deconectat. Anterior, cinci canale TV ucrainene – Suspilne, ICTV, 1+1, Inter și Ukraina – și-au unit emisiunile.

Ministerul Energiei din Ucraina a anunțat că peste un milion de ucraineni au rămas fără electricitate. Ministerul Energiei mai spune că 278.000 de ucraineni au rămas fără gaz din cauza războiului rus în curs împotriva Ucrainei.

UPDATE 16.00

ZELENSKI ESTE PREGĂTIT DE NEGOCIERI CU PUTIN. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că este gata să negocieze cu președintele rus Vladimir Putin, dar a avertizat că, dacă orice tentativă de negociere eșuează, aceasta ar putea însemna că lupta dintre cele două țări va duce la „un al treilea război mondial”.

BILANȚUL CIVILILOR UCIȘI ȘI RĂNIȚI ÎN UCRAINA. Cel puțin 902 civili au fost uciși și 1.459 răniți de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, a anunțat duminică Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului. OHCHR a adăugat că cele mai multe dintre victimele înregistrate au fost ucise de utilizarea armelor explozive cu o zonă de impact largă, inclusiv bombardamente cu artilerie grea și sisteme de rachete cu lansare multiplă, precum și rachete și lovituri aeriene.

UPDATE 15.00

UCRAINENI PLECATI DIN CASELE LOR. Zece milioane au fugit din casele lor din Ucraina – ONU
Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi, spune că 10 milioane de oameni au fugit de războiul din Ucraina de la izbucnirea conflictului luna trecută. Acestea sunt persoane care fie au intrat în țările vecine ca refugiați, fie care au fost strămutate în interiorul Ucrainei. El a spus: „Printre responsabilitățile celor care sunt în război, peste tot în lume, se numără suferința cauzată civililor care sunt forțați să-și părăsească casele”. Cea mai recentă estimare a ONU spune că aproximativ 3,3 milioane de oameni au părăsit Ucraina din 24 februarie. Majoritatea acestor refugiați se află acum în Polonia, în timp ce alții au fugit în România, Ungaria și Slovacia.

Serviciul de Salvare a primit un raport privind un incendiu într-o clădire de locuințe în capitală. Pompierii echipelor de pompieri și salvare din apropiere au sosit imediat la fața locului. La sosire, salvatorii au constatat că în urma fragmentelor de obuze au luat foc pe balconul de la etajul 4 al unui bloc de locuințe cu 10 etaje și 2 mașini private.

La ora 14:24 incendiul a fost localizat, iar la ora 14:41 a fost eliminat. La fața locului sunt implicate 7 unități. echipament de stingere a incendiilor și 25 de persoane. personal. Locuitorii sunt evacuați din clădire. Până acum, 6 persoane au fost evacuate. Informațiile despre victime sunt în curs de clarificare.

UPDATE 14.00

Un consilier al primarului din Mariupol a declarat, într-o actualizare privind școala de artă care a fost bombardată de forțele rusești în ultimele ore, că oficialii orașului se străduiesc să afle mai multe despre câte persoane se ascundeau în școala care servea drept adăpost. Numărul de persoane despre care s-a raportat că au supraviețuit – estimat la 130 – a rămas neschimbat de câteva zile.

UPDATE 13.00

RAPORT ARMATĂ RUSĂ/ Ministerul Apărării al Federației Ruse raportează:

  • au fost efectuate lovituri cu arme cu rază lungă de înaltă precizie asupra infrastructurii militare din Ucraina;
  • din Marea Neagră, rachete de croazieră maritime „Caliber” la uzina de reparații Nizhyn au distrus ateliere pentru repararea vehiculelor blindate ucrainene avariate în operațiuni de luptă;
  • din apele Mării Caspice, rachetele Caliber, precum și din spațiul aerian de deasupra Crimeei, complexele Kinzhal au distrus o mare bază de depozitare a combustibililor și lubrifianților în regiunea Nikolaev;
  • rachete aeriene de înaltă precizie lovite la centrul de pregătire pentru forțele de operațiuni speciale ale trupelor ucrainene, unde se aflau mercenari străini sosiți în Ucraina;
  • Peste 100 de soldați din forțele de operațiuni speciale ucrainene și mercenari străini au fost distruși în apropierea așezării Ovruch, regiunea Jytomyr.

ARMATA RUSĂ A BOMBARDAT UN AZIL DE BĂTRÂNI

Șeful administrației regionale din Lugansk a spus Serhiy Gaidaică armata rusă a tras la 11 martie într-un azil de bătrâni din orașul Kremennaya.

Potrivit acestuia, militarii „pur și simplu au condus tancul în sus, l-au pus în fața casei și au început să tragă”.

Consecințele bombardării Saltovka, Harkov.

Pe parcursul zilei, un grup de lucrări pirotehnice a efectuat 24 de implicări. Au fost găsite și confiscate 3 dispozitive explozive. Un total de 91 de dispozitive explozive au fost confiscate de la începutul războiului. Datorită bombardării constante a ocupanților ruși, orașul nu are energie electrică, căldură, apă sau gaz. Lucrările de restaurare sunt efectuate dacă este posibil.

În regiunea Cernihiv, de la începutul războiului au fost stinse 309 incendii, dintre care 228 din cauza bombardamentelor. 44 de persoane au fost salvate, inclusiv 10 copii. De 71 de ori salvatorii au fost implicați pentru a ajuta populația.

În Harkov, în urma bombardamentelor nocturne, 5 persoane au fost ucise, inclusiv un băiețel de 9 ani. Acest lucru a fost anunțat de șeful adjunct al poliției din regiunea Harkov, Vyacheslav Markov.

UPDATE 12.00

Deputatul ucrainean Halyna Yanchenko a declarat pentru Sophie Raworth de la BBC că situația din orașul-port Mariupol, care este complet înconjurat de forțele rusești, este foarte tensionată. Întrebată dacă orașul ar putea cădea, ea explică faptul că rușii au bombardat aproximativ 80% din toate clădirile din oraș”. Ea spune că aproximativ o jumătate de milion de oameni trăiau în Mariupol înainte de invazie și că oamenii încearcă să găsească adăposturi în locuri precum teatre, școli, spitale și biserici, dar adaugă că toate aceste tipuri de clădiri sunt atacate.

STUDENȚII DE LA HARVARD ÎI AJUTĂ PE UCRAINENI

Doi studenți de la Universitatea Harvard au creat un site web care pune în legătură mii de refugiați ucraineni cu gazde din întreaga lume care le oferă un refugiu sigur din calea luptelor. Peste trei milioane de persoane au fugit din Ucraina de când Rusia a început invazia Ucrainei la 24 februarie, iar adolescentul Avi Schiffmann a simțit că trebuie să ajute. După ce s-a aflat față în față cu sute de americani de origine ucraineană la o demonstrație pro-Ucraina din San Diego, elevul l-a contactat pe colegul său de clasă Marco Burstein și i-a povestit despre ideea sa. Cei doi au petrecut apoi aproape fiecare moment pentru a proiecta, edita și perfecționa un site web dedicat ajutorării refugiaților.

UPDATE 11.00

Armata rusă a afirmat duminică că a lansat o serie de lovituri asupra unor obiective militare din Ucraina folosind rachete hipersonice și de croazieră în noaptea de sâmbătă spre duminică și duminică dimineața. Într-o declarație publicată duminică, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a declarat că rachete de croazieră Kalibr au fost lansate din Marea Caspică, iar sistemele de rachete hipersonice Kinzhal lansate din aer au fost lansate din spațiul aerian deasupra Crimeei.

UPDATE 10.00

Ministerul rus al Apărării afirmă că a ucis zeci de mercenari într-un atac cu rachete asupra unui centru de antrenament din vestul Ucrainei. Generalul-maior Igor Konașenkov, un purtător de cuvânt al ministerului, a declarat că peste 100 de soldați ucraineni și mercenari străini au fost uciși atunci când o rachetă de înaltă precizie a lovit o bază ucraineană în apropiere de Ovruch.

Rachete de înaltă precizie lansate din aer au lovit centrul de antrenament pentru forțele de operațiuni speciale ale forțelor armate ucrainene, unde se aflau mercenari străini care au sosit în Ucraina”, a declarat Konashenkov.

Într-o actualizare zilnică postată pe rețelele de socializare, oficialii apărării spun că bombardamentele rusești asupra unui număr mare de orașe au dus la „distrugeri pe scară largă” și la un număr mare de victime civile. În postare se mai spune că forțele rusești „continuă să încercuiască un număr de orașe din estul Ucrainei”, dar se menționează că au făcut doar „progrese limitate” în capturarea acestor obiective cheie în ultima săptămână.

UPDATE 09.00

OCUPANȚII AU BOMBARDAT O ȘCOALĂ DE ARTĂ DIN MARIUPOL

O școală de artă folosită ca adăpost în orașul asediat Mariupol a fost bombardată de forțele rusești, potrivit primăriei din Mariupol, într-o declarație pe canalul său Telegram. Aproximativ 400 de persoane se adăposteau în clădire, care a fost distrusă în urma atacului, a precizat consiliul. Informațiile privind victimele sunt încă neclare, dar oamenii au rămas blocați sub dărâmături.

Dacă Mariupol va cădea, Rusia va avea controlul asupra unuia dintre cele mai mari porturi din Ucraina și va crea un coridor terestru între Crimeea și regiunile susținute de Rusia, Lugansk și Donețk.

UPDATE 08.00

RUSIA CONTINUĂ SĂ FOLOSEASCĂ ARMAMENT GREU CU FOC

Rusia va continua să folosească armament greu de foc pentru a sprijini asalturile terestre urbane, a declarat duminică Ministerul britanic al Apărării în cea mai recentă evaluare a serviciilor de informații. În ultima săptămână, Rusia și-a intensificat bombardamentele asupra zonelor urbane, în timp ce armata sa a făcut progrese limitate în capturarea orașelor din estul Ucrainei, potrivit evaluării. Bombardarea nediscriminatorie a zonelor rezidențiale a dus la „distrugeri pe scară largă și la un număr mare de victime civile”, a adăugat ministerul.

BILANȚUL PERSOANELOR UCISE ÎN UCRAINA

În Ucraina, 847 de civili au fost uciși și 1.399 au fost răniți în timpul războiului. Această informație a fost confirmată de ONU. În același timp, ei cred că datele reale sunt mult mai mari deoarece multe rapoarte despre morți și răniți încă așteaptă confirmarea.

115 copii uciși în Ucraina în urma agresiunii armate din partea Federației Ruse. Peste 140 au fost răniți. Cel mai mare număr de victime a fost în regiunea Kiev – 58, regiunea Harkov – 36, regiunea Donețk – 29, regiunea Cernihiv – 30, regiunea Nikolaev – 22, regiunea Jitomir – 15, regiunea Sumy – 14 și regiunea Herson – 14. Acesta a fost raportat la Procuratura Generală. Au fost avariate 489 de instituții de învățământ. Șaizeci și nouă dintre ele au fost complet distruse.

ORA 07:00

CHINA, DE PARTEA POTRIVITĂ A ISTORIEI, ALĂTURI UCRAINA

Ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, a declarat, duminică, că „timpul va dovedi că poziția Chinei este de partea corectă a istoriei” în ceea ce privește războiul din Ucraina.

China va continua să facă judecăți independente bazate pe meritele problemei și într-o atitudine obiectivă și corectă. Nu vom accepta niciodată nicio constrângere și presiune externă și de asemenea, ne vom opune oricăror acuzații și suspiciuni nefondate la adresa Chinei”, a declarat Wang Yi reporterilor, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Comentariile sale vin după ce președintele american, Joe Biden, a discutat, vineri, cu președintele chinez, Xi Jinping, în încercarea de a descuraja China să ajute Rusia în războiul său împotriva Ucrainei. „China trebuie să ia o decizie pentru ea însăși cu privire la poziția pe care dorește să o adopte”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki.

„Aceasta este o decizie pe care trebuie să o ia președintele Xi.”, a mai adăugat acesta. Deși China nu a condamnat, în mod categoric, invazia rusă în Ucraina, nu a oferit un sprijin explicit.

ORA 06:00

AUSTRALIA A ANUNȚAT AJUTOR SUPLIMENTAR PENTRU UCRAINA

Premierul australian, Scott Morrison, a anunțat, duminică, un ajutor militar și umanitar suplimentar pentru Ucraina, impunând, în același timp, o interdicție, imediată, a exporturilor de alumină și minereu de aluminiu către Rusia.

„Este clar că nevoia de asistență militară a Ucrainei rămâne urgentă și continuă”, a anunțat biroul lui Morrison într-un comunicat.

Potrivit guvernului australian, Rusia se bazează pe Australia pentru aproape 20% din nevoile sale de alumină.

71 DE COPII AU FOST EVACUAȚI DINTR-UN ORFELINAT DIN SUMÎ

Șaptezeci și unu de copii dintr-un orfelinat din nord-estul Ucrainei au fost evacuați, în siguranță, după ce au petrecut două săptămâni într-un subsol, adăpostindu-se de atacurile rusești.

„Orfanii, dintre care mulți sunt cu deficiențe și toți au vârsta sub patru ani, au fost salvați din azilul lor din Sumî și scoși din zona de luptă printr-un coridor de evacuare”, potrivit guvernatorului regional din Sumy, Dmytro Zhyvytsky.

„Timp de aproape două săptămâni, am ascuns acești copii în adăposturi antiaeriene”, a declarat Zhyvytsky, într-o postare, pe Facebook duminică dimineața .

„Aceștia sunt copiii care nu au părinți (din diverse motive) și majoritatea dintre ei au nevoie de îngrijiri medicale constante”, a spus el.

Acesta a mai precizat că s-au găsit rapid persoane din alte țări care să îi primească pe copii. Potrivit lui Zhyvytsky, unii dintre copii rămân în grija specialiștilor de la un spital din Kiev.

„Le mulțumesc din suflet pentru că ne-au găzduit copiii!”, a spus el.

Într-un videoclip care însoțește postarea, Borys Todurov, directorul Institutului Inimii din cadrul Ministerului Sănătății din Ucraina, a declarat că copiii au fost aduși la spitalul din Kiev din Sumî cu o zi înainte și că unii vor fi trimiși la Lviv, în timp ce alții vor rămâne la Kiev mai mult timp.

ORA 05:00

ZELENSKI A SPUS CĂ „CE A FĂCUT RUSIA LA MARIUPOL SE VA ȚINE MINTE TIMP DE SECOLE”

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că atacul susținut al Rusiei asupra orașului asediat Mariupol este un „act de teroare” care va fi „ținut minte timp de secole”.

Într-un mesaj video postat pe Facebook, duminică dimineața, președintele ucrainean a declarat că Mariupol va rămâne în istorie ca un exemplu de crime de război.

Anterior, sâmbătă, Zelenski s-a adresat poporului elvețian, prin intermediul unei legături video, afirmând că Elveția susține sancțiunile UE împotriva Moscovei și a cerut ca Elveția să ia măsuri suplimentare împotriva Rusiei.

„Acest lucru înseamnă foarte mult pentru aparatul de stat rus, pentru oamenii care sunt obișnuiți să creadă că puterea înseamnă bani”, a spus el în mesajul de pe Facebook.

El a mai spus că a îndemnat Elveția să ia măsuri suplimentare, cum ar fi să se asigure că firmele elvețiene, care nu au părăsit încă piața rusă, o vor face imediat.

„Pentru ca toți cei care se fac vinovați de război împotriva țării noastre, să nu se poată bucura de viața în Elveția, de proprietățile imobiliare elvețiene și de băncile elvețiene.”

În discursul de sâmbătă, Zelenski a vizat compania elvețiană Nestle, care nu a părăsit Rusia.

„Mâncare bună. Viață bună. Acesta este sloganul companiei Nestlé. Compania dumneavoastră care refuză să părăsească Rusia. Chiar și acum – când există amenințări din partea Rusiei la adresa altor țări europene. Nu numai la adresa noastră. Când există chiar șantaj nuclear din partea Rusiei”, a spus el.

O TREIME DIN ECONOMIA UCRAINEI NU MAI FUNCȚIONEAZĂ

30% dintre companii s-au închis. Ministrul de finanțe de la Kiev spune că principalul canal de acoperire a nevoilor sunt împrumuturile interne și externe.

ORA 04:00

OFICIALII AMERICANI AU CONFIRMAT CĂ RUSIA A LANSAT RACHETE HIPERSONICE ÎMPOTRIVA RUSIEI

JAPONIA A CERUT INDIEI SĂ ADOPTE O ATITUDINE MAI DURĂ ÎMPOTRIVA INVAZIEI UCRAINEI DE CĂTRE RUSIA

Premierul japonez, Fumio Kishida, i-a spus, sâmbătă, omologului său indian, Narendra Modi, că invazia Rusiei în Ucraina „zdruncină fundamentul ordinii internaționale” și necesită un răspuns mai puternic.

Cei doi lideri s-au întâlnit în capitala Indiei, New Delhi, pentru a îmbunătăți parteneriatele economice și a consolida securitatea în contextul crizei din Ucraina.

„Am confirmat că orice schimbare unilaterală a status quo-ului prin forță nu poate fi iertată în nicio regiune și este necesar să se caute rezolvări pașnice ale disputelor pe baza dreptului internațional”, a declarat Kishida reporterilor după întâlnirea lor.

Modi nu a comentat, în mod direct, situația din Ucraina, dar a recunoscut că incidentele geopolitice „prezintă noi provocări”.

Ambele țări sunt membre ale Quad – o grupare informală de securitate care include și Statele Unite și Australia. Dar India este singura țară din grup care nu a condamnat, în mod explicit, atacurile Rusiei, solicitând, în schimb, în mod repetat, „încetarea imediată a violenței”.

Între timp, Japonia și-a susținut condamnarea invaziei rusești prin sancțiuni împotriva oficialilor și oligarhilor ruși.

În timpul conferinței de presă, de sâmbătă, Kishida a anunțat, de asemenea, o investiție de patruezi și două de miliarde de dolari în India în următorii cinci ani, care se adaugă la sprijinul continuu al Japoniei față de dezvoltarea infrastructurii în India.

ORA 03:00

TRUPELE RUSE OPRESC CONVOIUL DE AUTOBUZE CARE EVACUEAZĂ LOCUITORII DIN MARIUPOL

ORA 02:00

ZELENSKI A SUSPENDAT ACTIVITATEA PARTIDELOR POLITICE DE OPOZIȚIE DIN UCRAINA, PE PERIOADA LEGII MARȚIALE

„Consiliul de Securitate și Apărare Națională a decis, având în vedere războiul de amploare, suspendarea oricărei activități a unui număr de partide politice în timpul legii marțiale.”, a spus acesta.

PRIETENII ȘI COLEGII DEPLÂNG MOARTEA BALERINULUI UCRAINEAN UCIS ÎNTR-UN BOMBARDAMENT RUSESC

Artem Datsishin, un balerin al Operei Naționale din Ucraina, a murit după ce a fost rănit în bombardamentele rusești, potrivit postărilor de pe rețelele de socializare ale prietenilor și colegilor săi.

Tatiana Borovik, care a declarat pe rețelele de socializare că este prietenă și colegă a lui Datsishin, a spus că acesta a fost rănit pe douăzeci și șase februarie în atacul rusesc și a murit, ulterior, la spital.

„Adio, dragul meu om!!! Nu pot să-mi exprim durerea care mă copleșește! Fie ca amintirea ta să fie luminoasă!!!”, a scris ea, joi, pe Facebook.

CNN nu a putut confirma circumstanțele decesului lui Datsishin.

Datsishin a fost un „artist frumos, un solist de lungă durată al corpului de balet” și „un om minunat”, a declarat, joi, într-o postare pe Facebook, Anatoly Solovyanenko, director de scenă la Opera Națională din Ucraina.

Alina Cojocaru, o fostă balerină a Baletului Regal din România, a declarat pentru ITN, afiliată CNN, că a fost parteneră de dans cu Datsishin pe vremea când se antrena în Ucraina.

„Artem a fost unul dintre primii parteneri cu care am dansat când aveam 15 ani, la Kiev. Amândoi am avut același profesor când am intrat în teatru. Amintirea mea merge spre cum l-am cunoscut, cum ne-am întâlnit și cum am dansat împreună. Nu puteam să înțeleg că asta este o realitate care se întâmplă acum”, a declarat Cojocaru pentru ITN.

Sâmbătă, fostele vedete ale Baletului Regal, Alina Cojocaru și Ivan Putrov, se vor reuni și li se vor alătura alte câteva staruri internaționale ale dansului, pentru o gală de strângere de fonduri numită „Dance for Ukraine”, care va avea loc la London Coliseum.

ORA 01:00

TENSIUNI ITALIA-RUSIA

Italia a reacţionat vehement, sâmbătă seară, la declaraţiile „ameninţătoare” ale unui oficial din Rusia, care a denunţat participarea Guvernului de la Roma la „isteria antirusă”, în contextul sancţiunilor masive aplicate de NATO şi de Uniunea Europeană.

Aleksei Paramonov, directorul Departamentului pentru Afaceri Europene din Ministerul de Externe de la Moscova, a acuzat Italia, într-un interviu acordat agenţiei RIA Novosti, că s-a lăsat influenţată de „isteria antirusă” şi susţine sancţiunile „uitând într-o secundă” de relaţiile bilaterale foarte bune cu Rusia. Oficialul rus a amintit că Administraţia de la Moscova a oferit „asistenţă semnificativă” Italiei, la începutul pandemiei, în 2020.

„Respingem cu fermitate declaraţiile ameninţătoare ale părţii ruse. Italia şi partenerii europeni vor continua să exercite presiuni maxime asupra Rusiei” pentru a opri invazia militară din Ucraina.

Premierul Italiei, Mario Draghi, a catalogat drept „odioase şi inacceptabile” referirile oficialului rus la asistenţa acordată de Moscova în timpul pandemiei.

RUSIA SPERĂ CĂ OPERAȚIUNEA MILITARĂ DIN UCRAINA SE VA ÎNCHEIA CU GARANȚII DE SECURITATE ȘI SE AȘTEAPTĂ CA RELAȚIA CU CHINA SĂ „SE CONSOLIDEZE”

„Rusia speră că operațiunea sa militară din Ucraina se va încheia cu un acord cuprinzător privind chestiunile de securitate și cu acordul Ucrainei privind statutul de neutralitate”, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în timpul unui eveniment mediatic de sâmbătă.

Lavrov a declarat că Moscova este „pregătită” să caute garanții de securitate și „să le coordoneze pentru Ucraina, pentru europeni și bineînțeles, pentru noi înșine, dincolo de extinderea tratatului nord-atlantic”.

Lavrov consideră că o cooperare a Rusiei cu China va „deveni mai puternică” în fața sancțiunilor occidentale, deoarece „într-un moment în care Occidentul subminează, în mod flagrant, toate fundamentele pe care se bazează sistemul internațional, noi – ca două mari puteri – trebuie să ne gândim cum să continuăm în această lume”.

Punctul de vedere a fost reluat, sâmbătă, la un eveniment separat la Beijing. Viceministrul chinez de externe, Le Yucheng, a declarat că sancțiunile occidentale împotriva Rusiei devin „din ce în ce mai scandaloase”.

Deși China și-a exprimat îngrijorarea cu privire la războiul din Ucraina, Beijingul nu a reușit să condamne invazia rusă. Președintele chinez Xi Jinping, i-a spus, vineri, președintelui american, Joe Biden, în timpul unei convorbiri video, că „criza din Ucraina este ceva ce nu vrem să vedem”.

RAPORT VICTIME HARKOV

De la începutul războiului, în regiunea Harkov, trupele ruse au ucis 266 de civili. Dintre aceștia, 14 copii. Acest lucru a fost anunțat de șeful Departamentului de Investigații al GUNP din regiunea Harkov, Serghei Bolvinov.

INTERVIU BORIS JOHNSON PENTRU THE SUNDAY TIMES

Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a spus, pentru The Sunday Times, că i-a oferit lui Volodimir Zelenski azil în Marea Britanie.

„Am discutat despre toate acestea cu mult timp în urmă. Trebuie să afirm că Volodimir Zelenski a fost, întotdeauna, foarte clar: el a spus că le este dator ucrainenilor, iar, din acest motiv, el va rămâne în propria țară pentru a avea grijă de ei”, a declarat prim-ministrul britanic într-un interviu pentru The Sunday Times.

Acesta a mai avertizat că sprijinul Beijing-ului pentru Rusia lui Putin este pe cale să se clatine, potrivit paginii de Twitter a publicației The Sunday Times.

„Boris Johnson a participat la o cină de strângere de fonduri cu cel puțin un donator legat de Rusia în noaptea în care Putin a ordonat invadarea Ucrainei”, a mai scris, pe Twitter, The Sunday Times

„Putin este în panică totală, temându-se de o revoltă prodemocrație la Moscova”, mai afirmă premierul britanic, Boris Johnson.

ACTUALIZARE INFORMAȚII DE LA MINISTERUL APĂRĂRII DIN MAREA BRITANIE

„Rusia nu a reușit, încă, să câștige controlul asupra spațiului aerian ucrainean, unul dintre obiectivele sale principale.”

„Eșecul continuu de a face acest lucru a redus semnificativ progresul lor operațional”, se arată în declarație.

ORA 00:00

TRUPELE RUSE SE APROPIE DE GRANIȚA BELARUSULUI CU UCRAINA

„Trupele ruse se apropie de granița Belarusului cu Ucraina și vor încerca să o treacă”, a declarat consilierul Ministerului Afacerilor Interne, Vadim Denisenko.

UCRAINA ARE SUFICIENTE STOCURI CU ALIMENTE DE BAZĂ

„Ucraina este asigurată cu alimente până la sfârșitul anului viitor”, a spus Biroul Președintelui țării, Volodimir Zelenski.

„Stocurile de grâu, porumb, ulei de floarea soarelui, produse de bază, astăzi în depozite, sunt suficiente pentru trei-cinci ani.”, a declarat Rostislav Shurma, șef adjunct al Administrației Prezidențiale.

INFORMAȚII OPERAȚIONALE DE LA STATUL MAJOR GENERAL – RAPORT

Gruparea Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei au respins atacurile aeriene inamice, au oferit acoperire aeriană pentru orașele dens populate, precum și facilitățile industriale importante din Ucraina.

În direcția de sud, linia frontului de apărare a fost restabilită. Inamicul este forțat să se regrupeze, să desfășoare rezerve suplimentare și să ia măsuri pentru a restabili capacitatea de luptă a unităților.

În direcția Donețk, trupele de ocupație ruse desfășoară operațiuni de asalt.

În direcțiile Volyn și Polessky, inamicul nu a efectuat operațiuni active, ci a efectuat o creștere a sistemelor logistice pentru a se pregăti pentru un atac asupra Kievului.

În direcțiile Seversky și Slobozhansky, forțele inamice bombardează așezările ucrainene.

În direcția Izyum, inamicul a încercat să treacă peste apărarea trupelor, dar nu a reușit.

Forțele inamice au suferit pierderi semnificative. Starea psihologică a personalului se înrăutățește cu fiecare zi de ostilități. Unitățile Gărzii Ruse au pierdut o cantitate semnificativă de arme și echipament militar.

ELVEȚIA ESTE PREGĂTITĂ SĂ ACȚIONEZE CA MEDIATOR ÎN UCRAINA

„Elveția este pregătită să acționeze ca mediator în negocierile privind o înțelegere în Ucraina sau să accepte medierea discuțiilor”, a declarat președintele confederației, Ignazio Cassis.

Anterior, Elveția a anunțat că se aliniază, în integralitate, sancțiunilor economice ale UE, inclusiv cele contra președintelui Putin.

LOCUITORII DIN MARIUPOL SUNT MUTAȚI CU FORȚA ÎN RUSIA

„Locuitorii din Mariupol, Ucraina, sunt duși pe teritoriul rusesc împotriva voinței lor de către forțele rusești”, potrivit unei declarații, de sâmbătă, a Consiliului municipal din Mariupol.

„În ultima săptămână, mii de locuitori din Mariupol au fost duși în Rusia. Ocupanții ruși au luat, în mod ilegal, oameni din cartierul Livoberezhny și din adăpostul din clădirea clubului sportiv, unde peste o mie de persoane (majoritatea femei și copii) se ascundeau de bombardamentele constante”, se arată în declarația consiliului orașului.

„Locuitorii din Mariupol capturați au fost duși în tabere unde forțele rusești le-au verificat telefoanele și documentele”, a mai declarat consiliul municipal, iar, apoi, au fost redirecționați către orașele îndepărtate din Rusia.

„Ceea ce fac ocupanții, astăzi, este familiar pentru generația mai în vârstă, care a văzut evenimentele oribile din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când naziștii au capturat oameni cu forța”, a spus primarul din Mariupol, Vadym Boichenko, citat în declarație.