• Astăzi este cea de-a treizeci și una zi de la începutul invaziei în Ucraina.
  • Cea de-a 30-a zi a confruntării eroice a poporului ucrainean la invazia militară rusă s-a încheiat.
  • În cursul zilei nu au avut loc schimbări semnificative în tactica acțiunilor adversarului.

UPDATE 23:00

Zelenski: „Dacă Ucraina nu primește avioane, Rusia ar putea amenința vecinii. Imposibil să salvez Mariupol fără tancuri, avioane suplimentare. Ucraina nu poate doborî rachetele rusești cu puști și mitraliere”.


Vehiculele rusești se deplasează spre Kherson.


„Invadatorii au comis o altă crimă împotriva istoriei. Lângă Harkov, trupele ruse au denazificat memorialul victimelor Holocaustului – din Drobitsky Yar. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, naziștii au împușcat aproximativ 20 de mii de oameni în acest loc. După 80 de ani, sunt uciși pentru a doua oară și acest lucru este făcut de Rusia. Totul va fi responsabil. La fel ca acum 77 de ani. Vă garantăm”, a mai spus Zelenski.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Zelensi: „Nimic din ceea ce fac nu îi va ajuta pe invadatori- oprirea televiziunii noastre și pornirea campaniei prezentatorilor TV ai capitalei, cărți poștale cu propagandă, distribuire de ruble. Ruble, care în Rusia vor fi în curând acceptate în greutate, și nu la valoarea nominală. Răspunsul pentru trupele ruse va fi unul singur: ura și disprețul. După aceea, va veni inevitabil APU-ul nostru.

Faceți totul pentru ca oamenii noștri înșiși să părăsească limba rusă. Pentru că vom asocia limba rusă cu tine, cu aceste explozii, crime. Faceți totul pentru a vă asigura că dezrusificarea are loc în Ucraina”.


Vladimir Putin: „Dragi tovarăși! Vă felicit! Ziua trupelor Gărzii Naționale Ruse a fost reată în urmă cu șase ani, Garda Rusă a devenit o verigă integrală și de încredere în sistemul de stat unificat pentru asigurarea legii și ordinii, protejarea drepturilor și intereselor cetățenilor noștri.

Aduceți o contribuție semnificativă la lupta împotriva terorismului și extremismului, a crimei organizate, la protejarea ordinii publice și în special a instalațiilor importante și obțineți rezultate semnificative în aceste și alte domenii importante de activitate.

Cu serviciul lor zilnic, Garda Națională se străduiește să înmulțească cele mai bune tradiții profesionale, cu respect profund, sincer față de veteranii Trupelor Interne, OMON, SOBR – structurile care au devenit baza Gărzii Naționale moderne, sunt egale cu ei.

Astăzi, aș dori să mă adresez în mod specific și separat militarilor și angajaților unităților Gărzii Naționale care participă la o operațiune militară specială pe teritoriul Donbass și al Ucrainei.

Da, situația reală de luptă este asociată cu un risc crescut. Știu foarte bine cum te comporți într-o astfel de situație: cu cel mai mare curaj și profesionalism, cu pricepere, hotărâre și fără teamă, dând dovadă de eroism personal, rezolvă competent și clar toate sarcinile cele mai dificile stabilite.

Întreaga noastră țară vastă este pe bună dreptate mândră de fiecare dintre voi. Vreau să vă mulțumesc – vă mulțumesc pentru statornicia și serviciul impecabil față de Rusia, pentru loialitatea față de Patrie, pentru jurământul și datoria voastră.

Încă o dată, felicit luptătorii și comandanții, tot personalul și, bineînțeles, veteranii Gărzii Ruse de vacanța lor profesională. Vă doresc tuturor și familiilor voastre sănătate, succes și mult noroc”.

UPDATE 22:00

Peskov a vorbit despre sancțiunile împotriva oligarhilor. „Președintele Biden este mândru că a reușit să ia totul de la așa-numiții oligarhi ruși, care se presupune că sunt arhitecții a ceea ce se întâmplă. Evident, președintele SUA nu înțelege că aceștia nu sunt oligarhi. Aceștia sunt antreprenori legali absolut sinceri. Au fost jefuiti”.


„Dacă atât Pridnestrovie, cât și Georgia și toată lumea de astăzi s-ar fi angajat în întoarcerea teritoriilor lor… Mai mult, pot spune că Polonia, încă nu la nivel oficial, a făcut deja pretenții asupra regiunii Kaliningrad. Cu siguranță am ajutat, pentru că ar avea ceva de făcut, în afară de a ne distruge orașele și satele, de a ne ucide copiii, femeile”, a spus secretarul NSDC Danilov.


Azerbaijanul a acuzat Rusia că a încălcat Declarația privind interacțiunea aliată. „Declarația Ministerului rus al Apărării contrazice esența relațiilor bilaterale și Declarația privind cooperarea aliată, semnată între cele două țări la 22 februarie 2022”, a spus Ministerul Apărării din Azerbaidjan.


Statele Unite vor oferi Ucrainei încă 100 de milioane de dolari „pentru a sprijini securitatea civilă”.


În regiunea Rivne sunt, de asemenea, flăcări.


Președintele Joseph R. Biden Jr. a discutat cu liderul opoziției democratice, Svyatlana Tsikhanouskaya, din Belarus de la Air Force One. El i-a mulțumit pentru că a participat la discursul său din Varșovia în această seară. Președintele a subliniat sprijinul continuu al Statelor Unite pentru poporul belarus în apărarea și promovarea drepturilor omului, inclusiv libertatea de exprimare și alegeri libere și corecte.

UPDATE 21:00

Explozii au loc în Spasskoye, districtul Novomoskovsky.

Astăzi, Guvernul Ucrainei a adoptat o rezoluție în care echivalează vestele și căștile antiglonț cu ajutorul umanitar. Pentru importul lor este nevoie doar de o declarație.


Poliția Națională a spus că trupele ruse au folosit din nou muniții cu dispersie interzise.


„Declar oficial că Ministerul rus al Apărării nu intenționează să cheme niciun cetățean în rezervă la comisariatele militare”, a spus Ministerului rus al Apărării.

UPDATE 20:00

„Astăzi, victoria noastră a devenit cu o zi mai aproape – nu există nicio îndoială! Și Kharkiv continuă să uimească cu voința și rezistență și cu voință”, a spus Harkov Igor Terekhov.


„Retorica lui Biden este inacceptabilă pentru un lider mondial. Arsenalul diplomației americane se apropie rapid de zero odată cu nivelul cultural al conducerii țării”, a spus Leonid Slutsky.


Zelenski și-a exprimat dezamăgirea că aeronavele de fabricație sovietică pe care le au țările din Europa de Est nu au fost încă transferate în stat. Potrivit acestuia, avioanele, tancurile și sistemele de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune ar permite Ucrainei să protejeze libertatea pe întreg teritoriul și să schimbe valul ostilităților.


„Ferestrele au zburat, dar oamenii sunt încă în viață. Și acesta este cel mai important lucru”, a spus primarul din Lviv, Andriy Sadovoy.


Forțele armate ale Azerbaidjanului au intrat în zona de responsabilitate a contingentului rus de menținere a păcii din Karabakh.


În Lvov, a luat foc la un depozit de combustibil.


Yermak a comentat despre bombardarea Lvivului: aceasta este o încercare de a speria ucrainenii, diplomații țărilor democratice care se află în oraș.

„Ucraina, cu siguranță, nu se va speria de astfel de crime ale rușilor, dar vreau să spun partenerilor occidentali încă o dată – închideți cerul, arătați putere, așa cum arată armata ucraineană în lupta împotriva celei ruse”, a spus biroul prezidențial.


Potrivit Reuters, un oficial de la Casa Albă a răspuns deja, spunând că Joe Biden nu a cerut o schimbare de regim în Rusia prin afirmatia Vladimir Putin „nu poate rămâne la putere”.

„Ideea președintelui a fost că lui Putin nu i se poate permite să exercite putere asupra vecinilor săi sau asupra regiunii. El nu a discutat despre puterea lui Putin în Rusia sau despre schimbarea regimului”, a spus Casa Albă.


Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Peskov, spune, conform CNN: „Acest lucru nu trebuie să fie decis de domnul Biden. Ar trebui să fie doar o alegere a poporului Federației Ruse”.

UPDATE 19.00

Putin nu poate să mai rămână la putere, a spus Joe Biden.

Presa turcă raportează despre a doua mină găsită în strâmtoarea Bosfor.

În regiunea Dnepropetrovsk, se vede un incendiu din satul Obukhovka.

Rusii au tras asupra Boyarka din regiunea Kiev, a spus Parchetul Regional din Kiev. Patru civili au fost răniți, inclusiv un copil.

Biden a fost informat despre explozia din Lvov, în timp ce urma să țină un discurs în Polonia.

„Președintele american, Joe Biden, a fost informat despre lovitura de la Lvov, înainte de a părăsi hotelul în care se afla, pentru a ține un discurs în Polonia”, a declarat un oficial de la Casa Albă.

UPDATE 18.00

Forțele rusești au lovit în apropierea orașului Lvov din vestul Ucrainei, potrivit unui oficial regional

Oficialii ucraineni au declarat că forțele rusești au lovit în apropiere de orașul Lvov din vestul Ucrainei, fără a oferi detalii ample.

„Au avut loc trei explozii puternice în apropiere de Lviv din partea Velyki Kryvchytsi, acum există o alarmă aeriană, așa că păstrați-vă calmul și stați în adăposturi”, a declarat Maksym Kozytsky, șeful administrației militare regionale din Lvov

„Armata rusă a lovit la Lvov”, a declarat primarul din Lvov, Andriy Sadovyi, pe Twitter.

„Așteptăm informații de la administrația militară. Rămâneți în adăposturi”.

Exploziile au fost auzite pe strada din centrul Lvivului.

Sadovyi a avertizat, într-un tweet ulterior, că ar putea avea loc mai multe lovituri, după ce s-au auzit explozii în oraș.

„Este posibil ca bombardamentele să se repete. Rămâneți în adăpost!”, a scris primarul pe Twitter.

„Cel puțin două rachete au lovit sâmbătă Lvov și există informații potrivit cărora cel puțin cinci persoane au fost rănite”, potrivit lui Kozytsky.

El a adăugat că există, în continuare, amenințări pentru mai multe lovituri cu rachete, potrivit unei postări pe contul său oficial de Facebook.

UPDATE 17.00

SUA ia în considerare sancționarea companiilor rusești care fac livrări pentru armată, potrivit unor surse

Statele Unite iau în considerare sancționarea companiilor rusești care fac livrări pentru armata rusă, au declarat, pentru CNN, surse familiare cu această opțiune, deși nu a fost luată o decizie oficială.

După ce s-a întâlnit, sâmbătă, la Varșovia cu înalți oficiali americani, ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că se crede că oficialii din administrația președintelui american, Joe Biden, sunt „dornici să meargă mai departe cu noi sancțiuni”.

Explozii puternice în apropierea orașului Lvov din vestul Ucrainei

Autoritățile din regiunea Lvov, din vestul Ucrainei, au raportat, sâmbătă, trei explozii puternice în apropierea orașului. Autoritățile au recomandat populației să se adăpostească.

„Au avut loc trei explozii puternice lângă Lvov, din direcția Kryvchytsy, acum există o avertizare de raid aerian, așa că păstrați-vă calmul și adăpostiți-vă”, a anunțat guvernatorul regional, Maksym Kozytskyy, într-o postare online, referindu-se la o zonă de la periferia orașului.

Mai mulți martori, citați de Reuters, au spus că văzut un fum negru care se ridica din partea de nord-est a orașului.

Președintele american, Joe Biden, se află la Varșovia, care se află la patru sute de kilometri de Lvov.

Biden îi numește „curajoși” pe refugiații ucraineni în timp ce se întâlnește cu ei în Polonia

Președintele american, Joe Biden, a petrecut, sâmbătă, la Varșovia, unde s-a întâlnit cu familii care au fost forțate să părăsească Ucraina.

O femeie cu care Biden a vorbit, i-a spus că se afla acolo cu fiica ei, dar soțul și fiul ei s-au întors în Ucraina să lupte.

„Este înspăimântător”, i-a spus Biden.

„Sunteți cu toții curajoși, curajoși, curajoși”, a spus Biden familiei.

UPDATE 16.00

Ambulanță donată de Papa Francisc în drum spre Lviv

O ambulanță care a fost donată și binecuvântată de Papa Francisc se află în drum spre orașul Lviv din vestul Ucrainei, potrivit biroului de presă al Sfântului Scaun.

Joi, Papa a lansat critici puternice la adresa țărilor pentru creșterea cheltuielilor militare în timp ce continuă asaltul Rusiei asupra Ucrainei, catalogând-o drept „nebunie”.

Vorbind în fața unei audiențe la Centrul Italian al Femeilor din Roma, Papa Francisc a pus războiul „rușinos” din Ucraina pe seama „vechii logici a puterii care încă domină așa-numita geopolitică”.

Miercuri, președintele ucrainean, Volodimir Zelsenki, a făcut apel la Papa să viziteze țara, mulțumindu-i Suveranului Pontif pentru „poziția sa clară și fermă împotriva războiului” în timpul unei alocuțiuni, de marți, care a fost postată pe pagina de Facebook a guvernului ucrainean.

Ministrul ucrainean al apărării spune că are un „optimism prudent” după întâlnirea cu oficialii americani

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că se simte prudent și optimist după întâlnirea pe care a avut-o, sâmbătă, cu omologul său american, Lloyd Austin, cu președintele, Joe Biden și cu secretarul de stat, Antony Blinken.

„Evaluez întâlnirea mea, alături de Dmytro Kuleba, cu un optimism prudent”, a declarat Reznikov într-un tweet, adăugând că există „o luptă reciprocă cu un inamic comun”.

Reznikov a declarat că el și ministrul de externe, Dmytro Kuleba, au discutat cu oficialii americani despre „nevoile urgente” ale armatei ucrainene.

Reznikov și Kuleba s-au întâlnit cu oficialii americani la Varșovia mai devreme, sâmbătă, unde Kuleba a declarat că SUA au promis sprijin suplimentar pentru apărarea Ucrainei.

Ministrul ucrainean de externe spune că SUA a promis mai mult sprijin pentru apărare

„Statele Unite au dat asigurări că va exista un sprijin suplimentar în domeniul apărării pentru Ucraina”, a declarat, sâmbătă, ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba.

„Astăzi am primit într-adevăr promisiuni suplimentare din partea Statelor Unite cu privire la modul în care va evolua cooperarea noastră în domeniul apărării”, a declarat Kuleba reporterilor la Varșovia, subliniind că „nicio altă țară nu a oferit Ucrainei mai mult sprijin decât Statele Unite”.

UPDATE 15.00

Biden a explicat cât de importantă este stabilitatea europeană pentru SUA și și-a reafirmat sprijinul față de articolul 5

Președintele american, Joe Biden, în timp ce a discutat cu președintele polonez Andrzej Duda, a declarat că pacea în Europa este direct legată de stabilitatea în Statele Unite, adăugând că lipsa de acțiune în cele două războaie mondiale „s-a întors să ne bântuie”.

„Capacitatea Americii de a-și îndeplini rolul în alte părți ale lumii se bazează pe o Europă unită, o Europă sigură. Am învățat din experiența tristă din cele două războaie mondiale, atunci când am stat deoparte și nu ne-am implicat în stabilitatea din Europa, acest lucru s-a întors, întotdeauna, împotriva noastră, a Statelor Unite”, a declarat Biden.

Biden a mai spus că atât el, cât și liderii americani consideră articolul 5 al NATO drept „un angajament sacru”.

Biden a spus că președintele rus Vladimir Putin a crezut că va reuși să divizeze țările NATO prin invazia sa în Ucraina. Președintele american a recunoscut, de asemenea, presiunea exercitată de refugiații ucraineni asupra Poloniei, făcând referire la situația de la granița dintre SUA și Mexic.

UPDATE 14.00

Primarul Kievului anulează starea de asediu prelungită sâmbătă

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a anulat, sâmbătă, o stare de asediu prelungită prevăzută pentru capitală. Într-o declarație pe Telegram, Klitschko a spus că starea de asediu – planificată să înceapă sâmbătă la ora 20.00 și să dureze până luni la ora 7.00 – nu va fi introdusă.

„Timpul de stare de asediu va rămâne normal – de la ora 20:00 la 7:00 [de la ora 20:00 la 7:00, ora locală]”, a declarat Klitschko.

„Va fi posibil să se circule în capitală și în regiune, duminică după-amiază”.

Un fast militar îl întâmpină pe Biden la discuțiile oficiale cu președintele polonez Duda

Președintele SUA, Joe Biden, a fost întâmpinat la Palatul Prezidențial din Varșovia cu un spectacol festiv, înainte de discuțiile bilaterale cu omologul său polonez, Andrzej Duda. El a fost întâmpinat, în curte, de oficiali polonezi și de o gardă de onoare formată din trupe poloneze care stăteau la datorie. Ulterior, o fanfară a interpretat „Star Spangled Banner”, urmat de imnul național polonez, sub privirile celor doi președinți, aflați pe un covor roșu.

Kremlinul confirmă rolul lui Roman Abramovici în negocierile dintre Ucraina și Rusia

Kremlinul a confirmat că oligarhul rus, Roman Abramovici, a luat parte la negocierile ruso-ucrainene, în contextul în care presa a relatat că Abramovici a apărut ca interlocutor în facilitarea unor potențiale negocieri de pace.

Într-o conferință telefonică de joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Abramovici „a luat parte la negocieri în etapa inițială, este adevărat”.

Presat mai departe, Peskov a dat puține detalii, dar a adăugat: „Iar acum negocierile continuă între cele două echipe de negociatori – rusă și ucraineană”.

UPDATE 13.00

Un înalt diplomat chinez se întâlnește la Moscova cu ministrul rus de externe

Un diplomat chinez de rang înalt a călătorit la Moscova pentru a se întâlni, sâmbătă, cu oficiali ruși, inclusiv cu ministrul de externe, Serghei Lavrov. Vizita are loc în timp ce China se confruntă cu critici și presiuni din partea Occidentului pentru că nu a denunțat invazia din Ucraina.

Liu Xiaoming, reprezentantul Chinei pentru afacerile coreene, a declarat, prin Twitter, că a avut deja „discuții aprofundate despre situația din Peninsula Coreeană și despre chestiuni internaționale de interes reciproc”.

Liu a mai spus că a avut primele discuții față în față cu ministrul adjunct de externe rus, Igor Morgulov.

Vizita emisarului chinez vine după ce Coreea de Nord a confirmat că a testat un nou tip de rachetă balistică intercontinentală, ceea ce a reprezentat primul său test cu rază lungă de acțiune din ultimii peste patru ani, marcând o potențială nouă eră de confruntare regională, precum și stârnind îngrijorarea vecinilor săi, inclusiv a Rusiei și Chinei.

Biden se întâlnește cu oficiali ucraineni la Varșovia

La un hotel din capitala poloneză, Joe Biden a participat la o întâlnire între ministrul de externe, Dmytro Kuleba și ministrul apărării, Oleksii Reznikov și omologii lor americani, secretarul de stat, Antony Blinken și secretarul apărării, Lloyd Austin.

Jurnaliștilor li s-a cerut să părăsească încăperea înainte de discuțiile oficiale și de întrebările despre războiul din Ucraina.

Aceasta va fi prima întâlnire a lui Biden cu reprezentanții celor mai înalte autorități ale Ucrainei de la începutul agresiunii Rusiei împotriva acestei țări.

UPDATE 12.00

Stare de asediu la Kiev. Cetățenii trebuie să stea în case până luni

Autoritățile din orașul Kiev au luat decizia să instituie, din nou, starea de asediu în oraș. Asta înseamnă că locuitorii rămași în oraș vor fi obligați să stea în case până luni. Starea de asediu a fost instituită de autoritățile ucrainene.

Primarul orașului Kiev, Vitali Klitschko, a făcut anunțul sîmbătă.

Ca urmare, începând de sâmbătă, la ora locală 20.00, locuitorii vor fi obligați să rămână în case. Restricția va fi în vigoare până luni, la ora 7.00.

UPDATE 11.00

Oficial ucrainean: Herson va fi recucerit sâmbătă de Ucraina

Un oficial ucrainean susține că orașul Herson va fi recucerit sâmbătă de armata Ucrainei. În noaptea de vineri spre sâmbătă, oficialii americani din domeniul apărării au afirmat că Rusia a pierdut controlul asupra Hersonului, primul oraș capturat de trupele lui Vladimir Putin.

Ulterior, un oficial ucrainean a declarat că forțele țării vor recuceri orașul sâmbătă.

„Cred că astăzi orașul va fi, în totalitate, sub controlul forțelor armate ucrainene”, a declarat, pentru programul Today de la BBC Radio 4, Markian Lubkivskyi, un consilier al ministrului apărării.

Oficialul a mai spus că operațiunea din regiunea Kiev s-a încheiat în ultimele două zile și că forțele militare se concentrează, acum, pe partea de sud a țării, încercând să elibereze Kherson și alte câteva orașe ucrainene.

Civilii ucraineni protestează în timp ce rușii cuceresc un oraș la nord de Kiev

Trupele rusești au intrat în orașul Slavutych, la nord de Kiev, o acțiune care a provocat proteste în rândul a sute de civili ucraineni. La începutul zilei de sâmbătă, Oleksandr Pavliuk, șeful administrației regionale din Kiev, a declarat că „ocupanții ruși au intrat în orașul Slavutych și au confiscat spitalul orașului”.

Primarul din Slavutîc, Iuri Fomichev, le-a cerut locuitorilor să vină în piața orașului cu simboluri ucrainene pentru a-și „arăta poziția”.

Imagini și înregistrări video geolocalizate de CNN au arătat o mulțime – posibil câteva sute de persoane – care scandau „Slavutych este Ucraina” și „Glorie Ucrainei” în piața principală. Un steag ucrainean mare a fost desfășurat.

Se aude sunetul a cel puțin trei grenade paralizante, a căror origine nu este clară. Mai târziu, în timp ce mulțimea se deplasează prin piață, pot fi auzite mai multe rafale de focuri de armă grea.

Pavliuk a mai spus că, „potrivit ultimelor informații, primarul Iuri Fomichiv a fost răpit de invadatori”.

Vineri seara târziu, primarul a emis o declarație pe Facebook în care spunea următoarele: „Apărătorii noștri s-au apărat cu curaj și abnegație! Dar noi nu avem o forță egală! Din păcate, avem morții noștri”.

Sosirea forțelor rusești în Slavutîc urmează mai multe zile de bombardamente împotriva orașului, care este situat strategic în apropierea râului Nipru, la aproximativ o sută cinci zeci de kilometri la nord de Kiev și aproape de granița cu Belarus.

Potrivit oficialilor locali, orașul a fost izolat aproape de la începutul invaziei rusești.

Slavutych a fost construit pentru muncitorii de la centrala nucleară de la Cernobîl, după ce dezastrul din 1986 a lăsat zona nelocuibilă.

Biden va participa, astăzi, la o întâlnire cu oficiali ucraineni

Președintele american, Joe Biden, va participa, sâmbătă, la o întâlnire cu oficiali ucraineni, în timp ce își încheie vizita în Polonia. Casa Albă a declarat că Biden va fi prezent la o întâlnire între secretarul său de stat, Antony Blinken și secretarul apărării, Lloyd Austin și omologii lor ucraineni, ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba și ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov.

Aceasta are loc în contextul în care Ucraina deplânge rezultatele summitului NATO, din această săptămână, care a respins apelurile liderului țării de a impune o zonă de interdicție aeriană.

„Ne așteptam la mai mult curaj. Ne așteptam la niște decizii mai îndrăznețe”, a declarat, vineri, Andriy Yermak, șeful de cabinet al președintelui Volodomir Zelenski, într-un interviu video în direct pentru Atlantic Council.

UPDATE 10.00

Zelensky cere țărilor producătoare de energie să crească producția de petrol și gaze pentru a evita „șantajul” Rusiei

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut, sâmbătă, la Forumul Doha din Qatar, țărilor producătoare de energie să crească producția de petrol și gaze pentru a evita „șantajul” global al Rusiei.

„Viitorul Europei se bazează pe eforturile voastre, vă cer să creșteți producția de energie pentru a vă asigura că Rusia înțelege că nu poate folosi energia ca pe o armă”, a declarat Zelenski la forumul politic practic.

„[Qatar] își poate aduce contribuția la stabilizarea Europei”, a spus el.

Zelenski a făcut referire și la alte țări afectate de conflicte, spunând că ordinea internațională trebuie protejată nu doar pentru Ucraina, ci și pentru Afganistan, Irak și Yemen. De asemenea, președintele ucrainean a avertizat cu privire la potențialul efect pe care invazia îl are asupra exporturilor de alimente din Ucraina către țări din întreaga lume, spunând că nicio țară nu este asigurată împotriva întreruperii alimentelor.

Procuratura generală a Ucrainei: 136 de copii au murit în timpul războiului

Potrivit procuraturii generale din Ucraina, cel puțin o sută treizeci și șase de copii au murit în timpul invaziei ruse care a început în urmă cu o lună.

Mesajul a fost postat pe aplicația Telegram, adăugând că numărul copiilor răniți se ridică la o sută nouăzeci și nouă.

Biroul a adăugat că șaizeci și patru de copii au fost uciși în regiunea Kiev, în timp ce alți cincizeci de copii au murit în zona Donețk.

UPDATE 09.00

Emirul Qatarului: Suntem alături de refugiați și de „victimele acestui război nedrept”

Emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al Thani, a declarat că țara sa este alături de milioanele de refugiați din războiul „nedrept” din Ucraina.

Vorbind la deschiderea Forumului de la Doha, șeicul Tamim a declarat că Qatar se opune, de asemenea, oricăror ostilități împotriva suveranităților naționale.

„Suntem solidari cu milioanele de oameni nevinovați și refugiați care sunt victimele acestui război nedrept și ale calculelor geopolitice”, a spus el.

Qatarul, unul dintre principalii furnizori mondiali de gaz natural lichefiat (GNL), a fost adus în centrul atenției, deoarece statele europene se grăbesc să găsească alternative la gazul rusesc care le alimentează economiile de zeci de ani, în timp ce Moscova continuă războiul brutal din Ucraina.

Uniunea Europeană depinde de Rusia pentru aproximativ 40% din gazele sale naturale. Săptămâna aceasta, ministrul german al economiei, Robert Habeck, a plecat din capitala Qatarului, Doha, cu o înțelegere pentru ca Qatar să îi furnizeze gaze. În prezent, Germania nu are terminale pentru a primi transporturi directe de GNL din Qatar, dar intenționează să construiască două.

Marea Britanie: Rusia va continua să folosească atacurile aeriene în zonele urbane

Ministerul britanic al apărării a făcut un bilanț al ultimelor evoluții în războiul din Ucraina și a tras concluzia că, probabil, rușii vor continua să atace marile orașe din aer, deoarece nu vor să se angajeze în operațiuni de infanterie urbană pe scară largă.

„Rusia continuă să asedieze o serie de orașe ucrainene importante, inclusiv Harkov, Cernihiv și Mariupol. Forțele rusești se dovedesc reticente în a se angaja în operațiuni de infanterie urbană pe scară largă, preferând, mai degrabă, să se bazeze pe utilizarea nediscriminatorie a bombardamentelor aeriene și de artilerie în încercarea de a demoraliza forțele de apărare”, susține Ministerul Apărării.

Probabil, atacurile vor continua, în special, pe cale aeriană.

„Este probabil ca Rusia să continue să folosească puterea sa de foc grea în zonele urbane, deoarece caută să își limiteze pierderile, deja, considerabile, cu prețul unor noi victime civile”, mai arată Ministerul Apărării din Marea Britanie.

UPDATE 08.00

Scholz a spus că Germania este capabilă să abandoneze gazul rusesc mai repede decât se crede în mod obișnuit

Cancelarul german, Olaf Scholz, a spus că Germania este capabilă să abandoneze gazul rusesc mai repede decât se crede în mod obișnuit și a mai adăugat că procesul de independență a țărilor UE față de gazele rusești este acum ireversibil.

Marea Britanie a impus sancțiuni împotriva companiei de apărare rusă Kronstadt, care este principalul producător de drone

„Aceste sancțiuni vor dăuna industriei ruse de apărare și vor limita capacitatea acesteia de a înlocui dronele pierdute”, a spus ministerul britanic al apărării.

UPDATE 07.00

Volodimir Zelenski: peste 16.000 de militari ruși au fost uciși

Într-un discurs video nocturn, vineri, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că armata țării a aplicat „lovituri puternice” Rusiei și a mulțumit tuturor celor care au ajutat la apărarea națiunii.

„În ultima săptămână, forțele noastre armate eroice au aplicat lovituri puternice inamicului”, a spus Zelensky.

„Sunt recunoscător apărătorilor noștri care le-au arătat ocupanților că marea nu va fi calmă pentru ei nici măcar atunci când nu există furtună. Pentru că va fi foc”.

Pierderi rusești: Zelenski a susținut că peste 16.000 de soldați ruși au fost uciși de la începutul războiului, un număr mult mai mare decât estimarea pe care Rusia a prezentat-o vineri. CNN nu poate confirma independent aceste cifre.

„Orice negocieri cu Rusia trebuie să garanteze suveranitatea Ucrainei și integritatea teritorială a țării”, a mai adăugat el.

Evacuări de civili: Președintele a adăugat că Ucraina a stabilit 18 coridoare de evacuare în această săptămână, permițând ca peste 37.000 de persoane să scape din „orașele blocate” – inclusiv peste 26.000 de locuitori din Mariupol, care a fost supus unui bombardament neîncetat timp de săptămâni.

„Situația din oraș rămâne absolut tragică”, a declarat Zelenski.

Totodată, el a cerut Moscovei să negocieze încetarea războiului. Zelenski a avertizat că în timpul negocierilor nu va renunța la niciun teritoriu.

UPDATE 06.00

Biden se va întâlni cu președintele polonez, va vizita refugiați și va ține un discurs important în ultima zi a călătoriei în Europa

Președintele american, Joe Biden, participă, sâmbătă, la ultima oprire a călătoriei de ultimă oră în Europa, menită să sincronizeze modul în care aliații occidentali vor aborda războiul dintre Rusia și Ucraina și să asigure națiunile că au sprijinul Statelor Unite.

La Varșovia, Biden va avea o întâlnire bilaterală cu președintele polonez, Andrzej Duda, pentru a discuta despre modul în care SUA și aliații săi răspund la criza refugiaților apărută ca urmare a războiului și se va întâlni cu refugiați ucraineni.

Turneul de mai multe zile al lui Biden prin Europa a început la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu principalii aliați ai SUA și a discutat cu privire la răspunsul global la războiul din Ucraina.

În timpul summiturilor de la Bruxelles, Biden a anunțat noi sancțiuni împotriva unor membri ai parlamentului rus, a dezvăluit intenția SUA de a primi 100.000 de refugiați care fug din Ucraina și s-a consultat cu liderii cu privire la modul în care lumea va răspunde dacă Rusia va desfășura o armă chimică, biologică sau nucleară în timpul războiului.

Vineri, Biden a anunțat, de asemenea, o nouă inițiativă menită să-l priveze pe președintele rus, Vladimir Putin, de profiturile europene din domeniul energiei, despre care Biden spune că sunt folosite pentru a alimenta războiul Rusiei din Ucraina.

Informații operaționale cu privire la invazia rusă:

  • Inamicul a desfășurat aproape toate unitățile Rosguard staționate pe teritoriul ocupat temporar al Republicii Autonome Crimeea și în unele raioane din oblastele Herson, Zaporizhia și Donețk, pentru a înăbuși rezistența din Herson, Henichesk, Berdiansk și unele cartiere ale orașului.
  • Ocupanții încearcă să intensifice activitățile grupurilor de sabotaj și recunoaștere din Kiev pentru a destabiliza situația socio-politică, a perturba sistemul de administrație publică și militară.
  • Gruparea de forțe și mijloace de apărare a orașului Kiev continuă să respingă ofensiva inamicului, să îi provoace pagube de foc și să mențină liniile defensive definite anterior.
  • În direcțiile Donețk și Lugansk, forțele aliate au respins toate atacurile inamice și au provocat pierderi semnificative invadatorilor ruși. Soldații ucraineni au distrus 8 tancuri, 17 unități de vehicule blindate și 11 unități de vehicule inamice. Pierderile invadatorilor în forță de muncă s-au ridicat la aproximativ 170 de oameni. Unitățile de apărare aeriană au doborât 3 avioane inamice și 3 UAV.
  • Există o tendință de scădere bruscă a numărului de contractori în raport cu recrutarea.
  • În ziua precedentă, Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei au distrus 12 ținte aeriene inamice (3 avioane, 3 UAV, un elicopter și 5 rachete de croazieră). Avioanele de șoc ale Forțelor Aeriene sub acoperirea luptătorilor au provocat lovituri devastatoare cu rachete și bombe asupra coloanelor de echipamente și a grupurilor de trupe de ocupare.

Un transport de 1.500 de rachete antiaeriene „Strela” și 100 de mitraliere MG3 din Germania a sosit în Ucraina pe 25 martie, potrivit Agenției de Presă Germană, citând guvernul ucrainean. În plus, au fost livrate 350.000 de pachete cu alimente, 50 de vehicule de transport medical și materiale medicale

UPDATE 05.00

Peste 4,3 milioane de copii au devenit refugiați după începutul războiului din Ucraina, – UNICEF. Aproximativ 1,8 milioane de copii au fost forțați să-și părăsească casele și să se mute în țările vecine. 2,5 milioane sunt persoane strămutate interne.

Metroul din Kiev a devenit deja o a doua casă pentru unii ucraineni.

UPDATE 04.00

Este foarte probabil ca Rusia să devină din ce în ce mai dependentă de stocul său de drone fără pilot, potrivit celei mai recente actualizări a serviciilor de informații britanice.

Ocupanții ruși vor să forțeze introducerea rublei rusești în Tokmak capturat. Administrația militară a regiunii Zaporijjeaa a declarat, prin Telegram, pe 25 martie, că forțele de ocupare ruse din orașul ocupat temporar Tokmak din regiunea Zaporijjea plănuiesc o tranziție completă la rublă începând cu 4 aprilie 2022.

UPDATE 03.00

Anton Gherșcenko, un consilier al ministrului de interne al Ucrainei, a afirmat că ministrul rus al apărării a suferit un atac de cord. Serghei Șoigu nu a mai fost văzut în public din 11 martie, când a apărut pentru scurt timp într-o înregistrare video difuzată de Putin joi, 24 martie. Atacul de cord al lui Șoigu a avut loc după o acuzație dură din partea lui Putin pentru eșecul complet al invaziei din Ucraina, a scris Gerashchenko pe Facebook, adăugând că acesta este în prezent în curs de refacere la spital.

Președintele rus Vladimir Putin a aprobat în mod oficial o lege care prevede că persoanele găsite vinovate de răspândirea de știri false despre activitatea oficialilor din străinătate pot fi condamnate la 15 ani de închisoare.

UPDATE 02.00

Mii de oameni au ieșit astăzi în stradă la Varșovia pentru a manifesta în sprijinul Ucrainei. Participanții s-au scufundat la pământ în memoria victimelor războiului. Acțiunea a avut loc în ziua vizitei lui Biden în Polonia cu sloganul „Nu mai promite, începe să acționezi!”.

Companiile care au părăsit Rusia vor primi Premiul pentru Pace din Ucraina. Biroul Președintelui Ucrainei va acorda un premiu special corporațiilor care au susținut Ucraina și au părăsit piața rusă. Acest lucru a fost raportat de Centrul pentru Comunicații Strategice cu referire la șeful PO Andrei Ermak.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Rusia va ieşi din conflictul cu Ucraina mai slăbită şi mai izolată, a declarat un înalt oficial al Pentagonului. Cea de-a 30-a zi a confruntării eroice a poporului ucrainean la invazia militară rusă s-a încheiat. În cursul acestei zile nu au avut loc schimbări semnificative în tactica acțiunilor adversarului. Inamicul și-a concentrat eforturile pe reîncărcarea pierderilor curente, regruparea și întărirea unităților existente, artileriei și aviației, atât a obiectelor de infrastructură militară, cât și civilă.

Un consilier al primarului din Mariupol a declarat că se crede că aproximativ 600 de persoane au supraviețuit unui atac cu bombă rusesc asupra unui teatru din oraș în urmă cu nouă zile. Informațiile privind victimele și supraviețuitorii au apărut cu întârziere de la atacul din 16 martie, iar absența unei forțe de poliție funcționale și a unei rețele de intervenție de urgență a făcut imposibilă compilarea unui număr oficial, a anunțat Petro Andriușcenko pe canalul său Telegram.

Ca o caracteristică, s-a remarcat mutarea unităților de artilerie suplimentare la granița cu Ucraina. Pe lângă desfășurarea campaniilor terestre și aeriene, inamicul încearcă să continue pregătirea pentru implementarea rublelor rusești în teritoriile ocupate temporar din regiunile Herson și Zaporijjea în loc de grivne. În regiunea Harkov, oponentul impune restricții privind circulația civililor prin înființarea unei rețele de blockbusturi.

Locuitorii nu abandonează încercarea de a înăbuși rezistența locuitorilor orașelor ucrainene Herson, Genichesk, Melitopol, aproximativ 90% din populație fiind împotriva mandatelor rusești, cu implicarea unităților Rosguard.

Acțiunile inamicului în direcții separate.

Adversarul nu a desfășurat acțiuni ofensive în direcția Volîn. Angajarea unităților individuale ale forțelor armate ale Republicii Belarus la agresiunea împotriva Ucrainei rămâne probabilă.

  • În direcția Poliskom, inamicul a continuat să aibă un impact puternic asupra unităților trupelor noastre din anumite zone.
  • În direcția Siversky, adversarul și-a concentrat eforturile de bază pe menținerea frontierelor ocupate anterior. Au continuat să-și consolideze pozițiile și influența focului asupra unităților individuale ale Forțelor Armate ale Ucrainei.
  • În direcția Slobozhansky, în zona orașului Sumî, principalele eforturi s-au concentrat pe întărirea și menținerea frontierelor ocupate anterior; în zona Harkov, încercările de a bloca unitățile noastre continuă și încercările de a desfășura acțiuni demonstrative. Impactul infrastructurii și a instalațiilor de apărare ale orașului. Se fac eforturi pentru a spori eforturile către Izum prin relocarea unor unități și echipamente suplimentare.
  • În direcția Donețk, adversarul continuă să se regrupeze pentru a restabili acțiunile ofensive pentru a intra în frontierele administrative ale regiunilor Donețk și Lugansk.
  • Direcția Sud-Buzky ia măsuri de refacere a armurii, de aprovizionare, pentru a se pregăti pentru restabilirea acțiunilor agresive.