• Uniunea Europeană a aprobat, vineri seară, un nou pachet de sancțiuni menite să lovească economia Rusiei pentru invadarea Ucrainei, care a început cu doar un an în urmă.
  • Aceste sancțiuni vor viza în special tehnologii și materiale cu dublă utilizare civilă și militară și mijloace de propagandă și dezinformare, potrivit Președinției suedeze a Uniunii Europene.
  • În urmă cu un an, pe 24 februarie 2022, trupele ruse au pătruns pe teritoriul ucrainean la primele ore ale dimineții, declanșând cel mai grav conflict pe care l-a văzut Europa de la al Doilea Război Mondial.

UPDATE ORA 24.00

UE impune noi sancțiuni împotriva grupului de mercenari Wagner, pentru încălcarea drepturilor omului în Africa.

UE a anunțat sâmbătă noi sancțiuni împotriva grupului rus Wagner pentru „încălcările drepturilor omului” în Republica Centrafricană, Sudan și Mali.

Unsprezece persoane și șapte entități legate de grupul paramilitar au fost adăugate pe lista blocului de înghețare a activelor și de interdicție de călătorie. Grupul Wagner însuși – care luptă activ cu armata rusă în Ucraina – a fost deja sancționat de Uniunea Europeană în 2021.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

UPDATE ORA 23.00

Alerta aeriană se declanșează în Harkov

Alerte aeriene au fost declanșate sâmbătă în regiunea ucraineană Harkov, avertizându-i pe locuitorii săi de posibile bombardamente rusești, arată datele oficiale furnizate de Ministerul ucrainean al Transformării Digitale.

De asemenea, sirenele ar fi sunat și în părți din regiunea Donețk, controlată de Kiev.

Orașul Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, a fost o țintă majoră a Rusiei încă de la începutul operațiunii militare a Moscovei, deoarece este situat la doar 30 de kilometri sud de granița ruso-ucraineană.

UPDATE ORA 22.00

Explozii răsună sâmbătă în Mariupol

Petro Andriușcenko, un consilier al primarului din Mariupol, a declarat că explozii aparente s-au auzit sâmbătă în orașul ocupat de Rusia.

Potrivit oficialului, exploziile raportate au răsunat în apropierea unui ,,grup” de personal al armatei ruse. Rapoartele sunt în curs de verificare.

Vestea vine după ce forțele ucrainene au afirmat că au atacat Mariupol, despre care se credea până de curând că se află dincolo de raza de acțiune efectivă a rachetelor ucrainene. Mișcarea a ridicat semne de întrebare dacă Kievul a folosit un nou tip de rachetă.

UPDATE ORA 21.00

Un consilier al lui Zelenski respinge planul de pace al Beijingului

Consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mykhailo Podolyak, a criticat sâmbătă propunerea de pace a Chinei, pe care a calificat-o drept ,,nerealistă” .

,,Dacă pretinzi că ești un jucător global, nu oferi un plan nerealist. Nu pariezi pe un agresor care a încălcat dreptul intl [internațional] și care va pierde războiul” , a susținut Podolyak, avertizând că „fereastra de oportunitate” nu este nesfârșită.

Într-o declarație de vineri, Beijingul și-a întărit poziția potrivit căreia Occidentul escaladează conflictul dintre Rusia și Ucraina, făcând apel la negocieri de pace și pledând în același timp pentru ca toate părțile să evite escaladarea nucleară. Kievul a reacționat la această propunere, menționând că sfârșitul conflictului trebuie să includă retragerea Rusiei din Ucraina.

UPDATE ORA 20.00

G20. Rusia acuză Occidentul de ,,destabilizarea” summitului.


WAGNER REVENDICĂ SATUL DE LA NORD DE BAHMUT

Șeful grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, a revendicat sâmbătă capturarea de către oamenii săi a satului Yagidne, situat la periferia nordică a orașului Bakhmut, oraș pe care trupele Moscovei încearcă să-l cucerească încă din vară.

Capturarea lui Yagidne consolidează și mai mult stăpânirea rusă asupra Bakhmut, întrucât satul este situat la mai puțin de doi kilometri de centrul acestui oraș-fortețe, a cărui importanță strategică este contestată, dar care a devenit un simbol al luptei pentru controlul regiunii Donbass din estul Ucrainei.


Trei civili au fost răniți în bombardamentele din Herson, anunță Ucraina

În bombardamentele rusești de sâmbătă din Herson cel puțin trei localnici au fost răniți, potrivit lui Andriy Yermak, șeful administrației prezidențiale ucrainene.

Yermak a informat, de asemenea, publicul despre atacul asupra unui sat din Dnipropetrovsk, care nu s-a soldat cu nicio victimă, și a continuat acuzându-i pe ruși că lansează atacuri împotriva populației civile.

Administrația militară regională din Herson a dezvăluit ulterior că doi dintre civilii răniți în Kherson erau lucrători de urgență și de salvare. Aceștia au suferit răni provocate de șrapnel.

UPDATE ORA 19.00

10.000 DE PROTESTATARI LA BERLIN PENTRU A NEGOCIA CU MOSCOVA

Aproximativ 10.000 de persoane, potrivit poliției, s-au adunat sâmbătă în centrul Berlinului pentru a cere negocieri cu Moscova în locul livrărilor de arme către Ucraina, la un an și o zi de la invazia rusă.

Organizat de Sahra Wagenknecht, personalitate politică de extremă stânga, și de feminista Alice Schwarzer, mitingul sub sloganul ,,Ridicați-vă pentru pace” este foarte controversat, nu în ultimul rând pentru că s-au alăturat și personalități ale partidelor de extremă dreapta.

UPDATE ORA 18.00

LITUANIA STRÂNGE 14 MILIOANE DE EURO PENTRU RADARE TACTICE PENTRU UCRAINA

Lituanienii au strâns 14 milioane de euro pentru a dona radare tactice de supraveghere aeriană Ucrainei, în cadrul unei campanii publice de strângere de fonduri care s-a încheiat sâmbătă seara.

Strângerea de fonduri s-a bazat în principal pe donații de 5 euro pe apel telefonic și a fost alimentată și de întreprinderi.


Rusia reduce livrările de petrol către Polonia

Rafinăria poloneză de petrol PKN Orlen a anunțat sâmbătă că Rusia a oprit exporturile de țiței către Polonia prin conducta Druzhba.

Potrivit directorului general Daniel Obajtek, această măsură a fost un lucru pentru care compania petrolieră era pregătită. ,,Doar 10% din materia primă provenea din Rusia și o vom înlocui cu petrol din alte direcții. Acesta este efectul diversificării pe care am realizat-o în ultimii ani”, a declarat Obajtek.

Conducta Druzhba, construită de sovietici, rămâne scutită de sancțiunile Uniunii Europene împotriva Moscovei.

UE va lua măsuri împotriva încercărilor de a ocoli sancțiunile impuse Rusiei

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a promis sâmbătă că Uniunea Europeană va lua măsuri împotriva persoanelor și entităților care încearcă să ocolească sancțiunile impuse de bloc împotriva Rusiei.

,,Nu vom avea odihnă în susținerea Ucrainei, în paralizarea mașinăriei de război a Rusiei și în vizarea celor care îi sunt asociați”, a declarat Michel.

Comentariul său a fost făcut după ce UE a adoptat în mod oficial cel mai recent pachet de sancțiuni, care a fost aprobat pentru prima dată vineri.


NOI MANIFESTĂRI ÎN SPRIJINUL UCRAINEI

Câteva sute de persoane s-au adunat sâmbătă la Paris în sprijinul Ucrainei, la o zi după demonstrațiile organizate în Franța și în întreaga Europă pentru a marca prima aniversare a invaziei Rusiei în această țară.

Mitinguri au avut loc și în alte mari orașe din regiuni sâmbătă, la un an și o zi de la începutul conflictului, la 24 februarie 2022.

UPDATE ORA 17.00

Italia: G20 nu poate îndulci poziția față de conflictul din Ucraina

Ministrul italian de finanțe, Giancarlo Giorgetti (foto), a declarat sâmbătă, într-o declarație, că membrii Grupului celor 20 (G20) nu pot atenua formularea aprobată în noiembrie cu privire la conflictul dintre Rusia și Ucraina.

,,Nu putem pune sub semnul întrebării ceea ce a fost aprobat la Bali și orice altă soluție ar fi un regres inacceptabil” , a declarat Giorgetti, potrivit The Guardian.

Comentariile sale au fost făcute după ce oficialii din domeniul finanțelor din țările G20 au avut o reuniune în India, unde Statele Unite ar fi cerut grupului să condamne acțiunile Moscovei în Ucraina.

UPDATE ORA 16.00

NICIUN COMUNICAT COMUN LA G20 FINANȚE

Miniștrii de finanțe și bancherii centrali din cadrul G20 și-au încheiat sâmbătă reuniunile din India fără a ajunge la un comunicat comun, din cauza divergențelor cu China în legătură cu războiul din Ucraina.

Grupul G20 Finanțe, care s-a reunit începând de vineri la Bangalore, capitala tehnologică a Indiei, a încercat să ajungă la un acord asupra soluțiilor la provocările cu care se confruntă economia mondială, pe fondul războiului din Ucraina și al creșterii inflației.

India, care deține președinția G20, a publicat sâmbătă un ,,rezumat” al reuniunilor, dar niciun comunicat comun.


Lukașenko din Belarus spune că el și Putin au vorbit mult timp la aniversarea războiului din Ucraina
Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a declarat că a avut ieri o conversație lungă cu Vladimir Putin. Acum avem mai multe detalii de la Reuters. Lukașenko, un aliat apropiat al lui Putin, a fost citat spunând reporterilor mai devreme astăzi:

Vă voi spune un secret, aseară am vorbit mult timp cu el și cu mine pe diverse teme.

UPDATE ORA 15.00

UE aprobă al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
UE a convenit vineri târziu să aplice un al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei ca răspuns la invazia acesteia în Ucraina, la timp pentru termenul limită autoimpus pentru a marca prima aniversare a războiului.

Ambasadorii s-au întâlnit la Bruxelles după ce nu au reușit să finalizeze pachetul de sancțiuni timp de mai multe zile. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, îi spusese președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, că obiectivul UE este ca măsurile să fie puse în aplicare până la 24 februarie.

UPDATE ORA 14.00

Trei civili au fost răniți în bombardamentele artileriei rusești asupra regiunii Herson din sudul Ucrainei, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt.

Postând pe Telegram, șeful biroului prezidențial al Ucrainei, Andriy Yermak, a scris: Am fost atacat de către Rusia. Astăzi, din cauza bombardamentelor de artilerie asupra orașului Herson, trei locuitori locali au ajuns la spital. Teroriștii ruși se luptă cu populația civilă.”

UPDATE ORA 13.00

China ia în considerare furnizarea de ajutor militar letal Rusiei, spun oficialii americani
Statele Unite au informații potrivit cărora guvernul chinez ia în considerare posibilitatea de a furniza Rusiei drone și muniție pentru a le folosi în războiul din Ucraina, potrivit unor oficiali americani. Se pare că Beijingul nu a luat încă o decizie finală și nu există nicio dovadă că ar fi avut loc vreun transfer de arme, au declarat oficialii.

Cu toate acestea, negocierile dintre Rusia și China cu privire la prețul și domeniul de aplicare al echipamentelor sunt în curs de desfășurare, a relatat CNN. Acest lucru vine în contextul în care armata rusă își epuizează rapid stocurile de muniție la mai bine de un an de la invazia sa în Ucraina.

UPDATE ORA 12.00

Explozii ar fi fost auzite în orașul Mariupol, ocupat de Rusia, în sudul Ucrainei, potrivit lui Petro Andriușcenko, un consilier al primarului orașului exilat. Exploziile au fost raportate în locația unui mare grup de personal militar rusesc, a spus el.

Andriușcenko, postând pe Telegram, a scris: Sunt raportate zgomote de explozii de-a lungul liniei satului Ialta / satului Yuryivka (locația unei mari concentrări de ocupanți) în districtul Mariupol. Noi verificăm rapoartele. În Ucraina a fost anunțată alertă de raid aerian, dar ocupanții sunt loviți.

UPDATE ORA 11.00

Tancuri poloneze Leopard predate Ucrainei
Euan MacDonald de la New Voice of Ukraine a distribuit un clip care arată predarea oficială a primelor tancuri poloneze Leopard către Ucraina. Videoclipul îl arată pe premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, împreună cu omologul său ucrainean, Denys Shmyhal, participând la transferul oficial al tancurilor poloneze Leopard 2 către Ucraina într-o locație nedeclarată din țară.

UPDATE ORA 10.00

Biden exclude deocamdată trimiterea de avioane F-16 în Ucraina
Joe Biden a exclus, de asemenea, pentru moment trimiterea de avioane de luptă avansate americane în Ucraina, declarând într-un interviu că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu are nevoie de F-16 acum.

Președintele american a declarat vineri pentru ABC că nu există nicio bază pe care să se bazeze, potrivit armatei noastre în prezent, pentru a furniza F-16″ Ucrainei. Întrebat de către intervievatorul David Muir dacă asta înseamnă niciodată”, Biden a spus: Deocamdată, exclud acest lucru”.

UPDATE ORA 09.00

A început cea de-a 367-a zi a invaziei militare pe scară largă a Rusiei

Eforturile principale sunt concentrate pe desfășurarea de acțiuni ofensive în direcțiile Kupyansk, Lymansk, Bakhmutsk, Avdiivsk și Shakhtarsk. Ziua trecută, armata ucraineană a respins aproximativ 70 de atacuri inamice în direcțiile indicate.

Ocupanții ruși au efectuat 27 de lovituri aeriene. Orașe, sate și civili au fost afectați. Nivelul amenințării cu rachete inamice rămâne ridicat pe întreg teritoriul Ucrainei.

UPDATE ORA 08.00

Canada va oferi sprijin militar suplimentar Ucrainei, a anunțat premierul, Justin Trudeau. El a spus că Canada va furniza patru tancuri de luptă principale Leopard 2 suplimentare. Aceste tancuri suplimentare vor ridica numărul total de tancuri furnizate de Canada la opt.

UPDATE ORA 07.00

Uniunea Europeană a promis sprijin suplimentar pentru milioanele de refugiați ucraineni care au fugit din țara lor de la invazia Rusiei. Vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a declarat că în ceea ce privește refugiații din Ucraina, cifrele sunt stabile. Dacă se va întâmpla, suntem pregătiți, dar nu pare să fie cazul deocamdată, referindu-se la o potențială creștere a numărului de refugiați.

UPDATE ORA 06.00

Liderul majorității din Senatul SUA, Chuck Schumer, a promis solidaritatea americană cu Ucraina. În urmă cu un an, Vladimir Putin a comis cea mai mare greșeală a sa, subestimând hotărârea Ucrainei. De atunci, am văzut curajul, patriotismul și vitejia personificate de președintele Zelenski și de poporul ucrainean”, a declarat democratul.

UPDATE ORA 05.00

Grupul celor șapte a anunțat o serie de noi sancțiuni economice, militare și financiare împotriva Rusiei. Acesta a promis măsuri împotriva exporturilor de diamante rusești, avertizând că țările terțe care ajută Rusia să se sustragă sancțiunilor se vor confrunta cu costuri severe. Se pare că G7 este în curs de a crea un mecanism de coordonare a aplicării pentru a opri eludarea sancțiunilor deja impuse.

UPDATE ORA 04.00

Marea Britanie a declarat că interzice exportul fiecărui articol pe care Rusia a fost descoperită că îl folosește pe câmpul de luptă până în prezent, o listă care cuprinde sute de bunuri, inclusiv piese de avion, echipamente radio și componente electronice. Guvernul britanic impune, de asemenea, sancțiuni pentru directorii de rang înalt ai companiei rusești de stat Rosatom, despre care Ucraina spune că sunt complici în confiscarea și schimbarea forțată a naționalității personalului centralei nucleare din Zaporojie și a copiilor acestora.

UPDATE ORA 03.00

Un tribunal al poporului a aprobat un act de acuzare împotriva lui Putin pentru crimă de agresiune și a cerut arestarea acestuia. După o săptămână de audieri la Haga, un grup de trei experți juridici internaționali a emis ordinul și a cerut comunității internaționale să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că o instanță cu puteri legale emite un act de acuzare împotriva lui Putin și ia măsurile adecvate pentru a-l aresta pe făptaș și a-l judeca în fața unui tribunal oficial din Ucraina cât mai curând posibil, relatează AP.

UPDATE ORA 02.00

Zelenski a salutat unele elemente ale propunerii chineze de încetare a focului în războiul dintre Rusia și Ucraina. Guvernul chinez a făcut apel la discuții de pace, îndemnând în același timp toate părțile să evite escaladarea nucleară și să pună capăt atacurilor asupra civililor. „China și-a arătat gândurile. Cred că faptul că China a început să vorbească despre Ucraina nu este rău”, a declarat Zelenski.

UPDATE ORA 01.00

Rusia a apreciat planul Chinei de a rezolva conflictul din Ucraina și este deschisă la atingerea obiectivelor a ceea ce numește operațiunea sa militară specială prin mijloace politice și diplomatice, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova. Cu toate acestea, acest lucru ar însemna, de asemenea, recunoașterea noilor realități teritoriale din Ucraina, a spus Zakharova, referindu-se la anexarea unilaterală de către Rusia a patru regiuni ucrainene – Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, precum și a Crimeei.

Știrea inițală

La un an de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, Uniunea Europeană a aprobat un nou set de sancțiuni împotriva Moscovei, potrivit Le Point Fr.

Uniunea Europeană a aprobat un nou set de sancțiuni care vizează lovirea economiei Rusiei pentru invadarea Ucrainei, anunță președinția suedeză pe contul său de Twitter.

„A trecut un an de la invazia brutală și ilegală a Ucrainei de către Rusia. Astăzi, UE a aprobat un al 10-lea pachet de sancțiuni care include restricții mai dure la exportul de tehnologie și bunuri cu dublă utilizare, măsuri restrictive vizate împotriva persoanelor și entităților care sprijină războiul, difuzează propagandă sau livrează drone folosite de Rusia în război și măsuri împotriva dezinformarii rusești” , a indicat președinția suedeza a Consiliului UE.

În urmă cu un an, pe 24 februarie 2022, trupele ruse au pătruns pe teritoriul ucrainean la primele ore ale dimineții, declanșând cel mai grav conflict pe care l-a văzut Europa de la al Doilea Război Mondial.