• Va avea loc o contraofensivă împotriva Mariupolului, a anunțat Oleksiy Arestovych.
  • Taiwanul va furniza 8 milioane de dolari Ucrainei pentru repararaţii la Kiev şi facilităţi medicale.
  • Orașul Odesa a fost lovit de mai multe rachete ale Rusiei, 3 persoane fiind omorâte, conform datelor prezentate de oficialii ucraineni.

UPDATE 23:00

Ministerul francez al Economiei anunță respingerea totală de către UE a petrolului rusesc. Ministrul Bruno Le Maire a declarat că o decizie privind embargoul asupra petrolului va fi luată în câteva săptămâni.

„Petrolul este principala sursă de valută pentru Rusia. Este vorba de 700 de milioane de dolari în fiecare zi”, a comentat ministrul cu privire la viitoarele pierderi ale Rusiei.

La întoarcerea din vizita oficială efectuată recent în SUA, ministrul apărării Poloniei, Mariusz Błaszczak a anunțat că Polonia a selectat oferta Boeing & Bell pentru noi elicoptere de luptă care vor înlocui flota Mi-24.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

UPDATE 22:00

„În Azovstal, tot ce era disponibil a fost bombardat în timpul zilei”, a spus Oleksiy Arestovych într-un interviu cu Mark Feigin.m„Astăzi este una dintre cele mai grele zile în apărarea lui Mariupol… Rusia trage din mare, din aer, tancuri de pe uscat”, a spus el.

În Odesa, care a suferit deja lovituri cu rachete astăzi, sunt din nou semnalate explozii puternice. Există o alertă aeriană în toată zona.

În timpul bombardamentului de astăzi al Odesei, rachetele au lovit unul dintre cimitirele orașului.

Video dintr-un apartament dintr-un bloc din Odesa care a fost lovit astăzi de o rachetă.

UPDATE 21:00

Embargoul asupra petrolului rusesc sub o formă sau alta este inevitabil. O schemă de interzicere a petrolului rusesc, ce va fi inclus în cel de-al șaselea pachet de sancțiuni din partea UE, este, în prezent, în curs de stabilire, transmite Bloomberg.

Zelenski a răspuns la întrebarea „Poate Putin să folosească arme nucleare dacă este încolțit?”: „Cred că, în lumea modernă, poți folosi arme nucleare doar atunci când ai pierdut legătura cu realitatea. În cazul în care conducerea Federației Ruse nu pierde contactul cu realitatea, nu va folosi arme nucleare”.

Ar putea sa fie? Poate.
O cred? Sincer să fiu, nu vreau să cred asta”.

Despachetarea unei drone rusești capturate.

UPDATE 20:00

Președintele Zelenski și premierul britanic Johnson au discutat despre noile livrări de arme și despre situația din Mariupol, a declarat Downing Street.

Canada va furniza Ucrainei obuze de artilerie cu rază lungă de acțiune M982 Excalibur cu ghidare de precizie și ghidare GPS pentru noile obuziere occidentale de 155 mm. Raza de acțiune efectivă a acestora ajunge la 40 de kilometri.

„Nu vreau să mă întâlnesc cu președintele rus. Trebuie să o fac, dacă intenționăm să rezolvăm aceste probleme pe cale diplomatică. În ceea ce privește dacă vreau ca Putin să fie adus în fața unui tribunal: sunt sigur că vor fi aduși în fața unui tribunal toți cei care au dat acele ordine rușinoase de a distruge oameni, copii, pe toată lumea. Sunt sigur de asta, cred asta.

Știm cum decurge procesul internațional, cum se întâmplă. Acest lucru durează ani de zile. Vom aștepta. Vom aștepta. Și dacă oameni ca mine nu așteaptă, copiii noștri vor aștepta cu siguranță. Credeți-mă, sunt sigur că va fi un ultim cui în politica acestui stat!”, a declarat Zelenski.

Noul val ofensiv al Rusiei s-ar putea prelungi. Potrivit unui expert militar, această fază poate dura de la două până la câteva săptămâni. De asemenea, este posibil ca inamicul să încerce să atace până în vară.

„Am insistat de la bun început asupra discuțiilor cu liderul rus. Cred că orice format de întâlniri prin intermediul mediatorilor sau transmiterea de informații către liderul rus prin intermediul țărilor prietene nu va avea rezultatul dorit. Cred că acest război poate fi oprit de cel care l-a început.

Ucraina nu este capabilă să se dezangajeze militar din Mariupol în acest moment, iar armata ucraineană de acolo înțelege acest lucru. Aceasta este realitatea”, a spus președintele Ucrainei.

„Acum vedem o schimbare de atitudine a partenerilor occidentali. Văd, în special, schimbări în ceea ce privește viteza de reacție din partea Statelor Unite. Și, dacă această viteză va crește, așa cum ni se promite, dacă pașii coincid cu vorbele, așa cum ar trebui să fie pentru orice persoană și lider decent, ne vom elibera mai repede teritoriile”, a spus Zelenski.

Secretarul de stat al ONU, Blinken, și secretarul american al Apărării vor sosi în Ucraina duminică, 24 aprilie.

UPDATE ORA 19:00

Ucraina afirmă că alţi doi generali ruşi au fost ucişi

Un al treilea general din Armata Generală 49 rusă ar fi fost grav rănit, iar un centru de comandă mobil a fost distrus, potrivit informaţiilor actualizate ale Ministerului ucrainean al Apărării.

Experţii occidentali spun că mai mulţi generali ruşi au fost ucişi în Ucraina decât în orice alt conflict de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, ceea ce reflectă o lipsă de pregătire care ar putea impune ofiţerilor de rang înalt să se pună în pericol.

Anterior, serviciile de informaţii ale apărării din Marea Britanie au sugerat că forţele ucrainene au efectuat, cu succes, contraatacuri şi au continuat să frustreze avansurile ruseşti în zonele estice.

Navalny continuă să vorbească în spatele gratiilor

În timp ce se afla în închisoare, criticul Kremlinului, Alexey Navalny, a folosit rețelele de socializare pentru a denunța invazia rusă în Ucraina, pledând pentru proteste împotriva războiului în întreaga țară, potrivit Reuters.

Într-un mesaj pe Twitter, Navalny a spus: „Sunt foarte recunoscător tuturor pentru sprijinul lor. Și, băieți, vreau să vă spun: cel mai bun sprijin pentru mine și pentru alți prizonieri politici nu este simpatia și cuvintele frumoase, ci acțiunile. Orice activitate împotriva regimului înșelător al lui Putin. Orice opoziție față de acești criminali de război”.

UPDATE ORA 18:00

Oficial ucrainean: evacuarea orașului Mariupol a fost „împiedicată” de armata rusă

Evacuarea civililor din orașul ucrainean asediat Mariupol a fost „împiedicată” de armata rusă, a declarat, sâmbătă, un consilier al primarului din Mariupol pe contul său oficial de Telegram.

La ora locală 11:00 (4:00 ET) sâmbătă, cel puțin 200 de locuitori se adunaseră în apropierea unui centru comercial din Mariupol, așteptând să fie evacuați spre Zaporizhzhia. Dar „în loc de autobuzele promise, militarii ruși s-au apropiat de locuitorii din Mariupol și le-au ordonat să plece pentru că ‘acum vor fi bombardamente'”, a declarat Petro Andriușcenko.

Armata rusă a adus autobuze într-o altă locație, la aproximativ 200 de metri de punctul de evacuare convenit, iar când locuitorii fuseseră deja urcați în autobuze, li s-a spus că vor fi evacuați în orașul Dokuchaevsk, „adică în teritoriile ocupate”, a declarat Andriushchenko.

„Oamenilor nu li s-a dat dreptul să părăsească autobuzul. Când au fost întrebați de ce, răspunsul a fost ‘naționaliștii au tras asupra punctului de evacuare’. Aceasta este o altă minciună”, a declarat Andriușcenko.

„Da, încă o dată, rușii au perturbat evacuarea. Folosindu-se, cu nerușinare, de eforturile locuitorilor din Mariupol de a se întoarce acasă și de onestitatea armatei ucrainene în cadrul unui armistițiu pentru a-și organiza propriile planuri”, a adăugat el.

Parlamentul ucrainean a scris, de asemenea, pe Twitter că evacuarea a fost „perturbată”.

Oficial: cel puțin 5 persoane ar fi fost ucise în urma unor raiduri cu rachete asupra orașului Odesa din sudul Ucrainei

Cinci civili au murit și 18 au fost răniți în urma unor lovituri cu rachete rusești asupra orașului portuar Odesa din sudul țării, potrivit unui înalt oficial ucrainean, în timp ce un alt oficial le-a denunțat drept „cadouri de Paște de la Putin”.

„Cinci cetățeni ucraineni au fost uciși și 18 au fost răniți”, a declarat Andriy Yermak, șeful Biroului președintelui Ucrainei, într-un comunicat. „Aceștia sunt doar cei care au fost găsiți. Și, cel mai probabil, vor fi mai mulți”.

Yermak a spus că unul dintre cei morți era un bebeluș de 3 luni, adăugând: „Nu am avut timp să vorbim despre asta: „Un copil care trebuia să sărbătorească primul său Paște cu părinții săi. Nimic nu este sacru. Absolut. Răul va fi pedepsit”.

Mulți ucraineni sărbătoresc Paștele în conformitate cu calendarul iulian, duminica Paștelui căzând, anul acesta, pe 24 aprilie.

Anton Gerashchenko, un consilier al ministrului de interne al Ucrainei, a declarat că forțele ruse au lansat cel puțin șase rachete de croazieră spre Odesa.

„Locuitorii orașului au auzit exploziile în diferite cartiere ale orașului. Acestea au fost loviturile rachetelor, precum și activitatea sistemului nostru de apărare aeriană”, a declarat el.

Șeful regiunii: o lovitură rusă lovește o conductă de gaz în regiunea Dnipropetrovsk

Valentyn Reznichenko, șeful administrației militare regionale din Dnipropetrovsk, a declarat, sâmbătă, că o lovitură rusă a lovit o țeavă de gaz la periferia unui sat din regiune.

„Avem o ‘sosire’ în districtul Nipru”, a declarat Reznichenko pe Telegram. „Racheta a aterizat la periferia unui sat și a lăsat o pâlnie uriașă de peste 4 metri adâncime în pământ. O conductă de gaz de joasă presiune a fost avariată. Specialiștii lucrează la fața locului”.

Rezhnichenko a declarat că nu au existat victime.

„Ocupanții continuă să vizeze ținte strategice””, a spus el. „Demilitarizați’ câmpurile și grădinile noastre”.

Oficial al Comisiei Europene: Europa discută a șasea rundă de sancțiuni, inclusiv asupra energiei din Rusia

Europa discută o a șasea rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv asupra pieței energetice rusești, au declarat un oficial de top al Comisiei Europene și ministrul de finanțe din Lituania, conform CNN.

Comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a declarat că unul dintre aspectele avute în vedere se referă la un embargo asupra petrolului. Au existat discuții despre „sancțiuni inteligente” care ar putea include, mai degrabă, tarife decât un embargo complet la început.

„Așadar, ar putea exista unele nuanțe, dar această activitate este în curs de desfășurare”, a declarat Dombrovskis reporterilor din Washington.

UPDATE ORA 17:00

Germania trebuie să ajute Ucraina să câștige războiul împotriva Rusiei, dar fără a compromite propria securitate și capacitatea de apărare a NATO, a declarat ministrul de finanțe Christian Lindner într-un discurs rostit în cadrul unei conferințe de partid la Berlin.

💬”Trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a ajuta Ucraina să câștige, dar limita responsabilității etice este să ne amenințăm propria securitate și să amenințăm capacitatea de apărare a teritoriului NATO”, a declarat Lindner.

📌 Lindner a declarat că este în favoarea sprijinirii Ucrainei cu armament greu, dar că Germania nu ar trebui să devină parte la un conflict militar


Distrugerea de către armata ucraineană a unui post de comandă rusesc a provocat moartea a doi generali ruși, rănirea gravă a unuia și evacuarea în stare critică, a anunțat serviciul de informații al Ministerului Apărării.

📌 După cum precizează serviciul de informații, lovitura zdrobitoare a fost dată la postul de comandă al Armatei 49 de Arme Combinate a trupelor ruse de ocupație, care, „contrar regulamentelor de luptă și bunului simț”, a fost desfășurată la o distanță mică de linia de luptă.


Detalii despre atacurile cu rachete împotriva Odesei de către OC Pivden:

◽ Rachetele au fost lansate de avioane strategice rusești TU-95 din Marea Caspică;

◽Forțele noastre au doborât două rachete de croazieră ostile (anterior X555 sau X101) care atacau orașul Odesa și două UAV-uri tactice;

◽ 2 rachete au lovit o unitate militară și 2 clădiri rezidențiale. 3 persoane au murit, conform primelor date.

UPDATE ORA 16:00

Ocupanții mobilizează medicii ucraineni care rămân în teritoriile ocupate. În special, în orașul Volchansk (regiunea Kharkiv) personalul medical junior este trimis cu forța în prima linie pentru a acorda primul ajutor răniților ruși. În caz de refuz, medicii sunt amenințați cu executarea.


O rachetă a lovit un bloc de apartamente din Odesa.


Forțele rusești încearcă, sâmbătă, să ia cu asalt uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, afirmă un oficial ucrainean, ultima redută a orașului.

Ultimele trupe ucrainene din orașul asediat Mariupol s-au refugiat în uzină siderurgică Azovstal și se crede că acestea sunt blocate acolo împreună cu până la 1.000 de civili caresunt ascunși în adăposturile antiaeriene de sub complex, împreună cu soldați, pușcași marini și medici.


La Mariupol au murit două fete, Elizaveta și Sonya. Au fost actrițe și au jucat la Lucy’s Mariupol Concept Theatre în piesa „Leul, vrăjitoarea, garderoba” după cartea „Cronicile din Narnia”.

Suntem alături de rudele și prietenii lor și nu vom uita niciodată îngerii talentați. Și nu pot fi iertați invadatorii. Răzbunare”, a scris un consilier al primarului Mariupol Petro Andryushchenko.

UPDATE ORA 15:00

Serviciul de Frontieră al Ucrainei a raportat bombardarea regiunii Cernihiv din Rusia. Aproximativ 10 grenade de la un lansator automat de grenade au explodat lângă satul de graniță Senkovka.


Potrivit informațiilor preliminare, printre polițiștii de frontieră nu au fost victime. De asemenea, rușii au reluat atacurile aeriene asupra Azovstal. Încercarea de a zdrobi rezistența apărătorilor de la Mariupol.

UPDATE ORA 14:00

Jurnalistul Dmitry Komarov a publicat o filmare cu distrugerile din orașul Severdonetsk.

UPDATE ORA 13:00

Rusia acuză SUA că pregătesc „provocări” pentru a acuza Moscova că folosește arme de distrugere

Ministerul rus al Apărării a declarat că SUA pregătesc „provocări” pentru a acuza Moscova că a folosit arme de distrugere în masă în Ucraina, scrie Sky News, citând un purtător de cuvânt al forțelor armate ruse.

În comentariile raportate de agenția rusă de știri RIA, un purtător de cuvânt al forțelor armate ruse a declarat că planul SUA este o reacție la „succesul” armatei ruse.

Igor Kirillov, șeful forțelor de apărare împotriva radiațiilor chimice și biologice ale forțelor armate ruse, a declarat: „Ministerul rus al Apărării are informații despre faptul că Statele Unite pregătesc provocări pentru a acuza forțele armate ruse de utilizarea de arme chimice, biologice sau nucleare tactice. Acest plan a fost deja dezvoltat și este o reacție la succesul Rusiei în desfășurarea operațiunii militare speciale”.

Rusia și SUA au făcut schimb de replici pe tema conflictului din Ucraina, președintele american, Joe Biden, acuzând Rusia de comiterea unui „genocid”.

Până în prezent, au existat dovezi limitate privind utilizarea de arme chimice în Ucraina. În cazul în care acestea ar fi fost folosite, ar fi escaladat în mod clar conflictul.

UPDATE ORA 12:00

Bombardamente rusești au lovit peste noapte orașul Mykolaiv din sudul țării, anunțată stare de asediu înainte de Paște

Forțele rusești au continuat să bombardeze orașul Mykolaiv în timpul nopții, a declarat, sâmbătă, un guvernator regional ucrainean, determinând oficialii să impună stare de asediu înainte de perioada Paștelui.

„Au avut loc, din nou, bombardamente în această noapte”, a declarat Vitaliy Kim, șeful administrației militare regionale din Mykolaiv. „Au lovit o cafenea… fără victime, slavă Domnului”.

Kim a adăugat că va fi în vigoare o stare de asediu între orele 19:00 și 5:00 dimineața, înainte de slujbele locale de Paște.

Oficial ucrainean: evacuările de la Mariupol vor fi reluate sâmbătă, însă avertizează asupra coridoarelor capcană rusești

Vicepremierul ucrainean, Iryna Vereshchuk, a anunțat, sâmbătă, un coridor de evacuare din orașul asediat Mariupol, după o scurtă întrerupere anterioară din cauza unor probleme de securitate.

„Încercăm să evacuăm, din nou, astăzi femeile, copiii și bătrânii”, a declarat ea.

„Începem să ne adunăm în jurul centrului comercial Port City. Dacă totul decurge conform planului, evacuările vor începe la prânz”, a precizat Vereshchuk într-o declarație pe Telegram.

Ea a avertizat, totuși, că trupele rusești ar putea deschide un „coridor paralel” pentru a-i duce pe locuitori în teritoriile controlate de Rusia în schimb. Ea i-a îndemnat pe rezidenți să fie vigilenți și „să nu urmeze nicio înșelăciune și provocare” din partea Rusiei.

„Coridoarele noastre vor avea loc numai pe următorul itinerar spre Zaporizhzhia: Manhush, Berdiansk, Tokmak, Orihiv”, a declarat Vereshchuk.

Oficial ucrainean: Rusia bombardează infrastructura civilă din orașul Harkov din nord-estul țării

Forțele ruse au continuat să bombardeze orașul Harkov din nord-estul țării, a declarat, sâmbătă, un guvernator militar ucrainean.

„Ocupanții ruși continuă să tragă asupra infrastructurii civile din Harkov și din regiune”, a declarat Oleh Syniehubov, șeful administrației militare regionale din Harkov. „Pe parcursul zilei, ocupanții au aplicat 56 de lovituri, ca rezultat – 19 răniți, două persoane au murit”.

Civilii din Harkov au îndurat zile întregi bombardamente intense.

Forțele rusești au continuat să mențină liniile de apărare în jurul Iziumului și au afirmat că forțele ucrainene au desfășurat un contraatac de succes pentru a recuceri așezările Bezruky, Slatino și Prudianka și în apropiere de Derhachi, a adăugat Syniehubov. CNN nu a putut verifica în mod independent aceste afirmații.

Guvernatorul militar a anunțat că în regiune va fi în vigoare un stare de asediu între orele 19.00 și 5.00, ora locală.

La 17 aprilie, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că în cele patru zile anterioare, 18 persoane au fost ucise și 106 rănite de bombardamentele rusești în Harkov.

UPDATE ORA 11:00

De ce India poate să cumpere petrol rusesc și să fie în continuare prietenă cu SUA

Nu numai că țara din Asia de Sud refuză să condamne asaltul brutal al Moscovei asupra Ucrainei, dar achizițiile sale de petrol rusesc la preț redus – spuneau criticii – zburau în fața sancțiunilor menite să paralizeze finanțele Kremlinului.

Iar Casa Albă își exprima clar nemulțumirea, numind New Delhi „oarecum șovăielnic” și vorbind despre „dezamăgirea” sa.

Apoi, dintr-o dată, Occidentul și-a schimbat tonul. Când Biden s-a întâlnit, luna aceasta, cu premierul indian, Narendra Modi, a fost vorba doar de lingușeli diplomatice și de declarații despre „o legătură profundă între popoarele noastre” și „valori comune”. Apoi, vineri, liderul britanic, Boris Johnson, a zburat la Delhi pentru a vorbi despre legăturile comerciale și a poza pentru fotografii costumate, toate acestea trecând cu vederea „diferențele” privind Rusia.

Cu toate acestea, poziția Indiei cu privire la Ucraina rămâne în mare parte aceeași. Ea cumpără, în continuare, petrol rusesc ieftin și rămâne tăcută în ceea ce privește invazia Moscovei. Nu mai departe de 7 aprilie, s-a abținut de la un vot al ONU care a suspendat Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului.

UPDATE ORA 10:00

Oficial ucrainean: tentativă de evacuare din Mariupol planificată pentru sâmbătă

O coloană de evacuare din orașul Mariupol, asediat în sud-estul țării, este planificată pentru sâmbătă, potrivit lui Petro Andriușcenko, consilier al primarului din Mariupol.

„Astăzi, la ora 11:00 (locală), evacuarea locuitorilor din Mariupol către Zaporizhzhia va începe de la centrul comercial ‘Port City'”, a declarat el pe Telegram. „Plecarea coloanei este programată la ora 12:00 pe traseu: Mariupol-Manhush-Berdiansk-Tokmak-Orikhiv-Zaporizhzhia”.

Andriușcenko a precizat că vehiculele private se pot alătura traseului, dar doar femeile, copiii și persoanele în vârstă vor putea urca în autobuze.

Oficialii au declarat că 100.000 de civili încă mai au nevoie de evacuare din oraș, care a fost lovit, de săptămâni, de bombardamente rusești. Liderii ucraineni au făcut apel la partea rusă să garanteze o trecere sigură pentru civili, dar mai multe încercări anterioare de evacuare au eșuat din cauza bombardamentelor și a pericolului de pe rute.

595 de copii au devenit victime ale agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei

Numărul oficial al copiilor uciși în ultimele două zile nu s-a schimbat – 208. Numărul răniților a crescut – 387.

UPDATE ORA 09:00

Ministerul britanic al Apărării: Forțele rusești nu au înregistrat câștiguri majore în ultimele 24 de ore

„Forțele rusești nu au înregistrat câștiguri majore în ultimele 24 de ore, în timp ce se confruntă cu contraatacuri ucrainene”, a declarat, sâmbătă, Ministerul britanic al Apărării într-o informare de informații.

Apărarea aeriană și maritimă ucraineană a reușit, de asemenea, să oprească progresul forțelor aeriene și maritime rusești, a adăugat ministerul.

„În pofida cuceririi declarate a Mariupol, lupte grele continuă să aibă loc, frustrând încercările rușilor de a cuceri orașul, încetinind astfel și mai mult progresul lor dorit în Donbas”, a precizat ministerul.

Fotografii cu locul în care au stat invadatorii în regiunea Kiev

UPDATE ORA 08:00

Două persoane au fost ucise în timpul bombardamentelor din Popasna

„Orașul se află sub tiruri intense ale Rusiei”, a declarat șeful regiunii Luhansk, Serhiy Haidai

„Avioanele rusești au bombardat zonele rezidențiale din Popasna, regiunea Luhansk, ucigând doi civili și rănind încă unul”, a declarat șeful administrației militare regionale din Luhansk, Serhiy Haidai.

UPDATE ORA 07:00

Informații operaționale, ora 07:00:

  • Pe strâmtorile Volyn, Polissya și Siversky, unitățile desemnate ale forțelor militare ale republicii Belarus își îndeplinesc sarcina de întărire a cordonului ucraineano-belarus în regiunile Brest și Gomel.
  • În districtele Slobojanski și Donețk, inamicul nu se oprește din bombardamentele și atacurile cu rachete asupra infrastructurii militare și civile. Aceasta continuă să blocheze parțial Harkovul și să îl bombardeze cu arme de calibru mic și artilerie cu rachete.
  • Pe frontul Tauri, inamicul se concentrează pe îmbunătățirea poziției tactice și pe menținerea liniilor ocupate. Inamicul trage asupra pozițiilor ZSU în direcția orașului Mykolayiv. Pentru a consolida sistemul de apărare antiaeriană, inamicul a amplasat o baterie S-300VM în apropierea orașului Skadovsk.
  • În nordul Donețkului tensionat, inamicul exercită o presiune militară intensă asupra trupelor noastre pentru a le disloca și a crea condiții pentru o ofensivă asupra Slovyanskului. Ofensiva în direcția Novotoshkivske și acțiunile de asalt în zonele Rubizhne, Popasna și Mar’yinka sunt în curs de desfășurare.
  • În tranșeele de la Mariupol, inamicul continuă să blocheze unitățile noastre în zona fabricii Azovstal și să lanseze atacuri aeriene asupra orașului, inclusiv cu ajutorul avioanelor cu rază lungă de acțiune.
  • Pe strâmtoarea Pivdenno-Buzskiy, inamicul încearcă să își redeseneze poziția tactică pentru a se înrădăcina în cordoanele administrative ale regiunii Kherson. Se înregistrează pierderi semnificative de echipamente.

În Nikolaev, au avut loc explozii din partea Khersonului în timpul nopții și o explozie puternică dimineața, a relatat presa locală. După ora cinci dimineața, pe rețelele de socializare au apărut informații potrivit cărora o explozie puternică ar fi avut loc în oraș. Locuitorii orașului sunt îndemnați să nu părăsească adăposturile.

UPDATE ORA 06:00

Amsterdam Trade Bank, subsidiară a băncii rusești Alfa Bank, afectată de sancțiuni, este în faliment. Amsterdam Trade Bank (ATB), o subsidiară a băncii rusești Alfa Bank, a fost declarată vineri în faliment, potrivit unui comunicat al Băncii Centrale Olandeze (DNB), care citează un ordin judecătoresc.


Neutralitatea Ungariei provoacă o divergență tot mai mare. Prim-ministrul slovac Eduard Heger pledează pentru intensificarea sancțiunilor împotriva Rusiei din cauza invaziei acesteia în Ucraina. Vorbind alături de premierul polonez Mateusz Morawiecki după o sesiune comună a cabinetelor slovac și polonez la castelul Stara Lubovna din nord-estul Slovaciei, Heger a declarat că Polonia împărtășește această opinie.


Uleiul de gătit este raționalizat în Marea Britanie, deoarece războiul afectează aprovizionarea. Unele supermarketuri limitează cantitatea de ulei de gătit pe care clienții o pot cumpăra, deoarece aprovizionarea este afectată de războiul din Ucraina. Majoritatea uleiului de floarea-soarelui din Marea Britanie provine din Ucraina, iar întreruperea exporturilor a dus la unele penurii și la o cerere crescută de alternative.


Papa Francisc a declarat că nu va vizita Ucraina, așa cum ar fi luat în considerare la începutul lunii. În interviul publicat vineri, Sfântul Părinte a descris, de asemenea, vizita sa neașteptată la ambasada rusă din Vatican la sfârșitul lunii februarie ca fiind o decizie pe care a luat-o într-o noapte de veghe, gândindu-se la Ucraina.

UPDATE ORA 05:00

Invazia rusă de mai bine de două luni a aruncat Ucraina într-o criză umanitară și a drepturilor omului care a devastat viețile civililor din întreaga țară și nu numai. Forțele militare rusești au bombardat și au bombardat fără discernământ așezările, se arată pe site-ul ONU. În același timp, armata hoardei ucide civili și distruge spitale, școli și alte infrastructuri civile, acțiuni care pot fi asimilate unor atrocități militare.


Trupele ucrainene au primit o mașină pentru distrugerea crucișătorului Moskva. Președintele Asociației Internaționale a Expediționarilor Internaționali din Ucraina, Victor Berestenko, a oferit un Dodge Challenger trupelor ucrainene care au doborât crucișătorul.

UPDATE ORA 04:00

Negocierile privind garanțiile de securitate pentru Ucraina cu țările partenere vor fi finalizate în decurs de o săptămână, a anunțat Podolyak.


Rusia ar putea lovi Ucraina cu rachete de pe submarine. Experții notează că submarinele din clasa Kilo se realimentează în mod regulat cu rachete cu rază lungă de acțiune și focoase nucleare în porturile rusești și se scufundă din nou. În Marea Neagră există cel puțin patru submarine rusești din clasa Kilo, care pot lansa rachete Kalibr cu o rază de acțiune de până la 2.500 de kilometri.


Proiectul de lege privind lichidarea tuturor partidelor pro-ruse se află deja în ultima etapă, a declarat deputatul ucrainean Iurchyshyn. În cuvintele sale, nu este vorba de abolire, ci de descalificarea intenționată a acestor partide.

UPDATE ORA 03:00

Serviciul feroviar între Sumy și Kiev a fost restabilit. În general, traficul feroviar a fost restabilit astăzi în regiune pe rutele de circulație: Kharkiv – Vorozhba (Slobozhansky Express) și în direcția opusă, Sumî – Krasnopolye, Trostyanets (Smorodino) – Vorozhba, Trostyanets (Smorodino) – Kyrykovka, Trostyanets (Smorodino) – Akhtyrka, Vorozhcha – Konotop, Konotop – Bakhmach, Konotop – Shostka, Konotop – Khutor Mikhailovsky, Shostka – Tereshchenskaya, Romodan – Romnî, și Sumî – Kiev (cu un transfer).

UPDATE ORA 02:00

Fragmente ale sistemului rusesc de rachete tactice Tochka-U au fost găsite în regiunea Kiev. Acesta ar fi putut fi lansat de pe teritoriul Belarusului.


Cadavrele civililor rostogolite de ocupanți au fost găsite în regiunea Harkov: au încercat să le ardă. Cadavrele unui bărbat în vârstă și ale unei femei au fost găsite în satul Gusarivka, raionul Izium, care fusese abandonat de invadatorii ruși.

UPDATE ORA 01:00

Forțele militare ucrainene încep să se antreneze în Marea Britanie pentru prima dată de la începutul războiului. Un mic grup de ofițeri instruiți să opereze vehiculele blindate de patrulare Mastiff. Marea Britanie a predat Kievului 120 de câini Mastiff, care pot fi folosiți și pentru recunoaștere.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Va avea loc o contraofensivă împotriva Mariupolului, a declarat Oleksiy Arestovych. Singura întrebare este când se va întâmpla şi cu ce forţe. „Nu avem nevoie de eroi morţi de acolo. Cu toţii avem nevoie ca civilii şi militarii să fie în viaţă… aşa că facem tot ce putem”, a declarat consilierul prezidenţial ucrainean.


Taiwanul va da 8 milioane de dolari Ucrainei pentru Kiev și facilități medicale, a anunțat șeful Ministerului Sănătății din Taiwan, Joseph Wu.

Se preconizează că 3 milioane de dolari vor fi folosite pentru nevoile capitalei, iar alte 5 milioane de dolari vor fi alocate pentru cele 6 unități medicale din Ucraina.


SUA au început să furnizeze Ucrainei lansatoare multiple de rachete, a declarat subsecretarul de stat american Victoria Nuland. Potrivit acesteia, există mai multe state membre NATO care furnizează Ucrainei „componente care îi permit să aibă mai multe avioane în aer”.

Nuland a mai spus că nu exclude posibilitatea ca Rusia să folosească arme nucleare tactice într-un război cu Ucraina.

„Cred că este mai bine să ne abținem să dăm detalii în aceste circumstanțe. Pot doar să vă asigur: chiar și în comparație cu numărul mare de victime, costul ridicat pentru Rusia al agresiunii actuale – în acest caz, costul acțiunilor lui Putin va fi pur și simplu astronomic.” În plus, Statele Unite sunt în discuții cu Ucraina pentru a oferi „asigurări de securitate”.

„Există discuții în curs de desfășurare între guverne, care nu sunt publice, și pot spune doar că SUA negociază cu Kievul în legătură cu garanțiile de securitate pe care le poate primi Ucraina”.