• Finlanda și Suedia vor să solicite aderarea la NATO.
  • Este probabil ca zeci de mii de oameni să fi murit în timpul bombardamentelor Rusiei asupra orașului portuar Mariupol, spune Zelenski.
  • Cancelarul Austriei a devenit primul lider UE care se întâlnește cu Vladimir Putin de la începutul războiului.
  • Toate cele 27 de state membre ale UE sprijină furnizarea de arme către Ucraina, susține Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate Josep Borrell.

UPDATE 23:00

Rusia a lansat deja 1.540 de rachete în timpul războiului împotriva Ucrainei, citează CNN o sursă de rang înalt din cadrul Departamentului american al Apărării.


NATO prezice o nouă fază a războiului din Ucraina: va fi și mai dificilă și mai sângeroasă.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei va intra într-o etapă în care componenta militară va fi „mult mai apropiată de războiul clasic.”

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY A DEVENIT VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Vom avea o intrare rapidă în cea de-a doua etapă a acestui război, care este deja foarte sângeroasă. Va fi mai complexă, de o natură diferită de prima etapă, într-o zonă mult mai largă, atât în est, în Donbas, cât și în sud, spre Crimeea și Mariupol. Așadar, conform estimărilor noastre, intrăm în cea de-a doua etapă, și mai dificilă, a acestui război, care pare să se prelungească. Noua etapă a războiului Rusiei împotriva Ucrainei va avea o componentă militară mult mai apropiată de războiul clasic, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat în primele șase săptămâni de război. Vor exista victime civile. Din acest motiv, aliații au decis să furnizeze Ucrainei arme adaptate la noua situație și au condamnat uciderea în masă a civililor de către ruși”, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

UPDATE 22:00

Purtătorul de cuvânt al delegației ucrainene, Mihailo Podoliak, a comentat cuvintele lui Putin despre „impasul” în care se află negocierile dintre Ucraina și Rusia.

Punctul cheie este că negocierile sunt într-adevăr dure, dar continuă la nivel de subgrup.

Ca să scurtez o poveste lungă. Negocierile merg extrem de greu. Online în subgrupurile de lucru. Dar ele continuă. Este clar că, în prezent, fondul emoțional al procesului de negociere este greu. Este clar că delegația ucraineană lucrează exclusiv într-un cadru pro-ucrainean și transparent. De asemenea, este clar că partea rusă aderă la tactica sa tradițională de a exercita presiuni publice asupra procesului de negociere, inclusiv prin anumite declarații publice”, a declarat Mihail Podoliak într-un comentariu pentru RBC-Ucraina.


SUA sunt gata să ia în considerare furnizarea de arme cu rază de acțiune mai mare decât cele transferate în prezent, către Ucraina, potrivit unui anunț al Pentagonului.


Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) anunță că l-a capturat pe liderul opoziției pro-ruse, Viktor Medvedciuk.

Mulțumesc tuturor ofițerilor SBU, în special anchetatorilor și ofițerilor de contrainformații ai serviciilor speciale ucrainene, care, urmând instrucțiunile președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-au dovedit profesionalismul și au condus această operațiune specială pe mai multe niveluri fulgerătoare și periculoasă de reținere a parlamentarului Medvedciuk. Niciun trădător nu va scăpa de pedeapsă și va fi tras la răspundere conform Legii Ucrainei. Pentru toată gravitatea, pentru toate crimele de astăzi, care au dus la acțiunile sale personale, inclusiv”, a spus președintele SBU Ivan Bakanov.

Vladimir Putin este nașul fiicei celei mai mici a lui Medvedciuk.

UPDATE 21:00

Serviciile secrete ucrainene susțin că Rusia plănuiește atacuri teroriste pe teritoriul său

Serviciile speciale rusești pun la cale o serie de atacuri teroriste cu mine și bombe în zone rezidențiale. De asemenea, plănuiesc atacuri cu rachete asupra orașului Belgorod sau într-unul din orașele din Crimeea”, a declarat șeful serviciului ucrainean de informații.


În Harkov, 1.644 de blocuri au fost distruse, potrivit primarului Ihor Terekhov.

În total, 2.000 de clădiri și structuri au fost avariate ca urmare a atacurilor.

UPDATE ORA 20:00

Consiliul municipal Mariupol a anunțat că 40% din clădirile din Mariupol au fost complet demolate, în total fiind vorba despre aproximativ două milioane de metri pătrați. Acolo locuiau 84.000 de persoane.

„Avem nevoie de 2,3 miliarde de dolari pentru a construi acest număr de locuințe și pentru a crea acolo cel puțin condițiile de bază pentru trai”, au comunicat reprezentanții Consiliului municipal Mariupol.


„Între 20.000 și 22.000 de persoane au fost ucise în Mariupol”, a declarat pentru CNN șeful OVA din Donețk, Pavel Kyrylenko.

„Situația din oraș este dificilă și este greu de precizat numărul real de morți”, a adăugat el.


Arhitectul Apple Park, al celebrului sediu al Apple Corporation, este gata să participe la reconstrucția orașului Harkov

Arhitectul și designerul britanic, laureat al premiilor Imperial și Pritzker, Norman Robert Foster, a acceptat să participe la reconstrucția Harkovului după război.

Biroul de arhitectură al lui Norman Foster, Foster+Partners, a fost înființat în 1967. Norman Foster este asociat îndeaproape cu dezvoltarea arhitecturii de înaltă tehnologie și cu introducerea timpurie a tehnologiilor de construcție eficiente din punct de vedere energetic

El este recunoscut ca fiind o figură cheie a arhitecturii contemporane britanice. Lucrările sale se caracterizează prin spații deschise de mari dimensiuni, abundență de sticlă și metal și multifuncționalitate.


Președintele Germaniei, Frank – Walter Steinmeier a declarat că țara sa va furniza arme Ucrainei

Berlinul va furniza arme într-o zonă de război, în ciuda faptului că acest lucru contravine filozofiei de securitate pe care Germania a îmbrățișat-o până de curând.


La Bucea au fost găsite 403 cadavre ale unor oameni bătuți și tăvăliți, care au murit în timpul ocupației orașului de către armata rusă”, a declarat primarul orașului Bucea, Anatoliy Fedoruk.

Au fost înfășurați și bătuți. Procedurile sunt în curs de desfășurare, ele sunt efectuate de organele competente, cu o atenție sporită din partea mass-mediei”, a spus el.

UPDATE ORA 19.00

Rezultatele operațiunilor coridorului umanitar pe 12 aprilie

Pe coridoarele de evacuare din Mariupol și Berdiansk au ajuns 2.343 de persoane cu transport privat în Zaporojie. Dintre acestea, 208 erau din Mariupol; 2.135 de persoane au fost evacuate din Polohy, Vasylivka, Berdyansk și Melitopol din regiunea Zaporojie.

Trupele de ocupație continuă să blocheze la punctul de control din Vasylivka coloniile de autobuze care au plecat din Zaporojie pentru a evacua oamenii din Berdiansk, Tokmak și Yernihodar.

În total, 328 de persoane au fost evacuate din Lysychansk, Sevierodonetsk, Rubizhne, Kreminnoye și Popasna din regiunea Lugansk.

În timpul evacuării, forțele de ocupație au încălcat în mod constant regimul de tăcere.

Un total de 2.671 de persoane au fost evacuate astăzi.


Un consilier prezidențial ucrainean afirmă că discuțiile cu Rusia sunt „în desfășurare” după declarațiile lui Putin

Un consilier prezidențial ucrainean a declarat, marți, că negocierile cu Rusia sunt „în curs de desfășurare”, după ce președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că negocierile de pace cu Ucraina au ajuns „într-un punct mort”.

Negocierile sunt extrem de dificile. Online, în subgrupuri de lucru. Dar ele sunt în curs de desfășurare”, a declarat Mykhailo Podolyak, consilier al șefului biroului președintelui Ucrainei și negociator principal, într-o declarație publicată de biroul prezidențial ucrainean.

Declarația lui Podolyak cu privire la negocieri vine în contextul în care ucrainenii răspund cu indignare la dezvăluirea uciderii pe scară largă a civililor de către trupele rusești și la o așteptată ofensivă rusă.

Viceprimar ucrainean: aproape 3.000 de civili ucraineni au fost evacuați marți din zonele de luptă

Vicepremierul ucrainean, Iryna Vereshchuk, a anunțat că aproape 3.000 de persoane au fost evacuate, marți, din zonele din sudul și estul Ucrainei afectate de lupte.

Vereshchuk a precizat că doar 208 persoane au reușit să părăsească Mariupol, care a fost devastată de săptămâni de lupte. Un total de 2.135 de persoane au reușit să părăsească orașele Berdiansk și Melitopol, ocupate de Rusia, precum și alte două orașe din regiunea Zaporizhzhia.

Vereshchuk a adăugat că autobuzele care au plecat din Zaporizhzhia pentru a evacua persoane din mai multe orașe au continuat să fie blocate de forțele rusești în Vasylivka. Iar în zonele din Luhansk, regiunea cea mai afectată de bombardamentele rusești, Vereshchuk a precizat că 328 de persoane au fost evacuate.

UPDATE ORA 18.00

Putin afirmă că discuțiile cu Ucraina se află într-un „punct mort”

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat, marți, că negocierile de pace cu Ucraina au ajuns „într-un punct mort”.

„Acum, cerințele de securitate sunt un lucru, iar chestiunile legate de reglementarea relațiilor cu privire la Crimeea, Sevastopol și Donbas sunt scoase din sfera de aplicare a acestor acorduri. Adică ne-am întors, din nou, la o situație fără ieșire pentru noi și pentru noi toți”, a adăugat el, vorbind alături de omologul său belarus, Alexander Lukașenko, în cadrul unei conferințe de presă.

Putin a promis că „nu va opri operațiunile militare” în Ucraina până când Moscova nu va avea succes. Liderul rus a respins, de asemenea, rapoartele privind atrocitățile din orașul ucrainean, Bucha, ca fiind „false” și le-a comparat cu rapoartele „false” privind utilizarea de arme chimice în Siria de către regimul Assad.

Au existat provocări în Siria, când a fost plantată folosirea armelor chimice de către guvernul Assad. Apoi s-a dovedit că era fals, același fals este și la Bucha”, a spus el.

CNN a văzut direct o groapă comună în timp ce se afla la fața locului în suburbia Kievului, iar cel puțin 20 de cadavre au fost văzute pe o singură stradă.

Guvernator miliatr din Donețk: estimările preliminare sugerează că până la 22.000 de persoane au murit la Mariupol

Situația din orașul asediat Mariupol este „dificilă”, a declarat, marți, guvernatorul militar al regiunii Donețk, citând estimări preliminare potrivit cărora până la 22.000 de persoane au murit în oraș.

„Situația de la Mariupol face dificil de comentat numărul victimelor, orașul este sub asediu și blocat”, a declarat Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare regionale din Donețk, pentru CNN. „În prezent, discutăm despre 20.000 – 22.000 de morți în Mariupol.”

Președintele Belarusului, un aliat al lui Putin, apără invazia Rusiei în Ucraina

Președintele belarus, Alexander Lukașenko, a apărat, marți, cu tărie, acțiunile Rusiei în Ucraina, susținând că dacă Rusia ar fi întârziat „doar puțin cu operațiunea militară, teritoriul rus ar fi suferit un atac zdrobitor la granițele sale”.

„Dacă cineva dorește să țipe că am mers unde nu trebuia, am început ceva ce nu trebuia, imaginați-vă ce s-ar fi întâmplat dacă ați fi întârziat cel puțin două săptămâni sau o lună”, a declarat Lukașenko, reporterilor în timpul unei conferințe de presă comune cu omologul său rus, Vladimir Putin, după o întâlnire între cei doi lideri în regiunea Amur, în Orientul Îndepărtat al Rusiei.

Nu există nicio dovadă că Ucraina ar fi avut de gând să atace Rusia. Începând de anul trecut, Rusia își strângea controlul militar în jurul Ucrainei, acumulând zeci de mii de soldați, precum și echipamente și artilerie, la ușa țării. Forțele rusești au desfășurat exerciții comune cu aliații lor din Belarus înainte de invazie.

UPDATE ORA 17.00

Ucraina emite timbre care imortalizează cuvintele sfidătoare ale unui soldat la adresa Rusiei

Ukrposhta, serviciul poștal ucrainean, a anunțat, marți, că a emis un timbru poștal cu sloganul „Navă de război rusă, du-te ****!”, care a fost pus în circulație astăzi.

Roman Hrybov – soldatul ucrainean care a rostit fraza „Navă de război rusă, du-te dracului!” în ziua deschiderii războiului, când i s-a ordonat de către o navă de război rusă să se predea – a fost invitat la ceremonia de dezvelire a timbrului, a precizat serviciul, într-o declarație, pe pagina de Facebook a Ukrposhta.

Hrybov a fost capturat de forțele rusești și eliberat într-un schimb de prizonieri.

Fraza a devenit un slogan ucrainean popular în timpul războiului cu Rusia.

„Fără el nu ar fi existat nici timbru poștal și nici o rezistență atât de puternică, așa cum au exemplificat soldații din Insula Zmiinyi (Insula Șerpilor)”, se arată în declarație.

UPDATE ORA 16.00

Ministrul de externe: Australia va investiga rapoartele privind posibile substanțe chimice folosite în Ucraina

Ministrul de externe al Australiei, Marise Payne, a calificat drept „profund îngrijorătoare” informațiile privind un posibil atac cu substanțe chimice în Ucraina și a declarat că Australia va colabora cu omologii săi pentru a verifica aceste informații.

„Rapoartele conform cărora forțele ruse ar fi putut desfășura un agent chimic în Mariupol sunt profund îngrijorătoare. [Australia] lucrează cu partenerii pentru a verifica aceste rapoarte. Orice utilizare a armelor chimice ar fi o nouă încălcare generalizată a dreptului internațional”, a scris Payne, pe Twitter, marți.

Investigațiile sunt în curs de desfășurare cu privire la un posibil atac chimic care a avut loc, luni, în orașul-port, Mariupol, asediat în sudul Ucrainei, a aflat CNN.

CNN nu poate verifica, în mod independent, dacă a existat vreun fel de atac chimic sau câte victime a provocat un astfel de incident.

ONU: Acuzațiile de viol și violență sexuală din Ucraina trebuie să fie investigate

Există din ce în ce mai multe rapoarte privind violul și violența sexuală folosite împotriva femeilor și copiilor din Ucraina, a declarat, luni, directorul executiv al UN Women, adăugând că acuzațiile trebuie să fie investigate.

„Combinația dintre deplasările în masă cu o prezență mare de recruți și mercenari și brutalitatea afișată împotriva civililor ucraineni a ridicat toate steagurile roșii”, a declarat Sima Bahous în fața Consiliului de Securitate al ONU.

„Riscul de trafic de persoane crește pe măsură ce situația devine tot mai disperată”, a adăugat Bahous. „Femeile tinere și adolescenții neînsoțiți sunt deosebit de expuși riscului”.

Remarcile sale au urmat unei vizite în Moldova, despre care a spus că a primit aproximativ 95.000 de refugiați ucraineni, în timp ce „alte mii” au tranzitat țara. Ea a precizat că cei care au sosit sunt, în mare parte, femei, copii și bătrâni.

Bahous a solicitat creșterea resurselor pentru forțele de poliție de la granița dintre Moldova și Ucraina „astfel încât acestea să poată asigura sprijin pentru victimele violenței de gen și ale traficului de persoane”.

UPDATE ORA 15.00

Presa de stat rusă: Putin afirmă că obiectivele militare ale Rusiei, în Ucraina, sunt „nobile” și vor fi atinse

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că obiectivele militare ale țării sale, în Ucraina, sunt „nobile” și vor fi atinse, potrivit agenției ruse de presă de stat TASS.

Vorbind, marți, la cosmodromul Vostochny din estul Rusiei, unde s-a întâlnit cu liderul belarus, Alexander Lukașenko, Putin a declarat că „operațiunea specială” din Ucraina a fost pasul corect, deoarece Rusia „nu a avut altă opțiune”.

Putin a declarat că obiectivele „operațiunii militare speciale” au fost de a ajuta populația din Donbas și „ia măsuri pentru a asigura securitatea Rusiei însăși”.

„Evident, nu am avut altă opțiune, așa este. Și nu există nicio îndoială că obiectivele [operațiunii speciale] vor fi atinse”, a declarat Putin marți.

Putin a încadrat invazia rusă în Ucraina drept o „misiune specială” pentru a proteja vorbitorii de limbă rusă de genocidul din mâinile „neonaziștilor„.

Comandantul Azov din Mariupol spune că mai multe persoane au fost afectate de o „substanță otrăvitoare de origine necunoscută”

Comandantul unei unități ucrainene, care apără orașul portuar Mariupol, a postat, marți, o declarație video în care afirmă că o mână de oameni au fost afectați de o „substanță otrăvitoare de origine necunoscută”, în contextul în care există informații despre un presupus atac chimic rusesc.

Denys Prokopenko, comandantul batalionului Azov, a spus, în declarație, că nu a fost posibil să investigheze complet scena din cauza bombardamentelor rusești.

„Victimele răspândirii unei substanțe otrăvitoare de origine necunoscută în orașul Mariupol se află într-o stare relativ satisfăcătoare”, a declarat Prokopenko.

„Contactul civililor cu substanța a fost minim, pentru că epicentrul [incidentului] s-a aflat la o anumită distanță de locul unde se aflau civilii. Militarii au fost un pic mai aproape. Cu toate acestea, în prezent, este imposibil să se investigheze complet locul din cauza focului inamic, deoarece rușii continuă să folosească tactica de a-și ascunde propriile crime.”

CNN nu poate verifica, în mod independent, dacă a existat vreun fel de atac chimic sau câte victime a provocat un astfel de incident.

UPDATE ORA 14.00

Organizația Mondială a Comerțului reduce prognoza de creștere a comerțului mondial pe fondul războiului din Ucraina

Organizația Mondială a Comerțului și-a redus drastic previziunile privind comerțul mondial în acest an, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, avertizând că lumea „trebuie să se pregătească pentru consecințe”.

„Organizația se așteaptă, acum, la o creștere a volumului comerțului cu mărfuri de 3,0% în 2022 – în scădere față de prognoza sa anterioară de 4,7% – și de 3,4% în 2023, dar aceste estimări sunt mai puțin sigure decât de obicei din cauza naturii fluide a conflictului”, a precizat OMC într-un comunicat de presă.

OMC a adăugat că, având în vedere ipotezele actuale privind PIB-ul, „creșterea volumului comerțului cu mărfuri în 2022 ar putea fi de doar 0,5% sau de 5,5%”.

OMC a precizat că cel mai mare impact al crizei a fost o creștere bruscă a prețurilor la mărfurile de bază, deoarece atât Rusia, cât și Ucraina sunt furnizori cheie de bunuri esențiale, inclusiv alimente, energie și îngrășăminte – „ale căror livrări sunt acum amenințate de război”.

„Războiul din Ucraina a creat o suferință umană imensă, dar a afectat și economia globală într-un moment critic. Impactul său va fi resimțit în întreaga lume, în special, în țările cu venituri mici, unde alimentele reprezintă o mare parte din cheltuielile gospodăriilor”, a declarat directorul general Ngozi Okonjo-Iweala în comunicatul de presă.

UPDATE ORA 13.00

Nokia anunță că va ieși de pe piața din Rusia

Nokia și-a anunțat oficial ieșirea de pe piața rusă.

„Pentru Nokia a fost clar încă din primele zile ale invaziei din Ucraina că nu va fi posibilă continuarea prezenței noastre în Rusia”, a declarat, marți, compania finlandeză de telecomunicații într-un comunicat de presă.

Nokia a precizat că principala sa prioritate continuă să fie siguranța și bunăstarea angajaților săi.

„Din motive umanitare, guvernele occidentale și-au exprimat îngrijorarea cu privire la riscul ca infrastructura critică a rețelelor de telecomunicații din Rusia să cedeze”, se arată în comunicat.

Acestea au subliniat, de asemenea, importanța asigurării fluxului continuu de informații și aL accesului la internet, care oferă perspective externe poporului rus.

Nokia a precizat că nu se așteaptă ca această decizie să aibă un impact asupra perspectivelor sale financiare și că Rusia a reprezentat mai puțin de 2% din vânzările sale nete în 2021.

Această decizie vine după ce compania suedeză de telecomunicații, Ericsson, a anunțat, luni, că își suspendă activitatea în Rusia pe termen nelimitat.

Pușcașii marini ucraineni „rezistă până la capăt” în orașul asediat Mariupol

Pușcașii marini ucraineni din orașul port asediat Mariupol au declarat că „rezistă până la capăt”, în ciuda faptului că sunt înconjurați de forțele rusești și au rămas fără provizii.

„Suntem apărătorii Mariupolului, Brigada 36 de pușcași marini, care ține apărarea acestui oraș până la sfârșit”, a declarat unul dintre pușcașii marini într-un videoclip pe Facebook.

„Nu am renunțat la pozițiile noastre. Am păstrat fiecare centimetru din acest oraș cât de bine am putut. Dar realitatea este că orașul se află sub asediu. Nu a existat nicio aprovizionare cu muniție sau alimente. Am rezistat până la capăt. Suntem recunoscători fiecărui ucrainean care a crezut și continuă să creadă în pușcașii marini. Ne-am păstrat această credință atât de mult timp. Nu ne-am părăsit pozițiile. Am rămas întotdeauna credincioși”.

Oficialii ucraineni raportează mai multe bombardamente în estul țării

Oficialii ucraineni au raportat noi bombardamente din partea forțelor ruse și victime civile în părți din regiunile Donețk și Luhansk, care au devenit centrul atacurilor rusești.

Serhii Haidai, șeful administrației militare regionale din Luhansk, a declarat că orașele Severodonetsk, Lysychansk, Kreminna, Novodruzhesk și Rubizhne au fost din nou vizate, 12 clădiri rezidențiale fiind lovite în ultima zi.

„Din păcate, au existat victime în Lysychansk – un om a murit, alte trei persoane au fost rănite”, a declarat Haida. „Numărul de atacuri aeriene și cu rachete asupra regiunii Luhansk a crescut semnificativ. Ieri, Lysychansk a fost bombardat din avioane și a avut loc un atac cu rachete.”

UPDATE ORA 12.00

Toate opțiunile sunt pe masă” pentru răspunsul Occidentului dacă Rusia folosește arme chimice

„Toate opțiunile sunt pe masă” în ceea ce privește modul în care Occidentul va răspunde dacă Rusia va folosi arme chimice în Ucraina, a declarat, marți, ministrul britanic de rang inferior al Forțelor Armate.

Aceasta vine în contextul în care, luni, au apărut rapoarte neconfirmate despre un posibil atac cu o substanță chimică în orașul portuar ucrainean, Mariupol, pe care Marea Britanie nu a putut să le verifice, a declarat James Heappey pentru Sky News.

„Cred că este util să menținem o oarecare ambiguitate […] cu privire la răspunsul exact, dar să fim clari, dacă acestea sunt folosite, atunci președintele [rus [Vladimir] Putin] ar trebui să știe că toate opțiunile posibile sunt pe masă în ceea ce privește modul în care Occidentul ar putea răspunde”, a declarat Heappey.

Ar fi un răspuns „eficient” și „bine gândit”, a adăugat el.

CNN nu poate verifica în mod independent dacă a avut loc vreun fel de atac chimic în Mariupol.

UPDATE ORA 11.00

Coloană militară rusă văzută îndreptându-se spre Donbas

CNN a geolocalizat un videoclip distribuit, luni, pe rețelele de socializare care arată o coloană mare de vehicule militare rusești în apropiere de Matveev Kurgan, o localitate din regiunea rusă Rostov.

Vehiculele sunt văzute cu fața spre nord-vest, în direcția regiunii Donbas.

De asemenea, un oficial ucrainean de rang înalt a declarat, luni, că o ofensivă rusă în regiunea ucraineană Donbas „a început deja”, avertizând că Rusia continuă să acumuleze forțe în regiune.

În declarațiile făcute la televiziunea națională, Vadym Denysenko, consilier al ministrului afacerilor interne, a declarat

„Din punctul meu de vedere, această mare ofensivă [în est] a început deja. Trebuie să înțelegem că nu va fi repetarea zilei de 24 februarie, când au început primele lovituri aeriene și explozii și am spus: „Războiul a început”. Marea ofensivă de-facto a început deja”.

Oficiali ucraineni și occidentali au declarat, în ultimele zile, că au observat o redistribuire a trupelor rusești în Donbas, în urma unor eșecuri majore ale Moscovei în încercarea de a cuceri Kievul.

„Da, încă nu există bătălii majore despre care să se vorbească atât de mult în ultimele zile. Dar, în general, am putea spune că ofensiva a început deja”, a declarat Denysenko.

UPDATE ORA 10.00

Ministerul britanic al Apărării: Luptele din estul Ucrainei se vor intensifica în următoarele două-trei săptămâni

Luptele din estul Ucrainei se vor intensifica în următoarele două-trei săptămâni, în condiţiile în care Rusia continuă să-şi reorienteze acţiunile acolo, a informat, marţi, Ministerul Apărării al Regatului Unit pe twitter, în evaluarea zilinică privind războiul din Ucraina. 

Atacurile ruse rămân concentrate asupra poziţiilor ucrainene de lângă Doneţk şi Lugansk, cu lupte care continuă în jurul oraşelor Herson şi Nikolaev şi o nouă ofensivă asupra oraşului Kramatorsk, potrivit serviciilor de informaţii militare britanice.

De asemenea, potrivit buletinului, forţele ruse continuă să se retragă din Belarus pentru a se redesfăşura în susţinerea operaţiunilor din estul Ucrainei.

UPDATE ORA 09.00

600 de companii și-au redus activitatea în Rusia

Peste 600 de companii au ales să își întrerupă sau să își reducă activitatea în Rusia în urma invaziei Ucrainei din februarie, potrivit unor cercetători americani citați de BBC.

Echipa de la Universitatea Yale a urmărit răspunsurile a peste 1.000 de mari companii și spune că, în ciuda numeroaselor retrageri, o serie de firme occidentale își continuă activitatea în mod normal.

În lista lor, actualizată frecvent, ei au acordat „note” fiecărei companii în funcție de cât de mult și-a redus activitatea.

Firme de la Heineken la Netflix, au primit nota 10 pentru că au oprit angajamentele din Rusia.

Pe de altă parte, companii precum Emirates Airlines și JD.com au primit cea mai mică notă pentru că au continuat „business as usual”.

UPDATE ORA 08.00

ONU: 4,8 milioane de copii strămutați după invazia rusă

Datele arată că 4,8 milioane de copii au fugit din Ucraina de când forțele ruse au invadat țara, a anunțat agenția ONU pentru copii.

Directorul pentru programe de urgență al UNICEF, Manuel Fontaine, a declarat că numărul copiilor care au fugit din țară este „de-a dreptul incredibil”.

„Ei au fost forțați să lase totul în urmă – casele, școlile și, adesea, membrii familiei lor”, a declarat el în fața Consiliului de Securitate al ONU. „Am auzit povești despre eforturile disperate pe care le fac părinții pentru a-și duce copiii în siguranță, iar copiii sunt întristați că nu se pot întoarce la școală”.

Cifrele vin în contextul în care ambasadorul Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, a afirmat că Rusia a luat peste 121.000 de copii din Ucraina și că ar fi elaborat un proiect de lege pentru a simplifica și accelera procedurile de adopție pentru orfani și chiar pentru cei care au părinți și alte rude.

Potrivit lui Kyslytsya, cei mai mulți dintre copii au fost luați din orașul Mariupol, aflat sub asediu în sudul țării, și duși în estul Donețkului și apoi în orașul rus Taganrog.

Japonia impune mai multe sancțiuni Rusiei, inclusiv familiilor lui Putin și Lavrov

Japonia a impus, marți, sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei, înghețând bunurile a 398 de cetățeni ruși, inclusiv ale celor două fiice ale președintelui, Vladimir Putin, Katerina Tikhonova și Mariya Vorontsova, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului de Externe al Japoniei.

Noile măsuri vizează, de asemenea, membrii familiei ministrului rus de externe, Serghei Lavrov și anume soția sa, Mariya Lavrova, și fiica sa, Ekaterina Vinokurova, potrivit comunicatului.

Japonia și-a extins, în mod constant, sancțiunile împotriva Rusiei de la începutul invaziei din Ucraina, inclusiv prin interzicerea importurilor rusești, cum ar fi cărbunele și vodca, reducerea noilor investiții în Rusia și înghețarea activelor deținute de bănci importante.

Alte națiuni, inclusiv SUA și Marea Britanie, au introdus, de asemenea, sancțiuni împotriva familiilor lui Putin și Lavrov.

UPDATE ORA 07.00

Toate cele 27 de state membre ale UE sprijină furnizarea de arme către Ucraina, susține Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate Josep Borrell. „Ungaria și Bulgaria participă, de asemenea, la finanțarea armelor pe care Uniunea Europeană le furnizează Ucrainei. Nu este adevărat că nu participă. Dacă nu ar fi fost implicați, ajutorul pentru Ucraina nu ar fi fost posibil, deoarece deciziile sunt luate în unanimitate”, a spus Borrel.

O delegație internațională de lideri religioși vizitează marți Ucraina pentru a-și arăta solidaritatea cu cei afectați de invazie. Se așteaptă ca grupul să se întâlnească cu cei care au fugit din estul Ucrainei spre orașul Cernăuți, situat în vestul țării. Din delegație vor face parte călugări, rabini, clerici musulmani, lideri religioși budiști și hinduși și fostul arhiepiscop de Canterbury, Rowan Williams.

UPDATE ORA 06.00

Evacuarea persoanelor rănite din Ucraina către Lvov.

UPDATE ORA 05.00

Ultimele date din Ucraina

  • Ucraina a negat că este pe cale să piardă controlul asupra orașului-port Mariupol asediat. O serie de rapoarte de luni au sugerat că rezistența se afla în ultimele sale ore după săptămânile de bombardament rusesc
  • Președintele Volodimir Zelenski a avertizat că trupele ruse care s-au retras din teritoriile ocupate pentru a se concentra pe cucerirea estului au lăsat în urmă zeci de mii de mine explozive.
  • Oficialii din Harkov au instalat difuzoare pentru a-i avertiza pe locuitori să nu se apropie de mine despre care spun că au fost împrăștiate prin aer în jurul orașului.
  • O echipă franceză a sosit în Ucraina pentru a ajuta anchetatorii locali să analizeze acuzațiile de crime de război din jurul capitalei Kiev.

În diplomație

  • Secretarul de externe al Marii Britanii spune că țara analizează rapoarte neverificate conform cărora rușii au desfășurat un fel de agent chimic împotriva ucrainenilor în Mariupol.
  • Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a purtat discuții cu președintele Vladimir Putin la reședința sa din afara Moscovei. Nehammer a spus ulterior că a fost „destul de pesimist” cu privire la perspectivele de pace
  • Prim-ministrul indian Narendra Modi i-a spus președintelui american Joe Biden că a făcut apel în mod repetat lui Putin și Zelenski să poarte discuții directe. India a refuzat până acum să condamne invazia.

Primarul orașului asediat Mariupol a declarat agenției de presă Associated Press că cel puțin 10.000 de civili au murit în portul din sud de la începutul războiului. Primarul Vadym Boychenko a declarat luni că trupurile persoanelor au fost „întinse pe străzi”. El vorbea dintr-o locație nedezvăluită din Ucraina, dar în afara orașului. El a adăugat că în Mariupol mai sunt 120.000 de civili. Au nevoie urgent de alimente, apă și medicamente, a adăugat el.

UPDATE ORA 04.00

Cum trăiesc ucrainenii într-o tabără de refugiați din Tijuana, Mexic. Acolo așteaptă permisiunea de a intra în SUA. Americanii au promis că vor accepta refugiați ucraineni la sfârșitul lunii martie, dar până acum aceștia au locuit în săli de sport și au dormit pe jos. Sau, în cel mai bun caz, pe paturi suprapuse.

Harta alarmelor de raid aerian. Sirenele sună în regiunile Cernihov, Poltava, Dnipropetrovsk, Zaporizhzhia și Luhansk. Sirena din regiunea Luhansk încă sună din 4 aprilie.

UPDATE ORA 03.00

CIVILI UCIȘI ÎN HARKOV. Unsprezece civili au fost uciși de bombardamente rusești în regiunea Harkov din estul Ucrainei în cursul nopții, a declarat guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Synyehubov. Una dintre victime a fost un copil în vârstă de șapte ani, a precizat el. Alte peste 14 persoane au fost spitalizate. Scriind pe Telegram, Synyehubov a avertizat, de asemenea, locuitorii să nu se apropie și să nu atingă nicio muniție, dar să alerteze salvatorii dacă văd vreuna. El a precizat că regiunea Harkov a fost bombardată de 66 de ori cu lansatoare de rachete, artilerie și tancuri.

Comandamentul Operațional Pivdenny raportează:

  • Pe strâmtoarea Pivdenno-Buzskiy, ocupanții încearcă să redeseneze poziția tactică și să se înfigă în cordoanele administrative ale regiunii Kherson. Unitățile inamicului au fost martorele unor cazuri anecdotice de dezertare.
  • În Nikolaev, invadatorii renegați au încercat să se dea drept săteni locali evacuați. Acestea au fost luate de către SSU.
  • Vremea furtunoasă din zona de operațiuni Chornomorsky face ca manevrele navelor să fie mult mai dificile.

UPDATE ORA 02.00

MINELE DIN HARKOV. Oficialii din orașul Harkov, situat în nord-estul țării, au avertizat locuitorii să nu se apropie de minele despre care spun că sunt aruncate din aer în oraș. Locotenent-colonelul Nikolay Ovcharuk, care conduce inițiativa de deminare a țării, a declarat că dispozitivele au cronometre de autodistrugere care le permit să se declanșeze la câteva ore după ce au avut impact la sol. Difuzoarele din zonă sunt folosite pentru a avertiza oamenii să nu intre în zonele izolate unde lucrează echipele lui Ovcharuk.

NAVĂ DE MARFĂ CONFISCATĂ DE FORȚELE RUSEȘTI. Forțele rusești au confiscat o navă de marfă andocată în portul Mariupol împreună cu cei aflați la bord. Lyudmyla Denisova a postat pe canalul său Telegram că 18 ucraineni și un egiptean au fost luați de pe navă, numită Smarta, și că s-a pierdut orice contact cu ei. Printre persoanele capturate se numără și soția căpitanului, care se întâmpla să se afle la bord în acel moment. Nava sub pavilion liberian a acostat la Mariupol pe 21 februarie, cu câteva zile înainte de invazia rusă, în drum spre Turcia și nu a mai putut ieși din nou pe mare, a precizat Denisova.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Alianța militară NATO s-ar putea extinde în curând, Finlanda și Suedia urmând să solicite aderarea. Oficialii americani se așteaptă ca ambele națiuni nordice să depună cereri de aderare încă din luna iunie. În cazul în care acestea vor adera, alianța NATO ar ajunge la 32 de membri.

Generalul Valery Zaluzhny, comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat luni că apărarea Mariupol continuă, pe fondul luptelor grele între forțele ucrainene din interiorul orașului asediat și trupele ruse și separatiștii pro-ruși.

Franța expulzează șase agenți ruși suspectați că au lucrat ca spioni. Ministrul francez de interne, Gerald Darmanin, i-a felicitat într-un tweet pe agenții de securitate francezi implicați care au împiedicat o rețea de agenți clandestini ruși care lucrau împotriva intereselor noastre.

Germania, Țările de Jos și Suedia au declarat că vor oferi 2,5 milioane de euro Curții Penale Internaționale (CPI) pentru a contribui la ancheta acesteia privind posibile crime de război în Ucraina. Ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra – al cărui guvern a donat un milion de euro – a declarat că Uniunea Europeană consideră că această instanță este cel mai bun loc pentru a-i aduce pe presupușii făptași în fața justiției, relatează agenția de presă AFP.

Procurorul-șef al CPI, Karim Khan, a anunțat că va începe o anchetă la începutul lunii martie. De atunci, au fost descoperite numeroase atrocități – inclusiv descoperirea de gropi comune în orașul București și un atac asupra unei gări din orașul Kramatorsk, în estul țării, care a provocat moartea a zeci de civili.

Perioada următoare este crucială pentru Ucraina, spun oficialii occidentali, în condițiile în care forțele rusești se vor reechipa, recondiționa și redistribui. Președintele Zelenski spune că Rusia concentrează zeci de mii de soldați pentru următoarea ofensivă în estul Ucrainei.