• Președintele rus Vladimir Putin ține un discurs important în fața elitei rusești pentru a face o analiză a situației internaționale și pentru a oferi o evaluare a ceea ce el numește o ,,operațiune militară specială” .
  • Discursul lui Putin vine după mai multe mișcări diplomatice cu mize mari, inclusiv vizita președintelui american Joe Biden la Kiev pentru a se întâlni cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski și vizita la Moscova a celui mai înalt diplomat chinez, Wang Yi.
  • Discursul său are loc înainte de împlinirea unui an de la invazia Rusiei în Ucraina.

UPDATE

Discursul lui Vladimir Putin s-a încheiat

Președintele rus a ținut un discurs de o oră și patruzeci și cinci de minute în fața membrilor celor două camere ale parlamentului și a ofițerilor militari de rang înalt.

Răspunsul președintelui american Joe Biden, care se află în Polonia după o vizită surpriză la Kiev, este așteptat în jurul orei 17.30.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

UPDATE

,,Rusia este o țară deschisă” , spune Putin în discursul de închidere

,,Rusia este o țară deschisă. Și, în același timp, este o civilizație unică… Ea ne-a fost transmisă de strămoșii noștri și trebuie să o păstrăm pentru urmașii noștri și să o transmitem mai departe” , a declarat președintele rus la finalul discursului său în fața Parlamentului rus.

,,Vom dezvolta cooperarea cu prietenii, cu toți cei care sunt gata să lucreze împreună. Vom adopta tot ceea ce este mai bun, dar mai presus de toate să ne bazăm pe propriul nostru potențial, pe energia creativă a societății ruse, pe tradițiile și valorile noastre. „

UPDATE

Alegerile din 2024 ,,se vor desfășura în strictă conformitate cu legea”, afirmă Putin

,,Poporul rus este cel care stă la baza suveranității țării și este sursa puterii” , a continuat Putin, referindu-se la viitoarele alegeri din Rusia.

,,Drepturile și libertățile cetățenilor sunt inviolabile. Ele sunt garantate de Constituție (…). În acest sens, aș dori să subliniez că alegerile din acest an pentru autoritățile locale și regionale și alegerile prezidențiale din 2024 se vor desfășura în strictă conformitate cu legea, ținând cont de toate procedurile democratice și constituționale.”

UPDATE

Rusia își suspendă participarea la acordul New Start privind dezarmarea nucleară, a anunțat Vladimir Putin.

UPDATE

SUA DENUNȚĂ ,,ABSURDITATEA” DISCURSULUI LUI PUTIN

Un oficial american de rang înalt a denunțat ,,absurditatea” acuzațiilor președintelui Vladimir Putin potrivit cărora amenințarea occidentală la adresa Rusiei ar justifica invazia Ucrainei.

,,Nimeni nu atacă Rusia. Există un fel de absurditate în ideea că Rusia se află sub un fel de amenințare militară din partea Ucrainei sau a altcuiva” , a declarat consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan.

UPDATE

PUTIN FACE APEL LA COMPANII SĂ INVESTEASCĂ ÎN PROIECTE RUSEȘTI

Președintele rus se adresează acum întreprinderilor. ,,Sursele prosperității noastre trebuie să rămână acasă, în Rusia. Avem mari perspective” , a insistat Vladimir Putin. ,,Mă adresez tuturor celor care au experimentat practici neprietenoase în străinătate: nu are rost să mergem în străinătate pentru bani. Nu are rost să vă agățați de trecut. Investiți în proiecte rusești. Vă veți spori capitalul și veți obține recunoașterea din partea rușilor” .

UPDATE

INTERESELE NOASTRE NAȚIONALE AU FOST NEGLIJATE

,,Întotdeauna au existat încercări din partea Occidentului de a submina teritoriile rusești” , acuză Vladimir Putin. ,,Interesele noastre naționale au fost ignorate, neglijate” .

UPDATE

ȘOMAJUL A ATINS UN MINIM ISTORIC

,,Înainte de pandemie, rata șomajului era de 4,75%. Acum este de 3,7%, un minim istoric. Economia Rusiei a depășit riscurile” , a declarat Vladimir Putin, enumerând apoi mai multe proiecte pentru populația rusă.

UPDATE

PUTIN VREA SĂ CONSOLIDEZE POTENȚIALUL MILITAR

,,Vom introduce noi tehnologii pentru a ne consolida potențialul militar” , anunță Vladimir Putin.

,,Parametrii acestor arme depășesc cu mult caracteristicile armelor altora. Acum trebuie să le producem în masă. Pentru aceasta, trebuie să mobilizăm IMM-urile. Trebuie să folosim aceste forțe pentru victorie” .

UPDATE

CONCEDIU PENTRU SOLDAȚII RUȘI

,,Această operațiune militară specială înseamnă că există un risc pentru viața și sănătatea soldaților noștri” , a declarat Vladimir Putin. ,,Toți participanții trebuie să aibă dreptul de a pleca în concediu, cel puțin 14 zile, la fiecare șase luni, pentru a fi alături de familiile lor” .

UPDATE

EROII NOȘTRI SE LUPTĂ

,,Eroii noștri luptă astăzi” , a continuat Vladimir Putin, aducând un omagiu ,,celor care au căzut” în luptă, înainte de a respecta un moment de reculegere. ,,Sacrificiul lor este sacrificiul tuturor. Datoria noastră este să sprijinim familiile celor care au pierdut pe cei dragi, să le educăm copiii și să le oferim locuri de muncă”.

UPDATE

A PUNE CAPĂT TERORISMULUI

Vladimir Putin se adresează locuitorilor din regiunile ucrainene ocupate de armata rusă. ,,Ați luat decizia de a ne decide viitorul și de a pune capăt terorismului” , spune el. ,,Determinarea voastră de nezdruncinat de a vă alătura Rusiei nu s-a schimbat. […] Vom construi noi drumuri, ca în Crimeea” .

UPDATE

,,OAMENII NOȘTRI SUSȚIN ACȚIUNILE NOASTRE”

,,Poporul nostru a înțeles și a sprijinit acțiunile noastre în Donbass” , afirmă Vladimir Putin. ,,Acest lucru ne impresionează. Toată lumea este conștientă de legătura inerentă dintre ei și soarta patriei lor” .

,,Vreau să le mulțumesc luptătorilor, tuturor patrioților” , continuă președintele rus. ,,Mă înclin în fața soțiilor și familiilor luptătorilor, în fața asistentelor medicale, a medicilor, a șoferilor implicați în renovarea infrastructurii civile.”

UPDATE

OCCIDENTUL ,,LA UN PAS DE O CATASTROFĂ SPIRITUALĂ”

,,Nu avem nicio intenție de a ne amesteca în viața privată” a occidentalilor, ,,dar am vrea să le spunem: întoarceți-vă la Biblie, veți găsi toate răspunsurile” , spune Vladimir Putin. ,,Familia și legăturile de familie sunt legăturile care leagă un bărbat și o femeie. Dar aceste scrieri sfinte sunt puse la îndoială” .

,,În Occident, milioane de oameni înțeleg că sunt la un pas de o catastrofă spirituală” , continuă președintele rus. ,,Elitele pierd orice legătură cu realitatea, dar aceasta este problema lor. Noi suntem obligați să ne protejăm copiii de degradare și de dispariție.”

UPDATE

VOM REACȚIONA ÎNTR-O MANIERĂ COERENTĂ

,,Nu luptăm împotriva poporului ucrainean, care este ținut ostatic de Occident, care a preluat această țară”, a declarat Vladimir Putin. Liderii occidentali ,,sunt responsabili pentru escaladarea conflictului din Ucraina. Regimul de la Kiev servește interesele unor țări terțe” .

,,Cu cât sunt mai multe sisteme cu rază lungă de acțiune în Ucraina, cu atât mai mult vom fi tentați să îndepărtăm această amenințare de granițele Rusiei, este firesc” , a mai spus președintele rus. ,,Elitele occidentale nu-și ascund obiectivele: să lovească și să provoace o înfrângere strategică a Rusiei. Acest lucru va însemna transformarea unui conflict local într-o confruntare globală. Vom reacționa în mod corespunzător și consecvent. Este în joc supraviețuirea țării noastre. […] Este imposibil să învingem Rusia” .

RUSOFOBIA A PRINS RĂDĂCINI

,,Toate acestea se fac pentru a distrage atenția cetățenilor de la dificultățile cotidiene, pentru a distrage atenția de la problemele socio-economice”, spune Vladimir Putin. ,,Cu zeci de ani în urmă am experimentat deja toate acestea, iar ei au lansat un alt proiect, nu hitlerist, ci proiectul similar din Ucraina.”

,,Occidentul nu a dat înapoi de la nimic. Rusofobia a prins rădăcini” , a continuat președintele rus.

,,În Occident, ei sunt gata să fie complici cu oricine, atâta timp cât aceștia luptă împotriva noastră. Așa că pot implica pe oricine: neonaziști, teroriști, chiar și pe Satana. „

UPDATE

,,RUSIA ESTE ACUZATĂ DE TOATE RELELE”

,,Alte proiecte sunt dezvăluite de Kiev, ei nu mai ascund nimic. Noi ne apărăm viețile, casele noastre”, insistă Vladimir Putin. ,,Scopul Occidentului este de a prelua puterea absolută”. ,,Rusia este acuzată de toate relele” , a deplâns președintele rus.

UPDATE

,,EI AU ÎNCEPUT RĂZBOIUL”

,,Am fost deschiși la un dialog sincer” , spune Vladimir Putin. ,,Noi credem în sistemul de securitate indivizibil. Ne-am propus să abordăm problemele legate de punerea sa în aplicare. Ca răspuns, am primit întotdeauna o reacție ipocrită și neprietenoasă: extinderea NATO, desfășurarea de lansatoare de rachete la granițele noastre…” .

,,Nicio țară din lume nu are atâtea baze în străinătate ca Statele Unite” , a continuat președintele rus.

,,Planeta este acoperită de aceste baze. […] În decembrie 2021, am trimis SUA proiectul nostru de acord privind sistemul de securitate. În toate punctele importante am fost refuzați. Amenințarea era în creștere, nu aveam nicio îndoială că în februarie 2022 totul era pregătit pentru a lansa o operațiune sângeroasă în Donbass. […] Ei au început războiul, noi am folosit forța pentru a-l opri.”

UPDATE

,,NE VOM ATINGE OBIECTIVELE”

,,Mă adresez dumneavoastră într-un context complicat”, spune Vladimir Putin. ,,În urmă cu un an, pentru a apăra oamenii de pe pământurile noastre istorice, pentru a ne securiza pământurile, pentru a neutraliza amenințarea lansată de regimul neonazist din Ucraina, s-a decis lansarea unei operațiuni militare speciale” .

,,Într-un mod gradual și hotărât, ne vom atinge obiectivele” , spune președintele rus. ,,Din 2014, Donbass a luptat pentru dreptul de a vorbi cu limba sa și de a trăi pe pământul său, în ciuda urii regimului de la Kiev. Făceam totul pentru a putea să o rezolvăm pe cale pașnică. Dar, în spatele nostru, se pregătea un alt scenariu. Declarațiile liderilor occidentali de a propune o soluție pașnică s-au transformat în minciuni. Totul a fost făcut pentru a-i sprijini pe teroriștii din Donbass” potrivit TF1INFO.

Discurs Putin LIVE 

UPDATE 

Purtătorul de cuvânt rus Dmitri Peskov spune ca discursul va dura în jur de o oră.

UPDATE 

Discursul lui Putin către Adunarea Federală este transmis în direct şi pe panourile publicitare electronice, în marile oraşe ruseşti.

UPDATE 

Pe străzile din Rusia au fost amplasate diverse panouri cu mesaje pentru cetăţeni şi cetăţene, înainte de mult aşteptatul discurs al preşedintelui rus programat astăzi: „Priveşte şi ascultă” şi „Frontierele Rusiei nu se termină undeva”.

Vladimir Putin şi Joe Biden vor susţine marţi discursuri, promiţând două viziuni extrem de diferite asupra războiului Rusiei împotriva Ucrainei la aproape un an de la invazia lui Putin în Ucraina.