- Zelenski a criticat slăbirea sancțiunilor împotriva Rusiei, după ce Casa Albă a ajuns la un acord cu Moscova pentru a restabili accesul la piața globală de produse agricole și fertilizanți.
- Președintele Ucrainei a subliniat că Kievul nu a fost de acord cu această măsură în declarația comună cu Washingtonul.
- Zelenski a considerat că acest acord reprezintă o slăbire a poziției și a sancțiunilor impuse Rusiei.
UPDATE ORA 21:00 – Trupele britanice trebuie să fie pregătite să lupte împotriva forțelor lui Vladimir Putin
Trupele britanice trebuie să fie pregătite să lupte împotriva forțelor lui Vladimir Putin pentru a apăra Ucraina, a declarat un important consilier al președintelui Volodimir Zelensky.
Advertisment
Igor Zhovkva, unul dintre principalii negociatori ucraineni, a spus că soldații europeni ar trebui să fie pregătiți să lupte împotriva Rusiei și să apere Ucraina dacă vor fi desfășurați în țară după un eventual acord de încetare a focului.
Declarațiile vin după ce Sir Keir Starmer a cerut formarea unei „coaliții a celor dornici” pentru a organiza o forță europeană de menținere a păcii care să monitorizeze granițele Ucrainei și să aplice un acord de pace între Moscova și Kiev.
Recomandări
„Nu este vorba de numărul lor… ci și de pregătirea lor de a lupta, de a apăra, de a fi echipați”, a spus Zhovkva pentru AFP.
UPDATE ORA 20:00 – Emmanuel Macron a declarat că este „mult prea devreme” pentru a ridica sancțiunile împotriva Rusiei
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat miercuri că este „mult prea devreme” pentru a ridica sancțiunile împotriva Rusiei.
„Întrebarea ridicării sancțiunilor va veni, dar la momentul potrivit, într-un cadru de pace solidă și durabilă. Așadar, este mult prea devreme”, a spus Macron alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la Paris.
Statele Unite au ajuns marți la acorduri separate cu Ucraina și Rusia pentru a întrerupe atacurile la mare și asupra țintelor energetice, Washingtonul fiind de acord să facă presiuni pentru ridicarea unor sancțiuni împotriva Moscovei.
UPDATE ORA 19:00 – Trupele europene desfășurate în Ucraina pentru a monitoriza un acord de pace între Kiev și Moscova ar putea răspunde unui atac rus
Trupele europene desfășurate în Ucraina pentru a monitoriza un acord de pace între Kiev și Moscova ar putea răspunde unui atac rus, a declarat președintele Franței, Emmanuel Macron.
Vorbind după discuțiile cu președintele ucrainean Volodimir Zelensky, Macron a spus că armatele europene ar putea reacționa într-o „situație de conflict” dacă aceasta ar apărea.
„Dacă ar exista din nou o agresiune generalizată împotriva teritoriului ucrainean, aceste armate ar fi atacate, iar apoi ne-am afla în cadrul nostru obișnuit de angajament”, a spus Macron. „Soldații noștri, atunci când sunt angajați și desfășurați, sunt acolo pentru a reacționa și a răspunde deciziilor comandantului șef și, dacă se află într-o situație de conflict, vor răspunde la aceasta.”
UPDATE ORA 18:00 – Un tribunal rus a condamnat prizonieri de război ucraineni pentru acuzații de terorism
Un tribunal rus a condamnat prizonieri de război ucraineni pentru acuzații de terorism. Unii dintre aceștia au fost condamnați în absență, după ce au fost returnați într-un schimb de prizonieri, însă 12 bărbați rămân în custodia Rusiei și au fost prezenți la pronunțarea deciziei, care a fost denumită de Ucraina un „proces fals”.
UPDATE ORA 17:00 – Rusia manipulează termenii unui armistițiu legat de Marea Neagră
Rusia manipulează termenii unui armistițiu legat de Marea Neagră și de energie, dar acest lucru joacă în favoarea Ucrainei, scrie editorul pentru afaceri internaționale, Sam Kiley. Întârzierile și noile cerințe ale Rusiei sunt benefice pentru Kiev, care câștigă timp pentru a construi o alianță non-americană și poate continua campaniile unde are superioritate, într-un război pe care îl poate câștiga. Deși Ucraina a fost forțată să abandoneze majoritatea teritoriilor cucerite în salienul Kursk din Rusia, nu pierde teren semnificativ în altă parte și, în schimb, slăbește Rusia, care nu va putea susține războiul pe termen lung, chiar dacă SUA ar înceta să mai sprijine Ucraina.
UPDATE ORA 16:00 – Luptele dintre Rusia și Ucraina au deteriorat infrastructura esențială a centralei Zaporizhzhia
Directorul agenției atomice a ONU a declarat că centrala nucleară preluată de Rusia în primele luni ale războiului cu Ucraina ar putea să dureze mai mult de un an pentru a fi repusă în funcțiune. Centrala nucleară Zaporizhzhia, cea mai mare din Europa, furniza 20% din energia Ucrainei înainte de război. Luptele dintre Rusia și Ucraina au deteriorat infrastructura esențială a centralei, inclusiv liniile electrice necesare pentru a preveni o topire a reactorului.
UPDATE ORA 15:00 – Polonia poate rezista unei invazii timp de 2 săptămâni înainte de intervenția NATO, afirmă șeful securității
Armata poloneză are suficiente provizii pentru a rezista unui atac inamic timp de până la două săptămâni înainte de sosirea întăririlor NATO, a declarat Dariusz Lukowski, șeful Biroului Național de Securitate al Poloniei, pentru Polsat News pe 26 martie.
„Cred că, în funcție de modul în care decurge această luptă, această apărare poate fi efectuată timp de o săptămână sau două la nivelul stocurilor de astăzi”, a declarat Lukowski ca răspuns la o întrebare privind cât timp ar putea lupta Polonia pe cont propriu înainte de intervenția aliaților.
UPDATE ORA 14:00 – Zelenski spune că atacul cu drone de peste noapte arată că Moscova nu este pregătită pentru pace
Rusia a lansat 117 drone împotriva Ucrainei în noaptea de 26 martie, demonstrând intenția Moscovei de a prelungi războiul, a declarat președintele Volodimir Zelenski pe X.
Declarația vine după ce SUA a mediat o încetare a focului pe 25 martie între Ucraina și Rusia privind loviturile împotriva instalațiilor energetice și operațiunile navale din Marea Neagră.
„Noaptea trecută, pe cerul nostru au existat alte 117 dovezi ale modului în care Rusia continuă să prelungească acest război – 117 drone de atac, majoritatea Shaheds”, a declarat Zelenski.
„Un număr semnificativ au fost doborâte de apărătorii noștri aerieni”.
UPDATE ORA 13:00 – Jurnalistă a televiziunii ruse de stat a fost ucisă de o mină lângă granița cu Ucraina
Anna Prokofyeva, jurnalistă la postul de televiziune controlat de stat din Rusia Channel One, a fost ucisă de o mină în regiunea Belgorod, în timp ce cameramanul ei, Dmitri Volkov, a fost rănit, a anunțat postul de televiziune pe 26 martie.
„Corespondentul militar al Channel One, Anna Prokofyeva, a murit în timp ce își îndeplinea îndatoririle profesionale”, se arată în declarație.
Prokofyeva ar fi declanșat mina în timp ce realiza un reportaj din regiunea rusă care a fost scena unor ciocniri repetate și a unor atacuri transfrontaliere din partea Ucrainei. Channel One a afirmat că mina a fost „amplasată de inamic”, dar nu a furnizat detalii suplimentare.
UPDATE ORA 12:00 – Consilierul lui Zelenski afirmă că Rusia a lovit de 8 ori instalațiile energetice ale Ucrainei începând cu 18 martie
Ucraina a înregistrat opt lovituri confirmate ale forțelor ruse împotriva instalațiilor sale energetice de la 18 martie, când Kremlinul a susținut că a ordonat o pauză în astfel de atacuri, a declarat consilierul prezidențial Dmytro Lytvyn la 25 martie.
„Moscova este un oraș construit pe minciuni, nu este o surpriză pentru nimeni în Ucraina”, a declarat consilierul președintelui Volodimir Zelenski.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat la 18 martie că a ordonat o încetare de 30 de zile a atacurilor împotriva instalațiilor energetice, după ce a respins un armistițiu complet asupra tuturor operațiunilor militare în cadrul unei convorbiri telefonice cu președintele american Donald Trump.
UPDATE ORA 11:00 – „Se vorbește despre Nord Stream”
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a susținut la 26 martie că reluarea livrărilor de energie rusească către Europa este în interesul atât al Moscovei, cât și al Washingtonului, invocând discuții despre conductele Nord Stream, a relatat agenția de presă de stat TASS.
„Acum, desigur, există dezacorduri. Dar interesul pentru restabilirea aprovizionării normale cu energie a Europei nu este doar interesul Statelor Unite și al Rusiei”, a declarat Lavrov.
„Se vorbește despre Nord Stream. Probabil va fi interesant dacă americanii își vor folosi influența asupra Europei și o vor forța să nu renunțe la gazul rusesc„, a susținut el.
UPDATE ORA 10:00 – Emisarul lui Trump atrage critici după ce a declarat că armele nucleare din Ucraina sunt „ale Rusiei”
Trimisul special al președintelui american Donald Trump, Richard Grenell, a declarat pe 25 martie că arsenalul nuclear din era sovietică staționat în Ucraina după prăbușirea Uniunii Sovietice a aparținut Rusiei, numind acest lucru un „fapt incomod”.
„Să fim clari cu privire la Memorandumul de la Budapesta: armele nucleare erau ale Rusiei și erau resturi”, a declarat Grenell pe X.
Ucraina a fost de acord să renunțe la armele sale nucleare după semnarea Memorandumului de la Budapesta din 1994, prin care țara a aderat și la Tratatul privind neproliferarea armelor nucleare.
În schimb, Kievul a primit garanții de securitate din partea marilor puteri, inclusiv SUA, Regatul Unit și Rusia. Aceste garanții nu au reușit să împiedice agresiunea Moscovei în 2014 în Crimeea și Donbas și invazia la scară largă a Ucrainei în 2022.
„Ucraina a dat înapoi rachetele nucleare Rusiei. Ele nu erau ale Ucrainei. Acesta este un fapt stânjenitor„, a declarat Grenell.
UPDATE ORA 9:00 – Trump afirmă că Rusia ar putea „trage de timp” cu privire la acordul de pace din Ucraina
Rusia ar putea „trage de timp” pentru a pune capăt războiului împotriva Ucrainei, a declarat președintele american Donald Trump pentru Newsmax pe 25 martie.
Întrebat de un reporter dacă el crede că Rusia „dorește să vadă sfârșitul” războiului la scară largă, Trump a spus: „Nu știu. Adică, o să vă spun la un moment dat. Dar cred că Rusia vrea să vadă un sfârșit al acestuia, dar s-ar putea să tragă de timp”.
Comentariile vin după ce SUA a contribuit la medierea unei încetări parțiale a focului între Rusia și Ucraina în ceea ce privește operațiunile navale și loviturile împotriva instalațiilor energetice.
În timp ce președintele Volodimir Zelenski a declarat că încetarea focului va intra în vigoare la 25 martie, Kremlinul a susținut că armistițiul din Marea Neagră va intra în vigoare numai după ridicarea sancțiunilor occidentale asupra producătorilor și exportatorilor ruși de alimente.
„Am făcut-o de-a lungul anilor, știți; Nu vreau să semnez un contract, vreau să rămân într-un fel în joc, dar poate că nu vreau să o fac”, a declarat președintele american, adăugând că Zelenski ar dori, de asemenea, „să vadă că războiul se încheie în acest moment”.
UPDATE ORA 8:00 – Rusia a pierdut 907.220 de soldați în Ucraina de la 24 februarie 2022
Rusia a pierdut 907.220 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie 2022, a raportat pe 26 martie Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Numărul include 1.280 de pierderi suferite de forțele ruse doar în ultima zi.
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 10.430 de tancuri, 21.685 de vehicule blindate de luptă, 41.901 vehicule și rezervoare de combustibil, 25.207 sisteme de artilerie, 1.341 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 1.117 sisteme de apărare aeriană, 370 de avioane, 335 de elicoptere, 30.818 drone, 28 de nave și bărci și un submarin.
ȘTIREA INIȚIALĂ
În timp ce Casa Albă a declarat într-un comunicat comun cu Rusia că va ajuta Moscova să-și restaureze accesul la piața mondială pentru exporturile de produse agricole și fertilizanți, Volodymyr Zelenski, președintele Ucrainei, a spus că Kievul nu a fost de acord să includă acest punct în declarația sa cu Washingtonul.
„Considerăm că aceasta reprezintă o slăbire a poziției și a sancțiunilor”, a spus Zelenski.
Citește și
- Mette Frederiksen acuză SUA de presiune inacceptabilă asupra Groenlandei în urma unei vizite a Administrației Trump
- Grupurile academice din SUA au intentat un proces împotriva Administrației Trump, pentru a împiedica deportarea studenților pro-palestinieni
- Evghenia Guțul, guvernatoarea Găgăuziei și apropiata lui Ilan Șor, a fost reținută pe Aeroportul din Chișinău