• O instalație militară rusă din Crimeea a fost lovită de forțele ucrainene, relatează postul de televiziune ucrainean Hromadske media.
  • Postul de televiziune, care a citat surse anonime din cadrul forțelor de ordine, a declarat că a fost lovit un terminal petrolier maritim.
  • Acesta a mai spus că loviturile au făcut parte dintr-o operațiune specială a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU).

UPDATE ORA 22.00 – Biden face un apel disperat către Congres

Președintele Biden le-a făcut miercuri o cerere urgentă parlamentarilor Congresului de a acorda miliarde de dolari în ajutor Ucrainei, avertizând că un eșec în acest sens îi va oferi președintelui rus Vladimir Putin o victorie și îl va încuraja să invadeze țările europene dincolo de Ucraina.

UPDATE ORA 20.00 – Ucraina se confruntă cu unele dintre cele mai dificile zile de la începutul invaziei

Contraofensiva mult așteptată pare să fi stagnat, iar SUA și UE se luptă să convină asupra unui nou ajutor financiar și pentru arme, în timp ce atenția lumii este distrasă de războiul Israel-Gaza. După ce un pachet de ajutor din partea SUA a fost implicat în conflicte mai ample ale Congresului, liderul ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că Moscova așteaptă ca SUA și Europa să dea dovadă de slăbiciune.

UPDATE ORA 19.00 – Putin se află în Orientul Mijlociu

Președintele Vladimir Putin a aterizat în Arabia Saudită pentru a se întâlni cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman, după ce a avut mai devreme discuții cu conducătorul Emiratelor Arabe Unite la Abu Dhabi.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

Vizita cu două capitale de miercuri este prima a liderului rus în regiunea Golfului de la invazia sa pe scară largă a Ucrainei în urmă cu aproape doi ani. Turul este văzut ca încercare a Moscovei de a demonstra că poate menține legături strânse cu Golful, în ciuda încercărilor occidentale de a forța regiunea să respecte restricțiile și sancțiunile împotriva Rusiei.

Mass-media de stat saudită a publicat imagini cu un Putin zâmbitor, primit la aeroport de guvernatorul Riadului.

Anterior, după ce s-a întâlnit cu șeicul Mohammed bin Zayed al-Nahyan din Emiratele Arabe Unite, Putin i-a mulțumit pentru „poziția Emiratelor Arabe Unite”, spunând că acest lucru a permis relațiilor dintre cele două țări să atingă „un nivel fără precedent”.

Președintele rus se bucură de relații strânse cu ambele state exportatoare de petrol din Golf, care au rămas neutre cu privire la Ucraina de la invazia completă din februarie anul trecut. Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite nu au ratificat statutul care guvernează Curtea Penală Internațională, care l-a pus sub acuzare pe președintele rus pentru presupuse crime de război.

Liderul rus este, de asemenea, dornic să arate că țara sa nu a fost izolată de lume din cauza războiului, înaintea viitoarelor alegeri prezidențiale din 2024.

Putin și conducătorul Emiratelor Arabe Unite au folosit vizita pentru a discuta o serie de probleme, de la cooperarea energetică și comercială până la războiul din Ucraina și conflictul Israel-Hamas.

Aceleași subiecte ar fi și pe agenda negocierilor dintre Putin și prințul moștenitor saudit, au informat agențiile de presă de stat ruse.

Putin a adus cu el o delegație de oficiali ruși de rang înalt, inclusiv șefa băncii centrale Elvira Nabiullina, cel mai înalt oficial al său în domeniul energiei, Alexander Novak, și Denis Manturov, ministrul rus al comerțului, care are mandatul de a restabili lanțurile de aprovizionare. Ramzan Kadyrov, omul puternic lider al Ceceniei, este un alt membru al contingentului rus. Reprezentanții celor mai importante companii energetice rusești sunt și ei în călătorie și vor lua parte la discuții, potrivit agențiilor de presă de stat.

Emiratele Arabe Unite au devenit principalul centru internațional pentru afacerile rusești și o cale semnificativă pentru eludarea sancțiunilor occidentale. Potrivit lui Putin, cifra de afaceri de mărfuri între Rusia și Emiratele Arabe Unite a crescut cu 68% în 2022. „Cred că anul acesta [creșterea] va fi și mai mare”, a adăugat el.

Parteneriatul economic al Arabiei Saudite cu Rusia s-a simțit cel mai puternic pe piața petrolului. Prințul Mohammed a jucat un rol crucial în a contribui la aducerea Moscovei într-un grup mai larg OPEC+, care săptămâna trecută a extins și a adâncit reducerile de producție.

UPDATE ORA 18.00 – Departamentul de Justiție al SUA depune acuzații de crime de război împotriva cetățenilor ruși

Au fost depuse acuzații de crime de război împotriva a patru cetățeni ruși de către Departamentul de Justiție al SUA, potrivit unui rechizitoriu care a fost deschis miercuri.

Cei patru soldați sunt acuzați de trei capete de acuzare de crime de război și unul de conspirație pentru a comite crime de război împotriva unui cetățean american.

„Așa cum lumea a fost martoră la ororile invaziei brutale a Ucrainei de către Rusia, la fel și Departamentul de Justiție al Statelor Unite”, a declarat procurorul general Merrick B. Garland într-o declarație publicată miercuri pe site-ul Departamentului de Justiție.

„De aceea, Departamentul de Justiție a depus primele acuzații conform statutului SUA privind crimele de război împotriva a patru militari afiliați Rusiei pentru crime odioase împotriva unui cetățean american”.

„Tortura, tratamentul inuman și detenția ilegală a unui cetățean american” fac parte din acuzații, se arată în comunicat. Acestea includ interogatoriu, bătaie, amenințări la adresa vieții victimelor și o simulare de execuție, se menționează în declarație. Se spune că victima a fost răpită din casa sa din Ucraina înainte de a fi dusă într-un complex militar, potrivit declarației.

UPDATE ORA 17.00 – SUA declară că Rusia a respins propunerea de eliberare a lui Paul Whelan, Evan Gershkovich

În ultimele săptămâni, Rusia a respins o nouă propunere substanțială pentru eliberarea lui Paul Whelan și Evan Gershkovich, doi americani considerați de SUA „reținuți în mod greșit” în Rusia, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Miller a refuzat să ofere detalii despre ceea ce a propus Washingtonul și a fost prima dată când Statele Unite au dezvăluit că a fost făcută o astfel de propunere. Whelan și Gershkovich au fost acuzați în Rusia de spionaj, lucru pe care îl neagă.

UPDATE ORA 16.00 – Organizațiile caritabile și ONG-urile care furnizează ajutor militar forțelor armate ale Ucrainei se confruntă cu întârzieri de câteva săptămâni în livrările critice de drone, electronice

Organizațiile caritabile și ONG-urile care furnizează ajutor militar forțelor armate ale Ucrainei se confruntă cu întârzieri de câteva săptămâni în livrările critice de drone, electronice.

Mii de camioane care transportau mărfuri comerciale au fost susținute timp de săptămâni la punctele de trecere a frontierei Poloniei cu Ucraina, din cauza protestelor, care au început pe 6 noiembrie. Transportatorii din Slovacia au început o blocare similară la 1 decembrie.

Protestatarii vor să pună capăt accesului fără permis al camioneștilor ucraineni în UE, spunând că șoferii ucraineni își subcotează prețurile. Kievul spune că volumul traficului în timpul războiului face ca un sistem de permise pentru camioane să fie nepractic.

UPDATE ORA 15.00 – Marea Britanie anunță 46 de noi sancțiuni care vizează lanțul de aprovizionare militar al Rusiei

Marea Britanie a anunțat miercuri 46 de noi sancțiuni împotriva persoanelor și grupurilor din diferite țări despre care a spus că sunt implicate în lanțurile de aprovizionare militare ale Rusiei și contribuie la susținerea invaziei sale în Ucraina.

Printre cele sancționate se numără entitățile care operează în China, Serbia și Uzbekistan, a declarat Ministerul de Externe al Marii Britanii.

UPDATE ORA 14.00 – Zelenski le-a spus miercuri ucrainenilor că Ucraina va învinge Rusia și va câștiga o pace echitabilă „contra orice pronostic”

Președintele Volodimir Zelenski le-a spus miercuri ucrainenilor că Ucraina va învinge Rusia și va câștiga o pace echitabilă „contra orice pronostic” deoarece viitorul ajutorului financiar și militar esențial al SUA este în balanță.

Zelenski și-a transmis mesajul sfidător într-un videoclip neobișnuit de dimineață devreme, care l-a arătat mergând prin Kiev în drum spre a-și aduce un omagiu soldaților căzuți în ceea ce Ucraina marchează ca Ziua Forțelor Armate, a raportat Reuters.

„A fost dificil, dar am perseverat”, a spus Zelenski, care s-a filmat cu un telefon mobil în timp ce mergea din biroul său pe strada centrală Hrushevskoho spre „zidul amintirii” din centrul Kievului.

„Nu este ușor acum, dar ne mișcăm. Oricât de greu ar fi, vom ajunge acolo. Până la granițele noastre, către oamenii noștri. Spre pacea noastră. Pace dreaptă. Pace liberă. Împotriva tuturor pronosticelor.”

UPDATE ORA 13.00 – Partidul de guvernământ al Ungariei a prezentat parlamentului o rezoluție prin care cere guvernului să nu sprijine începerea discuțiilor privind aderarea Ucrainei la UE

Mișcările au loc în timp ce premierul, Viktor Orbán, își intensifică presiunea asupra Bruxelles-ului înainte de un summit crucial al UE săptămâna viitoare, a informat Reuters.

Partidul său de guvernământ a spus că începerea discuțiilor de aderare cu Ucraina ar trebui să se bazeze pe un consens între statele membre și „nu există condiții pentru asta astăzi”.

UPDATE ORA 12.00 – Vladimir Putin a sosit la Abu Dhabi, au informat agențiile de presă de stat ruse

Președintele rus vizitează miercuri Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită într-o călătorie rară în străinătate și va purta discuții cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, pentru a discuta despre petrol, OPEC și conflictele din Gaza și Ucraina.

Vizita are loc în timp ce poliția înarmată a ONU patrulează o porțiune din orașul Expo din Dubai, considerat acum teritoriu internațional pentru discuții, evidențiind din nou legăturile de afaceri expansive ale Emiratelor cu Rusia, care au crescut semnificativ în timpul de când sancțiunile occidentale au vizat Moscova.

UPDATE ORA 11.00 – Rusia a lansat un total de 48 de drone de atac peste noapte asupra Ucrainei,

Rusia a lansat un total de 48 de drone de atac peste noapte asupra Ucrainei, a declarat miercuri forțele aeriene ucrainene, adăugând că sistemele sale de apărare aeriană au distrus 41 dintre drone înainte ca acestea să-și atingă ținta.

Forțele aeriene au spus că toate dronele de atac au fost drone kamikaze Shahed fabricate iranian, a raportat Reuters.

UDATE ORA 09.00 – Rusia intensifică atacurile asupra Avdiivka devastată din estul Ucrainei

Forțele ruse au intensificat atacurile luni asupra orașului pulverizat Avdiivka, au declarat oficialii ucraineni, în timp ce armata Moscovei își presează avansul lent prin estul Ucrainei.

Orașul se află la doar 12 mile nord de orașul Donețk deținut de ruși, parte a regiunii de est Donbas pe care armata rusă a luptat pentru a o controla de când nu a reușit să cucerească Kievul la începutul invaziei sale din februarie 2022 a Ucrainei.

Institutul pentru Studiul Războiului a scris că Rusia a făcut câștiguri confirmate în zonă. Ei au scris în evaluarea lor de peste noapte: „Înregistrările geolocalizate publicate pe 4 decembrie arată că forțele ruse au avansat în apropierea zonei rezervorului, direct la nord de Avdiivka. Imagini suplimentare geolocalizate publicate pe 4 decembrie arată că forțele ruse au avansat în Stepove (5 km nord-vest de Avdiivka).

UPDATE ORA 07.00 – SUA impun o nouă rundă de sancțiuni pentru invadarea Ucrainei de către Rusia

SUA au impus marți sancțiuni unui belgian implicat în achiziționarea de electronice pentru armata rusă, companiile sale și un grup de firme și persoane din Belarus legate de invazia Rusiei în Ucraina.

Oficiul Trezoreriei pentru Controlul Activelor Străine a vizat o rețea condusă de Hans De Geetere, cu sediul în Belgia, care includea nouă entități și cinci persoane din Rusia, Belgia, Cipru, Suedia, Hong Kong și Țările de Jos. Aceștia sunt acuzați că sunt implicați în achiziționarea de echipamente de calitate militară pentru Rusia.

ȘTIRE INIȚIALĂ

O instalație militară rusă din Crimeea a fost lovită de forțele ucrainene, relatează postul de televiziune ucrainean Hromadske media, scrie Sky News.

Postul de televiziune, care a citat surse anonime din cadrul forțelor de ordine, a declarat că a fost lovit un terminal petrolier maritim, care se ocupă cu transferul, prelucrarea sau rafinarea și depozitarea de uleiuri.

Acesta a mai spus că loviturile au făcut parte dintr-o operațiune specială a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU).

„Aceasta este o importantă facilitate de infrastructură care furnizează combustibil pentru trupele rusești. Dronele ucrainene au lucrat la ea”, a adăugat ziarul.

Citește și