- A fost prima dată când președintele Putin a folosit numele Navalnîi în public din 2012.
- Navalnîi, care a militat împotriva corupției și a condus proteste majore anti-Kremlin, a murit într-o închisoare din Arctica luna trecută, la vârsta de 47 de ani.
- Aliatul său, Maria Pevchikh, a afirmat anterior că Navalnîi urma să fie eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri.
UPDATE ORA 21:45 – Putin spune despre Crimeea că s-a „întors acasă” când a fost anexată și declară Donbasul parte a „Noii Rusii”
Putin afirmă despre Crimeea că a revenit „în familia noastră comună” în discursul de aniversare a 10 ani de la anexare
Putin a adăugat: „De-a lungul deceniilor, ei au purtat credința în patria lor. Ei nu s-au separat niciodată de Rusia și asta a permis Crimeei să se întoarcă în familia noastră comună”.
Alături de Putin pe scenă au urcat și alți candidați la președinție, care au făcut observații.
Nikolai Kharitonov, care s-a clasat pe locul al doilea, cu doar 4% din voturi, a spus: „Nu am avut nici un comentariu: Din Rusia și Crimeea, există o singură patrie. Și vă felicit cu ocazia acestei a zecea aniversări”.
UPDATE ORA 17:40 – În Piața Roșie va avea loc un miting-concert dedicat aniversării a 10 ani de la anexarea Crimeei la Rusia
Astăzi, în Piața Roșie, va avea loc un miting-concert dedicat aniversării a 10 ani de la anexarea Crimeei la Rusia. Încă de dimineață, poliția și poliția antirevoltă au fost de serviciu în centrul Moscovei, iar străzile din jurul Kremlinului sunt blocate.
UPDATE ORA 16:00 – Alegerile prezidențiale au fost cele mai corupte din istoria Rusiei, potrivit unui organism de supraveghere, în timp ce Occidentul critică victoria lui Putin
Rezultatele alegerilor prezidențiale rusești de duminică nu au avut „nimic de-a face cu realitatea”, a declarat pentru AFP la Berlin Irina Scherbakova, cofondatoare a organizației pentru drepturile rușilor, Memorial.
Cele 87% din voturi obținute de Vladimir Putin arată „ascensiunea acestei dictaturi”, a declarat Scherbakova.
UPDATE ORA 15.00 – Coreea de Nord „transferă Rusiei 7.000 de containere de ajutor militar”
Coreea de Nord a expediat în Rusia aproximativ 7.000 de containere pline cu muniții și alte echipamente militare de anul trecut, a susținut Coreea de Sud.
Ministrul Apărării Shin Won-sik a făcut acest comentariu în timpul unei conferințe de presă, la doar câteva ore după ce armata sud-coreeană a declarat că Coreea de Nord a lansat rachete balistice cu rază scurtă de acțiune în apele sale de est.
SUA și Coreea de Sud au acuzat anterior Coreea de Nord că a trimis Rusiei obuze și alte ajutoare militare în timpul războiului – afirmații pe care atât Rusia, cât și Phenianul au negat.
UPDATE ORA 14.00 – Două persoane au murit și alte patru au fost rănite în urma bombardamentelor ucrainene din satul Nikolskoye din regiunea Belgorod
Două persoane au murit și alte patru au fost rănite în urma bombardamentelor ucrainene din satul Nikolskoye din regiunea Belgorod din Rusia, care se învecinează cu Ucraina, a anunțat luni guvernatorul local.
Atacurile asupra Belgorodului au avut loc frecvent din 2022, dar au escaladat în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din Rusia, care s-au încheiat duminică.
Belgorod, un oraș și o regiune la peste 600 km de Moscova, se află la puțin peste o jumătate de oră cu mașina de granița cu Ucraina, ceea ce îl face o oprire vitală pentru liniile de aprovizionare rusești, dar și unic vulnerabil.
UPDATE ORA 13.00 – Kremlinul spune că crearea unei „zone tampon” este necesară pentru a proteja teritoriul rus de atacurile ucrainene
Kremlinul a spus că singura modalitate de a proteja teritoriul rus de atacurile ucrainene este crearea unei zone tampon care să pună regiunile rusești dincolo de raza de acțiune a focului ucrainean, relatează Reuters.
Într-un apel cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus: Pe fundalul atacurilor cu drone (ucrainene) și bombardării teritoriului nostru: dotări publice, clădiri rezidențiale, trebuie luate măsuri pentru securizarea acestor teritorii. Ele pot fi securizate doar prin crearea unui fel de zonă-tampon, astfel încât orice mijloace pe care le folosește inamicul pentru a ne lovi să nu fie în raza de acțiune.
Putin nu a exclus înființarea unei astfel de zone tampon după ce și-a câștigat al cincilea mandat ca președinte rus în alegerile, care au fost condamnate pe scară largă ca fiind ilegitime.
UPDATE ORA 12.00 – Ucraina a strâns informații înainte de judecată cu privire la peste 128.000 de victime ale crimelor de război
Ucraina a strâns informații înainte de judecată cu privire la peste 128.000 de victime ale crimelor de război, a declarat Veronika Plotnikova, șefa centrului coordonator pentru sprijinirea victimelor și martori ai parchetului general.
Crimele de război includ acte precum atacuri deliberate asupra civililor, atacuri asupra site-urilor culturale sau instituțiilor medicale, tortura și deportările.
UPDATE ORA 10.00 – Putin a părut „nesigur” în discursul victoriei, spune fostul ambasador
Comentariile lui Vladimir Putin după alegeri au fost „marcat incerte”, a spus un fost diplomat. Sir Andrew Wood, fost ambasador al Regatului Unit în Rusia, a declarat pentru Sky News că a fost „lovit” de felul în care a vorbit dl Putin după ce a obținut o victorie inevitabilă.
„El a vorbit despre recunoștința pe care a avut-o, că toată lumea îl susține și așa mai departe.
„Dar este destul de evident că nu era adevărat și el știa asta”. Putin a spus în discursul său de victorie că rezultatul a arătat că oamenii au „încredere” și „speranță” în el și că Rusia este o „familie unită”.
UDATE ORA 08.00 – Secretarul Apărării din Marea Britanie, Grant Shapps, spune că Vladimir Putin se comportă ca un „Stalin modern” în timp ce pretinde victoria într-un scrutin în care a rămas practic fără opoziție
Scriind pentru The Telegraph, Shapps a spus că președintele rus este „un tiran căruia Occidentul trebuie să-i facă față”.
„În mod șocant, la sfârșitul următorului său mandat de cinci ani, el va fi fost la putere aproape exact cât dictatorul Iosif Stalin. Putin se comportă ca un Stalin modern”, a scris el.
Shapps a spus că situația pentru Ucraina rămâne „dificilă”, pe măsură ce Putin își crește economia de război și l-a acuzat pe președintele rus că nu se interesează „doar” pierderile suferite în propriile sale forțe.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Președintele Vladimir Putin a declarat că a fost informat despre o idee de eliberare din închisoare a celui mai vocal opozant al său, Alexei Navalnîi, cu câteva zile înainte de moartea acestuia.
Răspunzând la o întrebare adresată de un jurnalist de la rețeaua americană parteneră a Sky News, NBC, în timpul discursului său după alegeri, de la Moscova, președintele a spus că a fost de acord cu ideea, dar numai cu condiția ca Navalnîi să nu se întoarcă în Rusia.
A fost prima dată când președintele Putin a folosit numele Navalnîi în public din 2012.
El a adăugat că este „trist” că cineva a murit.
Navalnîi, care a militat împotriva corupției și a condus proteste majore anti-Kremlin, a murit într-o închisoare din Arctica luna trecută, la vârsta de 47 de ani.
Aliatul său, Maria Pevchikh, a afirmat anterior că Navalnîi urma să fie eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri, adăugând că a primit confirmarea privind discuțiile cu o zi înainte de moartea sa.
Citește și
- Bild: Trupele Rusiei folosesc războiul din Ucraina pentru a-și adapta propriile tactici militare pentru un război împotriva NATO
- Rezultate preliminare la alegerile prezidențiale din Rusia. Putin conduce cu 87% din voturi
- Iulia Navalnaia spune că a scris numele de familie al soţului ei defunct Alexei Navalnîi pe buletinul de vot