• Forțele aeriene italiene au interceptat două avioane rusești care zburau deasupra apelor internaționale din Marea Baltică.
  • Volodimir Zelenski a demis doi șefi adjuncți ai biroului său și a numit un fost înalt oficial de securitate în funcția de ambasador în Moldova.
  • Parlamentari europeni cer deschiderea unei anchete după dezvăluirile facute de serviciile secrete cehe privind o rețea de influență plătită de Moscova printre europarlamentari.

UPDATE ORA 23:00 – Biserica rusă descrie conflictul drept „război sfânt” împotriva Ucrainei

Biserica Ortodoxă Rusă a descris invazia Rusiei drept „război sfânt” împotriva Ucrainei, deoarece încearcă să formeze „ideologie naționalistă mai largă” în jurul conflictului, potrivit analiștilor militari. Declarația a fost făcută într-un nou document adoptat de Consiliul Mondial al Poporului Rus, condus de Patriarhul Kirill al Moscovei, aliat al lui Vladimir Putin.

UPDATE ORA 22:00 – „Se simte din nou ca în 1939 în Europa”, spune Donald Tusk

Europa se află într-o „eră de dinainte de război” care amintește de 1939 și nimeni nu se va simți în siguranță dacă Ucraina va fi învinsă de Rusia, a avertizat Donald Tusk.

„Pentru prima dată din 1945, războiul în Europa devine „real” din nou”, a spus el. Tusk, fost președinte al Consiliului European și recent ales prim-ministru al Poloniei, a declarat că Vladimir Putin își intensifică războiul împotriva Ucrainei, atacând Kievul cu rachete hipersonice în lumina zilei pentru prima dată la începutul acestei săptămâni.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK
27 DE CICLIȘTI ROMÂNI MERG LA CAMPIONAT

UPDATE ORA 21:00 – Avertismente de raid aerian în toată Ucraina în timp ce Rusia lansează un baraj de 99 de drone și rachete

Rusia a lansat vineri un atac uriaș asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, cu un baraj de 99 de drone și rachete lovind regiuni din întreaga țară, au declarat forțele armate ale Ucrainei. Avertismentele de raid aerian au răsunat în toată țara, 10 regiuni ucrainene fiind sub foc, a declarat ministrul de interne al țării, Ihor Klymenko.

UPDATE ORA 20:00 – Una dintre cele mai mari centrale termice din estul Ucrainei a fost distrusă în loviturile rusești

Una dintre cele mai mari centrale termice din estul Ucrainei a fost complet distrusă de atacurile rusești. Centrala termică Zmiiv, din regiunea Harkov, a fost vizată pe 22 martie în timpul unuia dintre cele mai mari atacuri ale Kremlinului asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. Centrenergo, compania care conduce fabrica, a declarat că daunele au variat de la „complete la semnificative”.

„În prezent, întreprinderea curăță moloz și nu are acces la majoritatea echipamentelor”, se arată într-un comunicat.

UPDATE ORA 19:00 – Ucraina și India, un aliat istoric al Rusiei, poartă discuții pentru întărirea legăturilor

Ministrul de Externe al Indiei a purtat discuții vineri cu omologul său ucrainean, care se afla în vizită pentru a consolida relațiile bilaterale și cooperarea cu New Delhi, care consideră Rusia un aliat istoric din perioada Războiului Rece.

Ministrul indian de externe Subrahmanyam Jaishankar a declarat într-o postare pe platforma de socializare X că el și Dmytro Kuleba au discutat „conflictul în curs și ramificațiile sale mai largi” și au spus că cei doi vor lucra împreună pentru a stimula relațiile dintre țările lor.

UPDATE ORA 18:00 – Ambasadorii depun flori la locul masacrului din sala de concerte din Moscova

Diplomații străini din Rusia au depus flori sâmbătă la locul atacului de săptămâna trecută asupra unei săli de concerte suburbane din Moscova, care a ucis 144 de persoane. Printre cei prezenți s-au numărat ambasadori din Statele Unite, țările UE, Africa și America Latină. Agenția de știri de stat rusă RIA Novosti a menționat că printre participanți se numără reprezentanți ai „statelor neprietenoase”. De la atac, mii de oameni au adus flori, coroane și alte lucruri, cum ar fi ursuleți, creând un memorial improvizat la Primăria Crocus.

UPDATE ORA 17:00 – Steagul ucrainean ridicat de soldați în orașele din „zona gri” de la graniță a fost recuperat

Polițiștii de frontieră ai Ucrainei au ridicat steagul națiunii peste trei orașe din „zona gri” de la granița de est cu Rusia. Imaginile distribuite de Serviciul de Frontieră de Stat al Ucrainei arată steaguri arborate pe o serie de clădiri din orașele Shabelne, Pischane și Degtyarne. „Teritoriul satelor distruse este dens minat și, din cauza bombardamentelor constante ale inamicului, este de nelocuit”, se arată într-o declarație, distribuită alături de videoclip.

UPDATE ORA 16:00 – Zelenski concediază un alt consilier senior

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a demis un consilier de lungă durată și mai mulți consilieri într-o remaniere continuă, în timp ce Rusia a declanșat noi atacuri peste noapte.

Zelenski l-a revocat pe consilierul principal Serhiy Shefir din postul său de prim asistent, unde lucra din 2019. Președintele ucrainean a dat drumul la trei consilieri și doi reprezentanți prezidențiali care supravegheau activitățile de voluntariat și drepturile soldaților. Nu s-a oferit imediat nicio explicație pentru ultimele schimbări în cadrul unei revolte de anvergură a personalului din ultimele luni. Aceasta a inclus demiterea, marți, a lui Oleksii Danilov, care a ocupat funcția de secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare, și a lui Valeri Zalujnîi ca șef al forțelor armate pe 8 februarie. El a fost numit ambasador al Ucrainei în Regatul Unit la începutul acestei luni.

UPDATE ORA 15:00 – Rusia va recruta probabil 30.000 de soldați pe lună, spune Ministerul britanic al Apărării

Rusia „recrutează probabil aproximativ 30.000 de personal suplimentar” pentru a-și duce războiul în Ucraina în fiecare lună, a declarat Ministerul Britanic al Apărării în cea mai recentă actualizare de informații.

UPDATE ORA 14:50 – Europa se află într-o „epocă de dinainte de război“, avertizează Tusk

Europa se află în prezent într-o epocă „prebelică”, a declarat premierul polonez Donald Tusk.

Într-un interviu acordat ziarului german Die Welt, Tusk a declarat că continentul trebuie să își intensifice investițiile în domeniul apărării, adăugând că Europa se află într-o situație „nemaiîntâlnită din 1945”. El a spus: „Știu că sună devastator, mai ales pentru generația tânără, dar trebuie să ne obișnuim cu faptul că a început o nouă eră: cea de dinainte de război. Nu exagerez – devine mai clar în fiecare zi”.

Dl Tusk a continuat spunând că „războiul nu mai este un concept din trecut”.

„Cel mai îngrijorător lucru în acest moment este că literalmente orice scenariu este posibil. Nu am mai văzut o astfel de situație din 1945 încoace”, a adăugat el.

UPDATE ORA 12:00 – Migranți din Tadjikistan care fug din Rusia după atacul de la Crocus

După atacul de la sala de concerte din 22 martie, s-a înregistrat o creștere a numărului de lucrători migranți care părăsesc Rusia pentru Tadjikistan, potrivit Ministerului muncii, migrației și ocupării forței de muncă din Tadjikistan.

„Primim o mulțime de apeluri. Cel mai probabil nu sunt plângeri privind hărțuirea, ci frica cetățenilor noștri, panică, mulți vor să plece”, a declarat Shakhnoza Nodiri, adjunctul șefului ministerului, citat de agenția de presă de stat rusă TASS.

„Acum monitorizăm situația, avem mai mulți oameni care vin (în Tadjikistan) decât cei care pleacă”.

UPDATE ORA 11:00 – Zelenski concediază doi funcționari și numește ambasador în Moldova

Volodymyr Zelenski a continuat schimbările de funcționari apropiați lui și a concediat doi șefi adjuncți ai biroului său și a numit un fost înalt oficial de securitate ambasador în Moldova vecină. Un decret prezidențial a anunțat demiterea lui Andriy Smyrnov, care era responsabil pentru chestiuni de politică juridică, și a lui Oleksiy Dniprov, care conducea „aparatul” biroului.

În locul lor au fost numite Olena Kovalska, care a făcut parte dintr-un grup care l-a consiliat pe președinte cu privire la crearea unui tribunal pentru a urmări în justiție Rusia pentru invazia sa în Ucraina, și Iryna Mudra, care a fost ministru adjunct al justiției.

În discursul său video nocturn, dl Zelenskyy a declarat că l-a numit pe Oleksiy Danilov, fostul șef al Consiliului de Securitate și Apărare al Ucrainei, în funcția de ambasador în Republica Moldova, spunând că dl Danilov a dorit o numire diplomatică.

UPDATE ORA 10:00 – Ucraina se va retrage „cu pași mici” fără ajutorul SUA, afirmă Zelenski

Într-un interviu, Zelenski a declarat că, dacă Ucraina nu primește ajutorul militar american promis, forțele sale vor trebui să se retragă „cu pași mici”. „Dacă nu există sprijin din partea SUA, înseamnă că nu avem apărare aeriană, nu avem rachete Patriot, nu avem bruiaje pentru războiul electronic, nu avem gloanțe de artilerie de 155 mm”, a spus el.

Joe Biden a îndemnat Camera Reprezentanților a SUA, controlată de republicani, să aprobe pachetul de ajutor militar și financiar, dar Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a amânat luni de zile acest lucru, invocând prioritățile interne. Zelenski i-a spus Președintelui american, într-o conversație telefonică de joi, că aprobarea pachetului este vitală.

Forțele rusești au capturat luna trecută orașul Avdiivka din estul țării și de atunci au făcut mici câștiguri, dar liniile de front s-au schimbat puțin în ultimele luni. În interviul său, Președintele ucrainean a declarat că Ucraina compensează lipsa rachetelor cu armament și sisteme de apărare aeriană produse în țară, „dar nu este suficient”.

UPDATE ORA 9:30 – Rusia lansează 12 drone în Ucraina în timpul nopții

Rusia a tras patru rachete și 12 drone Shahed în estul Ucrainei în cursul nopții, anunță în această dimineață forțele aeriene ucrainene. Oficialii au declarat că nouă dintre drone au fost doborâte în patru regiuni.

La 22 martie, Rusia a efectuat un atac aerian major asupra sistemului energetic ucrainean, ca parte a ceea ce Moscova a declarat că a fost o „răzbunare” pentru atacurile ucrainene asupra regiunilor de frontieră rusești. Forțele rusești au continuat să vizeze instalații energetice și în această săptămână.

În ultimele zile, Moscova a intensificat utilizarea rachetelor balistice, care sunt mult mai rapide decât rachetele de croazieră obișnuite și mai greu de doborât, pentru a ataca orașele ucrainene.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Forțele aeriene italiene au interceptat două avioane rusești care zburau deasupra apelor internaționale din Marea Baltică, au declarat pentru Reuters surse din domeniul apărării de la Roma.

Interceptările au fost efectuate joi și vineri dimineață de avioane italiene Eurofighter în baza poloneză Malbork, în cadrul unei misiuni de poliție aeriană a NATO, a precizat forțele aeriene, scrie Sky News.

După ce și-au încheiat activitatea, avioanele italiene s-au întors la baza poloneză, a adăugat forțele aeriene, fără a oferi alte detalii.

Cele două surse din domeniul apărării au declarat că avioanele rusești au fost reperate de radare, dar nu au răspuns la semnalele radio și la cererile de comunicare.

Citește și