• Ucraina se confruntă cu penuria de forță de muncă și muniție, astfel se află în cel mai fragil moment de la începutul războiului.
  • Șeful militar al Ucrainei a declarat că situația de pe câmpul de luptă s-a înrăutățit semnificativ.
  • Rapoartele sugerează că orașul Harkov ar putea fi ținta unui nou atac al Rusiei.

UPDATE ORA 18:52 – Zelensky spune că rolul Chinei în summitul elvețian ar putea „accelera” pacea

Zelensky spune că rolul Chinei în summitul elvețian ar putea „accelera” pacea.

UPDATE ORA 18:12 – Președintele Ucrainei a semnat legea privind înăsprirea mobilizării

Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a semnat o lege privind înăsprirea mobilizării. Fișa documentelor de pe site-ul Radei Supreme precizează că documentul a fost returnat cu semnătura președintelui Ucrainei. Acesta va intra în vigoare pe 16 mai. Pe 14 aprilie, vicepreședintele Radei Supreme, Alexander Kornienko, a declarat că Vladimir Zelensky va semna o nouă lege privind mobilizarea în termen de două săptămâni.

În acest timp, biroul Președintelui a trebuit să verifice documentul pentru conformitatea cu Constituția Ucrainei. Astăzi, 16 aprilie, deputatul din fracțiunea Partidului Servitorul Poporului, Igor Kopytin, a declarat că proiectul de lege a trecut proceduri care confirmă conformitatea sa cu Constituția.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

UPDATE ORA 17.00 – Președintele Poloniei s-ar putea întâlni cu Donald Trump la New York

Președintele polonez Andrzej Duda s-ar putea întâlni cu Donald Trump în timpul unei vizite la New York în această săptămână, a declarat marți.

Duda, al cărui mandat expiră în 2025, a fost unul dintre partenerii internaționali preferați ai lui Trump în timpul președinției sale. Principalul consilier al președintelui polonez a declarat că aceștia rămân în contact, potrivit Reuters. Mulți lideri europeni sunt de mult timp nervoși că o altă președinție Trump ar însemna diminuarea sprijinului american pentru vecinul polonez Ucraina și pentru alianța militară NATO.

Polonia este un aliat statornic al Ucrainei și atât Duda, cât și premierul polonez Donald Tusk au îndemnat legislatorii americani să aprobe un ajutor militar de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina. În timp ce Tusk și Duda sunt amarnic divizați cu privire la o serie de probleme interne, ei sunt uniți în ceea ce privește importanța unui sprijin continuu pentru Ucraina.

„Dacă se întâlnește efectiv (cu Trump), ne așteptăm ca el să ridice ferm problema de a se poziționa clar de partea Occidentului și a Europei în conflictul ucraineano-rus”, a declarat Tusk marți reporterilor.

UPDATE ORA 16.00 – Un gigant german din domeniul apărării va construi o fabrică de muniții în Lituania, pe fondul temerilor legate de amenințarea rusă

Lituania și producătorul german de armament Rheinmetall au convenit să construiască o fabrică de muniții în statul baltic, într-un nou semn de reînarmare a Europei pentru a contracara orice amenințare din partea Rusiei, relatează AFP.

Cel mai mare producător de echipamente militare din Germania și guvernul lituanian au semnat o scrisoare de intenție pentru înființarea unei fabrici de obuze de artilerie de 155 mm în această țară membră a UE și a NATO, care a fost cândva o națiune aflată sub dominație sovietică.

„Aceasta va fi cea mai mare investiție în domeniul apărării realizată vreodată în Lituania”, a declarat presei ministrul economiei din această țară, Ausrine Armonaite.

„Este timpul ca noi, democrațiile, să ne intensificăm arsenalul care este (o) condiție prealabilă pentru apărarea libertății”, a declarat premierul Lituaniei, Ingrida Šimonytė, pe rețelele de socializare.

UPDATE ORA 15.00 – Xi stabilește patru priorități pentru a împiedica agravarea crizei” din Ucraina

Președintele chinez Xi Jinping a prezentat patru priorități care, în opinia sa, ar împiedica deteriorarea crizei” din Ucraina.

China, un aliat geopolitic apropiat și partener economic al Rusiei, a descris în mod repetat războiul drept o criză” și a refuzat să condamne invazia Moscovei.

În primul rând, trebuie să acordăm prioritate menținerii păcii și stabilității și să ne abținem de la a căuta câștiguri egoiste”, a declarat el, a relatat agenția de presă de stat chineză Xinhua, potrivit unei traduceri Google.

În al doilea rând, trebuie să răcim situația în loc să adăugăm combustibil la foc. În al treilea rând, trebuie să creăm condiții pentru restabilirea păcii și să ne abținem de la escaladarea în continuare a tensiunilor”, a spus el.

UPDATE ORA 13.00 – Iranul ar fi pregătit să ofere Rusiei acces la cetățeanul de pe nava confiscată

Se pare că Iranul este pregătit să acorde autorităților ruse accesul la un cetățean rus aflat la bordul unei nave de marfă pe care a confiscat-o în urmă cu câteva zile.

Nava, MSC Aries, sub pavilion portughez, a fost confiscată sâmbăta trecută de Gărzile Revoluționare ale Iranului în Strâmtoarea Ormuz, după ce acestea au afirmat că nava avea legături cu Israelul. Capturarea vasului a fost considerată o represalii pentru atacul Israelului asupra complexului ambasadei iraniene din Damasc, dar a venit, de asemenea, înainte de un atac mai mare cu drone și rachete asupra Israelului la sfârșitul săptămânii trecute.

Agenția de știri Tass a relatat marți că Ambasada Rusiei în Iran a declarat că Teheranul, un aliat al Moscovei, va oferi în curând acces cetățeanului rus Timofey Kolchanov, care se află pe navă.

Potrivit informațiilor furnizate de autoritățile oficiale din Iran, nava maritimă Aries, pe care se află cetățeanul rus Timofey Kolchanov, a fost mutată în portul Bandar Abbas. Partea iraniană a promis că va asigura accesul cetățeanului nostru în viitorul apropiat”, a indicat ambasada.

UPDATE ORA 12.00 – Forțele rusești bombardează estul Ucrainei în încercarea de a avansa pe Chasiv Yar, potrivit unor oficiali

Forțele rusești continuă să bombardeze estul Ucrainei în încercarea de a avansa mai mult în regiunea Donețk, în timp ce Ucraina continuă să sufere de lipsă de forță de muncă și de materiale.

Comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, Oleksandr Syrskyi, a declarat luni că forțele rusești urmăresc să captureze orașul Chasiv Yar din Donețk până la 9 mai, data la care Rusia comemorează victoria sovietică în cel de-al Doilea Război Mondial.

Chasiv Yar se află la vest de Bakhmut, care a fost capturat de forțele ruse în luna mai a anului trecut. Capturarea Chasiv Yar ar oferi Rusiei un alt câștig strategic în Donețk și i-ar putea permite să avanseze spre centrul industrial Kramatorsk. Syrskyi nu a prezentat dovezi pentru afirmația sa.

UPDATE ORA 11.00 – China insistă că a făcut presiuni pentru discuții de pace privind Ucraina

Președintele chinez Xi Jinping a declarat marți că Beijingul a promovat un plan de pace între Rusia și Ucraina, în contextul în care China nu a făcut suficiente eforturi pentru a influența aliatul său Rusia să caute o soluție pașnică la acest război.

China nu este parte sau participant la criza din Ucraina, dar a promovat discuțiile de pace în felul său”, a declarat Xi.

China încurajează și sprijină toate eforturile care conduc la rezolvarea pașnică a crizei și susține convocarea la timp a unei conferințe internaționale de pace recunoscute de Rusia și Ucraina, cu participarea egală a tuturor părților și cu o discuție corectă a tuturor opțiunilor de pace. China este dispusă să mențină cooperarea cu toate părțile relevante, inclusiv cu Germania, în această privință.”

UPDATE ORA 10.00 – În SUA, președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a dezvăluit o propunere de a separa ajutorul militar pentru Ucraina

În SUA, președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a dezvăluit o propunere de a separa ajutorul militar pentru Ucraina de alte tipuri de asistență pentru Israel și Taiwan, în loc să adopte o lege combinată de 95 de miliarde de dolari, care are deja aprobarea Senatului. Președintele SUA, Joe Biden, a cerut Camerei să adopte imediat pachetul de finanțare al Senatului: „Trebuie să o facă acum”. Johnson a insistat că, în schimb, Camera va lua în considerare săptămâna aceasta proiecte de lege separate pentru Ucraina, Israel și securitatea Indo-Pacific.

UPDATE ORA 08.00 – Grossi spune că atacurile nesăbuite” asupra centralei nucleare Zaporojie din Ucraina au pus lumea periculos de aproape de un accident nuclear”

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat în fața Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite că atacurile nesăbuite” asupra centralei nucleare Zaporojie din Ucraina au pus lumea periculos de aproape de un accident nuclear”. Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru incidentele din ultima săptămână, dar Grossi a declarat că este imposibil” în acest moment să se dovedească cine se află în spatele acestora.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Sursele din numeroase instituții media din ultimele două săptămâni au evocat această temerea că apărarea Ucrainei s-ar putea prăbuși în fața unui nou atac rusesc. Ucraina se confruntă cu penuria de forță de muncă și de muniție și pare să fie depășită de efective și de armament pe câmpul de luptă.

Oficiali occidentali au declarat pentru Bloomberg că țara se află acum în cel mai fragil moment de la începutul războiului.

Șeful militar al Ucrainei a declarat că situația de pe câmpul de luptă din estul țării s-a „înrăutățit semnificativ în ultimele zile” și că Moscova și-a intensificat atacurile de când Vladimir Putin și-a extins dominația în urma alegerilor prezidențiale din Rusia.

Rapoartele sugerează, de asemenea, că al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, ar putea fi printre țintele unui nou asalt rusesc.

Citește și