• Barcelona majorează taxa turistică începând din aprilie.
  • Portimão introduce taxa pe sezon și Bali impune taxa la intrarea în țară.
  • Majoritatea taxelor sunt justificate de numărul excesiv de turiști.

Taxele turistice cresc în acest an în multe orașe populare din lume. Efectele turismului excesiv obligă autoritățile să ia astfel de măsuri. În Barcelona, Veneția și Bali taxele aplicate turiștilor au devenit ceva normal.

„Overtourism” se referă la numărul excesiv de turiști care afectează negativ locurile populare. Problemele includ scumpirea proprietăților, gestionarea greoaie a deșeurilor și contribuția la criza climatică. Pentru a combate aceste efecte, orașe precum Barcelona, Veneția și destinații ca Noua Zeelandă implementează taxe turistice. Aceste taxe urmăresc să reducă numărul de vizitatori și să adune fonduri pentru întreținerea infrastructurii.

În 2024, Barcelona va majora din nou taxa turistică, ajungând la 3.25€ pe noapte. Portimão, în Algarve, Portugalia, introduce o taxă variabilă, de 2€ pe noapte în sezonul înalt și 1€ în sezonul scăzut.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
O LUNĂ DE SCHENGEN

Bali, cunoscută și ca Țara Zeilor, a introdus o taxă de 150.000 IDR (aproximativ 8.80€) pentru toți cei care sosesc începând cu 14 februarie 2024. Thailanda și Veneția au discutat de asemenea despre introducerea unor taxe turistice, dar planurile definitive rămân încă neclarificate.

Taxele turistice au scopul de a limita turismul excesiv și de a colecta fonduri pentru îmbunătățirea infrastructurii și a serviciilor locale. De exemplu, Barcelona intenționează să folosească veniturile pentru îmbunătățirea transportului public și infrastructurii orașului.

În Algarve, taxele ajută la finanțarea proiectelor de curățenie, securitate și sustenabilitate. Bali spune că fondurile vor merge către proiecte care să păstreze mediul și cultura. Prin urmare, aceste taxe nu doar că descurajează turismul excesiv, dar oferă și resurse valoroase pentru conservarea.

Citește și