• Ucraina a lovit două depozite de petrol din sudul Rusiei, în timp ce Kievul încearcă să submineze forțele rusești care presează de-a lungul liniilor de front.
  • Sursa de la Kiev a declarat că drona a zburat 1.500 km, numindu-l un record, și a lovit o unitate de cracare catalitică.
  • Moscova afirmă că astfel de atacuri sunt considerate teroriste și a lansat ceea ce spune că sunt lovituri de răzbunare.

UPDATE ORA 21:00 – Un oficial rus îl critică pe Lordul Cameron – în timp ce avertizează că Moscova ar putea ataca „nu doar Kievul”

Ministrul britanic de externe, Lord Cameron, a declarat săptămâna trecută că Ucraina are dreptul să folosească arme furnizate de Marea Britanie împotriva unor ținte din Rusia.

Referindu-se la aceste comentarii, Dmitri Medvedev, un înalt oficial rus de securitate, a avertizat Occidentul să nu dea undă verde atacurilor ucrainene pe teritoriul său cu arme furnizate de Occident.

După ceea ce Moscova a declarat că au fost amenințări din partea Franței, Marii Britanii și SUA, Rusia a declarat la începutul acestei săptămâni că va exersa desfășurarea de arme nucleare tactice în cadrul unui exercițiu militar. Aceste exerciții au ca scop elaborarea răspunsului Rusiei la orice atac asupra țării folosind arme furnizate de Occident, susține Medvedev.

Recomandări

CNN: HAGA CERE ARESTAREA LUI NETANYAHU
RAISI ȘI DELEGAȚIA AU MURIT
CINE ESTE EBRAHIM RAISI?
CINE E MUHAMMAD MUKHABAR?
CONTRACTELE LUI ALTMAN
G7 DISCUTĂ UN NOU ÎMPRUMUT PENTRU UCRAINA

UPDATE ORA 19:30 – Cele cinci obiective ale operațiunii ruse de la Harkov

Forțele ruse au început prima etapă a unei operațiuni în Harkov. Lupte aprige au avut loc în unele părți ale regiunii de nord-est, iar oficialii ucraineni au afirmat că trupele ruse au avansat cu 1 km.

Principalul grup de reflecție din SUA, Institutul pentru Studiul Războiului, a declarat că dovezile indică faptul că atacurile inițiale ale Rusiei au fost efectuate pentru recunoaștere și nu ca o campanie majoră de cucerire a orașului Harkov.

De asemenea, Institutul a sugerat cinci obiective pe care Rusia ar putea încerca să le atingă prin această operațiune:

1. Să subțieze forțele ucrainene de-a lungul liniei de front de 600 de mile și să creeze oportunități în Donețk, în estul Ucrainei.
2. Să atragă forțele ucrainene spre Vovchansk, în Harkov, pentru a facilita eforturile Rusiei de a cuceri Kupyansk – un alt oraș din Harkov.
3. Să creeze o zonă tampon demilitarizată sau sanitară în Ucraina.
4. Să instige panica în Ucraina.
5. Să stabilească condițiile pentru o viitoare ofensivă mai amplă asupra Harkovului.

UPDATE ORA 18:00 – SUA pregătesc un pachet de ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina, potrivit unui oficial

SUA pregătesc un pachet de ajutor militar de 400 de milioane de dolari (320 de milioane de lire sterline) pentru Ucraina, a declarat un oficial pentru agenția de presă Reuters.

Vorbind sub anonimat, oficialul a declarat că ajutorul include artilerie, muniție antitanc, vehicule blindate și arme de calibru mic care pot fi folosite imediat pe câmpul de luptă.

Măsura sugerează că SUA revine la un ritm regulat de furnizare de arme Ucrainei, după adoptarea unui proiect de lege de 60 de miliarde de dolari.

UPDATE ORA 17:00 – ‘Bătălie crâncenă’ în desfășurare la Harkov, în timp ce civilii sunt evacuați

După cum am relatat astăzi, oficialii ucraineni susțin că se desfășoară lupte intense în regiunea nord-estică Harkov, cu bombardamente care vizează orașul Vovchansk.

Ucraina a trimis întăriri în zonă, a declarat Ministerul Apărării, deoarece infanteria rusă a încercat să pătrundă în apărarea ucraineană în apropiere de Vovchansk. Bombardamentele au ucis cel puțin un civil din oraș, iar alți cinci au fost răniți, ceea ce a determinat evacuarea a aproximativ 3.000 de persoane.

„Întregul oraș se află acum sub bombardamente masive, nu este sigur să rămâi aici”, a declarat șeful administrației din Vovchansk, Tamaz Hambarishvili, pentru postul ucrainean de radio Hromadske.

UPDATE ORA 16:00 – Ucraina „se confruntă cu siguranță cu o penurie de energie în această vară”

Ucraina ar putea fi nevoită să se pregătească pentru penuria de energie electrică în această vară, deoarece Rusia continuă să vizeze sectorul energetic al țării, avertizează șeful operatorului de rețea.

Volodymyr Kudrytskiy, șeful operatorului de rețea Ukrenergo, a declarat: „Cu siguranță ne vom confrunta cu provocări în timpul verii, iar aceste provocări vor fi legate în primul rând de lipsa de capacitate din cauza deteriorării centralelor electrice”.

Au existat pene de curent în întreaga țară de la sfârșitul lunii martie, când Rusia a lansat atacuri masive cu drone asupra centralelor electrice, ridicând problema descentralizării capacității de generare.

După cele mai recente atacuri asupra sistemului energetic, Ukrenergo a impus restricții de furnizare a energiei electrice pentru consumatorii industriali, în timp ce guvernul îndeamnă populația să economisească energie electrică.

UPDATE ORA 15.00

Kievul se așteaptă la livrarea primelor avioane F-16 în iunie sau iulie – sursă militară
O sursă militară ucraineană de rang înalt a declarat pentru Reuters că Kievul se așteaptă ca primele avioane F-16 să fie livrate în iunie sau iulie.

Ucraina a căutat avioanele de luptă F-16 fabricate în SUA pentru a o ajuta să contracareze superioritatea aeriană a Rusiei în cei peste doi ani de război. Sursa nu a precizat cine va furniza avioanele

UPDATE ORA 14.00

Forțele ucrainene erau pregătite pentru un nou asalt terestru al Rusiei la granița din regiunea nord-estică Harkov, a declarat vineri președintele Volodimir Zelenski.

„Ucraina i-a întâmpinat acolo cu trupe: brigăzi și artilerie”, a declarat el într-o conferință de presă, adăugând că Rusia ar putea trimite mai multe trupe pentru a-și susține tentativa de avansare.

UPDATE ORA 13.00

Forțele rusești au încercat să treacă granița în Ucraina cu grupuri de sabotaj, în timp ce au intensificat bombardamentele asupra orașului Vovchansk din regiunea ucraineană Harkov (nord-est), a declarat vineri guvernatorul Harkovului.

Oleh Syniehubov a declarat pe aplicația de mesagerie Telegram că încercările au fost respinse și că forțele ucrainene „își mențin cu încredere pozițiile și nu au pierdut niciun metru”, a relatat Reuters.

El a declarat că Rusia nu are resursele necesare pentru a avansa asupra orașului Harkov, iar acțiunile sale la frontieră au fost o „provocare”.

UPDATE ORA 12.00

Un atac cu rachete rusești asupra orașului Harkov a rănit două persoane și a incendiat trei case în primele ore ale zilei de vineri, a anunțat Reuters.

Două persoane, inclusiv un copil de 11 ani, au fost lovite de obuze, a scris guvernatorul Oleh Syniehubov pe aplicația de mesagerie Telegram.

Primarul Ihor Terekhov a declarat că o rachetă S-300 s-a prăbușit în oraș, avariind 26 de clădiri, distrugând complet două dintre ele, dar nu a precizat despre ce clădiri este vorba.

Un cameraman Reuters aflat la fața locului a văzut în zori incendii în ceea ce păreau a fi case rezidențiale. Serviciile de urgență s-au grăbit să stingă incendiile, lucrând printre dărâmături.

Rusia a lansat două rachete S-300/S-400 asupra regiunii în cursul nopții, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Illya Yevlash, într-o emisiune televizată. Nu a fost clar unde a aterizat cea de-a doua.

UPDATE ORA 11.00

Atacurile rusești din Ucraina au ucis două persoane și au rănit 13 în ultima zi, au declarat autoritățile regionale.

Au fost raportate victime civile în oblasturile Dnipropetrovsk, Zaporizhzhia, Harkov și Donețk.

Guvernatorul Serhiy Lysak a declarat că un atac rusesc asupra orașului Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk a ucis un bărbat de 62 de ani și o femeie de 65 de ani și a rănit alte opt persoane, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE ORA 10.00

Rusia a pierdut 479.710 soldați, 7.434 de tancuri și 14.313 vehicule blindate pentru trupe de la începutul conflictului, potrivit Statului Major General al forțelor armate ale Ucrainei.

Acesta mai precizează că pierderile Rusiei includ 16.691 de vehicule și rezervoare de combustibil, 12.387 de sisteme de artilerie, 1.062 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 349 de avioane, 325 de elicoptere, 9.826 de drone și 26 de nave și ambarcațiuni.

UPDATE ORA 09.00

Oficialii serviciilor de informații americane urmăresc îndeaproape pentru a vedea dacă sprijinul Statelor Unite pentru Ucraina va determina guvernul rus să își asume mai multe riscuri în ceea ce privește o eventuală ingerință în alegerile prezidențiale din 2024, a declarat joi un oficial de rang înalt din cadrul FBI.

Oficialii FBI sunt îngrijorați de faptul că războiul din Ucraina – și susținerea sigură a Kievului de către președintele Joe Biden – ar putea fi un „eveniment animator pentru ruși”, a declarat oficialul FBI în cadrul unui briefing cu jurnaliștii despre eforturile de securitate electorală. „Cu siguranță… suntem cu ochii în patru pentru a ne asigura că acest lucru nu sporește asumarea de riscuri [de către ei]”.

FBI a informat reporterii cu condiția ca înalții oficiali FBI să nu fie numiți

ȘTIRE INIȚIALĂ

O dronă ucraineană a lovit joi o importantă uzină de prelucrare a petrolului din regiunea rusă Bașkiria de la o distanță de aproximativ 1.500 km, a declarat o sursă de informații de la Kiev, acesta fiind cel mai lung atac de acest tip de la începutul războiului.

Ucraina a lovit, de asemenea, două depozite de petrol din sudul Rusiei, în timp ce Kievul încearcă să submineze forțele rusești care presează de-a lungul liniilor de front de pe teritoriul său prin atacarea instalațiilor energetice care sunt cruciale pentru finanțarea economiei și a războiului.

Serviciul de urgență rus a declarat că un atac cu drone a avariat o clădire a unei stații de pompare de la complexul de prelucrare a petrolului, petrochimie și îngrășăminte Neftekhim Salavat al Gazprom din Bașkiria, cea mai mare uzină de acest tip din Rusia, a relatat agenția de știri de stat RIA.

Sursa de la Kiev a declarat că drona a zburat 1.500 km, numindu-l un record, și a lovit o unitate de cracare catalitică, într-un atac care a arătat că „rafinăriile rusești și depozitele de petrol care deservesc complexul militar nu se pot simți în siguranță nici măcar în adâncurile din spate”.

Moscova afirmă că astfel de atacuri sunt considerate teroriste și a lansat ceea ce spune că sunt lovituri de răzbunare care au lovit infrastructura energetică a Ucrainei de la jumătatea lunii martie, ceea ce a generat temeri cu privire la rezistența sistemului energetic ucrainean.

Citește și