LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 812. Ucraina s-a retras din acordurile CSI privind forțele armate și strategice, după cum rezultă din decretele lui Zelenski

UPDATE ORA 19:21

Ucraina s-a retras din acordurile CSI privind forțele armate și strategice, după cum rezultă din decretele lui Zelenski.

UPDATE ORA 18:00 – Ucraina neagă faptul că Rusia ar fi preluat Robotyne

Ucraina a negat afirmațiile Rusiei privind progresele înregistrate în regiunea Zaporizhzhia. Armata ucraineană a respins informațiile potrivit cărora forțele Moscovei ar fi preluat controlul asupra satului Robotyne, în partea de sud a regiunii.

„Aceste informații nu sunt adevărate”, a declarat purtătorul de cuvânt militar Dmytro Pletenchuk, citat de agenția Ukrinform.

UPDATE ORA 17:00 – Ofensiva rusă „pare să fi încetinit”

Ofensiva Rusiei în nordul Harkovului a fost în centrul atenției în ultimele zile a multor relatări despre războiul din Ucraina. Cea mai recentă analiză a thinktank-ului american Institute for the Study of War sugerează că ritmul of the offensive „pare să fi încetinit în ultimele 24 de ore”.

Experții grupului au declarat că modelul de activitate ofensivă rusă în zonă este în concordanță cu evaluările potrivit cărora forțele lui Vladimir Putin acordă prioritate creării unei „zone tampon” în zona frontierei internaționale în detrimentul unei penetrări mai profunde în regiunea Harkov.

Acesta a precizat că mai mulți oficiali militari ucraineni au raportat ieri că ei cred că situația din regiunea Harkov se stabilizează lent.

„Imaginile filmate cu drona care se presupune că provin din Vovchansk arată infanteria mobilă pedestră rusă care operează în interiorul așezării în grupuri de asalt de mărimea unor echipe mici, în concordanță cu rapoartele ucrainene”, a adăugat analiza.

UPDATE ORA 16:20 – Doi morți într-un atac aerian rusesc

Două persoane au fost ucise în urma unui atac aerian rusesc asupra infrastructurii din orașul ucrainean Dnipro, a declarat guvernatorul regional.

Serhiy Lysak a precizat pe Telegram că mai multe persoane au fost rănite, dar nu a oferit alte detalii.

Dnipro este al patrulea oraș ca mărime din Ucraina, este situat pe râul Dnipro și se află la aproximativ 500 de kilometri de Kiev.

UPDATE 15:00

În continuarea postării noastre de mai jos, Antony Blinken tocmai a anunțat că SUA va oferi Ucrainei o finanțare militară suplimentară de 2 miliarde de dolari (1,5 miliarde de lire sterline).

Vorbind de la Kiev, unde secretarul de stat se află într-o vizită de două zile, el a declarat că fondul suplimentar va putea furniza arme „astăzi” și va investi în baza industrială a Ucrainei.

„Ne grăbim cu muniția, vehiculele blindate, rachetele și apărarea antiaeriană pentru a le duce pe linia frontului”, a spus dl Blinken.

Secretarul de stat a declarat că SUA se concentrează „intens” pe furnizarea de patrioți și alte forme de sisteme de apărare aeriană, pe care Volodimir Zelenski le-a cerut în mod insistent aliaților.

El a spus că sprijinul vine din partea SUA într-un moment critic pentru Ucraina – care se confruntă cu niveluri acerbe de lupte în nord – în timp ce Moscova vizează regiunea Harkov.

Când a fost întrebat dacă ar susține ca armele americane să fie folosite pentru a lovi locuri din interiorul Rusiei, el a spus: „Nu încurajăm acest lucru, dar Ucraina trebuie să ia o decizie pentru ea însăși”.

UPDATE 14:00

Ministerul rus al Apărării susține că trupele sale au preluat controlul asupra a încă trei așezări din Ucraina, a anunțat agenția de presă de stat RIA.

Rapoartele au precizat că două dintre așezări – Hlyboke și Lukiantsi – se află în regiunea Harkov, iar una – Robotyne – în regiunea Zaporizhzhia.

Lupte violente sunt în curs de desfășurare în prezent în regiunea Kharkiv, în special în unele zone din Vovchansk și în satul de frontieră Buhruvatka.

UPDATE 13:00

Volodimir Zelenski a amânat toate vizitele în străinătate din cauza situației din regiunea Harkov, a declarat secretarul său de presă.

Sergii Nykyforov a declarat pe Facebook că liderul ucrainean a dat instrucțiuni ca „toate evenimentele internaționale programate pentru zilele următoare să fie amânate și să fie coordonate noi date”.

În cursul zilei de astăzi, Zelenski a anulat călătoriile în Spania și Portugalia, dar nu a oferit un motiv specific pentru care.

Moscova a început vineri o ofensivă apăsată în regiunea Harkov, după săptămâni de speculații că se pregătește să stabilească o nouă linie de front acolo, și forțează Ucraina să trimită de urgență întăriri.

UPDATE 12:00

Ucraina plănuiește astăzi să înregistreze un nivel ridicat de importuri de electricitate după ce infrastructura energetică a fost afectată în mod semnificativ de recentele lovituri rusești.

Ministerul Energiei a declarat că se așteaptă ca importurile să crească la 23.692 de megawați oră (Mwh), față de 21.072 Mwh marți și 19.484 Mwh luni.

„Livrările de urgență” vor proveni din Polonia, România și Slovacia, precum și asistență de urgență, a precizat ministerul.

UPDATE 11:00

Șeful forțelor de poliție ucrainene din regiunea Harkov a descris situația din orașul Vovchansk ca fiind „extrem de dificilă”.

Oleksiy Kharkivskiy, șeful poliției de patrulare din Vovchansk, a declarat pe Facebook că forțele rusești stabilesc poziții în interiorul orașului.

Ieri, Rusia a afirmat că a cucerit părți din Vovchansk și din satul de frontieră Buhruvatka.

Aceasta face parte din ofensiva presantă a Moscovei asupra regiunii Harkov, care a început vineri, după săptămâni de speculații potrivit cărora Rusia se pregătea să stabilească o nouă linie de front acolo, și care forțează Ucraina să trimită de urgență întăriri.

UPDATE 10:00

Incendiile de la un depozit de petrol și o substație electrică din regiunile ruse Belgorod și Lipetsk au fost provocate de drone lansate de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), a declarat pentru Reuters o sursă din cadrul serviciilor secrete ucrainene.

Atacul a avariat depozitul de petrol Oskolneftesnab din apropierea orașului
de Staryi Oskol din regiunea rusă Belgorod și substația electrică Yeletskaya din regiunea Lipetsk.

„Industria rusă care lucrează pentru a duce un război cu Ucraina va
rămâne o țintă legitimă pentru SBU”, a declarat sursa de informații.

„Măsurile de subminare a potențialului militar al inamicului vor continua”.

UPDATE 9:00

Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale aeriene au distrus 10 rachete cu rază lungă de acțiune, cunoscute sub numele de ATACMS, pe care armata ucraineană le-a lansat peste noapte în Crimeea.

Ministerul nu a precizat dacă au existat pagube, dar guvernatorul instalat de Rusia în portul Sevastopol din Crimeea a declarat că resturi de rachete au căzut într-o zonă rezidențială.

Potrivit primelor informații, nimeni nu a fost rănit, a declarat guvernatorul Mihail Razvozhayev, pe Telegram.

Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina în urmă cu 10 ani, într-o acțiune condamnată pe scară largă de aliații occidentali ai Kievului.

Iar Rusia a afirmat adesea, fără a furniza dovezi, că Ucraina a început să folosească ATACMS, furnizat de SUA.

Ieri, un oficial american a declarat că ATACMS și interceptorii de apărare aeriană aprobați de Joe Biden la 24 aprilie au ajuns deja la forțele ucrainene.

UPDATE 8:00

Armata ucraineană a declarat că își mută trupele pe noi poziții în două zone din regiunea nord-estică Harkov, unde Moscova desfășoară o ofensivă, și a avertizat cu privire la o consolidare a forțelor rusești în nord, în apropiere de regiunea Sumy.

Un atac transfrontalier pe un nou flanc în regiunea Sumy ar întinde probabil și mai mult apărătorii epuizați ai Kievului, după ce incursiunea Rusiei în regiunea Harkov a deschis vineri un nou front, forțând Ucraina să trimită de urgență întăriri.

Rusia a făcut incursiuni în nordul regiunii Harkov și a
a declarat ieri că a cucerit părți din orașul Vovchansk și din satul de frontieră Buhruvatka.

Șeful spionajului militar, Kyrylo Budanov, a declarat că Moscova a angajat deja toate trupele pe care le are în zonele de frontieră pentru operațiunea de la Harkov, dar că are și alte forțe de rezervă pe care se așteaptă să fie folosite în zilele următoare.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Ucraina a declanșat marți pene de curent de urgență, după ce grevele rusești asupra centralelor electrice au făcut ca țara să nu poată face față unei scăderi a temperaturilor, a declarat operatorul de stat Ukrenergo.

„Între orele 21:00 și 24:00, Ukrenergo este nevoit să introducă opriri de urgență controlate în toate regiunile din Ucraina. Motivul este un deficit semnificativ de energie electrică în sistem, ca urmare a grevelor rusești și a creșterii consumului din cauza valului de frig”, a precizat acesta într-o postare pe Telegram.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat marți că ajutorul militar american în drum spre Ucraina va face o „diferență reală” pe câmpul de luptă, în cadrul unei vizite neanunțate a diplomatului de rang înalt la Kiev.

Exit mobile version