• Vovchansk a devenit principala linie de apărare pentru Ucraina împotriva forțelor rusești care avansează în regiunea Harkov.
  • Statul major ucrainean a afirmat pe Facebook că forțele sale au ripostat împotriva trupelor Kremlinului.
  • Zelenski urma să viziteze Spania și Portugalia la sfârșitul acestei săptămâni pentru a discuta acorduri bilaterale.

UPDATE ORA 21:45 – G7 va susține poziția UE privind utilizarea activelor rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina

Miniștrii de finanțe din G7 se pregătesc să susțină un plan al UE de a utiliza profiturile obținute din activele rusești înghețate pentru a sprijini Ucraina în război.

Un oficial italian din domeniul trezoreriei a declarat că anunțul va fi făcut atunci când miniștrii se vor întâlni săptămâna viitoare la Stresa.

Active financiare în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari (237 de miliarde de lire sterline) au fost înghețate de G7 după ce Moscova a invadat Ucraina în februarie 2022.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

La începutul acestei luni, națiunile UE au ajuns la un acord de principiu pentru a oferi Kievului fonduri suplimentare pentru aprovizionarea militară folosind profiturile activelor rusești.

Acesta a urmat săptămâni de negocieri dure între statele membre.

UPDATE ORA 21:00 – Patru persoane au fost ucise într-un atac în Donețkul controlat de Rusia

Patru femei au fost ucise într-un atac ucrainean în Donețkul controlat de Rusia, relatează agenția rusă de știri TASS, citând afirmații ale autorităților locale.

UPDATE ORA 20:00 – Comandantul NATO: Rusia nu dispune de forțele necesare pentru o pătrundere în Harkov

Rusia nu are suficiente forțe necesare pentru o pătrundere strategică la Harkov, a declarat comandantul militar suprem al NATO.

Vorbind după o reuniune la Bruxelles, comandantul suprem aliat al alianței pentru Europa, Christopher Cavoli, a declarat că este încrezător că trupele ucrainene vor fi capabile să își mențină liniile în regiunea de nord-est, unde Rusia a lansat o nouă ofensivă surpriză în urmă cu aproape o săptămână.

„Rușii nu au efectivele necesare pentru a face o breșă strategică”, a declarat el într-o conferință de presă. „Mai exact, nu au abilitățile și capacitatea de a o face, de a opera la scara necesară pentru a exploata orice pătrundere în avantajul strategic”.

De asemenea, Cavoli a declarat că se așteaptă în curând „îmbunătățiri serioase” în ceea ce privește situația munițiilor din Ucraina. Kievul a rămas fără muniție și arme în urma întârzierilor în livrarea de muniții de la aliații săi, în special din partea SUA.

UPDATE ORA 19:30 – SUA sancționează „transferurile ilegale de arme” între Rusia și Coreea de Nord

SUA au impus noi sancțiuni împotriva a două persoane fizice ruse și a trei companii din Moscova pentru facilitarea transferurilor de arme între Rusia și Coreea de Nord.

Aceasta este cea mai recentă rundă de sancțiuni impuse de SUA pentru a perturba și expune transferurile de arme între cele două țări, inclusiv transferul și testarea rachetelor balistice produse în Coreea de Nord în Rusia.

O declarație a Trezoreriei SUA pentru terorism și informații financiare a numit persoane și firme, inclusiv Trans Kapital Limited Liability Company, Rafort Limited Liability Company și Tekhnologiya.

„Acțiunea de astăzi reflectă angajamentul nostru de a întrerupe Republica Populară Democrată Coreeană de Nord de a aprofunda cooperarea militară cu Rusia”, a declarat Brian Nelson, subsecretarul de stat american, într-o declarație. „Statele Unite vor continua să ia măsuri pentru a-i trage la răspundere pe cei care încearcă să faciliteze transportul de arme și alte materiale pentru a permite războiul Rusiei”, a adăugat Nelson.

UPDATE ORA 19:00 – Danemarca anunță un nou pachet de ajutor militar ucrainean

Danemarca a anunțat că va trimite un nou pachet de ajutor militar Ucrainei, în valoare de aproximativ 5,6 miliarde de coroane daneze (aproximativ 699 milioane de lire sterline).

Troels Lund Poulsen, ministrul danez al apărării, a declarat că pachetele includ în principal apărare aeriană și artilerie. El a precizat că acesta este cel de-al 14-lea pachet al Danemarcei pentru această țară.

UPDATE ORA 18:30 – Rusia expulzează un atașat britanic al apărării

Rusia a declarat că l-a expulzat pe atașatul britanic pentru apărare Adrian Coghill, ca represalii la anunțul Marii Britanii că îl dă afară pe omologul său rus săptămâna trecută. Coghill a fost chemat la ambasada rusă, unde i s-a comunicat expulzarea sa.

Ministerul rus de Externe a calificat acțiunile Marii Britanii drept „neprietenoase” și „antirusești” și a declarat că măsurile de retorsiune din partea Moscovei nu se vor opri aici. „Inițiatorii escaladării vor fi informați cu privire la alte măsuri de represalii”, a declarat ministerul.

La 8 mai, Marea Britanie a anunțat că va expulza atașatul rus pentru apărare, va retrage statutul diplomatic al unor proprietăți și va limita durata vizelor diplomatice rusești, ca răspuns la ceea ce ministrul de interne James Cleverly a numit „activitatea malignă” a Moscovei.

UPDATE ORA 18:00 – Zelenski: Ucraina poate preveni ocuparea Harkovului cu două sisteme Patriot

Zelenski a declarat că nu au nevoie decât de două sisteme Patriot și să împiedice Rusia să ocupe regiunea Harkov.

Vorbind pentru ABC News în timpul unei vizite în regiunea aflată în conflict, Președintele ucrainean a declarat că țara „nu își poate permite să piardă Harkovul” și că „are nevoie de ajutor acum” pentru a o salva de la ocupație.

Moscova a lansat o nouă incursiune peste graniță în Harkov vinerea trecută, forțând 8.000 de persoane să își părăsească locuințele. Aceasta vine după anunțul unui ajutor suplimentar de 2 miliarde de dolari din partea SUA – pe lângă cele 61 de miliarde de dolari deja promise.

Patriot, este un sistem de apărare antirachetă sol-aer și este considerat unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană din SUA. La începutul acestei luni, Germania a promis, de asemenea, o baterie Patriot suplimentară, în timp ce Spania a declarat că va livra rachete antiaeriene Patriot.

UPDATE ORA 16:00 – Paramilitarii ruși anti-Putin luptă pentru Ucraina pe un nou front

Soldații paramilitari ruși anti-Putin s-au alăturat trupelor ucrainene pe noua frontieră din nord-estul Ucrainei.

Legiunea Libertatea Rusiei încearcă să consolideze apărarea Kievului împotriva incursiunii rusești necruțătoare, lansată vineri peste graniță.

Comandantul său adjunct, Maksimilian Andronikov, cunoscut și sub numele de cod Cezar, a declarat că luptătorii ruși au devenit mai inovatori. „Au învățat lecțiile războiului, folosesc tactici destul de inteligente”, a spus el.

UPDATE ORA 15:00 – Sri Lanka va trimite o delegație în Rusia pentru a ajuta la repatrierea bărbaților păcăliți în luptele din Ucraina

Sri Lanka va trimite o delegație la nivel înalt în Rusia pentru a investiga soarta a sute de cetățeni care ar fi luptat în războiul din Ucraina, a declarat joi un înalt oficial.

Campaniile pe rețelele de socializare prin WhatsApp au vizat foști militari cu promisiuni de salarii profitabile și promisiuni de cetățenie, a declarat Ministerul Apărării, avertizându-și cetățenii să nu fie păcăliți.

Mesajele, trimise de cetățenii din Sri Lanka, oferă un număr agenților, care apoi aranjează documentația și zborurile.

Campaniile s-au dovedit atrăgătoare pe măsură ce Sri Lanka se luptă să iasă din cea mai gravă criză financiară din mai bine de șapte decenii, care a dublat ratele sărăciei față de nivelurile pre-pandemie și a împins sute de oameni să migreze.

La începutul acestei luni, autoritățile din Sri Lanka au declanșat investigații cu privire la rapoartele despre cetățenii săi, majoritatea cu pregătire militară, fiind traficați pentru a lupta în războiul din Ucraina, a declarat ministrul de stat pentru Afaceri Externe Tharaka Balasuriya.

„Provocarea principală constă în determinarea numărului exact de persoane din Rusia. Potrivit unor surse neoficiale, aproximativ 600-800 de persoane din Sri Lanka se află în Rusia”, a spus el reporterilor.

UPDATE ORA 14:00 – Zelenski se întâlnește cu liderii militari la Harkov în timp ce ofensiva rusă avansează

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a călătorit la Harkov, în nord-estul Ucrainei, unde a fost informat despre situația câmpului de luptă pe măsură ce noua ofensivă a Rusiei progresează.

Zelensky a spus pe Telegram că s-a întâlnit cu șeful armatei ucrainene Oleksandr Syrskyi și cu alți oficiali militari pentru a discuta „situația operațională, sarcinile și nevoile fiecărei brigăzi implicate, ale fiecărei unități, în special în regiunea Harkov, în districtele Vovchansk și Lyptsi. ”, potrivit unei traduceri NBC News.

Ambele zone sunt văzute ca puncte fierbinți în război, forțele ruse ocupând părți din Vovcensk și pe punctul de a ocupa Lyptsi, potrivit oficialilor ruși.

Armata ucraineană a declarat joi mai devreme că încetinește înaintarea Rusiei și că unitățile sale „continuă să efectueze misiuni de luptă în cadrul dezvoltării urbane Vovchansk din partea de nord a orașului, ținând inamicul sub controlul focului”.

CNBC nu a putut verifica evaluările câmpului de luptă.

UPDATE ORA 13:00 – SUA vor trimite artilerie, rachete și muniție în pachet de arme de un miliard de dolari în Ucraina

Pachetul de arme este a 12-a astfel de tranșă de asistență trimisă Kievului de când Rusia și-a lansat invazia în 2022.

UPDATE ORA 12:00 – Zelenski călătorește la Harkov în mijlocul ofensivei rusești din nordul regiunii

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a călătorit în orașul Harkov, pe fondul unei ofensive rusești în nordul regiunii.

Zelensky a spus pe Telegram că a avut o întâlnire cu armata și a descris situația ca fiind extrem de dificilă, deși „controlată în general”.

„De astăzi, situația din regiunea Harkov este în general sub control, soldații noștri provoacă pierderi semnificative ocupantului. Dar direcția rămâne extrem de dificilă – ne consolidăm unitățile”, a scris el.

Anterior, armata ucraineană a declarat că forțele sale luptă cu trupele rusești în districtele nordice Vovchansk din regiunea Harkiv, dar invadatorii nu au reușit să pătrundă mai adânc în orașul de graniță.

„Planurile inamicului de a pătrunde mai adânc în orașul Vovcensk și de a obține un punct de sprijin acolo au fost dejucate”, a declarat Statul Major ucrainean într-un comunicat.

UPDATE ORA 11:00 – Vladimir Putin sosește în China pentru a-l întâlni pe Xi Jinping

China a întins covorul roșu pentru a-i întâmpina pe președintele rus Vladimir Putin pentru o vizită de stat potențial semnificativă și puternic simbolică, care va fi urmărită îndeaproape în Occident.

A doua vizită a domnului Putin în mai puțin de un an vine în momentul în care națiunile occidentale, conduse de SUA, fac presiuni asupra Chinei pentru a nu mai arunca greutatea economică și industrială în spatele războiului Rusiei din Ucraina.

Călătoria de două zile este prima a lui Putin în străinătate de la începutul noului său mandat de președinte la începutul acestei luni.

UPDATE ORA 10:00 – Putin spune că este „recunoscător Chinei” pentru eforturile de pace în războiul din Ucraina

Vladimir Putin a spus că a vorbit cu omologul său chinez Xi Jinping despre invazia rusă a Ucrainei după ce a ajuns la Beijing pentru o vizită de două zile.

„Suntem recunoscători Chinei pentru eforturile depuse de a rezolva criza din Ucraina”, a spus el. Președintele rus a spus că îl va informa pe liderul chinez despre situația din Ucraina, unde forțele ruse avansează pe mai multe fronturi.

China a emis o propunere de pace în Ucraina anul trecut, dar oferta nu s-a încheiat, iar Kievul a prezentat propriul acord de pace, cerând expulzarea trupelor ruse de pe teritoriul său.

Vizita domnului Putin la Beijing vine în timp ce Moscova continuă o nouă ofensivă în Ucraina.

UPDATE ORA 09:00 – Armata ucraineană mută trupele din cauza focului „intens” al inamicului”

Focurile puternice ale inamicului au determinat armata ucraineană să repoziționeze unele trupe în direcția Kupiansk, la est de al doilea oraș ca mărime al țării, Harkiv, a anunțat astăzi Statul Major.

„În anumite districte, ca urmare a focului intens al inamicului, unitățile noastre s-au regrupat în poziții mai avantajoase”, se arată în raportul de noapte.

Kupiansk a fost ocupat de trupele rusești în primele săptămâni ale invaziei din februarie 2022, dar recucerit de forțele ucrainene mai târziu în cursul anului. Zona a cunoscut lupte grele în ultimele luni.

UPDATE ORA 08:00 – Rusia deschide noi fronturi pentru a întinde armata ucraineană

Rusia deschide noi fronturi pentru a întinde armata Ucrainei, care are lipsă de muniție și forță de muncă, de-a lungul liniei de front de aproximativ 1.000 de kilometri (620 de mile), în speranța că apărarea se va prăbuși. Raidurile de artilerie și sabotaj rusești au amenințat și regiunile Cernihiv și Sumy din nordul Ucrainei.

Ministerul rus al Apărării a susținut, de asemenea, că trupele sale au reluat satul Robotnye din regiunea de sud Zaporizhzhia. Forțele ucrainene au câștigat controlul asupra satului în august anul trecut, în ceea ce a fost văzut ca un avans important într-o contraofensivă care în cele din urmă s-a stins.

În altă parte, în regiunile de sud ale Ucrainei, un atac aerian asupra districtului central Herson a rănit 17 civili, a anunţat procuratura regională. Și un atac cu rachete rusești a rănit șase persoane în Mykolaiv, potrivit serviciului de salvare al Ucrainei.

Știre inițială

Ucraina a respins „parțial” forțele rusești în orașul-cheie de frontieră Vovchansk, situat la doar câțiva kilometri de graniță, a anunțat armata.

Orașul a devenit principala linie de apărare a Ucrainei împotriva forțelor rusești care avansează în regiunea Harkov de când Kremlinul a lansat un asalt vinerea trecută, deschizând un al doilea front după mai mult de doi ani de război.

În ultima sa actualizare, statul major ucrainean a afirmat pe Facebook că forțele sale au ripostat împotriva trupelor Kremlinului, care au intrat recent în sectoarele de nord și nord-vest ale orașului. Afirmația a fost făcută după ce un oficial al poliției locale din Vovchansk a declarat că Rusia „a luat poziții pe străzile” orașului.

Ea survine în timp ce secretarul de presă al președintelui ucrainean Volodymyr Zelenski a anunțat că liderul și-a anulat toate călătoriile în străinătate pentru a se concentra asupra evoluției situației de pe linia frontului.

Zelenski urma să viziteze Spania și Portugalia la sfârșitul acestei săptămâni pentru a discuta acorduri bilaterale.

Citește și