• Serviciile de informații militare din Ucraina confirmă un atac cu drone asupra Republicii Tatarstan din Rusia.
  • Atacul rusesc asupra Harkovului a provocat 7 morți și 21 de răniți.
  • Norvegia anunță un nou pachet de asistență militară de 190 milioane de dolari pentru Ucraina.

UPDATE ORA 19:00 – Rusia desfășoară trupe africane în nordul Harkovului

Rusia a desfășurat trupe din corpul său african în nordul Harkovului, a anunțat Ministerul Apărării britanic.

Ministerul a spus că trupul rus din Africa a apărut în decembrie 2023 și este format din 2.000 de soldați și ofițeri obișnuiți, precum și din mercenari.

Mulți dintre mercenari au servit în Grupul Wagner, a adăugat acesta.

Recomandări

LIDERII RESPING PLANUL LUI PUTIN
EXCLUSIV ALEPH NEWS - MEDIAFAX
ELVEȚIA ÎNVINGE UNGARIA LA EURO
JOE ALWYN „DĂ DIN CASĂ"
FRANCEZII PROTESTEAZĂ
ÎNCEPE EURO 2024

UPDATE ORA 18:00 – Procurorii români îl arestează pe suspectul acuzat de spionaj pentru Rusia

Procurorii români au declarat vineri că au deschis o anchetă penală împotriva unui cetățean român acuzat de trădare și spionaj pentru Rusia de mai bine de doi ani.

Unitatea de urmărire împotriva criminalității organizate a țării, DIICOT, a declarat într-un comunicat că suspectul a supravegheat obiective militare românești sau NATO în apropierea județului Tulcea, din sud-estul României, lângă granița țării cu Ucraina, începând cu 2022.

Suspectul „a colectat informații militare și a făcut fotografii cu echipamente militare și mișcări de personal în zona de frontieră cu Ucraina, pe care le-a trimis apoi diplomaților de la ambasada Rusiei la București”, se arată în comunicat.

Procurorii au adăugat că o instanță română a aprobat arestarea suspectului pentru 30 de zile în așteptarea urmăririi penale.

Arestarea este o premieră în România, un centru al aprovizionării militare și umanitare occidentale către Ucraina de la invazia pe scară largă a țării de către Rusia.

Ambasada Rusiei la București nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii trimise prin e-mail.

UPDATE ORA 17:00 – G7 pregătește „în principiu” un împrumut Ucrainei

Șefii financiari din Grupul celor șapte democrații industriale au început vineri o întâlnire de două zile în Italia, încercând să prezinte un front comun cu privire la necesitatea de a acorda un împrumut Ucrainei și să se opună politicilor industriale „nedrepte” ale Chinei.

Cu toate acestea, comentariile oficialilor înaintea reuniunii de la Stresa, în nordul Italiei, sugerează că nu vor apărea detalii concrete cu privire la impulsul SUA pentru un împrumut Ucrainei susținut de veniturile viitoare din aproximativ 300 de miliarde de dolari din active rusești înghețate.

„Vom face o propunere de a folosi profiturile extraordinare pentru activele rusești în anii următori”, a declarat ministrul francez de finanțe Bruno Le Maire reporterilor înaintea sesiunii de deschidere, o analiză amplă a economiei globale.

UPDATE ORA 16:00 – Zelenski va vizita Spania săptămâna viitoare

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski va călători duminică în Spania și se va întâlni luni cu prim-ministrul Pedro Sanchez și cu Regele Felipe, a informat vineri postul de radio spaniol Cadena SER, citând surse din echipa care coordonează călătoria.

La începutul acestei luni, Zelenskiy și-a amânat călătoria planificată la Madrid și Lisabona, pe fondul luptei intense din regiunea Harkov.

UPDATE ORA 15:00 – Zelenski vizitează locul atacului rusesc fatal asupra Harkovului

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat ieri locul unei rachete rusești asupra unei tipografii din Harkov.

UPDATE ORA 14:00 – Șefii G7 din domeniul finanțelor vor discuta despre Ucraina pe ordinea de zi

Miniștrii de finanțe din țările G7 se întâlnesc săptămâna aceasta în Italia, Ucraina fiind un subiect important pe ordinea de zi. Unii au avansat posibilitatea ca statele G7 să ajute Kievul cu împrumuturi de până la 50 de miliarde de dolari, finanțate din activele rusești înghețate, o idee controversată care nu a primit încă aprobarea deplină din partea comunității occidentale.

Franța a testat joi o rachetă cu capacitate nucleară, la o zi după ce Rusia a anunțat exerciții nucleare, mișcarea Moscovei fiind văzută ca un răspuns la afirmația anterioară a președintelui francez Emmanuel Macron, care a declarat că nu exclude trimiterea de trupe franceze în Ucraina.

Premierul ungar Viktor Orban, cunoscut ca fiind un prieten al președintelui Vladimir Putin și un critic vocal al președintelui ucrainean Volodymyr Zelenski, a pus la îndoială avertismentele unor lideri occidentali potrivit cărora Putin va invada mai multă Europă dacă va reuși în Ucraina.

„Nu consider că este logic ca Rusia, care nu poate nici măcar să învingă Ucraina, să vină dintr-o dată și să înghită întreaga lume occidentală”, a declarat el într-un interviu radiofonic, potrivit Reuters.

UPDATE ORA 11:00 – Copiii schimbă sala de clasă cu poligonul de tragere

David, un elev rus de 14 ani, a învățat ceva nou luna aceasta: este mai dificil să tragi cu precizie cu un Kalașnikov decât cu un pistol.

Împreună cu alți elevi, el a avut ocazia să încerce armele ca parte a antrenamentului militar de bază – o caracteristică a programului școlar care a fost abandonată în ultimii ani ai Uniunii Sovietice, dar care a fost reintrodusă de la începutul războiului Rusiei în Ucraina.

În această lună, în orașul Vladikavkaz din sudul țării, adolescenți în uniformă de camuflaj au tras cu rândul cu armele și au exersat primul ajutor sub ochii instructorilor.

UPDATE ORA 09:00 – Vladimir Putin a sosit în Belarus pentru o vizită de două zile

Vladimir Putin a sosit în Belarus pentru o vizită de două zile, în cadrul căreia va discuta cu aliatul său Alexander Lukașenko despre exercițiile nucleare tactice.

Rusia a început să își amplaseze armele nucleare în interiorul Belarusului, care se învecinează cu Polonia, Lituania și Letonia, membre NATO, de când a început războiul împotriva Ucrainei.

Vizita în Belarus face parte dintr-o rundă de turnee externe pe care Putin le efectuează în momentul în care își începe cel de-al cincilea mandat, multe dintre acestea implicând obținerea de sprijin pentru invazia sa în Ucraina. Se așteaptă ca el și Lukașenko să vorbească despre cea de-a doua fază a exercițiilor cu arme nucleare tactice.

„Astăzi și mâine vom discuta despre toate acestea, inclusiv despre problemele de securitate cărora le-am acordat o atenție considerabilă”, a declarat Putin, citat. „Sunt multe lucruri de discutat”.

UPDATE 5:00

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat pierderile rusești în cursul nopții pe Facebook.

Aceștia au afirmat că pierderile trupelor rusești în Ucraina din 24 februarie 2022 până la 23 mai 2024 se ridică la aproximativ 497.700 de persoane, inclusiv alte 1.330 de persoane în cursul nopții.

UPDATE 3:00

Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal a avut o întâlnire cu misiunea Fondului Monetar Internațional (FMI) condusă de directorul departamentului european al FMI, Alfred Kamme, în urma căreia a dezvăluit angajamentul pe care organizația globală de capital l-a luat față de această națiune în război.

El a declarat pe Facebook: „În total, de la începutul invaziei la scară largă, Ucraina a primit 8 miliarde de dolari de la FMI. Fundația este unul dintre cei mai mari trei donatori și deține cadrul întregii asistențe acordate Ucrainei, în valoare de peste 120 de miliarde de dolari”.

El a adăugat: „Se va asigura că FMI va rămâne un partener de încredere al Ucrainei și în viitor. Suntem extrem de recunoscători pentru încrederea și sprijinul acordat în aceste vremuri dificile.”

ȘTIREA INIȚIALĂ

Trupele rusești sunt „complet împotmolite” în luptele de stradă pentru orașul Vovchansk din regiunea Harkov, suferind „pierderi foarte grele”, a declarat la 23 mai comandantul-șef al forțelor armate ucrainene Oleksandr Syrskyi.

Trupele rusești își desfășoară acum rezervele din diferite sectoare, dar nu reușesc să susțină operațiunile active de asalt în regiune, a declarat Syrskyi.

Rusia a trecut, de asemenea, la apărarea activă în apropierea satului Lyptsi, unde forțele sale explorează zona înconjurătoare și lovesc pozițiile soldaților ucraineni, potrivit generalului. Lupte sunt în desfășurare și într-o zonă forestieră la nord de orașul Kupiansk, în regiunea Harkov.

„Situația este dificilă în zona Kyslivka, unde inamicul încearcă să străpungă apărarea noastră și să ajungă la râul Oskil”, a declarat Syrskyi.

Generalul a descris luptele din sectoarele Pokrovsk și Kurakhove ca fiind „cele mai intense și feroce”.

Lupte intense au loc, de asemenea, în apropierea satului Ivanivske și a orașului Chasiv Yar din regiunea Donețk, a declarat Syrskyi. Forțele rusești încearcă „să se agațe de oraș cu orice preț”, folosind echipamente moderne, a adăugat el.

Citește și