• NATO intenționează să aloce 40 de miliarde de euro Ucrainei în următorul an, reiese din declarația de după Summit-ul NATO.
  • Zelenski și Keir Starmer, noul prim-ministru al Regatului Unit, s-au întâlnit pentru prima dată la Summitul NATO de la Washington. 
  • NATO intenționează să continue expansiunea în Marea Neagră și Balcanii de Est, scrie în declarație.

UPDATE ORA 23:00

SUA au anunțat un nou pachet de ajutor în valoare de 225 de milioane de dolari (174 de milioane de lire sterline) pentru Ucraina.

Joe Biden a declarat că acesta va fi al optulea astfel de pachet pe care l-a autorizat pentru Ucraina.

UPDATE ORA 21:00

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și președintele ucrainean Zelenski au susținut o conferință de presă comună la Washington.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Stoltenberg a declarat că „viitorul Ucrainei este în NATO” și că aliații sunt „nerăbdători” să își demonstreze sprijinul față de Zelenski și țara sa.

Șeful NATO spune că aliații au convenit deja asupra unui pachet „substanțial” pentru Ucraina, care include asistență pentru securitate, formare și furnizarea unui „nivel de bază minim” de 40 de miliarde de euro (33,6 miliarde de lire sterline) în ajutor militar în cursul anului viitor.

Zelenski afirmă că sprijinul NATO pentru Ucraina este „crucial” și va contribui la stoparea „apetitului pentru agresiune” al președintelui rus Vladimir Putin.

El spune că este „încrezător” că Ucraina va adera la NATO și că va „face totul” pentru ca acest lucru să se întâmple.

UPDATE ORA 20:00

SUA vor oferi un nou pachet de securitate pentru Ucraina, a declarat Joe Biden pentru Volodymyr Zelenskyy.

„Vom rămâne alături de voi, punct”, i-a spus președintele american omologului său ucrainean înainte de o întâlnire bilaterală la summit-ul NATO aflat în desfășurare.

Liderul în vârstă de 81 de ani a declarat că acesta va fi al optulea pachet de acest tip pe care l-a autorizat pentru Ucraina.

Zelenski a declarat că vor discuta, în timpul întâlnirii lor, despre modul în care se poate ajunge la un sfârșit just al războiului cu Rusia.

UPDATE ORA 19:00

Două persoane au fost ucise și alte opt rănite într-un atac rusesc asupra unui sat din apropiere de Harkov, a declarat un oficial ucrainean.

O bombă aeriană rusească a fost folosită pentru a ataca satul Bilyi Kolodyaz din nordul Kharkivului, a declarat guvernatorul regional Oleh Synehubov.

UPDATE ORA 18:00

Ucraina a semnat un acord cu un mare producător de armament american pentru a produce muniție.

Compania națională de apărare Ukroboronprom și Northrop Grumman au convenit să creeze muniție de calibru mediu conform standardelor NATO pentru Ucraina.

Președintele ucrainean a semnat acordul la Washington, în cadrul unei reuniuni cu conducerea celor mai importante companii de apărare americane.

Părțile au discutat, de asemenea, perspectivele producției comune în domeniul apărării, în principal muniție, sisteme de apărare aeriană, tunuri, vehicule blindate și drone, precum și repararea și întreținerea echipamentelor militare, potrivit unui comunicat al președinției ucrainene.

UPDATE ORA 17:00

O navă de marfă străină a fost confiscată, iar căpitanul acesteia a fost reținut pentru că ar fi exportat ilegal cereale ucrainene din Crimeea, spune Ucraina.

Biroul procurorului general al țării a declarat că nava, care flutura sub pavilionul Camerunului, exporta produse agricole din portul Sevastopol din Crimeea – un nod militar cheie pentru Rusia în Marea Neagră.

De asemenea, a susținut că cerealele exportate au fost produse în sudul Ucrainei.

Este ilegal să intri pe teritoriul ucrainean recunoscut la nivel internațional printr-un punct de frontieră care nu este controlat de autoritățile ucrainene.

UPDATE ORA 16:00

Rusia va acționa pentru a contracara desfășurarea planificată de rachete cu rază lungă de acțiune ale SUA în Germania, afirmă Kremlinul.

La summitul NATO, SUA și Germania au anunțat că desfășurarea va avea loc în 2026 pentru a-și demonstra angajamentul față de apărarea europeană.

NATO a declarat, de asemenea, că o nouă bază de apărare aeriană a SUA din nordul Poloniei este pregătită pentru misiune.

Baza a fost concepută pentru a detecta și intercepta atacurile cu rachete balistice.

UPDATE ORA 15:00 – Rusia va pregăti un „răspuns militar” la rachetele americane din Germania

Rusia va acționa pentru a contracara desfășurarea planificată de rachete cu rază lungă de acțiune ale SUA în Germania, afirmă Kremlinul. La summitul NATO, SUA și Germania au anunțat că desfășurarea va avea loc în 2026 pentru a-și demonstra angajamentul față de apărarea europeană.

NATO a declarat, de asemenea, că o nouă bază de apărare aeriană a SUA din nordul Poloniei este pregătită pentru misiune. Baza a fost concepută pentru a detecta și intercepta atacurile cu rachete balistice.

UPDATE ORA 14:00 – Numărul persoanelor ucise în unul dintre cele mai mortale valuri de lovituri ale Rusiei crește la 44

Numărul persoanelor ucise de loviturile de zi ale Rusiei asupra Ucrainei luni a crescut la 44, potrivit rapoartelor.

Cinci copii se numără printre morți, au declarat autoritățile ucrainene, iar alte 196 de persoane au fost rănite.

Aproximativ 18 locații din Ucraina au fost atacate, inclusiv spitalul de copii Okhmatdyt și centrul medical Adonis, a declarat Svitlana Vodolaha, un purtător de cuvânt al Serviciului de urgență de stat din Ucraina.

UPDATE ORA 13:00 – Moscova exclude participarea la al doilea summit pentru pace

Moscova a exclus participarea la un al doilea summit pentru pace găzduit de Ucraina, în ciuda posibilității ca Rusia să fie invitată.

Ucraina se pregătește să organizeze conferința înainte de sfârșitul anului, după ce 78 de națiuni au participat la primul summit din Elveția luna trecută – fără a include Rusia sau China.

Kievul a declarat că o încetare a focului depinde de plecarea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, ceea ce Kremlinul a numit un „ultimatum” inacceptabil – în ciuda faptului că el însuși a cerut Ucrainei să cedeze patru regiuni ucrainene și să renunțe la aspirațiile sale de a adera la NATO în schimbul unui armistițiu.

UPDATE ORA 12:00 – Premierul ungar „l-ar putea vizita pe Trump astăzi” – după ce nu s-a întâlnit cu Biden la summitul NATO

Premierul ungar Viktor Orban nu a solicitat o întâlnire bilaterală cu Joe Biden la summitul NATO din această săptămână – și intenționează acum să călătorească în Florida pentru a discuta cu Donald Trump despre un posibil acord de pace, potrivit unui raport.

O sursă apropiată lui Orban a declarat pentru The Guardian că acesta intenționează să se deplaseze astăzi la stațiunea Mar-a-Lago a lui Trump în încercarea de a negocia un acord de pace fără implicarea SUA sau a UE.

Orban i-a înfuriat pe liderii Uniunii Europene după ce a purtat discuții cu Vladimir Putin la Moscova cu privire la un potențial acord de pace la începutul acestei luni – fără a consulta UE în prealabil.

UPDATE ORA 11:00 – O persoană a fost ucisă în urma unui atac cu o dronă ucraineană în regiunea de frontieră rusă

O persoană a fost ucisă și alte trei au fost rănite într-un atac ucrainean cu dronă în regiunea de frontieră rusă Belgorod, a declarat un oficial rus.

Guvernatorul Belgorodului, Vyacheslav Gladkov, a declarat că forțele ucrainene au atacat un sat din districtul Shebekinsky cu drone în această dimineață. Una dintre drone a lovit o mașină, rănind un bărbat care ar fi murit din cauza rănilor înainte de sosirea echipajului de ambulanță, a afirmat Gladkov.

Un alt atac cu dronă a rănit trei bărbați, dintre care doi au fost duși la spital pentru tratament, a spus el.

UPDATE ORA 10:00 – Marea Britanie trebuie să fie „incredibil de atentă” pentru a evita represaliile directe ale Rusiei, spune Ministrul

Ministrul britanic al securității, Dan Jarvis, spune că Ucraina este „o problemă de securitate extrem de importantă”, iar Marea Britanie are „un interes enorm” în ceea ce se întâmplă în război.

Vorbind cu Kay Burley de la Sky News, Jarvis a spus că Marea Britanie va dori să lucreze cu aliații săi pentru a se asigura că Kievul primește sprijinul de care are nevoie. În ceea ce privește o posibilă ripostă rusă, el a spus: „Desigur, trebuie să ne protejăm împotriva acestui lucru și, desigur, trebuie să fim incredibil de atenți”.

Ministrul a declarat că consecințele invaziei lui Vladimir Putin au fost „masive pentru întreaga lume”.

UPDATE ORA 09:00 – Starmer dă undă verde pentru ca rachetele britanice să fie utilizate în atacuri împotriva țintelor din Rusia

Sir Keir Starmer i-a spus președintelui ucrainean că rachetele britanice pot fi utilizate pentru lovituri defensive împotriva țintelor din interiorul Rusiei. Anunțul a fost făcut în timp ce noul prim-ministru britanic s-a întâlnit miercuri cu Volodymyr Zelenski la summitul NATO din Washington DC.

Decizia privind rachetele Storm Shadow, care a fost salutată de Ucraina, reprezintă o schimbare radicală a politicii față de poziția adoptată de fostul guvern conservator.

Semnalând mișcarea, dar refuzând să intre în „aranjamente operaționale”, John Healey, noul ministru al apărării, a declarat pentru Sky News că Marea Britanie „va face tot posibilul să ajute Ucraina în lupta sa pentru a respinge invazia lui Putin”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

NATO intenționează să aloce 40 de miliarde de euro Ucrainei în următorul an, reiese din declarația de după Summit-ul NATO.

Declarația comună a NATO conține o clauză privind „viitorul Ucrainei în NATO” și declară un statut mai integrat al țării în alianță. NATO intenționează să continue expansiunea în Marea Neagră și Balcanii de Est, scrie declarație.

Zelenski și Keir Starmer, noul prim-ministru al Regatului Unit, s-au întâlnit pentru prima dată la Summit-ul NATO de la Washington. 

Zelenski și Keir Starmer, noul prim-ministru al Regatului Unit, s-au întâlnit pentru prima dată la Summit-ul NATO de la Washington.