• Armata ucraineană spune că a folosit bombe planetare americane de mare precizie pentru a lovi regiunea rusă Kursk.
  • Oleschuk spune că Ucraina a recucerit o parte din teritoriul din regiunea Harkov din estul Ucrainei.
  • Biden a promis că Statele Unite, ca parte a unui nou pachet de ajutor, vor transfera în Ucraina rachete pentru sisteme de apărare aeriană, echipamente antidrone și muniție.

UPDATE ORA 21:00 – Zelenski îl numește pe Putin „un bătrân bolnav” într-un videoclip de ziua independenței

Volodimir Zelenski a folosit un mesaj de ziua independenței pentru a-l cataloga pe Vladimir Putin drept „un bătrân bolnav din Piața Roșie”.

Într-un clip video adresat poporului ucrainean, Zelenski a folosit un limbaj batjocoritor pentru a descrie președintele Rusiei în vârstă de 71 de ani și retorica sa nucleară.

„Un bătrân bolnav din Piața Roșie care amenință constant pe toată lumea cu butonul roșu nu ne va dicta niciuna dintre liniile sale roșii”, a spus liderul ucrainean în videoclipul postat pe Telegram.

Recomandări

ISRAELUL ATACĂ HEZBOLLAH
ATAC ASUPRA HEZBOLLAH
BILLIE VOTEAZĂ CU KAMALA
S-A ALES FUMUL
ELEVII-S GATA, ȘCOALA BA
PLANUL LUI ZELENSKI

În discursul său, Zelenski a menționat că războiul început de Rusia s-a extins pe propriul teritoriu.

„Cei care caută să semene răul pe pământul nostru își vor culege roadele de pe propriul pământ”, a spus el.

El a mai spus că „cei care au încercat să transforme pământurile noastre într-o zonă-tampon ar trebui acum să-și facă griji că propria lor țară să nu devină o federație-tampon”.

UPDATE ORA 20:00 – Cinci persoane au fost rănite în urma bombardamentelor rusești

Cinci persoane au fost rănite după un bombardament rusesc în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, au declarat autoritățile.

Serviciul de stat de urgență al țării a declarat că forțele ruse au vizat astăzi satul Novoosynove din districtul Kupyan cu rachete.

Patru femei și un bărbat au fost răniți, se spune, în timp ce două clădiri rezidențiale și o zonă de iarbă uscată au luat foc.

„Salvatorii au stins incendiul și au împiedicat răspândirea flăcărilor în alte case”, a declarat serviciul de urgență pe Telegram, adăugând că medicii se aflau la locul atacului.

UPDATE ORA 19:00 – Ucraina dezvăluie că o nouă dronă cu rachetă a lovit forțele ruse pentru prima dată

Ucraina a vizat pentru prima dată forțele ruse cu o nouă dronă cu rachetă produsă intern, a declarat Volodimir Zelenski.

Vorbind în timpul sărbătorilor Zilei Independenței, președintele ucrainean a spus că Palianytsia, mai rapidă și mai puternică, reprezintă o „clasă complet nouă” de arme.

El nu a oferit detalii despre locul unde a fost folosită arma împotriva trupelor ruse – dar a spus că „inamicul a fost lovit”.

„Știm că în Rusia va fi foarte dificil. Greu chiar și de înțeles ce anume i-a lovit. Greu de contracarat, dar foarte ușor de înțeles de ce”, a spus el.

UPDATE ORA 18:00 – Locuitorii se pregătesc să fugă din Pokrovsk pe măsură ce trupele rusești avansează

Forțele ruse se află acum la doar câțiva mile de orașul strategic Pokrovsk din regiunea Donețk din estul Ucrainei.

Orașul – care se află la o intersecție de drumuri și o cale ferată care îl face un punct logistic important – este în vizorul Moscovei de luni de zile, cu luptele înfiorătoare în zonele din apropiere.

Autoritățile au ordonat familiilor cu copii să părăsească Pokrovsk la începutul acestei săptămâni și au intensificat apelurile pentru ca toți ceilalți civili să fugă.

Un supermarket este golit de rafturi înainte de a fi închis din cauza avansului Rusiei, în timp ce rezidenții din alte părți își scot bunurile din case în timp ce se pregătesc să evacueze. 

UPDATE ORA 17:00 – Atmosferă „solemnă”, în timp ce mulțimea londoneze marchează independența Ucrainei

Există o atmosferă „solemnă” la un eveniment care să marcheze cea de-a 33-a aniversare a independenței Ucrainei în vestul Londrei.

Aproximativ 100 de persoane s-au adunat în Holland Park pentru evenimentul care are loc la statuia Sfântului Volodimir.

„Mi s-a spus că de obicei există parade, concerte, artificii chiar pentru a marca independența Ucrainei față de vechea Uniune Sovietică”, spune Powell.

„Anul acesta, însă, evenimentul este mai degrabă unul solemn”.

Unii oameni au spus că nu ar dori să sărbătorească independența Ucrainei, dar marchează ocazia pe fundalul războiului care a văzut mulți ucraineni forțați să fugă în Marea Britanie.

„De fapt, unii dintre ei fac parte din această sărbătoare astăzi”, spune Powell

UPDATE ORA 16:00 – Cinci oameni au murit într-un atac rusesc

Cel puțin cinci persoane au fost ucise și alte cinci au fost rănite într-un atac rusesc în estul Ucrainei, a declarat un oficial local.

Vadym Filashkin, guvernatorul regiunii Donețk, a declarat că lucrătorii de urgență au fost la locul atacului din orașul Kostiantynivka.

„Vă îndemn din nou pe toți: aveți grijă de voi”, a scris el pe Telegram, fără a oferi mai multe detalii. 

Kostiantynivka se află în apropierea locului de lupte grele din Donețk, unde forțele ruse au făcut progrese de luni de zile.

Avansul s-a accelerat în ultimele săptămâni, pe măsură ce trupele Moscovei împing spre orașul cheie Pokrovsk.

Aceasta este cea mai recentă situație pe teren în estul Ucrainei:

UPDATE ORA 15:00 – Ucraina vrea să-l forțeze pe Putin să pună capăt războiului prin diplomație

Ucraina va face tot posibilul pentru a-l forța pe Vladimir Putin să pună capăt războiului prin diplomație pentru a economisi timp și oameni, a spus Volodimir Zelenski.

Președintele ucrainean a sugerat că, dacă acest lucru nu s-ar întâmpla, Kievul ar fi pregătit să forțeze situația.

El a spus, de asemenea, când a fost întrebat cum vede că se încheie conflictul, că integritatea teritorială a Ucrainei ar trebui restabilită.

UPDATE ORA 14.00 – Rusia și Ucraina fac schimb de 115 prizonieri

Rusia și Ucraina au făcut schimb de 115 prizonieri de război de fiecare parte, după ce Emiratele Arabe Unite au acționat ca intermediar, a anunțat agenția rusă de presă de stat.

Militarii ruși schimbați, capturați de Ucraina în timpul incursiunii sale în regiunea Kursk, se află acum pe teritoriul Belarusului, a declarat Ministerul rus al Apărării.

Acesta este cel de-al șaptelea schimb de acest fel mediat de EAU de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. Abu Dhabi, un partener de securitate apropiat al Statelor Unite, a menținut relații calde cu Moscova pe tot parcursul războiului, frustrând unii oficiali occidentali. De asemenea, a consolidat legăturile cu Kievul.

UPDATE ORA 13.00 – Astăzi, o armă complet nouă a fost utilizată pentru prima dată, drona-rachetă ucraineană Palyanitsa

Astăzi, o armă complet nouă a fost utilizată pentru prima dată, drona-rachetă ucraineană Palyanitsa. Inamicul a fost lovit, spune președintele Zelenski.

UPDATE ORA 11.00 – 200 de persoane evacuate după atacul asupra depozitului de muniții din regiunea Voronej

200 de persoane evacuate după atacul asupra depozitului de muniții din regiunea Voronej. Stare de urgență declarată în trei localități din districtul Ostrogozhsky. 200 de persoane evacuate

UPDATE ORA 10.00 – Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a sosit într-o vizită la Kiev

Duda va lua parte la festivitățile organizate cu ocazia celei de-a 33-a aniversări a independenței Ucrainei

UPDATE ORA 09.00 – Moscova își consolidează ofensiva către centrul strategic cheie

Rusia și-a consolidat trupele în ofensiva sa către centrul strategic ucrainean cheie Pokrovsk din estul regiunii Donețk.

Deși Moscova a redistribuit trupe din alte regiuni din Ucraina înapoi în Rusia pentru a preveni o incursiune ucraineană, nu a redistribuit trupe din ofensiva sa către oraș, ci le-a întărit, potrivit The Economist.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Armata ucraineană spune că a folosit bombe planetare americane de mare precizie pentru a lovi regiunea rusă Kursk și că a recucerit o parte din teritoriul din regiunea Harkov din estul Ucrainei, supusă unei ofensive ruse din primăvară.

Comandantul forțelor aeriene ucrainene, Mykola Oleschuk, a publicat un videoclip în care apare atacul asupra unei baze rusești de pluton în Kursk, unde forțele ucrainene au lansat o incursiune transfrontalieră pe 6 august.

Oleschuk a declarat că atacul cu bombe GBU-39, care au fost furnizate de Statele Unite, s-a soldat cu victime rusești și cu distrugerea de echipamente, scrie AP.

Oficialii americani au declarat că Washingtonul sprijină utilizarea de către Ucraina a armelor cu rază mai scurtă de acțiune, cum ar fi bombele planetare, în atacurile sale peste graniță. Până în prezent, SUA au limitat doar utilizarea rachetelor ATACMS cu rază mai lungă de acțiune pentru lovituri în interiorul Rusiei.