• Forțele rusești au efectuat atacuri continue asupra orașului Bakhmut din estul Ucrainei, în încercarea lor de a face o breșă în defensiva ucrainiană în războiul care durează de un an.
  • Un oficial american anticipează mici câștiguri teritoriale pe termen scurt pentru Rusia.
  • Numărul morților pe câmpul de luptă al Rusiei în Ucraina a depășit toate războaiele sale de după cel de-al Doilea Război Mondial la un loc.

UPDATE ORA 23.00

Războiul din Ucraina se poate termina în doi ani

Această opinie a fost exprimată de secretarul american al armatei SUA, Christine Wormuth, la Centrul de Studii Strategice și Internaționale, relatează Political Lore.

„Cred că războiul din Ucraina se va rezolva de la sine în următorii ani sau doi”, a spus ea. Ministrul a subliniat că luptele s-au dovedit a fi mai prelungite decât s-ar fi putut aștepta.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

„Am fi nesăbuiți dacă nu am fi îngrijorați de capacitățile militare existente [Rusia]”, a spus Wormuth.

UPDATE ORA 22.00

Rachete rusești lovesc infrastructura critică din centrul Ucrainei, spun autoritățile

Oficialii spun că a avut loc un atac cu rachete asupra regiunii centrale Poltava din Ucraina, pe fondul avertizărilor de raid aerian pe scară largă în întreaga țară.

„Inamicul a lansat un atac cu rachete asupra infrastructurii civile și critice din districtul Kremenchuk”, a declarat Dmytro Lunin, șeful administrației militare din Poltava, într-o scurtă postare pe Telegram. „Informațiile despre victime și daune sunt în curs de actualizare”. Marți, Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina că a lansat o serie de tentative de lovituri cu drone care vizează infrastructura din adâncul Rusiei, inclusiv în apropierea capitalei. Nu se pot confirma în mod independent afirmațiile pentru presupusul atac.

UPDATE ORA 21.00

Trupele rusești continuă să avanseze în apropierea orașului Bakhmut, aflat în conflict în estul țării, au declarat forțele armate ucrainene în ultima lor actualizare.

Statul major al forțelor armate ale Ucrainei a postat pe Facebook: Inamicul continuă să avanseze. Asaltul asupra orașului Bakhmut continuă.”

Voluntarii ucraineni care se ocupă de evacuarea civililor din Donbas spun că au încetat să mai meargă la Bakhmut, scrie jurnalistul independent Neil Hauer, citând o amenințare directă a rachetelor rusești ghidate antitanc (ATGM) pe drumurile rămase spre oraș.

UPDATE ORA 20.00

Putin spune că se pregătește să se întâlnească cu Xi al Chinei la Moscova
Vladimir Putin a declarat că se pregătește pentru o vizită la Moscova a președintelui Chinei, Xi Jinping, a relatat presa rusă de stat. Liderul rus a declarat că intenționează să arate delegației chineze linia de metrou Bolshaya Koltsevaya (linia Big Circle) din oraș în timpul vizitei lor în capitala rusă.

O divizie rusă a China Railway Construction Corporation Ltd (CRCC) a fost implicată în construirea unei secțiuni a liniei, a declarat agenția de știri de stat Tass.

UPDATE ORA 19.00

Procurorii ruși au cerut unui tribunal din Moscova să condamne la nouă ani de închisoare un activist pro-democrație și student la informatică, acuzat de discreditarea forțelor armate ale Rusiei.

Dmitri Ivanov, care a condus canalul Telegram Protest la MGU (Universitatea de Stat din Moscova), a făcut 25 de zile de închisoare într-un alt caz, dar nu a fost eliberat când pedeapsa trebuia să se încheie în iunie, a relatat Radio Europa Liberă, citând o știre locală.

Ivanov a vorbit cu The Guardian anul trecut pentru un reportaj despre activiștii anti-război din Rusia care refuză să părăsească țara, unde a spus că se teme că, dacă va părăsi Rusia, atunci nu va mai exista nicio cale de întoarcere.

UPDATE ORA 18.00

Una din două persoane din Elveția susține relaxarea neutralității militare a țării pentru a permite transferul de muniție fabricată în Elveția către Ucraina de către țări terțe, potrivit unui nou sondaj.

Potrivit unui sondaj realizat luna trecută pe un eșantion de aproape 28.000 de persoane, 50% s-au declarat în favoarea permiterii reexportului de arme elvețiene către Ucraina, în timp ce 46% s-au opus, iar 4% au fost indeciși, potrivit Kyiv Post.

De asemenea, sondajul a arătat că 43% dintre respondenți au susținut ca Elveția să transfere tancuri scoase din uz către alte națiuni europene pentru ca acestea să poată trimite aceste tancuri în Ucraina.

UPDATE ORA 17.00

Scholz promite creșterea producției de muniție
Germania a anunțat că va intensifica producția de muniție, asigurându-se în același timp că are suficiente piese de schimb și capacitate de reparații în industria sa de apărare, după un an de a oferi sprijin militar Ucrainei. În urma unei întâlniri cu prim-ministrul leton Krisjanis Karins, cancelarul Olaf Scholz a declarat: „Acesta va rămâne o sarcină continuă, deoarece am spus că vom sprijini Ucraina atâta timp cât va fi necesar”.

Pentru context : În ianuarie, Germania a confirmat că va furniza Ucrainei 14 tancuri Leopard 2 și le-a dat aliaților permisiunea să le trimită și pe ale lor – în ciuda amenințărilor din partea Rusiei.

Mutarea din Germania a însemnat că alte țări – precum Polonia și Spania – care au stocuri ale tancului Leopard 2 ar putea furniza tancurile la Kiev. Înainte de decizie, Kievul a cerut de luni de zile națiunile occidentale să trimită tancuri pentru a oferi forțelor sale puterea de foc și mobilitate. Dar partidul social-democrat al lui Scholz s-a oprit în mișcare, temându-se că ar putea determina Moscova să escaladeze în continuare.

UPDATE ORA 16.00

China și Belarus fac apel la încetarea focului în Ucraina
Liderii Chinei și Belarusului, Xi Jinping și Alexander Lukașenko, au emis o declarație comună în care solicită o încetare a focului și negocieri pentru a ajunge la o soluționare politică a conflictului din Ucraina.

Apelul comun a echivalat cu o aprobare a planului de pace al Beijingului emis săptămâna trecută, care cerea respectarea suveranității naționale și a „integrității teritoriale”. Lucrarea în 12 puncte nu spunea ce s-ar întâmpla cu regiunile pe care Rusia le-a ocupat de la invazie.

UPDATE ORA 15.00

Parlamentul finlandez aprobă cererea de aderare la NATO

Parlamentarii finlandezi au votat în mare parte pentru a sprijini candidatura țării la aderarea la NATO, în cadrul unui vot parlamentar desfășurat miercuri.

La 1 martie 2023, Parlamentul a aprobat propunerea guvernului privind aderarea Finlandei la NATO cu un vot de 184-7″, a anunțat parlamentul într-un comunicat. Finlanda și Suedia au depus cererea de aderare la NATO pe fondul preocupărilor legate de securitate după ce Rusia a lansat invazia în Ucraina.

UPDATE ORA 14.00

Belarus sprijină pe deplin inițiativa Chinei privind securitatea internațională, îi transmite Lukașenko lui Xi

Belarus susține pe deplin inițiativa Beijingului privind securitatea internațională, i-a declarat miercuri, la Beijing, președintele Alexander Lukașenko omologului său chinez Xi Jinping.

Întâlnirea de astăzi are loc într-un moment foarte dificil, care necesită noi abordări non-standard și decizii politice responsabile”, i-a spus Lukașenko lui Xi, potrivit agenției de presă de stat belaruse BelTA.

Acestea ar trebui să vizeze prevenirea unei confruntări globale care nu va avea câștigători. Ați afirmat recent acest lucru, atât în mod clar, cât și fără echivoc, adresându-vă comunității mondiale”, a spus Lukașenko.

UPDATE ORA 13.00

Președintele Ungariei îndeamnă parlamentul să ratifice ascensiunea Suediei și Finlandei în NATO

Președinta Ungariei, Katalin Novák, a declarat că speră ca legislatorii să ratifice ascensiunea Suediei și Finlandei în NATO cât mai curând posibil”, în timp ce au început dezbaterea moțiunilor în parlament.

Unii cred că aceasta este o problemă tehnică ușor de rezolvat. Nu este cazul. Este o decizie complexă, cu consecințe grave, așa că trebuie analizată cu atenție”, a declarat Novák într-o declarație pe Facebook miercuri.

UPDATE ORA 12.00

Forțele ucrainene nu au luat decizia de a se retrage din Bahmut, afirmă un oficial militar

Armata ucraineană nu a luat decizia de a se retrage din orașul bătut Bahmut, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al armatei pentru CNN. Forțele rusești lovesc Bahmut, dar orașul din estul țării, care face obiectul unei contestații aprige, nu este înconjurat, au declarat marți oficialii ucraineni.

Câteva mii de civili se crede că se află încă în oraș, care este în mare parte izolat de ajutorul umanitar.

UPDATE ORA 11.00

Președintele belarus Lukașenko și președintele chinez Xi se întâlnesc la Beijing

Președintele belarus Alexandr Lukașenko s-a întâlnit miercuri la Beijing cu omologul chinez Xi Jinping pentru discuții oficiale, potrivit agenției de presă de stat belaruse Belta.

Cei doi lideri s-au salutat în Marea Sală a Poporului și și-au prezentat reciproc delegațiile respective, a relatat Belta. Au fost intonate imnurile naționale ale celor două țări, iar liderii și-au făcut fotografii unul cu celălalt înainte de a pleca la discuțiile oficiale.

UPDATE ORA 10.00

Ministrul adjunct de externe al Ucrainei îndeamnă Mexicul neutru să sprijine Kievul în războiul său împotriva Rusiei

Ministrul adjunct de externe al Ucrainei, Andriy Melnyk, a îndemnat marți Mexicul să renunțe la poziția sa neutră și să sprijine Kievul în războiul său împotriva Moscovei.

Această țară rămâne mai mult sau mai puțin neutră. Am avea nevoie de mai mult sprijin. Vorbesc acum cel puțin despre ajutor militar”, a declarat Melnyk într-un interviu acordat marți în Mexic, la CNNE.

Sperăm că societatea mexicană, poporul mexican și, în primul rând, guvernul din această țară, ar schimba încet discursul… avem nevoie de mai mult sprijin”, a spus el.

UPDATE ORA 09.00

Moscova acuză Ucraina de multiple tentative de atacuri cu drone în adâncimea teritoriului rusesc

Ministerul rus al Apărării a acuzat marți Ucraina că a lansat o serie de tentative de atacuri cu drone care au vizat infrastructura din interiorul Rusiei, inclusiv în apropierea capitalei, după ce a izbucnit un incendiu la un depozit de petrol și autoritățile au închis brusc spațiul aerian deasupra celui de-al doilea oraș ca mărime al țării.

Guvernatorul regiunii Moscova, Andrey Vorobyov, a afirmat că o dronă ucraineană s-a prăbușit în apropierea satului Gubastovo, la sud-est de capitală. Se pare că drona viza ceea ce el a numit infrastructură civilă, confirmându-se ulterior că este vorba despre o instalație de gaz operată de compania de stat Gazprom.

UPDATE ORA 08.00

Încă 4.500 de civili în Bahmut în timp ce forțele rusești avansează, afirmă un oficial ucrainean

În Bahmut se află în continuare aproximativ 4.500 de civili, inclusiv 48 de copii, a declarat un oficial ucrainean, în timp ce forțele rusești continuă să avanseze asupra orașului, iar oamenii sunt îndemnați să evacueze.

UPDATE ORA 07.00

Numărul morților pe câmpul de luptă al Rusiei în Ucraina a depășit toate războaiele sale de după cel de-al Doilea Război Mondial la un loc

În anul care a trecut de la invadarea Ucrainei, Rusia a suferit mai multe pierderi de vieți omenești din trupele sale decât în toate războaiele rusești de după cel de-al Doilea Război Mondial la un loc, potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale.

CSIS, un grup de reflecție cu sediul în SUA, cu o vechime de 62 de ani, a ajuns la concluzia că aproximativ 5.000-5.800 de militari ruși au fost uciși lunar din februarie anul trecut, ceea ce ridică numărul total de morți la 60.000-70.000 de persoane.

UPDATE ORA 06.00

Lansarea unui dolar digital” ar putea ajuta guvernul SUA să se apere împotriva atacurilor ransomware finanțate din cripto-finanțare, spune un expert în securitate

O monedă digitală a băncii centrale, numită și dolar digital”, este cel mai bun pas” pe care guvernul SUA l-ar putea face pentru a se apăra împotriva infractorilor cibernetici ruși.

Ar aglomera ecosistemul de cripto care permite adversarilor de securitate națională, precum Rusia, să exploateze deficiențele sau slăbiciunile noastre în ceea ce privește infrastructura noastră critică”, a declarat Daleep Singh, fost consilier pentru Consiliul pentru Securitate Națională și Consiliul Economic Național, în fața senatorilor în timpul unei audieri a Comisiei pentru bănci, locuințe și afaceri urbane a Senatului.

UPDATE ORA 05.00

Senatul SUA ia în considerare măsuri pentru a asigura respectarea de către Rusia a plafonului de preț la produsele petroliere

Senatorii americani iau în considerare noi măsuri care vizează să asigure respectarea de către Rusia a plafonului de preț de 60 de dolari pe baril impus la produsele petroliere importate în și din această țară.

Plafonul, elaborat de țări precum G-7 și Australia, este menit să-l priveze pe președintele rus Vladimir Putin de o sursă de venit pentru a-și susține invazia în Ucraina. Rapoarte recente arată că Rusia a reușit să vândă țiței la un preț mediu de 74 de dolari pe baril pe lună după plafonarea prețului din 5 decembrie, potrivit senatorului republican Steve Daines din Montana, care face parte din Comisia pentru bănci, locuințe și afaceri urbane a Senatului

UPDATE ORA 04.00

Putin îi acordă actorului american Seagal cel mai important premiu de stat pentru muncă umanitară

Președintele rus Vladimir Putin i-a acordat un premiu de stat de top actorului hollywoodian Steven Seagal pentru a-l recompensa pentru activitatea sa umanitară și culturală internațională, se arată într-un decret de stat.

Decretul a precizat că starul de 70 de ani, protagonistul unor filme de acțiune precum Under Siege”, a primit Ordinul Prieteniei al Rusiei. Nu a existat nicio reacție imediată din partea lui Seagal.

Decretul menționa activitatea lui Seagal în calitate de reprezentant special al Ministerului rus de Externe pentru legăturile umanitare cu Statele Unite și Japonia.

UPDATE ORA 03.00

USAID donează locuitorilor din Harkov locuințe mobile cu cazane pentru cazane, pentru a ajuta în caz de pene de curent.

Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, sau USAID, în Ucraina a declarat că a oferit case mobile cu cazane pentru locuitorii din Harkov. Agenția urmează să doneze cinci dintre aceste case.

UPDATE ORA 02.00

Principala agenție de informații din Ucraina spune că nu există dovezi că China furnizează arme Rusiei

Principala agenție de informații din Ucraina a declarat că nu a văzut dovezi că China a fost de acord să furnizeze arme Rusiei.

Nu există niciun semn că China va fi de acord să trimită arme Federației Ruse”, a declarat Kyrylo Budanov, șeful Direcției principale de informații din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, într-un interviu acordat Vocea Americii.

Deocamdată, nu cred că China va fi de acord cu transferul de arme către Rusia. Nu văd niciun semn că astfel de lucruri sunt măcar discutate”, a declarat Budanov.

UPDATE ORA 01.00

Cel puțin 406 copii au murit în război, potrivit Ucrainei

Ucraina a declarat că cel puțin 460 de copii au fost uciși din cauza războiului din Rusia, iar alți 927 au fost răniți de la începutul conflictului, în urmă cu un an.

Mai mult de 340 sunt dați dispăruți, iar aproximativ 16.220 au fost deportați din orașele ucrainene în Rusia.

Lupte intense în Bakhmut

Forțele rusești au efectuat atacuri continue asupra orașului Bakhmut din estul Ucrainei, în încercarea lor de a face o breșă în defensiva ucrainiană în războiul care durează de un an. Un oficial american anticipează mici câștiguri teritoriale pe termen scurt pentru Rusia.

Avioanele ucrainene au lansat trei lovituri asupra zonelor de concentrare a forțelor rusești, potrivit unei declarații a Statului Major General al Forțelor Armate ucrainene de marți seară.

Bakhmut avea o populație de aproximativ 70.000 de locuitori înainte de război.

„Cea mai dificilă parte, ca și înainte, este Bakhmut și luptele care sunt esențiale pentru apărarea orașului”, a declarat președintele ucrainean Zelenski în discursul său video de noapte.

„Rusia, în general, nu ține cont de oameni și îi trimite în valuri constante împotriva pozițiilor noastre, intensitatea luptelor nu face decât să crească”, a mai spus Zelenski.

O capturare a Bakhmut de către Rusia ar deschide calea pentru preluarea ultimelor centre urbane rămase în provincia industrială Donețk.

Copii ucraineni răpiți

Polonia va lansa în această săptămână o inițiativă comună cu Comisia Europeană pentru a da de urma copiilor ucraineni care au fost răpiți și duși în Rusia în timpul războiului din Ucraina, precum și pentru „a se asigura că cei responsabili sunt aduși în fața justiției”, potrivit presei locale.

Scopul este „de a „atrage atenția lumii asupra acestei probleme grave prin nivelul politic foarte înalt al acestei inițiative, la nivelul președintelui Comisiei Europene și al premierului polonez”, a declarat sâmbătă ministrul polonez al afacerilor europene, Szymon Szynkowski vel Sęk.

Programul va implica „activități de investigare pentru a colecta dovezi specifice” ale răpirilor și „stabilirea unui mecanism care să permită soluționarea problemei” . Alte detalii vor fi anunțate la începutul acestei săptămâni, a adăugat ministrul.

De la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în urmă cu un an, Kremlinul a fost acuzat de diverse agenții internaționale că deportează cu forța copiii ucraineni în Rusia sau în teritoriile controlate de Rusia. Agenția ONU pentru refugiați, UNHCR, a acuzat Moscova că îi dă spre adopție unor familii rusești.

Deși numărul exact al copiilor duși cu forța în Rusia este necunoscut, iar estimările variază foarte mult, consilierul prezidențial al Ucrainei pentru drepturile copilului, Daria Herasymchuk, a raportat luna trecută că aproape 14.000 de copii ucraineni au fost răpiți.

La începutul acestui an, miniștrii de externe german și olandez au condamnat Rusia pentru ceea ce au numit o politică „crudă” și „inumană” care „destramă familii” .