• Zelenski a recunoscut luni seară că situația trupelor sale din jurul Bahmut, în estul țării, devine foarte dificilă.
  • „Situația devine din ce în ce mai complicată” , a declarat el în mesajul său zilnic.
  • „Inamicul distruge în mod sistematic tot ceea ce poate fi folosit pentru a ne proteja pozițiile” , a adăugat el, numindu-i pe soldații ucraineni angajați în luptă „adevărați eroi”.

UPDATE ORA 24:00

Zelenski: Intensitatea luptelor în Bahmut este în creștere

Intensitatea luptelor dintre forțele ucrainene și cele ruse în jurul orașului Bahmut din estul țării continuă să crească, a declarat președintele Volodimir Zelenski.

Comentariile liderului ucrainean vin la o zi după ce a declarat că situația militară devine din ce în ce mai dificilă în jurul orașului.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

În ultimele luni, bătălia din Bakhmut a devenit una dintre cele mai aprige din războiul de până acum, locuitorii fiind nevoiți să se adăpostească sub pământ și în condiții de îngheț.

Forțele rusești și-au intensificat ofensiva în estul Ucrainei, în timp ce încearcă să încercuiască micul oraș minier Bahmut.

Rusia încearcă să taie liniile de aprovizionare vulnerabile ale apărătorilor ucraineni în oraș și să îi forțeze să se predea sau să se retragă.

UPDATE ORA 23:00

Rusia încearcă să incrimineze rusofobia

Președintele Consiliului pentru Drepturile Omului din Rusia a cerut o nouă lege care să incrimineze ,,rusofobia” , relatează agenția de știri Interfax.

În cadrul unei întâlniri de astăzi, Valery Fadeev a propus definirea conceptului de „rusofobie” la nivel legislativ și a cerut o lege care să o descurajeze.

,,Și ce este rusofobia? Noi o înțelegem intuitiv, dar cum să o scriem în lege, cum să o calificăm în limbaj juridic, cum să calificăm actele?” , a spus el.

,,Sarcina noastră de astăzi este să încercăm să formulăm juridic ce este rusofobia și ce articole din codul penal pot fi folosite sub această calificare, iar dacă nu există un astfel de articol, atunci trebuie introdus un articol suplimentar.”

UPDATE ORA 22:00

Activiștii ucraineni din Crimeea transformă simbolul militar rusesc în clepsidre

Activiștii pro-ucraineni din Crimeea au transformat simbolul militar rusesc – litera Z – în clepsidre pictate în culorile drapelului ucrainean.

Campania – care se numește ,,Vine vremea libertății” – a fost lansată de filiala din Crimeea a mișcării de rezistență Panglica Galbenă, relatează publicația ucraineană Pravda.

,,Ceasurile de nisip albastre și galbene care au început să apară în peninsulă sunt avertismentul nostru pentru ocupanți că mai au puțin timp la dispoziție pentru a părăsi teritoriile ucrainene” , a declarat curatorul organizației Yellow Ribbon pentru această publicație.

UPDATE ORA 21:00

Pentagonul nu se așteaptă la ,,câștiguri teritoriale semnificative” din partea Rusiei în acest an

Colin Kahl, subsecretarul american al apărării pentru politică, a declarat astăzi că nu crede că rușii ar putea ,,mătura Ucraina și obține câștiguri teritoriale semnificative în acest an” .

El a recunoscut, totuși, că ,,mici porțiuni de teritoriu” ar putea schimba curând mâinile, referindu-se la situația din estul țării, în jurul Bahmut, unde armata ucraineană se luptă.

UPDATE ORA 20:00

SUA califică conflictul din Ucraina drept un chin de moarte

Subsecretarul american pentru politica de apărare Colin Kahl a descris marți criza din Ucraina ca fiind o ,,luptă crâncenă” , menționând că rezolvarea acesteia ar putea dura ani de zile.

În cadrul unei audieri în Camera Reprezentanților, Kahl a precizat că SUA nu pot prezice traiectoria conflictului, afirmând că acesta s-ar putea ,,încheia în șase luni sau poate în doi sau trei ani” .

El a continuat să sublinieze că nu se așteaptă ca Rusia să avanseze semnificativ pe termen scurt, estimând că doar schimbări minore în teritoriul ocupat sunt probabile în următoarele săptămâni și luni. Potrivit oficialului, forțele Moscovei dețin în prezent aproximativ o cincime din teritoriul ucrainean.

UPDATE ORA 19:00

Lukașenko sosește pentru o vizită de trei zile în China

Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a sosit marți în China pentru o vizită de stat de trei zile, la cererea omologului său chinez, Xi Jinping, în timpul căreia se așteaptă ca cei doi lideri să aibă discuții bilaterale.

De asemenea, șeful statului belarus se va întâlni cu înalți oficiali chinezi pentru a discuta despre cooperarea politică, comercială și economică între Minsk și Beijing. Viceprim-ministrul belarus Nikolai Snopkov și ministrul de externe Serghei Aleinik s-au alăturat lui Lukașenko în vizita sa la Beijing.

Volumul comerțului bilateral dintre China și Belarus a depășit anul trecut o valoare de 5 miliarde de dolari, în creștere cu 33% față de anul precedent, potrivit agenției de presă Xinhua.


Rusia și Belarus convin să mențină stabil prețul gazelor până în 2025

Rusia și Belarus au convenit ca prima să continue să furnizeze gaze naturale celei de-a doua la prețul din 2022 până la sfârșitul anului 2025, a anunțat marți Ministerul rus al Energiei.

Vestea vine în urma unei întâlniri care a avut loc astăzi la Moscova între ministrul belarus al Energiei, Viktor Karankevici, și ministrul rus al Energiei, Nikolay Shulginov.

Potrivit comunicatului de presă emis de omologul rus, în cadrul întâlnirii au fost discutate și aspecte legate de cooperarea bilaterală în sectorul energetic, inclusiv implementarea unor programe comune pentru formarea unor piețe comune de energie electrică și gaze naturale.


Mai multe regiuni din Ucraina emit o alertă de raid aerian

Alerte de raid aerian au fost activate marți de către regiunile din estul, centrul și nordul Ucrainei, potrivit Ministerului ucrainean al Transformării Digitale din această țară.

Anunțurile vin după ce o serie de drone au fost doborâte de autoritățile ruse sau s-au prăbușit în regiunile ruse Belgorod, Briansk, Krasnodar și Adygea în ultimele 24 de ore.

Un alt vehicul aerian fără pilot la bord a căzut în apropierea unei stații de distribuție a gazelor din Kolomna, la aproximativ 100 de kilometri sud-est de Moscova.

UPDATE ORA 18:00

Putin promulgă legea privind suspendarea START

Președintele rus Vladimir Putin a semnat marți legea de suspendare a noului Tratat de reducere a armelor strategice (START), autorizând actul adoptat de Duma de Stat săptămâna trecută.

În discursul său anual din 21 februarie, Putin a anunțat că Moscova nu va mai participa la acest tratat, având în vedere că NATO susține forțele Kievului în conflictul din Ucraina, afirmând că permiterea unor inspecții nucleare ar fi ,,un nonsens total” .

Decizia a primit un răspuns negativ din partea Occidentului, în timp ce Rusia a susținut că decizia de suspendare a START nu aduce lumea mai aproape de un război nuclear, confirmând că aceasta poate fi anulată.

UPDATE ORA 17:00

Zelenski spune că s-a întâlnit cu procurorul CPI

Președintele ucrainean Volodymir Zelenski a declarat marți că s-a întâlnit cu procurorul Curții Penale Internaționale (CPI) pentru a discuta despre presupusele crime comise de forțele ruse în timpul conflictului din țara sa.

Liderul a dezvăluit că a vorbit despre ,,crimele odioase” ale Moscovei cu procurorul CPI, Karim Khan, adăugând că acestea nu trebuie să rămână nepedepsite.

În luna martie a anului trecut, Curtea a lansat o anchetă privind evenimentele din Ucraina, Marea Britanie și Germania solicitând în special formarea unui tribunal special separat pentru a aborda crimele despre care Kievul susține că au fost comise de trupele rusești.

UPDATE ORA 16.00

O dronă s-a prăbușit în apropiere de Moscova, iar alte trei aeronave au fost doborâte în Rusia, potrivit autorităților locale

O dronă s-a prăbușit marți, 28 februarie, la aproximativ 100 km de Moscova, potrivit autorităților locale. Autoritățile ruse indică faptul că alte trei aeronave de acest tip au fost doborâte în alte părți ale Rusiei. Mai multe incidente în care au fost implicate drone au avut loc în ultimele luni pe teritoriul rus, uneori departe de linia frontului din Ucraina, dar este pentru prima dată când un astfel de raport are loc în regiunea capitalei.

Guvernatorul regiunii, Andrei Vorobiov, a declarat că o dronă a căzut în apropierea orașului Gubastovo, la aproximativ 100 de kilometri sud-est de Moscova, în apropierea unei stații de comprimare deținută de compania de gaze Gazprom. ,,Ținta a fost probabil o instalație civilă care nu a fost avariată” , a precizat el pe Telegram. ,,Nu există victime, nu există distrugeri la sol” , a adăugat el. Ministerul regional al Energiei, citat de agenția de presă Ria-Novosti, a precizat că atacul cu dronă nu a provocat nicio „situație de criză” și că rețeaua de distribuție a gazului funcționează „normal”.

Infrastructurile civile vizate, potrivit Moscovei

În plus, armata rusă a declarat că a neutralizat, fără a provoca pagube, două drone ucrainene care vizau infrastructuri civile în sud-vestul Rusiei, în regiunea Krasnodar și în Republica Adygea. Autoritățile dintr-o altă regiune rusă, Briansk, la granița cu Ucraina, au anunțat, de asemenea, în cursul dimineții, că au doborât o dronă ucraineană, fără a provoca pagube. De asemenea, resturile a trei drone au fost descoperite în timpul nopții pe străzile unor zone rezidențiale din Belgorod, capitala unei regiuni care se învecinează de asemenea cu Ucraina.

De la începutul ofensivei ruse în Ucraina, în februarie 2022, localități și infrastructuri din regiunile rusești care se învecinează cu această fostă republică sovietică au suferit în mod repetat lovituri, în special din drone, adesea mortale, atribuite de Moscova armatei ucrainene. Iar mai multe baze aeriene rusești, aflate la sute de kilometri de front, au fost lovite de drone ucrainene, potrivit Moscovei. La sfârșitul lunii decembrie, armata rusă a declarat că trei dintre militarii săi au fost uciși de resturile unei drone ucrainene doborâte în timp ce se apropiau de o bază aeriană din regiunea Saratov, la 500 km de frontiera ucraineană.


Șeful Comisiei Rada pentru Securitate Națională: o ofensivă masivă a Federației Ruse este așteptată în martie-aprilie

Înaintarea lentă a trupelor rusești în estul Ucrainei, observată în urmă cu câteva săptămâni de serviciile secrete occidentale și clasificată drept posibil început al unei noi ofensive rusești, este de natură extrem de locală și este puțin probabil să aibă un impact semnificativ asupra echilibrului de putere asupra prima linie, crede șeful Comisiei Radei Supreme pentru securitate națională, apărare și informații, Roman Kostenko.

Potrivit lui Kostenko, ofensiva „principală” a rușilor va fi mult mai mare (chiar și globală, după cum spune el) și ar trebui să înceapă cel mai probabil la sfârșitul lunii martie sau prima jumătate a lunii aprilie.

UPDATE ORA 15.00

Șeful SBU: Rusia efectuează cel puțin o duzină de atacuri cibernetice în fiecare zi

Peste 64.000 de dosare penale au fost inițiate în Ucraina împotriva militarilor și mercenarilor forțelor armate ruse. Mai mult de o treime dintre acestea (24 mii) sunt cazuri de crime de război, a declarat șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, generalul-maior Vasily Malyuk.

Cu o zi înainte, secretarul general al ONU António Guterres a acuzat Rusia de „cele mai masive încălcări ale drepturilor omului” din istoria modernă.

Într-un interviu pentru ziarul britanic Independent, Malyuk a mai spus că serviciile de securitate ucrainene resping cel puțin o duzină de atacuri ale hackerilor din Rusia în fiecare zi. Dacă în 2020 au fost 800 de astfel de atacuri, iar în 2021 – aproximativ 2000, atunci în anul de după începerea invaziei au fost înregistrate peste 4500 dintre ele.

UPDATE ORA 14.00

Rusia nu va face niciodată compromisuri cu privire la regiunile ucrainene anexate, afirmă Kremlinul
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia este deschisă la negocieri pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, dar a insistat că Moscova nu va face niciodată compromisuri cu privire la ceea ce a descris ca fiind noile realități teritoriale.

Vorbind reporterilor în timpul unei ședințe de informare obișnuite, Peskov a declarat că Moscova nu va renunța la pretențiile sale asupra a patru regiuni ucrainene pe care Vladimir Putin le-a anexat în septembrie.

UPDATE ORA 13.00

Peskov: Putin deschis pentru discuții cu Macron și Scholz
Președintele Vladimir Putin este pregătit pentru orice contact care ar ajuta Rusia să-și atingă obiectivele, de preferință pe cale pașnică, a declarat purtătorul de cuvânt al său, Dmitri Peskov. El susține că nu au existat inițiative pentru contacte de la liderii Germaniei și Franței recent.

„Am auzit o mulțime de declarații ale lui Scholz și Macron, care au spus că vor continua să comunice cu Putin pentru a căuta câteva căi și căi de ieșire din situație. Cu toate acestea, nu au existat inițiative recente. Am auzit cinci sau șase declarații ale lui Macron despre disponibilitatea lui de a-l suna pe Putin și de a vorbi, dar toată lumea ar trebui să știe acest lucru: nu au existat cereri, orientări sau studii de date posibile pentru o astfel de conversație”, a spus Peskov într-un interviu acordat Izvestia.

UPDATE ORA 12.00

Unul dintre cele mai mari carteluri de droguri a fost lichidat în Ucraina

Presa relatează că mai mult de 200 de căutări au fost efectuate în Krivoy Rog la Dvadtsatovskys, o rețea formată din trei organizații și șase grupuri. Luni, 27 februarie, în cadrul unei operațiuni la care au participat 1.200 de oficiali de securitate, 37 de membri ai unui grup infracțional au fost reținuți . Printre ei se numără zece lideri.

UPDATE ORA 11.00

Aeroportul rus Pulkovo din Sankt Petersburg a suspendat temporar toate zborurile de marți, a anunțat guvernul orașului pe canalul său Telegram. Reuters relatează că nu a oferit un motiv. Oprirea va dura până la ora 9:00 GMT (ora locală 12:00).

UPDATE ORA 10.00

Reuters relatează că mai multe zboruri interne rusești către Sankt Petersburg au fost întoarse marți la punctele de plecare, potrivit site-ului de urmărire a zborurilor Flight Radar.

Cel puțin cinci zboruri care se îndreptau din capitala Moscova spre Sankt Petersburg au fost întoarse spre Moscova începând cu ora 8.00 GMT (11.00, ora locală), după ce inițial s-au învârtit în aer, după cum arată traiectoria zborurilor pe Flight Radar.

Nu a fost imediat clar de ce, deși Reuters a precizat că un raport media neconfirmat de la publicația de știri online rusă Baza a afirmat că un obiect neidentificat a fost văzut pe cer și că avioane de luptă au fost trimise pentru a investiga.

UPDATE ORA 09.00

Secretarul de stat american Antony Blinken a promis marți sprijin pentru independența Kazahstanului, în cadrul unei călătorii menite să sporească influența în Asia Centrală, care a fost zguduită de invazia Rusiei în Ucraina.

„După cum bine știți, SUA sprijină cu tărie suveranitatea Kazahstanului, independența și integritatea sa teritorială”, a declarat Blinken în timp ce se întâlnea cu omologul său kazah.

UPDATE ORA 08.00

Forțele rusești încearcă să închidă inelul din jurul lui Bakhmut
Situația militară devine din ce în ce mai dificilă în jurul Bakhmut, a declarat luni președintele Volodimir Zelenski, în timp ce multe dintre câmpurile de luptă din Ucraina se transformă în noroi, iar forțele rusești încearcă să închidă inelul în jurul orașului din estul Ucrainei.

UPDATE ORA 07.00

Partizanii anti-război din Belarus susțin că au avariat grav un avion militar rusesc în ceea ce un lider al opoziției a numit cea mai reușită diversiune de la începutul războiului. BYPOL, organizația de partizani din Belarus, a declarat că a folosit drone pentru a lovi aerodromul Machulishchy, situat la 12 km de Minsk, avariind grav un avion Beriev A-50 de avertizare timpurie și control aerian (Awacs).

UPDATE ORA 06.00

China a luat foarte clar partea Rusiei și a fost orice, dar nu a fost un intermediar onest în eforturile de a aduce pacea în Ucraina, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, în cadrul unei conferințe de presă. China a oferit Rusiei sprijin diplomatic, sprijin politic, cu sprijin economic, cu sprijin retoric, a adăugat el.

UPDATE ORA 05.00

Rusia a dat un răspuns călduț la un plan de pace chinezesc pentru a pune capăt războiului din Ucraina, dar a declarat că acordă o mare atenție detaliilor. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că orice inițiativă care ar putea aduce pacea mai aproape este demnă de atenție și că vocea Beijingului ar trebui să fie auzită, dar nuanțele propunerii sunt importante și, deocamdată, nu a văzut niciun semn care să sugereze că s-ar putea ajunge la o rezolvare pașnică.

UPDATE ORA 04.00

Rusia nu va relua participarea la tratatul Start de reducere a armelor nucleare cu SUA până când Washingtonul nu va asculta poziția Moscovei, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în declarații publicate marți. Președintele rus Vladimir Putin a anunțat săptămâna trecută decizia Rusiei de a suspenda participarea la cel mai recent tratat Start, după ce a acuzat Occidentul de implicare directă în încercările de a lovi bazele sale aeriene strategice. Într-un interviu acordat cotidianului Izvestia, Peskov a declarat că atitudinea Occidentului colectiv, condus de SUA, trebuie să se schimbe față de Moscova.

UPDATE ORA 03.00

Alexander Lukașenko, președintele Belarusului, va vizita marți Beijingul pentru o întâlnire cu președintele chinez Xi Jinping, într-o călătorie de profil înalt care simbolizează prăpastia tot mai mare dintre SUA și China în legătură cu războiul din Ucraina. Întâlnirea lui Xi cu Lukașenko, un aliat apropiat al lui Putin, este văzută la nivel internațional ca un semn al simpatiilor Beijingului.

UPDATE ORA 02.00

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, s-a întâlnit luni cu Zelenski și cu alți oficiali guvernamentali ucraineni cheie într-o vizită surpriză în Ucraina pentru a reafirma sprijinul Washingtonului pentru Kiev. În urma discuțiilor cu prim-ministrul Denys Shmyhal, Yellen a declarat că SUA a oferit aproape 50 de miliarde de dolari în asistență de securitate, economică și umanitară și a anunțat un alt pachet de mai multe miliarde de dolari pentru a stimula economia țării.

UPDATE ORA 01.00

Polonia a anunțat o inițiativă comună cu Comisia Europeană pentru a urmări copiii ucraineni care au fost răpiți și duși în Rusia în timpul războiului din Ucraina. Scopul acestui program este de a da de urma copiilor dispăruți și de a se asigura că cei responsabili sunt aduși în fața justiției, a declarat ministrul polonez al afacerilor europene, Szymon Szynkowski vel Sęk.

Știrea inițială

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut luni seara că situația trupelor sale în jurul Bahmut, în estul țării, devine foarte dificilă, potrivit CNN.

„Situația devine din ce în ce mai complicată” , a declarat el în mesajul său zilnic. „Inamicul distruge în mod sistematic tot ceea ce poate fi folosit pentru a ne proteja pozițiile” , a adăugat el, numindu-i pe soldații ucraineni angajați în luptă „adevărați eroi” .

La începutul zilei de astăzi, Serhii Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al Grupării de Est a Forțelor Armate, a declarat pentru televiziunea ucraineană: ,,Bahmut rămâne epicentrul atacului inamicului, unde se concentrează pe străpungerea apărării noastre. În special, în zona unor așezări precum Dubovo-Vasylivka, Yahidne, Ivankivske și Pivnichne” .

Localitățile menționate se află toate la vest de Bakhmut.

Cherevatyi a spus: ,,Au existat 300 de atacuri de la diferite tipuri de artilerie și lansatoare de rachete multiple pe această secțiune a liniei frontului. Au avut loc 60 de lupte, în care inamicul a pierdut 63 de militari uciși și 141 de răniți de diferite grade de gravitate. ”

FOTO – CNN