• Pentru prima dată de când cele două țări au stabilit relații diplomatice în urmă cu 30 de ani, un ministru de externe saudit a vizitat Ucraina.
  • Arabia Saudită a urmat un curs neutru în acest conflict.
  • Andriy Yermak, șeful biroului prezidențial ucrainean, a calificat întâlnirea drept un succes într-un mesaj pe Telegram.

UPDATE 24:00

„Aproximativ 40% dintre cei ținuți captivi de Rusia sunt civili”

Șeful serviciilor de informații ucrainene, Kirill Budanov, a spus luni că aproape jumătate dintre cei aflați în captivitate în Rusia sunt civili, mulți fiind femei și copii, potrivit Unian.

„Aproximativ 40% dintre cei care sunt ținuți ostatici sunt civili. Doar civili. Prin urmare, este clar că numărul nostru de ostatici este mai mic. Nu ținem prizonieri civili. Sunt multe femei, din păcate, și copii, sunt tot felul de bătrâni, poștași, primari, purtători de cuvânt” , a spus Budanov.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

UPDATE 23:00

BAHMUT

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut luni seară că situația trupelor sale din jurul Bahmut, în estul țării, devine foarte dificilă.

,,Situația devine din ce în ce mai complicată” , a declarat el în mesajul său zilnic. ,,Inamicul distruge în mod sistematic tot ceea ce poate fi folosit pentru a ne proteja pozițiile” , a adăugat el, numindu-i pe soldații ucraineni angajați în luptă ,,adevărați eroi” .

UPDATE 22:00

,,Ziua a început cu un atac al dronelor iraniene. Cei mai multe dintre ele au fost doborâte. Unsprezece din paisprezece. Din păcate, au fost și lovituri. Trei angajați ai Serviciului de Stat de Urgență din Hmelnytskyi au fost răniți, doi au murit. Condoleantele mele familiilor.

De fapt, de aceea avem nevoie de o componentă de apărare aeriană – avioane moderne de luptă, astfel încât întregul teritoriu al statului nostru să poată fi protejat de teroarea rusă. Apărarea aeriană este completă atunci când este asigurată, în special, de aviație. Aviația modernă.

Piloții noștri, împreună cu luptătorii noștri antiaerieni, împreună cu toți militarii și specialiștii Forțelor noastre Aeriene, fac deja o treabă grozavă. Dar vom putea proteja pe deplin cerul când va fi eliminat tabuul aviației în relațiile cu partenerii noștri.

Slavă tuturor celor care luptă acum pentru Ucraina! Mulțumesc tuturor celor care ajută!
Amintire strălucitoare tuturor celor ale căror vieți au fost luate de teroarea rusă!

Glorie Ucrainei!”

UPDATE 21:00

Autograful lui Valeri Zaluzhny (șeful Armatei Ucrainei) a fost vândut la licitație cu 10.000 de euro

La licitația din Tallinn organizată de Arkady Babchenko și fundația SAB UA în sprijinul Forțelor Armate, unde Ayder Muzhdabayev a fost invitat, cartea de benzi desenate „Fantoma Kievului” de la editura „Ranok” cu două autografe ale lui Valeri Zaluzhny a fost vândut cu 10.000 de euro.

Comicul se bazează pe povestea unui erou adevărat, un pilot al Forțelor Aeriene care a devenit prototipul „Fantomului de la Kiev”. Comicul are două autografe ale lui Zaluzhnyi – unul pe hârtie de final, unul pe afiș.
Zece la sută din taxe vor merge către familia eroului căzut. Restul este pentru sprijinul batalionului „Aidar” .


DECORAȚIE

Vladimir Putin îl decorează pe actorul american Steven Seagal pentru contribuția sa ,,culturală și umanitară” .

Cetățean rus din 2016, actorul american a primit luni ,,Ordinul Prieteniei” prin decizia stăpânului de la Kremlin. Cei doi septuagenari sunt prieteni de mulți ani și împărtășesc o pasiune pentru artele marțiale.

UPDATE 20:00

SUPORT

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, aflată în vizită la Kiev, a anunțat luni transferul unui ajutor bugetar de 1,2 miliarde de dolari către Ucraina pentru a o ajuta să ,,răspundă atacurilor rusești” prin ușurarea finanțelor sale.

La o săptămână după vizita surpriză a președintelui american Joe Biden, ministrul s-a întâlnit la rândul său cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și a anunțat ,,transferul unei sume suplimentare de peste 1,2 miliarde de dolari” .

,,Aceasta este prima tranșă dintr-un sprijin bugetar de aproape 10 miliarde de dolari pe care Statele Unite îl vor oferi în următoarele luni” , a declarat ea într-un discurs, adăugând că ,,menținerea unui guvern eficient (era) esențială pentru capacitatea Ucrainei de a răspunde atacurilor rusești” .


Consiliul UE a prelungit cu un an sancțiunile împotriva Belarusului impuse „pentru represiune internă” . Acest lucru se precizează în declarația consiliului.

Se observă că Consiliul UE, atunci când a luat această decizie, a ținut cont de implicarea republicii în operațiunea militară specială condusă de ruși în Ucraina.

Lista neagră în raport cu Belarus include 195 de persoane și 34 de organizații.

UPDATE 19:00

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a venit la Kiev

Trupele ucrainene au concentrat forțele în apropierea graniței cu Transnistria

Acest lucru a fost declarat de secretarul de presă al Forțelor de Apărare ucrainene „de Sud” Natalia Gumenyuk.

Potrivit ei, „Forțele ucrainene sunt adecvate pentru amenințarea care este ipotetic posibilă din partea Rusiei”. În ultimele săptămâni, nu s-a încetat discuțiile că Federația Rusă ar putea deschide un al doilea front fie din Belarus, fie din Transnistria.

Comandamentul armatei ucrainene este conștient de toate riscurile și extinde câmpul minat pe banda strategică pentru a respinge inamicul dacă acesta decide să atace din nou.

Totodată, purtătorul de cuvânt al OK „Pivden” Humeniuk a numit aceste amenințări ipotetice.

UPDATE 18:00

Occidentul nu a crezut într-un război pe scară largă împotriva Ucrainei până la sfârșit, ceea ce l-a împiedicat să ofere mult ajutor Ucrainei înainte de începerea invaziei – Politico.

Directorul de Informații Naționale din SUA, Avril Haines, președintele șefilor de stat major general Mark Milley și directorul CIA William Burns au comunicat activ cu aliații NATO pentru a crea context.

„S-au întors și i-au spus președintelui: „Sunt cu adevărat sceptici. Mergem la ei și ei nu cred că Putin pregătește o invazie” .
Și a spus: „Trebuie să pleci din nou. Trebuie să începem să împărtășim informații și să îi ajutăm să vadă că aceasta este o posibilitate foarte probabilă”, spune Haines.

Washingtonul consideră că revendicările Rusiei în temeiul Tratatului privind armele ofensive strategice sunt ușor de eliminat dacă Federația Rusă reia participarea la acest tratat – Departamentul de Stat al SUA.


Taiwanul va aloca un nou pachet de ajutoare pentru Ucraina în valoare de 59 de milioane de dolari, care va fi folosit pentru refacerea spitalelor, școlilor și a altor infrastructuri.

UPDATE 17:00

Moscova pregătește un răspuns la sancțiunile americane și canadiene care va avea un impact mai concentrat asupra Washingtonului și Ottawa, a declarat Ministerul rus de Externe.


Sistemul israelian de avertizare a pericolului aerian va fi testat în Ucraina în termen de 4 luni. Acest lucru a fost anunțat de ambasadorul Ucrainei în Israel , Yevgeny Korniychuk, într-un interviu pentru Times of Israel

În același timp, conform actualei „tradiții diplomatice” ucrainene, Korniychuk a aruncat o piatră în grădina din Tel Aviv, spunând că partea israeliană a întârziat să livreze sistemul:

„De șase luni vorbim public despre asta. Nu este ceva despre care vorbim în secret. Ni s-a promis că o vom primi, dar încă nu am primit-o. ”

Ambasadorul a confirmat că lansarea inițială a sistemului va fi un proiect pilot care ar acoperi, în cel mai bun caz, un oraș precum Kiev.


Activiștii au ars o efigie cu portretul lui Vladimir Putin la Nijnekamsk. Nizhnekamsk este un oraș din Republica Tatarstan, Federația Rusă, cu o populație de 225.399 locuitori.

Politiciana americană Hillary Clinton a făcut apel la ,,cercul intim” al lui Putin cu un apel la înlăturarea acestuia de la putere.

,,Cei care sunt apropiați de Putin, care comunică cu el, care stau la masa lui de 40 de picioare când dă ordine ciudate, trebuie să acționeze!” Acționați în numele Rusiei! Ei trebuie să-l oprească.

,,Sper că oamenii care sunt suficient de apropiați de el și care îi văd comportamentul nebunesc vor reuși să îl împiedice de la acțiuni care sunt tragice nu doar pentru Ucraina, ci și pentru Rusia. „

De ce nu a sfătuit anturajul președinților americani să facă acest lucru atunci când americanii au invadat Irakul, Siria, Libia, Afganistanul și alte țări?

UPDATE 16:00

ISW: Putin a încercat să evite să ordone mobilizarea forțată

Potrivit unui raport recent al grupului de reflecție american Institute for the Study of War (ISW), forțele pregătite de luptă ale Rusiei au început să se epuizeze încă din luna mai a anului trecut. Cu toate acestea, Putin nu a ținut cont de ,,sfatul militarilor ruși – de a ordona recrutarea forțată în rezerve – din cauza nepopularității acestui pas” și, de asemenea, din cauza ,,neîncrederii tot mai mari în Ministerul Apărării” , responsabil pentru ,,eșecurile spectaculoase din război” .

În încercarea de a evita ordinele de mobilizare forțată, președintele rus s-a bazat pe voluntari, a căror recrutare a încredințat-o „grupurilor ultranaționaliste” și „corespondenților de război”. Totuși, acest lucru nu a dat rezultatele dorite.

,,Contraofensiva ucraineană generalizată din regiunea Harkov, între 6 și 11 septembrie, l-a șocat probabil pe Putin, făcându-l să realizeze că trebuie să ordone recrutarea forțată în rezervă”, se arată în raport. Putin a anunțat atunci o mobilizare parțială în cadrul căreia au fost înrolate 300.000 de persoane.

Experții ISW notează că ,,numărul de rezerviști apți pentru operațiunile de luptă din prima linie este limitat” , astfel că Putin va trebui să extindă campania de recrutare, „atrăgând în fiecare an o proporție tot mai mare de tineri ruși în serviciul militar împotriva voinței lor” .

,,Campania rusă de recrutare recrutează 260.000 de noi soldați în fiecare an. <…> Cu toate acestea, datele demografice nu sunt favorabile unei astfel de abordări” , spun experții. Aceștia explică faptul că, dacă Putin vrea să mărească dimensiunea armatei ruse, vor fi recrutați chiar și cei care nu pot servi din cauza bolii sau care sunt inapți din punct de vedere legal pentru serviciu.

În plus, în cazul înrolării unui număr mare de bărbați apți de muncă, economia rusă, pe care autoritățile încearcă să o pună pe picior de război, va avea de suferit.


NATO și Ucraina nu vor permite o debarcare rusă în Transnistria. Această opinie a fost exprimată de Natalia Humeniuk, reprezentantă a Forțelor de Apărare din sudul Ucrainei, în emisiunea unui teledon național:

,,Aterizarea în Transnistria este a priori imposibilă, deoarece este necesar să se traverseze spațiul aerian fie al țărilor NATO, fie al Ucrainei însăși. Cine le-ar permite să facă asta!

Potrivit acesteia, unitățile AFU sunt concentrate pe această secțiune a frontierei în funcție de amenințarea ipotetic posibilă.


Direcția principală de informații a Ucrainei: Rusia încearcă să schimbe tactica atacurilor cu rachete

Acest lucru a fost declarat într-un interviu acordat RBC-Ucraina de un reprezentant al Direcției principale de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei Andriy Chernyak.

Potrivit Direcției Principale de Informații și Ministerului Apărării, Rusia are mai puțin de 100 de rachete de croazieră de înaltă precizie, cele mai frecvent utilizate în bombardarea Ucrainei – Caliber, Kh-101, Kh-555. Volumele de producție ale acestor rachete nu țin pasul cu dinamica cu care Rusia le-a cheltuit până la jumătatea lunii februarie, potrivit informațiilor.

O situație similară, potrivit lui Chernyak, în Rusia și cu arme de rachete în general. Există încă mii de rachete în Rusia, a spus el, dar folosesc mult mai mult decât produc. „Într-o lună, pot produce acum cel mult 30-40 de rachete. Acele rachete vechi pe care le au în serviciu fie nu ajung din cauza unei defecţiuni, fie au o rază limitată de distrugere”, reprezentantul Direcţiei Principale de Informaţii. a spus Ucrainei.

Prin urmare, potrivit acestuia, „rușii au decis să-și sporească potențialul ofensiv folosind aviația”. Dar după ce Forțele Armate ale Ucrainei au învățat să doboare rachete și drone kamikaze, „va fi și mai ușor să doborâți avioane”, asigură Chernyak.

UPDATE 15.00

Rusia intensifică bombardamentele și atacurile de infanterie în Luhansk, spune guvernatorul
Forțele ruse au intensificat bombardamentele și atacurile infanteriei în zonele Bilohorivka, Svatove-Kupiansk și Kreminna din estul provinciei ucrainene Luhansk, potrivit guvernatorului regiunii, Serhiy Haidai.

Haidai, în declarații făcute la televiziunea de stat ucraineană și citate de Reuters, a declarat: Nu există fugă, unitățile noastre nu părăsesc teritoriul. Mai mult, există succese în anumite sectoare. Ei avansează, pot decupa zone. Bineînțeles, totul se poate schimba în orice moment.

UPDATE 14.00

China a luat în derâdere sancțiunile americane împotriva companiilor chineze, ca parte a acțiunilor sale împotriva grupului de mercenari privați ruși Wagner și a filialelor sale, calificându-le drept ilegale” și acuzând SUA de intimidare directă și standarde duble”.

Sancțiunile nu au nicio bază în dreptul internațional sau autorizație din partea Consiliului de Securitate și sunt sancțiuni unilaterale ilegale tipice și jurisdicție cu braț lung”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, în cadrul unei ședințe zilnice.

UPDATE 13.00

Opoziția exilată din Belarus a afirmat că partizanii au distrus duminică un avion rusesc pe o pistă de aterizare din apropierea capitalei Minsk.

Partizanii … au confirmat o operațiune specială de succes pentru a arunca în aer un avion rusesc rar pe aerodromul din Machulishchy, lângă Minsk”, a scris pe Twitter Franak Viacorka, un consilier apropiat al liderului opoziției Sviatlana Tsikhanouskaya. Aceasta este cea mai reușită diversiune de la începutul anului 2022″. Cei doi belaruși care au efectuat operațiunea au folosit drone, a precizat el, adăugând că aceștia au părăsit deja țara și sunt în siguranță.

UPDATE 12.00

Ministrul turc de externe, Mevlüt Çavușoğlu, a declarat luni că discuțiile cu Suedia și Finlanda cu privire la candidaturile lor la aderarea la NATO vor fi reluate pe 9 martie, după o amânare în ianuarie, în urma unui protest privind arderea Coranului.

Întâlnirea va avea loc la Bruxelles și va include discuții privind punerea în aplicare a memorandumului semnat între aceste țări. Ulterior, s-a dovedit că incidentul de ardere a Coranului din Stockholm a fost finanțat de un jurnalist de extremă dreapta care are legături cu mass-media susținută de Kremlin.

UPDATE 11.00

AFP anunță că o a doua persoană a murit în urma atacurilor cu drone rusești din cursul nopții.

Ea îl citează pe Oleksandr Symchyshyn, primarul din Khmelnytskyi, care a declarat: Din păcate, avem un alt deces în spital. Medicii nu au reușit să salveze viața unui alt erou, un salvator”. Anterior, primarul și Ministerul ucrainean al Apărării au raportat că o persoană din serviciile de urgență a fost ucisă. Ucraina susține că a doborât 11 din cele 14 drone desfășurate de forțele rusești.

UPDATE 10.00

Respectul pentru drepturile omului a intrat în regres, a avertizat luni șeful Organizației Națiunilor Unite, făcând apel la o reînnoire a Declarației Universale a Drepturilor Omului, la 75 de ani de la semnarea acesteia.

Referindu-se la războiul care face ravagii în Ucraina și la amenințările la adresa drepturilor din cauza creșterii sărăciei, a foametei și a dezastrelor climatice, António Guterres a declarat, potrivit AFP, că declarația este atacată din toate părțile”.

Unele guverne o ciopârțesc. Altele folosesc o minge de demolat”, a declarat acesta în deschiderea sesiunii anuale principale a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, descriind disprețul și nepăsarea față de drepturile omului din întreaga lume ca fiind un semnal de alarmă”.

UPDATE 09.00

Luni, Kremlinul a declarat că este îngrijorat de situația din regiunea separatistă moldovenească Transnistria, unde a afirmat că Ucraina și alte țări europene au provocat situația.

Săptămâna trecută, Moscova a transmis Occidentului că va considera orice acțiune care ar amenința forțele de menținere a păcii rusești din Transnistria drept un atac la adresa Rusiei însăși, avertisment care a venit pe fondul creșterii îngrijorărilor în Moldova, o mică republică ex-sovietică situată între România și Ucraina, cu privire la o posibilă amenințare rusă.

UPDATE 08.00

Un laureat ucrainean al premiului Nobel pentru pace a cerut crearea rapidă a unui tribunal special care să îi judece pe Vladimir Putin și pe asociații săi pentru crimă de agresiune, argumentând că ar putea avea un efect de răcire” asupra atrocităților comise de forțele invadatoare ale Kremlinului.

Oleksandra Matviichuk, șefa Centrului pentru Libertăți Civile, a declarat, de asemenea, că un început rapid al proceselor pentru crime de război împotriva președintelui rus și a soldaților ar putea salva viețile oamenilor, descurajând forțele rusești să comită alte crime.

UPDATE 07.00

Alexandr Lukașenko, președintele Belarusului și un aliat apropiat al liderului rus, Vladimir Putin, va vizita Beijingul în această săptămână, a confirmat Ministerul chinez de Externe. Purtătorul de cuvânt Hua Chunying a declarat că Lukașenko va vizita între marți și joi, dar nu a dat detalii despre agenda sa, a relatat Associated Press.

UPDATE 06.00

Ucraina a raportat bombardamente intense din partea Rusiei în regiunile Lugansk și Donețk din estul țării în acest weekend, în timp ce forțele sunt blocate în lupte urbane brutale în orașul Bakhmut, un punct fierbinte.

UPDATE 05.00

Zelenski îl concediază pe comandantul forțelor comune din Ucraina

Comandantul operațiunii forțelor comune ale Ucrainei a fost demis din funcție, a anunțat duminică, printr-un decret, președintele Volodimir Zelenski.

Generalul-maior Eduard Mykhailovici Moskalov fusese numit în această funcție în martie anul trecut, când generalul-locotenent Oleksandr Pavliuk a fost numit șef al administrației militare din regiunea Kiev.

Zelenski nu a oferit o explicație pentru demiterea lui Moskalov, dar este cea mai recentă dintr-un lung șir de schimbări recente de conducere făcute de administrația sa.

UPDATE 04.00

Poziția candidatului la președinția SUA Ron DeSantis privind înarmarea Ucrainei s-a schimbat de pe vremea când era deputat

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a susținut cândva cu tărie înarmarea Ucrainei pentru a lupta împotriva Rusiei, îndemnându-l pe președintele de atunci, Barack Obama, să facă acest lucru ca mijloc de descurajare a agresiunii rusești în Europa de Est – o poziție în contradicție cu declarațiile sale din această săptămână care pun la îndoială implicarea Statelor Unite în conflict.

UPDATE 03.00

Congresul SUA va acorda prioritate sistemelor avansate de armament pentru Ucraina, afirmă președintele Camerei Reprezentanților pentru Afaceri Externe

Într-un interviu acordat duminică, președintele Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților din SUA, Michael McCaul, a îndemnat administrația președintelui Joe Biden să furnizeze Ucrainei sisteme de armament mai avansate și a declarat că Congresul va lua măsuri pentru a avansa procesul.

UPDATE 02.00

Directorul CIA afirmă că există dovezi că Rusia s-a oferit să ajute programul de rachete al Iranului în schimbul ajutorului militar

Directorul CIA din SUA, William Burns, a declarat duminică, într-un interviu, că alianța dintre Rusia și Iran se dezvoltă rapid, o narațiune emergentă pe care a calificat-o drept „îngrijorătoare”. Burns a declarat că CIA vede, de asemenea, semne că Rusia propune să îi ajute pe iranieni în programul lor de rachete și cel puțin ia în considerare posibilitatea de a furniza avioane de luptă Iranului, în schimbul unui ajutor militar în invazia lor în curs.

UPDATE 01.00

Reuniunea G20 s-a încheiat sâmbătă, toate țările, cu excepția Rusiei și Chinei, condamnând invazia din Ucraina. Rolul de pacificator propus de Beijing a fost respins la Kiev și la Washington săptămâna aceasta.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Pentru prima dată de când cele două țări au stabilit relații diplomatice în urmă cu 30 de ani, un ministru de externe saudit a vizitat Ucraina.

Biroul președintelui Volodimir Zelenski a publicat duminică o înregistrare video cu întâlnirea acestuia cu prințul Faisal bin Farhan Al Saud din Arabia Saudită. Zelenski a declarat că se așteaptă ca întâlnirea să ofere un nou impuls pentru intensificarea în continuare a dialogului nostru reciproc benefic”.

Vă mulțumim pentru că susțineți pacea în Ucraina, suveranitatea și integritatea noastră teritorială”, a continuat el. Acest lucru este foarte important pentru noi și pentru societatea noastră”.

Arabia Saudită a urmat un curs neutru în acest conflict. Regatul a mediat un schimb de prizonieri anul trecut, în cadrul căruia doi cetățeni americani și cinci britanici au fost eliberați din detenția rusă. Andriy Yermak, șeful biroului prezidențial ucrainean, a calificat întâlnirea drept un succes într-un mesaj pe Telegram, scrie CNN.

Ucraina va primi un ajutor real din partea Arabiei Saudite„, a declarat oficialul ucrainean. Biroul prezidențial a semnat două documente care oficializează un pachet de ajutor de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina: 100 de milioane de dolari în ajutor umanitar și 300 de milioane de dolari în produse petroliere.”

Ucraina și Arabia Saudită au provocări comune și experiențe comune în abordarea acestora. Vorbim despre UAV-uri (vehicule aeriene fără pilot, sau drone) iraniene care au fost furnizate anumitor ‘rebeli’ și care au atacat instalații petroliere saudite”, a declarat Yermak, făcând referire la utilizarea dronelor iraniene de către forțele Houthi în Yemen.

Începând de anul trecut, aceleași drone iraniene au fost în posesia teroriștilor ruși și au atacat infrastructura energetică a Ucrainei”.