• Donald Trump a spus că ar dori ca Rusia să fie readmisă în G7, considerând că excluderea ei a fost o greșeală.
  • El a subliniat că nu este vorba de a plăcea sau nu Rusia, ci despre apartenența la G8.
  • Nu a existat o reacție imediată din partea Canadei, care prezidează G7 în acest an.

UPDATE ORA 22:00 – Zelenski: „Suntem pregătiți de o pace reală”

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky s-a întâlnit pe 14 februarie cu oficiali ai administrației Trump, inclusiv cu vicepreședintele JD Vance, la Conferința de Securitate de la München. Întâlnirea a fost amânată inițial pentru ca SUA să analizeze un parteneriat propus de Ucraina.

După discuții, Zelensky a mulțumit lui Vance, secretarului de stat Marco Rubio și emisarului special al SUA pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg. Acesta din urmă va vizita Ucraina pentru a evalua situația de pe teren.

UPDATE ORA 21:00 – Rusia a folosit de peste 6.000 de ori muniție chimică în războiul din Ucraina

Ucraina a documentat 6.129 de cazuri de utilizare a muniției cu substanțe chimice periculoase de către trupele ruse începând cu februarie 2023, a anunțat Ministerul de Externe ucrainean pe 14 februarie.

Recomandări

N-AU ÎNCREDERE ÎN TRUMP
CÂND VEZI WEDNESDAY?
PAPA ÎN CINEMA
CARE-I TRENDUL?
CÂT ÎȚI IUBEȘTI CÂINELE?
CHINA RENUNȚĂ LA BOEING

Potrivit autorităților ucrainene, Rusia a intensificat folosirea agenților chimici pe câmpul de luptă, încălcând Convenția privind Armele Chimice. Unități specializate ucrainene au monitorizat și analizat aceste atacuri, furnizând dovezi către Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW).

UPDATE ORA 20:00 – Zelenski spune că are nevoie de o armată de 1,5 milioane de oameni dacă nu există o garanție a NATO

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensku, afirmă că țara sa trebuie să mențină o armată de 1,5 milioane de soldați dacă nu devine membră NATO. Declarația a fost făcută pe 14 februarie, la Conferința de Securitate de la München.

Zelenski subliniază că, fără aderarea la NATO, sprijinul occidental va fi necesar pentru a susține o armată capabilă să descurajeze o nouă invazie rusă. El a punctat că Vladimir Putin trebuie să înțeleagă că, dacă Rusia vrea să atace din nou, va întâlni o armată ucraineană egală numeric.

UPDATE ORA 18:00 – Zelenski: „Tratatul de pace nu poate fi semnat la Munchen”

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky afirmă că Ucraina nu discută în prezent niciun acord de pace. Declarația a fost făcută pe 14 februarie la Conferința de Securitate de la München.

„Astăzi, nu vorbim despre niciun acord de pace. Sincer să spun, este regretabil”, a spus Zelensky.

El a subliniat că războiul durează de trei ani și a provocat distrugeri uriașe, dând vina exclusiv pe Vladimir Putin pentru acest conflict.

Zelensky a insistat că Ucraina are nevoie de sprijinul ferm al SUA și a unui „președinte puternic” Donald Trump, care să fie de partea Kievului. Declarația vine la câteva zile după ce Trump a vorbit separat cu Putin și Zelensky. Fostul președinte american a spus că el și Putin au convenit ca negocierile să înceapă „imediat”.

Zelensky consideră că un acord de pace trebuie să fie rezultatul unei înțelegeri între Ucraina și președintele SUA, susținut de ambele părți. A subliniat și rolul crucial al Europei în acest proces.

„Un acord de pace nu poate fi semnat la München pentru că este München. Știm ce s-a semnat aici”, a spus el, referindu-se la Acordul de la München din 1938, care a permis Germaniei naziste să anexeze o parte din Cehoslovacia.

UPDATE ORA 17:00 – Kremlinul și-a pregătit echipa de negociere pentru încheierea războiului din Ucraina

Vladimir Putin își pregătește echipa pentru negocieri cu SUA privind încheierea războiului din Ucraina. Bloomberg anunță că în delegația rusă vor fi oficiali de rang înalt, inclusiv Serghei Narișkin și Iuri Ușakov. De cealaltă parte, Donald Trump își desemnează propriii reprezentanți, printre care Marco Rubio și John Ratcliffe. Kievul insistă că nu acceptă discuții fără participarea Ucrainei.

UPDATE ORA 16:00 – 5 oligarhi ucraineni, printre care și fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko, sunt puși sub acuzare

Autoritățile ucrainene deschid anchete împotriva mai multor oameni de afaceri și foști oficiali acuzați de infracțiuni grave. Pe listă se află și fostul președinte Petro Poroșenko, oligarhul Ihor Kolomoiski și politicianul pro-rus Viktor Medvedciuk. Kievul îi acuză de trădare, spionaj și fraude financiare de sute de milioane de dolari.

UPDATE ORA 14:00 – Zelenski: Rusia ar putea ataca o ţară NATO în 2026

În cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen, Zelenski a avertizat că Rusia ar putea ataca o ţară NATO anul viitor, scrie POLITICO.

„În acest an, Rusia va pregăti 15 divizii pentru antrenament şi consolidarea situaţiei în direcţia Belarus. Vor fi 100.000-150.000 de oameni”, a spus Zelenski.

„Şi nu sunt sigur că acest grup va trece la ofensivă împotriva Ucrainei. Dar va trece la ofensivă”, a spus Zelenski. „Ei (forţele ruse – n.r.) pot pur şi simplu să treacă la ofensivă în Ucraina, aşa cum au făcut-o în 2022 … sau vor merge în Polonia sau în ţările baltice.”

UPDATE ORA 13:00 – Serviciile ucrainene de informaţii: Rusia intensifică mobilizarea forţată în teritoriile ocupate ale Ucrainei

Ruşii pun în aplicare o înregistrare militară mai strictă, începând cu elevii, şi mobilizează forţat bărbaţii în teritoriile temporar ocupate, anunţă Serviciul de informaţii al apărării din Ucraina, potrivit Ukrainska Pravda.

„Ruşii din teritoriile ocupate menţin o evidenţă militară intensificată, începând cu cei care încă mai stau în sălile de clasă.”

„Ei (ruşii – n.r.) merg în şcoli, merg în întreprinderi, ţin evidenţe şi încearcă să înroleze cât mai mulţi bărbaţi de vârsta recrutării”, a declarat reprezentantul serviciilor ucrainene de informaţii, Andrii Cherniak.

UPDATE ORA 12:00 – Kellogg: Posibilele pierderi teritoriale ale Ucrainei pot fi „oficializate fără recunoaşterea SUA”

Trimisul special al preşedintelui american Donald Trump pentru Ucraina şi Rusia, Keith Kellogg, a declarat într-un interviu acordat Fox News că „formalizarea pierderilor teritoriale ale Ucrainei” într-un potenţial acord de pace „nu va echivala cu recunoaşterea lor”, notează The Kyiv Independent.

„Cred că va exista un anumit acord cu privire la potenţiala pierdere de teritorii. Dar, uite, nu trebuie să o recunoşti”, a spus Kellogg.

UPDATE ORA 11:00 – Posibilitatea aderării Ucrainei la NATO nu este exclusă, afirmă un oficial american

Unul dintre oficialii de rang înalt din noua administraţie americană a declarat că ţara încă nu exclude o viitoare aderare a Ucrainei la NATO, ceea ce contrazice declaraţiile făcute de preşedintele american Donald Trump şi de noul şef al Pentagonului, scrie Reuters.

John Coale, adjunctul emisarului preşedintelui Donald Trump pentru Ucraina, întrebat de jurnalişti despre şansele Ucrainei de a adera la NATO, a declarat că problema este „încă pe masă”. 

El a adăugat că acelaşi lucru este valabil şi pentru potenţiala revenire a controlului deplin al Ucrainei asupra teritoriului său suveran.

UPDATE ORA 10:00 – Starmer reiterează sprijinul Marii Britanii pentru aderarea Ucrainei la NATO în urma respingerii de către SUA

Premierul britanic Keir Starmer a reiterat „calea ireversibilă” a Ucrainei către aderarea la NATO în timpul unei conferinţe de presă din 13 februarie, la doar câteva zile după ce SUA au declarat că aderarea Ucrainei la NATO nu a fost un „rezultat realist” al negocierilor de pace.

„Poziţia mea este poziţia NATO”, a declarat Starmer reporterilor. „Acest lucru a fost discutat la summitul pe care l-am avut anul trecut la Washington, unde s-a convenit între toţi membrii NATO că ar trebui să existe o cale ireversibilă a Ucrainei către aderarea la NATO”.

UPDATE ORA 09:00 – O companie germană va produce 6.000 de drone cu inteligenţă artificială pentru Ucraina

Ucraina urmează să primească 6 000 de drone de atac HX-2 dotate cu inteligenţă artificială de la firma de tehnologie a apărării Helsing, cu sediul la München, informează The Kyiv Independent.

HX-2, o muniţie de precizie cu propulsie electrică cu o rază de acţiune de până la 100 km, este echipată cu inteligenţă artificială la bord, asigurând rezilienţa împotriva războiului electronic.

UPDATE ORA 08:00 – Trump afirmă că Ucraina va participa la „negocieri de pace”

Preşedintele american Donald Trump a declarat că Ucraina va fi un participant la viitoarele negocieri privind „sfârşitul războiului”, scrie Ukrainska Pravda.

Trump a fost întrebat dacă ucrainenii vor fi incluşi în viitoarele „negocieri de pace” pe care administraţia sa urmează să le poarte cu Rusia. „Desigur, vor fi”, a răspuns Trump.

„Ei fac parte din ele. Vom avea Ucraina, vom avea Rusia şi vor fi implicaţi şi alţi oameni”, a adăugat el, fără a preciza la cine se referea.

UPDATE ORA 07:00 – Şeful Pentagonului: Recunoaşterea faptului că Ucraina nu va restabili frontierele de dinainte de 2014 „nu este o concesie” pentru Putin

Recunoaşterea faptului că revenirea Ucrainei la frontierele de dinainte de 2014 nu este o concesie făcută preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat secretarul american al apărării, Pete Hegseth, în cadrul unui briefing la Bruxelles pe 13 februarie, potrivit The Kyiv Independent.

Hegseth a comentat miercuri că este puţin probabil ca Ucraina să îşi restabilească frontierele din 2014 în cadrul oricăror negocieri cu Moscova privind încheierea războiului. Experţi şi oficiali din Ucraina şi Europa au criticat comentariile lui Hegseth pentru că subminează influenţa Ucrainei chiar înainte de începerea negocierilor de pace cu Rusia.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Donald Trump a declarat că ar dori ca Rusia să fie readmisă în Grupul celor Șapte (G7), spunând că a fost o greșeală excluderea Moscovei din acest grup. Rusia a fost membru al G7, cunoscut atunci sub numele de G8, până în 2014, când a fost exclusă în urma anexării regiunii Crimeea din Ucraina. „Mi-ar plăcea să îi avem înapoi. Cred că a fost o greșeală să îi dăm afară. Nu este vorba despre a plăcea sau nu Rusia. Era G8,” a spus Trump la Casa Albă, în timp ce anunța noi taxe reciproce impuse de Statele Unite. Trump a adăugat că „Putin ar fi fericit să se întoarcă”. Nu a existat o reacție imediată din partea Canadei, care prezidează G7 în acest an.

Citește și