• După 62 de zile de ocupație, armata Ucrainei rezistă și cu ajutorul Occidentului, care îi livrează armament greu în ciuda protestelor Kremlinului.
  • Deși timide la început, țările NATO au început să livreze inclusiv tancuri Ucrainei, cum este cazul Poloniei care ar fi predat sute de T-72.
  • Germanii ar fi și ei pregătiți să trimită 88 de tancuri Leopard, însă birocrația de la Berlin poate complica lucrurile. Între timp, Rusia se pregătește de o mare ofensivă în Donbas.

UPDATE ORA 21:00

  • Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit marţi la Kiev cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pe care l-a asigurat de sprijinul României în eforturile de a opri agresiunea rusă.
  • Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, s-a aflat marţi, într-o vizită oficială în Ucraina, alături de premierul Nicolae Ciucă. Ciucă l-a asigurat pe Zelenski de suportul României în războiul cu Rusia.

Rusia a pătat ONU cu numeroasele sale drepturi de veto

Statele Unite au condamnat marți numeroasele drepturi de veto ale Rusiei în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, spunând că sunt „extrem de îngrijorate că Rusia a abuzat de puterea de veto în ultimul deceniu”.

Richard Mills Jr., ambasadorul adjunct al SUA la Națiunile Unite, a numit istoria de veto a Rusiei o „listă lungă și rușinoasă”: „Vetoul nu a fost menit ca o carte albă pentru impunitatea P5. Nu a fost menit să protejeze automat împotriva răspunderii pentru totdeauna. Rusia a degradat rolul și reputația Consiliului de Securitate al ONU și a pătat ONU în ansamblu”, a spus el. .

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT

Potrivit lui Mills, Rusia a pus veto: 📌 Rezoluții privind aducerea în fața justiției în Siria, inclusiv rezoluții care ar extinde mandatul Mecanismului comun de investigare a armelor chimice
📌 Rezoluție privind transferul situației din Siria către Curtea Penală Internațională
📌 Rezoluție de înființare a unui tribunal penal pentru doborârea zborului MH 17 deasupra Ucrainei
📌 Rezoluție când Rusia a încercat să anexeze ilegal Crimeea
📌 Rezoluția Consiliului de Securitate prin care se condamnă agresiunea împotriva Ucrainei, prin care se afirmă că trebuie oprită folosirea forței și se dispune retragerea tuturor trupelor ruse de la frontierele recunoscute internațional ale Ucrainei.

UPDATE ORA 20:00

Polonia impune sancțiuni împotriva Gazprom, Novatek și Akron.

Un total de 35 de companii și 15 persoane din Rusia și Belarus sunt pe lista de sancțiuni a Poloniei.

De asemenea:

🔻Azerbaijanul a refuzat să plătească gazul rusesc în ruble.

🔻SITA deconectează companiile aeriene ruse de la sistemul World Tracer, ceea ce le permite să caute rapid bagajele pierdute ale pasagerilor. 🔻Pentru a compensa aprovizionarea cu materii prime rusești, Europa va cumpăra petrol din Emiratele Arabe Unite pentru prima dată în doi ani.

🔻Prețul acțiunilor Gazprom a scăzut cu 20% față de vârfurile din martie.

🔻Producătorul finlandez de lactate Valio vinde afaceri în Rusia unei companii rusești.

OlVolvo și Jaguar Land Rover reduc majoritatea angajaților din Rusia. Vor să-i lase doar pe cei care vor participa la procesul de închidere a persoanei juridice.

În două luni de ostilități, 9 mii 781 de apărători ai Ucrainei au primit premii de stat. Titlul de Erou al Ucrainei a fost acordat celor 142 dintre apărătorii patriei.
Bărbații și femeile din Ucraina au demonstrat o disponibilitate cu adevărat masivă de a apăra Ucraina. La orice vârstă, orice statut de proprietate, cu orice educație – bărbații și femeile ucrainene au susținut în egală măsură statul. Acest război a devenit cu adevărat un război popular pentru Ucraina. Ș

UPDATE ORA 17:00

Rusia avertizează Marea Britanie cu un „răspuns proporțional” imediat pentru că a „provocat” Ucraina la un atac

Ministerul rus al Apărării a avertizat asupra unui „răspuns proporțional” imediat dacă Marea Britanie continuă „provocarea directă” a Ucrainei de a ataca ținte din Rusia, relatează Reuters.

Ministerul a citat declarații ale ministrului britanic al forțelor armate, James Heappey, care a afirmat că Marea Britanie susține trupele ucrainene care efectuează lovituri pe teritoriul rusesc. Vorbind mai devreme astăzi, Heappey a declarat că nu este „neapărat o problemă” dacă Ucraina folosește arme donate de Marea Britanie.

Am dori să subliniem că provocarea directă de către Londra a regimului de la Kiev la astfel de acțiuni, dacă astfel de acțiuni vor fi efectuate, va duce imediat la răspunsul nostru proporțional. Așa cum am avertizat, forțele armate ruse sunt pregătite non-stop să lanseze lovituri de ripostă cu arme de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune asupra centrelor de decizie din Kiev”, a declarat Ministerul rus al Apărării, citat de The Guardian.


Rusia a expulzat trei diplomați suedezi ca răspuns la acțiunile neprietenoase ale Stockholmului, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Ministerului rus de Externe.

În comunicat se precizează că ambasadorul Suediei la Moscova, Malena Mard, a fost convocat la Ministerul de Externe și i s-a spus că cei trei au fost făcuți persona non grata din cauza faptului că Suedia a expulzat „fără temei” trei diplomați ruși.

Ministerul rus de Externe a citat, de asemenea, ca factori care au stat la baza acestei decizii „furnizarea de sprijin militar de către Suedia regimului de la Kiev și acoperirea crimelor naționaliștilor ucraineni împotriva populației civile din Donbas și Ucraina”.

UPDATE ORA 16:00

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, tocmai a postat pe Twitter câteva imagini de la baza aeriană Ramstein din Germania, unde peste 40 de țări se reunesc pentru a discuta despre Ucraina.

Tocmai am dat startul unei reuniuni istorice – peste 40 de țări s-au adunat pentru a ajuta Ucraina să câștige lupta împotriva invaziei nedrepte a Rusiei. Scopul nostru este să plecăm de aici cu o înțelegere comună și transparentă a cerințelor de securitate, pe termen scurt și lung, ale Ucrainei”, a scris, marți, secretarul americn al apărării, Lloyd Austin, pe contul său de Twitter.


Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a vorbit în cadrul unui briefing de presă după o reuniune a Consiliului de securitate al țării, după ce au fost raportate o serie de explozii în regiunea separatistă Transnistria, susținută de Rusia.

Reuters relatează câteva puncte cheie din briefingul lui Sandu:

  • Sandu a condamnat orice încercări de a ruina pacea în țara sa și a declarat că Moldova va lua toate măsurile pentru a preveni escaladarea.
  • Incidentele recente reprezintă o încercare de escaladare a tensiunilor, evaluările arătând că facțiunile pro-război din regiunea transnistreană sunt responsabile pentru atacuri.
  • Situația din regiunea separatistă este complexă și tensionată, dar Moldova rămâne deschisă la negocierea unei rezolvări pașnice a problemelor.
  • Sandu spune că nu intenționează să vorbească cu Kremlinul.

Rusia respinge apelul Ucrainei pentru discuții de pace la Mariupol, conform The Guardian.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia a respins propunerea Ucrainei de a organiza discuții de pace în orașul portuar Mariupol.

Lavrov a declarat că este prea devreme pentru a vorbi despre cine va media orice fel de negocieri, dar a adăugat că Moscova s-a angajat să găsească o soluție diplomatică prin intermediul discuțiilor privind Ucraina.


Șeful organismului de supraveghere atomică al ONU a condamnat ocuparea de către Rusia a centralei nucleare de la Cernobîl și a descris situația ca fiind „absolut anormală și foarte, foarte periculoasă”.

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, s-a adresat reporterilor la sosirea sa la locul fostei centrale nucleare, care a fost ocupată de trupele rusești timp de mai multe săptămâni.

Grossi conduce o misiune de experți la Cernobîl pentru „a livra echipamente, a efectua evaluări radiologice și a restabili sistemele de monitorizare a garanțiilor”, a precizat AIEA.


Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că este prea devreme pentru a vorbi despre o mediere în discuțiile dintre Rusia și Ucraina.

Dar el a adăugat că Moscova este angajată în găsirea unei soluții diplomatice prin intermediul discuțiilor cu Kievul.

Vorbind cu jurnaliștii, Lavrov a declarat că actualul conflict din Ucraina este un „semnal de alarmă periculos pentru Națiunile Unite”.

Rusia trebuie să reamintească lumii „suveranitatea egală” a diferitelor state membre ale ONU, a spus Lavrov.

UPDATE ORA 15:00

ONU „este gata să se mobilizeze pe deplin” pentru a salva vieți în Mariupol, afirmă secretarul general

În cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat că o „bătălie violentă” este în curs de desfășurare în întreaga regiune ucraineană Donbas, cu „morți și distrugeri enorme”.

Recunoaștem că ne confruntăm cu o criză în Mariupol. Mii de civili au nevoie urgentă de asistență umanitară pentru a salva vieți și mulți dintre ei au nevoie de evacuare. Organizația Națiunilor Unite este pregătită să își mobilizeze pe deplin resursele umane și logistice pentru a ajuta la salvarea de vieți în Mariupol”, a declarat, marți, Antonio Gueterres.

El a precizat că propunerea sa vizează o activitate coordonată a ONU, a Comitetului Internațional al Crucii Roșii și a forțelor ucrainene și rusești pentru a permite „evacuarea în siguranță a civililor care doresc să părăsească” combinatul siderurgic Azovstal și orașul Mariupol „în orice direcție doresc”.



Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, i-a spus omologului său rus, Vladimir Putin, că menținerea unui „impuls pozitiv” în discuțiile dintre Ucraina și Rusia ar fi în beneficiul tuturor părților, a declarat biroul său.

Într-o convorbire telefonică cu Putin, Erdoğan a repetat, de asemenea, o ofertă de a-l găzdui pe acesta și pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru discuții de pace, a declarat președinția turcă.

Președintele Erdogan, care a declarat că este important să se ajungă la o încetare a focului, să funcționeze eficient coridoarele umanitare și să se efectueze evacuări în condiții de siguranță, a menționat că Turcia va continua să facă tot posibilul pentru a opri acest curs al evenimentelor care dăunează tuturor și pentru a asigura o pace durabilă”, se arată într-o declarație a președinției turce.

Kremlinul a confirmat că cei doi lideri au discutat despre Ucraina în cadrul unei convorbiri telefonice, fără a oferi mai multe detalii.

UPDATE ORA 14:00

Uzina Azovstal, care găzduiește apărătorii Mariupolului, unde civilii se ascund de bombardamente în subsoluri, continuă să fie acoperită de focul inamicului, transmite Regimentul Azov.

Numai luni seară au fost efectuate 35 de lovituri aeriene, în timpul cărora unul dintre magazine a luat foc. Dar cel mai important – au afectat civilii, care acum sunt sub dărâmături. Soldații Regimentului Azov acordă primul ajutor și depun toate eforturile pentru a elibera civilii de pe dărâmături.


Germania va autoriza livrarea de tancuri către Ucraina, a declarat ministrul german al apărării, în ceea ce ar reprezenta o schimbare clară în politica prudentă a Berlinului privind sprijinul militar acordat Kievului, conform The Guardian.

Guvernul a fost de acord să semneze livrarea tancurilor antiaeriene Gepard folosite, a declarat Christine Lambrecht la o reuniune internațională a miniștrilor apărării la baza aeriană americană Ramstein, potrivit unui proiect al discursului său văzut de Agenția France-Presse.

Patruzeci de țări poartă discuții de urgență la baza aeriană din sud-vestul Germaniei cu privire la consolidarea capacităților de apărare ale Ucrainei.

Reuniunea găzduită de SUA se va „concentra pe acțiuni care să genereze capabilități și capacități suplimentare pentru forțele ucrainene”, potrivit secretarului american al apărării, Lloyd Austin.

Franța livrează tunuri Caesar cu o rază de acțiune de 40 km (25 mile), iar Marea Britanie a furnizat rachete antiaeriene Starstreak și tancuri.

Cancelarul german, Olaf Scholz, a fost criticat pentru că a refuzat să trimită arme grele direct în Ucraina, deși a anunțat un „punct de cotitură” în politica sa de apărare ca răspuns la război.

Criticii l-au acuzat pe Scholz de conducere slabă și spun că social-democrații săi (SPD) sunt prea reticenți în a se desprinde de politica lor de detensionare față de Moscova.

Scholz s-a confruntat, de asemenea, cu critici din partea guvernului său de coaliție, un parteneriat între SPD, Verzi și liberalii din FDP.

Cancelarul și-a justificat abordarea prudentă prin faptul că dorește să evite o confruntare directă între NATO și Rusia, o putere nucleară.

Dar, potrivit unui proiect de document consultat marți de Agenția France-Presse, cele trei partide din coaliție intenționează acum să prezinte o propunere comună în parlament, solicitând livrarea de arme grele către Ucraina.


Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), António Guterres, s-a întâlnit astăzi la Moscova cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Guterres, care efectuează prima sa vizită în capitala rusă de la invadarea Ucrainei de către trupele rusești, a declarat că încearcă să găsească modalități de a găsi o „soluție pașnică” cât mai repede posibil.

Suntem extrem de interesați să găsim modalități pentru a crea condiții pentru un dialog eficient, pentru a crea condițiile pentru o încetare a focului cât mai curând posibil, pentru a crea condițiile pentru o soluție pașnică. Știu că avem… interpretări diferite despre ceea ce se întâmplă în Ucraina. Acest lucru nu limitează posibilitatea de a avea un dialog foarte serios cu privire la modul în care putem lucra cel mai bine pentru a minimiza suferința oamenilor”, a declarat, marți, secretarul general al ONU, António Guterres.


Regiunea separatistă moldovenească Transnistria și-a ridicat „nivelul de amenințare teroristă” la roșu, a anunțat agenția oficială de presă a acesteia.

Au fost introduse puncte de control la intrarea în orașele din regiune, despre care autoritățile locale susțin că a fost lovită de mai multe atacuri în ultima zi, relatează Reuters.

Anunțul a fost făcut după ce consiliul de securitate al regiunii a raportat un „atac terorist” asupra unei unități militare din apropierea orașului Tiraspol. De asemenea, două antene radio din epoca sovietică ar fi fost distruse în această dimineață în satul Maiac.

Regiunea separatistă autoproclamată Transnistria, cunoscută și sub numele de autoproclamata Republică Moldovenească Pridnestroviană, se învecinează cu Ucraina. Kievul se teme că regiunea ar putea fi folosită ca rampă de lansare pentru noi atacuri asupra Ucrainei.

Vorbind astăzi cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia urmărește îndeaproape evenimentele din Transnistria, adăugând că știrile din regiune reprezintă un motiv de îngrijorare serioasă, relatează The Guardian.

Aceasta vine după ce săptămâna trecută un oficial militar rus a sugerat că planul Rusiei în Ucraina includea preluarea controlului asupra sudului Ucrainei, care ar oferi un coridor către Transnistria, unde o garnizoană rusă este staționată din anii 1990.

UPDATE ORA 13:00

Comisarul european pentru energie: Al șaselea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei este așteptat „foarte curând”

Comisarul Uniunii Europene pentru energie, Kadri Simson, a declarat într-o conferință de presă la Varșovia că un al șaselea pachet de sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei ca răspuns la invazia acesteia în Ucraina este așteptat „foarte curând”.

Reuters relatează că data exactă a pachetului nu a fost încă confirmată și, ca și în cazul rundelor anterioare de sancțiuni ale UE, acesta va avea nevoie de aprobarea țărilor UE.

Guvernul ungar al lui Viktor Orbán a sugerat deja că are linii roșii în ceea ce privește sancțiunile energetice, susținând că blocarea accesului țării la importurile de energie rusească ar destabiliza economia.

UPDATE ORA 12:00

Rusia și Belarus vor organiza exerciții comune ale forțelor lor aeriene și ale forțelor de apărare aeriană în Belarus, a anunțat în această dimineață Ministerul Apărării de la Minsk, într-o declarație. Reuters relatează că exercițiile vor avea loc în perioada 26-29 aprilie. În perioada premergătoare invaziei Ucrainei, mase de trupe rusești s-au mutat în Belarus sub pretextul unor exerciții militare comune.


Președintele moldovean Maia Sandu va convoca în această după-amiază o reuniune a Consiliului Suprem de Securitate al țării, în legătură cu incidentele care au avut loc, luni și marți, în regiunea separatistă Transnistria.

„Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, convoacă astăzi şedinţa Consiliului Suprem de Securitate în legătură cu incidentele din regiunea transnistreană”, anunţă Preşedinţia Republicii Moldova.

Potrivit sursei citate, Consiliul Suprem de Securitate se va întruni începând cu ora 13:00, la Preşedinţie, iar după şedinţă, la ora 15:00, Maia Sandu va susţine un briefing de presă.

Mai multe explozii au fost auzite, marţi dimineaţă, în regiunea separatistă Transnistria. Două antene radio au fost avariate de explozii în Transnistria, a anunţat Ministerul de Interne, potrivit Sky News.

Alte explozii au avut loc, luni, la Ministerul Securităţii de Stat din Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldoveneşti Transnistria. Oficiali de la ministerul de interne al regiunii separatiste au declarat că asupra clădirii s-a tras de către atacatori necunoscuţi cu lansatoare de grenade.

Regiunea separatistă este recunoscută la nivel internaţional ca parte a Republicii Moldova, dar este ocupată de trupele ruseşti de la destrămarea Uniunii Sovietice.


Deputatul ucrainean Lesia Vasylenko are un mesaj simplu pentru reuniunea de astăzi de la baza aeriană Ramstein, în cadrul căreia miniștrii apărării și șefii apărării dintr-un număr mare de națiuni se întâlnesc pentru a discuta situația din Ucraina.

Noi spunem din nou și din nou: arme, arme, arme! Avem nevoie de arme pentru a continua să stăm în picioare și să apărăm valorile umanității”, a scris deputatul ucrainean Lesia Vasylenko pe contul său de Twitter.

UPDATE ORA 11:00

Germania va furniza Ucrainei sisteme antiaeriene Gepard

Germania va aproba, în mod oficial, livrarea de sisteme antiaeriene Gepard către Ucraina, a declarat, marți, un deputat influent din coaliția de guvernare, anunță Reuters.

Johannes Vogel, de la Partidul Liberal Liber-Democrat, a confirmat un raport al cotidianului Sueddeutsche Zeitung, potrivit căruia ministrul apărării, Christine Lambrecht, va oferi armele la întâlnirea de marți cu aliații de la Baza Aeriană Ramstein a Statelor Unite din Germania.

Gepard este un sistem antiaerian autopropulsat, autonom și blindat, construit pe șasiul tancului Leopard 1

Șeful ONU, Antonio Guterres, se întâlnește cu președintele Rusiei, Vladimir Putin

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, urmează să se întâlnească, marți, la Moscova, cu președintele rus, Vladimir Putin. Experții susțin că așteptările de la această întâlnire sunt scăzute, după toate eforturile diplomatice eșuate.

Se așteaptă ca discuțiile dintre Putin și Guterres să se concentreze asupra orașului asediat Mariupol, unde, în ciuda faptului că au declarat o victorie, forțele rusești nu au reușit să cucerească oțelăria Azovstal.

Ucraina i-a cerut lui Antonio Guterres să garanteze un coridor umanitar pentru a evacua civilii adăpostiți în interiorul uzinei.

De asemenea, șeful ONU se va deplasa joi la Kiev, unde se va întâlni cu președintele Volodimir Zelenski.

Forțele armate ruse distrug o instalație militară din Ucraina cu o rachetă de croazieră de înaltă precizie

Pagubele sunt filmate de la o dronă de recunoaștere.

UPDATE ORA 10:00

Noi explozii în Transnistria. Două antene radio ar fi fost avariate

Mai multe explozii au fost auzite, marți dimineață, în regiunea separatistă Transnistria. Două antene radio au fost avariate de explozii în Transnistria, a anunțat Ministerul de Interne, potrivit Sky News.

Exploziile s-au produs în satul Maiac, marți, la orele 6:40 și 7:05. Niciun locuitor nu a fost rănit în urma exploziilor, susțin sursele.

Alte explozii au avut loc, luni, la Ministerul Securităţii de Stat din Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldoveneşti Transnistria. Oficiali de la ministerul de interne al regiunii separatiste au declarat că asupra clădirii s-a tras de către atacatori necunoscuţi cu lansatoare de grenade.

Regiunea separatistă este recunoscută la nivel internațional ca parte a Republicii Moldova, dar este ocupată de trupele rusești de la destrămarea Uniunii Sovietice.

De ce este importantă Transnistria pentru Rusia?

Autoproclamata republică Transnistria – care are propria constituție, armată, monedă și steag, dar care nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea internațională – ar putea fi implicată în războiul Rusiei din Ucraina.

Un general rus de rang înalt a declarat, săptămâna trecută, că armata vizează „controlul total” asupra regiunii Donbas din estul țării și asupra sudului Ucrainei – și să obțină acces în Transnistria, teritoriul separatist din țara vecină, Republica Moldova.

TASS l-a citat pe comandantul interimar al Districtului Militar Central al Rusiei, generalul-maior Rustam Minnekaev, care a declarat că obiectivul este de a crea un coridor terestru între Donbas și Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Luni, au avut loc explozii la Tiraspol, capitala Transnistriei, pe care Ministerul ucrainean al Apărării le-a calificat drept o „provocare planificată” de către serviciile secrete rusești.

Aici locuiesc aproximativ o jumătate de milion de oameni, majoritatea vorbitori de limbă rusă.

Unii analiști militari suspectează că Rusia intenționează să se sprijine pe Transnistria din punct de vedere logistic – și să profite de poziția sa strategică, pentru a stabili un coridor terestru de-a lungul Mării Negre pentru a captura orașul-port Odesa.

UPDATE ORA 09:00

Kuleba a reacționa la declarația amenințătoare a ministrului Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a reacționat la declarația amenințătoare a ministrului Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, despre presupusa amenințare reală a celui de-al Treilea Război Mondial.

Potrivit acestuia, astfel de declarații indică faptul că Rusia „își pierde ultima speranță” de a speria lumea să nu mai sprijine Ucraina, iar din această cauză se vorbește despre „un pericol real” al unui Al Treilea Război Mondial.

De la începutul războiului și până în dimineața zilei de 26 aprilie, 217 copii au murit în Ucraina și cel puțin alți 391 au fost răniți

Acest lucru a fost raportat de Procuratura Generală.

În ultimele 24 de ore, procurorii au confirmat decesul a doi copii în vârstă de 9 și 13 ani, ca urmare a bombardării Lyman în regiunea Donețk.

Conform datelor existente, majoritatea copiilor au fost răniți în Donețk (127), Kiev (114), Harkov (93), Cernihiv (66), Herson (44), Mykolaiv (43), Lugansk (37), Zaporizhia (27) , Regiunile Sumy (17), Zhytomyr (15) și Kiev (16). Aceste date nu sunt definitive, întrucât morții și răniții sunt încă căutați în teritoriile eliberate și ocupate temporar și în locurile în care luptele continuă.

În plus, bombardamentele au afectat 1.508 instituții de învățământ, dintre care 102 au fost complet distruse.

UPDATE ORA 08:00

Curtea Penală Internațională se va alătura anchetei multinaționale privind presupusele crime internaționale din Ucraina

Parchetul Curții Penale Internaționale se va alătura unei echipe comune de anchetă înființate de Lituania, Polonia și Ucraina pentru a investiga presupusele crime internaționale comise în timpul războiului din Ucraina.

Procurorul CPI, Karim Khan, a semnat, luni, un acord cu procurorii generali din cele trei țări.

„Prin acest acord, părțile din ECI și Parchetul trimit un mesaj clar că se vor depune toate eforturile pentru a aduna, în mod eficient, dovezi privind principalele crime internaționale comise în Ucraina și pentru a-i aduce pe cei responsabili în fața justiției”, a declarat într-un comunicat agenția de cooperare judiciară a Uniunii Europene.

Ucraina afirmă că Rusia își intensifică ofensiva în sud și est, dar se confruntă cu o rezistență dură în zone

Forțele rusești și-au intensificat ofensiva atât în sudul, cât și în estul țării – dar rezistența a reușit să respingă în unele locuri, au declarat, marți, oficialii ucraineni.

„Trupele rusești au lansat o ofensivă în toate direcțiile”, a declarat Alexei Arestovici, un consilier al președintelui Volodimir Zelenski, la televiziunea ucraineană.

Forțele rusești se concentrează, în special, asupra orașelor Kramatorsk și Sloviansk, în estul regiunii ucrainene Donețk și asupra orașului Kryvyi Rih, în sudul regiunii Kherson, a precizat el.

Rușii au deținut Kherson încă din primele zile ale invaziei și au încercat să avanseze spre nord de acolo.

De asemenea, Rusia continuă să își consolideze trupele în nord-est, cu scopul de a bloca parțial orașul Harkov, puternic afectat, a declarat, marți, Statul Major al forțelor armate ucrainene.

Acesta a adăugat că forțele ruse au încercat, fără succes, să lanseze atacuri în alte părți din regiunea Donețk.

UPDATE ORA 07:00

Conform unui sondaj de opinie realizat de agenția Info Sapiens, 93% dintre ucraineni cred că țara lor va câștiga războiul cu Rusia, însă majoritatea nu se așteaptă ca victoria să fie facilă și rapidă.

UPDATE ORA 06:00

Ocupatorii pot planifica explozii provocatoare pe barajul lacului de acumulare Karlovy Vary – Centrul de Combatere a Dezinformarii

😡 Trupele ruse au intensificat bombardamentul cu artilerie și mortar asupra așezărilor și pozițiilor forțelor armate ucrainene din regiunile Herson și Mykolaiv – OK „Sud”

Departamentul de Stat al SUA a folosit forma unei „declarații de urgență” pentru a aproba vânzarea de muniție către Ucraina, pentru prima dată în timpul președinției lui Joe Biden – Vocea Americii, care citează Reuters

👉 În „declarația de urgență” se precizează că Ucrainei i se cere să vândă diverse muniții sub standarde și muniții care nu respectă standardele NATO

▪️Este vorba despre vânzarea de muniție în valoare de 165 de milioane de dolari. Potrivit declarației Pentagonului, aceasta include obuze și muniție pentru armele sovietice, inclusiv tunuri de artilerie Hyacinth și Msta, tancuri T-72 și altele.

UPDATE ORA 04:00

Ucraina are deja 7,7 milioane de persoane strămutate în interiorul țării. Asta înseamnă unul din șase oameni din țară – ONU

În centrul orașului Lviv, un american a creat un „zid al memoriei” în cinstea ucrainenilor uciși în război

Este vorba despre o instalație formată din fotografii ale unor adulți și copii din întreaga Ucraină care au murit în timpul războiului actual, de mâna ocupanților ruși. Oricine se putea apropia de „zid” și putea atașa flori în onoarea acestuia.

Sprijin mare pentru brandurile ucrainene din partea mamei lui Elon Musk, Maye Musk

Mama lui Elon Musk a participat la o proiecție specială a filmului The Offer în New York purtând o rochie din noua colecție a brandului ucrainean GASANOVA

UPDATE ORA 02.00

Serviciile britanice de informații raportează că invazia Rusiei în Ucraina a subminat semnificativ producția agricolă ucraineană👇

  • Recolta de cereale din Ucraina în 2022 va fi probabil cu aproximativ 20% mai mică decât în 2021, din cauza reducerii suprafețelor cultivate în urma invaziei.
  • Ucraina este al patrulea mare producător și exportator de produse agricole din lume.
  • Reducerea ofertei de cereale din Ucraina va duce la presiuni inflaționiste, crescând prețurile globale ale cerealelor.

Patru civili au murit în urma bombardamentelor inamice din regiunea Donețk pe 25 aprilie – doi în Liman, unul în Marinka și unul în Yampil, a declarat șeful OVA din Donețk.

ℹ️ Doi copii – o fetiță de 9 ani și un băiat de 14 ani – au fost uciși în orașul Liman.

💬”Alte nouă persoane au fost rănite în regiune”, a declarat Pavlo Kyrylenko.

Azerbaidjanul a exclus să plătească gazul rusesc în ruble

Compania de stat Socar din Azerbaidjan a negat informațiile privind planurile Baku de a plăti gazul rusesc în ruble. Începând cu iulie 2021, Rusia și Azerbaidjan au semnat un acord privind schimbul sezonier de gaze naturale.

Marea Britanie anunță că va ridica tarifele și cotele pentru bunurile din Ucraina – Reuters

✔️Aceasta include miere, orz, conserve de roșii, carne de pasăre și alte produse

💬”Este vorba de a oferi sprijin economic Ucrainei în vremuri de nevoie”, spune Departamentul britanic pentru Comerț Internațional

În Norvegia, activiștii Greenpeace au încercat să blocheze un petrolier rusesc care transporta petrol în țară

🗣 „Sunt șocat de faptul că Norvegia funcționează ca un port liber pentru petrolul rusesc, despre care știm că finanțează războiul lui Putin”, a declarat Frode Tribe, șeful Greenpeace Norvegia.

Foto: Twitter Pravda_Geraschenko

Invazia la scară largă a Ucrainei, spionajul în favoarea serviciilor de securitate rusești, atrocitățile de la Bucha și din alte orașe ucrainene au fost toate motive pentru expulzarea în masă a diplomaților ruși.

Până în prezent, au fost expulzați peste 400 de diplomați ruși din peste 20 de țări.

Airbnb a convenit cu proprietarii de locuințe asupra adăpostului pentru mii de refugiați din Ucraina

Platforma Airbnb promite să ajute sutele de mii de migranți temporari din Ucraina să găsească locuințe din cauza războiului cu Rusia.

Serviciul online a convenit să se asocieze cu o serie de organizații caritabile care se vor asigura că cei care au cea mai mare nevoie vor primi locuințe temporare.

Potrivit comunicatului serviciului, în prezent, peste 33.000 de proprietari de locuințe s-au înregistrat pentru a oferi locuințe refugiaților în cadrul programului.

UPDATE ORA 00.00

Pentru 2 luni de ostilități, 9.781 de apărători ai Ucrainei au primit premii de stat. Titlul de Erou al Ucrainei a fost acordat celor 142 dintre apărătorii țării. Bărbații și femeile din Ucraina au demonstrat o disponibilitate cu adevărat masivă de a apăra statul. La orice vârstă, orice statut de proprietate, indiferent de educație – bărbații și femeile ucrainene au susținut în egală măsură statul. Acest război a devenit cu adevărat popular pentru Ucraina. Și a arătat că pe tot teritoriul nostru – de la est la vest, de la nord la sud – ideea ucraineană este la fel de puternică, la fel de națională”, a anunțat președintele Volodimir Zelenski într-un nou discurs adresat națiunii.

De asemenea, președintele a precizat că:

În a treia lună de război pentru independența Ucrainei, Rusia vrea să facă un „referendum” simulat undeva pe pământul Ucrainei – chiar dacă vor încerca, va fi la fel de rușinos ca tot ce a fost „creat” la Moscova pentru ocuparea Ucrainei .▪️Până în prezent, 931 de așezări au fost dezocupate de armata Ucrainei.

▪️O coaliție globală anti-război a fost formată în două luni.

▪️Ucraina își accelerează pe cât posibil mișcarea în UE.

▪️Se pun bazele necesare reconstrucției Ucrainei – acorduri internaționale, fonduri speciale pentru reconstrucția statului. ▪️ Când va fi o victorie, toată lumea o va simți. Când va veni pacea, toată lumea o va vedea.

▪ Vor fi acordate premii de stat sunt acordate la 269 de membri ai ZSU și nouă membri ai CID.