• Șeful programului spațial rus a declarat că Moscova se va retrage de pe Stația Spațială Internațională.
  • Uzina siderurgică Azovstal: Aproape toate clădirile de la vasta oțelărie Azovstal, ultima rezistență ucraineană din Mariupol, au fost distruse, după cum arată noile imagini din satelit ale Maxar Technologies. Unii civili au fost evacuați din uzină după ce a fost introdusă o încetare a focului, potrivit unui comandant ucrainean din interior.
  • Zelenski a declarat că armata ucraineană a distrus deja peste 1.000 de tancuri rusești, aproape 200 de avioane rusești și aproape 2.500 de vehicule blindate de luptă.

UPDATE 23:00

Analiștii americani ai Centrului de Surse Deschise (OSINT) au realizat o hartă cu animații de la începutul războiului.

UPDATE 22:00

Armata ucraineană a distrus cel puțin un centru de comandă din cele ale armatei ruse din zona Izium, în perioada 30.04-01.05.2022. Forțele ruse fac verificări ale situației, în teren.

Artileria ucraineană a efectuat lovituri precise într-un areal din apropierea localității Izium, unde partea ucraineană avea informații că sunt organizate centre de comandă ale forțelor aeropurtate ruse și ale Armatei a doua de arme combinate a forțelor ruse.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Estimări conservatoare indică pierderi de la 60 până la 180 de cadre de comandă ale armatei ruse.

Printre cei omorâți în acest atac se află general maior Andrey Simonov, șeful diviziei de război electronic din cadrul Districtului Militar de Vest al Forțelor Armate ale Rusiei. Cu Simonov, numărul de generali ai armatei ruse omorâți în războiul din Ucraina urcă la 10.

În contextul acestor lovituri executate de artileria ucraineană, a apărut și semnalarea că în urma atacurilor a fost rănit însuși Valery Gerasimov, șeful statului major al forțelor armate ruse. Indiciile de până acum arată că rănile sunt la nivelul picioarelor. Unele rapoarte indică rănirea superficială a gambei drepte, fără fractura tibiei, altele vorbesc despre răni grave la ambele picioare și la coapse.

Generalul Gerasimov este extras cu un elicopter din teatrul de război și transportat în Belgorod, de unde a fost preluat cu un Tupolev 154 și dus într-o locație sigură din Federația Rusă. Despre alți doi generali, adjuncți ai lui Valery Gerasimov, se bănuiește că au fost răniții în același atac.

UPDATE 21:00

Armata ucraineană a distrus cel puțin un centru de comandă ale armatei ruse din zona Izium, în perioada 30.04-01.05.2022. Forțele ruse fac verificări ale situației, în teren.

Totodată, există rapoarte contradictorii legate de șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, Valery Gerasimov. Pe fondul informațiilor că ocupantul ar fi putut fi rănit în explozia de la Izium, unele surse spun că Gerasimov ar fi fost evacuat la timp, altele că ar fi murit sau că ar fi fost rănit.

Consilierul ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, Anton Gerașenko, a scris astăzi pe Twitter că au fost confirmate informațiile despre explozia de ieri de la Izium, unde se afla Gerasimov. De asemenea, acolo ar fi murit mulți reprezentanți ai celor mai înalți ofițeri ai țării agresoare.

În urmă cu o oră am primit confirmarea exploziei de ieri de la Izium, în apropiere de sediul Armatei a 2-a . În locul în care se află comandamentul șefului Statului Major General al Armatei Ruse, Gerasimov, care a venit să conducă atacul asupra Slavianskului. A fost confirmat un număr mare de 200 în rândul ofițerilor superiori”, a scris Gerașenko pe Twitter.

UPDATE 20:00

Președintele Zelenski a transmis duminică seară că civilii blocați în subsolurile uzinei Azovstal au fost în sfârșit evacuați printr-un coridor umanitar.

Astăzi am reușit în sfârșit să începem să evacuăm oamenii din Azovstal. După multe luni de negocieri, după multe încercări, după diverse întâlniri, apeluri și sugestii. Nu a existat o singură zi în care să nu încercăm să găsim o soluție care să asigure bunăstarea poporului nostru. Astăzi, pentru prima dată în toate zilele de război, acest coridor vital a intrat în funcțiune. Pentru prima dată au avut loc două pene de curent reale”, a declarat duminică Zelenski.

El a amintit că, mai bine de o sută de civili – femei și copii – care se adăpostiseră de luptele de acolo, au fost deja evacuați.

Având în vedere toate complicațiile procesului, primii evacuați vor ajunge în Zaporojie mâine dimineață. Acolo vor fi întâmpinați de echipa noastră. Am încredere că toate condițiile necesare vor fi îndeplinite și mâine pentru a continua transportul de persoane din Mariupol. Intenționăm să începem la ora 8 a.m”, a anunțat președintele ucrainean.


Congresmenul Adam Kinzinger (R-IL) a anunțat duminică introducerea unei rezoluții comune care ar autoriza utilizarea forțelor armate ale SUA pentru a apăra integritatea teritorială a Ucrainei în cazul în care Vladimir Putin își intensifică războiul împotriva aliaților democratici ai SUA.

Această Rezoluție de autorizare a utilizării forței militare pentru apărarea aliaților Americii din 2022 l-ar autoriza pe președintele Statelor Unite să utilizeze forțele noastre pentru a răspunde la un scenariu în care Federația Rusă ar folosi arme chimice, biologice sau nucleare împotriva Ucrainei”, se arată într-un document publicat pe site-ul congresmenului.

Făcând acest anunț în premieră la emisiunea Face the Nation de la CBS – și în urma apariției secretarului de stat Blinken în fața Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților săptămâna trecută – congresmanul Kinzinger a făcut această declarație:

După cel de-al Doilea Război Mondial, America și-a exprimat clar poziția – angajamentul nostru față de libertate i-a pus pe autocrați în defensivă și a consolidat democrațiile din întreaga lume. În ultimul deceniu, am văzut cum această hotărâre s-a clătinat, iar tiranii, precum Vladimir Putin, au exploatat aceste vulnerabilități. Astăzi, America are ocazia de a-și reafirma sprijinul față de oamenii care caută libertatea și de a se opune cu fermitate autoritarismului. După ce am vorbit cu secretarul Blinken și am auzit îngrijorările sale grave cu privire la utilizarea de către Putin a armelor chimice, sunt încrezător că Statele Unite vor arăta comunității internaționale că nu vom tolera violența fără sens. Personalul meu și cu mine așteptăm cu nerăbdare să continuăm discuțiile cu secretarul Blinken pentru a ne asigura că Rusia este trasă la răspundere pentru orice încălcare a dreptului internațional”, a declarat Kinzinger.

Textul rezoluției comune a ajuns, deocamdată, la Comitetul de Afaceri Externe al Camerei Reprezentanților. De aici, trebuie să ajungă pe ordinea de zi a Camerei, să fie votată, să treacă și apoi să se ducă la Senat, să treacă de Senat și apoi să ajungă la Președinte, care să promulge legea.

Fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, s-a adresat Institutului McCain de la Kiev, în cadrul Forumului Sedona 2022, la 30 aprilie.

Putin nu poate fi oprit cu cuvinte și îngrijorări. El trebuie să fie oprit prin putere și arme. Războiul din Ucraina nu este despre Donbass. Este despre ambițiile lui Putin de a distruge Ucraina. Dacă Rusia se oprește din luptă, războiul se va sfârși. Dacă Ucraina încetează să lupte, Ucraina va dispărea”, a spus Poroșenko.


Danemarca și Suedia au declarat că un avion rusesc de spionaj le-a încălcat spațiul aerian, informează AFP.

Oficialii au declarat că avionul a intrat vineri seara în spațiul aerian danez, la est de insula Bornholm din Marea Baltică, înainte de a intra în spațiul aerian suedez.

Ambasadorul rus este convocat mâine la ministerul de Externe”, a scris duminică pe Twitter ministrul danez de externe, Jeppe Kofod, referindu-se la o „nouă încălcare a spațiului aerian danez de către Rusia”.

Ministerul suedez de Externe a declarat, de asemenea, că ambasadorul rus va fi convocat la Stockholm.

„Există proceduri stabilite pentru acest tip de caz. Este vorba în special de convocarea reprezentantului națiunii implicate la ministerul de externe”, a precizat acesta într-un e-mail.

Kofod a adăugat că este „total inacceptabil și deosebit de îngrijorător în situația actuală”, făcând aluzie la invazia Rusiei în Ucraina și la creșterea tensiunilor cu NATO, din care Danemarca face parte.

UPDATE 19:00

Papa Francisc a calificat duminică invazia Rusiei în Ucraina drept un „teribil regres al umanității”, spunând că suferința poporului ucrainean îl face să plângă.

„Sufăr și plâng când mă gândesc la suferința poporului ucrainean, în special a celor mai slabi, a bătrânilor și a copiilor. Există chiar rapoarte teribile despre copii care sunt expulzați și deportați”, a spus Papa Francisc, după ce a recitat rugăciunea Regina Coeli dedicată Fecioarei Maria.

El a spus că gândurile sale „se îndreaptă imediat spre orașul ucrainean Mariupol, «orașul Mariei», care a fost bombardat și distrus în mod barbar”.


Evacuarea civililor din Mariupol va continua și mâine, 2 mai, a anunțat consiliul municipal din Mariupol.

Între timp, Ministerul rus al Apărării a raportat că 80 de persoane au plecat spre Bezymyne [teritoriu controlat de Republica Populară Donețk].


Situația de pe front se poate schimba dramatic după 15 mai, susține un istoric militar.

Până atunci, frontul va trebui să reziste. Iar armata noastră va rezista”, este convins Jirojov.

În opinia expertului, foarte curând, Ucraina va avea un avantaj uriaș datorită noilor arme: „Artileriștii noștri sunt foarte educați și sunt deja instruiți pe modele occidentale. Deci, foarte curând vom vedea artileria pe front, ceea ce va schimba dramatic situația”.

UPDATE 17:00

Harta actualizată a Ministerului britanic al Apărării a operațiunilor de luptă din Ucraina

ONU confirmă informațiile privind evacuarea civililor din Azovstal, conform Reuters.

A început evacuarea civililor din Azovstal. Primul grup de aproximativ 100 de persoane este deja în drum spre teritoriul controlat. Ne vom întâlni cu ei mâine în Zaporizhzhya. Mulțumim echipei noastre! Aceștia lucrează în prezent cu reprezentanții ONU pentru a evacua civilii rămași în afara uzinei.”, a spus Zelenski.


Volodimir Zelenski s-a întâlnit la Kiev cu președintele Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi.

UPDATE 16:00

Procurorul general al Ucrainei, Iryna Venediktova, a declarat că peste 9.000 de cazuri de crime de război sunt în curs de investigare:

Procesul de aducere a infractorilor în fața justiției a început. În acele locuri care au fost dezocupate, în regiunile Kiev, Sumy și Cernihiv, am identificat deja anumiți infractori. În general, sunt 15 persoane în regiunea Kiev și 10 în special în București. Aceștia sunt urmăriți penal pentru tortură, viol și jafuri. De asemenea, a început procesul de tragere la răspundere pentru sechestrarea centralei nucleare de la Cernobîl”.

Venediktova a adăugat că Ucraina primește asistență internațională în cadrul investigațiilor sale.

Acum avem o echipă de experți francezi și experți din Slovacia. Marțea viitoare așteptăm experți din Lituania”, a spus ea.

UPDATE 15:00

ONU confirmă 2.899 de morți de la începutul războiului din Ucraina.

Războiul din Ucraina este un regres teribil pentru umanitate”, a spus Papa Francisc în timpul unei predici în Piața Sf. Petru din Vatican.

Francisc a cerut, de asemenea, un coridor umanitar pentru Azovstal și a numit distrugerea lui Mariupol barbară.


Finlanda va înăspri sancțiunile împotriva Rusiei”, a declarat prim-ministrul Sanna Marin. În plus, țara dorește să extindă asistența militaro-tehnică către Ucraina.

UPDATE 14:00

,,Vom susține Ucraina până la victorie” a spus Pelosi despre obiectivele vizitei sale la Kiev.

Președintele Camerei Reprezentanților din SUA a declarat că prima delegație oficială a Congresului de la invazia pe scară largă a Ucrainei a venit pentru a trimite ,,un mesaj clar lumii că America susține Ucraina„.

Primăria Mariupol a anunțat că astăzi va fi posibilă evacuarea civililor din orașul asediat. Acest lucru ar putea semnala un progres în operațiunea de eliberare a peste 1.000 de oameni din oțelăria asediată Azovstal.

UPDATE 13:00

O evacuare a civililor din Mariupol, controlat în mare parte de ruși, ar putea fi posibilă duminică, au declarat oficialii locali pentru Telegram.

Consiliul orașului Mariupol și guvernatorul local le-au spus locuitorilor care doresc să plece în orașul ucrainean Zaporizhzhia să se adune la ora locală 16:00 la Port City Mall. Ei au adăugat: „Ne rugăm ca totul să funcționeze”.


Un consilier al ministrului ucrainean al apărării a declarat pentru BBC că evacuarea civililor este o „licărire de speranță”.

Yuri Sak a spus: „Există mai mult de 1.000 de civili care sunt încă prinși în oțelăriile Azovstal și, în plus, există și peste 500 de soldați răniți care trebuie să fie evacuați pentru a primi asistența medicală necesară”.

Soldații ucraineni spun că 20 de persoane au părăsit oțelăria, dar nu este clar unde au fost evacuați.

UPDATE 12:00

Președintele SUA, Nancy Pelosi, spune că delegația sa a avut „marea onoare să se întâlnească ieri cu președintele Ucrainei”. Ea spune că discuțiile s-au centrat în jurul „asistenței umanitare de securitate și asistenței economice și, în cele din urmă, reconstrucție atunci când victoria este câștigată”.


Pelosi spune că a fost mândră să transmită „un mesaj de unitate din partea Congresului Statelor Unite, un mesaj de apreciere din partea poporului american pentru conducerea sa și admirație față de poporul Ucrainei pentru curajul său”.

Președintele Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, susține o conferință de presă despre vizita sa la Kiev pentru a se întâlni cu președintele Zelenski.


Armata ucraineană a anunțat sâmbătă că a recucerit patru așezări la nord și la est de orașul de est Harkiv – Upper Roganka, Ruska Lozova, Slobidske și Prelesne.

Institutul pentru Studii de Război spune că acest lucru a făcut parte dintr-o serie de contraatacuri de succes în afara orașului în ultimele zile, scrie BBC.


Două grupuri de civili au părăsit sâmbătă clădirile rezidențiale din apropierea oțelăriilor Azovstal din orașul Mariupol, din sudul Ucrainei, a anunțat ministerul rus al Apărării.

Douăzeci și cinci de persoane au ieșit după-amiaza, după cum s-a raportat, dar alte 21 au plecat după lăsarea întunericului, se arată într-o postare pe Telegram. Ei au primit hrană, cazare și îngrijire medicală, scrie BBC.

UPDATE 11:00

Rusia caută influență pe termen lung în Herson, spune armata britanică. Ministerul Apărării al Regatului Unit spune că Rusia intenționează să exercite „influență politică și economică puternică” în Herson.

Orașul din sudul Ucrainei a fost capturat de forțele ruse la începutul lunii martie și va ajuta Rusia să-și îmbunătățească controlul asupra Crimeei, împreună cu forța sa militară către nord și vest, a declarat Ministerul pentru MoD într-un tweet.

UPDATE 10:00

Președintele Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, a făcut o vizită surpriză în Kiev și s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodymir Zelenski. Președintele Zelenski a spus că „Statele Unite sunt liderul în sprijinul puternic pentru lupta Ucrainei împotriva agresiunii ruse”.

UPDATE 09:00

În discursul său de azi-noapte, Zelenski a spus că Rusia adună forțe suplimentare pentru noi atacuri în est.


Președintele Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, le-a mulțumit ucrainenilor pentru „lupta lor pentru libertate”, când s-a întâlnit cu președintele Zelenski în timpul unei vizite la Kiev.


Eforturile continuă pentru a asigura evacuarea în siguranță a mai multor civili prinși în oțelăria de la Mariupol. Președintele Zelenski spune că Ucraina face tot ce poate pentru a aranja evacuări suplimentare.

UPDATE 08:00

Imagini din satelit ale uzinei Azovstal din Mariupol, publicate de Maxar Technologies. Luminile arată că întreprinderea a fost transformată într-o ruină prin bombardamentele și loviturile de artilerie ale hoardei.

UPDATE 07:00

România va repara linia de cale ferată către regiunea Odesa. Este vorba despre un tronson din orașul moldovean Giurgiulești până la portul din orașul Galați, care trece prin orașul Reni din regiunea Odesa. Aceasta este o rută importantă pentru exportul de bunuri ucrainene, pe fondul blocadei Rusiei asupra porturilor noastre maritime.


Ministerul ucrainean al Culturii a publicat o listă cu obiectele care au fost distruse de ruși. Biblioteci, muzee, instituții culturale, monumente și biserici. Mai mult de 250 de obiecte de patrimoniu cultural al Ucrainei au fost deja jefuite.

UPDATE 06:00

Actualizare din partea Statului Major General din Ucraina la 1 mai (ora 6:00) – a 67-a zi de război.

Statul Major General a transmis că Federația Rusă retrage blindate și echipamente militare din Districtele Militare de Vest, Central, Nordic și Flota de Est în zonele de frontieră cu Ucraina.

  • „Pe linia Slobozhansky, unitatea inamică continuă să lanseze atacuri aeriene și focuri de artilerie asupra Harkovului.
  • Ocupanții desfășoară ofensive în zonele Izium – Barvinkove și Izium – Slovensk.
  • Până la 300 de blindate și echipamente militare au fost mutate în zonele desemnate, iar aproape o mie de persoane mobilizate au sosit din teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Lugansk.
  • Pentru a asigura acoperirea antiaeriană a trupelor care avansează în patru zone desemnate, inamicul a desfășurat două divizii de rachete antiaeriene înarmate cu sisteme de rachete sol-aer Buk-M2 și Tor-M.
  • În tranșeele din Donețk și Tauri, forțele inamice sunt puternic angajate de-a lungul întregii zone a liniei de contact.
  • Inamicul încearcă să lanseze lovituri aeriene și de artilerie împotriva pozițiilor noastre.
  • Pe linia Limansky, inamicul desfășoară o ofensivă în direcția Krymka și Oleksandrivka.
  • Pe tensiunea de la Popasnaia, insurgenții desfășoară un asalt pe linia Novotoshkivske – Orichivka.
  • În zona Kurakhiv, cu sprijinul artileriei, inamicul încearcă să străpungă apărarea unităților noastre pe linia Olenivka-Novomikhailivka.
  • Pe strâmtoarea Pivdenno-Buzsky, inamicul luptă pentru a intra în limitele administrative ale regiunii Kherson și pentru a crea condiții favorabile pentru un atac asupra orașelor Mykolayiv și Kryvyy Rih.”

Porturile maritime Berdyansk, Mariupol, Skadovsk și Kherson vor fi închise până când Ucraina va relua controlul asupra lor, a transmis Ministerul Infrastructurii din Ucraina.

UPDATE 04:00

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a discutat cu omologul său ucrainean Dmytro Kuleba. Cei doi s-au întâlnit recent la Kiev, pe 24 aprilie.

Potrivit unui comunicat al purtătorului de cuvânt al departamentului american, Ned Price, Blinken l-a pus la curent pe Kuleba cu privire la planurile de vizită ale guvernului american la Lviv în această săptămână și la planurile de întoarcere la Kiev, înainte de o eventuală revenire a diplomaților americani în țară.

Blinken „a subliniat sprijinul ferm al Statelor Unite pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în fața agresiunii brutale a Rusiei”, a declarat Price.

Cei doi au discutat, de asemenea, despre o cerere de 33 de miliarde de dolari adresată de administrație Congresului, pentru ajutor de securitate, economic și umanitar, pentru a „da Ucrainei puterea de a învinge războiul inconștient al Kremlinului”.

UPDATE 03:00

Ministerul britanic de Externe, Liz Truss, a declarat duminică că Rusia folosește o fabrică de troli pentru a răspândi dezinformări despre războiul din Ucraina pe rețelele de socializare și pentru a viza politicieni din mai multe țări, inclusiv Marea Britanie și Africa de Sud, relatează Reuters.

Marea Britanie a citat o cercetare de specialitate finanțată de Regatul Unit, pe care nu a publicat-o. Truss a declarat că cercetarea a expus modul în care campania de dezinformare a Kremlinului a fost concepută pentru a manipula opinia publică internațională cu privire la invazia Rusiei în Ucraina, pentru a stimula sprijinul pentru aceasta și pentru a recruta noi simpatizanți.

Rusia numește acțiunile sale în Ucraina o „operațiune specială” pentru a dezarma Ucraina și a o proteja de fasciști. Ucraina și Occidentul spun că acuzația de fascism este nefondată și că războiul este un act de agresiune neprovocat.

Rusia spune că mass-media occidentală a oferit o relatare excesiv de parțială a războiului, care ignoră în mare măsură preocupările Moscovei cu privire la extinderea NATO și ceea ce spune că este persecuția vorbitorilor de limbă rusă în Ucraina, lucru negat de Kiev.

Nu putem permite Kremlinului și fermelor sale dubioase de troli să ne invadeze spațiile online cu minciunile lor despre războiul ilegal al lui Putin”, a declarat ministrul de externe Liz Truss.

UPDATE 01:00

Președintele Ucrainei a abordat tema rezistenței în discursul său de sâmbătă seara către națiune și a afirmat că țara lucrează la reconstrucție și la revenirea la normal în zonele care nu mai sunt deținute de forțele rusești.

Totodată, Zelenski a declarat că armata ucraineană a distrus deja peste 1.000 de tancuri rusești, aproape 200 de avioane rusești și aproape 2.500 de vehicule blindate de luptă.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că 69% din așezările dezocupate din Ucraina au acum din nou „autonomie locală deplină”.

Facem totul pentru a readuce viața normală în partea dezocupată a Ucrainei noastre”, a declarat Zelenski în discursul său de sâmbătă seară, adăugând că activitatea birourilor umanitare a început deja în 93% din așezările eliberate.

Deminăm în mod activ teritoriul eliberat. În fiecare zi, câteva zeci de așezări se adaugă la lista celor în care deminarea a fost finalizată”, a spus el.

Zelenski a mai spus că oficialii „fac totul” pentru a restabili drumurile și accesul la serviciile medicale, educaționale și financiare.

Pista aeroportului din Odesa, distrusă în urma atacurilor cu rachete de sâmbătă, va fi, de asemenea, reconstruită, potrivit președintelui.

Astăzi, ocupanții au tras din nou rachete asupra regiunii Dnipropetrovsk și a orașului Odesa. Din nou și din nou, trupele rusești dovedesc că oamenii din Odesa sunt aceiași dușmani pentru Rusia ca toți ceilalți ucraineni. Pista aeroportului din Odesa a fost distrusă. O vom reconstrui, bineînțeles, o vom reconstrui. Dar Odesa nu va uita niciodată o astfel de atitudine rusă față de ea”, a declarat Zelenski.

00:00

Premierul britanic Boris Johnson a transmis că, în urma unei convorbiri telefonice cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, el a reiterat sprijinul Marii Britanii față de Ucraina și a spus că este „mai angajat ca niciodată” să întărească Ucraina și să se asigure că Vladimir Putin va eșua.

Am vorbit cu președintele Zelenski mai devreme pentru a prezenta modul în care Marea Britanie va continua să ofere ajutor militar și umanitar pentru a le oferi ucrainenilor echipamentul de care au nevoie pentru a se apăra. Sunt mai angajat ca niciodată să întăresc Ucraina și să mă asigur că Putin eșuează”, a scris sâmbătă seară premierul Boris Johnson, pe Twitter.


Șeful programului spațial rus a declarat că Moscova se va retrage de pe Stația Spațială Internațională, potrivit presei de stat, o decizie pe care a pus-o pe seama sancțiunilor impuse din cauza invaziei din Ucraina, potrivit Bloomberg.

„Decizia a fost luată deja, nu suntem obligați să vorbim despre ea în mod public. Pot să spun doar atât – în conformitate cu obligațiile noastre, ne vom informa partenerii cu privire la sfârșitul activității noastre pe ISS cu un an înainte”, a declarat sâmbătă directorul general al Roscosmos, Dmitri Rogozin, într-un interviu acordat televiziunii de stat, potrivit Tass.