• După 63 de zile de ocupație, armata Ucrainei rezistă și cu ajutorul Occidentului, care îi livrează armament greu în ciuda protestelor Kremlinului.
  • Un pas „istoric” a fost făcut de peste 40 de țări care au stabilit în Germania, la o întâlnire extraordinară, să formeze o coaliție de sprijinire a Ucrainei în răzbiul cu Rusia.
  • Germanii au decis să trimită 88 de tancuri Leopard și alte sisteme de baterie anti-aeriană Ghepard, o decizie „istorică”.

UPDATE 23:00

Zelenski privește spre Ucraina postbelică și își exprimă recunoștința față de protestatari în comentariile de seară

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a privit spre o Ucraină postbelică, în discursul său video nocturn de miercuri, spunând că dorește să ofere locuințe tuturor celor care servesc în forțele armate, care lucrează ca agenți de intervenție în situații de urgență, ofițeri de poliție și care lucrează în alt mod pentru stat.

Acest lucru se adaugă la obiectivul de a reconstrui tot ceea ce a fost distrus în atacurile rusești, a spus el, lansând un apel către comunitățile locale pentru a furniza informații despre clădirile avariate, astfel încât reconstrucția postbelică să poată avea loc rapid și eficient.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

El a salutat, de asemenea, o inițiativă a Uniunii Europene de a elimina toate taxele și cotele pentru exporturile ucrainene timp de un an, precum și de a suspenda tarifele antidumping.

Zelensky a declarat că acest lucru ar fi benefic nu doar pentru economia Ucrainei, ci și pentru cea a Europei, deoarece Rusia este hotărâtă să provoace o creștere a prețurilor globale, în special, a celor la produsele alimentare, a spus el.

Ucraina, alături de Rusia, este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, iar temerile legate de penurie au dus la creșterea prețurilor la cereale de la începutul războiului.

De asemenea, el a adresat un îndemn special oamenilor din sudul Ucrainei care continuă să protesteze față de prezența forțelor de ocupație rusești.

În Kherson – unde oficialii ucraineni au declarat că pro-rușii plănuiau să organizeze un referendum, miercuri, pentru a-și arăta sprijinul față de Moscova – demonstranții care purtau steaguri ucrainene s-au adunat în piața principală a orașului înainte de a fi dispersați cu gaze lacrimogene.

Zelenski a declarat că a vrut să își exprime recunoștința față de cei care au refuzat să renunțe.

„Cu cât rezistența noastră este mai puternică acum, cu atât mai multă respingere vor vedea ocupanții, cu atât mai repede viața normală se va întoarce în țara noastră”, a spus el.

UPDATE 22:00

Ucraina este îngrijorată de provocările din regiunea pro-rusă a Republicii Moldova

Oficialii ucraineni au vorbit despre riscul deschiderii unui alt front în conflictul cu Rusia – de-a lungul graniței cu Moldova, în sud-vest.

O parte din regiunea de frontieră moldovenească este controlată de o administrație pro-rusă în ceea ce se numește Transnistria. Explozii inexplicabile acolo, la începutul acestei săptămâni, au determinat oficialii ucraineni să afirme că serviciile de securitate ale Rusiei plănuiesc provocări în Transnistria ca pretext pentru a deschide un nou front în război.

Mykhailo Podoliak, un consilier al președintelui Volodimir Zelenski, a declarat, miercuri, la televiziunea ucraineană: „Întotdeauna am considerat Transnistria ca fiind o trambulină de unde ar putea exista unele riscuri pentru noi, pentru regiunile [Odesa și Vinnytsia]”.

„Există un anumit contingent [militar] de ruși, este undeva între 1.500-2.000 de persoane, dintre care doar 500-600 sunt ruși”, a spus Podoliak.

Dar el a spus că majoritatea oamenilor din Transnistria s-au integrat în Moldova și în Europa.

Prin urmare, pentru Transnistria, implicarea activă în conflictul din Ucraina va însemna practic izolarea totală și distrugerea enclavei”, a menționat Podoliak.

Podoliak a sugerat că, prin incidentele din această săptămână din Transnistria, Rusia încearcă să provoace Ucraina.

Roman Kostenko, membru al parlamentului ucrainean din Odesa, a declarat că Transnistria nu reprezintă o amenințare strategică pentru Ucraina.

„Ar putea fi o amenințare tactică, într-o anumită direcție, pentru a lega trupele noastre”, a spus oficialul.

UPDATE ORA 21:00

Organizația Mondială a Turismului a ONU suspendă calitatea de membru a Rusiei

Organizația Mondială a Turismului a ONU (OMT) a suspendat, miercuri, în cadrul unei sesiuni extraordinare, calitatea de membru a Rusiei.

Guvernul rus și-a anunțat retragerea cu câteva ore înainte de reuniune.

„Membrii UNWTO au votat pentru suspendarea Rusiei. Reuniți pentru prima Adunare Generală extraordinară a UNWTO, membrii au dezbătut suspendarea Rusiei din Organizație. Rusia a refuzat să intervină și să-și apere poziția și și-a anunțat retragerea din UNWTO”, a anunțat UNWTO în tweet-ul său.

Ministerul rus de Externe a confirmat ieșirea Rusiei din Organizația Mondială a Turismului a ONU, într-o declarație publicată miercuri.

„Partea rusă nu consideră oportun să continue să lucreze în cadrul OMT, a cărei conducere aprobă politizarea activităților sale și susține, în mod deschis, discriminarea țării noastre. În acest sens, Federația Rusă a decis să se retragă din Organizația Mondială a Turismului”, se arată în declarație.

Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat că țara sa este în deplină independență față de gazul rusesc.

UPDATE ORA 20:00

Președintele polonez Andrei Duda afirmă că vor fi luate măsurile legale adecvate împotriva furnizorului rus de energie Gazprom, după ce acesta a întrerupt exporturile de gaze către Polonia și Bulgaria. Moscova a cerut ca toate plățile pentru energie să fie făcute în ruble – ceea ce Polonia și Bulgaria au refuzat.


Guvernul bulgar spune că a fost pregătit pentru decizia Rusiei de a suspenda astăzi furnizarea de gaz. Prim-ministrul Kiril Petkov i-a asigurat pe bulgari că nu va exista o penurie și a vorbit cu guvernul grec vecin pentru a asigura aprovizionarea alternativă. Bulgaria își procură 90% din gazele naturale din Rusia, ceea ce o face mai vulnerabilă decât Polonia la această măsură.


Martorii oculari din orașul Herson din sudul Ucrainei – primul oraș din Ucraina care a fost capturat de Moscova în primele zile ale invaziei – spun că trupele ruse au încercat să disperseze un protest în centrul orașului folosind grenade paralizante și gaze lacrimogene.

UPDATE ORA 19:00

Într-un discurs rostit astăzi în fața legislatorilor din Sankt Petersburg, Vladimir Putin a avertizat că orice țară care încearcă să intervină în Ucraina va fi întâmpinată cu un răspuns „fulgerător” din partea Moscovei.

Președintele rus a declarat că Occidentul dorește să taie Rusia în bucăți diferite și l-a acuzat că împinge Ucraina în conflict cu Rusia.

Dacă cineva intenționează să intervină în evenimentele în curs (din Ucraina) din exterior și creează amenințări strategice inacceptabile pentru noi, atunci ar trebui să știe că răspunsul nostru la aceste lovituri va fi rapid, fulgerător. Trupele rusești nu vor ezita să folosească cel mai modern armament. Avem toate instrumentele pentru asta – unele cu care nimeni nu se poate lăuda. Și nu ne vom lăuda. Le vom folosi dacă va fi nevoie. Și vreau ca toată lumea să știe acest lucru”, a declarat Vladimir Putin, potrivit The Guardian.


Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, a sosit în Ucraina după ce s-a întâlnit ieri la Moscova cu președintele rus, Vladimir Putin, și cu ministrul de externe, Serghei Lavrov.

„Cu cât mai repede se termină acest război, cu atât mai bine – pentru binele Ucrainei, al Rusiei și al lumii”, a scris Guterres pe Twitter

UPDATE ORA 18:00

Comisia Europeană a propus suspendarea taxelor de import pentru toate produsele ucrainene pentru a ajuta economia țării în timpul războiului cu Rusia, potrivit The Guardian.

Propunerea de suspendare pe un an vine la o zi după ce Marea Britanie a anunțat că renunță la toate tarifele pentru produsele ucrainene.

Pentru a intra în vigoare, propunerea va trebui să fie aprobată de Parlamentul European și de cele 27 de state membre ale sale.

Comisia, care supraveghează politica comercială în Uniunea Europeană, a declarat că măsurile „fără precedent” au fost concepute pentru a atenua dificultățile producătorilor și exportatorilor ucraineni în fața invaziei Rusiei.

Într-o declarație, aceasta a afirmat că această „măsură de mare anvergură este menită să contribuie la stimularea exporturilor Ucrainei către UE. Aceasta va contribui la ameliorarea situației dificile a producătorilor și exportatorilor ucraineni în fața invaziei militare a Rusiei.”

Comisarul pentru economie al blocului comunitar, Valdis Dombrovskis, a declarat că această măsură este „vitală pentru a câștiga războiul și pentru a ne reveni după război”.


UPDATE ORA 17:00

Un comandant ucrainean din orașul asediat Mariupol a făcut un apel urgent într-un videoclip pe pagina sa de Facebook, spunând că există peste 600 de civili și combatanți răniți în combinatul siderurgic Azovstal.

Serhiy Volyna, comandantul interimar al brigăzii 36 de pușcași marini, a declarat că nu există medicamente și nici condiții de tratament pentru răniți, adăugând că sute de civili, inclusiv copii, trăiesc în condiții insalubre și nu mai au apă și mâncare.

El a lansat un apel urgent pentru o evacuare de tip Dunkerque a trupelor și civililor din Mariupol.


Președintele rus Vladimir Putin a avertizat că orice țară care va încerca să intervină în Ucraina se va confrunta cu un răspuns rapid din partea Rusiei și a declarat că toate deciziile privind modul în care Moscova va reacționa în această situație au fost deja luate, informează The Guardian.

Adresându-se legislatorilor din Sankt Petersburg, Putin a declarat că Occidentul dorește să taie Rusia în bucăți diferite și l-a acuzat că a împins Ucraina în conflict cu Rusia.

Potrivit Reuters, Putin a declarat că rubla, sistemul bancar, sectorul transporturilor și economia Rusiei, în ansamblu, au rezistat sancțiunilor impuse împotriva Moscovei și a promis un răspuns la încercările de a izola Rusia.

UPDATE ORA 16:00

Negociatorul principal al Ucrainei, Mihail Podoliak, a declarat că nu s-a ajuns la niciun acord pentru ca președintele Volodimir Zelenski și omologul său rus, Vladimir Putin, să discute despre războiul din Ucraina, în ciuda eforturilor Turciei de a organiza astfel de discuții.

Momentul unei întâlniri a președinților celor două țări și contextul întâlnirii nu au fost încă stabilite”, a declarat Podoliak, citat de Reuters.

Podoliak a atras atenția asupra intensificării ostilităților în estul Ucrainei și asupra încercărilor Rusiei de a „distruge complet” orașul portuar Mariupol din sudul țării.


„Starlink Ukraine, ca reprezentant al SpaceX, este înregistrată în totalitate în Ucraina”, a declarat Mihail Fedorov, ministrul transformării digitale al Ucrainei.

UPDATE ORA 15:00

Trupele rusești au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii ucraineni în orașul Herson, ocupat de Rusia, potrivit unor rapoarte, informează The Guardian.

Trei persoane au fost rănite cu arsuri și una a suferit o fractură la picior, potrivit unui spital local.

Marți, Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au „eliberat” întreaga regiune Herson din sudul Ucrainei.

De la jurnalista belarusă Hanna Liubakova:


Se înmulțesc ambuteiajele pe sensul de ieșire din Transnistria.
Oamenii fug în masă atât în Moldova, cât și în Ucraina, temându-se de o escaladare a conflictului.


Cea mai mare companie germană de produse chimice din lume, BASF, a decis să pună capăt, până la începutul lunii iulie, operațiunilor sale rămase în Rusia și Belarus.

Excepție fac întreprinderile legate de producția de produse alimentare.

UPDATE ORA 14:00

Kremlinul a negat că folosește livrările de gaze naturale ca instrument de șantaj, după ce gigantul energetic rus Gazprom a oprit exporturile de gaze către Polonia și Bulgaria.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia este un furnizor de energie de încredere și că nu se implică în șantaj, relatează Reuters.

El a refuzat să spună câte țări au fost de acord să treacă la plata gazului în ruble, în conformitate cu un decret emis luna trecută de președintele rus, Vladimir Putin.

Separat, premierul Republicii Cehe, Petr Fiala, a declarat că nu există semnale sau informații despre vreo întrerupere a livrărilor sale de gaze.

Fiala a declarat că țara sa – care este dependentă aproape 100% de Rusia pentru gazele naturale – trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu.

UPDATE ORA 13:00

Coaliția de guvernare și opoziția din Germania au convenit să discute chestiunea livrărilor de armament greu de producție germană pentru Ucraina, în cursul unei ședințe a parlamentului de la Berlin planificate pentru joi, 28 aprilie 2022.

Pe lângă livrarea a maxim 50 de blindate Gepard, dotate cu tunuri anti-aeriene, Germania ar mai putea livra Ucrainei tancuri și vehicule blindate pentru infanterie.

Compania de stat germană Rheinmetall are disponibile 88 de tancuri Leopard 1 și 100 de vehicule Marder, pe care ar putea să le trimită Ucrainei.


După o conferință de o zi cu peste 40 de națiuni care susțin Ucraina cu ajutor militar și umanitar, secretarul american al apărării, Lloyd J. Austin III, a declarat că întâlniri similare la nivel înalt vor avea loc în fiecare lună, pentru a reacționa rapid în raport cu caracterul schimbător al războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Austin a declarat că forumul de la Ramstein va fi extins sub forma Grupului de Contact al Ucrainei. Grupul va fi condus de Statele Unite și va include miniștri ai apărării și șefi ai armatelor.

UPDATE ORA 12:00

Grecia va oferi ajutor Bulgariei după ce Rusia i-a tăiat aprovizionarea cu gaz, i-a spus premierul grec Kyriakos Mitsotakis omologului său bulgar.

Reuters relatează că cei doi lideri au discutat la telefon despre acest subiect.

Premierul a declarat că Grecia va ajuta Bulgaria să facă față noii situații cauzate de deciziile Rusiei în domeniul energiei”, a precizat biroul lui Mitsotakis într-un comunicat, fără a oferi mai multe detalii.


Consilier prezidențial ucrainean Mihail Podoliak a descris exploziile auzite miercuri în trei provincii rusești de la granița cu Ucraina drept „karma” și răzbunare pentru războiul din Ucraina.

Consilierul prezidențial Mihail Podoliak, în comentariile de pe aplicația de mesagerie Telegram, nu a spus că Ucraina este responsabilă pentru incidente.

Motivele pentru distrugerea infrastructurii militare în zonele de frontieră pot fi destul de variate”, a scris acesta, potrivit Reuters, adăugând că „mai devreme sau mai târziu, datoriile vor trebui să fie plătite” atunci când o țară decide să atace o altă țară.

UPDATE ORA 11:00

Șeful OVA din Harkov, Oleh Synegubov, a arătat fotografii cu instituții de învățământ superior, din regiune, distruse de către armata rusă.

Vom reconstrui zidurile. Și cu siguranță vom păstra statutul capitalului studențesc și potențialul nostru științific!”, a spus șeful OVA.


Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reacționat pe Twitter, în urma anunțului Gazprom de a stopa livrările de gaz către Bulgaria și Polonia.

Declarația Gazprom de a opri livrările de gaz către Polonia și Bulgaria, după ce acestea refuză să plătească în ruble este o încercare a Federației Ruse de a șantaja UE cu gaz. Suntem pregătiți pentru un astfel de scenariu. Și pregătim deja răspunsul nostru coordonat al UE”, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe Twitter.

UPDATE ORA 10:00

Secretarul britanic de Externe, Liz Truss, urmează să țină astăzi un discurs la Londra, unde va face apel la aliați să furnizeze avioane Ucrainei, conform BBC.


Australia a donat Ucrainei șase obuziere M777 și muniție, relatează Sky News.

Această asistență militară suplimentară va sprijini în continuare Ucraina în răspunsul său la invazia brutală, necruțătoare și ilegală a Rusiei”, a spus premierul australian Scott Morrison.

UPDATE ORA 09:00

Prețul gazului la licitațiile din Europa, pe 27 aprilie, a crescut cu 16% în câteva minute. Acest lucru este dovedit de cotațiile de licitație.

Astfel, piața a reacționat la știrea că Gazprom a suspendat complet livrările de gaz către Bulgargaz (Bulgaria) și PGNiG (Polonia) din cauza neplății în ruble.


Gazprom a suspendat complet livrările către compania bulgară Bulgargaz și polonezul PGNiG din cauza neplății în ruble, a spus holdingul.


Taiwanul va desfășura exerciții militare folosind exemplul războiului din Ucraina, scrie Taipei Times

Țara studiază tactica militară în Ucraina pentru a fi pregătită în cazul unui atac al Chinei continentale.


În regiunea Sumy, aproape întreaga linie de frontieră este bombardată cu artilerie grea, a spus șeful Administrației Regionale de Stat Sumi, Dmitro Zhyvytskyi.

UPDATE ORA 08.00

Ucraina își păstrează controlul asupra majorității spațiului său aerian. Rusia nu a reușit să distrugă forțele aeriene ucrainene sau să suprime sistemul de apărare aeriană ucrainean.


Armata Rusă încearcă să ocupe Rubijne și Popasna, anunță Statul Major al Forțelor Armate. În plus, inamicul urmărește să dezvolte o ofensivă asupra Slaviansk și Kramatorsk.


Olanda va suspenda de astăzi, 27 aprilie, eliberarea vizelor turistice rușilor, a anunțat Consulatul Țărilor de Jos în Rusia.

UPDATE ORA 07.00

Potrivit șefului OVA Luhansk, Serhiy Gaidai, armata rusă nu încetează să bombardeze clădirile rezidențiale. În Severodonetsk, un apartament dintr-o clădire înaltă a luat foc, două case au luat foc în Rubijne, una în Nijni și încă două în Lisichansk.


Ocupanții au preluat controlul mai multor așezări din regiunile Harkov și Lugansk, relatează Statul Major. În regiunea Harkov, inamicul a capturat periferia de nord-est a lui Bolshaya Kamyshevakhi și satul Zavody. Pe direcția Limansky – Zarechnoye, pe direcția Severodonetsky – Novotoshkovskoye.


Rusia a tras peste 1.300 de rachete în Ucraina de la începutul războiului, a declarat adjunctul ministrului apărării Anna Malyar. Potrivit ei, acestea sunt rachete aeriene, maritime și terestre.

UPDATE ORA 06.00

ZSU a lovit pozițiile inamice de pe Insula Șerpilor. O cameră de control a fost lovită și un sistem de rachete sol-aer Arrow-10 a fost distrus.

Armata ucraineană a recâștigat controlul deplin asupra a trei așezări din regiunea Mykolayiv – Shirokoe, Lubino și Novopetrivka, afirmă consilierul ministrului de interne.


Rușii au lansat o operațiune agresivă de informare și psihologică menită să scadă nivelul de rezistență în rândul populației din teritoriile ocupate temporar din regiunea Kherson – Centrul de combatere a dezinformării din cadrul RNBO din Ucraina

UPDATE ORA 04:00

Rusia a lansat 1.300 de rachete asupra Ucrainei, dar Rusia mai are de două ori mai multe – ministrul adjunct al apărării, Hanna Malyar.

Potrivit datelor noastre, stocurile lor au scăzut deja de peste două ori pentru perioada în care le-au desfășurat în mod activ pe teritoriul Ucrainei începând cu 24 februarie. Aproximativ cifrele, așa cum le numesc ei, sunt peste 1000 de rachete pe care le-au folosit deja. Mai exact, peste 1.300 de rachete”, a precizat ea.


Orașul Novomoskovsk trebuie redenumit, anunță primarul regional din Dnipropetrovsk, Serhiy Roznik.

Astăzi, Parlamentul a adoptat un proiect de lege privind decolonizarea orașului. Se propune interzicerea numelor obiectelor geografice care denigrează și simbolizează puterea ocupantă – federația rusă, a spus Röznik.

UPDATE ORA 02:00

8,3 milioane de persoane vor fi nevoite să părăsească Ucraina din cauza războiului, prognozează ONU. Până la 25 aprilie, peste 5 milioane de persoane au părăsit Ucraina.


Prim-ministrul britanic Johnson a fost întrebat dacă eșecurile militare ale Rusiei în Ucraina l-ar putea determina pe Putin să folosească arme nucleare tactice, iar el a răspuns: „Nu, nu cred”.

UPDATE ORA 00:00

Miniștrii Apărării din peste 40 de țări au încheiat o întâlnire la #Ramstein

Şefii agenţiilor de apărare au convenit să creeze o coaliţie în sprijinul Ucrainei pentru a opri agresiunea rusă. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a spus că întâlnirea a fost una „istorică”.