• Canada intenționează să permită confiscarea activelor rusești sub sancțiune.
  • Forțele armate ale Ucrainei sunt pregătite pentru o nouă ofensivă împotriva Harkovului.
  • Uniunea Europeană a prelungit până la 23 iunie 2023 sancțiunile împotriva Rusiei pentru anexarea Crimeei.

UPDATE ORA 23:00

Ruşii rad totul în cale, o politică adoptată şi în alte regiuni din Ucraina, precum în Mariupol, spune primarul din Severodoneţk, Oleksandr Striuk, potrivit Mediafax.

Primarul şi şeful administraţiei regionale din Severodoneţk, Oleksandr Striuk, dezvăluie tactica ruşilor, într-un interviu pentru Adnkronos.

Strategia adoptată de ruşi la Severodoneţk este identică cu cea implementată la Mariupol, nu s-a schimbat. Vizează distrugerea totală a oraşului, ei folosesc artileria menită să distrugă totul. Mai mult, au tactica de a distruge cartiere întregi. Nici măcar nu se opresc la casele de civili”, explică primarul oraşului care a devenit acum inima conflictului.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK

UPDATE ORA 21:00

Criza actuală arată că fără Statele Unite, Europa nu se poate apăra.

Ministrul polonez de externe, Zbigniew Rau, a făcut această declarație în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor de stat:

Polonia percepe participarea Statelor Unite la securitatea europeană ca fiind fundamentală pentru pacea în Europa […] Criza actuală arată clar că fără Statele Unite Europa nu se poate apăra”, a spus Rau.


Slovacia va preda Ucrainei 12 avioane de vânătoare MiG-29 imediat ce Polonia și Cehia vor fi de acord să îi apere spațiul aerian, până când țara își va primi avioanele F-16 de la SUA, potrivit Visegrad24.


Astăzi, 15 persoane au fost ucise și 16 au fost rănite în regiunea Harkov, spune șeful administrației locale Oleg Siniegubov.


Ocupanții ruși au detonat o mină la uzina Azovstal

Astăzi, geniștii ruși împreună cu militarii au efectuat lucrări de deminare a teritoriului uzinei Azovstal în zona atelierelor de furnale înalte. Jumătate din oraș a auzit explozia”, a declarat consilierul primarului din Mariupol, Petr Andryushchenko.

UPDATE ORA 20:00

Liderii europeni se pregătesc să sporească presiunea asupra Rusiei cu noi sancțiuni și au început deja să caute o nouă țintă – vânzările de aur ar putea intra sub incidența restricțiilor, potrivit Reuters.
Acesta este singurul activ din rezervele Rusiei care nu a fost încă restricționat.


Săptămâna viitoare Rusia, Ucraina, Turcia și reprezentanți ai ONU vor purta discuții la Istanbul pe tema exporturilor de cereale din Ucraina, a anunțat ziarul turc Milliyet.

Secretarul general al ONU, António Guterres, și președintele turc Recep Tayyip Erdogan ar putea participa la reuniune.


Încă un cetățean american a murit în războiul din Ucraina, a anunțat presa americană.

Washington Post a primit confirmarea din partea Departamentului de Stat al SUA cu privire la moartea lui Steven Zabelski. Diplomații au precizat că au fost în contact cu familia persoanei decedate și au oferit rudelor acesteia toată asistența consulară necesară.


Ucraina ar putea avea nevoie de 1.100 de miliarde de dolari pentru a fi reconstruită, spune Werner Hoyer, șeful Băncii Europene de Investiții.


În urma bombardării Harkovului de pe 21 iunie, cinci persoane au fost ucise și alte 11 au fost rănite.

Rușii au bombardat districtul industrial. Au fost afectate clădiri comerciale și rezidențiale. Potrivit poliției regionale, rușii au folosit lansatoare de rachete cu lansare multiplă Uragan.


UE a ajuns la un consens privind statutul de candidat al Ucrainei, afirmă ministrul francez de externe

Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un consens în ceea ce privește acordarea statutului de candidat la aderarea la UE a Ucrainei.

Acest lucru a fost declarat de ministrul francez de externe, Clément Bon, în cadrul unei conferințe de presă.
Am făcut progrese în ceea ce privește chestiunile pe care le-am discutat încă de dimineață – și anume, pregătirile pentru reuniunea Comisiei Europene care va avea loc la Bruxelles la sfârșitul acestei luni. Acesta se va ocupa în special de Ucraina și de posibilitatea acordării statutului de candidat pentru Ucraina, Moldova și Georgia”, a declarat Bon.

Decizia finală va fi luată în cadrul unui summit al liderilor UE care va avea loc la 23-24 iunie.

UPDATE ORA 18:00

Ucraina a declarat că a desfășurat „în sfârșit” un sistem avansat de artilerie germană, în ultima livrare a armelor de precizie cu rază lungă de acțiune pe care a cerut-o.

Panzerhaubitze 2000 face în sfârșit parte din arsenalul de obuziere de 155 mm al artileriei ucrainene”, a scris ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, pe rețelele de socializare, mulțumindu-i omologului său german Christine Lambrecht.

Germania a anunțat luna trecută că va trimite șapte obuziere autopropulsate în Ucraina, sporind livrările de arme grele pentru a ajuta Kievul să lupte împotriva invaziei Rusiei.

UPDATE ORA 17:00

Rachetele Rusiei au „lovit” aerodromul ucrainean de lângă Odesa

Ministerul rus al Apărării spune că rachetele sale au lovit un aerodrom din apropierea orașului-port ucrainean Odesa, au informat agențiile de presă ruse.

A spus că a efectuat loviturile ca răspuns la un atac ucrainean asupra platformelor de producție de gaze din Marea Neagră.

Liderul Crimeei instalat de Rusia, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014, a declarat luni că Kievul a lovit platformele de foraj la Marea Neagră deținute de o companie petrolieră din Crimeea.

UPDATE ORA 16:00

Pedeapsa cu moartea pentru cetățenii americani capturați nu poate fi exclusă

Moscova spune că cetățenii americani capturați în Ucraina sunt supuși hotărârilor judecătorești și nu a exclus că ar putea fi pedepsiți cu moartea.

„Nu putem exclude nimic, pentru că acestea sunt hotărâri judecătorești. Nu comentăm asupra lor și nu avem dreptul de a interveni”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

El a spus că, Kremlinul nu știe unde sunt bărbații acum, după ce familiile lor au spus că nu s-au întors de la o misiune în regiunea Harkov.

UPDATE ORA 15:00

Secretarul de Externe al Marii Britanii, Liz Truss, spune că guvernul britanic este hotărât să impună noi sancțiuni Rusiei.

Suntem hotărâți să furnizăm mai multe arme, să impunem mai multe sancțiuni și să sprijinim Ucraina în împingerea Rusiei de pe teritoriul lor”, a spus Truss parlamentului.

UPDATE ORA 14:00

Ocupanții au bombardat 16 așezări, ucigând și rănind civili. Au fost distruse 54 de obiecte civile – clădiri rezidențiale și infrastructură.

Rușii au lovit cu aviație, sisteme de apărare aeriană S-300, sisteme de rachete Tornado-S și Uragan, artilerie și tancuri. Ocupanții au folosit cochilii de casete.

Au fost distruse 41 de clădiri de locuit, dintre care 10 apartamente, o școală preșcolară, o fermă, o mină, fabrici, o secție de poliție etc.

În plus, aseară, trupele rusești au bombardat școala din Avdiivka cu lansatoare multiple de rachete Grad cu încărcătură de magneziu. Clădirea a ars. Aceasta este cea de-a treia școală demolată de ruși în oraș.

Poliția și SBU au deschis o procedură penală în temeiul articolului 438 (încălcarea legilor și obiceiurilor de război) din Codul penal ucrainean.

UPDATE ORA 13:00

Forțele armate rusești suferă pierderi semnificative pe frontul Pivdennyi Buh, dar continuă să tragă în zonele din jurul Murakhivka, Topolyne, Bila Krynytsia și Mariine folosind artilerie, mortiere și MLRS.

Avioanele rusești au efectuat lovituri cu rachete asupra infrastructurii civile de lângă Ochakiv și Kutsurub. Forțele ruse folosesc drone pentru a efectua recunoașteri aeriene.

Trupele ruse au intensificat construcția de întăriri pe pozițiile lor, inclusiv prin echiparea pozițiilor de tragere pe termen lung.

În apele Mării Negre și Azov, cinci transportoare navale de rachete de înaltă precizie sunt în prezent pregătite să lanseze lovituri cu rachete pe teritoriul Ucrainei.

Din cauza pierderilor semnificative în rândul trupelor sale aeropurtate, Rusia angajează acum ofițeri în rezervă cu contracte pe termen scurt (trei luni).

UPDATE ORA 12:00

Pe frontul Sievierodonețk, forțele de ocupație ruse au continuat să tragă artilerie de diferite calibre asupra unităților ucrainene și au efectuat lovituri cu aviația în apropiere de Ustynivka, Hirske și Lysychansk

Operațiunile rusești de asalt pentru a stabili controlul deplin asupra Sievierodonețk continuă și ele. Forțele armate ucrainene resping cu succes atacurile rusești în zonele Syrotyne și Bila Hora.

Pe frontul Avdiivka, avioanele rusești au efectuat un atac aerian în zona din jurul satului New-York. Forțele ruse au bombardat infrastructura civilă și în jurul așezărilor Ocheretyne, Avdiivka, Kamianka, Netailovo, Mykilske și Orikhove.

Pe frontul Kurakhove, avioanele rusești au efectuat un atac aerian asupra Shcherbaky. Forțele armate ale Ucrainei au respins un asalt rusesc asupra localității Mariinka, forțând trupele ruse să se retragă.

Rusia nu a întreprins operațiuni de luptă active pe fronturile Novopavlivka și Zaporojie.

UPDATE ORA 11:00

Uzina chimică Azot din Sievierodonețk adăpostește 568 de civili, inclusiv 38 de copii. În cea mai mare parte, este vorba despre angajați ai fabricii și membrii lor de familie care au refuzat să părăsească orașul.

Forțele ruse sunt în ofensivă pe frontul Bakhmut, lângă orașul Mykolaivka și satele Vershyna și Semyhiria.

Pe frontul Sivershshyna, Rusia continuă să intensifice securitatea graniței sale cu Ucraina. Trupele ruse au bombardat infrastructura civilă în zona din jurul satului Seredyna-Buda din regiunea Sumy, Ucraina.

Pe frontul din Sloviansk, trupele ucrainene au respins un asalt al rușilor lângă Bohorodychne și Dolyna.

Nu au existat operațiuni de luptă active pe frontul Kramatorsk, dar trupele ruse au tras asupra pozițiilor ucrainene cu artilerie, MLRS și mortiere de-a lungul întregii linii de contact.

UPDATE ORA 10:00

Oficialii americani și canadieni discută despre sancțiuni „cu adevărat eficiente” împotriva Rusiei.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat la Ottawa:

„Bineînțeles că vom vorbi despre Rusia și Ucraina și despre cooperarea noastră. Este important să lucrăm împreună la sancțiuni cu adevărat eficiente”, a declarat șeful Trezoreriei SUA.

  • Ea a subliniat importanța colaborării dintre cele două țări pentru a crește producția de energie, de care Europa și alte țări au mare nevoie.
  • Secretarul american al Trezoreriei a subliniat necesitatea de a pune în aplicare acorduri de consolidare a rezilienței lanțurilor de aprovizionare pentru a reduce costurile bugetare și inflația care au crescut pe fondul războiului lui Putin împotriva Ucrainei.

UPDATE ORA 09:00

Consiliul de Securitate al ONU va analiza rolul propagandei în incitarea la război împotriva Ucrainei.

Punctul de pe ordinea de zi a reuniunii SB este „Incitarea la violență care are ca rezultat comiterea de crime violente”.

  • Membrii Consiliului de Securitate și reprezentanții țărilor invitate sunt așteptați să facă declarații cu privire la cauzele războiului.
  • În special cu privire la rolul pe care propaganda și discursul de ură din Rusia l-au jucat în declanșarea acestuia.
  • Albania, care deține președinția Consiliului de Securitate în luna iunie, a inițiat subiectul.

UPDATE ORA 08:00

75 de prizonieri de pe Insula Șerpilor sunt încă în captivitate în Rusia.

În prezent, biroul nu este implicat în schimburi, dar ține un registru al prizonierilor de război.

În regiunea Donețk, rușii au ucis 3 civili – 2 răniți.

În prezent, este imposibil de stabilit numărul exact al victimelor din Mariupol și Volnovas.

UPDATE ORA 07.00

Armata rusă a continuat luni să reducă apărarea Ucrainei, iar luptele din zonele estice ar fi intrat într-o fază decisivă, în timp ce consecințele războiului asupra aprovizionării cu alimente și combustibil au devenit din ce în ce mai importante pentru întreaga lume.


UPDATE ORA 06.00

Potrivit presei americane, licitația premiului lui Muratov a doborât recordul pentru orice medalie Nobel care a fost scoasă la licitație vreodată, rapoartele spunând că precedenta cea mai mare vânzare a fost de puțin sub 5 milioane de dolari.

Jurnalistul rus Dmitri Muratov scoate la licitație medalia Nobel pentru 103 milioane de dolari. Încasările vor merge direct către Unicef în eforturile sale de a ajuta copiii strămutați de războiul din Ucraina.

Dmitri Muratov, co-câștigător al Premiului Nobel pentru Pace 2021 și editor al unuia dintre ultimele ziare independente importante din Rusia, și-a vândut la licitație medalia Nobel pentru suma record de 103,5 milioane de dolari pentru a ajuta copiii refugiați din cauza războiului din Ucraina.

UPDATE ORA 05.00

Ucraina a recunoscut dificultățile întâmpinate în luptele din estul țării, în timp ce forțele rusești au capturat teritorii și au intensificat presiunea asupra a două orașe cheie, înaintea unui summit al UE din această săptămână, care ar trebui să salute oferta Kievului de a adera la blocul comunitar.


Guvernatorul regiunii Lugansk, scena celor mai grele atacuri rusești din ultimele săptămâni, a declarat că situația era extrem de dificilă de-a lungul întregii linii de front începând de luni seara, iar armata rusă a adunat suficiente rezerve pentru a începe o ofensivă pe scară largă.

UPDATE ORA 04.00

Țările UE intenționează să acorde Ucrainei statutul de candidat la aderare pe 23-24 iunie. Se remarcă faptul că nimeni nu s-a opus demersului la reuniunea ambasadorilor UE. Ucraina va trebui să îndeplinească o serie de condiții după ce va primi statutul de candidat la aderarea la UE, a declarat ambasadorul Ucrainei la 23-24 iunie:

  • să legifereze procedura de numire a judecătorilor la Curtea Supremă,
  • să consolideze lupta împotriva corupției,
  • să elimine părtinirea mass-mediei prin alinierea legislației sale în acest domeniu la normele europene,
  • să adopte legi împotriva spălării banilor și a oligarhiei,
  • să finalizeze reformele juridice privind drepturile minorităților naționale.

UPDATE ORA 03.00

Războiul va dura cel mult până în vara anului viitor, spune Alexei Arestovici.

„Nu cred că 2-3 ani. Zilele rele din Rusia se vor sfârși la un moment dat. Mă întreb cum își vor îndeplini planul promis de a aduce 10 noi BTG-uri în fiecare lună, chiar mă îndoiesc că vor reuși. Perspectivele pentru ei sunt foarte sumbre pentru următoarele 3-4 luni”, a spus el.

UPDATE ORA 02.00

Un miting în centrul orașului Tbilisi în sprijinul integrării europene a Georgiei. Mii de oameni au ieșit la miting cu sloganul „Acasă, în Europa”.

Reprezentanți din diferite sfere au participat la miting. Forțele politice au venit fără însemnele partidelor, dar au existat afișe de susținere a fostului președinte Mikheil Saakașvili. Câțiva studenți au venit cu pancarte de protest precum „Cerem deoligarhizare”, „Occidentul ar trebui să-l sancționeze pe Ivanishvili și pe membrii guvernului georgian”.

UPDATE ORA 01.00

Cu o zi în urmă, luptătorii ucraineni au eliminat:

  • 106 ocupanți
  • un transportor blindat de trupe
  • două sisteme de artilerie
  • cinci mortiere
  • două drone
  • două depozite de muniție.

ȘTIRE INIȚIALĂ

În cursul zilei, inamicul a lansat focuri grele în regiunea Sumyî. Punctele de control din regiunea Sumîmau fost bombardate cu mortiere, artilerie de calibru mic și lansatoare de rachete multiple.nCordonatorii au detectat peste 110 explozii pe teritoriul ucrainean. Nu au fost raportate victime în urma bombardamentelor.


Canada intenționează să permită confiscarea activelor rusești sub sancțiune Ministrul canadian de finanțe, Chrystia Freeland, a declarat. „În ceea ce privește sancțiunile împotriva Rusiei, sper ca legea mea de buget să fie aprobată în zilele următoare. Acesta conține, pentru prima dată în istoria Canadei, reguli care ne vor permite să confiscăm, dar și să înghețăm activele sub sancțiune”, a declarat Freeland.

A adăugat că a discutat ideea cu SUA și cu alți parteneri internaționali. Este de părere că puterile legale trebuie extinse, deoarece va fi important să se găsească bani pentru reconstrucția Ucrainei. Friland a subliniat că cea mai potrivită sursă de finanțare este confiscarea activelor rusești