• Consiliul European a decis joi acordarea statutului de ţară candidată la aderarea la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova.
  • Preşedintele Volodimir Zelenski spune că decizia liderilor europeni de a acorda Ucrainei statutul de candidat la UE este „unică şi istorică”.
  • Statele Unite oferă o asistență suplimentară de 450 de milioane de dolari pentru securitate, inclusiv mai multe sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune pe care Ucraina le-a cerut.

UPDATE ORA 23:00

Șeful diplomației americane spune că „nu are sens” ca Rusia să ceară inspectarea navelor ucrainene

Antony Blinken a declarat că nu are sens ca Rusia să ceară să poată inspecta fiecare navă ucraineană care părăsește porturile Ucrainei, relatează CNN.

Cu ce drept sau după ce logică insistă Rusia să inspecteze navele suverane ucrainene care părăsesc porturile ucrainene și se îndreaptă spre alte țări? Nu are niciun sens”, a declarat Blinken, în cadrul unei conferințe de presă susținute vineri în Germania.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Blinken se află la Berlin pentru o conferință ministerială privind securitatea alimentară. Șeful diplomației americane a răspuns că Ucraina are nevoie de asigurări că porturile sale vor fi în siguranță în fața unor potențiale nave rusești, atunci când a fost întrebat despre cerințele Rusiei ca Ucraina să curețe pasajele de mine.


UE va acorda un ajutor de 9 miliarde de euro Ucrainei

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat pe 24 iunie că țările UE au aprobat o nouă tranșă de 9 miliarde de euro pentru ajutorul acordat Ucrainei.

Ucraina este un stat în război, nu are fonduri pentru a plăti multe servicii publice, așa că am aprobat un ajutor de 9 miliarde de euro”, a declarat el, potrivit Kyiv Independent.


Răpiri în masă au avut loc în Melitopol, a declarat primarul orașului din sud-estul Ucrainei.

Mai mult de 500 de persoane au fost răpite în ultimele patru luni”, a declarat Ivan Fedrov, adăugând că răpirile în masă au fost reluate săptămâna trecută în teritoriul ocupat de Rusia, potrivit Kyiv Independent.

UPDATE ORA 22:00

 Ursula von der Leyen: ,,Normalizarea relațiilor UE cu Putin este imposibilă”

Uniunea Europeană nu va putea relua relațiile normale cu președintele rus Vladimir Putin după ce acesta a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei.

,,Putin este omul pe a cărui conștiință se află acest război criminal teribil. Este un criminal și trebuie să plătească prețul pe care ne-a făcut să-l plătim. Să plătească pentru prejudiciul pe care l-a provocat„, a spus Ursula von der Leyen.


Rusia a lansat 70 de rachete asupra Odesei de la începutul invaziei, susține parchetul regional.

Majoritatea ar fi avut drept ține zone rezidențiale.

UPDATE ORA 21:00

Numărul victimelor civile de la izbucnirea războiului provocat de Rusia în Ucraina s-a ridicat la 1.506, dintre care 4.677 de morți. Despre asta a anunțat Biroul Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), scrie novosti.dn.ua.

OHCHR crede că cifrele reale sunt mult mai mari, deoarece informațiile vin cu întârziere din locurile în care au loc lupte intense și multe rapoarte trebuie confirmate. Acest lucru este valabil, de exemplu, la Mariupol (regiunea Donețk), Izium (regiunea Harkov) și Popasna, Lugansk și Severodonețk (regiunea Lugansk), unde mulți civili ar fi fost răniți”, se arată în raport.

UPDATE ORA 20:00

Primarul din Mykolaiv îi îndeamnă ,,pe toți cei care vor să rămână în viață să părăsească orașul„, scrie CCN.

,,Le sugerez tuturor celor care vor să rămână în viață să părăsească orașul. Aproximativ 230.000 de persoane au rămas în prezent în orașul Mykolayiv„, a declarat primarul.

Rutele de evacuare din oraș sunt în direcția Odesa, Kryvyi Rih și Kiev.

El a descris situația ca fiind ,,în general foarte proastă„. Orașul fiind bombardat în fiecare zi. Primarul a mai declarat că 111 persoane au fost ucise și 502 persoane au fost rănite, inclusiv șase copii.

UPDATE ORA 19:00

Serghei Lavrov: „UE și NATO se pregătesc de război împotriva noastră”

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat dur UE și NATO că își unesc capacitățile pentru a purta un război contra Rusiei.

Cel puțin două sisteme de rachete HIMARS livrate de SUA sunt deja în acțiune în Ucraina.

UPDATE ORA 18:00

Agenția Internațională pentru Energie Atomică este ,,din ce în ce mai îngrijorată de condițiile dificile cu care se confruntă personalul” de la centrala nucleară Zaporizhzhia din Ucraina, a declarat vineri directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi.

Grossi a subliniat, de asemenea, că AIEA trebuie să se deplaseze acolo ,,cât mai curând posibil” și că situația de la acest sit, aflat sub controlul forțelor armate ruse, este ,,în mod clar nesustenabilă”.

UPDATE ORA 17:00

Forțele ucrainene se retrag din Severodonetsk pentru ,,a se apăra mai bine„, afirmă un înalt oficial american.

Oficialul a mai spus că forțele rusești continuă să ,,smulgă centimetru cu centimetru din teritoriu” în Donbas și a caracterizat mișcarea rusă asupra Severodonetsk ca fiind ,,un câștig foarte mic, foarte incremental„.

Cu toate acestea, oficialul a spus că nu a dorit să minimalizeze procentul ,,semnificativ” de teritoriu pe care Rusia îl controlează în Ucraina sau pierderile de vieți ucrainene.


Așezările de la sud de Lysychansk se află sub focuri de armă sporite, afirmă Ministerul ucrainean al Apărării.

,,Cele mai fierbinți sectoare ale frontului sunt așezările din direcția sud și sud-est de Severodonetsk. Inamicul a crescut semnificativ numărul de lovituri aeriene„, a declarat Motuzianyk. ,,Ca urmare a loviturilor asupra Lysychansk, un număr mare de clădiri au fost distruse în așezările din jur”.

Observațiile evidențiază terenul pe care forțele rusești l-au câștigat în ultimele zile, toate așezările aflându-se la mică distanță de axa strategică Lysychansk-Severodonetsk.

Motuzianyk a mai spus că forțele ucrainene au reușit să respingă o ofensivă rusă în Borivske.

UPDATE ORA 16:00

O încetare diplomatică a războiului din Ucraina va fi discutată la summitul G7 din 26-28 iunie, a anunțat secretarul de stat american Anthony Blinken.


Rusia plănuiește atacuri teroriste în Belarus. Kremlinul vrea să arunce în aer mai multe clădiri rezidențiale din orașul bielorus Mozir cu scopul de a angaja republica în război. În acest scop, în oraș au sosit deja DRG-uri.

UPDATE ORA 15:00

Statul Major General nu comentează încă situația cu Sevierodonețk. Aceste informații sunt clasificate, așa că nu este nevoie să deranjăm operațiunea de apărare.


Insurgenții încearcă să cucerească Lysychansk, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării. După spusele lui Oleksandr Motuzyanik, ocupanții vor, de asemenea, să preia controlul deplin al Sevierodonetsk.

UPDATE ORA 14:00

Candidatura Ucrainei la UE: O „afacere internă europeană”, conform Kremlinului

Kremlinul a calificat vineri, 24 iunie, drept „ afacere internă a Europei ”, decizia celor Douăzeci și șapte de a acorda Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidat la UE, în plină ofensivă rusă în vecinul său ucrainean.

„Este o afacere internă europeană ”, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, subliniind totodată că este „ important ” pentru Moscova ca „ toate aceste procese să nu aducă mai multe probleme Rusiei și (…) în relațiile acestor țări. cu Rusia ”. El a mai spus că speră că acest lucru nu va duce la o deteriorare a relaţiilor dintre Moscova şi Bruxelles, care în prezent sunt la un nivel atât de scăzut „ încât este foarte greu să le deterioreze în continuare ”.


Proces lung și complex

Dmitri Peskov a denunţat şi dorinţa Moldovei „de a deveni mai europeni decât europenii înşişi ”. El a amintit, de asemenea, că Turcia, care este candidată pentru UE de douăzeci de ani, „ nu a reușit niciodată să avanseze mai departe. Dar, în același timp, a devenit o țară suverană și independentă ”.

Liderii celor Douăzeci și Șapte au recunoscut joi, în cadrul unui summit, Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidat la UE. Această decizie marchează începutul unui proces lung și complex de aderare. Georgia, care dorește și ea să adere la UE, va trebui în continuare să facă reforme pentru a obține acest statut. O mare demonstrație de susținere a aspirațiilor europene ale acestei țări caucaziene este programată vineri seară în capitala Georgiei, Tbilisi, informează Le Figaro.


Scholz și președintele SUA Biden vorbesc în privat duminică

Summitul G7 sub președinția germană începe duminică la Elmau, Bavaria. Cancelarul gazdă Olaf Scholz dorește să se întâlnească cu președintele american Joe Biden pentru discuții bilaterale dimineața. Războiul din Ucraina va fi probabil în centrul atenției, dar nu rămâne singurul subiect: criza energetică, inflația ridicată și problemele lanțului de aprovizionare, precum și lupta comună împotriva pandemiei și crizei climatice sunt probabil să îi preocupe pe Biden și pe Scholz în mod egal.

UPDATE ORA 13:00

SPIEGEL: Berlinul ia în considerare întreruperea unei părți a Nord Stream 2 și conectarea la gaz natural lichefiat/ pe starea de alarma energetică

Ministerul German al Economiei are în vedere transformarea unor părți din gazoductul Nord Stream 2 într-o conexiune pentru un terminal de gaze naturale lichefiate de pe coasta Mării Baltice, a informat astăzi revista Der Spiegel .

Ministerul are în vedere exproprierea unei părți din sistemul de conducte situat pe pământ german și separarea acesteia de restul conductei, a adăugat Spiegel. Rezervoarele de gaz din Germania sunt suficiente pentru 2,5 luni
Germania își va putea satisface nevoile de energie pentru o perioadă de două luni și jumătate dintr-o iarnă normală, dacă depozitele sale de gaze sunt pline 100%, a declarat ieri, joi, Klaus Miller , șeful serviciului de management al rețelei.

Miller a adăugat că cea mai mare economie a Europei are nevoie de furnizori suplimentari și trebuie să economisească pe gaz.

„Dacă depozitele din Germania sunt pline 100%… ne putem descurca fără gaz rusesc… pentru doar 2,5 luni și apoi rezervoarele de stocare vor fi goale”, a declarat Miller lui Maybrit Illner, de la televiziunea publică germană ZDF.

Starea alarmei energetice și în Germania

Activarea celui de-al doilea nivel, cel al stării de alarmă pentru gazele naturale din Germania, a fost anunțată ieri de ministrul Economiei Robert Hubeck . „Suntem într-o criză a gazelor care a devenit o marfă rară. „Prețurile sunt deja foarte mari și trebuie să ne pregătim pentru noi creșteri”, a spus Robert Habeck, referindu-se la un „atac financiar” al Rusiei asupra Germaniei, odată cu închiderea treptată a robinetului de gaz rusesc de 60% prin conducta Nord Stream 1 și Marea Baltică.

Ce înseamnă mai exact să activezi modul de alarmă? În urma primului nivel de avertizare timpurie, care este practic de precauție și în care Germania se află din 30 martie până în această dimineață, Germania intră acum într-un „nivel de pregătire” mai critic, care este activat, printre altele, atunci când există un gaz de întrerupere reală, așa cum este cazul de zile întregi în Germania.

Cu toate acestea, trebuie menționat că la acest nivel, piața în sine și nu statul încă reglementează condițiile de cerere și ofertă de gaze. Intervenția statului pentru protecția prioritară a cetățenilor-consumatori, a structurilor guvernamentale critice și, în sfârșit, a întreprinderilor este prevăzută doar pentru următoarea, a treia etapă a stării de urgență. Acesta este „cel mai rău scenariu”, de la care Germania se abține, deoarece atât domnul Habek, cât și autoritatea de reglementare din Bonn asigură că nu există niciun risc de panică pe baza cel puțin a stocurilor actuale.

UPDATE ORA 12:00

Un politician prorus instalat de Kremlin în orașul cucerit Herson, din sudul Ucrainei, a fost ucis, vineri, potrivit agenției de știri ruse de stat RIA Novosti, citată de CNN.

Dmitri Savluchenko, șeful Departamentului de Tineret și Sport din regiune, a fost ucis “ca urmare a unui atac terorist”, anunță presa din Rusia.

Oficialii ucraineni au revendicat responsabilitatea pentru moartea lui Savluchenko.

Partizanii noștri au obținut o nouă victorie. Un activist pro-rus și trădător a fost aruncat în aer într-o mașină într-unul dintre curțile din Kherson dimineața”, a declarat Serhii Khlan, consilier al șefului Administrației militare civile din Herson.

Rusia dă vina pe SUA pentru sancțiunile impuse la Kaliningrad

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a criticat, vineri, interdicția de tranzit a unor bunuri către Kaliningrad impusă de Lituania săptămâna trecută, susținând că decizia a fost luată în urma unei “sugestii și dictaturi explicite” din partea Statelor Unite. Ea a acuzat administrația Biden că trimite semnale ”în mod deschis contradictorii” Moscovei.

Vom trage concluziile corespunzătoare și vom lua măsurile adecvate”, a declarat Zakharova, potrivit Baha.com.

UPDATE ORA 10:00

SUA susțin că marina rusă a primit instrucțiuni să amplaseze mine în porturile ucrainene din Marea Neagră

Un raport recent declasificat al serviciilor secrete americane a dezvăluit că marina rusă a fost instruită să mineze porturile Odesa și Ochakiv ca parte a unei blocade a transporturilor de cereale ucrainene. De asemenea, raportul a afirmat că Marina rusă a minat deja râul Dnieper – cel mai lung râu din Ucraina și Belarus. Potrivit fotografiilor din satelit publicate de oficialii americani, a doua cea mai mare instalație de cereale din Ucraina, situată în apropiere de Mykolaiv, a fost avariată de atacuri cu rachete rusești la începutul lunii iunie.

În plus, rezervoare de depozitare a uleiului de floarea-soarelui au fost, de asemenea, atacate în Mykolaiv la 22 iunie. Acest lucru a avut loc într-un moment în care suspendarea exporturilor de alimente reprezintă o amenințare de foamete la nivel mondial. Între timp, Rusia a respins acuzațiile potrivit cărora ar fi plantat mine în jurul porturilor din Marea Neagră și a transferat vina asupra Kievului, afirmând că Ucraina și-a minat propriile porturi. Potrivit serviciilor secrete americane, Rusia a pus la cale un plan coordonat pentru a tăia porțiunea de coastă care se află încă sub controlul Ucrainei.

UPDATE ORA 9:00

SUA afirmă că India nu a fost invitată la G7 pentru a-i despărți de Rusia
Într-o evoluție cheie, coordonatorul Consiliului de Securitate Națională al SUA, John Kirby, a declarat vineri că India a fost invitată la G7 deoarece agenda este „profundă și diversă” și nu este vorba despre încercarea de a le desprinde de Rusia.

„Nu este vorba despre încercarea de a-i despărți sau de a-i convinge să se îndepărteze de orice altă asociere sau parteneriat pe care l-ar putea avea cu o altă țară. Nu acesta este scopul aici. Scopul este de a ne unifica în jurul unui set de principii și inițiative comune”, a declarat Kirby, adăugând: „G7 vrea să avanseze în ceea ce privește schimbările climatice, energia și securitatea alimentară”.

UPDATE ORA 8:00

Belarus ar putea oferi ajutor militar Rusiei: Ucraina
Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei raportează că Belarus ar putea oferi asistență armatei ruse sub formă de echipamente militare, care în prezent sunt scoase din uz.

ORA 07:00

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, pledează pentru accesul simultan al Ucrainei și al Rusiei la piețele mondiale de alimente

„ONU a reacționat la acuzațiile Rusiei potrivit cărora Secretarul general ar fi întârziat răspunsul la criza alimentară, așteptând să organizeze mai întâi exporturile de cereale ucrainene.”, a declarat Purtătorul de cuvânt al Secretarului general, Stephane Dujarric. „Secretarul general al ONU, în eforturile sale de a livra mai multe alimente pe piețele mondiale, a propus întotdeauna un pachet de măsuri care să includă, în același timp, exporturile din Rusia și Ucraina”, a mai spus el.

ORA 06.00

Ucraina ar putea schimba metoda de înrolare în armată după modelul Israelului

„Toți viitorii studenți pot fi înrolați în armată sau pot fi supuși unui serviciu militar alternativ, iar apoi pot obține o educație în acest sens.”, a afirmat Volodimir Zelenski, în timpul unui apel către studenți.

Președintele francez Emmanuel Macron a jucat un rol extrem de important în obținerea statutului de candidat la aderarea la UE a Ucrainei

Potrivit ministrului de externe Dmytro Kuleba , punctul de cotitură pentru această decizie a fost recenta vizită la Kiev a liderilor Franței, Germaniei, Italiei și României.

„Lista scepticilor este cunoscută de mult timp. Este vorba despre Olanda, Danemarca, Suedia, Portugalia, toate au avut o anumită viziune. Președintele francez Emmanuel Macron a jucat un rol foarte important”, a declarat Kuleba.

ORA 05:00

Un lider din Balcani avertizează Ucraina să nu îşi facă iluzii cu aderarea la UE

Un summit al liderilor Uniunii Europene şi al liderilor din Balcani nu a reuşit joi să depăşească impasul în ceea ce priveşte candidatura de aderare la UE a Macedoniei de Nord şi a Albaniei, chiar dacă Ucraina urma să devină candidat oficial la aderare.

Separat de decizia privind Ucraina şi Moldova, care a avut loc în cursul zilei de joi, liderii celor şase ţări din Balcani, Albania, Bosnia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Serbia, şi-au exprimat dezamăgirea că negocierile nu au început sau sunt în impas, la ani de zile după ce li s-a promis o eventuală aderare la UE.

„Ceea ce s-a întâmplat este o lovitură serioasă dată credibilităţii Uniunii Europene”, a declarat Dimitar Kovacevski, prim-ministrul Macedoniei de Nord, într-o conferinţă de presă după summitul UE-Balcani, referindu-se la lipsa de progrese, potrivit Reuters.

În cadrul summitului, UE şi-a reafirmat promisiunea făcută în urmă cu aproape două decenii de a acorda ţărilor din Balcani statutul de membru, după ce acestea ar fi adoptat reforme economice, judiciare şi politice profunde.

Însă dreptul de veto al Bulgariei, membră a UE, a rămas în vigoare din 2020, când a blocat negocierile de aderare cu Macedonia de Nord din cauza unei dispute legate de istorie şi limbă.

Albania este, de asemenea, reţinută, deoarece UE a legat progresul său de cel al Macedoniei de Nord.

Este o ruşine că o ţară NATO, Bulgaria, răpeşte alte două ţări NATO, şi anume Albania şi Macedonia de Nord, în mijlocul unui război fierbinte în curtea din spate a Europei, cu alte 26 de ţări UE care stau pe loc într-un spectacol înfricoşător de impotenţă„, a declarat Premierul albanez Edi Rama reporterilor, referindu-se la invazia Rusiei în Ucraina.

Astfel de decizii ale UE necesită unanimitate între cele 27 de state.

„Nici măcar o pandemie… un război ameninţător nu au reuşit să îi unească”, a spus Rama despre dezbinarea liderilor UE, referindu-se la războiul din Ucraina.

ORA 04:00

Ursula von der Leyen avertizează Ucraina şi Moldova că „trebuie să își facă temele” înainte de a trece la următoarea etapă a procesului de aderare

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că ţările candidate la Uniunea Europeană au „teme de făcut” înainte de următoarea etapă a procesului de aderare.

Vorbind în timpul unei scurte conferinţe de presă alături de preşedintele francez Emmanuel Macron şi de preşedintele Consiliului European Charles Michel, în urma deciziei UE de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţară candidată la UE, ea a declarat că „toate ţările trebuie să îşi facă temele înainte de a trece la următoarea etapă a procesului de aderare, dar sunt convinsă că toate vor acţiona cât mai rapid şi vor lucra cât mai mult posibil pentru a pune în aplicare reformele necesare”, potrivit CNN.

Ea a adăugat că decizia de astăzi întăreşte Ucraina şi Republica Moldova, plus Georgia, căreia UE este pregătită să îi acorde statutul de candidat după ce vor fi abordate priorităţile restante, „în faţa agresiunii ruseşti şi întăreşte Uniunea Europeană, deoarece arată încă o dată lumii că Uniunea Europeană este unită şi puternică în faţa ameninţărilor externe”.

„Este un mesaj foarte puternic care este transmis. Un mesaj de unitate, de determinare în termeni politici”, a adăugat Charles Michel.

ORA 03:00

Spania va plăti două miliarde de euro pentru 20 de avioane de luptă Eurofighter

Premierul Pedro Sanchez spune că va crește cheltuielile pentru apărare în urma atacului Rusiei asupra Ucrainei.

Avioanele vor înlocui avioanele de luptă F-18 Hornet învechite ale Spaniei, amplasate la baza aeriană Gando din Insulele Canare și se vor alătura celor două escadrile de avioane Typhoon.

Airbus a precizat că acordul a fost aprobat de precedentul Consiliu de Miniștri spaniol în decembrie 2021.

Acordul este cea mai recentă achiziție majoră de apărare din Europa, după ce Germania a declarat în martie că va cumpăra avioane de luptă americane F-35.

De asemenea, în martie, Sanchez s-a angajat să crească bugetul militar anual al Spaniei la 2%.

În regiunea Donețk, rușii au ucis șase civili, iar cinci sunt răniți.

„Acum este imposibil de stabilit numărul exact al victimelor din Mariupol și Volnovas”, a declarat șeful administrației regionale de stat din Donețk.

ORA 02:00

Primirea Rusiei la summitul Brics arată o ruptură cu Occidentul

Președintele rus, Vladimir Putin, a fost primit joi la un summit virtual cu președinții Chinei, Indiei, Braziliei și Africii de Sud, ceea ce a reamintit în mod clar limitele eforturilor SUA de a ostraciza Moscova.

Summitul națiunilor Brics, găzduit virtual de președintele chinez Xi Jinping, i-a oferit lui Putin cea mai importantă scenă internațională în cele patru luni de când forțele sale au invadat Ucraina, iar acesta a folosit-o pentru a denunța sancțiunile economice și pentru a face apel la unitate între economiile în curs de dezvoltare, un apel reluat de Xi.

Prezența lui Putin a demonstrat importanța strategică a Rusiei pentru colțuri disparate ale lumii și apetitul limitat al unor națiuni pivotale de a se alătura boicoturilor comerciale occidentale.

Gruparea Brics reprezintă patru dintre cele mai populate zece țări din lume, precum și patru dintre cele mai mari 15 economii.

„Desfășurarea summitului Brics cu Rusia inclusă este un indiciu că președintele Putin nu este un paria pentru toată lumea„, a declarat Manjari Chatterjee Miller, cercetător senior la Council on Foreign Relation din New York.

ORA 01:00

Ungaria vrea ca UE să nu mai adauge sancţiuni Rusiei

Uniunea Europeană ar trebui să înceteze să mai adauge sancţiuni Rusiei pentru invazia sa în Ucraina şi, în schimb, să facă presiuni pentru o încetare a focului şi începerea negocierilor, a declarat joi un consilier de rang înalt al premierului ungar Viktor Orban.

Vorbind în marja unui summit al liderilor UE care a acordat Ucrainei statutul de candidat pentru a deveni membru al UE, consilierul a declarat că dacă UE adoptă mai multe sancţiuni, cu atât mai mult afectează blocul, în timp ce Rusia supravieţuieşte.

„La sfârşitul zilei, Europa va fi de partea perdantă a acestui război din cauza problemelor economice. Recomandarea noastră ar fi să oprim procesul de sancţionare”, a declarat Balazs Orban, care nu are legătură cu premierul, într-un interviu acordat Reuters.

Ungaria este una dintre cele mai pro-ruse ţări din UE, puternic dependentă de gazul şi petrolul rusesc. Rusia construieşte, de asemenea, un reactor nuclear pentru Ungaria.

Budapesta a blocat ultimul pachet de sancţiuni împotriva Moscovei, care includea o interdicţie a importurilor de petrol rusesc, până când a negociat o excepţie pentru ea însăşi.

La rândul său, Orban a declarat că UE ar trebui să îşi schimbe tactica.

„Am ajuns la un punct în care ne dăm seama că am urmat strategia timp de patru luni, avem unele realizări, dar dacă se continuă aşa, conform unei gândiri rezonabile, se va sfârşi într-un mod rău pentru Europa. Aşa că trebuie să ne gândim la ceva. Negocieri, încetarea focului, pace. Diplomaţie. Aceasta este soluţia noastră”, a spus Orban.

ORA 00:00

Un nou pachet de ajutor militar de 450 de milioane de dolari pentru Ucraina, inclusiv sisteme de rachete HIMARS

Statele Unite oferă o asistență suplimentară de 450 de milioane de dolari pentru securitate, inclusiv mai multe sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune pe care Ucraina le-a cerut.

Pentagonul spune că include patru sisteme suplimentare de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), 18 nave de patrulare de coastă și fluviale și mii de cartușe.

John Kirby, coordonatorul Consiliului de Securitate Națională pentru comunicare strategică, a declarat că Washingtonul colaborează îndeaproape cu Kievul pentru a identifica ce tipuri de arme ar putea satisface cel mai bine nevoile sale în fiecare pachet.

„Motivul pentru care procedăm astfel este pentru a putea păstra relevanța față de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă”, a declarat el joi.

Zelenski salută decizia Consiliului European de a acorda Ucrainei statutul de candidat la aderarea UE

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că salută decizia Consiliului European de a acorda Ucrainei statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Zelensky a spus că este „un moment unic şi istoric” în relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Ucraina.

El a remarcat că, deși Ucraina nu a făcut parte din UE, probabil că a avut cele mai multe steaguri UE dintre toate națiunile.

„Acestea se aflau în mâinile poporului nostru în timpul revoluțiilor”, a spus el.

„Au fost în mâinile poporului nostru în tranșeele din 2014.”

„Cred că steagul Uniunii Europene se va afla în fiecare oraș ucrainean pe care încă nu l-am eliberat de sub ocupația Federației Ruse.”

„Steagurile ucrainene și europene vor fi împreună și atunci când vom reconstrui împreună statul nostru după acest război”.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a transmis, de asemenea, pe Twitter că „Ucraina va învinge, Europa va învinge”.

„Ziua de astăzi marchează începutul unei lungi călătorii pe care o vom parcurge împreună. Poporul ucrainean aparţine familiei europene. Viitorul Ucrainei este alături de UE. Stăm împreună pentru pace”, a spus Dmytro Kuleba.