• Liderii Grupului celor Șapte se vor angaja să ofere sprijin Ucrainei în apărarea sa împotriva invaziei Rusiei „atât timp cât va fi nevoie”, potrivit unui proiect de declarație.
  • Rusia se află la câteva ore distanță de prima sa implicare externă din ultimul secol.
  • Rachetele rusești au lovit clădiri rezidențiale din capitala Ucrainei duminică dimineața devreme.

UPDATE ORA 22:00

Ministerul de Externe din Grecia a criticat decizia Rusiei de a expulza opt diplomați greci, pe care a calificat-o drept o „decizie fără fundament”.

Ceilalți diplomați greci rămași „își vor continua misiunea în condiții deosebit de dificile”, a precizat ministerul într-un comunicat.

Grecia a expulzat 12 diplomați ruși la începutul lunii aprilie. Relațiile dintre Atena și Moscova sunt la cel mai scăzut nivel de la prăbușirea Uniunii Sovietice, din cauza participării Greciei la sancțiunile impuse Rusiei din cauza războiului, precum și a livrărilor de arme către Ucraina.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

UPDATE ORA 21:00

Apar reacții oficiale față de atacul Rusiei de la centrul comercial din Kremenciuk.

Secretarul de stat american Antony Blinken și-a exprimat oroarea față de atacul mortal al Rusiei asupra mall-ului aglomerat și a promis că va trage Moscova la răspundere.

„Lumea este oripilată de atacul cu rachete al Rusiei de astăzi, care a lovit un centru comercial ucrainean aglomerat – cea mai recentă dintr-o serie de atrocități”, a scris Blinken pe Twitter.

Și Națiunile Unite sunt îngrijorate de intensificarea luptelor din Ucraina și de atacul „regretabil” asupra unui centru comercial, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

„Este cel puțin regretabil. Orice fel de infrastructură civilă, care include evident centrele comerciale, și civilii nu ar trebui să fie niciodată și niciodată ținta unor atacuri”, a declarat Dujarric reporterilor.

UPDATE ORA 20:00

Canada a anunțat mai multe măsuri, inclusiv sancțiuni suplimentare și interzicerea exportului de tehnologii care ar putea contribui la îmbunătățirea capacității de producție în domeniul apărării a Rusiei.

Noile sancțiuni ar viza șase persoane și 46 de entități aflate în legătură cu sectorul de apărare rusesc, 15 ucraineni care sprijină Rusia, precum și 13 persoane și două entități din Belarus, potrivit unei declarații a biroului premierului Justin Trudeau.

Canada intenționează, de asemenea, să introducă sancțiuni împotriva agenților și entităților de dezinformare și propagandă sponsorizate de statul rus, potrivit declarației.

UPDATE ORA 19:00

Preocupările de securitate ale Turciei cu privire la aderarea nordicilor sunt legitime și trebuie abordate, a declarat Stoltenberg.

În cadrul unei conferințe de presă comune cu premierul suedez Magdalena Andersson, înaintea summitului NATO de la Madrid, Stoltenberg a declarat că „niciun aliat nu a suferit mai mult din cauza teroriștilor… inclusiv atacurile grave ale grupului terorist PKK”.

Șeful NATO a declarat că alianța ar trebui să își dubleze eforturile în lupta împotriva terorismului, iar în timpul summitului din capitala spaniolă va fi convocată o sesiune specială dedicată eforturilor NATO de combatere a terorismului.

„În prezent, lucrăm împreună la un acord între Suedia, Finlanda și aliatul nostru Turcia pentru a aborda în continuare problemele de securitate, inclusiv în ceea ce privește exporturile de arme și lupta împotriva terorismului”, a declarat Stoltenberg.

UPDATE ORA 18:00

Rachete rusești au lovit un mall aglomerat în centrul Ucrainei.

Șeful adjunct al biroului prezidențial ucrainean a declarat că cel puțin două persoane au fost ucise și 20 rănite în urma atacului cu rachete rusești care a lovit centrul comercial din orașul Kremenciuk din centrul Ucrainei.

Zelenski a declarat pe Telegram că locul respectiv nu prezintă „niciun pericol pentru armata rusă. Nicio valoare strategică. Doar încercarea oamenilor de a trăi o viață normală”.

UPDATE ORA 17:00

Autorităţile din Lituania anunţă că mai multe organizaţii din ţară, private şi de stat, au fost afectate în urma unui atac cibernetic rusesc.

Instituţiile lituaniene de stat şi private au fost afectate de un atac cibernetic de tip „denial-of-service”, a anunţat Centrul Naţional de Securitate Cibernetică din ţara baltică.

„Este foarte probabil ca atacurile de o intensitate similară sau mai mare să continue în zilele următoare, în special în sectoarele transporturilor, energiei şi financiar”, a precizat centrul prin intermediul unui comunicat.

Atacul a afectat reţelele securizate folosite de instituţiile de stat, a adăugat acesta, potrivit Sky News.

Un grup de hackeri ruşi, Killnet, a revendicat atacul.

Hackerii au spus că atacul este un răspuns la faptul că Lituania a împiedicat transferul de bunuri ruseşti prin teritoriul său în enclava rusă Kaliningrad.

UPDATE ORA 16:00

Preşedintele Volodimir Zelenski spune că doreşte ca războiul din Ucraina să se încheie până la începutul iernii. I-a îndemnat pe liderii occidentali să trimită sisteme antiaeriene şi să sporească sancţiunile împotriva Rusiei.

Adresându-se prin videoconferinţă la summitul G7, Zelenski a declarat că circumstanţele vor face mai tot mai dificilă lupta trupelor sale în momentul în care îşi organizează riposta şi i-a îndemnat pe liderii G7 să facă maximum pentru a pune capăt războiului până la sfârşitul anului, a declarat o sursă pentru AFP, citată de Sky News.

Liderul ucrainean le-a cerut şefilor de stat reuniţi să „facă tot ce pot”, potrivit ziarului german Welt.

Luând cuvântul luni în faţa liderilor Marii Britanii, Canadei, Franţei, Germaniei, Italiei, Japoniei şi Statelor Unite, el a cerut o gamă largă de sprijin militar, economic şi diplomatic.

Cancelarul german Olaf Scholz, în calitate de preşedinte al G7, a reafirmat sprijinul grupului pentru Ucraina.

El a scris pe Twitter: „Vom continua să creştem presiunea asupra lui Putin. Acest război trebuie să ia sfârşit”.

UPDATE ORA 15:00

Liderii G7 ,,se îndreaptă în direcția corectă„, deoarece urmăresc să ,,înfometeze” Rusia de banii din petrol, afirmă oficialii americani

Liderii G7 negociază în prezent plafonarea prețului la petrolul rusesc, cel mai recent pas pentru a pedepsi Moscova, încercând în același timp să atenueze efectele economice ale războiului din Ucraina.


Președintele american Joe Biden și omologul său chinez Xi Jinping vor vorbi probabil în următoarele săptămâni, transmite administrația prezidențială.


Rinat Akhmetov, cel mai bogat oligarh al Ucrainei, a intentat un proces împotriva Rusiei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, invocând presupuse încălcări ale drepturilor de proprietate și confiscarea bunurilor legate de invazia acesteia.

Akhmetov este proprietarul majoritar al Metinvest, cel mai mare producător de oțel din Ucraina și proprietarul a două mari fabrici, inclusiv Azovstal.


Kremlinul spune că nu există ,,niciun temei” pentru rapoartele de incapacitate de plată în Rusia

,,Acuzațiile de incapacitate de plată sunt incorecte, deoarece plata valutară necesară a fost făcută încă din luna mai”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Rezervele rusești au fost înghețate în mod nejustificat, iar faptul că banii nu au fost livrați destinatarilor ,,nu este problema noastră„, a adăugat Peskov, referindu-se la fondurile înghețate de Euroclear, o companie de servicii financiare cu sediul în Belgia, specializată în decontarea tranzacțiilor cu valori mobiliare.

,,Așadar, nu există motive pentru a numi acest lucru o incapacitate de plată„, a spus Peskov.

UPDATE ORA 14:00

Oficialii americani și europeni privesc summitul NATO pentru a face progrese în ceea ce privește aderarea Finlandei și Suediei la NATO

Oficialii europeni și americani nu se așteaptă ca îngrijorările Turciei cu privire la aderarea Finlandei și Suediei la NATO să fie atenuate înainte de summitul NATO din această săptămână, au declarat pentru CNN oficiali americani și europeni.

Cu toate acestea, unii oficiali cred că Turcia ar putea privi summitul NATO ca pe un loc în care să încheie în sfârșit acorduri care ar putea propulsa procesul mai departe.

Rusia va folosi unități de rezervă în războiul din Ucraina, prezice Ministerul britanic al Apărării

Este foarte probabil ca Rusia ,,să se bazeze din ce în ce mai mult pe eșaloanele de forțe de rezervă” în următoarele săptămâni, a declarat ministerul în cea mai recentă evaluare a conflictului.

,,În pofida unui deficit continuu în ceea ce privește numărul de rezerviști dislocabili pentru Ucraina, conducerea rusă rămâne probabil reticentă în a ordona o mobilizare generală„, a declarat ministerul. Acesta a adăugat că principalul obiectiv operațional al Rusiei rămâne buzunarul de est Severodonetsk-Lysychansk.

UPDATE ORA 13:00

Maia Sandu a ajuns la Kiev

Zelenski le spune liderilor G7 că vrea ca războiul să se încheie până la sfârșitul anului

Zelenski a transmis mesajul în mod virtual la summitul G7 de luni, care are loc la castelul Schloss Elmau din Alpii bavarezi.

El a făcut apel la un efort major pentru a pune capăt războiului înainte ca iarna să se instaleze peste câteva luni, a precizaează CNN.

Până în prezent, liderii au decis noi măsuri de izolare a economiei rusești, inclusiv o interdicție asupra noilor importuri de aur rusesc, și discută modalități de a limita și mai mult profiturile energetice ale Moscovei prin aplicarea unui plafon la prețul petrolului rusesc.

Putin va pleca în prima călătorie în străinătate de la invazia Rusiei în Ucraina

Putin urmează să călătorească marți în Tadjikistan, unde se va întâlni cu președintele tadjik Emomali Rahmon, a declarat Dmitri Peskov.

UPDATE ORA 12:00

Zelenski le-a cerut liderilor G7 sisteme de apărare aeriană și sancțiuni mai dure împotriva Rusiei, scrie Reuters.


Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a sosit la Kiev

În cursul zilei, Maia Sandu va vizita orașele Borodyanka, Bucha și Irpin, și se va întâlni cu Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.


Se raportează că un depozit de muniție inamică este în flăcări.

UPDATE ORA 11:00

The New York Times a realizat o hartă bazată pe datele serviciilor secrete ucrainene care arată cum a bombardat Rusia orașele ucrainene pe 25-26 iunie.

Astfel, se poate observa că o parte semnificativă a atacurilor cu rachete asupra Kievului, Zhytomyr și Desna au fost efectuate de șase bombardiere din spațiul aerian al Belarusului.

Kievul a fost lovit și de o rachetă cu rază lungă de acțiune de la un avion care survola Marea Caspică.

Yaworow a fost lovit de o rachetă lansată de o navă de război rusă în Marea Neagră.

UPDATE ORA 10:00

Bombardamentele rusești din ultimele ore lasă 84 de comunități fără electricitate și 108 fără gaze, în regiunea Zaporojie.

Potrivit administrației militare regionale, 23.641 de consumatori nu au energie electrică, iar 80.985 de clienți sunt fără gaz din cauza avariilor produse la liniile de alimentare cu electricitate sau gaz.


Belarus sprijină efortului de război al Rusiei în Ucraina cu muniție.

Lukașenko îi trimite stăpânului de la Kremlin un lot de 20 de vagoane cu muniție. Garnitura de tren urmează să ajungă la destinație în Belgorod, de unde muniția va fi distribuită către unitățile combatante ale armatei ruse pe fronturile din Donețk și din Herson.


Rusia a desfășurat aeronave strategice Tupolev Tu-22M pentru a lansa rachete asupra unor locații civile din regiunea Odesa.

UPDATE ORA 09:00

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei: trupele ruse fac eforturi pentru a bloca Lysychansk dinspre sud

Trupele ruse sprijinite de artilerie încearcă să blocheze dinspre sud orașul Lysychansk, ultima localitate importantă aflată încă sub controlul trupelor ucrainene din regiunea Lugansk.

Guvernatorul regiunii, Serhiy Haidai, a declarat că orașul suferă distrugeri numeroase, deoarece artileria rusă continuă să lovească Lysychansk, distrugând infrastructura civilă.


În cartierul Levoberezhny al orașului Mariupol, peste 100 de cadavre ale celor care au murit în urma bombardamentelor au fost găsite într-o casă distrusă.

Acest lucru a fost raportat de consilierul primarului din Mariupol Petr Andryushchenko.

,,Cadavrele sunt încă sub dărâmături. Invadatorii nu plănuiesc să pună mâna pe cap și să îngroape „, a spus el. Potrivit lui Andryushchenko, ocupanții acordă prioritate exhumării cadavrelor din școli și grădinițe.


În această săptămână, Statele Unite intenționează să achiziționeze NASAMS pentru Ucraina – NASAMS – sistem avansat de apărare antirachetă sol-aer.


09:00 – minut de reculegere în Ucraina

Roman Kosenko (indicativ Yashka Tsygankov) este un voluntar, un războinic legendar care luptă împotriva ocupației ruse din 2014.

Pentru numeroasele fapte militare a fost distins cu Ordinul Eroului Poporului. A murit în luptele de lângă Izyum.

Ucraina se află sub focuri de armă, sunt copii uciși și răniți. Situația în regiuni:

Odeshchina- Rușii au lansat un atac cu rachete cu avioane de aviație strategică Tu-22M. Inamicul a lovit o zonă rezidențială a satului, distrugând și incendiind mai multe clădiri rezidențiale și anexe pe o suprafață de 500 de metri pătrați. În total, 6 persoane au fost rănite, inclusiv un copil.

Harkivschina – În districtul Chuguyvsky, în urma bombardamentelor ostile, o clădire a unei ferme a fost ocupată. Două femei au fost ucise și alte două persoane au fost rănite. Clădirea cu două turnuri din districtul Kirovsky din Harkov a fost lovită de un atac cu rachete. O altă rachetă a lovit în subaerul unei instituții de învățământ din districtul Shevchenkivsky din Harkov.

Regiunea Luhansk – Inamicul atacă Lysychansk, orașul are multe distrugeri. Au fost bombardate teritoriul stației de autobuz, clădirile Bisericii Sfântul Mitrofan, Biserica Sfântului Mare Mucenic Barbara, una dintre întreprinderi, sediul cortului poliției de frontieră și una dintre clădirile administrative. Aviația de atac a ocupanților a efectuat lovituri aeriene asupra Lysychansk și Vovchoyarivtsi. Luptele continuă în Vovchoyarivtsi.

UPDATE 08:00

Zelenski va face presiuni asupra G7 pentru a oferi mai mult ajutor Ucrainei

Președintele Volodimir Zelenski va îndemna puterile mondiale să își intensifice sprijinul pentru Ucraina atunci când se va adresa summitului G7 de luni, în timp ce Kievul este afectat de primele atacuri rusești asupra capitalei din ultimele săptămâni.

Președintele american Joe Biden și omologii săi din Grupul celor șapte democrații bogate, care se întâlnesc în Alpii bavarezi, au subliniat unitatea lor în fața agresiunii Rusiei, chiar dacă consecințele globale se agravează.

UPDATE 07:00

Un cetățean rus, în vârstă de 7 ani, a fost rănit în urma unui atac cu rachete la Kiev„, spune Zelenski.
Anterior, s-a raportat că capitala Ucrainei, Kiev, a fost lovită de raiduri de rachete, care s-ar fi soldat cu un mort și cinci răniți.

În discursul său zilnic, președintele Volodimir Zelenski a declarat că bărbatul care a murit avea 37 de ani, iar fiica sa în vârstă de șapte ani, Zhenya, primește tratament la un spital pentru copii din Kiev.

„Mama ei a fost, de asemenea, rănită. Apropo, ea este cetățean al Rusiei. Asta este. Ea nu a fost amenințată de nimic în țara noastră, a fost complet în siguranță, până când Rusia însăși a decis că totul le este la fel de ostil acum, femei, copii, grădinițe, clădiri de apartamente, spitale, căi ferate„, a spus el.

UPDATE 05:00

Liderii G7 recunosc criza economică globală care se conturează

Potrivit cancelarului german Olaf Scholz, criza este așteptată pe fondul inflației și al unei încetiniri a economiei.

Membrii țărilor G7 sunt îngrijorați de criza cu care ne confruntăm, încetinirea creșterii economice în unele țări, creșterea inflației, penuria de materii prime, întreruperile aprovizionării, acestea nu sunt probleme minore”, a spus Scholz.

UPDATE 03:00

„Putin nu poate „scăpa” cucerind părți din Ucraina„, spune Boris Johnson.
Boris Johnson a declarat că este de părere că SUA este încă ultima, cea mai bună speranță de pace și libertate”.

Vorbind pentru CNN la summitul G7 din Germania, el a spus că președintele rus Vladimir Putin nu trebuie să i se permită să scape” cucerind părți din Ucraina.

Întrebat cum poate fi combătută așa-numita oboseală a Ucrainei în Occident și dacă se teme că prețurile mai mari la energie ar putea determina oamenii din SUA și Marea Britanie să decidă că nu merită să lupte, el a spus: „Le-aș spune doar oamenilor din Statele Unite că acesta este un lucru pe care America îl face și trebuie să îl facă în mod istoric, și anume să facă un pas înainte pentru pace, libertate și democrație.

Dacă îl lăsăm pe Putin să scape și doar să anexeze, să cucerească părți considerabile dintr-o țară liberă, independentă și suverană, ceea ce este pe cale să facă, dacă nu chiar totul, atunci consecințele pentru lume sunt absolut catastrofale.

El a spus că SUA a intervenit de două ori în ultimul secol ca arsenal al democrației”, iar investiția actuală a președintelui Joe Biden pentru a ajuta Ucraina este un preț care merită plătit”.

Tot ceea ce le spun oamenilor este că, uneori, America este rugată de lume să facă un pas înainte. Și revenind la prima dumneavoastră întrebare, cred că America este încă ultima, cea mai bună speranță de pace și libertate„, a spus el.

UPDATE 01:00

Johnson se pregătește să ceară liderilor G7 măsuri privind cerealele ucrainene

Premierul britanic Boris Johnson va profita de sesiunea de luni de la summitul G7 din Germania pentru a cere măsuri urgente pentru a ajuta la scoaterea unor provizii vitale de cereale din porturile blocate ale Ucrainei, pentru a sprijini economia țării și a atenua penuria din întreaga lume, relatează PA.

Blocajul porturilor ucrainene majore, precum Odesa, atacurile asupra fermelor și depozitelor și impactul mai larg al invaziei rusești au contribuit la problemele cu care se confruntă alimentele din această țară pentru a ajunge pe piața mondială.

Anterior, Ucraina furniza 10% din grâul mondial, până la 17% din porumbul mondial și jumătate din uleiul de floarea-soarelui din lume. În prezent, aproximativ 25 de milioane de tone de porumb și grâu riscă să putrezească în silozurile ucrainene.

Johnson va solicita o soluție internațională la această criză, inclusiv găsirea unor rute terestre pentru aprovizionarea cu cereale, pentru a învinge blocada rusă, cu 10 milioane de euro în materiale și echipamente pentru repararea infrastructurii feroviare deteriorate. De asemenea, Marea Britanie a îndemnat Turcia, care controlează accesul la Marea Neagră, să facă mai mult pentru a asigura aprovizionarea cu cereale pe cale maritimă.

Premierul le va spune luni liderilor G7:

Acțiunile lui Putin în Ucraina creează probleme teribile în întreaga lume, crescând prețurile la energie și alimente, în timp ce milioane de oameni sunt în pragul foametei. Doar Putin poate pune capăt acestui război inutil și zadarnic.”

Liderii mondiali trebuie să se unească și să își aplice forța economică și politică combinată pentru a ajuta Ucraina și pentru a face viața mai ușoară pentru gospodăriile din întreaga lume. Nimic nu ar trebui să fie în afara mesei.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Liderii Grupului celor Șapte se vor angaja să ofere sprijin Ucrainei în apărarea sa împotriva invaziei Rusiei „atât timp cât va fi nevoie”, potrivit unui proiect de declarație. Rusia se află la câteva ore distanță de prima sa implicare externă din ultimul secol.

Rachetele rusești au lovit clădiri rezidențiale din capitala Ucrainei duminică dimineața devreme. Loviturile, condamnate de președintele Joe Biden drept „barbarie” și de cancelarul german Olaf Scholz drept „brutalitate”, au urmat bombardamentelor din nordul și vestul Ucrainei de sâmbătă, inclusiv rachete lansate din spațiul aerian al Belarusului.

Ministrul rus al apărării a făcut prima sa vizită la trupele care servesc în Ucraina. Vladimir Putin s-a întâlnit sâmbătă cu omologul său belarus și a promis sisteme de rachete cu capacitate nucleară și o posibilă recondiționare a avioanelor militare belaruse.

Comandamentul forțelor aeriene ucrainene a estimat că peste 50 de rachete terestre, aeriene și maritime au fost lansate de Rusia numai sâmbătă asupra unor ținte din întreaga țară. Această operațiune a continuat și duminică. O rachetă lansată de la un avion de bombardament strategic din Marea Caspică a lovit cel puțin o clădire rezidențială înaltă din Kiev. Echipele de salvare au lucrat pentru a extrage oameni din dărâmături, inclusiv o fetiță de 7 ani, care se numără printre cel puțin patru persoane spitalizate. Cel puțin o persoană a fost declarată moartă. Duminică, rachete au lovit Cherkasy, un centru industrial și de transport la sud de Kiev. Ucraina a declarat că apărarea sa aeriană a doborât două rachete lansate din Crimeea care se apropiau de orașul-port Odesa, un oraș-cheie din sudul țării.