• Putin a declarat că Rusia va răspunde „cu aceeași monedă” dacă NATO va instala infrastructuri pe teritoriul Finlandei și Suediei.
  • Putin a fost citat spunând că nu poate exclude faptul că „vor apărea tensiuni” în relațiile Moscovei cu Helsinki și Stockholm din cauza aderării acestora la NATO.
  • Comentariile lui Putin vin la o zi după ce Turcia, aliat al NATO, și-a ridicat dreptul de veto asupra ofertei Finlandei și Suediei de a adera la alianță.

UPDATE ORA 24:00

A 127-a zi de război. Ce s-a întâmplat astăzi:

ZSU i-a alungat pe invadatori de pe insula Zmiyinyi. Ministerul rus al Apărării a declarat că a păstrat-o ca „cip de bunăvoință”.

ZSU a retras satul Potyomkine din regiunea Kherson.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

O barcă rusească de parașutiști D-106 a fost distrusă în apropiere de Mariupol.

Ucraina a întrerupt relațiile diplomatice cu Siria.

Joe Biden anunță asistență militară din partea a 50 de țări pentru Ucraina: 600 de tancuri, 500 de sisteme de artilerie și multe altele.

Statele Unite au anunțat un nou pachet de asistență de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Președintele Indoneziei a transmis un mesaj din partea lui Zelensky către Putin. OPU a declarat că președintele nu a ,,predat” nimic.

Autoritățile turce au declarat că au pregătit 20 de nave pentru a scoate cereale din Ucraina.


SUA au blocat activele legate de oligarhul rus Kermitov

Departamentul de Trezorerie al SUA a blocat active în valoare de peste 1 miliard de dolari deținute într-un fond fiduciar.

Fondul fiduciar a fost înființat în 2017 pentru a gestiona activele lui Suleiman Kerimov în SUA. În 2018, oligarhului i-au fost impuse sancțiuni, dar acesta a reușit să păstreze o parte din activele sale în fond.

UPDATE ORA 23:00

Departamentul american al Apărării analizează în prezent 1.300 de propuneri din partea a 800 de companii pentru noi arme inovatoare pe care le-ar putea dezvolta și produce pentru ca Ucraina să le folosească în lupta împotriva invaziei rusești, potrivit unui oficial din domeniul apărării.

Propunerile, solicitate de departament se concentrează în jurul unor domenii cheie – inclusiv capacități de armament pentru apărare aeriană, antiblindate, antipersonal, apărare de coastă, antitanc, sisteme aeriene fără pilot, contra baterie și comunicații securizate – care au fost identificate de Ucraina ca fiind nevoi militare cheie.

Acestea au fost căutate ca parte a unei inițiative ample a Departamentului Apărării de a „îndeplini cererile prioritare de asistență de securitate ale Ucrainei”, conform solicitării inițiale de idei trimise industriei. Scopul este de a obține idei și informații pentru a accelera producția și pentru a construi mai multe capacități în întreaga bază industrială, deoarece acum este acceptat faptul că SUA și aliații săi vor trebui probabil să sprijine Ucraina mult timp după ce propriile sale stocuri de arme existente se vor epuiza.

Acest lucru se întâmplă în timp ce Pentagonul își continuă transferurile de arme de mai multe miliarde de dolari. Joi, președintele Joe Biden a declarat că SUA va anunța în curând un nou ajutor de 800 de milioane de dolari, inclusiv sisteme de apărare aeriană și arme ofensive. Până în prezent, SUA au mobilizat 6,1 miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina de la invazia Rusiei din 24 februarie. SUA a colaborat cu peste 50 de alte națiuni pentru a vedea ce arme pot oferi.

UPDATE ORA 22:00

Rusia folosește rachete imprecise din vechile stocuri sovietice pentru mai mult de 50% din loviturile sale în Ucraina, iar rata loviturilor a crescut de peste două ori în ultimele două săptămâni, a declarat joi un general de brigadă din cadrul forțelor armate ucrainene.

Rachetele rusești au lovit o serie de ținte în Ucraina în ultimele zile, ucigând un civil într-un bloc de apartamente din Kiev sâmbătă și cel puțin alți 18 într-un centru comercial din orașul central Kremenciuk luni.

Generalul de brigadă Oleksii Hromov a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, că Rusia încearcă să lovească infrastructura militară și critică, dar că utilizarea vechilor rachete sovietice, care sunt mai puțin precise, a dus la pierderi semnificative de vieți omenești în rândul civililor.

UPDATE ORA 21:00

Ucraina a început să exporte energie electrică către Uniunea Europeană, au anunțat joi premierul ucrainean Denys Shmyhal și președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen.

„La doar trei luni de la primirea certificatului energetic, a început mult-așteptatul export de energie electrică ucraineană către Europa! Astăzi, de la prima oră a nopții, astfel de exporturi au plecat spre România. Volumul inițial este de 100 MW”, a precizat Shmyhal într-o postare pe Facebook.

Președintele Comisiei Europene a salutat demersul, spunând că acesta servește atât nevoilor Ucrainei, cât și celor ale UE.

„Va oferi o sursă suplimentară de energie electrică pentru UE. Și venituri atât de necesare pentru Ucraina”, a scris joi von der Leyen pe Twitter. „Așa că amândoi beneficiem”.

UPDATE ORA 20:00

Ministerul ucrainean de Externe a anunțat că a întrerupt relațiile diplomatice cu Siria, la o zi după ce președinția siriană a recunoscut oficial „independența” celor două regiuni separatiste Luhansk și Donețk din estul Ucrainei.

Ministerul „condamnă cu fermitate decizia Republicii Arabe Siriene de a recunoaște așa-zisa „independență” a teritoriilor ocupate temporar în regiunile Donețk și Luhansk”, se arată într-un comunicat.

UPDATE ORA 19:00

Rusia, China și duo-ul nordic: Puncte-cheie de la summitul NATO
Liderii alianței NATO, formată din 30 de țări, au convenit asupra unui cadru strategic cuprinzător pentru următorul deceniu, care se concentrează pe amenințarea directă” reprezentată de Rusia și, pentru prima dată, declară China drept o provocare de securitate.

UPDATE ORA 18:00

Liderul indonezian lansează un avertisment privind aprovizionarea cu alimente în timpul vizitei la Moscova
Președintele indonezian Joko Widodo a avertizat că problemele globale de aprovizionare cu alimente nu se vor îmbunătăți dacă îngrășămintele rusești și grâul ucrainean nu vor fi disponibile pentru cumpărătorii mondiali.

Vorbind în timpul unei conferințe de presă alături de omologul său rus, Vladimir Putin, după o întâlnire bilaterală între cei doi la Moscova, Widodo a mai spus că i-a îndemnat pe liderii G7 să se asigure că sancțiunile impuse Rusiei nu afectează aprovizionarea cu alimente și îngrășăminte.

UPDATE ORA 17:00

Coordonatorul umanitar al ONU în Ucraina avertizează că aproape 16 milioane de persoane din această țară au acum nevoie de asistență umanitară, inclusiv acces la alimente, apă și servicii de sănătate.

Lubrani a mai spus că peste 5,3 milioane de ucraineni au fugit în străinătate din cauza conflictului și a avertizat că cifrele ONU privind numărul victimelor, de aproape 5.000 de civili uciși și peste 5.000 de răniți, reprezintă doar o mică parte din realitatea înfricoșătoare.

UPDATE ORA 16:00

Ucraina a început să exporte energie electrică către Uniunea Europeană, au anunțat joi premierul ucrainean Denis Shmyhal și președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen.


Un oficial militar ucrainean afirmă că echipamentele rusești de pe Insula Șerpilor au fost distruse. Oleksii Hromov, general de brigadă în cadrul forțelor armate ucrainene, a declarat într-o conferință de presă că deocamdată nu există forțe ucrainene staționate pe avanpostul din Marea Neagră, dar a afirmat că vor fi desfășurate forțe pe insulă în curând.

UPDATE ORA 15:00

Înainte de a se întoarce la Washington, președintele american Joe Biden va susține o conferință de presă la summitul NATO de la Madrid, unde este așteptat să abordeze situația războiului din Ucraina. În condițiile în care Rusia este în război, liderii NATO au luat măsuri istorice pentru a aborda o situație de securitate modificată în mod fundamental. Aceasta a dat organizației un nou sens al scopului după ani de zile de ezitare cu privire la modul de abordare a Rusiei.


Președintele american Joe Biden a declarat că summitul NATO de la Madrid a fost istoric, citând decizia de a invita Finlanda și Suedia în alianța militară.

Ultima dată când NATO a redactat o nouă declarație de misiune a fost acum 12 ani. La acea vreme, a caracterizat Rusia ca fiind un partener și nici măcar nu a menționat China. Lumea s-a schimbat – s-a schimbat foarte mult de atunci. Iar NATO se schimbă și ea. La acest summit, ne-am reunit alianțele pentru a face față atât amenințărilor directe pe care Rusia le reprezintă pentru Europa, cât și provocărilor sistemice pe care China le reprezintă pentru o ordine mondială bazată pe reguli, a declarat Biden joi.

UPDATE ORA 14:00

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a negat joi că sancțiunile aplicate de membrii NATO împotriva Rusiei sunt de vină pentru agravarea crizei alimentare. Șeful NATO a declarat că Turcia încearcă să faciliteze un fel de acord și că Grecia a anunțat că este pregătită să pună la dispoziție nave pentru a scoate cereale din Ucraina.


Oficialii militari ai NATO revin asupra anunțului făcut de secretarul general la începutul acestei săptămâni, potrivit căruia 300.000 de soldați vor fi plasați în stare de alertă maximă în întreaga alianță, afirmând acum că numărul mare este un concept pe care blocul își propune să îl pună în aplicare până la mijlocul anului 2023.

UPDATE ORA 13:00

nternetul de la Starlink va apărea pe trenurile din Ukrzaliznytsia până la sfârșitul anului 2022. Acest lucru a fost declarat de șeful Serviciului de Comunicații Speciale de Stat, Yury Shchigol.

„Chiar și specialiștii Starlink au fost surprinși că am putut aplica sistemul în așa fel. Conform caracteristicilor tehnice, internetul nu ar trebui să funcționeze atât de repede. Dar funcționează”, a spus el.


La Kremenchuk, orașul va îngropa primele victime ale atacului rusesc cu rachete asupra centrului comercial Amstor. Până acum, zeci de persoane sunt considerate dispărute după lovitura rashiștilor. În epicentrul incendiului, spun salvatorii, metalul și sticla s-au topit. Prin urmare, există șanse mici de a găsi cadavre acolo. Rudele celor dispăruți așteaptă rezultatele examinării ADN, doar așa se poate găsi morții.

UPDATE ORA 12:00

Japonia va aloca 100 de milioane de dolari Ucrainei. „Banii vor fi cheltuiți pentru achiziționarea de echipamente medicale, precum și pentru construcția de locuințe temporare pentru persoanele strămutate intern”, a explicat prim-ministrul Fumio Kishida. În plus, Tokyo va ajuta Kievul să-și extindă capacitatea de depozitare a cerealelor pe măsură ce se apropie sezonul recolte.


Ca urmare a atacului cu rachete de ieri asupra Nikolaev, 6 persoane au fost ucise. Încă șase au fost răniți. Acest lucru a fost anunțat de șeful OVA din Nikolaev, Vitaly Kim.

Pe lângă o clădire rezidențială cu mai multe etaje, lovituri au fost înregistrate într-un centru de recreere și într-o cooperativă de garaj.

UPDATE ORA 11:00

Germania spune că Rusia folosește o „problemă tehnică” ca „pretext” pentru a restricționa livrările de gaz

Rusia se folosește de o problemă tehnică la Nord Stream 1 ca pretext pentru a restricționa aprovizionarea cu gaze, a declarat ministrul german al economiei, Robert Habeck.

„Suntem într-o dispută comercială cu Putin pe tema gazului și acest lucru nu se va opri, chiar dacă turbina vine din Canada”, a declarat el la un eveniment organizat de ziarul german Sueddeutsche, referindu-se la o parte a conductei care a fost trimisă pentru întreținere.

Gazoductul Nord Stream 1, care livrează gaze din Rusia către Europa, ar putea fi suspendat din cauza acestei probleme.

Moscova a pus problema pe seama sancțiunilor occidentale, spunând că acestea împiedică întoarcerea echipamentelor trimise în Canada pentru reparații.

„Toți sunt de acord, tehnicienii ruși, că Nord Stream 1 ar putea furniza acum 100% gaz”, a declarat el.

„Există o scuză, un pretext tehnic care este luat”, a adăugat el.

Suedia va trimite mai multe arme în Ucraina

Suedia va trimite mai multe arme în Ucraina, inclusiv arme antitanc și mitraliere, a declarat ministrul suedez al apărării pentru agenția de presă TT, citată de Sky News.

UPDATE ORA 10:00

Curtea Europeană a Drepturilor Omului emite măsuri pentru a opri pedeapsa cu moartea pentru doi britanici deținuți în Donețk

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis măsuri provizorii pentru a se asigura că sentința de condamnare la moarte a doi britanici deținuți în Donestk nu este executată.

Nu este clar dacă Rusia se va conforma ordinului, având în vedere că organismul internațional pentru drepturile omului nu mai are jurisdicție în această țară.

Shaun Pinner a fost capturat în Mariupol în aprilie, alături de un alt britanic, Aiden Aslin, în timpul luptei intense pentru controlul orașului-port.

Cei doi au fost găsiți vinovați de „activități de mercenariat și de comiterea de acțiuni menite să acapareze puterea și să răstoarne ordinea constituțională a Republicii Populare Donețk”, deși familiile lor susțin că au luptat în mod legitim ca parte a armatei ucrainene și că ar trebui să fie tratați ca prizonieri de război.

Instanța a precizat într-un comunicat că „a indicat în special guvernului Federației Ruse, în temeiul articolului 39 (măsuri provizorii) din Regulamentul Curții, că ar trebui să se asigure că pedeapsa cu moartea impusă reclamanților nu a fost executată”.

În iunie, parlamentul rus a adoptat două proiecte de lege care pun capăt puterii Curții de a lua decizii juridice în Rusia.

Legile au eliminat o cale legală pe care rușii, inclusiv criticul Kremlinului încarcerat Alexei Navalny, au folosit-o, în trecut, pentru a ridica cazuri de profil înalt care fuseseră respinse de instanțele naționale

Zelenski îi mulțumește Marii Britanii și o numește „prieten adevărat” al Ucrainei

Președintele ucrainean spune că îi este recunoscător premierului britanic pentru acordarea unui ajutor militar suplimentar de un miliard de lire sterline.

Spania va crește cheltuielile pentru apărare la 2% din PIB

Spania va crește cheltuielile pentru apărare la 2% din PIB până în 2029, a declarat premierul Pedro Sanchez la postul național de televiziune TVE.

„Ne aflăm într-un nou război rece” – expert

Marea Britanie se află într-un nou război rece, a declarat un fost reprezentant britanic la NATO.

„Este de netăgăduit că ne aflăm în versiunea secolului XXI a unui război rece”, a declarat Sir Adam Thomson pentru Sky News.

„Dinamica este foarte familiară pentru oricine care a trăit războiul rece din secolul XX și mă tem că această dinamică va conduce la creșterea cheltuielilor pentru apărare”.

Un mort și șase răniți în atacurile de la Harkov

O persoană a fost ucisă și șase persoane au fost rănite de atacurile rusești în regiunea Harkov, a declarat guvernatorul din Harkov.

Oleh Synyehubov a precizat că o fetiță de 11 ani a fost spitalizată.

„Luptele continuă în regiune”, a declarat el pe Telegram.

„În direcția Harkov, ocupanții duc lupte defensive, încercând să limiteze armata noastră.”

„Inamicul trage din tancuri, mortiere și artilerie cu reacție asupra pozițiilor militarilor noștri și asupra orașelor și satelor din jur”.

UPDATE ORA 09:00

„Al treilea război mondial a început deja” – ministru ucrainean

Ministrul ucrainean al apărării a declarat pentru Sky News că, dacă Ucraina cade în mâinile Rusiei, vor urma și alte țări europene.

Oleksiy Reznikov spune că nu are rost să „încercăm să nu escaladăm” tensiunile cu Rusia, pentru că războiul este deja în toi.

El spune că cel de-al treilea război mondial „a început deja”.

UPDATE ORA 08:00

„Dezgustător”: Putin ripostează la G7, pentru că și-a bătut joc de fotografiile sale la bustul gol călare pe cal

Vladimir Putin a ripostat la liderii G7 care au ironizat fotografiile sale cu pieptul dezgolit în timp ce călărea pe cal.

În timp ce liderii s-au așezat duminică la prima lor întâlnire din cadrul summitului G7 de trei zile, premierul britanic i-a întrebat dacă își dau jos jachetele, adăugând: „Putem să ne dăm jos hainele?”.

„Trebuie să arătăm cu toții că suntem mai duri decât Putin”, a glumit Boris Johnson, spunând că ar trebui „să le arătăm pectoralii noștri”.

„Călăreți cu pieptul gol”, a sugerat canadianul Justin Trudeau, în timp ce liderii râdeau.

„Oh, da”, a spus președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Călăria este cea mai bună”.

Referindu-se la aceste comentarii, președintele rus a declarat: „Nu știu cum au vrut să se dezbrace, până la talie sau sub talie, dar cred că ar fi o priveliște dezgustătoare.”

„În orice caz, dacă vă amintiți de [poetul rus Alexandru] Pușkin, pot greși cuvintele în detalii, dar cred că el a spus că poți deveni un om de afaceri și să te gândești la frumusețea unghiilor.

„Deci, sunt cu siguranță de acord cu asta. Totul într-o persoană ar trebui să fie dezvoltat armonios, atât sufletul, cât și corpul.”

UPDATE ORA 07:00

Un depozit cu 40 de tone de cereale a fost bombardat în Zelenodolsk, lângă Kryvyi Rih, în cursul dimineții.

Acum, un incendiu face ravagii acolo, a declarat guvernatorul regional Reznichenko.

Începând cu ora 06:00, incursiunea rusă este în curs de desfășurare. Serviciul ucrainean de securitate a oprit ofensiva pe linia Bakhmutsk și a respins un asalt în zona Dementiyivka din regiunea Harkov.

UPDATE ORA 06:00

Armata rusă se pregătește pentru ofensiva directă asupra Bakhmut – Institutul pentru Studii de Război

Potrivit cercetătorilor, inamicul avansează în apropiere de Lysychansk și a făcut puține progrese la est de Bakhmut.

De asemenea, trupele rusești avansează spre Slovyansk dinspre nord-vest, în apropiere de granița dintre regiunile Harkov și Donețk.

În plus, cercetătorii raportează că ocupanții plănuiesc probabil o provocare la centrala nucleară din Zaporizhzhya.

Republica Cehă intenționează să livreze Ucrainei două drone Bivoj, a anunțat agenția de presă ČTK.

Acesta este echipat cu o cameră de supraveghere video de înaltă precizie. Greutatea sa este de 25 kg, raza de acțiune – 3,3 metri. Poate fi folosit pentru focuri de artilerie.

De asemenea, agenția a raportat că producătorul ar putea furniza Ucrainei o dronă cu capacitate de luptă fără niciun cost.

UPDATE ORA 05:00

Martorii raportează lansări de rachete din Nova Kakhovka ocupată în regiunea Kherson

O alertă a fost deja emisă în unele zone din Ucraina.

UPDATE ORA 04:00

Statele Unite își vor spori prezența militară în Europa, deoarece NATO a convenit asupra unei ,,schimbări fundamentale” în răspunsul său la invazia Rusiei în Ucraina.

Noi nave de război americane vor merge în Spania, avioane de luptă în Marea Britanie și trupe terestre în România. Biden a declarat că NATO este ,,mai necesară acum decât a fost vreodată„.

Alianța este supusă celei mai mari revizuiri de la Războiul Rece încoace, a declarat șeful NATO, Jens Stoltenberg.

Noul plan ca răspuns la invazia Rusiei va însemna peste 300.000 de soldați în stare de alertă ridicată anul viitor, față de nivelul actual de 40.000 de soldați.

UPDATE ORA 03:00

Un oficial separatist afirmă că 144 de prizonieri au fost schimbați cu Kievul

Șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk din estul Ucrainei a declarat miercuri că a efectuat un schimb de prizonieri cu Kievul, implicând 144 de luptători de fiecare parte.

,,Astăzi, ne întoarcem acasă 144 de luptători ai Republicii Populare Donețk și ai Federației Ruse care au fost capturați de inamic„, a scris Denis Pușilin pe Telegram. ,,Am predat Kievului același număr de prizonieri din unitățile armate ucrainene, dintre care majoritatea au fost răniți” , scrie Reuters.


Opt rachete au lovit Mykolaiv, un port fluvial în largul Mării Negre, a declarat primarul orașului, la doar câteva zile după ce Ucraina a declarat că rachetele rusești au ucis cel puțin 18 persoane într-un mall din orașul central Kremenchuk.

UPDATE ORA 02:00

Rusia nu a dat dovadă de o încercare semnificativă de diplomație, afirmă Blinken la NATO

Antony Blinken vorbește despre politica SUA față de China în timpul unui eveniment găzduit de Asia Society Policy Institute la Universitatea George Washington din Washington, DC, la 26 mai 2022.

,,Nu am văzut niciun interes din partea lui Vladimir Putin de a se angaja în niciun fel de inițiativă diplomatică semnificativă„, a declarat Blinken în timpul summitului NATO de la Madrid. ,,Dar, în orice caz, așa cum am spus de la început, este foarte important ca ucrainenii să definească termenii oricărei potențiale negocieri„, a adăugat el.

Cel mai înalt diplomat american a precizat că SUA vor continua să trimită asistență de securitate Ucrainei pentru a atenua și respinge agresiunea rusă.

UPDATE ORA 01:00

NATO a catalogat Rusia drept o amenințare la adresa securității sale, în timp ce blocul intenționează să își revizuiască apărarea ca răspuns la războiul din Ucraina.


Un atac cu rachete rusești a ucis miercuri trei persoane și a rănit cinci în orașul portuar Mykolaiv, potrivit autorităților locale, după raidurile de marți, în urma cărora au murit trei persoane, inclusiv o fetiță de șase ani.


Ministerul britanic al Apărării susține că forțele rusești făceau ,,progrese graduale” în ofensiva lor pentru a cuceri orașul Lysychansk.


De asemenea, acesta afirmă că există o posibilitate reală ca racheta rusă care a lovit centrul comercial din Kremenchuk să fi fost destinată unei ținte din apropiere.


Militarii ruși, în special piloții care bombardează obiecte civile în Ucraina, pot fi urmăriți penal

Dificil, dar nu imposibil, a precizat Parchetul General. De foarte multe ori, rușii care comit astfel de infracțiuni cred că pot scăpa de justiție, în special în Ucraina.

,,Dar se pare că nu este cazul. Iar acest lucru este evidențiat de faptul că avem deja 15 prizonieri de război care sunt urmăriți penal în Ucraina. De asemenea, nu se așteptau să fie trași la răspundere pentru crimele lor la un moment dat„, a declarat Iuriy Bilousov, șeful departamentului de război din cadrul Procuraturii Generale a Ucrainei.

Știrea inițială

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat astăzi că Rusia va răspunde cu aceeași monedă” dacă NATO va instala infrastructuri în Finlanda și Suedia, după ce țările nordice au semnat un acord care deschide calea spre aderarea la NATO.

Putin a fost citat de agențiile de știri rusești spunând că nu poate exclude faptul că vor apărea tensiuni” în relațiile Moscovei cu Helsinki și Stockholm din cauza aderării acestora la NATO.

Comentând atacul asupra centrului comercial din orașul ucrainean Kremenciuk, situat în centrul țării, Putin a continuat spunând că Rusia nu lovește ținte civile„, relatează agenția de presă IFAX.

Comentariile lui Putin vin la o zi după ce Turcia, aliat al NATO, și-a ridicat dreptul de veto asupra ofertei Finlandei și Suediei de a adera la alianță, după ce cele trei națiuni au convenit să își protejeze reciproc securitatea.