• Rusia folosește rachete inexacte din vechile stocuri sovietice pentru cea mai mare parte a loviturilor sale în Ucraina.
  • Rachetele rusești au lovit o serie de ținte în Ucraina în ultimele zile, inclusiv ucigând cel puțin 18 persoane într-un centru comercial din orașul central Kremenchuk.
  • Rusia, care a invadat Ucraina la 24 februarie, neagă că ar viza civili și spune că lovește doar infrastructura militară.

UPDATE ORA 22:00

NATO poartă discuții pentru construirea unei baze navale în Albania
Prim-ministrul Albaniei a declarat că guvernul său poartă discuții cu NATO pentru construirea unei baze navale la Porto Romano, un port în construcție pe coasta Adriaticii.

Edi Rama a declarat într-o conferință de presă că Porto Romano, situat în apropierea orașului de coastă Durres și destinat să devină cel mai mare port al țării, va avea o secțiune comercială, precum și o bază navală militară.

El a spus că baza va fi construită și cofinanțată de NATO și Albania, care a devenit membră a alianței de securitate în 2009.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

În luna mai, Rama a declarat că guvernul său a oferit, de asemenea, NATO baza navală Pashaliman, situată la aproximativ 200 km sud de Tirana. Pashaliman a fost înființată de Moscova ca bază de submarine în anii 1950 pentru a găzdui 12 submarine în apropiere de Vlore, unde se întâlnesc Mările Adriatică și Ionică.

UPDATE ORA 20:00

Un marocan și un luptător britanic condamnați la moarte de un tribunal separatist susținut de Rusia în estul Ucrainei pentru că au luptat pentru forțele ucrainene au făcut apel împotriva sentințelor, a anunțat agenția de presă de stat rusă TASS.

TASS a precizat că Curtea Supremă a autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD), teritoriu recunoscut doar de Rusia și Siria, a primit apeluri din partea avocaților lui Brahim Saadoun și Shaun Pinner.

UPDATE ORA 18:00

Finlanda și Turcia nu au discutat despre extrădarea unor persoane sau grupuri de persoane specifice în timpul negocierilor de la summitul NATO de la Madrid din această săptămână, a declarat ministrul finlandez de externe Pekka Haavisto.

„Am convenit că acum avem un text semnat și tot ceea ce am semnat se află în text”, a declarat Haavisto într-o conferință de presă la Helsinki, referindu-se la o convorbire telefonică cu omologul său turc Mevlut Cavusoglu, care a avut loc joi.

„Nu am discutat, la Madrid, despre nic io persoană sau despre vreo listă cu Turcia”, a adăugat el.

După patru ore de discuții la Madrid, marți, Turcia, Finlanda și Suedia au semnat un memorandum comun privind măsurile de securitate în schimbul ridicării de către Turcia a opoziției sale față de candidaturile lor la aderarea la NATO, impusă de Ankara în luna mai din cauza preocupărilor sale privind „terorismul”. Memorandumul semnat nu a enumerat nicio persoană în vederea extrădării.

UPDATE ORA 16:00

Serviciul ucrainean de securitate de stat (SBU) afirmă că bilanțul victimelor raidurilor cu rachete rusești raportate în regiunea sud-vestică Odesa se ridică acum la 19 persoane, inclusiv doi copii.

Un bilanț anterior, furnizat de autoritățile ucrainene, anunța că 18 persoane au murit în urma atacurilor.

Alte 38 de persoane, inclusiv șase copii și o femeie însărcinată, au fost spitalizate după ce au fost rănite în timpul loviturilor, a precizat SBU într-o postare pe Telegram.

Acesta a afirmat că bombardierele rusești au tras cele trei rachete X-22, care au lovit o clădire de apartamente și două tabere. Rusia a negat responsabilitatea pentru aceste lovituri.

UPDATE ORA 15:00

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus premierului indian Narendra Modi că Rusia este în continuare un producător și un furnizor de încredere de cereale, îngrășăminte și energie în timpul discuțiilor telefonice dintre cei doi, a anunțat Kremlinul într-o copie a convorbirii.

Președintele Recep Tayyip Erdogan afirmă că Turcia poate reexporta produse cerealiere precum grâu, ovăz și orz din Marea Neagră către țările care au nevoie de ele, după discuțiile cu Rusia și Ucraina.

Ucraina este unul dintre principalii furnizori mondiali de grâu, dar transporturile au fost oprite de invazia Rusiei, provocând penurii alimentare la nivel mondial. Organizația Națiunilor Unite a făcut apel la ambele părți, precum și la vecinul maritim Turcia, pentru a ajunge la un acord privind reluarea exporturilor.

UPDATE ORA 14:00

Eforturile de salvare sunt în curs de desfășurare în urma atacurilor cu rachete rusești raportate în Odesa.

„Cea mai afectată clădire a fost un bloc de apartamente cu nouă etaje, din care o parte s-a prăbușit”, a declarat un corespondent Al Jazeera.

„Marea îngrijorare, desigur, este că, din cauza raidurilor aeriene [anterioare], mulți oameni au ales să își petreacă noaptea în subsolul clădirilor, dar atunci când clădirile se prăbușesc înseamnă că pot fi prinși în capcană și de aceea, de foarte devreme în această dimineață, a avut loc o operațiune de salvare la locul [blocului de apartamente prăbușit]”, spun corespondenții.

„Oamenii îndepărtează molozul cu mâna și sapă în jos pentru a vedea dacă mai există și alte vieți pe care le pot salva”.


Kremlinul a respins rapoartele oficialilor ucraineni potrivit cărora rachete rusești ar fi lovit vineri dimineața devreme zone rezidențiale din Odesa și și-a reiterat afirmația că Moscova nu vizează civili.

„Aș dori să vă reamintesc cuvintele președintelui că forțele armate ruse nu acționează cu ținte civile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o teleconferință cu reporterii.

Autoritățile ucrainene au declarat anterior că rachetele rusești au lovit o clădire de apartamente și două tabere de vacanță din regiune, ucigând cel puțin 18 persoane și rănind alte zeci.

UPDATE ORA 13:00

Președintele Vladimir Putin a declarat că presiunea politică din partea Occidentului împinge Rusia să accelereze integrarea sa cu Belarusul vecin.

Comentariile sale au fost făcute după ce ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat săptămâna trecută că cele două țări trebuie să ia măsuri comune urgente pentru a-și îmbunătăți capacitățile de apărare și pregătirea de luptă a trupelor.

UPDATE ORA 12:00

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost citat spunând că Finlanda și Suedia trebuie să își respecte promisiunile făcute Ankarei în schimbul sprijinului acesteia în ceea ce privește candidaturile lor la aderarea la NATO sau riscă să piardă sprijinul guvernului său.

Vorbind cu reporterii într-un zbor de întoarcere de la summitul NATO de la Madrid, Erdogan a declarat că nu este nevoie să se grăbească să ratifice prin parlamentul turc ofertele celor două țări nordice de aderare la alianță.

Ankara ar trebui să vadă mai întâi dacă acestea își respectă promisiunile făcute în cadrul memorandumului, inclusiv în ceea ce privește extrădarea suspecților căutați de Turcia, a spus el.

„Acest lucru ar trebui să fie cunoscut: aceste semnături nu înseamnă că problema este rezolvată… Fără aprobarea parlamentului nostru, acest lucru nu intră în vigoare. Așa că nu este nevoie să ne grăbim”, a declarat Erdogan, citat de televiziunea turcă NTV. „Mingea este în terenul lor acum. Suedia și Finlanda nu sunt membre NATO în prezent”.

UPDATE ORA 11:00

Ucraina are acum o „perspectivă europeană foarte clară” în urma deciziei Uniunii Europene de a acorda țării statutul de țară candidată pentru a adera la blocul comunitar, a declarat von der Leyen într-un discurs rostit în parlamentul ucrainean.

„Ucraina are acum o perspectivă europeană foarte clară. Iar Ucraina este o țară candidată pentru a adera la Uniunea Europeană, ceva ce părea aproape de neimaginat în urmă cu doar cinci luni”, a declarat von der Leyen într-un discurs prin legătură video în fața adunării, vineri.

„Așa că ziua de astăzi este în primul rând, un moment pentru a sărbători această eveniment istoric, o victorie a determinării și hotărârii și o victorie pentru întreaga mișcare care a început acum opt ani pe Maidan”, a adăugat ea.

UPDATE ORA 10:00

Forțele rusești au capturat o parte din rafinăria de petrol Lysychansk, la aproximativ 17 km sud-vest de oraș, a declarat guvernatorul din Luhansk.

„Ocupanții iau cu asalt rafinăria de petrol Lysychansk, deținând părțile de nord-vest și sud-est ale uzinei”, a scris Serhiy Haidai pe Telegram.

Trupele Moscovei încearcă în continuare să înconjoare armata ucraineană din Lysychansk, ultimul bastion al armatei din Luhansk, atacând orașul dinspre sud și vest, a spus el, adăugând că acest lucru este „în zadar”. El a precizat că forțele rusești nu au reușit nici până în prezent să captureze autostrada care leagă Lysychansk de Bakhmut, în regiunea învecinată Donețk.

„Locuitorii din Lysychansk petrec aproape 24 de ore în subsoluri și case. Bombardamentul asupra orașului este foarte dens”, a adăugat el.

UPDATE ORA 09:00

Statele Unite nu au văzut China eludând sancțiunile sau furnizând echipamente militare Rusiei, a declarat joi un oficial american de rang înalt. Departamentul Comerțului a adăugat anterior, marți, cinci companii din China pe o listă neagră a comerțului pentru că ar fi sprijinit baza industrială militară și de apărare a Rusiei.

Oficialii americani au avertizat cu privire la consecințe, inclusiv sancțiuni, în cazul în care China ar oferi sprijin material pentru efortul de război al Rusiei, dar au declarat în mod constant că încă nu au detectat o susținere militară și economică chineză evidentă a Moscovei.

UPDATE ORA 08:00

O a doua rachetă care a lovit districtul Bilhorod-Dnistrovskyi din Odesa a ucis trei persoane, inclusiv un copil, și a rănit o altă persoană, anunță Ministerul ucrainean de Interne. Cea de-a doua rachetă a lovit clădiri de trei și patru etaje ale unui centru de recreere, a precizat ministerul pe Twitter.


Bilanțul atacului cu rachete care a lovit vineri dimineață o clădire de nouă etaje din Odesa a crescut la 14 morți și 30 de răniți, potrivit Ministerului ucrainean de Interne.

UPDATE ORA 07:00

De la 1 iulie, viața ucrainenilor din străinătate se va schimba

În Polonia, de la 1 iulie, nu vor mai plăti ucrainenilor 40 de zloți pe zi pentru cazare și masă peste noapte. Doar cei care se află în țară pentru mai puțin de 120 de zile și care abia au sosit vor putea conta și ei pe acest sprijin:
femei însărcinate;
pensionari;
mame cu mulți copii;
persoane cu dizabilități.

Ucrainenii nu vor mai putea călători gratuit în trenurile Intercity ale RRC poloneze începând cu 1 iulie – toată lumea va trebui să cumpere bilete la preț întreg. În același timp, în iulie vor începe înscrierile online pentru programul Bunul Start, care oferă părinților 300 de zloți (1994 UAH) pentru a pregăti fiecare copil pentru școală.

În Israel, de la 1 iulie, ucrainenii își vor putea găsi un loc de muncă, dar acest lucru este valabil doar pentru cetățenii care au sosit în țară înainte de 24 februarie. Pentru toți ceilalți, permisul de ședere a fost prelungit până la sfârșitul lunii iulie.

În același timp, la Viena a fost prelungit transportul gratuit al ucrainenilor în transportul public din oraș. În timp ce anterior serviciul a fost prelungit până la 30 iunie, Austria a prelungit acum beneficiile până la sfârșitul lunii septembrie. Pentru a călători, tot ce trebuie să faceți este să prezentați cartea de identitate.


Au apărut detalii despre eliberarea Insulei Șerpilor de ocupanți Trupele ucrainene au distrus un sistem de rachete sol-aer Tor și o barcă mică. În plus, adversarii înșiși și-au aruncat în aer mai multe lansatoare de rachete.


La Mykolaiv, numărul victimelor atacului cu rachete efectuat de ocupanții ruși asupra unei clădiri de 5 etaje pe 29 iunie a crescut. Bilanțul victimelor este acum de opt morți.

UPDATE ORA 06:00

Rusia a lovit 68 de situri civile în a doua jumătate a lunii iunie

Un general de brigadă ucrainean a estimat că Rusia a lovit 68 de situri civile în a doua jumătate a lunii iunie.

Oleksii Hromov a declarat anterior că numărul de lovituri cu rachete rusești asupra Ucrainei a crescut de peste două ori în ultimele două săptămâni și că Moscova a folosit rachete inexacte din epoca sovietică pentru mai mult de jumătate din atacuri.

Rusia a folosit o rachetă Kh-22 din epoca sovietică în atacul asupra centrului comercial aglomerat din orașul central Kremenciuk de luni, care a ucis cel puțin 18 persoane, potrivit autorităților ucrainene.

UPDATE ORA 05:00

Sunt șapte răniți în urma unui atac cu rachete la Odesa

Un oficial din Odesa a declarat că șapte persoane au fost rănite în urma atacului cu rachete de vineri dimineață asupra unei clădiri de nouă etaje, în urma căruia au murit 10 persoane.

O operațiune de salvare este în curs de desfășurare, a declarat Serhiy Bratchuk, purtător de cuvânt al administrației regionale din Odesa.

El a spus că unele persoane au rămas îngropate sub dărâmături după ce o secțiune a clădirii s-a prăbușit.


Dacă liderii G7 s-ar dezbrăca ar fi o priveliște dezgustătoare, ripostează Putin

Putin a ripostat liderilor din G7 pentru că i-au ironizat imaginea de macho, spunând că, dacă aceștia s-ar dezbrăca, ,,ar fi oricum o priveliște dezgustătoare”, indiferent dacă ar fi ,,de sus sau de jos”.

Putin i-a sfătuit pe lideri să se abțină de la abuzul de alcool și să facă exerciții fizice.

Comentariile au fost făcute după ce liderii G7 au făcut haz de necaz pe seama adversarului lor absent la o reuniune din Germania, unde premierul britanic Boris Johnson a putut fi auzit întrebându-și colegii dacă ar trebui să își țină ,,jachetele pe ei, sau să le dea jos.

,,Nu avem cea mai bună perioadă a relațiilor noastre, acest lucru este de înțeles. Cu toate acestea, toți sunt lideri mondiali, înseamnă că au caracter. Și dacă vor, cu siguranță pot obține succesul dorit. Ei trebuie doar să lucreze asupra lor înșiși„, a declarat Putin.


China nu acordă sprijin material pentru războiul Rusiei din Ucraina

Statele Unite nu au văzut China ocolind sancțiunile sau furnizând echipamente militare Rusiei, a declarat un oficial american de rang înalt, adăugând că măsurile de aplicare luate la începutul săptămânii au vizat anumite companii chineze, nu guvernul, relatează Reuters.

Departamentul Comerțului a adăugat marți cinci companii din China pe o listă neagră a comerțului pentru că ar fi sprijinit baza industrială militară și de apărare a Rusiei, în timp ce Moscova își duce războiul în Ucraina.

Oficialii americani au avertizat cu privire la consecințe, inclusiv sancțiuni, în cazul în care China ar oferi sprijin material pentru efortul de război al Rusiei, dar au declarat în mod constant că încă nu au detectat un sprijin militar și economic chinezesc deschis pentru Moscova.

,,China nu oferă sprijin material. Aceasta este o acțiune de aplicare a legii în cursul normal al afacerilor împotriva entităților care au susținut Rusia„, scrie Reuters.

UPDATE ORA 04:00

Moscova continuă să facă presiuni pentru a prelua controlul asupra orașului Lysychansk, ultima fortăreață ucraineană rămasă în provincia Luhansk, proxiștii separatiști ai Rusiei susținând că au intrat în oraș.

Ministerul rus al Apărării anunță că trupele sale s-au retras de pe Insula Șerpilor din Marea Neagră, ca un ,,gest de bunăvoință” menit să demonstreze sprijinul Moscovei pentru eforturile de reluare a exporturilor de alimente din porturile ucrainene.

Oficialii ucraineni salută anunțul ca pe o victorie pentru forțele lor, președintele Zelenski afirmând că ,,schimbă semnificativ situația din Marea Neagră„.

O rachetă rusă a lovit vineri dimineața devreme o clădire de apartamente cu mai multe etaje din portul Odesa de la Marea Neagră, ucigând cel puțin 10 persoane, potrivit unui oficial local.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat că SUA vor anunța în curând un nou pachet de ajutor militar de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina, ceea ce va ridica totalul de la preluarea mandatului la aproape 7 miliarde de dolari.

Președintele Indoneziei, Joko Widodo, s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova și a declarat că țara sa va continua cooperarea cu Rusia.


Zelenski spune că Ucraina exportă acum energie către UE

Zelenski a declarat că lansarea transmisiilor de energie către România a fost începutul unui proces care ar putea ajuta Europa să își reducă dependența de hidrocarburile rusești.

Comentariile lui Zelenski au urmat unui anunț al premierului Denys Shmyhal, care a anunțat că exporturile au început mai devreme cu un volum de 100 de megawați – la patru luni de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Președintele a declarat că începerea exporturilor a fost ,,un alt pas semnificativ în mișcarea noastră spre Uniunea Europeană”.

UPDATE ORA 03:00

Un atac cu rachete rusești a ucis 10 persoane în Odesa, în Ucraina, transmite un oficial

O rachetă rusă a lovit vineri dimineața devreme o clădire de apartamente cu mai multe etaje în portul ucrainean Odesa de la Marea Neagră, ucigând cel puțin 10 persoane, a declarat un oficial local.

,,Numărul morților în urma unei lovituri asupra unei clădiri de apartamente cu mai multe etaje a crescut acum la 10„, a declarat Serhiy Bratchuk, purtătorul de cuvânt al administrației regionale din Odesa, pe Telegram.

Rapoartele anterioare au declarat că șase persoane au murit în incidentul din timpul nopții, inclusiv trei copii.

UPDATE ORA 02:00

Planurile NATO ale Finlandei și Suediei îi arată lui Putin că strategiile sale sunt greșite: Macron

Planurile Finlandei și Suediei de a adera la alianța NATO trimit un semnal clar Rusiei că strategiile lui Putin sunt greșite și contraproductive, a declarat președintele francez Emmanuel Macron.

,,Putin a reușit să determine țări, care până acum au avut o abordare mai prudentă și mai retrasă față de alianță, să decidă să se alăture acesteia„, a declarat Macron la o conferință de presă a summitului NATO de la Madrid.

Macron a mai spus că Franța va livra în curând alte șase tunuri CAESAR pentru a ajuta Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei.

UPDATE ORA 01:00

Rusia este pregătită să satisfacă cererea de îngrășăminte a Indoneziei: Putin

Putin a mai spus că Rusia intenționează să își onoreze obligațiile asumate în cadrul contractelor de furnizare de energie, alimente și îngrășăminte în străinătate.

Widodo a declarat, în timpul unei conferințe de presă, că problemele globale de aprovizionare cu alimente nu se vor îmbunătăți dacă îngrășămintele rusești și grâul ucrainean nu vor fi disponibile și a spus că i-a îndemnat pe liderii G7 să se asigure că sancțiunile impuse Rusiei nu afectează aprovizionarea cu alimente și îngrășăminte.

Știrea inițială

Rusia folosește rachete inexacte din vechile stocuri sovietice pentru mai mult de 50% din loviturile sale în Ucraina, iar rata loviturilor a crescut de peste două ori în ultimele două săptămâni, a declarat un general de brigadă din cadrul forțelor armate ucrainene.

Rachetele rusești au lovit o serie de ținte în Ucraina în ultimele zile, inclusiv ucigând cel puțin 18 persoane într-un centru comercial din orașul central Kremenchuk.

Generalul Oleksii Hromov a declarat, că Rusia a încercat să lovească infrastructura militară, dar că utilizarea rachetelor vechi din epoca sovietică, care sunt mai puțin precise, a dus la pierderi semnificative de vieți omenești în rândul civililor.

Generalul a declarat că 202 rachete au fost lansate asupra Ucrainei în a doua jumătate a lunii iunie, o creștere de 120 de rachete față de prima jumătate a lunii. El a estimat că 68 de situri civile au fost lovite în a doua jumătate a acestei luni.

Analiza sa a fost diferită de cea a unor politicieni ucraineni care acuză Rusia că a lovit în mod deliberat civili pentru a semăna panică.

Rusia, care a invadat Ucraina la 24 februarie, neagă că ar viza civili și spune că lovește doar infrastructura militară.