• Canada va returna Germaniei o turbină rusească cu gaz după ce a fost confiscată iniţial.
  • Putin intenţionează să anexeze regiunea Harkov.
  • Washingtonul promite să ofere Ucrainei un ajutor umanitar suplimentar de aproape 368 de milioane de dolari.

UPDATE ORA 23:00

Forțele rusești au făcut progrese teritoriale în jurul Popasnei, afirmă serviciile de informații britanice
Forțele rusești invadatoare au făcut avansări teritoriale în jurul localității Popasna, a anunțat duminică Ministerul britanic al Apărării. Trupele Moscovei au bombardat zona Slaviansk din regiunea Donbass, unde continuă luptele grele în jurul Izium și Lysychansk. Forțele rusești au în vizor E40, care leagă regiunea Donețk și Harkov, pentru a împinge ofensiva mai adânc în estul Ucrainei.

UPDATE ORA 22:00

Vicepremierul ucrainean a îndemnat duminică civilii din Kherson, regiunea sudică ocupată de Rusia, să evacueze de urgență, deoarece forțele armate ucrainene pregătesc un contraatac în această zonă.

Ucraina a pierdut controlul asupra celei mai mari părți a regiunii Kherson de la Marea Neagră, inclusiv asupra capitalei sale omonime, în primele săptămâni după invazia Rusiei din 24 februarie.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Este clar că vor fi lupte, vor fi bombardamente de artilerie… și, prin urmare, îi îndemnăm (pe oameni) să evacueze urgent”, a declarat vicepremierul Iryna Vereshchuk la televiziunea națională.

UPDATE ORA 21:00

30 de persoane sunt încă blocate în dărâmăturile unei clădiri de apartamente
Cel puțin 30 de persoane sunt în continuare blocate în dărâmăturile unei clădiri de apartamente din Chasiv Yar, în estul Ucrainei, potrivit unei actualizări a AFP privind atacul cu rachete rusești de aseară care a făcut cel puțin 15 morți.

Jurnaliștii agenției de știri au fost invitați de supraviețuitori să facă un tur al dărâmăturilor. O femeie care s-a aventurat înăuntru pentru a vedea ce putea salva din apartamentul său a recuperat o pasăre albastră, încă în cușcă.

UPDATE ORA 20:00

Eforturile continuă pentru a găsi supraviețuitori în clădirile de apartamente bombardate
Serviciile de urgență ucrainene lucrează în continuare pentru a scoate oameni dintre dărâmături după ce rachete rusești au lovit clădiri de apartamente din Chasiv Yar, în estul Ucrainei, relatează AP. Lovitura a ucis cel puțin 15 persoane și se crede că zeci de persoane sunt încă blocate.

Lovitura de sâmbătă seara târziu a distrus trei clădiri dintr-un cartier rezidențial al orașului, care este locuit în principal de persoane care lucrează în fabricile din apropiere.

Serviciile de urgență ucrainene au declarat duminică că au salvat până acum cinci persoane de sub dărâmături și au luat legătura cu alte trei persoane încă prinse în viață sub ruine. Un alt bărbat a fost scos în viață din duminică seara de sub dărâmături.

UPDATE ORA 19:00

Rusia o revendică pe câștigătoarea de la Wimbledon, Elena Rybakina, drept produsul nostru”
Federația rusă de tenis a declarat că Elena Rybakina este produsul nostru”, după ce a câștigat titlul feminin la Wimbledon.

Ei au lăudat apoi programul ei de pregătire în țară după ce a câștigat platoul Venus Rosewater ca campioană la Wimbledon în timp ce reprezenta Kazahstanul.

Este școala rusă, până la urmă. Ea a jucat mult timp aici cu noi, iar apoi în Kazahstan”, a declarat președintele Federației ruse de tenis, Shamil Tarpishchev, pentru site-ul sportiv Championat, sâmbătă, după ce Rybakina a învins-o pe Ons Jabeur cu 3-6, 6-2, 6-2 pe terenul central.

Rybakina, în vârstă de 23 de ani, s-a născut la Moscova și a jucat în sistemul rusesc până în 2018, când problemele financiare au dus la schimbarea naționalității.

Nu a existat nicio reacție oficială din partea Kremlinului cu privire la succesul obținut de Rybakina la Wimbledon, însă unii comentatori au afirmat că victoria ei este o respingere simbolică a interdicției impuse de All England Club jucătorilor care reprezintă Rusia și Belarus.

Jucătoarele din aceste țări au fost interzise la turneul de la Wimbledon din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

UPDATE ORA 18:00

ONU: Forțele ucrainene au o parte de vină pentru decesele de la azilul de bătrâni
Un nou raport al ONU a constatat că forțele armate ucrainene poartă o mare și poate egală parte din vina pentru ceea ce s-a întâmplat într-un azil de bătrâni din apropiere de Stara Krasnyanka, care se află la aproximativ 580 km sud-est de Kiev.

Cu câteva zile înainte de atac, soldații ucraineni au ocupat poziții în interiorul azilului de bătrâni, făcând efectiv din clădire o țintă.

Biroul Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a declarat: Un incendiu a început și s-a răspândit în casa de îngrijire, în timp ce luptele erau în desfășurare”.

Zeci de pacienți vârstnici și cu dizabilități au rămas blocați înăuntru, fără apă sau electricitate. Cel puțin 22 dintre cei 71 de pacienți au supraviețuit, dar numărul exact al victimelor rămâne necunoscut.

UPDATE ORA 17:00

Soldații ucraineni încep pregătirea militară în Marea Britanie
Prima cohortă de soldați ucraineni care participă la un nou program de pregătire militară a sosit în Marea Britanie.

Forțele britanice au început pregătirea soldaților ucraineni în cadrul noului program pentru a-i ajuta în lupta împotriva invaziei rusești, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a vizitat tabăra militară din nord-vestul țării, unde se așteaptă ca până la 10.000 de soldați ucraineni să sosească pentru pregătire militară.

UPDATE ORA 16:00

Gazprom din Rusia anunță că exporturile de gaze către Europa prin Ucraina au ajuns la 42,15 milioane de metri cubi
Producătorul rus de gaze Gazprom a declarat că livrările sale de gaze către Europa prin Ucraina, prin punctul de intrare Sudzha, au fost văzute la 42,15 milioane de metri cubi (1,49 miliarde de picioare cubice), comparativ cu 41,9 mcm duminică.

UPDATE ORA 15:00

Harta actualizată a situației din estul Ucrainei, realizată de experți europeni în război

Potrivit acestora, trupele rusești au avansat la nord de Seversk, capturând satul Hryhorivka. Potrivit unor rapoarte, aceștia au ajuns la periferia așezării Serebryanka.

De asemenea, se raportează că toate unitățile AFU care se aflau la est de Stary Saltiv și de râul Seversky Donets s-au retras pe pozițiile deținute anterior.

Așteptăm o confirmare oficială din partea Statului Major General.

UPDATE ORA 14:00

De ce are nevoie Ucraina pentru a „închide cerul”

După cum a declarat Iuriy Ignat, reprezentant al Comandamentului Forțelor Aeriene ale UTA, la telejurnalul #edinovinny, disponibilitatea bateriei mobile norvegiene de rachete de apărare aeriană cu rază medie de acțiune NASAMS va consolida serios protecția spațiului aerian.

O decizie pozitivă din partea SUA, care produce rachetele pentru acest sistem, și a producătorului norvegian creează perspectiva ca Ucraina să primească un astfel de sistem avansat de apărare aeriană.

UPDATE ORA 12:00

Domeniul gazului, al petrolului şi cel al industriei prelucrătoare din Rusia sunt vizate de noi sancţiuni.

Rusia are parte de noi sancţiuni, tot din partea Canadei. 

Melanie Joly, ministrul canadian de Afaceri Externe a anunţat sâmbătă planul de a continua sancţiunile asupra Kremlinului. 

„Canada va impune noi sancţiuni pentru Rusia. Restricţiile vizează gazul, petrolul şi industria prelucrătoare”, se arată într-un comunicat oficial. 

A durat doar o zi pentru ca autorităţile din Canada să mărească plaja de sancţiuni pentru Moscova. Vineri, acestea au emis sancţiuni pentru 29 de oameni de afaceri ruşi şi 15 organizaţii, inclusiv pentru patriarhul Kiril. 

UPDATE ORA 11:00

Rușii au lansat un atac major cu rachete asupra instalațiilor civile din Harkov: o anchetă dezvăluie consecințele bombardamentului nocturn al orașului

O persoană a fost rănită ca urmare a acțiunilor rău intenționate ale armatei ruse.

La 10 februarie, în jurul orei 3:30, rușii au atacat cu rachete cartierele Slobidsky și Stavnaya Yansky din Harkov. Prima lovitură a distrus etajele superioare ale unității de învățământ. O altă rachetă a explodat pe teritoriul unei clădiri private. O persoană a fost rănită. Clădirea vecină a fost parțial avariată.

La fața locului se află unitățile de anchetă și operaționale ale Departamentelor de Poliție nr. 1 și nr. 2 din cadrul Direcției Regionale de Poliție din Harkov nr. 1 din cadrul Direcției Naționale de Poliție din regiunea Harkov. Ofițerii de poliție și experții documentează consecințele împușcăturilor, strângând probe și examinând mărturiile martorilor oculari.

Informațiile privind incidentul au fost incluse în Registrul unificat al procedurilor judiciare în temeiul părții 1 a articolului 438 (încălcarea legilor și obiceiurilor de război) din Codul penal al Ucrainei. Sancțiunea acestui articol prevede privarea de libertate pentru o perioadă de 8 până la 12 ani.

UPDATE ORA 10:00

În Mariupol ocupat temporar, ocupanții și colaboratorii fură din ce în ce mai des mașinile supraviețuitorilor, a declarat Direcția principală a Ministerului ucrainean al Apărării. Adesea, proprietarii de mașini furate le găsesc la militanții așa-numitei „miliții a RPD”. În acest caz, vehiculele furate sunt declarate „proprietate a RPD”, iar încercările de a le recupera sunt nu numai inutile, ci și periculoase.


Serviciul britanic de informații a numit ținta Rusiei în regiunea Donețk

Britanicii estimează că controlul autostrăzii E40 care leagă Donețk de Harkov va fi un obiectiv important pentru Rusia care încearcă să avanseze prin regiunea Donețk.

Artileria rusă continuă să lovească zona Slavyansk dinspre Izyum, în nord, și dinspre Lysychansk, în est.

Este posibil ca forțele rusești să fi făcut încă câteva mici progrese teritoriale în zona Popasna.

Incendiile de la Izyum continuă să se concentreze de-a lungul drumului principal E40.

UPDATE ORA 09:00

Potrivit anchetei, la 10 iunie 2022, în jurul orei 3:30, ocupanții au lansat rachete asupra cartierelor Slobidskyy și Stavnaya Yanskyy din Harkov. Kharkiv.

Prima rachetă a lovit teritoriul unei instituții de învățământ, ceea ce a dus la distrugerea acesteia.

O altă rachetă a lovit teritoriul unei clădiri private. Un cetățean în vârstă de 62 de ani a fost rănit. În plus, teritoriul sanatoriului pentru copii situat în apropiere a fost parțial avariat.

Sursa: Procuratura regională din Harkov

UPDATE ORA 08:00

Ocupanții continuă ofensiva nereușită la nord-vest de Slovyansk – Institutul pentru Cercetări de Război

Potrivit experților, trupele rusești și-au continuat ofensiva nereușită la nord-vest de Slovyansk și au desfășurat ofensive la est de Seversk din zona Lisichansk.

De asemenea, ocupanții au continuat atacurile localizate la nord-vest de Harkov, probabil în încercarea de a proteja liniile de comunicații terestre rusești din zonă.

Invadatorii continuă să se confrunte cu lipsa de personal și de echipament, bazându-se pe vechile vehicule blindate de transport de trupe și desfășurând noi campanii de mobilizare a personalului.

UPDATE ORA 07:00

Ucraina a avertizat locuitorii din Herson și Zaporijie să evacueze zona pentru că se pregătește să lanseze o contraofensivă cu scopul de a prelua controlul.

Regiunile Herson și Zaporijie au fost rapid ocupate de trupele ruse la sfârșitul lunii februarie, după ce au trecut podul din Crimeea anexată de Rusia. ,,Trebuie să căutați o modalitate de a părăsi zona pentru că forțele noastre armate vor porni o acțiune de înlăturare a ocupației. Va fi o bătălie uriașă. Nu vreau să sperii pe nimeni, oricum toată lumea înțelege”, a spus vicepremierul Irina Vereșciuk citat de The Guardian.

Institutul pentru Studierea Războiului transmitea recent că forțele ucrainene ar putea crea condițiile pentru o contraofensivă în regiunea Herson.

Între timp, luptele continuă în puncte strategice de-a lungul liniilor frontului în estul și sudul Ucrainei. Rusia a continuat atacurile cu artilerie și rachete asupra zonelor urbane din regiunile Donețk, Nikolaev și Harkiv controlate de partea ucraineană, rănind și ucigând civili.

UPDATE ORA 06:00

Rada Supremă a adoptat un proiect de lege care prevede suspendarea plăților și anularea împrumuturilor pentru debitorii care au pierdut o locuință de credit sau o mașină.


Estonia a emis o monedă de colecție dedicată Ucrainei. Valoarea nominală este de 2 euro, iar moneda poate fi cumpărată cu 18 euro. Banii vor fi folosiți pentru susținerea Ucrainei.

UPDATE ORA 05:00

Președintele SUA, Joe Biden, a semnat un decret prin care acordă Ucrainei un nou pachet de ajutor militar de 400 de milioane de dolari, care include încă patru HIMARS și muniția aferentă.

UPDATE ORA 04:00

Moscova creează un ,,adevărat iad” în ofensiva din estul Ucrainei

Guvernul ucrainean a îndemnat populația din zonele sudice ale țării ocupate de Rusia să evacueze ,,prin toate mijloacele posibile” înainte de ofensiva militară ucraineană, în timp ce forțele Moscovei au fost descrise generând un „adevărat iad” în centrul industrial din estul Ucrainei, potrivit AFP.

UPDATE ORA 03:00

Rusia revendică trofeul cucerit de Elena Rybakina la Wimbledon: „O victorie uimitoare pentru tenisul rusesc”

UPDATE ORA 02:00

Putin intenționează să anexeze regiunea Harkov

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) raportează acest lucru.

,,Folosirea imaginilor și a retoricii Rusiei imperiale de către guvernul de ocupație al regiunii Harkov indică în mod clar o anexare și întărește evaluarea preliminară a ISW că Kremlinul are obiective teritoriale mai largi decât preluarea oblasturilor Donețk și Luhansk sau chiar menținerea sudului Ucrainei”, au notat analiștii.

UPDATE ORA 01:00

Canada a luat o decizie în privința Nord Stream

Canada a dat undă verde pentru a trimite turbinele care erau în reparații la centrala Dorval și pe care Germania le-a cerut pentru a asigura funcționarea gazoductului Nord Stream 1.

Acest lucru a fost anunțat de ministrul canadian al Resurselor Naturale, Jonathan Wilkinson, relatează La Presse.


Canada pregătește un nou pachet de sancțiuni, anunță ministrul canadian de externe, Melanie Joly.

Canada va extinde sancțiunile existente asupra sectoarelor petrolului, gazelor și produselor chimice, inclusiv asupra producției industriale. Noile restricții vor interzice serviciilor canadiene să faciliteze producția de bunuri în aceste sectoare.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Potrivit presei germane, până în prezent, SUA au livrat Kievului opt lansatoare multiple de rachete Himars de ultimă generație. Influența acetora asupra efortului de război ar putea fi mare.

Nici Zelenski și nici ambasadorul său în Germania, Andri Melnik, nu au obosit în ultimele săptămâni să sublinieze ce este necesar pentru a-și apăra țara de invazia rusă.

Doar acestea ar îmbunătăți substanțial situația trupelor ucrainene. De asemenea, experții continuă să considere că Rusia are un avantaj în ceea ce privește artileria disponibilă.

Importanța strategică imensă a sistemelor de armament moderne pentru războiul ucrainean este demonstrată de distrugerea depozitelor de muniții rusești de către lansatorul de rachete multiple Himars. https://twitter.com/hashtag/Ukraine?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1543919804884701188%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.tagesspiegel.de%2Fpolitik%2Fmunitionsdepots-stehen-in-flammen-us-raketenwerfer-richten-verheerende-schaeden-unter-putins-truppen-an%2F28491944.html&src=hashtag_click