• Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a lăudat succesele artileriei moderne” donate de Occident, după ce armata sa a lovit marți un alt depozit de muniții rusești.
  • „Știm că soldații ruși se tem sincer de forțele noastre armate și știm acest lucru din interceptările conversațiilor lor”, a adăugat el.
  • Comentariile lui Zelenski au fost făcute după ce luni seară, în noaptea de luni spre marți, explozii au zguduit orașul Nova Kakhovka din regiunea Kherson.

UPDATE ORA 17:00

Discuțiile cvadripartite despre cereale la Istanbul au loc de 2 ore. Ministerul turc al Apărării publică prima imagine de la întâlnire.

UPDATE ORA 15:00

Trei atacuri cu rachete. Așa au început luptele în Kostyantynivtsi – Asociația Publică Regională Donetsk

Avem cunoștință de cel puțin o persoană rănită, mai multe clădiri private, o școală și o clădire industrială au fost avariate.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Denis Pushilin, liderul auto-intitulatei Republici Populare Doneţk declară, miercuri, că „statutul internaţional al Doneţkului continuă să fie recunoscut”.

Coreea de Nord recunoaşte independenţa Republicii Populare Doneţk, conform agenţiei ruse TASS.

Pushilin spune că acţiunea Coreei de Nord reprezintă „încă o victorie diplomatică” pentru separatiştii pro-ruşi. Acesta a mulţumit autorităţilor nord-coreene pentru „marele suport oferit oamenilor din Donbass”. 

„Această decizie politică va reprezenta baza pentru o dezvoltare a relaţiilor economice viitoare” între Doneţk şi Coreea de Nord, mai declară Pushilin. El spune că parteneriatul bilateral va ajuta şi comerţul. 

Independenţa Republicilor Doneţk şi Lugansk din Ucraina a fost anunţată de către preşedintele rus Vladimir Putin pe 21 februarie, iar pe 24 februarie, ora 6 (ora Ucrainei), ruşii au invadat Ucraina sub pretextul unei „operaţiuni militare speciale”. 

UPDATE ORA 13:00

349 de copii au murit în Ucraina de la începutul războiului

Despre aceasta scrie „Adevărul ucrainean” publicând datele de la biroul Procurorului General al Ucrainei. Publicația arată că vorbim doar despre cei ale căror nume au fost confirmate.

De la începutul războiului, 652 de copii au fost răniți. Majoritatea victimelor se aflau în regiunile Donețk și Harkov

Dintre cele mai recente cazuri: un băiețel de 9 ani a murit după ce a lovit o clădire rezidențială din orașul Chasov Yar. Pe 12 iulie, un băiat de 2 ani și un adolescent de 17 ani au fost răniți în orașul Seversk.


Germania va opri importurile de cărbune din Rusia de la 1 august, importurile de petrol din 31 decembrie

Germania va înceta să cumpere cărbune rusesc pe 1 august, iar petrol rusesc pe 31 decembrie. Acest lucru a fost anunțat de ministrul adjunct al finanțelor al Germaniei, Joerg Kukis, la o conferință de la Sydney. Potrivit acestuia, Rusia a furnizat Germaniei 40% din cărbune și 40% din petrol.

UPDATE ORA 11:00

Numărul ucrainenilor care au intrat în România în ultimele 24 de ore este mai mic cu 10% faţă de ziua precedentă, respectiv sub 10.000, informează miercuri Poliţia de Frontieră.

În ultimele 24 de ore, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalităţile de control, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire, aproximativ 186.360 persoane, cetăţeni români şi străini, cu peste 48.500 mijloace de transport.


Europarlamentarul PMP Eugen Tomac arată că, potrivit unei informaţii oficiale, unul dintre scenariile pe care Comisia Europeană le ia în calcul este că, la iarnă, Rusia va opri gazele către Uniunea Europeană.

„Comisia Europeană: la iarnă, Rusia va opri gazele către Uniunea Europeană. Acesta este unul dintre scenariile pe care Comisia Europeană le ia foarte serios în calcul. Prin urmare, a luat câteva măsuri concrete pentru a face faţă sezonului rece 2022-2023, în cazul în care Moscova va sista complet livrările de gaze. Gazprom a sistat deja livrările de gaze către 12 state membre UE, utilizând energia ca instrument de şantaj”, scrie pe Facebook Eugen Tomac, lider al PMP.

Europarlamentarul PMP precizează că a primit această informaţie pe cale oficială, din partea Comisiei Europene, în baza unei solicitări.

„Comisia Europeană îndeamnă statele membre să mărească zilnic şi constant stocurile de gaze pentru a asigura astfel aprovizionarea cu energie a cetăţenilor europeni”, încheie Tomac.

Potrivit răspunsului primit de la Comisia Europeană, „decizia unilaterală a Gazprom de a înceta livrarea parţială sau totală de gaze către 12 de state membre reprezintă ultima încercare a Rusiei de a utiliza energia ca instrument de şantaj”.

UPDATE ORA 10:00

Forțele rusești au lansat două lovituri asupra Kramatorsk în cursul după-amiezii: o zonă industrială și o uzină de gaz natural lichefiat. Potrivit ultimelor informații, nu există victime.

Sursa: Primarul Oleksandr Goncharenko

UPDATE ORA 08:00

Marea Britanie propune renunțarea la măsurile antidumping împotriva oțelului chinezesc
Autoritatea britanică pentru remedii comerciale (TRA) a propus renunțarea la măsurile antidumping privind oțelul de armare chinezesc, afirmând că sunt necesare mai multe importuri pentru a face față scăderii ofertei din alte țări din cauza războiului din Ucraina.

Măsurile sunt în vigoare din 2016, dar TRA a declarat că menținerea lor nu ar fi în interesul economic al Regatului Unit, având în vedere cererea mare de oțel din partea sectorului construcțiilor și o scădere a ofertei din Rusia, Belarus și Ucraina.

Cele trei țări au furnizat 27% din importurile britanice de oțel pentru armături în 2020-21, a declarat TRA, iar acest procent va scădea probabil substanțial ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina și a sancțiunilor ulterioare ale Regatului Unit împotriva Rusiei și Belarusului.

„Părerea noastră este că impactul asupra economiei britanice al unor prețuri mai mari ar depăși în mod semnificativ impactul pe care l-ar avea asupra singurului producător britanic de armătură pentru armături de oțel armat eliminarea tarifelor la importurile chinezești”, a declarat Oliver Griffiths, directorul executiv al TRA.

UPDATE ORA 07:00

Un grup care reprezintă diaspora ucraineană a declarat că solicită o revizuire judiciară a deciziei guvernului canadian de a returna în Germania o turbină reparată, necesară pentru gazoductul Nord Stream 1.

Guvernul canadian a declarat sâmbătă că emite un „permis limitat în timp și revocabil” pentru a excepta returnarea turbinelor de la sancțiunile impuse de Rusia, în condițiile în care Europa încearcă să obțină fluxuri energetice continue până când va putea pune capăt dependenței sale de gazul rusesc.

„Această exceptare de la regimul de sancțiuni împotriva Rusiei este total inacceptabilă”, a declarat Congresul Mondial Ucrainean într-o declarație. „Există alternative reale la nevoile de gaz ale Germaniei, inclusiv cumpărarea prin conducta ucraineană”.

UPDATE ORA 06:00

SUA sunt îngrijorate că mineralele critice sunt vulnerabile la manipulare pe fondul războiului
Secretarul american pentru energie a declarat că guvernul este îngrijorat de faptul că rezervele de minerale critice, utilizate pe scară largă în tehnologiile de energie curată, ar putea face obiectul unei militarizări, la fel cum au făcut-o petrolul și gazele în contextul conflictului din Ucraina.

„Preocuparea noastră este că mineralele critice ar putea fi la fel de supuse sau vulnerabile la manipulare, așa cum am văzut în alte domenii, sau la transformarea în arme”, a declarat Jennifer Granholm la începutul discuțiilor cu ministrul australian al resurselor și cu directori de la 14 companii miniere în cadrul Forumului energetic de la Sydney.

UPDATE ORA 05:00

LeBron critică eforturile SUA de a o aduce acasă pe Griner
Jucătorul american de baschet LeBron James critică public modul în care America tratează cazul lui Brittney Griner, într-un trailer pentru un viitor episod al emisiunii sale de televiziune: „The Shop: Uninterrupted”.

„Acum, cum poate să simtă că America o apără?”, a spus James în trailer. „Eu m-aș simți de genul: „Oare chiar vreau să mă întorc în America?”

Nu este clar când a fost filmată emisiunea, deși în trailer se menționează că Griner se afla în Rusia de mai bine de 110 zile, deoarece a fost reținută pe 17 februarie.

Griner este judecată în Rusia pentru posesie de droguri. Ea a pledat vinovată săptămâna trecută și va apărea din nou în instanță joi. Washingtonul nu a dezvăluit strategia sa în acest caz, iar SUA ar putea avea puține pârghii cu Moscova din cauza animozității puternice legate de acțiunile sale în Ucraina.

UPDATE ORA 04:00

Rusia bombardează orașul Bakhmut din estul Ucrainei
Rusia ar fi răspuns la o lovitură ucraineană anterioară asupra orașului Nova Kakhovka, aflat sub control rusesc, prin bombardarea, în cursul nopții, a orașului Bakhmut din estul regiunii Donețk.

Reporterul Illia Ponomarenko de la Kiev Independent a postat pe Twitter, alături de imagini care se presupune că ar fi de la acest asalt: „Între timp, Rusia răspunde măturând Bakhmut de pe pământ cu artileria în timpul nopții”.

UPDATE ORA 03:00

Navele încep să treacă prin Dunăre pentru a exporta cereale din Ucraina
Ministrul adjunct al infrastructurii, Iuriy Vaskov, a fost citat într-o declarație a ministerului:

„În ultimele patru zile, 16 nave au trecut prin gura de vărsare a râului Bistreț. Intenționăm să menținem acest ritm”.

Ministerul a precizat că cele 16 nave așteaptă acum să fie încărcate cu cereale ucrainene pentru a fi exportate pe piețele externe, în timp ce alte peste 90 de nave își așteaptă rândul în canalul Sulina din România.

Doar patru nave au putut fi primite pe zi pe ruta Sulina, a spus el, în timp ce era necesară o rată de opt pe zi. Dar Ucraina negociază cu colegii români și cu reprezentanții Comisiei Europene despre creșterea ratei de traversare, a adăugat el.

În cazul în care aceste condiții ar fi îndeplinite și odată cu deschiderea Bistrețului, el a spus că Ucraina se așteaptă ca această congestie de nave să se încheie într-o săptămână și ca exporturile lunare de cereale să crească cu 500.000 de tone.

UPDATE ORA 02:00

Slava Vakarchuk, războinicul rock al Ucrainei: „Trebuie să fim furioși”.

Slava Vakarchuk este solistul trupei Okean Elzy, cea mai populară formație rock din Ucraina.

Când a început războiul, s-a înrolat în armată, dar i s-a ordonat să meargă să cânte în schimb.

Trupa este masiv populară în Rusia și în alte țări din fosta Uniune Sovietică, dar a interpretat întotdeauna cântece în limba ucraineană.

Vechiul lor hit Bez boyu, care promite să nu se predea fără să lupte, a devenit un imn neoficial al rezistenței ucrainene.

Okean Elzy se află în prezent într-un turneu internațional, menținând lupta țării lor în mintea fanilor de pretutindeni.

UPDATE ORA 01:00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a avertizat că Europa ar trebui să se pregătească pentru întreruperea aprovizionării cu gaz din Rusia, în timp ce forțele sale armate încearcă să respingă atacurile rusești în nord-estul și estul țării.

Avertismentul lui Zelenski cu privire la aprovizionarea cu energie vine după ce Rusia a suspendat livrările de gaze către Germania prin conducta Nord Stream 1 pentru întreținerea anuală de vară. Întreținerea planificată a gazoductului a alimentat temerile că Rusia ar putea prelungi lucrările și ar putea întârzia și mai mult livrările de gaz către Germania.

În altă ordine de idei, operațiunile de căutare și salvare continuă în Chasiv Yar din Donețk, în urma unui atac catastrofal cu rachete rusești asupra unei clădiri rezidențiale din oraș. La momentul redactării acestui articol, se știe că 33 de persoane, inclusiv un copil, au murit în urma atacului.

Zelenski a respins afirmațiile potrivit cărora Rusia a luat o „pauză operațională” în ultima săptămână, afirmând că, din perspectiva Ucrainei, ostilitățile au continuat ca și până acum, iar forțele sale „resping asalturile în diferite direcții”.

Știre inițială

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a lăudat succesele artileriei moderne” donate de Occident, după ce armata sa a lovit marți un alt depozit de muniții rusești.

„Ocupanții au simțit deja foarte bine ce este artileria modernă și nu vor avea o ariergardă sigură nicăieri pe teritoriul nostru, pe care l-au ocupat”, a declarat Zelenski în discursul său nocturn. „Ei au simțit că operațiunile cercetașilor noștri pentru a-și proteja Patria sunt cu mult mai puternice decât oricare dintre „operațiunile lor speciale.”

„Știm că soldații ruși se tem sincer de forțele noastre armate și știm acest lucru din interceptările conversațiilor lor”, a adăugat el.

Comentariile lui Zelenski au fost făcute după ce luni seară, în noaptea de luni spre marți, explozii au zguduit orașul Nova Kakhovka din regiunea Kherson. Un videoclip postat pe rețelele de socializare a arătat explozii puternice și o imensă minge de foc care a luminat cerul nopții.

Serhiy Khlan, un oficial care este membru al consiliului regional Kherson, a declarat pe Facebook: „În Nova Kakhovka minus un depozit de muniție rusească. Au adus, au adus, au adus, au depozitat și acum au artificii pe timp de noapte”.

În ultimele săptămâni, Ucraina a folosit sisteme de rachete cu launsare multiplă HIMARS, donate de SUA, precum și alte arme de fabricație occidentală, pentru a viza depozitele de muniție rusești, aflate adânc în interiorul teritoriului controlat de Moscova.