• Biden a susținut decizia Uniunii Europene de a pune în aplicare sancțiuni economice împotriva Rusiei și a transporturilor sale către și dinspre Kaliningrad.
  • Kaliningrad, situat între Lituania și Polonia, depinde de Lituania și Belarus pentru a efectua traficul de tranzit între enclavă și Rusia continentală.
  • În iunie, Lituania a anunțat că va opri intrarea pe calea ferată în Kaliningrad a tuturor mărfurilor sancționate de UE care provin din Rusia.

UPDATE ORA 22:00

Lovitura cu rachete în Vinnytsia lasă o dâră de distrugere la fața locului. Bilațul deceselor s-a ridicat la 23.

Imagini de la locul unde a avut loc atacul cu rachete din Vinnytsia, în centrul Ucrainei, au fost publicate de serviciile de urgență ucrainene.

Lovitura a ucis cel puțin 23 de persoane, au declarat oficialii. La sol, imaginile arată mașini pârjolite în timp ce pompierii caută printre dărâmăturile unei clădiri avariate.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
O LUNĂ DE SCHENGEN
În această fotografie furnizată de Serviciul ucrainean pentru situații de urgență, salvatorii lucrează la locul unei clădiri avariate de bombardamente, în Vinnytsia, Ucraina, joi, 14 iulie 2022. (Ukrainian Emergency Service via AP). Sursa: Mediafax.

UPDATE ORA 21:00

Peste 40 de localități din regiunea Kherson au revenit sub control ucrainean, potrivit unui oficial

Dmytro Butriy, șeful interimar al administrației militare din regiunea Kherson, a declarat că 44 de așezări din zona ocupată în mare parte au fost eliberate.

Butriy nu a oferit niciun termen de timp. O ofensivă ucraineană în Kherson a început în luna mai și de atunci a recuperat o serie de sate, dar niciun oraș. Butriy a declarat, în cadrul unui briefing de presă, că așezările suferă în continuare, deoarece se află sub bombardamente rusești constante.

UPDATE ORA 20:00

Rusia se îndreaptă spre Iran pentru drone deoarece „sancțiunile sunt apăsătoare, spune un oficial american

Faptul că Rusia apelează la Iran pentru furnizarea de drone spune multe despre izolarea celor două națiuni de comunitatea internațională și despre problemele președintelui rus Vladimir Putin în ceea ce privește refacerea propriilor nevoi de apărare, a declarat joi coordonatorul Consiliului Național de Securitate pentru comunicare strategică, John Kirby, pentru Becky Anderson de la CNN.

UPDATE ORA 19:00

Putin semnează legea care introduce măsuri economice speciale pentru susținerea armatei

Președintele rus Vladimir Putin a semnat joi o lege care permite guvernului să introducă măsuri economice speciale pentru a sprijini forțele armate ruse în timpul operațiunilor de combatere a terorismului și a altor operațiuni în afara țării.

Pe măsură ce măsurile speciale vor fi adoptate, companiile nu vor putea refuza contracte guvernamentale, iar angajații vor trebui să lucreze noaptea și în zilele de sărbătoare.

De asemenea, guvernul a primit dreptul de a reactiva temporar capacitățile și instalațiile de mobilizare și dreptul de a debloca activele materiale ale rezervei de stat.

Deși guvernul rus continuă să respingă încadrarea conflictului din Ucraina ca fiind un război, noile măsuri înseamnă efectiv că țara își remodelează industria în sprijinul invaziei în curs.

Joi, Putin a semnat, de asemenea, legi suplimentare care includ măsuri mai dure pentru persoanele sau entitățile considerate agenți străini de către Rusia și extinderea răspunderii penale pentru dezertare la înaltă trădare.

UPDATE ORA 18:00

Rachete de croazieră rusești din Marea Neagră au ucis cel puțin 22 de persoane în atacul de la Vinnytsia, afirmă Ucraina

Cel puțin 22 de persoane au murit în atacul comis în orașul Vinnystia din centrul Ucrainei, potrivit șefului poliției naționale ucrainene, Ihor Klymenko. Numărul morților include trei copii, iar zeci de persoane sunt încă date dispărute, potrivit Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina.

Alte 52 de persoane, inclusiv patru copii, au fost spitalizate – dintre care 34 sunt în stare gravă, au precizat autoritățile. Treizeci și nouă de persoane erau încă date dispărute, a precizat el.

Peste 50 de clădiri și mai mult de 40 de mașini au fost avariate de lovituri, a adăugat Klymenko. Atacul a fost efectuat cu rachete de croazieră rusești Kalibr, care au fost lansate de pe submarine staționate în Marea Neagră, potrivit lui Kyrylo Tymoshenko, șeful adjunct al Biroului președintelui Ucrainei.

UPDATE ORA 17:00

Patruzeci și cinci de națiuni se angajează să coroboreze dovezile privind crimele de război din Ucraina

Peste 40 de autorități judiciare americane și europene au convenit să coordoneze anchetele privind presupusele crime de război din Ucraina, la scurt timp după ceea ce Kievul a declarat că a fost un atac cu rachete rusești care a ucis civili departe de liniile de front.

În cadrul unei conferințe desfășurate la Haga – sediul Curții Penale Internaționale – țările au semnat o declarație politică pentru a lucra împreună la investigații.

De asemenea, au promis 20 de milioane de euro pentru a sprijini Curtea, precum și biroul procurorului general din Ucraina și eforturile de sprijin ale Națiunilor Unite.

UPDATE ORA 16:00

Ucraina distruge depozite de artilerie rusească înainte de ofensivă

Ucraina a distrus o serie de depozite de muniție rusească în cea de-a 20-a săptămână de război, demonstrând eficiența sistemului de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) furnizat de SUA și a altor sisteme occidentale, îngrijorând observatorii militari ruși.

Aceste atacuri ucrainene par să facă parte din pregătirile pentru o contraofensivă de vară în districtele sudice Kherson și Zaporizhzhia, care se învecinează cu Crimeea.

Ucraina a declarat că a distrus un post de comandă rusesc cheie în districtul Kherson, împreună cu un arsenal de arme, ucigând 12 soldați ruși la 10 iulie. Forțele sale armate au postat imagini filmate cu drona cu un depozit în flăcări.

UPDATE ORA 15:00

Vinniţia a fost lovită în timp ce străzile erau pline de lume, postare video a Ministerului Apărării din zona bombardată

În Vinniţia, centrul Ucrainei, 3 rachete ruseşti au lovit clădiri civile şi un centru cultural. Bilanţul provizoriu al salvatorilor este de 12 morţi, inclusiv un copil mic, şi 50 răniţi. Atacul de la Vinnytsia, departe de frontul de război, a avut loc în mijlocul dimineţii, când străzile erau pline de lume. The Guardian o raportează.

Ministerul ucrainean al Apărării a postat un videoclip pe Twitter care arată zona în care au căzut rachetele, fumul, resturile de pe stradă.


Moscova la G7, plafonul preţului petrolului poate creşte preţurile

Încercările ţărilor G7 de a limita preţurile petrolului pot duce, în schimb, la o creştere. Avertismentul a venit de la purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, într-un briefing de presă.


Kuleba: criminalii de război, judecaţi pentru fiecare picătură de sânge

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a promis că va judeca „criminalii de război” ruşi „pentru fiecare picătură de sânge şi lacrimi ucrainene”, după ce un atac cu rachete ruseşti a ucis cel puţin 12 persoane în oraşul Vinniţia din centrul Ucrainei.

Atacul a avut loc în timp ce autorităţile judiciare din întreaga Europă s-au adunat la Haga pentru a coordona investigaţiile asupra atrocităţilor de după invazia rusă. Conferinţa a început când Rusia „comite o altă crimă de război”, a scris Kuleba pe Twitter.

UPDATE ORA 14:00

Război și dragoste: peste 8.000 de cupluri s-au căsătorit la Kiev de la debutul invaziei rusești, la 24 februarie

Șeful adjunct al Administrației de Stat a orașului Kiev, Mykola Povoroznyk, a spus că 8.289 de cupluri s-au căsătorit și 4.906 de copii s-au născut în capitală de la începutul invaziei.

,,Da, orașul trăiește sub legea marțială, dar viața continuă, oamenii se îndrăgostesc și se căsătoresc, se nasc copii”, a spus Povoroznyk citat de Independent.


Fostul președinte al Germaniei critică dur „pacifismul” german: „Duce la dominația răului, a celor inumani și a criminalilor”.


Un oficial instalat de Kremlin în regiunea ucraineană Zaporojie a declarat joi pentru agenția rusă de presă RIA Novosti că un referendum local de alipire la Rusia va fi organizat la toamnă, relatează Reuters.

,,Data estimată este în prima jumătate a lunii septembrie. Vom anunța în cele din urmă când va avea loc după ce vom înțelege nivelul de pregătire și de implicare a populației”, a declarat Vladimir Rogov, citat de RIA Novosti.

Forțele susținute de Rusia au cucerit cea mai mare parte a regiunii Zaporojie, de-a lungul coastei sudice a Ucrainei, dar armata ucraineană controlează încă partea de nord a regiunii, inclusiv orașul Zaporojie, cel mai mare centru urban și unde locuiește mai mult de jumătate din populația regiunii de dinainte de război.


Procurorul şef al Curţii Penale Internaţionale, Karim Khan, a cerut joi comunităţii internaţionale un angajament mai ferm în privinţa urmăririi penale a crimelor de război comise în conflictul din Ucraina.

În acelaşi timp, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a pledat pentru înfiinţarea unui tribunal special care să judece crima de agresiune a unui stat împotriva altui stat, fiind vorba, în cazul dat, de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit AFP.

UPDATE ORA 13:00

Rusia se plânge că Occidentul i-a învățat pe ucraineni cum să folosească arme moderne: „HIMARS-urile sunt peste tot!”

Kuleba, după atacul de la Vinița: ,,Cel puțin un copil ucis. Rușii vor plăti pentru fiecare picătură de sânge și lacrimă”.

Ziua Naţională a Franţei: Parada militară, sub semnul războiului rus de la porţile Europei.

UPDATE ORA 12:00

Șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, vine în România

Ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, se va deplasa în portul Constanţa, unde, împreună cu oficiali locali şi reprezentanţi ai unor companii germane, va discuta despre exporturile de cereale din Ucraina prin portul Constanţa.


Maia Sandu pledează pentru modernizarea armatei

,,Dacă Rusia vine peste noi ce facem? Trimitem armata cu sapa să ne apere?


Zelenski a postat pe Telegram imagini din Viniţa, unde ar fi avut loc un atac cu rachete.

,,Atac cu rachete în centrul orașului. Există răniți și morți, printre care și un copil mic. În fiecare zi, Rusia distruge populația civilă, ucide copii ucraineni, trimite rachete spre obiective civile. Unde nu există nimic militar. Ce este aceasta, dacă nu un act deschis de terorism? Inumani. O țară ucigașă. O țară teroristă„, a scris Zelenski pe Telegram.

UPDATE ORA 11:00

Armata ucraineană a lansat un nou atac asupra forțelor ruse în Herson, potrivit Al Jazeera. Forțele ucrainene au lovit două puncte de control militar și o platformă de aterizare în Nova Kakhovka, controlat de ruși. Noul atac ar fi ucis 13 invadatori, a declarat Serhiy Bratchuk, purtător de cuvânt al administrației regionale Odesa, citat de Comandamentul Operațional Sud. El nu a oferit nicio dovadă pentru bilanțul victimelor. Ministerul rus al apărării nu a avut încă o reacţie.


Mai multe explozii s-au auzit joi dimineaţă în oraşul Vinița din centrul Ucrainei. Mai multe rachete ar fi lovit zona centrală. Șeful regiunii Vinița, Serghei Borzov, a confirmat atacul pentru Ukrainska Pravda, precizând că există victime, fără să dea numărul exact.


Încă un american a fost capturat

Un al treilea cetăţean american a fost capturat şi este ţinut captiv de separatiştii pro-ruşi în Ucraina, potrivit prietenilor, familiei şi grupului privat de voluntari specializaţi în salvarea cetăţenilor americani. Suedi Murekezi, 35 de ani, a fost capturat luna trecută în Herson, oraşul-port ocupat de ruşi din sudul Ucrainei, unde locuia de mai bine de doi ani, a denunţat fratele său, Sele Murekezi. „Suntem cu toţii extrem de îngrijoraţi pentru siguranţa lui, desigur că este în pericol”, a spus el. După ce nu a auzit de el timp de o lună, Sele a primit un telefon de la fratele său la primele ore ale zilei de 7 iulie, spunând că a fost luat prizonier în Doneţk, cel mai mare oraş din autoproclamata Republică Populară Doneţk, susţinută de Rusia, scrie Mediafax.

Mesajul Maiei Sandu către Zelenski

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a asigurat pe omologul său ucrainean că „deocamdată” nu există nicio posibilitate ca Ucraina să fie atacată de regiunea separatistă Transnistria, situată la graniţa dintre Moldova şi Ucraina şi al cărei guvern este rusesc. „L-am asigurat pe Preşedintele Ucrainei că în prezent nu există niciun risc din partea Transnistriei. Mă refer la informaţiile pe care le avem, precum şi la discuţiile cu reprezentanţii Tiraspolului (capitala Transnistriei, n.d.)”, a spus Sandu.

UPDATE ORA 10:00

Cele mai importante evenimente de azi

Pierderile Rusiei până azi, conform estimărilor armatei ucrainene:

– 37.870 militari

– 1.667 tancuri

– 3.852 blindate de luptă

– 840 tunuri de artilerie

– 247 lansatoare multiple de rachete de artilerie

– 109 sisteme antiaeriene

– 219 avioane

– 188 elicoptere

– 15 bărci / nave

– 681 drone

– 155 rachete de croazieră


Rușii au găsit în Lisichansk un obuzier M777 distrus, împreună cu vehiculul folosit la tractarea acestuia. Astfel de obuziere au fost trimise ca ajutor în Ucraina, în principal, de către Statele Unite.


Atac în Nikolaev. Ucrainenii susțin că rușii ar fi folosit împotriva țintelor la sol rachete din sistemul antiaerian S300

Două instituții de învățământ, infrastructura de transport și un hotel au fost avariate de rachetele rusești la Nikolaev, potrivit ultimei actualizări a guvernatorului regional. O persoană ar fi fost rănită, însă informația nu a putut fi verificată.

Guvernatorul din Nikolaev susține că rușii ar fi lansat 9 rachete S300 asupra orașului, însă trebuie precizat că S300 este un sistem sol-aer, antiaerian. Declarațiile oficialilor ucraineni nu pot fi verificate independent și este neclar dacă rușii pot folosi rachetele sistemului antiaerian S300 împotriva unor ținte la sol sau dacă au fost folosite, de fapt, alt tip de rachete în atac.

UPDATE ORA 09:00

Două instituții de învățământ, infrastructura de transport și un hotel au fost avariate de rachetele rusești la Nikolaev, potrivit ultimei actualizări a guvernatorului regional. O persoană a fost rănită după ce 9 rachete S-300 au fost lansate în centrul regional, potrivit The Guardian.


Forțele ucrainene susțin că au lichidat încă un lider al armatei ruse. Este vorba despre comandantul Diviziei 20 Gărzi Motorizate Puști din Volgograd. Colonelul Aleksey Gorobets a luat parte la invazia Ucrainei din 24 februarie, când Vladimir Putin declanșa ,,operațiunea militară specială”. https://twitter.com/nexta_tv/status/1547460623717597185/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1547460623717597185%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.hotnews.ro%2Fstiri-razboi_ucraina-25677283-live-razboi-ucraina-ziua-141-kievul-intrerupe-relatiile-coreea-nord-negocierile-rusia-privind-exportul-cereale-vor-reluate.htm


Forțele armate ucrainene au distrus încă un depozit de muniție al rușilor, cu ajutorul rachetelor HIMARS. Este vorba despre un depozit din regiunea Herson.


Armata rusă a lansat atacuri nereușite la nord de Sloviansk și în apropiere de Bakhmut – Institutul pentru Cercetări de Război

În același timp, forțele rusești au continuat atacurile aeriene și de artilerie împotriva Seversk și la vest de Donețk și au lansat atacuri terestre limitate și fără succes la nord de Harkov.

Potrivit cercetătorilor, Kremlinul a ordonat probabil ,,supușilor federației” (regiunilor) rusești să formeze ,,batalioane de voluntari” pentru a fi desfășurate în Ucraina.

Batalioanele ar putea fi formate din 34.000 de militari nou sosiți, dacă fiecare regiune rusă creează cel puțin o unitate militară de 400 de oameni. Batalioanele formate se deplasează acum pe terenuri de antrenament și este posibil să finalizeze o lună de antrenament până la sfârșitul lunii august, dar nu vor fi gata de luptă într-o perioadă atât de scurtă.

UPDATE ORA 08:00

Germania refuză să comenteze declarația privind turbina Gazprom
Ministerul german al Economiei a refuzat să comenteze o declarație a gigantului energetic Gazprom, controlat de Kremlin, care a afirmat că nu are documente care să demonstreze că Siemens a primit permisiunea de a aduce din Canada o turbină de gaz pentru gazoductul Nord Stream 1.

Nu comentăm declarațiile Gazprom”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului, adăugând că Siemens a anunțat că se află în faza de planificare pentru ca transportul și implementarea să aibă loc cât mai repede posibil.

Cancelarul german Olaf Scholz a salutat decizia Canadei de a returna turbina, spunând într-o declarație: Aceasta ne asigură aprovizionarea cu gazul natural atât de necesar, menținând Germania și Europa în poziția de a sprijini Ucraina cu ajutor umanitar, financiar și militar”.

Nord Stream 1 trece pe sub Marea Baltică și este principala sursă de gaz rusesc a Germaniei, care în ultima vreme a reprezentat aproximativ 35% din aprovizionarea totală cu gaz a țării.

UPDATE ORA 07:00

O rachetă rusească distruge o școală din Donbas
Un raid militar rusesc a lovit și distrus miercuri o școală ucraineană din regiunea Donbas, relatează agenția de presă Reuters.

Nu au fost raportate victime în incidentul din orașul Kostiantynivka, din regiunea Donețk.

Învățam la distanță, dar speram că războiul se va termina în curând și ne vom întoarce la școală. Acum, nu mai avem la ce să ne întoarcem”, a declarat Daria, o elevă de 15 ani, pentru Reuters.

O altă elevă, Nastia, în vârstă de 11 ani, a spus: Fie ca acest război să se termine curând și să fie totul ca înainte. Ca înainte, când ne jucam cu toții împreună. Acum ne bombardează. Este greu de crezut ce se întâmplă”.

UPDATE ORA 06:00

A fost anunțată o înțelegere revoluționară pentru reluarea exportului de cereale ucrainene, odată cu înființarea unui centru de coordonare și monitorizare la Istanbul. Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a declarat că Ankara va asigura siguranța transporturilor în tranzit și că părțile vor verifica împreună încărcăturile de cereale în porturi, după ce oficialii din Ucraina, Rusia, Națiunile Unite și Turcia s-au întâlnit miercuri la Istanbul pentru discuții. Șeful ONU, Antonio Guterres, a descris discuțiile ca fiind un pas critic înainte, dar a spus că mai este nevoie de mai multă muncă înainte de semnarea unui acord săptămâna viitoare.

UPDATE ORA 05:00

Un ambuteiaj de peste 130 de nave de marfă încărcate cu cereale ucrainene așteaptă în Marea Neagră să treacă în Dunăre. Navele așteaptă să acceseze rutele de ieșire prin canalele din estuarul Sulina și Bistru pentru a ajunge la o serie de porturi și terminale din România, de unde cerealele pot fi transportate mai departe în întreaga lume

UPDATE ORA 04:00

Gazprom spune că nu există nicio garanție că gazoductul Nord Stream va funcționa
Gigantul energetic rus Gazprom a declarat miercuri că nu poate garanta buna funcționare a gazoductului Nord Stream și că nu știe dacă un motor de turbină critic se va întoarce de la reparațiile din Canada.

Gazprom a început luni zece zile de întreținere a gazoductului Nord Stream 1, în condițiile în care turbinele sunt în prezent în curs de întreținere la un sit canadian deținut de gigantul industrial german Siemens.

Compania a precizat miercuri, într-o declarație, așa cum a relatat Agenția France-Presse:

Gazprom nu are niciun document care să permită (companiei germane) Siemens să scoată din Canada motorul turbinei cu gaz care este în prezent în reparații acolo.

În aceste condiții, nu este posibil să se tragă o concluzie obiectivă cu privire la evoluția situației și asigurarea funcționării în siguranță a stației Portovaya, o instalație critică pentru gazoductul Nord Stream”.

UPDATE ORA 03:00

Lituania va permite tranzitul mărfurilor rusești sancționate
Lituania va permite mărfurilor rusești sancționate să tranziteze teritoriul său în drum spre exclava rusă Kaliningrad, a declarat miercuri ministrul său de externe, revenind asupra politicii sale după noile orientări ale Comisiei Europene.

Noile orientări de miercuri au urmat unor săptămâni de tensiuni între Moscova, Lituania și UE care au testat hotărârea Europei de a aplica sancțiunile impuse Rusiei.

Kaliningrad, care se învecinează cu statele UE și se bazează pe căile ferate și drumurile care traversează Lituania pentru majoritatea mărfurilor, a avut o parte din transportul de marfă din Rusia continentală întreruptă din 17 iunie, în urma sancțiunilor impuse de Bruxelles.

Sancțiunile au fost concepute pentru a interzice intrarea în UE a anumitor produse rusești, cum ar fi vodca și oțelul.

UPDATE ORA 02:00

Zelenski apreciază progresele înregistrate în direcția unui acord privind exporturile de cereale
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a apreciat semnele de progres în cadrul discuțiilor mediate de Națiunile Unite și Turcia pentru a garanta trecerea în siguranță a navelor comerciale din porturile ucrainene.

În discursul său zilnic, Zelensky a declarat: Într-adevăr, depunem eforturi semnificative pentru a restabili aprovizionarea cu alimente pe piața mondială. Și sunt recunoscător Națiunilor Unite și Turciei pentru eforturile lor respective”.

Succesul acestei povești este necesar nu doar pentru statul nostru, ci și, fără exagerare, pentru întreaga lume. Dacă este posibil să se elimine amenințarea rusă la adresa transportului maritim în Marea Neagră, se va elimina gravitatea crizei alimentare mondiale”, a spus el.

El a adăugat că delegația ucraineană l-a informat că s-au înregistrat unele progrese”.

Vom conveni asupra detaliilor cu secretarul general al ONU în zilele următoare”, a spus Zelenski.

UPDATE ORA 01:00

Un alt atac a fost raportat în Khersonul ocupat de ruși
Martorii din orașul Nova Kakhovka din Khersonul ocupat de Rusia raportează un alt atac miercuri, al doilea din această săptămână.

Serhiy Khlan, membru al consiliului regional din Kherson, a declarat că ținta a fost un depozit de muniții rusești din districtul Sokil.

Mulțumim HIMARS și băieților și fetelor noastre din Forțele Armate ale Ucrainei!”, a declarat Khlan.

HIMARS este sistemul de artilerie americană cu rază lungă de acțiune furnizat recent Ucrainei de către Statele Unite și este renumit pentru precizia sa. Nu este clar că sistemul HIMARS a provocat explozia de miercuri.

Luni seară, un depozit din Nova Kakhovka a fost lovit, provocând mai multe detonări. Oficialii ucraineni au declarat că a fost vorba de un depozit de muniție și armament, în timp ce administrația pro-rusă din Kherson a declarat că un depozit de îngrășăminte a sărit în aer.

Știre inițială

Biden a susținut decizia Uniunii Europene de a pune în aplicare sancțiuni economice împotriva Rusiei și a transporturilor sale către și dinspre Kaliningrad.

Kaliningrad, situat între Lituania și Polonia, depinde de Lituania și Belarus pentru a efectua traficul de tranzit între enclavă și Rusia continentală.

Aplaudăm statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv Lituania, pentru aplicarea măsurilor de sancționare în deplină conformitate cu orientările UE”, a scris purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, într-o declarație.

Este important de menționat că nu există acum și nu a existat niciodată o așa-numită blocadă a Kaliningradului. Folosind o varietate de rute, pasagerii continuă să tranziteze între Rusia continentală și Kaliningrad, la fel ca toate transporturile umanitare și majoritatea celorlalte bunuri”, a adăugat Price.

În iunie, Lituania a anunțat că va opri intrarea pe calea ferată în Kaliningrad a tuturor mărfurilor sancționate de UE care provin din Rusia.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat că acțiunile Lituaniei în enclava rusă Kaliningrad vor declanșa măsuri de retorsiune.