• Ministerul rus al Apărării a declarat că avioanele sale au doborât un elicopter ucrainean MI-17 în apropiere de orașul Sloviansk din estul țării și un avion SU-25 în regiunea Harkov.
  • Rusia își consolidează pozițiile defensive în zonele pe care le ocupă în sudul Ucrainei, a declarat Ministerul britanic al Apărării.
  • Tranzitul de gaze al Gazprom către Europa prin Ucraina a fost stabil duminică.

UPDATE ORA 22:00

Înalt oficial UE din domeniul justiției: Autorii crimelor de război din Ucraina vor fi urmăriți penal”
Este posibil să dureze ani de zile pentru a-i trage la răspundere pe autorii crimelor de război din Ucraina, a declarat comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, pentru Reuters, dar cei responsabili ar trebui să știe că amenințarea cu urmărirea penală va plana asupra lor pentru totdeauna”.

Înaltul oficial al Uniunii Europene în domeniul justiției a vorbit în timp ce Statele Unite și alte peste 40 de țări lucrează pentru a alinia dovezile care să ajute la urmărirea penală și la procesele pentru atrocitățile comise de trupele rusești în Ucraina.

Va fi pentru următoarele săptămâni, următoarele luni, următorii ani, poate pentru următoarele decenii. Pentru unele cazuri, va fi foarte rapid. Pentru altele, va fi mai mult timp”, a declarat Reynders.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Dar este, de asemenea, un mesaj clar pentru autoritățile ruse, riscul acestor investigații, urmăriri penale și procese va plana asupra lor pentru tot restul vieții. Este pentru totdeauna”.

UPDATE ORA 21:00

Compania rusă Gazprom a transmis clienților din Europa că nu poate garanta aprovizionarea cu gaze din cauza unor circumstanțe extraordinare, potrivit unei scrisori consultate de Reuters.

Datată 14 iulie, scrisoarea companiei rusești de gaze de stat, spune că a declarat forță majoră asupra livrărilor, începând cu 14 iunie, potrivit Reuters.

Cunoscută ca o clauză de forță majoră, aceasta este standard în contractele de afaceri și precizează circumstanțele extreme care scuză o parte de obligațiile sale legale.

UPDATE ORA 20:00

În timp ce Rusia duce un război, rolul Poloniei în NATO evoluează
Pe măsură ce războiul din Ucraina se întețește, Polonia devine un membru NATO din ce în ce mai valoros.

Aflată ferm de partea Kievului, națiunea central-europeană are granițe comune cu Ucraina, cu exclava rusă Kaliningrad și cu Belarus și reprezintă un bastion împotriva agresiunii Moscovei pe flancul estic al alianței transatlantice de securitate.

UPDATE ORA 19:00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit un oficial de securitate cu experiență și luptător împotriva corupției în funcția de șef interimar al agenției de securitate internă, după ce l-a înlăturat brusc pe predecesorul său.

Zelenski a semnat un decret de numire a lui Vasyl Maliuk în funcția de șef interimar al Serviciului de Securitate al Ucrainei (Sluzhba Bespeky Ukrayiny sau SBU), la o zi după ce președintele l-a suspendat pe prietenul său din copilărie Ivan Bakanov din cauza a ceea ce Zelenski a descris ca un eșec în eradicarea trădării în cadrul agenției.

Maliuk, în vârstă de 39 de ani, era primul adjunct al șefului SBU din martie 2020 și conducea Direcția principală de combatere a corupției și a crimei organizate din cadrul Direcției centrale a SBU, potrivit profilului său de pe site-ul SBU.

UPDATE ORA 18:00

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, i-a avertizat pe omologii săi din Uniunea Europeană împotriva oricărei tentații de a slăbi sancțiunile impuse Rusiei sau de a ceda în fața cererilor președintelui rus Vladimir Putin.

„A da înapoi și a ceda în fața cererilor sale nu va funcționa, nu a funcționat niciodată. Aceasta este o capcană”, a declarat Kuleba la o reuniune a celor 27 de miniștri de externe ai UE, luni, potrivit unor remarci împărtășite reporterilor.

UPDATE ORA 17:00

Peskov le-a spus iranienilor când se va termina războiul din Ucraina. Omul Kremlinului susţine că „invazia se va încheia când vom atinge obiectivele”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că „operaţiunea militară specială” cu care trupele ruse au invadat Ucraina, „va fi finalizată doar când toate obiectivele vor fi atinse”, scrie agenţia de ştiri Interfax, preluând un interviu acordat de Peskov la radioul iranian, difuzat parţial la televiziunea de stat rusă.

„Nu există date precise de expirare pentru această operaţiune, ceea ce contează cel mai mult este eficacitatea ei”, a afirmat purtătorul de cuvânt.

UPDATE ORA 16:00

 Rămas în pană de specialişti, Putin şi-a pus fiica să salveze economia Rusiei. Katerina a primit misiunea de a face rost de materii prime.

Născută la Dresda, cu o diplomă în Fizică, este a doua fiică din prima căsătorie a lui Putin, iar începând de acum va coordona achiziţia de materii prime.

UPDATE ORA 15:00

5 morți în bombardamentele rusești din Donețk, potrivit unui oficial

Ministerul ucrainean de Interne afirmă că o clădire cu două etaje din orașul Torețk a fost lovită luni dimineață, în timp ce forțele rusești intensifică bombardamentele asupra apărării ucrainene din regiunea Donețk, potrivit CNN.

„Serviciul de salvare a găsit și recuperat corpurile a 5 persoane decedate”, a declarat ministerul. „Trei persoane au fost salvate din dărâmături, dintre care una a murit la spital”.

Torețk și orașele din jur au fost frecvent sub ținta rușilor din sud.

Ministrul de externe al Ucrainei cere UE mai multe arme și sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei

Ministrul de externe al Ucrainei a cerut Uniunii Europene să trimită arme suplimentare în țara sa și să impună sancțiuni suplimentare Rusiei.

„Astăzi, m-am adresat miniștrilor UE în cadrul Consiliului Afaceri Externe”, a scris luni pe Twitter Dmytro Kuleba. „Mesajul meu cheie: arme pentru Ucraina, sancțiuni împotriva Rusiei și responsabilitate pentru Rusia sunt cele trei modalități de a restabili pacea, de a spori securitatea și de a proteja stabilitatea în Europa”.

Abordând chestiunea sancțiunilor suplimentare impuse Rusiei, ministrul ucrainean a spus „Embargo energetic, plafonarea prețului la petrol, interzicerea tuturor canalelor TV rusești”.

„Încurajez statele UE să sprijine Tribunalul Special pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei”, a scris Kuleba.

UPDATE ORA 13:00

Șeful agenției ucrainene de informații Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), Ivan Bakanov, și procurorul general al țării, Iryna Venediktova, nu au fost demiși din funcție, ci suspendați în timp ce se desfășoară o anchetă, potrivit unui membru de rang înalt al administrației președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Cei doi au fost suspendați pentru a garanta că nu vor interveni în ancheta unor persoane care lucrează în fiecare dintre departamentele lor, a declarat oficialul.

„Am așteptat rezultate mai concrete și suficient de radicale din partea liderilor acestor două departamente, pentru a curăța aceste două departamente de colaboratori și trădători de stat”, a declarat luni Andrii Smyrnov, șeful adjunct al Biroului președintelui Ucrainei, la televiziunea ucraineană.

„Cu toate acestea, în cea de-a șasea lună de război, continuăm să găsim … haite ale acestor persoane, în fiecare dintre aceste departamente”, a adăugat el.

UPDATE ORA 12.00

Rezolvarea blocadei Rusiei asupra aprovizionării cu cereale a Ucrainei este o chestiune „de viață și de moarte pentru multe ființe umane”, a declarat luni șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

Rusia trebuie să deblocheze și să permită exportul de cereale ucrainene”, a declarat Borrell reporterilor înainte de reuniunea miniștrilor europeni de externe de la Bruxelles.

Despre ce vor vorbi aceștia? Reuniunea se va concentra pe Ucraina. Se așteaptă ca ministrul de externe de la Kiev, Dmytro Kuleba, să se alăture reuniunii și să prezinte un raport privind situația de pe teren.

Miniștrii vor discuta despre cum să implementeze mai bine sancțiunile împotriva Rusiei și cum să crească sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat Borrell.

Nu vom înceta să sprijinim Ucraina și să aplicăm sancțiuni Rusiei”, a declarat Borrell.
Cu siguranță există un risc pentru aprovizionarea noastră cu energie. Toată lumea știe asta”, a spus Borrell.

El a adăugat că Comisia și Consiliul UE sunt pregătite să facă față oricărei situații posibile”.

UPDATE ORA 11.00

Ucraina susține că a lovit mai multe depozite de muniții în Kherson

Videoclipurile publicate luni dimineață pe rețelele de socializare au arătat explozii mari în regiunea Kherson, în apropiere de râul Dnipro.

Serhii Khlan, un consilier al șefului administrației civil-militare din Kherson, a declarat pentru CNN că două depozite din teritoriul ocupat de Rusia au fost lovite, unul în Chulakivka, duminică la ora locală 23:00, iar celălalt în Raiske, lângă Nova Kakhovk, luni la ora locală 5:00. El a spus că detonările au continuat timp de câteva ore în Raiske.

Videoclipurile din rețelele de socializare au arătat o coloană mare de fum care se ridica deasupra râului.

UPDATE ORA 10.00

UE va discuta despre înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei
Miniștrii de externe ai UE ar urma să se întâlnească luni la Bruxelles pentru a purta discuții privind sancțiunile, potrivit unui înalt oficial european.

Printre măsurile avute în vedere se numără interzicerea achizițiilor de aur din Rusia, o măsură deja instituită de partenerii internaționali.

De asemenea, UE ar putea acționa pentru a impune sancțiuni împotriva unor persoane suplimentare din Rusia.

Un oficial UE de rang înalt a declarat pentru Agenția France-Presse că este probabil ca UE să discute despre sancțiuni suplimentare în cadrul reuniunii, dar nu va lua o decizie imediată.

Noile măsuri vin în contextul în care războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei continuă fără încetare, a declarat Ursula Von der Leyen.

UPDATE ORA 09.00

Candidata la funcția de prim-ministru britanic Liz Truss a declarat că este pregătită să stea de vorbă cu Vladimir Putin la G20.

În cea mai recentă dezbatere televizată de duminică seară, candidații la șefia Partidului Conservator au fost întrebați dacă ar sta alături de președintele rus la un summit G20.

Truss a spus că l-ar chema pe Putin și că este important pentru lumea liberă să înfrunte Rusia.

Penny Mordaunt, Tom Tugendhat și Kemi Badenoch au declarat că nu ar sta de vorbă cu Putin, cel puțin în circumstanțele actuale.

Rishi Sunak a spus că a mai plecat înainte decât să stea de vorbă cu rușii.

UPDATE ORA 08.00

Australia își menține angajamentul de a cere socoteală pentru victimele zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines, care a fost doborât, a declarat ministrul de externe al țării cu ocazia celei de-a opta aniversări a evenimentului, în care au murit 298 de pasageri și membri ai echipajului, inclusiv 38 de australieni.


Ambasadorul Franței în Ucraina, Etienne de Poncins, a declarat că va vizita în curând orașul Vinnytsia, din centrul Ucrainei, pentru a aduce un omagiu victimelor recentului atac cu rachete al Rusiei, care, potrivit autorităților, a ucis cel puțin 23 de persoane și a rănit peste 100.

UPDATE ORA 07.00

Cel puțin o persoană a fost rănită în bombardamentul de peste noapte asupra orașului Nikopol din sudul Ucrainei, a declarat șeful administrației militare districtuale.

Bombardamente rusești puternice au lovit, de asemenea, Nikopol sâmbătă și au ucis două persoane, au declarat serviciile de urgență și guvernatorul regional.

UPDATE ORA 06.00

Mai mult de trei mii de rachete de croazieră au fost folosite de ocupanții ruși împotriva Ucrainei de la începutul invaziei la scară largă, la 24 februarie, a declarat președintele Volodimir Zelenski.


În timp ce războiul din Ucraina continuă să facă ravagii, președintele rus Vladimir Putin se va deplasa marți la Teheran pentru a discuta cu omologii săi iranian și turc despre conflictul din Siria.

Rusia și Iranul susțin regimul de la Damasc împotriva opozanților săi, iar Turcia îi sprijină pe rebeli. Summitul de marți are loc în contextul în care președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat că va lansa o nouă ofensivă în nordul Siriei împotriva luptătorilor kurzi.

UPDATE ORA 05.00

Războiul Rusiei în Ucraina ar putea accelera tranziția Germaniei către energia verde, în ciuda deciziei Berlinului de a reconecta centralele pe cărbune pentru a compensa reducerea livrărilor de combustibili fosili din Rusia.

Guvernul german face presiuni pentru o tranziție către energia regenerabilă, urmărind ca aceasta să reprezinte 80% din producția de energie electrică a țării până în 2030.

UPDATE ORA 04.00

Twitter și YouTube ignoră cererile de blocare a propagandei rusești și a postărilor din social media.

Potrivit The Washington Post, oficialii ucraineni spun că firmele au devenit mai puțin receptive la cererile de eliminare a conținutului propagandistic.

Multe solicitări rămân acum fără ecou, în timp ce postările cu narațiuni ale Kremlinului și conturile autorilor lor sunt active pe rețelele de socializare.

UPDATE ORA 03.00

Rachetele rusești au lovit o instalație industrială și de infrastructură din Nikolaev, un centru de construcții navale și un oraș situat în apropierea Mării Negre, în sudul Ucrainei. Oleksandr Senkevych, primarul orașului, a declarat că nu există informații imediate privind victimele.

UPDATE ORA 02.00

1.346 de civili au fost găsiți morți în regiunea Kiev după retragerea forțelor rusești, potrivit șefului poliției din regiune. Andriy Nebytov a declarat că aproximativ 300 de persoane sunt încă dispărute, adăugând că 700 dintre cei uciși au fost împușcați cu arme de calibru mic, cum ar fi un pistol.


Rusia a pierdut mai mult de 30% din eficacitatea sa de luptă terestră, iar 50.000 dintre soldații săi au murit sau au fost răniți în conflict, a declarat pentru BBC amiralul Sir Tony Radakin, șeful Statului Major al Apărării din Marea Britanie. Șeful militar a adăugat că Rusia reprezintă cea mai mare amenințare pentru Marea Britanie și că provocarea sa va dura decenii.

UPDATE ORA 01.00

Un număr semnificativ de nave de la Sevastopol la Novorossiysk au fost relocate de inamic, potrivit informațiilor de la Marina ZSU.

Continuă controlul comunicațiilor maritime în Marea Azov în scopul exportului ilegal de produse obținute în regiunile Donețk și Zaporijjea.

ȘTIRE INIȚIALĂ

În cea mai importantă remaniere la nivel înalt a guvernului său în timpul războiului cu Rusia, președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis pe Ivan Bakanov, șeful Serviciului ucrainean de securitate (SBU). SBU-ul lui Bakanov, agenția internă de informații și securitate, a fost criticată de la începutul războiului, după ce trei foști oficiali au fost acuzați de trădare la sfârșitul lunii martie.

De asemenea, Zelenski a concediat-o pe Irina Venediktova, procurorul general al națiunii, care investigase crimele de război. La scurt timp după ce a anunțat concedierile, Zelenski a declarat că peste 60 de angajați ai SBU și ai procuraturii lucrau împotriva Ucrainei. Acești funcționari, a spus el duminică în discursul său nocturn, vor fi trași la răspundere.

Mai devreme duminică, rachete rusești au lovit zone industriale din Nikolaev – care se conturează ca un obiectiv major pentru Rusia în timp ce încearcă să se îndrepte spre Odessa din zonele estice aflate sub controlul său – în al doilea atac de acest fel în trei zile.

De asemenea, Rusia pare pregătită să reia ofensiva terestră în sudul și estul Ucrainei, după ceea ce analiștii au numit o pauză pentru ca trupele să se regrupeze. Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, le-a spus sâmbătă trupelor să intensifice atacurile în toate sectoarele operaționale din Ucraina, în timp ce oficialii ucraineni au declarat că au avut loc bombardamente de-a lungul întregii linii de front.