• Un acord pentru reluarea exporturilor ucrainene de cereale din Marea Neagră ar urma să fie semnat vineri de Ucraina, Rusia, Turcia și Națiunile Unite.
  • Rusia este ,,pe cale să se epuizeze” și să ia o pauză operațională, oferind Ucrainei șansa de a riposta, a declarat șeful serviciilor de informații britanice.
  • Marea Britanie va trimite în Ucraina zeci de tunuri de artilerie și peste 1.600 de arme antitanc.

UPDATE ORA 23:00

SUA semnează un ajutor militar suplimentar de 270 de milioane de dolari pentru Ucraina
SUA au semnat un ajutor militar suplimentar de 270 de milioane de dolari pentru Ucraina, inclusiv patru noi sisteme de rachete de precizie HIMAR (High Mobility Artillery Rocket).

Noul ajutor va ridica la 20 numărul total de sisteme M142 HIMAR trimise Ucrainei.

Casa Albă a mai precizat că noul pachet militar va include și 500 de noi Phoenix Ghosts, drone mici și foarte portabile care detonează la țintă, precum și 36.000 de cartușe de artilerie.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Cea mai mare parte a ajutorului provine dintr-un pachet de 40 de miliarde de dolari pe care Congresul l-a aprobat în luna mai.

UPDATE ORA 22:00

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a declarat că o încetare a focului cu Rusia fără a revendica teritoriile ocupate nu ar face decât să prelungească războiul.

Într-un interviu acordat vineri cotidianului Wall Street Journal, el a avertizat că o încetare a focului care permite Rusiei să păstreze teritoriile ucrainene confiscate de la invazia din februarie nu ar face decât să încurajeze un conflict și mai amplu, oferind Moscovei o oportunitate atât de necesară pentru a se realimenta și regrupa pentru următoarea rundă de lupte.

„Înghețarea conflictului cu Federația Rusă înseamnă o pauză care oferă Federației Ruse o pauză pentru odihnă”, a declarat Zelenski pentru WSJ.

UPDATE ORA 21:00

Boris Johnson a vorbit vineri cu Volodimir Zelenski, spunându-i președintelui ucrainean că sprijinul Marii Britanii „nu se va clătina”, indiferent de cine va deveni următorul prim-ministru.

Premierul britanic a salutat, de asemenea, vestea mult-așteptatului acord de scoatere a cerealelor din Ucraina, pe fondul speranțelor că acest acord poate evita o criză alimentară globală.

Într-o convorbire telefonică între cei doi lideri, Johnson „a subliniat determinarea continuă a Regatului Unit de a sprijini poporul ucrainean și a spus că hotărârea nu va ceda, indiferent cine va deveni următorul prim-ministru britanic”.

UPDATE ORA 20:00

Încărcătura de cereale din Ucraina ar putea dura luni de zile pentru a fi recuperată

Editorul diplomatic al Al Jazeera, James Bays, care relatează de la sediul ONU, spune că se așteaptă să treacă „câteva săptămâni” înainte ca primul transport de cereale să părăsească Ucraina în cadrul acordului cu Rusia.

„Va exista un test de punere în aplicare în următoarele săptămâni”, a declarat Bays, menționând că în țară există o întârziere de milioane de tone de cereale ucrainene.

„Va fi nevoie de ceva timp pentru a scoate toate aceste cereale, experții estimează probabil aproximativ patru luni”, a adăugat el.

Bays a spus că este posibil să existe întrebări cu privire la motivul pentru care Rusia a acceptat acordul acum și dacă acesta sugerează că „Rusia își schimbă calculele generale în ceea ce privește războiul”.

El a adăugat că majoritatea diplomaților chestionați nu cred că acordul „se va traduce neapărat prin pace în Ucraina”.

UPDATE ORA 19:00

UE anunță un ajutor militar suplimentar de 500 de milioane de euro pentru Ucraina

Uniunea Europeană a anunțat vineri că a aprobat un ajutor militar suplimentar de 500 de milioane de euro (510 milioane de dolari) pentru Ucraina.

Aceste „două măsuri de asistență în cadrul Instrumentului european pentru pace (EPF) [au ca scop] intensificarea sprijinului UE pentru capacitățile și rezistența forțelor armate ucrainene de a apăra integritatea teritorială și suveranitatea țării și de a proteja populația civilă împotriva agresiunii militare rusești în curs de desfășurare”, a precizat Consiliul European într-un comunicat.

Cele 500 de milioane de euro suplimentare aduc pachetul total de ajutor militar al UE pentru Ucraina la 2,5 miliarde de euro (2,55 miliarde de dolari), potrivit Consiliului.

UPDATE ORA 18:00

Acordul privind cerealele între Ucraina și Rusia a fost semnat la Istanbul

Un acord care permite exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră a fost semnat vineri în orașul turc Istanbul, după luni de negocieri între Ucraina și Rusia, mediate de Turcia și de Națiunile Unite, a declarat vineri secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Acordul are ca scop reluarea exporturilor de cereale din porturile ucrainene, care au fost blocate de conflictul de cinci luni dintre Rusia și Ucraina.

Oficialii occidentali au acuzat Moscova că „înarmează” aprovizionarea cu alimente, în timp ce ONU, liderii și experții au avertizat cu privire la o criză alimentară catastrofală, deoarece transporturile de cereale nu au putut ajunge pe piața mondială.

Aproximativ 20 de milioane de tone de cereale sunt reținute în Ucraina, unde recolta de vară este acum în plină desfășurare.

Acordul va include trei porturi ucrainene, inclusiv Odesa, va implica un centru comun de coordonare înființat la Istanbul și coridoare sigure convenite pentru transportul maritim comercial.

UPDATE ORA 17:00

SUA evaluează că Ucraina a eliminat peste o sută de ținte rusești foarte importante

SUA evaluează că Ucraina „a eliminat mai mult de o sută de ținte de mare valoare”, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării. Cele mai multe dintre ținte au fost în est în ultimele săptămâni, deoarece ucrainenii au reușit să își îmbunătățească ținta de precizie cu ajutorul artileriei furnizate de SUA.

Ucrainenii „atacă posturi de comandă rusești, depozite de muniții, situri de apărare aeriană, noduri radar și de comunicații și poziții de artilerie cu rază lungă de acțiune”, a precizat oficialul. Acest lucru contribuie la evaluarea mai largă potrivit căreia Ucraina a reușit să facă progrese împotriva forțelor rusești. Cu toate acestea, SUA evaluează, de asemenea, că Rusia lansează în continuare „zeci de mii” de lovituri de artilerie pe zi.

Lupta pentru Donețk „probabil că va dura până la vară”, Rusia obținând câștiguri lente cu un cost ridicat, a spus oficialul.

Printre victimele rusești se numără „mii” de locotenenți și căpitani, „sute” de colonei și „mulți” generali, a spus oficialul.

SUA estimează că Rusia a angajat aproape 85% din armata sa în invazia Ucrainei.

UPDATE ORA 16:00

Rusia este „pe cale să se epuizeze” în Ucraina, afirmă șeful MI6

Șeful spionajului britanic, Richard Moore, a declarat că Rusia este „pe cale să se stingă” în Ucraina, într-un interviu acordat lui Jim Sciutto de la CNN.

„Rușilor le va fi din ce în ce mai greu să furnizeze forță de muncă, materiale în următoarele câteva săptămâni. Vor trebui să facă o pauză, iar asta le va da ucrainenilor ocazia de a riposta”, a declarat Moore, șeful MI6, în interviul, primul său interviu în afara Marii Britanii.

„(Putin) a suferit un eșec strategic în Ucraina”, iar forțele au pierdut 15.000 de vieți, a declarat Moore în marja Forumului de securitate Aspen, adăugând că este „probabil o estimare conservatoare”.

Cu toate acestea, Moore a spus că este foarte important pentru moralul ucrainenilor să demonstreze capacitatea lor de a riposta.

„Va fi un memento important pentru restul Europei că aceasta este o campanie pe care ucrainenii o pot câștiga. Pentru că suntem pe cale să intrăm într-o iarnă destul de grea”.

UPDATE ORA 15:00

Fermele ucrainene încearcă să strângă recolta în mijlocul incendiilor, minelor și atacurilor tancurilor

Deblocarea porturilor ucrainene este singura modalitate de a preveni o criză alimentară globală și de a salva producătorii agricoli ucraineni, a declarat Mykola Horbachov, președintele Asociației ucrainene a cerealelor.

Horbachov a vorbit la televiziunea ucraineană înainte de acordul așteptat vineri la Istanbul pentru a asigura coridoare sigure prin Marea Neagră pentru exporturile agricole ucrainene.

Rușii au furat aproximativ 500.000 de tone de cereale în teritoriile ocupate, iar aproximativ 1 milion de tone de cereale au rămas în silozurile aflate sub controlul ocupanților, a afirmat el, estimând că pierderile industriei agricole ucrainene din cauza războiului se ridică la aproximativ 20 de miliarde de dolari.

Horbachov a prognozat că recolta de cereale în actualul sezon va scădea cu 30-35%, ceea ce înseamnă aproximativ 70 de milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase, față de 106 milioane de tone în sezonul trecut. Și a mai spus că fermierii vor avea nevoie de ajutor pentru a putea desfășura următoarea campanie de însămânțare, care va începe peste 2 luni.

Cu toate acestea, recolta în Ucraina a luat avânt, a declarat vineri Ministerul ucrainean al Politicii Agrare. Regiunile Dnipropetrovsk, Nicolaev și Odesa au colectat fiecare peste un milion de tone de cereale din noua recoltă. Mazărea a fost treierată pentru mai mult de 59% din suprafață, iar rapița pentru o treime.

Acesta a precizat că cifrele din regiuni au arătat că o suprafață de 2,1 milioane de hectare a fost recoltată până în prezent.

UPDATE ORA 14:00

Ministrul rus al apărării va participa la ceremonia de încheiere a acordului privind cerealele din Turcia – Kremlin

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a călătorit în Turcia pentru a participa vineri la semnarea unui acord privind facilitarea exportului de cereale, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul unui briefing zilnic.

„Da, putem confirma că ministrul Apărării, Shoigu, a mers în Turcia. Putem confirma că se pregătește un acord care va fi semnat astăzi”, a declarat Peskov.

Întrebat despre importanța încheierii acestui acord pentru Rusia, Peskov s-a referit la declarația anterioară a președintelui Vladimir Putin despre criza alimentară.

„Președintele Putin a spus că, pe fondul crizei alimentare care se profilează, este foarte important să deblocăm rutele de aprovizionare către piețele mondiale – îngrășăminte, alimente și cereale”, a declarat Peskov.

UPDATE ORA 13:00

Autoproclamata Republică Populară Donețk va închide Google

Liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD) a declarat că accesul la Google va fi închis pe teritoriul acesteia.

„Am decis să blocăm Google pe teritoriul RPD”, a scris vineri Denis Pușilin pe contul său oficial de Telegram. „Asta este ceea ce trebuie să faci în orice societate cu infractori: să-i izolezi de ceilalți oameni”.

„Dacă Google încetează să-și facă politica criminală și se întoarce la curentul principal al legii, moralității și bunului simț, nu vor exista obstacole pentru activitatea sa”, a adăugat el.

Liderul așa-numitei RPD a continuat să acuze Google că face parte din eforturile de propagandă ucraineană și occidentală care vizează rușii și vorbitorii de limbă rusă.

„Propaganda inumană a Ucrainei și a Occidentului a depășit de mult timp toate granițele. Există o adevărată persecuție a rușilor, impunerea de minciuni și dezinformare”, a susținut el. „În fruntea tehnologiei informației se află căutarea Google, care promovează în mod deschis, la ordinul curatorilor săi din guvernul american, promovează

UPDATE ORA 12:00

UE vizează alte 54 de persoane și 10 entități, inclusiv o mare bancă rusă, din cauza agresiunii din Ucraina

Consiliul European a impus măsuri restrictive împotriva a 54 de persoane și 10 entități, inclusiv Sberbank, ca răspuns la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

„Introducem pe listă o altă mare bancă rusă, Sberbank, și o împiedicăm să efectueze tranzacții în afara Rusiei”, a declarat vineri șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

„De asemenea, adăugăm și alte persoane implicate în agresiunea neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, cum ar fi oficiali militari, clubul de motocicliști Nightwolves și actori de dezinformare”, a adăugat Borrell.

Această decizie se adaugă la pachetul de sancțiuni de „menținere și aliniere” adoptat joi de Consiliu.

Printre persoanele incluse pe listă se numără sirieni responsabili de recrutarea de mercenari care luptă în Ucraina alături de trupele rusești, a precizat Consiliul UE.

UPDATE ORA 11:00

Tirurile de artilerie rusești nu reușesc să mute liniile de front din Donețk, afirmă armata ucraineană

Forțele rusești nu au reușit să facă niciun progres pe teren în Donețk, în pofida trimiterii unui tir de artilerie și de rachete peste liniile de front, a declarat armata ucraineană.

Cele două zone în care luptele par a fi cele mai intense în regiunea de est a Ucrainei sunt imediat la vest de Lysychansk – care a căzut în mâinile rușilor la începutul lunii – și la sud de Bakhmut, unde încercările repetate ale Rusiei de a sparge apărarea ucraineană au cedat doar câțiva kilometri de teritoriu.

În Bakhmut: Forțele ucrainene continuă să apere un buzunar de teritoriu de aproximativ 30 de kilometri.

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a declarat vineri că rușii au bombardat aproximativ o duzină de așezări la sud și est de Bakhmut și au lansat un atac aerian în apropiere de Striapivka, la est de oraș.

Nordul Ucrainei: Statul Major General a precizat că tiruri sporadice de artilerie au continuat peste graniță în regiunile nordice Cernihiv și Sumy.

Sudul Ucrainei: Între timp, luptele s-au intensificat de-a lungul unei părți a frontierei dintre regiunile Nicolaev și Kherson, potrivit oficialilor ucraineni.

UPDATE ORA 10:00

Turcia spune că un acord pentru transportul de cereale ucrainene va fi semnat vineri

Un acord care să permită transportul în siguranță al cerealelor ucrainene din porturile blocate ale țării va fi semnat vineri la Istanbul, potrivit unui comunicat al Direcției de comunicare a Turciei.

Detaliile acordului emergent, mediat de Națiunile Unite și Turcia împreună cu Rusia și Ucraina, nu au fost încă divulgate, iar declarația Turciei a fost întâmpinată cu prudență de oficialii ucraineni.

Declarația a precizat că acordul va fi semnat la ora locală 16:30 (9:30 ET) de către părțile ucraineană și rusă, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan și secretarul general al ONU, António Guterres.

Ce spune acum ONU: Joi, purtătorul de cuvânt adjunct al secretarului general al ONU, Farhan Haq, a declarat că ONU încearcă să ajungă la un „acord care să permită ca alimentele și îngrășămintele ucrainene și rusești să ajungă pe piețele globale”. Deși niciun acord nu a fost oficializat, Haq a declarat în cadrul unui briefing că ONU este „plină de speranță” și va aștepta să „vadă ce se întâmplă” atunci când discuțiile vor fi reluate vineri.

Ce spun ucrainenii: Sunt așteptate mai multe discuții înainte ca acordul să fie semnat, a avertizat un oficial ucrainean de rang înalt. „În urma negocierilor, se poate semna un document care va conține obligațiile părților în ceea ce privește funcționarea în siguranță a rutelor de export în Marea Neagră”, a declarat joi Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe. Nikolenko a subliniat că delegația ucraineană „va susține doar acele decizii care vor garanta securitatea regiunilor sudice ale Ucrainei, pozițiile puternice ale forțelor armate ucrainene în Marea Neagră și exportul în siguranță al produselor agricole ucrainene pe piețele mondiale”.

UPDATE ORA 08:00

Zelenski spune că Ucraina are un „potențial semnificativ de a avansa pe câmpul de luptă

Președintele Ucrainei a declarat că echipa sa de securitate națională consideră că avem un potențial semnificativ pentru avansarea forțelor noastre pe front și pentru provocarea de noi pierderi semnificative ocupanților.

Zelensky a vorbit în mesajul său video zilnic după ce s-a întâlnit cu șefii serviciilor de informații, cu comandantul forțelor armate și cu miniștrii de interne și de apărare.

Am definit sarcini în unele zone tactice pentru a ne consolida pozițiile. Și, de asemenea, am lucrat temeinic la chestiunea dotării trupelor cu armament modern – intensitatea atacurilor asupra inamicului încă trebuie să fie crescută, a declarat Zelenski.

UPDATE ORA 07:00

O adevărată lovitură pentru Putin: În jur de 15.000 de soldați ruși, uciși în Ucraina

,,Și nu vorbim aici despre tineri din clasa de mijloc din Sankt Petersburg sau Moscova. (…) Aceştia sunt copii săraci din Rusia rurală, provin din oraşe muncitoare din Siberia şi sunt în mare parte din minorităţi etnice. Sunt carnea lui de tun”, a spus Richard Moore, şeful Serviciului de Informaţii Externe al Marii Britanii.


Institutul pentru Studiul Războiului susține că, așa cum se desfășoară ostilitățile pe front în acest moment, forțele rusești nu vor reuși să avanseze prea mult în săptămânile următoare. Think tankul american precizează că Rusia a efectuat atacuri la sol limitate în regiunea Herson, la est de Siversk și la sud de Bakhmut.

De asemenea, rușii au efectuat un atac nereușit, la sol, la nord de Harkov. ISW sugerează că ritmul operațional actual al Rusiei nu diferă semnificativ de operațiunile sale dinaintea declarării unei pauze oficiale în campania militară și că, cel mai probabil, forțele ruse nu vor reuși facă prea mari progrese în perioada următoare.

UPDATE ORA 06:00

Ankara susține că vineri ar urma să fie semnat de către Ucraina, Rusia, Turcia și reprezentantul ONU un acord privind reluarea exporturilor de cereale la Marea Neagră. Acordul va fi redactat de către părțile implicate în negocieri și semnat la Palatul Dolmabahce, în jurul orei 1.30 pm, ora locală, potrivit The Guardian care citează președinția turcă.

UPDATE ORA 05:00

Zelenski: Primul rezultat real al vizitei primei doamne în SUA – un proiect de rezoluţie cu privire la recunoaşterea acţiunilor Rusiei în Ucraina ca genocid

Rezoluţia menţionează că acţiunile Rusiei în Ucraina, care includ deportarea forţată în Rusia şi uciderea ţintită a civililor ucraineni în timpul atrocităţilor în masă sunt genocid împotriva poporului Ucrainei. Senatorii au prezentat rezoluţia la scurt timp după ce Olena a rostit un discurs în Congresul SUA.

UPDATE ORA 04:00

Armata rusă a început să intre în panică

Această opinie a fost exprimată de Mykhaylo Podolyak, consilier al șefului biroului prezidențial ucrainean.

,,Armata rusă, de îndată ce am primit HIMARS, a început să intre în panică (https://bit.ly/3z12sN7). Sunt atacate centrele logistice și centrele de muniții, sunt atacate centrele de decizie tactică. Cu alte cuvinte, toate acestea provoacă panică (pentru ocupanții ruși – UNIAN), iar oamenii de pe teren simt totul. Ei înțeleg că totul va fi diferit”, a explicat Podolya.

UPDATE ORA 03:00

SUA salută „acordul de principiu” privind transportul cerealelor ucrainene

Statele Unite salută „acordul” intermediat de ONU şi Turcia între Rusia şi Ucraina pentru a permite transportul în siguranţă al cerealelor ucrainene din porturile blocate, dar se concentrează pe „tragerea la răspundere a Rusiei pentru implementarea acestui acord şi pentru a permite cerealelor ucrainene să ajungă pe pieţele mondiale”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

UPDATE ORA 02:00

Zelenski susţime că Ucraina are „un potenţial semnificativ” de a avansa pe câmpul de luptă

Preşedintele ucrainean  a declarat că echipa sa de securitate naţională consideră că „avem un potenţial semnificativ pentru avansul forţelor noastre pe front şi pentru a provoca noi pierderi semnificative ocupanţilor”.

Zelenski a vorbit în mesajul său video zilnic după întâlnirea cu şefii serviciilor de informaţii, comandantul forţelor armate şi miniştrii de Interne şi Apărare.

,,Am definit sarcini în unele zone tactice pentru a ne consolida poziţiile. Şi am rezolvat, de asemenea, temeinic problema furnizării trupelor cu arme moderne – intensitatea atacurilor asupra inamicului încă trebuie să fie crescută„, a spus Zelenski. 
 

UPDATE ORA 01:00

Serghei Lavrov se va adresa duminică Ligii Arabe la  Cairo 

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov se va întâlni cu şeful Ligii Arabe Ahmed Aboul Gheit şi cu reprezentanţii celor 22 de naţiuni care alcătuiesc blocul panarab, potrivit Agence France-Presse.

Marţi, preşedintele iranian Ebrahim Raisi a găzduit un summit la care au participat omologii săi din Rusia şi Turcia, Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Un acord pentru reluarea exporturilor de cereale din Marea Neagră ale Ucrainei este așteptat să fie semnat vineri de Ucraina, Rusia, Turcia și Națiunile Unite.

Acordul va fi pus în scris de către părți și semnat la birourile Palatului Dolmabahce la ora 13.30 GMT, a anunțat biroul președintelui turc, Recep Tayyip Erdoğan.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, a adăugat: ,,Pe scurt, ar putea fi semnat un document care va obliga părțile să [asigure] funcționarea în siguranță a rutelor de export în Marea Neagră”.