• Președintele ucrainean Volodimir Zelenski caută o oportunitate de a discuta direct cu președintele chinez Xi Jinping.
  • Trei nave încărcate cu cereale au primit permisiunea de a părăsi porturile ucrainene, la câteva zile după ce prima navă încărcată cu cereale a părăsit țara de la invazia Rusiei.
  • Amnesty International acuză Ucraina că și-a amplasat trupele în zone rezidențiale.

ORA 23:00

Președintele rus Vladimir Putin și președintele turc Recep Tayyip Erdoğan au convenit că Turcia va plăti Rusiei în ruble pentru livrările parțiale de gaz.

Discuțiile bilaterale, care au avut loc vineri la Soci, au durat peste patru ore.

,,În procesul negocierilor, președinții au convenit că vor începe plata în ruble pentru livrările parțiale de gaz”, a declarat vicepremierul rus Alexander Novak pentru jurnaliști după întâlnire.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

,,Vorbim despre trecerea la monedele naționale, iar în prima etapă, o parte din livrări vor fi plătite în ruble rusești. Și aceasta este cu adevărat o nouă etapă, noi oportunități, inclusiv pentru dezvoltarea relațiilor noastre monetare și financiare”, a declarat Novak.

ORA 22:00

Agenția nucleară ucraineană a declarat că rachetele rusești au avariat o parte a unei centrale nucleare gigantice controlate de Rusia, dar că nu a existat nici o scurgere de radiații.

Enerhoatom a declarat că o unitate de azot-oxigen și o linie electrică de înaltă tensiune au fost avariate la centrala Zaporizhzhia – cea mai mare din Europa din sudul Ucrainei.

Oficialii locali numiți de Rusia au acuzat anterior Ucraina de bombardamente.

Ucraina acuză, de asemenea, forțele rusești că au tras cu rachete asupra zonelor civile de pe amplasament, folosind ,,tactici de teroare”.

,,În fiecare dimineață ne trezim și vedem că au lovit doar case rezidențiale”, a declarat pentru BBC un om de afaceri local.

ORA 21:00

Ucraina încearcă să construiască legături mai strânse cu Africa, în special în ceea ce privește securitatea alimentară, afirmă Zelenski

Ucraina își ,,schimbă” politica față de Africa, încercând să extindă legăturile cu țările africane, a anunțat joi președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

,,Noi, în Ucraina, schimbăm această politică. Vrem să ne extindem legăturile. Este foarte important pentru noi. De asemenea, ne străduim să găsim diferite domenii pentru investiții”, a declarat Zelenski.

Zelenski a mai adăugat că Ucraina este ,,pregătită să fie un garant al securității alimentare în țările africane”.

,,Cred că continentul african este un teritoriu subestimat, țări subestimate și potențialul oamenilor. Pentru că știu cât de subestimată este regiunea noastră și poporul nostru”, a spus Zelenski.

ORA 20:00

Acuzată de Zelenski, Amnesty ,,își susține pe deplin” raportul: Nu justificăm numeroasele încălcări ale dreptului umanitar de către Rusia.

Amnesty International a declarat vineri că a susținut pe deplin un raport care acuză armata ucraineană că a pus în pericol civilii în rezistența sa la invazia rusă prin instalarea de infrastructură militară în zone populate, raport care a fost respins în mod categoric de Kiev, potrivit AFP.

ORA 19:00

În inima Donbasului, un grup de opt foști militari occidentali foarte experimentați oferă un curs intensiv de pregătire de 10 zile pentru 40 de noi recruți ucraineni care au fost scoși direct din lupte, potrivit The Guardian.


Ucraina spune că bombardamentele rusești au lovit o linie electrică la centrala nucleară Zaporojie din sud-estul Ucrainei.

Energoatom, compania ucraineană de stat pentru energie nucleară, a anunțat că o linie electrică de înaltă tensiune de la centrală a fost lovită vineri de bombardamentele rusești, dar că centrala funcționează în continuare și că nu au fost detectate descărcări radioactive.

Centrala nucleară Zaporojie se află pe teritoriul controlat de Rusia.

Anunțul a fost făcută la scurt timp după ce administrația instalată de Rusia în orașul ucrainean ocupat Enerhodar a declarat că liniile electrice de la centrală au fost avariate de un atac ucrainean.

ORA 18:00

Discuțiile dintre Putin și Erdogan au durat trei ore, s-au terminat.

Erdogan vrea să ia lecții despre război de la Putin. Cei doi lideri vorbesc despre o nouă operațiune militară.


Cel puțin 10 persoane au fost rănite în urma unor noi atacuri lansate vineri de către forțele ruse în două cartiere din Nikolaev, spune guvernatorul regiunii, Vitaliy Kim, citat de The Kyiv Independent.

El susține că în urma bombardamentelor, lansate din direcția Herson, ar fi fost uciși civili, fără a da însă detalii, precizând că operațiunile de salvare sunt în curs.

ORA 17:00

La întâlnirea de la Soci, Vladimir Putin i-a mulțumit omologului său rus Recep Tayyip Erdogan pentru rolul Turciei în reluarea transporturilor de cereale ucrainene.

Livrările au început deja, vreau să vă mulțumesc pentru acest lucru și pentru faptul că, în același timp, a fost luată o decizie privind aprovizionarea neîntreruptă cu alimente și îngrășăminte rusești către piețele mondiale”, a susținut Putin, citat de The Guardian.


Uniunea Europeană a coordonat evacuarea a aproximativ 1.000 de pacienţi ucraineni care au nevoie de îngrijiri urgente către spitale din 18 state membre, de la începutul invaziei ruse, a declarat, vineri, Miriam Garcia Ferrer, purtător de cuvânt al Comisiei UE, citată de CNN. ”Comisia este pregătită să continue coordonarea acestei asistenţe”, a spus ea.


Unul din patru pacienți din orașul ocupat de ruși Mariupol moare în spital din cauza lipsei de medicamente și personal specializat, susține consilierul primarului din Mariupol, Petro Andriuşcenko, citat de agenția ucraineană de presă Ukrinform.

Potrivit lui Andriuşcenko, pentru a asigura condiţii ,,normale” pentru militarii ruşi răniţi pe front, civilii sunt ţinuţi pe holurile spitalelor, a scris vineri consilierul pe canalul său de Telegram.

Din lipsă de personal, aceştia sunt abandonaţi, ceea ce duce la o mortalitate foarte mare.

Consilierul primarului a mai remarcat că în cea mai gravă situaţie sunt pacienţii dependenţi de insulină, care o primesc o dată pe săptămână dacă sunt norocoși.

Comisia Europeană contrazice Rusia în cazul turbinei gazoductului Nord Stream. Executivul comunitar a anunțat vineri că sancţiunile impuse Rusiei nu vor împiedica trimiterea la Moscova a turbinei Siemens Energy, necesară pentru creşterea capacităţii gazoductului Nord Stream, prin care gazul rusesc ajunge în Germania şi care în prezent funcţionează la doar 20% din capacitate, relatează agenţia EFE.

ORA 16:00

Papa Francisc s-a întâlnit, vineri, cu mitropolitul Antonie, al doilea cel mai puternic lider al Bisericii Ortodoxe Ruse, înaintea unui summit aşteptat luna viitoare cu patriarhul Chiril l Rusiei, un susţinător al războiului din Ucraina, scrie Reuters.

Vladimir Putin l-a primit, vineri, la Soci, pe omologul său rus Recep Tayyip Erdogan, la aproximativ două săptămâni de la întâlnirea din Teheran, în urma căreia a fost anunțattă încheierea acordului internațional pentru realuarea exporturilor de cereale ucrainene.Se așteaptă ca agenda discuțiilor să fie dominată de Ucraina și Siria.

Cei doi lideri nu au programată o conferință de presă comună.

Înaintea întâlnirii cu Putin, Erdogan a spus că întâlnirile dintre delegațiile turce și ruse au fost fructuoase și că va discuta cu omologul său rus despre evoluțiile din Siria.

Autoritățile din Nikolaev vor impune o interdicţie de circulaţie neobişnuit de lungă de vineri noapte până luni dimineaţă, în contextul în care autorităţile încearcă să-i identifice pe localnicii care colaborează cu Rusia, a anunţat guvernatorul regiunii, citat de Reuters.


Există informații despre o posibilă provocare din partea armatei ruse, care intenționează să provoace un dezastru ecologic și uman prin bombardamente.

Localnicii raportează explozii continue.

Începând cu ora 14:50, rușii au început să bombardeze centrala nucleară Zaporizhzhya din Energodar cu tunuri și rachete de artilerie pentru a justifica conectarea centralei la rețeaua electrică rusă. Angajații ucraineni ai uzinei nu au voie să părăsească teritoriul. Pe teritoriul uzinei, rușii se deplasează cu măști de gaze și costume de protecție chimică. Angajații aduși de ruși (probabil angajați ai Rosatom) sunt evacuați de urgență.


Rata mortalității în Mariupol a crescut administrația orașului

Motivul este o creștere bruscă a incidenței infecțiilor. Ocupanții au raportat 17 cazuri de infecții intestinale acute (jumătate dintre ele la copii). Cu toate acestea, situația este, fără îndoială, gravă – până la 30 de persoane mor zilnic în oraș. Există, de asemenea, o amenințare de răspândire a holerei.

ORA 15:00

Serviciul de Securitate al Ucrainei îl notifică pe fostul șef adjunct al SBU cu privire la suspiciunea de abuz de putere. De asemenea, a fost suspectat că a adus atingere vieții unui agent de ordine publică

Potrivit anchetei, acesta a furnizat serviciilor speciale rusești informații confidențiale și foarte confidențiale despre situația militară și politică din țară.

Agenții SBU l-au reținut pe suspect la începutul unei invazii pe scară largă a Federației Ruse.


Cu toate acestea, numele suspectului nu a fost încă dezvăluit.

Jumătate din țările G20 nu susțin sancțiunile occidentale împotriva Rusiei și se opun izolării – Bloomberg.

Aceasta este realitatea incomodă pe care secretarul Blinken a întâlnit-o în timpul turneului său de trei ani în Asia și Africa: o mare parte a lumii nu este pregătită să urmeze eforturile SUA și ale Europei de a izola Rusia.

Vladimir Putin a semnat un decret privind aplicarea unor măsuri economice speciale în sectorul financiar și în cel al combustibilului-energiei în legătură cu acțiunile neprietenoase ale unor state străine și organizații internaționale.


Între timp, președintele turc Erdogan a sosit la Soci pentru discuții cu Putin.


Alți trei transporturi de cereale au părăsit porturile ucrainene de la Marea Neagră

Ministerul turc al Apărării a anunțat că două nave au părăsit Chornomorsk și una la Odesa. Potrivit centrului comun de coordonare din Istanbul, în care lucrează împreună angajați ruși, ucraineni, turci și ONU, cargourile au încărcat un total de 58.000 de tone de porumb.

Transporturile fac parte din acordul dintre Ucraina și Rusia de reluare a exporturilor de cereale. Turcia și ONU au intermediat compromisul în baza căruia Rusia încetează blocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră. Un prim cargou de cereale a părăsit Odesa la începutul acestei săptămâni.

ORA 14:00

Colaboraționiștii ucraineni – lideri la furt de grâne

Serviciul de Securitate al Ucrainei a identificat colaboraționiștii care au contribuit la furtul masiv de cereale ucrainene de către Rusia.

Yeven Balytskyi, fost deputat din regiunea Zaporojie, Oleksandr Saulenko, numit de ocupanții ruși drept împuternicit al lor în Berdiansk, și Volodymyr Stelmachenko, desemnat responsabil pentru portul Berdiansk, au condus „captura” de cereale ucrainene.

Rusia a furat peste 650.000 de tone de cereale în valoare totală de 200 de milioane de dolari, din zonele ocupate de armata lui Putin în provinciile Herson și Zaporojie.

Pentru a transporta cerealele, Rusia a folosit până la 15 nave, inclusiv unele înmatriculate în Siria.


Canada va trimite până la 225 de instructori pentru a antrena trupe ucrainene în UK. Primii instructori vor sosi săptămâna viitoare.


Ucraina ridică restricții de pe piața activelor mobiliare

De luni, 8 august, Comisia Națională a Valorilor Mobiliare și a Pieței de Valori (NCSCFR) din Ucraina înlătură aproape toate restricțiile care au fost introduse la 24 februarie 2022 asupra operațiunilor pe piața de capital și pe bursa de mărfuri.

Agresiunea armată a Rusiei și introducerea legii marțiale în Ucraina au impus proceduri speciale, astfel că tranzacțiile pe piețele de capital și pe bursele de mărfuri au fost controlate manual, în ultimele cinci luni.

Restricțiile au fost introduse pentru a rezista la reacțiile de panică care pot duce la prăbușire piețelor și la privarea lor de posibilitatea funcționării depline în viitor, precum și pentru a păstra datele și drepturile de proprietate. Ulterior, „înghețarea” piețelor de valori din Ucraina a făcut posibilă identificarea activelor legate de agresori – Federația Rusă și Republica Belarus și limitarea capacității unor companii afiliate acestora de a face afaceri în Ucraina.

ORA 13:00

Rusia are în Marea Neagră patru nave cu rachete Kalibr

Flota rusă menține în Marea Neagră patru nave purtătoare de rachete Kalibr, cu o încărcătură maximă de 24 de rachete.

Alte cinci nave de război capabile să transporte rachete de croazieră Kalibr sunt menținute de Rusia în Marea Mediterană.


Ucraina se pregătește de revanșă

Amenințarea unei contra-ofensive ucrainene și slăbirea efectivelor ruse permit Ucrainei să modeleze în mod activ cursul războiului, pentru prima dată de la declanșarea invaziei ruse în 24 februarie a.c., susțin analiști ai Institutului pentru Studierea Războiului – think thank din SUA.


Japonia trimite Ucrainei noi echipamente pentru apărare

Ministerul japonez al apărării va furniza Ucrainei zeci de drone de supraveghere și mai multe autovehicule speciale pentru transportul personalului și al alimentelor.

ORA 12:00

Lavrov despre condamnarea baschetbalistei Brittney Griner în Rusia: Suntem gata să discutăm despre un schimb de prizonieri.


Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că alți 150 de soldați ruși au fost uciși în ultimele 24 de ore, ridicând numărul total al pierderilor de trupe rusești la 41.650.

The Guardian nu a putut verifica independent această cifră, iar estimările serviciilor de informații occidentale sugerează că numărul victimelor rusești ar putea fi de aproximativ jumătate din acest număr.

ZSU a eliminat două unități BK rusești, patru baze și un sediu ZSU în weekend, a declarat Serhiy Bratchuk, directorul ODVU.

Zokrema, grevele au început:

▪️Bază și un pod de cale ferată lângă Kherson
▪️Bază în regiunea Donețk
▪️Stambulism în zona Chornobavka din regiunea Kherson
▪️BC-uri și baze în zona Novoї Kakhovka din regiunea Kherson

ORA 11:00

Ieri, un tribunal rus a condamnat-o pe jucătoarea de baschet americană Brittney Griner pentru acuzații de trafic de droguri, condamnând-o la nouă ani de închisoare și la o amendă de 1 milion de ruble, într-un verdict cu încărcătură politică ce se așteaptă să conducă la un schimb de prizonieri cu SUA.

Președintele SUA, Joe Biden, a emis o declarație în urma condamnării lui Griner, în care a calificat detenția acesteia drept inacceptabilă și a cerut să fie eliberată.

Acum, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a confirmat că Rusia ar fi dispusă să discute un schimb de prizonieri, dar nu în mod public.

ORA 10:00

ONU desfășoară o misiune de anchetă ca răspuns la solicitările Rusiei și Ucrainei, după ce 53 de prizonieri de război ucraineni au fost uciși într-o explozie la o cazarmă din Olenivka, controlată de separatiști. Națiunile beligerante s-au acuzat reciproc de comiterea atacului.

Ucraina susține că a fost o operațiune specială pusă la cale în prealabil de Kremlin și executată de mercenari ruși din Grupul Wagner. Cu toate acestea, Ministerul rus al Apărării susține că armata ucraineană a folosit rachete furnizate de SUA pentru a lovi închisoarea.

ORA 09:00

Opt persoane au fost ucise și patru au fost rănite joi în bombardamentele artileriei ruse în orașul Torețk din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional. Bombardamentul a lovit o stație de transport public în care se adunaseră oameni, a scris pe Telegram guvernatorul pentru această zonă, Pavlo Kyrylenko. Trei copii se numără printre răniți, a precizat el.

ORA 08:00

Vladimir Putin se va întâlni vineri cu președintele Turciei Recep Tayyip Erdoğan, discuțiile urmând să fie axate pe războiul din Ucraina și Siria, relatează The Guardian.


O echipă de inspectori din Turcia a început vineri să verifice o navă de marfă înainte de a pleca pentru a colecta cereale din portul ucrainean Chornomorsk, în baza acordului de reluare a exporturilor de cereale ucrainene, a declarat Ministerul turc al Apărării.

Ministerul a publicat pe Twitter fotografii care arată echipa de inspecție urcându-se pe o barcă pentru a se îndrepta către nava de marfă, sub pavilionul Barbados, ancorată în Marea Neagră, chiar la nord de strâmtoarea Bosfor din Istanbul.


Trupurile neînsuflețite ale civililor uciși zac în continuare pe străzile din Mariupol, potrivit consilierului primarului Petro Andriushchenko citat de Nexta.

ORA 07:00

Oraşul Harkov este sub asediu

„Pavlovo Pole este o zonă fără nicio infrastructură militară. Acesta este un alt act de distrugere şi intimidare a cetăţenilor din Harkov. Clădiri rezidenţiale, instituţii de învăţământ au fost avariate, salvatorii găsesc focoase neexplodate. Ferestrele au fost sparte în multe apartamente. Există rapoarte despre schije care au zburat în apartamentele cetăţenilor”, se arată în ultimul raport al autorităţilor locale, citat de Mediafax.

ORA 06:00

Amnesty International acuză Ucraina că și-a amplasat trupele în zone rezidențiale

Grupul pentru drepturile omului Amnesty International a acuzat joi Ucraina că a pus în pericol civilii prin amplasarea trupelor în zone rezidențiale în timpul invaziei rusești, într-un raport pe care Kievul l-a calificat drept propagandă și dezinformare rusească, potrivit The Jerusalem Post.

Președintele Volodimir Zelenski a condus denunțurile aprige ale Ucrainei cu privire la declarațiile Amnesty, acuzând grupul de complicitate la ceea ce el a numit atacurile neprovocate ale Rusiei asupra Ucrainei. Grupul pentru drepturile omului, a spus el, „încearcă să transfere responsabilitatea de la agresor la victimă”.

Lucrătorii Amnesty au fost martorii forțelor ucrainene care au „stabilit baze și au operat sisteme de armament” în unele zone rezidențiale populate în timpul vizitelor efectuate în mai multe zone de pe linia frontului din estul și sudul Ucrainei între aprilie și iulie, se arată în raport.

„Am documentat un model de forțe ucrainene care pun în pericol civilii și încalcă legile războiului atunci când operează în zone populate”, a declarat Agnès Callamard, secretarul general al Amnesty International, citată în raport, potrivit aceeași sursă.

Ea a cerut guvernului ucrainean să se asigure că forțele sale sunt amplasate departe de zonele populate sau ca toți civilii să fie evacuați mai întâi din zonele respective.

ORA 05:00

Bilanţ distrugeri:

Armata ucraineană a eliminat două unităţi de artilerie ruseşti, patru baze şi un sediu al comandamentului central rus, a declarat Serhiy Bratchuk, directorul ODVU, potrivit Mediafax.

O bază militară şi un pod de cale ferată lângă Herson.

O bază în regiunea Doneţk.

O unitate de artilerie în zona Chornobavka din regiunea Herson.

Unităţi de artilerie şi baze în zona Novoї Kakhovka din regiunea Herson.

ORA 04:00

NATO pune presiune pe Ucraina: „Rusia nu trebuie să câştige războiul”

Ucraina a fost forţată să cedeze din teritoriu în estul ţării. Trupele sale nu au făcut faţă ofensivei ruseşti şi au fost nevoite să se retragă.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a apărat armata, despre care susţine că se va regrupa pentru atacuri viitoare, potrivit Mediafax.

Armata ucraineană a respins cu succes două atacuri ruseşti asupra aşezării strategice Pisky. Ucraina şi-a petrecut ultimii opt ani fortificând poziţiile defensive din Pisky, considerată ca o zonă tampon între Doneţk şi rebelii susţinuţi de ruşi.

Secretarul general al NATO nu este impresionat de strategia Ucrainei şi afirmă, cu îngrijorare, că sunt necesare măsuri urgente pentru ca Moscovei să nu i se permită să câştige războiul, potrvit Reuters.

„Este în interesul nostru ca această politică agresivă promovată de Moscova să nu reuşească. NATO şi ţările sale membre ar putea fi nevoite să sprijine Ucraina cu arme şi asistenţă pentru o lungă perioadă de timp”, a declarat Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul unui discurs susţinut în ţara sa natală, Norvegia.

Pe fondul temerilor unor politicieni occidentali că ambiţiile Rusiei s-ar putea extinde dincolo de Ucraina, Stoltenberg avertizează: „Dacă preşedintele Putin se gândeşte să facă ceva similar unei ţări NATO, aşa cum a făcut cu Georgia, Moldova sau Ucraina, atunci toată NATO va fi implicată. Forţa de răspuns va fi imediată şi alianţa va copleşi expansiunea rusă”

ORA 03:00

Alte trei nave care transportă cereale au fost autorizate să plece din Ucraina

Trei nave încărcate cu cereale au primit permisiunea de a părăsi porturile ucrainene, la câteva zile după ce prima navă încărcată cu cereale a părăsit țara de la invazia Rusiei, în cadrul unui acord obținut cu greu pentru a elibera peste 20 de milioane de tone de provizii din Ucraina, potrivit The New York Times.

Navele sunt așteptate să plece vineri dimineață, dacă vremea va permite, se arată în comunicat. Conform înțelegerii, prima lor oprire se va face în apele turcești, pentru o inspecție comună a echipelor.

ORA 02:00

Soldații ucraineni de pe front resping forțele rusești cu ajutorul armelor grele americane

Rusia a bombardat joi mai multe orașe-cheie din Ucraina, inclusiv Harkov. Al doilea oraș ca mărime al țării a fost sub focul inamicului încă din prima zi a invaziei, apropierea sa de graniță făcându-l o țintă ușoară pentru Rusia, potrivit PBS News Hour.

Dar armele occidentale recent livrate ajută Ucraina să încetinească avansul rusesc.

ORA 01:00

Rusia pretinde că a capturat o poziție cheie în Donbas

Forțele rusești și cele aliate susțin că au înregistrat progrese semnificative în campania lor în curs de consolidare a controlului asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei, potrivit The National Interest.

Trupele aparținând Republicii Populare Donețk (RPD), formațiune separatistă aliniată cu Rusia, au anunțat, la începutul acestei săptămâni, că au capturat o mină în apropierea orașului Avdiivka, aflată într-o poziție strategică.

„Unitatea noastră a capturat complet mina”, a declarat un luptător al RPD într-o înregistrare video, potrivit Wall Street Journal, citat de aceeași sursă.

Luptătorul RPD ar fi adăugat că Avdiivka, situat la mai puțin de un kilometru și jumătate de mină, este următorul în avansul Rusiei. Armata rusă a declarat că a provocat pierderi semnificative forțelor ucrainene în zona Avdiivka și în alte câteva situri din provincia Donețk.

Înalți oficiali ucraineni au confirmat parțial câștigurile raportate de Rusia.

Președintele Volodimir Zelenski a descris poziția forțelor ucrainene în estul Ucrainei ca fiind „infernală”, menționând că Rusia are avantajul în est.

„Este adevărat că nu putem sparge complet avantajul armatei ruse în materie de artilerie și efective, iar acest lucru se simte clar în bătălii, în special în Donbas”, a declarat el.

Înaltul oficial militar ucrainean, Oleskiy Gromov, a declarat reporterilor că trupele ucrainene au fost forțate să se retragă din mina și regiunea Semigorye în direcția Bakhmut, o locație ucraineană cheie, așezată pe axa Sloviansk-Kramatorsk.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat, săptămâna aceasta, că forțele ruse și cele aliate cu Rusia au capturat o serie de locații mai mici din estul Ucrainei, inclusiv mai multe așezări de la periferia orașului Bakhmut. Unele dintre avansurile teritoriale revendicate de Rusia, cum ar fi în cazul satului Berestove, sunt contestate de rapoartele ucrainene.

Sloviansk și Kramatorsk sunt două dintre ultimele mari bastioane ucrainene din regiunea Donbas. Forțele ruse au mobilizat zeci de grupuri tactice de batalioane în direcția Sloviansk după ce au cucerit orașele gemene Severodonețk și Lisichansk la începutul acestei veri.

Rusia urmărește să controleze în totalitate regiunea Donbas, care cuprinde provinciile vecine Donețk și Lugansk, ca parte a ceea ce Kremlinul numește „operațiunea sa militară specială” în Ucraina.

ORA 00:00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski caută o oportunitate de a discuta direct cu președintele chinez Xi Jinping

Potrivit lui Zelenski, există mai multe subiecte pe care dorește să le discute cu președintele chinez, iar cel mai important este cel al legăturilor economice dintre China și Rusia.

Zelenski consideră că Republica Chineză dispune de pârghii economice pentru a pune presiune asupra Federației Ruse.