• Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și-a exprimat părerea la revendicările și contrarevendicările privind partea care a bombardat zonele din jurul și de la centrala nucleară Zaporizhzhia.
  • Astăzi, ocupanții au creat o altă situație extrem de riscantă pentru toată lumea din Europa – au tras asupra centralei nucleare din Zaporizhzhia, de două ori într-o singură zi”, a declarat Zelenski în mesajul său video zilnic.
  • Aceasta este cea mai mare centrală nucleară de pe continentul nostru. Și orice bombardare a acestei instalații este o crimă deschisă, nerușinată, un act de teroare”, a adăugat el.

UPDATE ORA 24:00

Rusia s-a declarat sâmbătă ,,profund îngrijorată” de schimburile de focuri dintre armata israeliană şi Jihadul Islamic palestinian în Fâşia Gaza, chemând ambele părţi la reţinere, relatează France Presse.

Mesajul principal al președintelui Volodymyr Zelenski:

▪️ Aș dori în primul rând să aduc un omagiu tuturor luptătorilor noștri, care se descurcă extrem de bine – și în cele mai fierbinți puncte ale frontului, cu un efort cu adevărat supraomenesc – pentru a învinge inamicul. Pe parcursul acestui an, forțele armate ucrainene și serviciul nostru de informații au obținut rezultate semnificative în distrugerea logisticii armatei ruse și a bazelor invadatorilor.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII
CE „MIAU” FĂCUT...

▪️Reluarea exporturilor noastre maritime a fost posibilă datorită soldaților noștri – toți cei care au apărat Odessa și au asigurat retragerea lui Zmijnyj.

▪️ Mulțumesc partenerilor – tuturor celor care aprovizionează Ucraina cu armele de care are nevoie. În special, în acest an a fost convenit un pachet major de sprijin din partea Statelor Unite, inclusiv muniție pentru Haimars.

▪️ Pe parcursul anului, oportunitățile Ucrainei pe dimensiunea africană s-au extins considerabil – au existat noi contacte cu lideri de state și comunicare cu jurnaliștii. Vom continua această activitate săptămâna viitoare – este planificată o altă serie de discuții.

▪️ Situația din jurul centralei nucleare din Zaporizhia se agravează semnificativ. Teroriștii ruși au devenit primii din lume care folosesc o centrală nucleară pentru teroare. Cel mai mare din Europa! Haideți să atragem atenția lumii asupra acestui lucru și să facem presiuni pentru noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru crearea acestei amenințări globale.

▪️ Noi sancțiuni sunt impuse în acest an de Canada și Statele Unite. Elveția a luat o decizie importantă de a sprijini pachetul de sancțiuni rămas în vigoare al UE.

▪️ Trei luni de muncă a celor de la UNITED24 au fost sintetizate în acest an. Peste 6 miliarde de grivne au fost colectate pentru alimente, echipamente medicale și achiziționarea de ambulanțe. Primul utilaj pentru acoperișuri este deja în funcțiune. A fost mobilizată asistență din peste o sută de țări.

▪️ Una dintre cele mai solicitante activități pentru septembrie și toamnă este implementarea Planului nostru de redresare rapidă. Ce trebuie făcut pe teritoriul retras de la inamic pentru a oferi oamenilor condiții pentru o viață normală și pentru a se pregăti pentru sezonul de toamnă-iarnă. În total, 1.060 de așezări au fost deja relocate.

UPDATE ORA 23.00

Peste 2.000 de civili au fost evacuați din regiunea Donețk într-o săptămână.

Potrivit Ministerului Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar al Ucrainei, printre cei evacuați s-au numărat femei, copii, vârstnici și persoane cu dizabilități.

Pe 30 iulie, viceprim-ministrul Iryna Vereșciuk a declarat că 200.000 de civili trebuie evacuați din regiunea Donețk. Evacuarea obligatorie din regiunea Donețk a început pe 2 august.

UPDATE ORA 22.00

Avertismentul Kievului: Rușii vor continua bombardamentele de la centrala nucleară Zaporojie.

UPDATE ORA 21.00

O navă cu pavilion străin a sosit sâmbătă în Ucraina pentru prima dată de la începutul războiului în februarie și va fi încărcată cu cereale, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov citat de Reuters. Scriind pe Facebook, el a spus că nava, sub pavilion Barbados, Fulmar S, se afla în portul ucrainean Ciornomorsk.

UPDATE ORA 20.00

Capitalul privat pleacă din Rusia, masiv

Potrivit Băncii Centrale a Rusiei, ieșirile de capital în 2022 s-ar putea ridica la 246 de miliarde de dolari, adică de peste trei ori mai mult comparativ cu 2021. Ieșirile nete de capital din Rusia au crescut la 64,2 miliarde de dolari în primul trimestru al anului 2022, comparativ cu 17,5 miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului trecut.

Și pentru 2023, prognoza este sumbră. 125 de miliarde de dolari sunt așteptate să părăsească Rusia, anul viitor.


Rușii fac război cu aproape un miliard de dolari pe zi

Analiști militari americani estimează că Rusia are cheltuieli de cel puțin 900 de milioane de dolari, pe zi, pentru susținerea așa-zisei „operații militare speciale” din Ucraina.

Veterani ai Forțelor pentru Operații Speciale ai SUA au estimat că nota de plată zilnică de aproape un miliard de dolari include plățile către militari, muniția, dar și cheltuielile de înlocuire sau reparare a echipamentului militar pierdut ori deteriorat.


Guvernul rus elimină în mod selectiv cifrele nefavorabile din statisticile date publicității

Datele economice publicate de Kremlin devin din ce în ce mai parțiale și incomplete.

Executivul de la Moscova a oprit de la publicare un număr tot mai mare de statistici-cheie care, înainte de război, erau actualizate lunar, inclusiv toate datele despre comerțul exterior.

Printre acestea se numără:

  • statisticile referitoare la exporturi și importuri, în special cu Europa;
  • date privind producția lunară de petrol și gaze;
  • cantități de export de mărfuri;
  • intrările și ieșirile de capital;
  • situațiile financiare ale marilor companii, care erau publicate în mod obligatoriu de către companii;
  • datele Băncii Centrale a Rusiei privind masa monetară;
  • date privind investițiile străine directe;
  • date privind împrumuturile externe și țara de proveniență a acestora;
  • alte date privind de disponibilitățile de creditare.

UPDATE ORA 19.00

Rusia ascunde dezastrul

Banca Rusiei a eliminat prognoza inflației pentru anul în curs, în condițiile în care estimările sale inițiale indicau că inflația va urca la 23% până la sfârșitul lui 2022. În schimb, Banca Centrală a Rusiei anunță că inflația anuală va scădea la 5-7% în 2023 și va reveni la 4% în 2024.

Fitch estimează că inflația în Rusia pe următoarele luni din anul curent se va ridica la 18%.

UPDATE ORA 18.00

Energoatom: Centrala nuclear-electrică Zaporojie este grav avariată

De astăzi, centrala funcționează cu riscul de a încălca normele de siguranță împotriva radiațiilor și la incendiu.

Ocupanții ruși au deteriorat grav unitatea de azot-oxigen și clădirea auxiliară combinată de la centrala nuclear-electrică Zaporojie, în urma unor atacuri succesive derulate vineri. Există riscul scurgerii de hidrogen și al emisiilor de substanțe radioactive, ca și riscul de incendiu.

Background:

  • La 5 august, Energoatom a raportat că ocupanții ruși au atacat de două ori în acea zi teritoriul CNE Zaporojie. Au fost semnalate trei lovituri aproape de perimetrul industrial, unde trupele ruse au avariat o linie de înaltă tensiune.
  • Mai târziu, armata rusă a atacat centrala nucleară cu sistemele de lansare multiplă de rachete (MRLS), iar proiectilele au ajuns până în apropierea reactorului nuclear.

UPDATE ORA 17.00

Un consilier prezidențial al lui Volodimir Zelenski a confirmat că Macedonia de Nord trimite tancuri Ucrainei, dar și avioane de luptă, relatează Reuters.

Amintim că aproximativ 10 blindate grele donate de Macedonia de Nord Kievului au tranzitat România pentru a ajunge în țara invadată de Rusia, relatează Știrile TVR. Recent, ministerul apărării de la Skopje a anunţat că va oferi Ucrainei un număr nespecificat de tancuri T-72.


Turcia va plăti gazul din Rusia în ruble. Anunțul lui Erdogan.


UE acuză Rusia de ,,violarea iresponsabilă” a regulilor de securitate nucleară la centrala Zaporojie

UPDATE ORA 16.00

Serviciul de informații al Ucrainei a reținut doi presupuși colaboratori în regiunea Nikolaev. SBU îi suspectează că au scurs informații către forțele ruse, ceea ce a dus la distrugerea infrastructurilor de construcții navale din portul Nikolaev. Dacă vor fi găsiți vinovați, cei doi bărbați riscă până la 12 ani de închisoare, potrivit Kyiv Independent.

UPDATE ORA 15.00

Îngrijorările cresc în ceea ce privește siguranța centralei nucleare din Zaporijjea după un atac cu rachete antiaeriene rusești la 5 august.

La centrala, care a fost grav avariată, potrivit unui raport de pe contul de Telegram al Energoatom, operatorul nuclear de stat ucrainean, au fost activate măsuri de protecție de urgență și una dintre cele trei unități de putere funcționale a fost oprită.

Postul a raportat că centrala rămâne sub controlul armatei ruse, dar a adăugat că personalul ucrainean al centralei continuă să lucreze și depune toate eforturile pentru a asigura siguranța nucleară și a radiațiilor.

UPDATE ORA 14.00

Groaza copiilor din Ucraina poartă semnătura rusă

Peste 1.063 de copii din Ucraina au suferit în mod direct de la declanșarea de către Putin a agresiunii armate pe scară largă împotriva ucrainenilor. Din total, cel puțin 361 de copii și-au pierdut viața în „operațiunea militară specială” condusă de la Kremlin.

Cel mai mare număr de copii afectați s-a consemnat în regiunile Donețk (371), Harkov (197) și Kiev (116).

UPDATE ORA 13.00

Ucraina poate salva Europa

Ucraina are capacitate de tranzit de gaze naturale care poate înlocui pe deplin „Nord Stream-1”, potrivit datelor operatorului de sistem de transport gaze naturale din Ucraina. Chiar înainte ca Rusia să construiască gazoductele redundante și de deviere prin Belarus, Marea Baltică și Marea Neagră, sistemul de tranzit ucrainean a fost singura rută cu caracteristici tehnice mai mult decât suficiente pentru a satisface cererea europeană de gaz rusesc.

La punctul de interconectare Sudja, pe sensul de intrare în Ucraina, capacitatea tehnică a gazoductului se ridică în prezent la 244 de milioane de metri cubi de gaz pe zi, iar prin gazoductul Yamal, prin Polonia, se pot transporta zilnic 90 de milioane metri cubi. Pentru comparație, Nord Stream 1 are capacitate maximă de 167 de milioane de metri cubi pe zi, dar Gazprom invocă motive tehnice pentru a transporta doar 33 de milioane metri cubi de gaze pe zi.

UPDATE ORA 12.00

Armata Ucrainei pornește contra-ofensiva când trebuie, nu când vor „analiștii din fotoliu”

„Militarii știu ce fac, știu când trebuie să înceapă și, cel mai important, știu cum să își îndeplinească misiunea pentru țara noastră: să ne eliberăm teritoriile de ocupant, rapid și cu pierderi minime”.

Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională al Ucrainei, a cerut răbdare în ceea ce privește contraofensiva Forțelor Armate ucrainene în provincia Herson, întrucât militarii, conduși de șeful statului major, și nu „experții din fotoliu”, sunt cei care determină momentul.

Potrivit lui Danilov, așa-zișii analiști de acasă nu au informații despre situația reală din teatrul de operații.

UPDATE ORA 11.00

Hersonul încă așteaptă eliberarea

Armata lui Putin din provincia Herson numără până la 30 de grupuri tactice de batalion, ceea ce face puțin probabilă o contra-ofensivă a armatei ucrainene în zonă, pentru perioada următoare, susțin analiști militari independenți.


În regiunea Poltava, recolta de cereale timpurii și leguminoase s-a încheiat. Agrarienii din regiune au treierat peste 920 de mii de tone de cereale. Au recoltat 223 de mii de hectare. Aceasta reprezintă deja 60% din suprafața care urmează să fie recoltată.

UPDATE ORA 10.00

Rusia grăbește pasul ocupației în Ucraina

Rusia continuă să pregătească regiunile ocupate temporar ale Ucrainei pentru referendumuri false și anexări de teritorii, pașaportizarea rapidă a populației din aceste teritorii, impunerea rublei ca monedă de circulație și înlocuirea administrației ucrainene cu una adusă din Rusia, susțin experți americani ai Institutului pentru Studierea Războiului.


Meta elimină peste 1.000 de conturi false rusești care susțin războiul Rusiei.

Meta a declarat că a dezactivat 45 de conturi de Facebook și 1.037 de conturi de Instagram operate de o fermă rusă de troli care vizau discreditarea unor politicieni, jurnaliști, actori, celebrități și mărci comerciale din întreaga lume care sprijină Ucraina.

Câteva sute de oameni au fost angajați și compensați în ruble pentru a lăsa comentarii pro-ruse în încercarea de a fabrica iluzia unui sprijin larg pentru războiul Rusiei și de a descuraja susținătorii Ucrainei.

UPDATE ORA 09.00

Ministerul britanic al Apărării a dezvăluit că în sudul Ucrainei există o consolidare semnificativă a forțelor rusești.

Cu toate acestea, Ministerul Apărării a precizat că nu este clar dacă aceste forțe suplimentare sunt destinate unui nou asalt asupra teritoriului ucrainean sau în anticiparea unei contraofensive ucrainene.


Rusia adună trupe în sudul Ucrainei, dar scopul acestei acumulări nu este încă clar, a avertizat serviciul britanic de informații. Ministerul Apărării spune că forțele rusești s-ar putea pregăti pentru un nou asalt sau doar să anticipeze o contraofensivă din partea Ucrainei.

UPDATE ORA 08.00

Un diplomat american avertizează țările africane să nu cumpere nimic din Rusia, cu excepția cerealelor și a îngrășămintelor

Înaintea unei călătorii în Uganda și Ghana în această săptămână, ambasadoarea SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a declarat într-un interviu că va fi un turneu de ascultare” și că dorește să găsească soluții, nu să atribuie vina, în legătură cu o criză de insecuritate alimentară care se intensifică pe continentul african de la invazia Rusiei în Ucraina.

Însă, după ce a ajuns în Uganda, ea a avertizat țările africane că există linii roșii pe care nu ar trebui să le depășească.

Țările pot cumpăra produse agricole rusești, inclusiv îngrășăminte și grâu”, a declarat joi dna Thomas-Greenfield, potrivit The Associated Press. Dar, a adăugat ea, dacă o țară decide să se angajeze cu Rusia, unde există sancțiuni, atunci încalcă aceste sancțiuni”.

UPDATE ORA 07.00

Washingtonul și Moscova sunt gata să negocieze în privința lui Griner

La o zi după ce Brittney Griner a fost condamnată la nouă ani de închisoare într-o colonie penală din Rusia, diplomații de rang înalt ai Statelor Unite și ai Rusiei au declarat vineri că guvernele lor sunt gata să negocieze pentru a obține libertatea atât a baschetbalistei americane, cât și a lui Paul N. Whelan, un fost pușcaș marin american, de asemenea încarcerat de Rusia.

Vorbind în cadrul unor conferințe de presă separate, secretarul de stat american, Antony J. Blinken, și ministrul rus de externe, Serghei V. Lavrov, au declarat că negocierile vor fi purtate prin intermediul unui canal special. Aceasta a părut a fi o referire la un acord între președintele Biden și președintele rus Vladimir V. Putin, încheiat la un summit la Geneva anul trecut, pentru a negocia schimburi de prizonieri și ostatici.

UPDATE ORA 06.00

Explozii raportate la centrala nucleară confiscată de Rusia
Duelurile de artilerie din jurul unei uriașe centrale electrice de pe râul Dnipro au crescut riscul unui accident, în timp ce fiecare parte a acuzat-o pe cealaltă pentru exploziile de vineri. Cei mai importanți diplomați ruși și americani au declarat că sunt pregătiți să discute un acord pentru a asigura eliberarea vedetei americane de baschet Brittney Griner.

UPDATE ORA 05.00

Ambasada Letoniei în Rusia a suspendat pe termen nedefinit eliberarea de vize pentru cetățenii ruși din cauza situației internaționale”, a anunțat aceasta pe site-ul său.

Anunțul vine la o zi după ce ministrul finlandez de externe a prezentat un plan de limitare a vizelor turistice eliberate rușilor, după ce creșterea turismului din partea vecinului său estic a stârnit nemulțumiri din cauza războiului din Ucraina.

Întrucât zborurile din Rusia către UE au fost oprite, Finlanda și statele baltice au devenit țări de tranzit pentru mulți ruși care doresc să călătorească mai departe în Europa.

UPDATE ORA 04.00

Vladimir Saldo, șeful instalat de Moscova în regiunea ucraineană ocupată Kherson, a fost transportat la spitalul Sklifosovsky din Moscova pentru tratament, a confirmat vineri administrația pro-Moscova a regiunii Kherson.

Canalul de telegramă Baza, despre care se crede că are legături cu serviciile de securitate rusești, a relatat că Saldo a fost transferat la Moscova de la un spital din Crimeea, conectat la un ventilator și în comă indusă medical, medicii considerând că ar fi putut fi otrăvit.

Între timp, echipa lui Saldo a declarat că starea sa de sănătate s-a deteriorat din cauza complicațiilor Covid-19.

UPDATE ORA 03.00

Biden spune că este plin de speranță” în cazul lui Brittney Griner, în timp ce discuțiile privind schimbul de prizonieri continuă

Președintele Joe Biden a declarat vineri că este plin de speranță în ceea ce privește cazul vedetei WNBA Brittney Griner, în urma unor indicii că Rusia este pregătită să discute cu Statele Unite un schimb de prizonieri.

Sunt plin de speranță. Lucrăm din greu”, a declarat Biden reporterilor în fața Casei Albe, după semnarea unui proiect de lege.

Griner a fost condamnată săptămâna aceasta pentru introducerea deliberată de droguri în Rusia și condamnată la nouă ani de închisoare. La proces, Griner a declarat că are o rețetă medicală pentru canabis medicinal și că nu a avut nici o intenție de a aduce drogul în Rusia.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat mai devreme vineri că Rusia este pregătită să discute un schimb de prizonieri cu SUA prin intermediul unui canal diplomatic convenit de Putin și Biden, potrivit agenției ruse de știri de stat RIA Novosti.

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat vineri că Statele Unite vor da curs ultimei oferte a Rusiei de a discuta un schimb de prizonieri la nivel prezidențial care să îl implice pe Griner.

UPDATE ORA 02.00

Încă 3 nave cu cereale pleacă din porturile ucrainene conform acordului ONU

Alte trei nave care transportau mii de tone de porumb au părăsit vineri porturile ucrainene și au călătorit în apele minate în vederea inspecției încărcăturii lor întârziate, un semn că un acord internațional de export de cereale s-a oprit de când Rusia a invadat Ucraina. Dar se așteaptă obstacole majore pentru a aduce alimente în țările care au cea mai mare nevoie de ea.

Navele care se îndreaptă spre Irlanda, Regatul Unit și Turcia urmează primul transport de cereale care a trecut prin Marea Neagră de la începutul războiului. Trecerea acelei nave care se îndrepta spre Liban la începutul acestei săptămâni a fost prima în cadrul acordului inovator intermediat de Turcia și Națiunile Unite cu Rusia și Ucraina.

UPDATE ORA 01.00

Șeful biroului Amnesty International din Ucraina demisionează din cauza unui raport care acuză armata că pune civilii în pericol

Oksana Pokalchuk, șefa Amnesty International Ucraina, și-a anunțat demisia din organizație din cauza raportului în care critică armata ucraineană pentru că a pus în pericol viețile civililor prin utilizarea unor facilități civile, cum ar fi școlile, în timpul conflictului.

Într-o declarație pe Facebook, Pokalchuk, a spus că a încercat să descurajeze organizația să publice raportul așa cum a apărut.

Aceasta este o altă pierdere pe care războiul mi-a adus-o…. Totul s-a izbit de zidul birocrației și de o barieră lingvistică surdă”, se arată în postare. Dacă nu trăiești într-o țară ocupată de invadatori care o fac bucăți, probabil că nu înțelegi ce înseamnă să condamni o armată de apărători”.

Știre inițială

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și-a exprimat părerea la revendicările și contrarevendicările privind partea care a bombardat zonele din jurul și de la centrala nucleară Zaporizhzhia.

Astăzi, ocupanții au creat o altă situație extrem de riscantă pentru toată lumea din Europa – au tras asupra centralei nucleare din Zaporizhzhia, de două ori într-o singură zi”, a declarat Zelenski în mesajul său video zilnic.

Aceasta este cea mai mare centrală nucleară de pe continentul nostru. Și orice bombardare a acestei instalații este o crimă deschisă, nerușinată, un act de teroare”, a adăugat el.

Ministerul rus al Apărării a negat acuzațiile aduse de compania nucleară de stat ucraineană potrivit cărora forțele rusești ar fi bombardat teritoriul centralei nucleare – dând în schimb vina pe ucraineni.

Centrala a fost preluată de forțele rusești la începutul lunii martie, la fel ca și orașul Enerhodar, aflat în apropiere.

Acesta este un argument în favoarea aplicării unor sancțiuni dure împotriva întregii industrii nucleare rusești – de la Rosatom la toate companiile și persoanele fizice aferente. Aceasta este o chestiune pur de siguranță. Cel care creează amenințări nucleare la adresa altor națiuni cu siguranță nu este capabil să folosească tehnologiile nucleare în siguranță”, a declarat Zelenski.