• Șeful grupului militar privat Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat duminică că forțele sale vor părăsi linia frontului din estul Ucrainei la 25 mai.
  • Prigozhin a declarat că își va preda pozițiile Ministerului rus al Apărării după ce forțele Wagner vor pleca.
  • El a respins insistențele președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, care a afirmat că orașul Bakhmut nu este ocupat în totalitate de Rusia începând de duminică.

UPDATE ORA 23.00

Contraofensiva culturală a Ucrainei: Graba de a șterge monumentele Rusiei. Ștergerea trecutului a provocat o dezbatere asemănătoare cu cea din Marea Britanie și SUA.

UPDATE ORA 22.00

Temeri după ce o centrală nucleară din Ucraina a rămas fără energie electrică în urma unui bombardament rusesc. Centrala nucleară ucraineană Zaporizhzhia a rămas astăzi fără energie electrică în urma unui tir de bombardament rusesc, a anunțat organismul de supraveghere nucleară al ONU.

Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a făcut un apel pentru protejarea centralei după ce a avertizat că situația este „extrem de vulnerabilă”.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

UPDATE ORA 21.00

Steagul Legiunii ruse a libertății a fost filmat luni în timp ce zbura deasupra Moscovei, purtat de baloane albastre și albe.

Încercările de a îngheța conflictul din Ucraina acolo unde se află sunt greșite, spune Sunak. Acesta îi răspundea fostului lider laburist Jeremy Corbyn, care a pledat pentru o încetare a focului.

Premierul a declarat că nu putea fi mai în dezacord cu dl Corbyn, un deputat independent, și a spus că o suspendare temporară a luptelor nu ar fi o „pace justă și durabilă” pentru Ucraina.

Chiar dacă Rusia și grupul său mercenar Wagner Group au capturat în cele din urmă orașul, pierderea acestuia nu va fi victoria morală sau strategică de care Rusia are nevoie cu disperare.

UPDATE ORA 20.00

Oficiali ai partenerilor strategici au făcut un schimb neașteptat de remarci amare în legătură cu trecutul lor reciproc dureros. Anul acesta se împlinesc 80 de ani de la masacrele a zeci de mii de polonezi de către ucraineni, pe care Polonia le numește genocid.

Masacrul polonezilor de către ucraineni rămâne un punct sensibil între cele două națiuni, în pofida relațiilor lor puternice în fața războiului lui Putin.

Polonia așteaptă scuze din partea Ucrainei și a președintelui Volodymyr Zelenskyy pentru masacrele din 1943-1944.

UPDATE ORA 19.00

Consilierul superior al lui Zelenski a declarat că Kievul nu are nimic de-a face cu incursiunea în regiunea rusă Belgorod, punând-o pe seama „mișcării de rezistență violentă” a Rusiei.

Rusia a anunțat luni că se luptă cu o incursiune transfrontalieră a unor sabotori care au dat buzna la granița dinspre Ucraina. Incidentul pare a fi unul dintre cele mai mari atacuri de acest gen de la începutul războiului, anul trecut.

Serviciul de informații militare al Ucrainei a atribuit operațiunea unor „cetățeni ruși care au gânduri de opoziție”, a declarat agenția de presă ucraineană Hromadske.

UPDATE ORA 18:00

Ucraina pierde 10.000 de drone pe lună din cauza sistemelor rusești de război electronic care trimit semnale false și le încurcă navigația, spun cercetătorii.

O nouă evaluare a capacităților militare ale Rusiei pe linia frontului a estimat că forțele sale doborau aproximativ 10.000 de drone ucrainene în fiecare lună.

Războiul electronic este o „componentă critică” a tacticilor Rusiei și contribuie la pierderile uluitoare de vehicule aeriene fără pilot, cunoscute în mod obișnuit sub numele de drone, a constatat un raport publicat vineri de Royal United Services Institute din Marea Britanie.

UPDATE ORA 17:00 Un oficial ucrainean confirmă că un grup de ruși alinați Ucrainei a trecut pe teritoriul rus și a atacat orașul

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod a declarat luni că „un grup de sabotaj și recunoaștere” al armatei ucrainene a trecut pe teritoriul rusesc – iar Ucraina a confirmat că grupul era format din cetățeni ruși.

Viaceslav Gladkov a declarat că forțele au intrat pe teritoriul districtului Graivoronski, care se învecinează cu Ucraina.

„Forțele armate ale Federației Ruse, împreună cu serviciul de frontieră, Garda Națională și FSB (serviciul de securitate al Rusiei), iau măsurile necesare pentru a elimina inamicul”, a declarat Gladkov.

UPDATE ORA 16:00

Contraofensiva de primăvară a Ucrainei se îndreaptă spre vară, iar acest lucru s-ar putea dovedi a fi o sabie cu două tăișuri, potrivit analistului nostru militar Sean Bell. „Va oferi Ucrainei timp sporit pentru a se pregăti și pentru a primi ajutor militar occidental, cum ar fi tancuri. Dar, de asemenea, oferă Rusiei mai mult timp pentru a pregăti apărarea”, a spus el.

Țările occidentale au livrat Ucrainei tancuri de luptă moderne, inclusiv Leopard 2 germane, Challenge 2 britanice și Abrams americane.

UPDATE ORA 15:00

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod a afirmat luni că un „grup de sabotaj” al armatei ucrainene a intrat pe teritoriul rusesc în districtul Graivoron, care se învecinează cu Ucraina.

Într-o declarație pe Telegram, Viaceslav Gladkov a afirmat că armata rusă și forțele de securitate iau măsuri pentru a respinge incursiunea. Nu s-a putut verifica acest raport.

UPDATE ORA 14:00

Situația de securitate nucleară din jurul centralei din Zaporizhzhia este „extrem de vulnerabilă” și „nu mai poate continua”, a avertizat șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU.

Comentariile lui Raphael Grossi vin după ce a fost deconectată centrala de la energia externă și a fost conectată la generatoarele de alimentare de urgență în această dimineață. Centrala „a pierdut în această dimineață, pentru a șaptea oară în timpul conflictului, toată energia electrică externă”, a declarat Rossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

Rusia a capturat centrala nucleară cu șase reactoare, care este cea mai mare din Europa, în primele zile ale războiului, iar în mai multe rânduri au fost exprimate îngrijorări cu privire la siguranța acesteia.

UPDATE ORA 13:00

Centrala nucleară Zaporizhzhia a fost reconectată la alimentarea externă cu energie electrică, a anunțat rețeaua națională ucraineană. Centrala, care este cea mai mare din Europa, a fost trecută în stand-by în această dimineață, după ce a fost „deconectată complet” de la sursa sa de energie.

Rusia a capturat centrala în primele zile ale războiului, dar aceasta a fost pusă pe generatoare de urgență astăzi, după ce Ucraina a deconectat o linie electrică pe care încă o controlează.

Întreruperea a stârnit îngrijorări în Occident, șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU avertizând că situația de la centrală este „extrem de vulnerabilă”.

UPDATE ORA 12:00

Un deputat ucrainean a descris Bakhmut ca fiind o „capcană pentru șoareci” pentru forțele rusești și a declarat că, Kievul a făcut bine pentru a împiedica forțele Moscovei să pătrundă „mai adânc” pe teritoriul ucrainean.

Andrii Osadchuk, deputat din partea partidului Golos, a declarat că Bakhmut este un oraș obișnuit, dar a susținut că acesta este important pentru Kremlin. El a spus: „Nu este o problemă: Încă de la începutul războiului, Kremlinul avea nevoie disperată de victorii, ei nu au deloc victorii, au avut doar pierderi. Au creat acest mit despre Bakhmut ca și cum ar fi ceva extrem de important pentru ei.”

UPDATE ORA 11:00

Cel puțin opt persoane au fost rănite într-un atac aerian rusesc în cursul nopții asupra regiunii Dnipropetrovsk, a anunțat Ucraina. Forțele aeriene ale țării au declarat că atacul a fost efectuat cu 16 tipuri diferite de rachete și drone Shahed.

Guvernatorul Serhiy Lysak a declarat pe Telegram că cel puțin un om a fost rănit în atacul asupra orașului Dnipro, iar șapte persoane au fost rănite într-un atac asupra districtului Synelnykivskyi din regiunea Dnipropetrovsk.

Sursă: Sky News

UPDATE ORA 10:00

Compania nucleară de stat din Ucraina susține că întreruperea energiei electrice la centrala nucleară din Zaporizhzhia se datorează bombardamentelor rusești.

Energoatom spune că întreruperea vine în urma bombardării unei linii electrice externe. Centrala a fost trecută la generatoare de rezervă și de alimentare de urgență, spune un oficial local instalat de Rusia în partea regiunii controlată de Moscova.

Centrala a fost capturată de Rusia în primele zile ale invaziei Moscovei în Ucraina.

UPDATE ORA 09:00

Orașul ucrainean Bakhmut rămâne în centrul unor lupte crâncene. La sfârșitul săptămânii, Grupul Wagner și forțele rusești au afirmat că au preluat controlul total al orașului din estul țării, dar Ucraina a contestat acest lucru, iar situația rămâne în mare parte neclară. Dacă Bakhmut cade, ar marca sfârșitul celei mai lungi și mai sângeroase bătălii din cele 15 luni de război.

În weekend, au apărut înregistrări video cu soldați ai grupului de mercenari Wagner ridicând steaguri rusești în Bakhmut. Rusia și Ucraina au oferit relatări contradictorii ale situației. Oficialii ucraineni au recunoscut că acum controlează doar o mică parte din orașul vechi de 400 de ani.

Colonelul general Oleksandr Syrskyi, comandantul forțelor terestre ale Forțelor Armate Ucrainene, a declarat: „În ciuda faptului că acum controlăm o mică parte din Bakhmut, importanța apărării sale nu își pierde relevanța.”

UPDATE ORA 08:00

Rusia a lansat peste noapte un atac aerian asupra orașului Dnipro din sud-estul țării, au confirmat oficialii.

Nu s-a știut imediat dacă exploziile au fost sisteme de apărare aeriană care și-au distrus țintele sau dacă rachetele sau dronele rusești și-au atins țintele. Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, al cărei centru administrativ este Dnipro, i-a lăudat pe apărători.

Serhiy Lysak a declarat într-o postare pe Telegram că detaliile vor veni în „timp util”. Agenția de știri RBC-Ucraina a declarat că au avut loc 15 explozii în Dnipro, iar alertele de raid aerian au sunat timp de peste 90 de minute. Ambasadorul Marii Britanii în Ucraina a scris pe Twitter despre atacuri asupra Kievului în cursul nopții, deși nu avem alte detalii despre acestea în acest moment.

LIVE UPDATE ORA 06:00

Revendicarea de către Rusia a victoriei în orașul Bakhmut din estul Ucrainei sugerează că lupta urbană brutală care a marcat cea mai mortală bătălie din războiul său din Ucraina ar putea lua sfârșit.

Chiar dacă Ucraina insistă că Bakhmut nu a căzut în totalitate, țara vede o deschidere pentru a prelua inițiativa de la periferia orașului, dacă forțele rusești nu mai înaintează în interiorul centrului orașului, relatează CNN.

LIVE UPDATE ORA 01:00

Paul Whelan, un american deținut pe nedrept în Rusia spune că are încredere că cazul său este o prioritate pentru guvernul Statelor Unite, dar că își dorește ca acesta să fie rezolvat mai repede.

„Rămân pozitiv și încrezător în fiecare zi că roțile se învârt. Îmi doresc doar ca ele să se întoarcă un pic mai repede”, a declarat Whelan.

Stire inițială:

Șeful grupului militar privat Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat duminică că forțele sale vor părăsi linia frontului din estul Ucrainei la 25 mai, după ce „vor captura toate teritoriile pe care au promis că le vor captura, până la ultimul centimetru pătrat”, scrie CNN.

Prigozhin a declarat că își va preda pozițiile Ministerului rus al Apărării după ce forțele Wagner vor pleca.

Nu a existat un răspuns public din partea Ministerului Apărării.

„Noi, așa cum am spus ieri, ne predăm pozițiile Ministerului (rus) al Apărării, iar pe 25 părăsim zona de luptă”, a declarat șeful Wagner într-un mesaj audio pe pagina sa de Telegram a serviciului de presă. „Prin urmare, toate sarcinile care vor continua să fie îndeplinite sunt îndeplinite de către bravele unități ale Ministerului Apărării, iar noi ieșim în taberele de campanie”.
„De la 1 iunie, nici un luptător al PMC Wagner nu va fi în prima linie până când nu vom trece prin reorganizare și echipare și instruire”, a adăugat Prigozhin.

De asemenea, el a respins insistențele președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, care a afirmat că orașul Bakhmut nu este ocupat în totalitate de Rusia începând de duminică.

„Nu există niciun soldat ucrainean în Bakhmut”, a susținut șeful Wagner. „Și acesta este motivul pentru care am încetat să mai luăm prizonieri de război”.