• Zelenski amenință că primul F-16 va fi puternic simțit în Rusia.
  • „Principalul lucru este viteza în pregătire”, spune președintele Ucrainei.
  • Liderul ucrainean a spus despre Rusia că va pierde bătălia.

UPDATE ORA 20:00

Ministerul rus al Apărării a trimis avioane de luptă pentru a escorta două bombardiere strategice americane departe de granița rusă în timp ce acestea survolau Marea Baltică, relatează Reuters.

„Echipajul avioanelor de vânătoare rusești a identificat țintele aeriene ca fiind două bombardiere strategice B-1B ale forțelor aeriene americane”, a precizat acesta într-o declarație.

Avioanele americane nu au trecut granița, iar avioanele de vânătoare s-au întors la aerodromul lor de origine, a adăugat aceasta.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA

UPDATE ORA 19.00

Alexander Lukașenko, președintele Belarus, a confirmat joi că relocarea unor arme nucleare tactice din Rusia în Belarus a început deja.

Rusia a semnat mai devreme, un acord cu aliatul său apropiat, Belarus, cu privire la depozitarea focoaselor nucleare într-o instalație specială care ar trebui să fie finalizată în mai puțin de o lună. Nu este clar în acest moment câte arme nucleare vor fi păstrate în Belarus. Armele nucleare tactice sunt destinate să distrugă trupele și armele inamice pe câmpul de luptă și au o rază de acțiune relativ scurtă.

UPDATE ORA 18.00

UE prelungește cu încă un an suspendarea tarifelor și cotelor la importurile din Ucraina

Miniștrii europeni ai comerțului au convenit să prelungească cu încă un an, până în iunie 2024, măsurile temporare care suspendă taxele vamale și cotele la importurile ucrainene în Uniunea Europeană.

Relaxarea temporară a reglementărilor comerciale dintre Ucraina și UE a intrat în vigoare în iunie 2022. „Prin reînnoirea acestor măsuri, UE continuă să își demonstreze sprijinul politic și economic de neclintit pentru Ucraina”, a precizat Consiliul European, care s-a reunit joi la Bruxelles, într-un comunicat de presă.

UPDATE ORA 17.00

Peste 100 de prizonieri de război ucraineni care au luptat lângă Bahhmut au fost eliberați din captivitatea rusă, potrivit unui oficial

Peste 100 de ucraineni care au luptat în zona Bahmut și au fost capturați ca prizonieri de război au fost eliberați în cadrul unui schimb de prizonieri, a declarat joi Andriy Yermak, șeful biroului prezidențial al Ucrainei.

„Întoarcem acasă 106 dintre oamenii noștri. Aceștia sunt luptătorii din direcția Bahmut – 8 ofițeri și 98 de soldați și sergenți”, a declarat Yermak într-o postare pe Telegram „Ei au luptat pentru Bahmut și au realizat o faptă care a împiedicat inamicul să avanseze mai departe în estul nostru”, a spus el. „Fiecare dintre ei este un erou al țării noastre”.

UPDATE ORA 16.00

Japonia a trimis avioane de luptă după ce a observat joi avioane militare rusești deasupra Oceanului Pacific și a Mării Japoniei, a anunțat Ministerul Apărării.

Acesta a detectat un avion rusesc de culegere de informații IL-20 care zbura dus-întors din Marea Okhotsk spre Pacific și un alt IL-20 care zbura spre apele din apropierea insulei Sado înainte de a vira spre continent, potrivit Reuters, care citează ministerul.

UPDATE ORA 15.00

Rusia convoacă trimișii Germaniei, Danemarcei și Suediei în legătură cu ancheta Nord Stream

Ministerul rus de Externe a declarat joi că i-a convocat pe ambasadorii Germaniei, Suediei și Danemarcei pentru a protesta față de ceea ce a declarat a fi lipsa totală de rezultate a unei anchete privind exploziile care au avariat gazoductele Nord Stream în septembrie anul trecut.

Într-o declarație, ministerul a acuzat toate cele trei țări că au încercat să ascundă cine se află în spatele exploziilor, adăugând că este nemulțumit de ceea ce a numit natura opacă a anchetei și de refuzul acesteia de a se angaja cu Rusia.

UPDATE ORA 14.00

Ucraina a obținut eliberarea a 106 soldați capturați în cadrul unui schimb de prizonieri cu Rusia joi, potrivit șefului de stat major al lui Volodimir Zelenski.

Soldații, inclusiv opt ofițeri, au fost capturați luptând în orașul devastat Bahmut din estul Ucrainei, pe care Rusia spune că l-a capturat, dar unde forțele Kievului susțin că mai au încă un mic punct de sprijin, relatează Reuters.

UPDATE ORA 13.00

Rusia și-a înlocuit unitățile militare private Wagner cu soldați obișnuiți la periferia orașului Bahmut, dar luptătorii grupului rămân în orașul devastat, a declarat joi adjunctul ministrului apărării Hanna Maliar.

Comentariile ei au părut, cel puțin parțial, să confirme un anunț al fondatorului Wagner, Evgheni Prigojin, conform căruia grupul său a început să-și retragă forțele din Bahmut, în estul Ucrainei, și să predea pozițiile trupelor ruse obișnuite.

UPDATE ORA 12.00

Serghei Șoigu declară că desfășurarea nucleară în Belarus este determinată de escaladarea bruscă a amenințărilor la granița de vest

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat joi că desfășurarea armelor nucleare tactice rusești în Belarus a fost determinată de tensiunile în creștere cu Occidentul.

„În contextul unei escalade extrem de abrupte a amenințărilor la granițele de vest ale Rusiei și Belarusului, a fost luată decizia de a lua contramăsuri în sfera militaro-nucleară”, a declarat agenția de presă TASS, citat de el.

UPDATE ORA 11.00

Rusia și Belarus semnează un document privind desfășurarea armelor nucleare tactice în Belarus

Miniștrii apărării din Rusia și Belarus au semnat joi un document privind desfășurarea armelor nucleare tactice rusești în Belarus, a informat agenția de presă de stat rusă TASS.

Separat, presa rusă a raportat că ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a spus că Occidentul duce un „război nedeclarat” împotriva Rusiei și Belarusului.

UPDATE ORA 10.00

Șeful lui Wagner lansează un nou atac asupra strategiei de război a lui Putin

Șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a lansat un nou atac asupra strategiei de invazie a lui Vladimir Putin, susținând că Rusia s-ar putea confrunta cu o revoluție similară cu cea din 1917 și ar putea pierde războiul din Ucraina dacă nu vor fi făcute schimbări de conducerea Kremlinului.

Șeful Wagner, care a fost cândva un aliat apropiat al președintelui rus, a spus că invazia Moscovei a făcut ca Ucraina să strângă „una dintre cele mai puternice armate din lume” cu sprijinul occidental.

UPDATE ORA 09.00

FSB-ul rus a reținut 2 ucraineni care complotau să arunce în aer liniile de alimentare a centralelor nucleare. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat joi că a reținut doi sabotori ucraineni care plănuiau să arunce în aer pilonii de alimentare a centralelor nucleare din Rusia, a relatat agenția de presă RIA Novosti.

UPDATE ORA 08.00

Statele Unite s-au declarat „profund îngrijorate” de întâlnirea dintre un important oficial ONU pentru copii și ombudsmanul rus pentru drepturile copilului, care este căutat de Curtea Penală Internațională.

UPDATE ORA 07.00

Moscova a declarat că forțele sale au ucis 70 de membri ai grupărilor rusești anti-Kremlin care au încercat să atace regiunea rusă Belgorod din Ucraina.

UPDATE ORA 06.00

Ministrul ucrainean de externe Dmitri Kuleba a îndemnat țările africane să renunțe la poziția de neutralitate față de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

UPDATE ORA 05.00

Ministerul britanic al Apărării a declarat că armata rusă „s-a luptat să impună disciplina în rândurile sale pe tot parcursul operațiunilor sale din Ucraina, dar este foarte probabil ca problemele sale să se fi agravat în urma mobilizării forțate a rezerviștilor din octombrie 2022”.

UPDATE ORA 04.00

Aproximativ 20.000 de luptători ai Grupului Wagner au fost uciși în bătălia pentru orașul Bakhmut din estul Ucrainei, potrivit lui Evgheni Prigojin, fondatorul forței de mercenari ruși.

UPDATE ORA 03.00

Rusia a declarat că a trimis un avion de vânătoare Su-27 pentru a „preveni încălcarea frontierei de stat” de către două bombardiere strategice ale Forțelor Aeriene ale Statelor Unite care zburau deasupra Mării Baltice.

UPDATE ORA 02.00

Ilya Ponomarev, un reprezentant al Legiunii Libertatea Rusiei, acuzat că a luat parte la raidurile din Belgorod, a declarat pentru Al Jazeera că luptătorii săi au primit un anumit sprijin din partea forțelor armate ucrainene.

UPDATE ORA 01.00

Organizația Națiunilor Unite a declarat că numărul civililor uciși în conflictele armate și în consecințele lor umanitare a crescut vertiginos, cu aproape 17.000 de decese înregistrate în zonele de război anul trecut, inclusiv aproape 8.000 de persoane numai în Ucraina.

Știrea inițială

„Furnizarea de avioane de luptă F-16 Ucrainei va da o mare lovitură Rusiei, iar cu cât mai repede va fi pusă în aplicare o decizie cu privire la avioane, cu atât mai bine”, spune președintele ucrainean Volodimir Zelenski, scrie Al Jazeera.

„Chiar primul F-16 ucrainean va fi unul dintre cele mai puternice semnale din lume că Rusia va pierde doar din cauza agresiunii sale. Va fi mai slabă și va fi izolată și mai mult”, a declarat Zelenski în discursul său video.

„Principalul lucru este viteza în pregătire și în aprovizionare, ceea ce înseamnă timpul dintre decizii în protecția reală a cerului nostru”.