• Finlanda s-a angajat joi să trimită echipamente militare suplimentare Ucrainei.
  • Cel de-al 16-lea pachet de apărare al Finlandei pentru Ucraina va include arme antiaeriene și muniție și va fi în valoare de 109 milioane de euro.
  • Președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, a mulțumit guvernului finlandez pentru acest ajutor într-o postare pe Twitter.

Finlanda s-a angajat joi să trimită echipamente militare suplimentare Ucrainei, scrie CNN.

Cel de-al 16-lea pachet de apărare al Finlandei pentru Ucraina va include arme antiaeriene și muniție și va fi în valoare de 109 milioane de euro (aproximativ 117 milioane de dolari), a declarat pentru CNN un purtător de cuvânt al Ministerului finlandez al Apărării.

Acest lucru ridică la 1,1 miliarde de euro (aproximativ 1,18 miliarde de dolari) ajutorul total pentru apărare acordat de Finlanda Ucrainei de la începutul invaziei rusești, anul trecut.

Recomandări

RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI

Președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, a mulțumit guvernului finlandez pentru acest ajutor într-o postare pe Twitter:

UPDATE ORA 24.00 Au fost raportate explozii în Mariupol ocupat de Rusia

Explozii au fost raportate în orașul Mariupol, ocupat de Rusia, vineri seara, potrivit unor înregistrări video pe rețelele de socializare și a unor oficiali atât de partea ucraineană, cât și de partea susținută de Rusia. Nu este clar ce anume a cauzat exploziile.

Consiliul municipal depus al orașului Mariupol a declarat într-o postare pe Telegram că au avut loc lovituri la uzina siderurgică Azovstal, care se află acum sub control rusesc.

„Așteptăm niște vești bune”, a spus consiliul în postarea de pe rețeaua de socializare.

UPDATE ORA 23.00 Atacul asupra centrului medical din Dnipro a rănit 31 de persoane, inclusiv 8 medici, potrivit autorităților

Numărul persoanelor rănite în atacul de vineri din orașul Dnipro a crescut la 31 de persoane, dintre care opt medici și doi copii, potrivit șefului consiliului regional din Dnipro, Mykola Lukașuk.

Dintre răniți, 16 persoane au fost transportate la spitale, iar celelalte primesc tratament ambulatoriu, a declarat Lukașuk într-o postare pe Telegram.

„Doi dintre răniți sunt în stare gravă, 12 persoane sunt în stare moderată, iar restul au răni minore”, a adăugat Lukașuk.

UPDATE ORA 22.00 Atacul de la spitalul din Dnipro dovedește că Rusia vizează în mod deliberat civili, afirmă un consilier prezidențial ucrainean

Atacul Rusiei asupra unui spital din orașul Dnipro a fost o „lovitură deliberată asupra unui obiect civil”, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak, adăugând că acest lucru dovedește că Rusia vizează civili.

„Aceasta este o dovadă absolut clară că Rusia și-a schimbat, în principiu, tactica atacurilor sale cu rachete. Acum, este vorba în principal de lovituri asupra civililor – în mod deliberat asupra unor facilități precum spitalul din Dnipro, cu intenția de a provoca o (lovitură) psihologică și, evident, de a ucide cât mai mulți oameni posibil”, a declarat Podolyak într-un interviu acordat corespondentului internațional principal al CNN.

UPDATE ORA 21.00 UE avertizează împotriva inițiativei „extrem de periculoase” a Rusiei de a amplasa arme nucleare în Belarus

Uniunea Europeană condamnă acordul dintre Moscova și Minsk privind desfășurarea de arme nucleare rusești în Belarus, calificându-l drept „un pas care va duce la o nouă escaladare extrem de periculoasă”, a anunțat vineri blocul comunitar.

„Regimul belarus este complice la războiul de agresiune ilegal și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei”, a afirmat Serviciul European de Acțiune Externă într-un comunicat, cerând Belarusului „să revină asupra unor decizii care nu pot contribui decât la creșterea tensiunilor în regiune și la subminarea suveranității Belarusului”.

UPDATE ORA 20.00 Peste 900 de atacuri asupra sistemului de sănătate din Ucraina de la începutul invaziei rusești, potrivit OMS

În Ucraina au avut loc peste 900 de atacuri asupra sistemului de sănătate de la începutul invaziei rusești, potrivit ultimelor cifre ale Organizației Mondiale a Sănătății.

Din totalul de 967 de atacuri, 868 au avut impact asupra unităților medicale, arată datele OMS. În total, loviturile asupra sistemului de sănătate din Ucraina s-au soldat cu cel puțin 97 de morți și 126 de răniți de la 25 februarie 2022.

UPDATE ORA 19.00 Președintele brazilian respinge o invitație în Rusia, dar susține negocierile de pace din Ucraina

Președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva a respins invitația omologului său Vladimir Putin de a vizita Rusia, a declarat vineri. Lula a declarat că Putin l-a invitat telefonic să viziteze Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg.

„Am răspuns că nu pot merge în Rusia în acest moment, dar am repetat disponibilitatea Braziliei ca, alături de India, Indonezia și China, să discute cu ambele părți ale conflictului în căutarea păcii”, a scris Lula pe Twitter.

UPDATE ORA 18.00 Olanda este indecisă în privința acordării de avioane de luptă F-16 Ucrainei, afirmă premierul

În ciuda faptului că a condus o nouă coaliție pentru a antrena piloții ucraineni pe avioanele de luptă F-16, premierul olandez a fost rezervat vineri în ceea ce privește angajamentul de a trimite efectiv avioanele în Ucraina.

„Decizia de a livra avioane F-16, asta nu a fost luată încă”, a declarat Mark Rutte jurnaliștilor în timpul unei conferințe de presă. „Din nou, se aplică mai întâi permisiunea americană pentru acest lucru. Dacă aveți de gând să vă antrenați, este evident că v-ați gândi serios la asta. Dar nu s-a decis încă”.

UPDATE ORA 17.00 Franța denunță atacul rusesc asupra spitalului din Dnipro drept „crime de război”

Franța a condamnat loviturile Rusiei în Ucraina, inclusiv asupra unui spital din Dnipro vineri dimineață, calificându-le drept „crime de război” care „nu pot rămâne nepedepsite”, potrivit unui comunicat al Ministerului francez de Externe.

Atacurile cu rachete și drone asupra Kievului și a regiunilor ucrainene Harkov și Dnipropetrovsk „au vizat încă o dată în mod deliberat situri civile”, a declarat ministerul, „încălcând în mod flagrant dreptul umanitar internațional”.

UPDATE ORA 16.00 Numărul răniților în atacul de la Dnipro a crescut la 30 de persoane, potrivit autorităților

Numărul persoanelor rănite în atacul de vineri din orașul Dnipro a crescut la 30 de persoane, inclusiv doi copii, potrivit șefului administrației militare din regiunea Dnipropetrovsk.

Căutarea a trei persoane care ar fi putut fi în instalație în momentul atacului este încă în curs de desfășurare, a declarat vineri șeful administrației militare regionale, Serhii Lysak, într-o postare pe Telegram.

UPDATE ORA 15.00

Ministerul rus de Externe a cerut vineri înalților diplomați americani să își exprime „protestul ferm” față de comentariile consilierului pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, cu privire la loviturile ucrainene asupra Crimeei, după ce acesta a declarat că SUA nu a impus Kievului limitări în ceea ce privește loviturile asupra teritoriului său.

Două vehicule aeriene fără pilot (UAV) au avariat vineri clădiri din Krasnodar, după ce presa locală a relatat că o explozie a fost auzită în orașul din sudul Rusiei. Guvernatorul din Krasnodar, Veniamin Kondratiev, a declarat că nicio infrastructură majoră nu a fost afectată și a precizat că nu au existat victime în urma incidentului.

UPDATE ORA 14.00

Kremlinul a cerut Marii Britanii și altor țări să deblocheze activele externe rusești fără nicio condiție, în timp ce aliații occidentali ai Ucrainei exercită presiuni economice asupra Moscovei din cauza conflictului.

Cel puțin două persoane au murit și 23 de persoane au rămas rănite în urma unui atac asupra unei unități medicale din orașul Dnipro, din centrul Ucrainei, comis vineri.

UPDATE ORA 13.00

Avocații reporterului Evan Gershkovich de la Wall Street Journal au făcut apel la ultima prelungire a arestului preventiv al acestuia, după ce marți un tribunal din Moscova l-a prelungit cu trei luni. El este deținut într-un centru de detenție preventivă din faimoasa închisoare Lefortovo, unde riscă până la 20 de ani de închisoare pentru acuzații de spionaj.

Suedia va „încerca să se adapteze” la instruirea piloților ucraineni pe avioane de luptă Gripen, dacă Ucraina va face această cerere, a declarat ministrul suedez al apărării pentru CNN, în timp ce Kievul își intensifică rugămințile către aliații occidentali în legătură cu achiziționarea de avioane de luptă.

UPDATE ORA 12.00

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat vineri că o persoană a murit și 15 sunt rănite în urma unui atac asupra unei clinici medicale din orașul ucrainean Dnipro. Zelensky a declarat: „Teroriștii ruși își confirmă încă o dată statutul de luptători împotriva a tot ceea ce este uman și onest”

Trezoreria Statelor Unite l-a sancționat pe șeful grupului militar privat Wagner din Mali, Ivan Maslov, ca parte a măsurilor de respingere a expansionismului Wagner în Africa care sprijină războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

UPDATE ORA 11.00

O unitate medicală a fost lovită în orașul Dnipro din sud-estul Ucrainei, a declarat vineri șeful administrației militare regionale.

Serhii Lysak a scris pe Telegram că forțele rusești „au lovit o unitate medicală. Există victime”. Nu au fost oferite alte detalii.

UPDATE ORA 10.00

O serie de atacuri cu drone și rachete au avut loc în Ucraina – și în special în regiunile Kiev și Dnipropetrovsk – în noaptea de joi spre vineri, potrivit Forțelor Aeriene ucrainene. Atacurile au început la ora 22.00 joi seara, iar ultimul a fost raportat la ora 5.00 dimineața următoare, a precizat Forțele Aeriene.

În orașul sud-estic Dnipro, șeful administrației militare regionale Serhii Lysak a declarat că cinci rachete de croazieră și șase drone „Shahed” au fost doborâte de forțele ucrainene. La Kiev au avut loc, de asemenea, câteva atacuri aeriene în tot orașul.

Graivoron, în regiunea rusă Belgorod, a fost bombardat în cursul nopții, potrivit guvernatorului regional Viaceslav Gladkov. Gladkov nu a raportat victime, dar a precizat că o conductă de gaz și o linie de transmisie a energiei electrice au fost avariate de obuze.

UPDATE ORA 09.00

Rusia ar lansa un atac nuclear preventiv dacă Occidentul ar furniza Ucrainei arme nucleare, a declarat vineri vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei și fostul președinte Dmitri Medvedev.

În articolul TASS se precizează că Medvedev a comentat extinderea gamei de arme pe care țările NATO s-au angajat să le trimită Ucrainei, când a spus că „poate că vor da arme nucleare”. Apoi a avertizat: „dar atunci va însemna că o rachetă cu încărcătură nucleară va ajunge la ei”.

UPDATE ORA 08.00

O explozie a fost auzită vineri dimineață în orașul rus Krasnodar, au relatat agențiile de presă de stat Tass și RIA Novosti.

Administrația președintelui american Joe Biden a reiterat în conversațiile cu Ucraina că nu sprijină atacurile pe teritoriul rusesc, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, pentru CNN.

UPDATE ORA 07.00

Mai mult de 200 de copii nu au fost încă evacuați din satele din estul regiunii ucrainene Donețk, potrivit administrației militare regionale.

Aproape toți acești copii se află în comunitatea Toretsk, care nu se află imediat lângă linia frontului, a declarat joi liderul administrației militare, Pavlo Kyrylenko, într-un interviu acordat unui canal de știri ucrainean.

UPDATE ORA 06.00

Cinci străini care au luptat pentru Ucraina vor fi judecați în absență în Rusia, potrivit presei de stat. Toți au luptat pentru Ucraina în apărarea orașului Mariupol din sudul țării.

UPDATE ORA 05.00

Miniștrii europeni ai comerțului au convenit să prelungească cu încă un an, până în iunie 2024, măsurile temporare care suspendă taxele vamale și cotele pentru importurile ucrainene în Uniunea Europeană. Relaxarea temporară a reglementărilor comerciale dintre Ucraina și UE a intrat în vigoare în iunie 2022.

UPDATE ORA 04.00

Nava de recunoaștere rusă Ivan Khurs a fost aparent lovită de o navă de suprafață fără echipaj uman în Marea Neagră, arată o nouă înregistrare video, contestând o afirmație a Moscovei, care a declarat miercuri că a reușit să contracareze un atac ucrainean asupra navei.

UPDATE ORA 03.00

Un oficial din regiunea Donetsk din estul Ucrainei a acuzat forțele rusești că au distrus un baraj și au pus în pericol locuitorii din apropiere.

Atacurile asupra barajului rezervorului Karlivka au pus satele din apropiere Halytsynivka, Zhelanne-1 și Zhelanne-2 în pericol de inundații, a declarat Pavlo Kyrylenko, liderul administrației militare regionale din Donețk.

UPDATE ORA 02.00

Oficialii ruși din Berdianskul ocupat au declarat că forțele ucrainene au lovit orașul cu o rachetă. Armata ucraineană a lansat o lovitură masivă” asupra orașului, a postat joi pe Telegram Vladimir Rogov, un membru al administrației locale ruse din Zaporizhzhia.

Rogov a declarat că încă nu are informații privind victimele, adăugând că echipele de intervenție se află la fața locului.

Dacă Ucraina a fost în spatele presupusei lovituri, utilizarea rachetelor Storm Shadow este o opțiune probabilă, având în vedere că Berdiansk se află adânc în teritoriul controlat de Rusia, la aproximativ 100 de kilometri de linia frontului.

UPDATE ORA 01.00

Confruntările Ucrainei cu Wagner la Bakhmut se reduc, în timp ce în sud-vestul țării se menține în continuare.

Cherevatyi a recunoscut că luptătorii wagnerieni au desfășurat mai multe ofensive și au fost mai greu de înfruntat decât soldații ruși obișnuiți din cauza brutalității organizației.

În timp ce Wagner controlează majoritatea orașului, Cherevatyi a declarat că Ucraina controla o parte din districtul de sud-vest al orașului. Unitățile noastre se află acolo și sunt angajate în apărare”, a spus el.