• Serhiy Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al grupului estic al Forțelor ucrainene, a declarat că parașutiștii și unitățile motorizate rusești au preluat în schimb poziții în orașul estic asediat.
  • De asemenea, Cherevatyi a declarat pentru televiziunea ucraineană că au avut loc trei confruntări militare în regiunea sa în ultimele 24 de ore.
  • Rusia înlocuiește luptătorii mercenari Wagner cu unități ale armatei ruse în Bakhmut.

UPDATE ORA 23.00. Blinken îndeamnă Turcia să aprobe aderarea Suediei la NATO

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că ,,a sosit momentul” ca Suedia să adere la NATO și că ,,nu există niciun motiv pentru a nu merge înainte”, îndemnând Turcia să ratifice cererea de aderare a Stockholmului.

În cadrul unei conferințe de presă comune cu premierul suedez la Lulea, în nordul Suediei, Blinken a declarat că Suedia a făcut pași importanți pentru a răspunde obiecțiilor Ankarei cu privire la aderarea sa la alianță.

UPDATE ORA 22.00. Șeful diplomației britanice: Ucraina are dreptul să lovească ţinte pe teritoriul rus în scop de autoapărare

Şeful diplomaţiei britanice, James Cleverly, a declarat marţi că Ucraina are dreptul să lovească ţinte pe teritoriul rus în scop de autoapărare.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Ucraina are dreptul legitim să se apere. Ea are dreptul legitim de a face aceasta în interiorul propriilor sale frontiere, desigur, însă ea are de asemenea dreptul să proiecteze forţe dincolo de frontierele sale pentru a submina capacitatea Rusiei de a proiecta forţe în interiorul Ucrainei” , a spus Cleverly, membru al Partidului Conservator aflat la guvernare în Regatul Unit, în timpul unei conferinţe de presă alături de omologul său estonian Margus Tsahkna, în capitala Estoniei, Tallin.

„Prin urmare, ţintele legitime dincolo de propria sa graniţă sunt parte a autoapărării Ucrainei. Şi noi trebuie să recunoaştem aceasta”, a adăugat James Cleverly.

UPDATE ORA 21.00. OMS: Peste 1.000 de atacuri asupra sistemului de sănătate al Ucrainei au fost înregistrate de la începutul invaziei

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat marți că a înregistrat 1.004 atacuri asupra sistemului de sănătate ucrainean în timpul invaziei rusești, cel mai mare număr înregistrat de organizație în orice conflict, relatează Reuters.

„Cele 1.004 atacuri verificate de OMS în ultimele 15 luni de război la scară largă au făcut cel puțin 101 victime, inclusiv lucrători din domeniul sănătății și pacienți, și au rănit mult mai multe”, a transmis OMS, într-un comunicat.

UPDATE ORA 20.00. Explozii puternice raportate în orașul Melitopol

Un oficial pro-rus din Melitopolul ocupat a anunțat că o serie de explozii s-au auzit în oraș, transmite CNN.

„E zgomot în Melitopol! O serie de explozii au răsunat în oraș. Una dintre ele a fost foarte puternică”, a transmis Vladimir Rogov, care face parte din consiliul administrației civile-militare din regiunea Zaporojie, pe Telegram.

„Potrivit informațiilor preliminare, cauza exploziilor de la Melitopol a fost o tentativă a forțelor armate ucrainene de a lansa un atac cu rachete asupra orașului”, a adăugat acesta, care a precizat că apărarea antiaeriană a Rusiei a funcționat.

La rândul său, Ivan Fedorov, primarul ucrainean al Melitopolului, a anunțat că în tot orașul s-au auzit explozii puternice.

UPDATE ORA 19.00. Patru morți în urma atacurilor cu drone în Ucraina

Autoritățile ucrainene au revizuit bilanțul victimelor în urma atacului rus cu drone asupra Ucrainei, spunând că cel puțin 4 persoane au fost ucise, transmite BBC.

O persoană a murit după ce resturi au căzut peste o clădire rezidențială din Kiev, iar celelalte trei au fost ucise în alte locații din țară.

Alte 34 de persoane au fost rănite, inclusiv doi copii.

UPDATE ORA 18.00. Casa Albă: SUA nu susține atacurile în interiorul Rusiei

Statele Unite continuă să strângă informații cu privire la informațiile privind dronele care au lovit în Moscova, a transmis marți Casa Albă, reiterând că Washingtonul nu susține atacurile în interiorul Rusiei și că se concentrează pe sprijinirea Ucrainei în vederea recuperării teritoriului său, relatează Reuters.

„Am văzut știrile și încă strângem informații despre ce s-a întâmplat. Ca o chestiune generală, nu susținem atacurile în interiorul Rusiei”, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe într-un comunicat.

UPDATE ORA 17.00

UE a impus sancțiuni împotriva politicianului și omului de afaceri de Opozitie al Republicii Moldova Ilan Shor. Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat recent la 15 ani de închisoare pe Ilan Șor

UPDATE ORA 16.20

Putin a confirmat că Rusia a atacat sediul serviciilor de informații militare din Ucraina.

UPDATE ORA 16.17

Ministerul Afacerilor Interne al Rusiei l-a plasat pe comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei Valery Zaluzhny pe lista de urmăriți.

UPDATE ORA 16.00

Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, a afirmat că Occidentul intensifică furnizarea de echipamente și arme către Kiev înaintea a ceea ce a spus că va fi o ofensivă ucraineană „pe scară largă”, relatează Reuters.

„În această dimineață, regimul de la Kiev a efectuat un atac terorist în regiunea Moscovei. Asupra unor ținte civile, notez”, a declarat Șoigu.

UPDATE ORA 15.00

Eric Garcetti, ambasadorul SUA în India, a declarat pentru un canal de știri că dezacordurile cu privire la invazia Rusiei în Ucraina nu vor împiedica relațiile dintre SUA și India, relatează Reuters.

Guvernul indian a refuzat să condamne Rusia pentru război și a crescut comerțul cu Moscova la niveluri record, impulsionat în mare parte de importurile de petrol rusesc.

Vorbind marți pentru CNN-News 18, Garcetti a precizat că India a contribuit la menținerea plafonului de preț pentru petrolul rusesc impus anul trecut de țările G7, Uniunea Europeană și Australia pentru a încerca să priveze Moscova de fonduri pentru a lupta în războiul din Ucraina.

UPDATE ORA 14.00

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a confirmat că 20 de locuitori au fost evacuați din clădirea avariată după atacul de aseară de la Kiev și că o persoană a murit, iar patru au fost rănite.

Într-o postare pe Telegram în care a confirmat că a vizitat clădirea de 24 de etaje din cartierul Holosiivskyi afectată, el a spus:

Operațiunile de căutare și salvare au fost finalizate. Mașinile avariate ale rezidenților sunt scoase din curte. În timpul nopții, 20 de rezidenți au fost evacuați din clădirea avariată. O persoană a murit, patru au fost rănite. Comisia examinează deja amploarea pagubelor pentru a începe lucrările de restaurare cât mai curând posibil. În general, în urma atacului de noapte, o persoană a murit. Unsprezece au fost rănite. Dintre acestea: șase persoane au primit îngrijiri medicale în regim ambulatoriu, cinci au fost spitalizate. În prezent, trei persoane se află în spitalele din oraș.

UPDATE ORA 13.00

Reuters relatează că președintele rus, Vladimir Putin, a fost informat dis-de-dimineață despre atacurile cu drone asupra Moscovei și că lucrează la Kremlin, potrivit purtătorului său de cuvânt, Dmitri Peskov.

Peskov a mai spus că „regimul de la Kiev” se află în spatele atacurilor și a adăugat că nu există nicio amenințare pentru locuitorii Moscovei, deoarece apărarea aeriană și armata rusă au gestionat bine situația. Vorbind cu reporterii, Peskov a spus: „Este, desigur, evident că acesta este un atac al regimului de la Kiev”.

UPDATE ORA 12.00

Liderul belarus Alexander Lukașenko l-a numit pe Konstantin Molostov în funcția de președinte al Comitetului de stat pentru frontierele țării, relatează Reuters, potrivit agenției de presă Belta, care a anunțat marți.

Acesta îl înlocuiește pe Anatoli Lappo, care a fost retras din serviciul militar, a precizat Belta. Comitetul pentru frontiera de stat este responsabil pentru asigurarea securității frontierelor.

Noua numire vine pe fondul unor tensiuni sporite cu Polonia vecină. Varșovia a declarat săptămâna trecută că își va închide granița de est pentru vehiculele de marfă belaruse și rusești.

UPDATE ORA 11.00

Un consilier prezidențial ucrainean a negat că Kievul ar fi fost implicat direct în atacul cu drone asupra Moscovei de marți, dar a prezis o intensificare a unor astfel de atacuri.

Rusia a declarat că Ucraina a lansat cel mai mare atac cu drone asupra Moscovei, dar că apărarea aeriană a distrus toate cele opt drone.

UPDATE ORA 10.00

Comitetul de anchetă al Federației Ruse a emis o declarație cu privire la atacul cu vehicule aeriene fără pilot (UAV) asupra Moscovei. Acesta spune următoarele:

Anchetatorii comitetului de investigație investighează faptele legate de căderea unor UAV-uri asupra clădirilor din Moscova. Mai multe clădiri din Moscova au suferit pagube minore ca urmare a căderii unor vehicule aeriene fără pilot la bord. În plus, mai multe vehicule aeriene fără pilot la bord au fost doborâte de forțele de apărare aeriană rusești în drum spre Moscova. Potrivit datelor preliminare, nu există victime. Serviciile de urgență din oraș se află la fața locului. Angajații comitetului rus de anchetă lucrează, de asemenea, la fața locului. Persoanele implicate în această crimă sunt în curs de identificare.

UPDATE ORA 09.00

Primele imagini cu privire la incidentul de la Moscova, unde două persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce dronele au lovit clădiri în cadrul unui atac.

UPDATE ORA 08.00

Administrația militară a orașului Kiev a postat rezumatul atacului, spunând: „În ultimele 24 de ore, inamicul a efectuat deja 3 atacuri. Mai mult decât atât, inamicul schimbă constant armele pentru atac, după combinarea rachetă-dronă, și apoi balistică, agresorul a folosit exclusiv UAV-uri.”

Aproximativ 20 de drone au fost lansate în oraș, a spus administrația.

UPDATE ORA 07.00

Locuitorii au fost evacuați din clădirea rezidențială cu mai multe etaje din districtul Holosiivskyi, a declarat primarul Kievului, Vitali Klitschko.

„Locuitorii sunt evacuați în districtul Holosiivskyi, unde este un incendiu într-o clădire înaltă. O persoană a fost rănită”, a spus Klitschko.

UPDATE ORA 06.00

O actualizare cu privire la explozia din districtul Sviatoshyn – Administrația militară a orașului Kiev spune că au căzut resturi în district și că serviciile de urgență sunt la fața locului

„Datele despre distrugeri și victime sunt clarificate”, a spus administrația pe Telegram.

UPDATE ORA 05.00

O femeie de 27 de ani a fost spitalizată cu răni „moderate” cauzate de căderea de resturi într-o zonă de sud a Kievului, a declarat Vitali Klitschko pe Telegram.

„Atac masiv! Stai înăuntru!” a spus primarul, adăugând că o clădire cu mai multe etaje a fost avariată și în districtul Holosiivskyi. Administrația militară a orașului a declarat că atacul pe timp de noapte a fost efectuat cu drone.

UPDATE ORA 04.00

Un mort și patru răniți în atacurile de la Kiev

Cel puțin o persoană a murit și patru au fost rănite în urma celui de-al treilea atac al Rusiei asupra Kievului în doar 24 de ore, a declarat astăzi un oficial.

Atacul de marți dimineață este doar al doilea incident mortal la Kiev confirmat de autoritățile ucrainene în această lună, dar al 17-lea atac aerian asupra capitalei în total.

O persoană a murit când resturi de drone care au căzut au lovit o clădire de apartamente înaltă, declanșând un incendiu, au declarat oficialii.

UPDATE ORA 03.00

Patrioții americani oferă Ucrainei o rată de interceptare de 100%, spune Zelenski

Volodimir Zelenski a spus că utilizarea sistemelor antirachetă Patriot furnizate de SUA a asigurat o rată de interceptare de 100% pentru apărarea antiaeriană a țării asediate împotriva atacurilor rusești.

Sistemul antirachetă de top ar juca un rol în avansarea împotriva invaziei Rusiei, a spus Zelenski în discursul său de noapte.

UPDATE ORA 02.00

Rusia trage cu drone asupra Kievului pentru a treia noapte consecutivă

Forțele de apărare antiaeriană ale Ucrainei au doborât peste 20 de drone care au fost desfășurate în timpul unui bombardament aerian asupra Kievului efectuat în cursul nopții de Rusia, a anunțat astăzi administrația militară a capitalei ucrainene.

Șeful administrației militare a Kievului, Serhiy Popko, a declarat că atacul asupra capitalei a fost masiv și s-a desfășurat în mai multe valuri. El a adăugat că Rusia a efectuat asaltul folosind doar drone Shahed de fabricație iraniană.

UPDATE ORA 01.00

Elina Svitolina îndeamnă tenisul să se concentreze pe suferința din Ucraina și nu pe jucătorii ruși

Elina Svitolina a îndemnat tenisul să se concentreze pe suferința din Ucraina mai degrabă decât pe problemele pe care războiul le provoacă în cadrul acestui sport, după ce a ajuns în turul al doilea la Roland Garros.

Una dintre cele mai importante vedete sportive ucrainene, Svitolina joacă pentru prima dată la un turneu de Mare Șlem de la Australian Open de anul trecut, după ce a născut-o pe Skai în octombrie.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Cherevatyi a adăugat că forțele ucrainene au ripostat la foc, iar 155 de soldați inamici au fost uciși și 116 răniți. Reuters nu a putut confirma relatările de pe câmpul de luptă, scrie The Independent.„Au fost 373 de bombardamente de diferite tipuri în ultimele 24 de ore și șase lovituri aeriene asupra pozițiilor noastre”, a spus el.

Cherevatyi a mai spus că armata ucraineană efectua „o reorganizare și alte mișcări militare… astfel încât mișcările ulterioare să poată avea și mai mult succes în ceea ce privește lovirea inamicului”.

Rusia înlocuiește luptătorii mercenari Wagner cu unități ale armatei ruse în Bakhmut. Armata privată Wagner a Rusiei a început să predea poziții trupelor regulate în această săptămână, după ce a declarat controlul total asupra Bakhmut, orașul din estul Ucrainei care a fost martor al celei mai lungi și mai sângeroase bătălii din timpul războiului.