• Șeful interimar al Republicii Populare Donețk a vizitat marți orașul ucrainean Bakhmut.
  • Acesta a afirmat că zona va fi cunoscută de acum înainte sub numele său ex-sovietic „Artemovsk”.
  • Pușilin garantează locuri de muncă și noi școli.

UDPATE ORA 22.00 Imagini din orașul Bakhmut dezvăluie distrugerile provocate de război.

Fotografiile au fost făcute în aceleași locuri din oraș în mai 2022 și din nou în mai 2023. Bakhmut, un mic oraș din estul Ucrainei, a fost fundalul uneia dintre cele mai aprige bătălii de la invazia din februarie anul trecut.

După luni de lupte, grupul de mercenari Wagner al Rusiei, care a fost implicat în cea mai mare parte a luptelor, a revendicat săptămâna trecută controlul asupra orașului. Dar Ucraina, care susține că a apărat intens orașul pentru a epuiza forțele rusești într-o așa-numită mașină de tocat carne, nu și-a recunoscut încă înfrângerea și spune că bătălia nu s-a încheiat.

„Ei au distrus Bakhmut. Nu l-au cucerit”, a declarat un comandant ucrainean.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Sursă: Sky News

Sursă: Sky News

UPDATE ORA 21.00

Norvegia va sprijini eforturile de a-i învăța pe piloții ucraineni să piloteze avioane de luptă F-16. Anunțul a fost făcut de Bjorn Arild Gram, ministrul apărării.

Cu toate acestea, el a declarat că guvernul norvegian nu a decis încă dacă va oferi propriile avioane F-16. Acest anunț vine după ce SUA au fost de acord să permită națiunilor occidentale să trimită avioane de vânătoare de producție americană în Ucraina.

UPDATE ORA 20.00

Ministerul rus al Apărării a publicat imagini cu ceea ce susține că este atacul cu drone marine din Marea Neagră. Este vorba despre o barcă de mici dimensiuni care se deplasează cu putere prin apă în timp ce se află sub foc.

Sursă: Fox News

Unul dintre proiectile lovește ambarcațiunea, creând o explozie uriașă.

Sursă: Fox News

Rusia susține că atacul asupra navei, Ivan Hurs, a fost efectuat de ceea ce descrie ca fiind ambarcațiuni rapide fără echipaj în apropierea strâmtorii Bosfor.

UPDATE ORA 19.00

După cum s-a raportat, Rusia a afirmat astăzi că Ucraina a folosit drone maritime pentru a ținti una dintre navele sale de război în Marea Neagră.

Se crede că dronele maritime, pe care Rusia le-a descris ca fiind bărci rapide fără pilot, au mai fost folosite înainte în Marea Neagră. Ambarcațiunile de 18 picioare, controlate prin radio, se pot deplasa până la 80 km/h.

În ianuarie, inițiativa United24, condusă de Volodymyr Zelenskyy, a pornit în căutarea unei flote de 100 de drone maritime – care costă aproximativ 250.000 de dolari (205.000 de lire sterline) fiecare.

UPDATE ORA 18.00 Rusia a afirmat că una dintre navele sale de război a fost atacată de Ucraina în Marea Neagră.

Aceasta afirmă că atacul asupra navei – Ivan Hurs – a fost efectuat de ceea ce descrie ca fiind ambarcațiuni rapide fără echipaj în apropierea strâmtorii Bosfor.

Într-o declarație postată pe Telegram, Ministerul Apărării a spus că nava de război proteja în acel moment gazoductele TurkStream și Blue Stream. Conductele transportă gazele din Rusia în Turcia, parțial prin Marea Neagră. „Toate navele inamice au fost distruse”, a adăugat ministerul.

UPDATE ORA 17:00. Prigojin spune că gruparea Wagner a pierdut 20.000 de luptători în lupta pentru Bahmut

Armata privată rusă Wagner a pierdut peste 20.000 de luptători în bătălia prelungită pentru Bakhmut, potrivit șeful grupului, Evgheni Prigojin.

El a spus că aproximativ 20% dintre cei 50.000 de prizonieri ruși recrutați pentru a lupta în războiul de 15 luni au murit în orașul din estul Ucrainei, a raportat Reuters.

Cifra era în contrast puternic cu afirmațiile Moscovei conform cărora a pierdut puțin peste 6.000 de soldați în război și este mai mare decât estimarea oficială a pierderilor sovietice în războiul din Afganistan de 15.000 de soldați între 1979 și 1989. Ucraina nu a spus câți dintre soldații săi au murit de la invazia pe scară largă a Rusiei din februarie 2022.

UPDATE ORA 16:00. Stoltenburg spune că aderarea Ucrainei la NATO în timpul războiului „nu este pe ordinea de zi”

Ucraina nu va putea adera la NATO atâta timp cât războiul va continua, a declarat miercuri șeful alianței, Jens Stoltenberg.

„Cred că toată lumea și-a dat seama că, a deveni membru în mijlocul unui război, nu este pe ordinea de zi”, a spus Reuters la un eveniment organizat de German Marshall Fund al SUA la Bruxelles. „Problema este ce se întâmplă când războiul se termină.”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este așteptat să participe în persoană la următorul summit NATO de la Vilnius din iulie și a declarat anterior că ar fi un moment oportun pentru o declarație politică despre perspectiva aderării Ucrainei la NATO.

UPDATE ORA 15:00. Finlanda spune că Rusia se pregătește să rezilieze acordul privind vizitele militare

Rusia a informat Finlanda că va rezilia un acord bilateral privind vizitele reciproce la instalaţiile militare, a anunţat marţi seara ministerul finlandez al Apărării.

Acordul bilateral, semnat în 2000, prevedea o vizită anuală de evaluare a Rusiei în Finlanda și o vizită similară a Finlandei în districtul militar Leningrad din nord-vestul Rusiei, a declarat ministerul finlandez într-un comunicat. Finlanda s-a alăturat luna trecută alianței militare NATO ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia, amenințând Moscova cu „contramăsuri”.

UPDATE ORA 14:00

Kremlinul a declarat miercuri că utilizarea echipamentelor militare fabricate din Occident de către luptătorii pro-ucraineni care au efectuat un raid într-o regiune de graniță cu Rusia în această săptămână este în concordanță cu implicarea tot mai mare a Occidentului în conflictul din Ucraina.

Armata rusă a anunțat marți că i-a înfrânt pe militanții care au atacat cu vehicule blindate regiunea de graniță rusă Belgorod în ziua precedentă, ucigând peste 70 de „naționaliști ucraineni” și împingându-i pe restul înapoi în Ucraina.

UPDATE ORA 13:00. Rusia prelungește cu trei luni detenția reporterului WSJ Evan Gershkovich

Un tribunal rus a prelungit arestarea reporterului Wall Street Journal Evan Gershkovich cu trei luni, au informat marți agențiile de presă ruse. Gershkovich, un cetățean american, a fost reținut până la 30 august. El fusese arestat în martie, sub acuzația de spionaj, într-o călătorie de reportaj în Rusia. El, angajatorul său și guvernul SUA au negat acuzațiile.

Gershkovich este primul corespondent american de după Războiul Rece care a fost reținut în Rusia sub acuzația de spionaj, iar arestarea sa a zguduit jurnaliștii din țară și a stârnit indignare în Occident.

UPDATE ORA 12:00. OMS condamnă agresiunea Rusiei în Ucraina și respinge contra-propunerea Moscovei

Adunarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a adoptat miercuri o moțiune prin care condamnă agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv atacurile asupra unităților de sănătate.

Moțiunea a fost adoptată cu 80 de voturi pentru, 9 împotrivă, cu 52 de abțineri și 36 de țări absente. Moțiunea condusă de Occident, prezentată la reuniunea anuală a agenției ONU, a cerut, de asemenea, o evaluare a impactului agresiunii Rusiei asupra sectorului sănătății.

Rusia a înaintat o contra-propunere prin care recunoaște urgența sanitară din Ucraina, dar nu făcea nicio mențiune despre propriul rol în război.

UPDATE ORA 11:00. Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat miercuri că Polonia intenționează să lanseze un program de achiziție de submarine în 2023

Reuters raportează că Polonia a crescut cheltuielile militare de la invazia Rusiei în Ucraina, guvernul angajându-se să dubleze dimensiunea armatei și să cheltuiască 4% din PIB pentru apărare în 2023.

UPDATE ORA 10:00. Lavrov: Occidentul vede Rusia și China ca amenințări la adresa dominației sale

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat miercuri că Occidentul vede Rusia și China drept „adversari” care reprezintă ceea ce el a numit o amenințare existențială la adresa „dominanței” Occidentului.

„După cum reiese din declarațiile făcute la recent încheiatul summit G7 din Japonia, Occidentul vede Rusia și China ca adversari strategici reprezentând aproape o amenințare existențială la adresa dominației sale”, a spus Lavrov.

UPDATE ORA 09:00. Mercenarul Prigojin avertizează că Rusia s-ar putea confrunta cu o revoluție dacă elita nu ia în serios războiul

Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner, a avertizat că Rusia s-ar putea confrunta cu o revoluție asemănătoare cu cele din 1917 și ar putea pierde războiul din Ucraina dacă elita nu va lua serios în legătură cu lupta.

Invazia Ucrainei de către Rusia din 2022 a declanșat unul dintre cele mai mortale conflicte europene de după cel de-al Doilea Război Mondial și cea mai mare confruntare între Moscova și Occident de la criza rachetelor cubaneze din 1962. „Cel mai probabil, acest scenariu nu va fi bun pentru Rusia, așa că trebuie să ne pregătim pentru un război dificil”, a spus el într-un interviu postat pe canalul său Telegram.

UPDATE ORA 08:00. Prim-ministrul rus sosește la Beijing

Prim-ministrul rus Mihail Mishustin a sosit la Beijing pentru o vizită de stat în timpul căreia se va întâlni cu Xi Jinping și va semna o serie de acorduri privind infrastructura și comerțul.

El este cel mai înalt oficial rus care a vizitat Beijingul de când Moscova a trimis mii de soldați în Ucraina în februarie 2022.

UPDATE ORA 07:00. Kievul neagă afirmația lui Josep Borrell din UE că piloții ucraineni se antrenează pe avioane F-16

Forțele aeriene ucrainene au negat comentariile șefului diplomației UE, Josep Borrell, potrivit cărora piloții săi se antrenează pe avioane F-16 fabricate în SUA în mai multe țări europene.

Pregătirile pentru programul de instruire sunt „încă în curs”, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Yurii Ihnat, potrivit Kyiv Independent, adăugând că reprezentanți ucraineni au fost trimiși în țările care oferă instruirea pentru a „studi cum va decurge procesul”.

UPDATE ORA 06:00. Premierul rus spune că relațiile cu China sunt la un nivel înalt „fără precedent”

Prim-ministrul rus Mihail Mishustin, care a sosit astăzi la Beijing, a declarat că legăturile cu China sunt la un nivel înalt „fără precedent”, caracterizate prin respect reciproc pentru interesele celuilalt și dorința de a răspunde în comun provocărilor.

„Așa cum spun prietenii noștri chinezi, unitatea face posibilă mutarea munților”, i-a spus Mishustin premierului chinez Li Qiang în timpul unei întâlniri la Beijing.

UPDATE ORA 05:00. Rusia „mobilizează cu forță” soldați AWOL în Ucraina, spun serviciile de informații britanice

În actualizarea de astăzi a informațiilor, Ministerul britanic al Apărării a declarat că instanțele militare ruse au tratat 1.053 de cazuri de lipsă fără permis de personal (AWOL), invocând o căutare credibilă a unui jurnalist rus.

A spus că lupta Rusiei de a impune disciplina în rândurile sale pe parcursul operațiunilor sale din Ucraina s-a înrăutățit probabil ca urmare a mobilizării forțate a rezerviștilor din octombrie 2022.

UPDATE ORA 04:00 Ucraina luptă pentru a îndepărta trupele rusești de la centrala nucleară Zaporojie

Premierul ucrainean Denys Shmyhal a declarat pe canalul său oficial de Telegram că toți luptă pentru a îndepărta forțele rusești de la centrala nucleară Zaporije.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a cerut anterior Rusiei și Ucrainei să creeze o zonă demilitarizată în jurul centralei, pentru a atenua un dezastru nuclear.

Știrea inițială:

„Bakhmut a avut ghinionul de a fi ucrainean. Acum nu mai este Ucraina, ci Rusia. Și nu este Bakhmut – este Artemovsk”, a declarat Denis Pușilin într-o înregistrare video postată pe Telegram, scrie CNN.

Videoclipul îl arată pe Pușilin mergând pe străzile orașului grav avariat în uniformă militară și fluturând steagul Republicii Populare Donețk, pe o clădire. În videoclip, el a mai afirmat că stăpânirea Bakhmutului ar deschide o rută pentru ca forțele rusești să obțină noi câștiguri în Ucraina. Pușilin a promis că „orașul va fi reînnoit”, promițând noi locuințe, locuri de muncă și școli.