• CEDO a admis plângerea Asociației Accept și a altor 14 persoane împotriva statului român.
  • România este obligată să adopte o legislație prin care să recunoască cuplurile de același sex.
  • Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că România a încălcat articolul 8 din Convenție cu privire la „viața privată” și „viața de familie”.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunțat astăzi, 23 mai 2023, o hotărâre prin care România trebuie să recunoască căsătoriile între persoanele de același sex, transmite Asociația ACCEPT. România a încălcat prima teză din primul paragraf al articolului 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, și anume dreptul la „respectarea vieţii private” şi „de familie”. Asociaţia ACCEPT a susținut că este vorba despre o „hotărâre istorică”, iar „România trebuie să recunoască şi să protejeze familiile formate din persoane de acelaşi sex”.

Hotărârea vine la patru ani după ce 42 de persoane au dat în judecată statul român din cauza lipsei de recunoaștere și protecție legală pentru familiile lor, formate din persoane de același sex. CEDO subliniază clar, că aceste familii au nevoie urgent de o formă de recunoaștere care să le ofere drepturi egale și să creeze un cadru legal care să protejeze traiului în comun al acestor cupluri. Asociația ACCEPT cere încă o dată, cu ocazia acestei hotărâri, Guvernului și Parlamentului României să își facă datoria față de toți cetățenii lui și să trateze toate familiile din țara noastră cu demnitate și respect.

Tot reprezentanții asociației cer modificarea Codului Civil pentru a permite căsătoria între persoane de același sex și recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex încheiate în străinătate. De asemenea, legiferarea parteneriatului civil, indiferent de sexul celor doi parteneri de cuplu, înregistrat de către ofițerul de stare civilă; protecția familiei de facto, care nu optează pentru căsătorie sau parteneriat civil, în domeniul patrimonial, al sănătății și în vederea prevenirii și combaterii violenței domestice.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Citește și:

E. Jean Carroll depune o nouă plângere împotriva lui Trump. Fosta jurnalistă solicită despăgubiri de 10 milioane de dolari

Jamie Foxx nu și-a revenit în urma unei boli nespecificate. Actorul se află într-un centru de recuperare

Elon Musk susține că este „optimist în mod patologic”. Warren Buffett: „Îi place să viseze măreț. Este dedicat rezolvării imposibilului”