• Deputații slovaci sunt supuși unei presiuni internaționale care îi îndeamnă să respingă un proiect de lege.
  • Actul legislativ își propune să pună capăt recunoașterii legale a sexului pentru persoanele transgender.
  • Membri ai comunității LGBTQ+ și militanți ai drepturilor omului fac apel la parlamentari să voteze împotriva proiectului de lege.

În Slovacia, organizațiile locale din domeniul sănătății și militanții pentru drepturile LGBTQ+ au condamnat un proiect de lege care își propune să nu mai recunoască sexul persoanelor din comunitățile trans. Activiștii au catalogat propunerea legislativă un atac la adresa drepturilor LGBTQ+. Rado Sloboda, directorul Amnesty Slovacia, a declarat că proiectul de lege va afecta persoanele trans în viața lor de zi cu zi, scrie The Guardian.

El a precizat: „Persoanele transsexuale au putut avea acces la recunoașterea legală a sexului în Slovacia de peste 40 de ani, dar parlamentul slovac propune acum să schimbe legislația și să elimine acest drept”.

„Această lege va avea un impact grav asupra drepturilor persoanelor transsexuale, obligându-le să își dezvăluie sexul atribuit la naștere în circumstanțe cotidiene, cum ar fi semnarea pentru colete. Ea va crește riscul de intimidare, discriminare sau violență și va avea un impact asupra dreptului la viață privată. Acest proiect de lege nu ar trebui să fie aprobat”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Dunja Mijatovic, comisar din cadrul Consiliului Europei, a scris luna trecută parlamentarilor slovaci că proiectul de lege intră în conflict cu obligațiile țării în cadrul Convenției europene privind drepturile omului. Problema a fost ridicată în contextul unei intoleranțe față de drepturile persoanelor din comunitatea LGBTQ+, care a crescut în unele părți ale țării, cum ar fi împușcăturile din octombrie 2022, de la Tepláreň, un bar gay din Bratislava, unde două persoane au fost ucise, iar alta a fost rănită.

Schimbarea din Slovacia ar fi rezultatul unui vot din Ungaria, de acum trei ani. Atunci, a fost aprobată o nouă lege care definește genul ca fiind bazat pe cromozomi la naștere, ceea ce înseamnă că dispozițiile anterioare prin care persoanele trans își puteau modifica genul și numele pe documentele oficiale nu mai sunt disponibile.

În conformitate cu legea propusă, care a obținut cu ușurință sprijinul majorității deputaților, nu ar fi posibil din punct de vedere legal să se schimbe numărul de naștere pentru a specifica un sex diferit, fără existența unui „test cromozomial” de confirmare. Modificarea numărului de naștere a fost posibilă în Slovacia încă de pe vremea când țara era comunistă.

Alexandra Demetrianova, de la organizația slovacă pentru drepturile omului, a declarat: „A existat o presiune destul de mare din partea instituțiilor internaționale și a sectorului sănătății, care sunt foarte vocale împotriva proiectului de lege. Se pune întrebarea dacă acest lucru va fi suficient pentru a-i convinge pe parlamentari. Din cauza perioadei electorale, sunt șanse foarte mari ca mulți dintre parlamentari să voteze în favoarea proiectului. A existat o campanie de ură foarte puternică care a vizat persoanele transsexuale, spunând că acestea reprezintă o amenințare pentru familia tradițională. Este parte a unei presiuni globale împotriva persoanelor transsexuale, așa o vedem noi”.

Votul urmează să aibă loc în cadrul sesiunii din luna mai a parlamentului slovac, care se încheie vineri. În Slovacia, fiecare cetățean are un „număr de naștere” oficial, care indică data nașterii și sexul. Acesta poate fi găsit pe documentele oficiale, cum ar fi pașapoartele.

Citește și: