• Noul Cod al familiei, care a fost adoptat pe insulă în septembrie 2022, legalizează căsătoria între persoane de același sex, creșterea extinsă a filiației și maternitatea surogat.
  • Aproximativ 200 de persoane au mărșăluit sâmbătă, 13 mai, la Havana împotriva homofobiei și transfobiei.
  • Potrivit statisticilor oficiale, 745 de cupluri de același sex și-au celebrat uniunea de la adoptarea noului cod.

Aproximativ 200 de persoane au mărșăluit sâmbătă, 13 mai, la Havana împotriva homofobiei și transfobiei, sărbătorind în ritmul muzicii tradiționale conga legalizarea căsătoriei între persoane de același sex, adoptată pe insulă în septembrie 2022, scrie Franceinfo.

Scandând „Socialism da, homofobie nu”, manifestanții au sărbătorit aprobarea noului Cod al Familiei, care legalizează căsătoria între persoane de același sex, filiația extinsă și maternitatea surogat, ceea ce face din Cuba cea mai progresistă țară din America Latină în acest domeniu.

Potrivit statisticilor oficiale, 745 de cupluri de același sex și-au celebrat uniunea de la adoptarea noului cod. „A fost o datorie a procesului revoluționar” față de comunitatea LGBT+, a declarat Ana Clara León, o studentă la sociologie în vârstă de 21 de ani, cu un banner curcubeu legat în jurul taliei.

Recomandări

AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
VICTORIE PENTRU ALCARAZ LA MADRID
BENEFICIILE URCATULUI PE SCĂRI
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
AZI FACI SPORT ÎN PARCUL COPIILOR

Multe dintre aspectele incluse în noul cod rămân sensibile în Cuba, unde societatea este încă marcată de machism, iar guvernul comunist i-a ostracizat pe homosexuali în anii 1960 și 1970. Episcopii catolici au respins, de asemenea, textul. „Sunt homosexual și Dumnezeu mă iubește”, scria pe o pancartă afișată de mai mulți manifestanți.

Fiica fostului președinte cubanez Raul Castro, Mariela Castro, care promovează de peste trei decenii lupta pentru drepturile comunității LGBT+, a condus procesiunea sub protecția poliției. „Este un lucru pe care toți homosexualii și lesbienele îl așteptau, pentru a-și putea trăi relația pe deplin”, a declarat Yoilan Balon, vice-coordonator național al rețelei Transcuba.

Citește și