• Arabia Saudită își continuă campania de atragere a turiștilor, permițând membrilor comunianții LGBTQ să viziteze țara.
  • Activitatea sexuală între persoane de același sex este o infracțiune în Arabia Saudită, potrivit Human Rights Watch.
  • Cu toate acestea, dacă călătorii LGBTQ se vor simți confortabil să călătorească în Arabia Saudită, este o altă problemă.

În timp ce Arabia Saudită își continuă campania de atragere a turiștilor, autoritățile din această țară par să se adreseze unui segment deosebit de profitabil al pieței: călătorii LGBTQ, scrie CNN. Site-ul web al Autorității Saudite pentru Turism (STA) pare să-și fi actualizat secțiunea de întrebări și răspunsuri pentru a preciza că vizitatorii gay sunt bineveniți în regat.

„Toată lumea este binevenită să viziteze Arabia Saudită, iar vizitatorilor nu li se cere să dezvăluie astfel de detalii personale”, este răspunsul site-ului la întrebarea de pe pagina sa de întrebări frecvente: „Sunt bineveniți turiștii LGBT să viziteze Arabia Saudită?”

Nu se știe cu exactitate când a fost actualizat site-ul. Un purtător de cuvânt al STA a declarat că politica a fost anterior în vigoare, dar o versiune arhivată a site-ului web la 14 martie 2023 și înainte nu avea întrebarea și răspunsul pe pagină.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Activitatea sexuală între persoane de același sex este o infracțiune în Arabia Saudită, potrivit Human Rights Watch.

Ce spun militanții pentru drepturile LGBTQ+

Potrivit Human Dignity Trust, care militează pentru drepturile persoanelor LGBT din întreaga lume, persoanele transgender se pot confrunta, de asemenea, cu urmărirea penală în Arabia Saudită, existând „dovezi substanțiale că legea este aplicată” și „rapoarte consistente de discriminare și violență” împotriva persoanelor LGBTQ. Călătorii LGBTQ+ reprezintă o piață profitabilă, potrivit lui Darren Burn, CEO al Out Of Office, un serviciu de planificare a călătoriilor de lux pentru această comunitate, și al Travel Gay, cea mai mare platformă de călătorii LGBTQ+ din lume.

„Cercetările arată că aceștia cheltuiesc mai mulți bani într-o destinație decât cuplurile heterosexuale și tind să călătorească de mai multe ori pe an”, a declarat acesta pentru CNN. „Este un grup demografic foarte interesant și profitabil, iar țările alocă venituri importante pentru [atragerea] acestuia”.

Cu toate acestea, dacă călătorii LGBTQ se vor simți confortabil să călătorească în Arabia Saudită, este o altă problemă. Burn a spus că destinații precum Maldive și Dubai, unde homosexualitatea este o infracțiune penală, sunt populare, dar fără mai multe asigurări din partea autorităților, Arabia Saudită ar putea fi mai greu de vândut.

„Este destul de vag și nu oferă asigurări care să mă facă să mă simt în măsură să ne trimit clienții în siguranță în această destinație, dar orice lucru de pe site despre călătorii LGBT este un bun punct de plecare”, a spus el.

„Nu mă pot gândi la un alt consiliu turistic din Orientul Mijlociu care să îi fi menționat măcar, cu excepția Qatarului în perioada premergătoare Cupei Mondiale, și chiar și acela a fost vag, spunând că toată lumea este binevenită.”

„Dar preocuparea mea este cum este realitatea în destinație. Spun ei că un cuplu de același sex poate să se cazeze la un hotel și să primească un pat dublu fără nicio problemă? Bănuiala mea ar fi că nu asta este realitatea”.

Citește și