• Statele Unite neagă afirmațiile Rusiei potrivit cărora ar fi pus la cale un presupus atac cu dronă asupra Kremlinului.
  • Ucraina a declarat că nu a avut nimic de-a face cu presupusul atac.
  • Ucraina a acuzat Moscova că a înscenat incidentul pentru a intensifica războiul.

Statele Unite neagă afirmațiile Rusiei potrivit cărora ar fi pus la cale un presupus atac cu dronă asupra Kremlinului, miercuri, cu scopul de a-l asasina pe președintele Vladimir Putin, scrie BBC. La o zi după ce a acuzat Ucraina că a efectuat presupusul atac, purtătorul de cuvânt al lui Putin a declarat că acesta a fost realizat cu sprijinul Washingtonului. Purtătorul de cuvânt al Securității Naționale a SUA, John Kirby, a calificat-o drept o „afirmație ridicolă”.

Ucraina a declarat că nu a avut nimic de-a face cu presupusul atac. Putin nu se afla în clădire în acel moment. Ucraina a acuzat Moscova că a înscenat incidentul pentru a intensifica războiul. Chiar dacă atacurile rusești au continuat fără încetare – 21 de persoane au fost ucise miercuri în regiunea Kherson din sud – nu există încă niciun semn de intensificare din partea Moscovei.

Cu toate acestea, duminică seara, o dronă a fost doborâtă deasupra capitalei ucrainene, Kiev, nu prea departe de biroul prezidențial. Oficialii au recunoscut ulterior că a fost vorba de o dronă ucraineană care „a pierdut controlul” și a fost distrusă pentru a evita „consecințe nedorite”.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui Putin, atacul asupra Kremlinului – un mare complex guvernamental din centrul Moscovei – a avut loc miercuri dimineața devreme. Imagini difuzate pe rețelele de socializare au arătat cum se ridică fum deasupra complexului. O a doua înregistrare video a arătat o mică explozie deasupra clădirii Senatului din incintă, în timp ce doi bărbați par să se cațere pe cupolă.

Joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că SUA se află „fără îndoială” în spatele presupusului atac, fără a furniza dovezi. „Deciziile privind astfel de atacuri nu sunt luate la Kiev, ci la Washington”, a declarat Peskov. În răspunsul său, Kirby a declarat presei americane: „Peskov minte acolo, pur și simplu”. „Statele Unite nu au nimic de-a face cu asta. Nici măcar nu știm exact ce s-a întâmplat aici, dar pot să vă asigur că Statele Unite nu au avut niciun rol în asta”.

Oficialul american a declarat că Washingtonul nu a încurajat sau permis Ucrainei să lovească în afara granițelor sale și nu a aprobat atacuri asupra unor lideri individuali. Ucraina a declarat că presupusul atac a fost o operațiune sub steag fals a Moscovei. Pe de altă parte, însă, mulți susțin că Rusia ar avea puțin interes să organizeze un atac care să facă Kremlinul să pară vulnerabil.

Ce spune Volodymyr Zelensky

Cele mai recente afirmații ale Kremlinului au fost făcute în timp ce președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a vizitat Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga, în Olanda.

Într-un discurs rostit ulterior, el a cerut crearea unui tribunal special care să tragă la răspundere „crimele de război” ale Rusiei. Zelensky a declarat că Putin „merită să fie condamnat pentru acțiuni criminale în capitala dreptului internațional”.

El a enumerat presupusele crime de război comise de Rusia – inclusiv „milioanele” de lovituri în regiunea Donbas din estul Ucrainei și cei uciși în timpul ocupației orașului Bucha, în apropiere de capitala Kiev, la începutul invaziei rusești la scară largă de anul trecut.

CPI a emis un mandat de arestare pe numele președintelui Putin pentru presupuse crime de război în Ucraina. Acesta afirmă că este responsabil pentru crime de război în timpul războiului din Ucraina, care includ deportarea ilegală a copiilor din Ucraina în Rusia. Dar nu are mandat pentru a urmări penal crima de agresiune.

Citește și